Mielipiteen ilmaisu

Perusteleminen

Jotta vakuuttaisit keskustelukumppanisi, täytyy sinun perustella mielipiteesi tai väitteesi mahdollisimman monipuolisesti - pelkkä oman kannan kertominen ei riitä.

Kannattaa ottaa etukäteen huomioon myös mahdolliset vastaväitteet ja pyrkiä kumoamaan ne jo ennalta. Hyvä keino perustella omia väitteitä ovat esimerkit. Yleisöön pyritään vaikuttamaan myös sanavalinnoilla. Tekstin sävy muuttuu, kun koirasta puhutaan rakkina.

Perinteisesti perustelut voidaan jakaa järkeen ja tunteeseen vetoamiseen. Hyvä perustelu on paikkansa pitävä, sopii tilanteeseen, eikä ole ristiriidassa muiden perustelujen kanssa. Perusteluihin tulee kuitenkin suhtautua kriittisesti: perustelija voi tarkoituksellisesti liioitella ollakseen vakuuttavampi.

Ota perustellessasi huomioon se, kenelle perustelet: jos vastapuoli on jo valmiiksi samanmielinen kanssasi, et tarvitse yhtä paljon vakuuttelua kuin vastahankaisen yleisön kanssa. Perustelut kannattaa siis kohdentaa sopiviksi: jos haluat mennä rock-konserttiin rockista pitävän ystäväsi kanssa, voit vedota lempibändiin tai edullisiin lippuihin; jos taas haluat mukaasi klassisen musiikin kuuntelijan, voit perustella konserttia vaihtelulla tai hyvällä seuralla.

On myös hyvä muistaa, että mielipidettä voi perustella, mutta sitä ei voi väittää oikeaksi tai vääräksi, toisin kuin tosiasiallista väitettä. Esimerkiksi sininen voi olla mielestäsi maailman kaunein väri, mutta jonkun muun mielestä ei - ja molemmat ovat yhtä oikeassa!


JÄRKI-

PERUSTELUJA

 

TUNNE-

PERUSTELUJA

 

Omat kokemukset

Kuntoni on kasvanut, koska olen pyöräillyt kouluun joka päivä.

Arvot

Liikunnallisuus on suomalaisille hyve.

Seuraukset

Jos pyöräilet kouluun joka päivä, kuntosi kasvaa.

Hyöty

Pyöräilemällä säästät luontoa ja kasvatat kuntoasi samaan aikaan.

Asiantuntijat

Jokainen liikunnanopettaja suosittelee pyöräilyä.

Uskomukset

Kun kerran oppii pyöräilemään, osaa sen aina.

Tilastot

Liikenneviraston tilaston mukaan hyötypyöräily on lisääntynyt viime vuosina.

Tarpeet ja toiveet

Kun pyöräilee, pysyy kunnossa ja näyttää hyvältä.

Tutkimukset

Lundin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan autoilu tulee kuusi kertaa kalliimmaksi kuin pyöräily.

Asian yleisyys tai harvinaisuus

Moni nykynuori pyöräilee.


Harva nykynuori pyöräilee.