2. Työpaikat ja työnhaun kanavat

Työpaikat ja työnhaun kanavat

Tervetuloa työpaikat ja työnhaun kanavat -moduuliin!


Millaisia työpaikkoja on tarjolla? Mistä niitä työpaikkoja löytyy? Millaista osaajaa toiveammattiini etsitään?

Omien verkostojen läpikäynti, työpaikkailmoitusten säännöllinen selaaminen ja yhteydenotot mielenkiintoisiin työpaikkoihin vievät askel askeleelta kohti päämäärää eli työtä. Muista, että oma asenne ratkaisee paljon! 

Tämän osion materiaalit ja tehtävät löydät alta, vieritä sivua alaspäin tai valitse aihe alla olevista linkeistä.


Aiheet

Mielikuvat ammateista
Minua kiinnostavat työpaikat
Erilaisia kanavia ja uusia tapoja tehdä sekä välittää töitä
Henkilöstöpalvelu ja rekrytointiyritykset
Piilotyöpaikat
Minun verkostoni


Sovi opettajasi kanssa, mitkä tehtävät sinun tulee tehdä.
Seuraa ohjeita tehtävän yhteydessä. Pyydä tarvittaessa ohjeita opettajaltasi.

Antoisaa opinmatkaa!

Mielikuvat ammateistaVoi olla, ettet ole vielä ollenkaan työskennellyt alalla, jota nyt opiskelet. Tällöin voi olla, että sinulla ei ole vielä paljon tietoa siitä, millaista työ todellisuudessa on. Kaikilla meillä on kuitenkin jonkinlainen mielikuva siitä, millainen ammatti ja sen työtehtävät ovat tai voivat olla.

Lue Ylen uutisten artikkeli (Satu Krautsuk 2017) erilaisista mielikuvista mitä eri ammatteihin liittyy tästä: mielikuvat_ammateista_yleartikkeli.pdf

Tutki myös löytyykö esim. YouTubesta videoita ammattialaasi liittyen. Esim. eräs tubettaja on tehnyt muutamiin ammatteihin liittyviä videoesittelyjä. Tsekkaa niitä tästä.
 1. Pohdi millaisia mielikuvia itselläsi on omaan ammattialaasi liittyen? Mitä tiedät siitä ja siihen kuuluvista työtehtävistä? Miten omat ominaisuutesi ja osaamisesi liittyvät työhön, jota tavoittelet?
 2. Haastattele oman alasi ammattilaista. Mitä hän kertoo alasta ja siihen liittyvistä työtehtävistä? Millainen on hänen työpäivänsä/viikkonsa?
 3. Koosta yllämainituista pohdinnoista ja haastatteluista tuotos, esitys. Muodon voit valita itse, se voi kirjallinen esitys, video tms.
 4. Palauta tuotos työnhakupankkisi palautuskansioon Työpaikat palautuskansio

Minua kiinnostavat työpaikatMillaista työuraa ja työpaikkaa tavoittelet? Millainen on oman alasi työpaikka johon haluat työllistyä? Haluatko tehdä töitä asiakaspalvelussa vai pidätkö yksintyöskentelystä luonnon keskellä? Arvostatko joustavia työaikoja vai pidätkö kiinteästä työajasta klo 8-16?

Millaisia ovat työtehtävät, jotka motivoivat sinua tai millaisessa työympäristössä haluat tehdä töitä? Entä millaisia ominaisuuksia ja osaamista vaaditaan alasi ammattilaiselta?

Katso kolmen Keski-Suomalaisen yrittäjän näkemyksiä oman alansa ammateista ja yrittäjyydestä. Entä mitä he kertovat yrityksistään, tuotteistaan ja palveluistaan?
 1. Mieti ja kerro, millaisissa työtehtävissä tai missä työpaikassa sinä voisit tulevaisuudessa työskennellä. Mikä on tavoitetyöpaikkasi ja millaisia ovat ihannetyötehtäväsi? Millainen työilmapiiri ja työympäristö tulevaisuuden työpaikassasi on? Ketkä ovat asiakkaita ja millaisia palveluita/tuotteita yritys tarjoaa?
 2. Tutki, selvitä ja tee esitys, johon kokoat seuraavat asiat ja vastaukset:
  • Etsi sinua kiinnostavat yritykset, joihin haluaisit/voisit tulevaisuudessa työllistyä. Yrityksiä tulee olla vähintään 3.
  • Esittele yritykset lyhyesti: esimerkiksi nimi, paikkakunta, tuotteet/palvelut, työpaikat ja työtehtävät joihin voisit työllistyä. 
  • Kopioi ja liitä esitykseen sinua kiinnostavien yritysten kotisivujen linkit (jos heillä on verkkosivut).
 3. Palauta selvitys työnhakupankkisi palautuskansioon Työpaikat palautuskansio


 1. Selvitä löytyykö sinua kiinnostavista yrityksistä työtehtäviä/työpaikkaa, johon sinä voisit hakea.
  • Kerro, mitä osaamista työn suorittaminen edellyttää? Mitä henkilökohtaisia ominaisuuksia työssä tarvitaan?
  • Arvioi miten sopisit kyseiseen työpaikkaan ja mitä sinun tulisi vielä oppia että voisit hakea paikkaa.
 2. Voit vaihtoehtoisesti etsiä oman alasi työpaikkailmoituksen myös jostakin muusta yrityksestä.
  • Ota kuva/kuvankaappauskuva työpaikkailmoituksesta ja liitä se esitykseen.
  • Kerro, mitä osaamista työn suorittaminen edellyttää? Mitä henkilökohtaisia ominaisuuksia työssä tarvitaan?
  • Arvioi miten sopisit kyseiseen työpaikkaan ja mitä sinun tulisi vielä oppia että voisit hakea paikkaa.
 3. Palauta selvitys työnhakupankkisi palautuskansioon Työpaikat palautuskansio

Erilaisia kanavia ja uusia tapoja tehdä sekä välittää töitäOsa työnantajista ilmoittaa avoimia työpaikkoja edelleen esimerkiksi paikallislehdissä, mutta internet on helpottanut ja muuttanut työnhakua huomattavasti. Ihmiset eivät enää välttämättä työskentele koko työuraansa saman työnantajan palveluksessa, vaan hakeutuvat yhä useammin työskentelemään uusille aloille. Myös tavat tehdä töitä ovat muuttuneet. Nämä asettavat uusia vaatimuksia myös työnvälitykselle. Enää ei riitä, että etsit töitä päivän lehdestä, vaan kanavia ja tapoja työpaikkailmoitteluun ja työnhakemiseen on monia.

Avoimia työpaikkoja, projekteja ja työmahdollisuuksia löytyy monesta eri kanavasta. Työpaikkaselailusta on mobilisaation kautta tullut entistä helpompaa ja nopeampaa. Erilaisten työnhakusovellusten ja -palveluiden kautta avoimia työpaikkoja voi selata ja hakea ajasta ja paikasta riippumatta.

Alustatyö tai crowdwork eli joukkoistettu työ

Työtä tarjotaan ja etsitään erilaisissa nettipalveluissa, netissä olevien kohtaamispaikkojen, eli digitaalisten alustojen kautta.

Työntekijä ilmoittaa alustalla etsivänsä työtä tai ottaa/hakee siellä jo tarjolla olevaa työtä tai tehtävää. Työn teetättäjä taas ilmoittaa alustalla työstä, tehtävästä tai hankkeesta. 

Työntekijän ja työn teetättäjän välissä on siis digitaalinen alusta, jonka ylläpitäminen on alustan ylläpitäjälle liiketoimintaa. Alustan ylläpitäjä saattaa huolehtia palkanmaksusta, veroista ja työnantajamaksuista (mm. työeläkevakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu, sairasvakuutusmaksu, työtapaturvavakuutusmaksu) tai työ voidaan tehdä myös itsenäisenä yrittäjänä, jolloin maksuista huolehditaan itse.Oppilaitokset mukana työnvälityksessä - Duuni Keski-Suomi -rekrytointipalvelu

 • Duuni Keski-Suomi on Gradiasta ammattiin valmistuvien opiskelijoiden ja keskisuomalaisten työnantajien helppokäyttöinen ja reaaliaikainen rekrytointipalvelu. Palveluun kuuluu myös oppilaitokset Poke ja JAMK.

 • Palvelu on Gradian opiskelijoille maksuton. Oppilaitos tarjoaa sovelluksen avulla opiskelijoille mahdollisuuden työnhakijaprofiilin luomiseen, työnhakemiseen ja työllistymiseen.
 • Sitä käytetään lataamalla Tiitus-sovellus kännykkään tai rekisteröitymällä selaimessa osoitteessa www.duunikeskisuomi.fi
 • Toimii sähköisenä kanavana työ- ja työssäoppimispaikkojen ilmoittamiseen ja hakemiseen

 • Palvelun tarkoituksena on tarjota opiskelijoille helppo ja nopea tapa löytää kiinnostavia työpaikkoja ja yrityksille selkeä väylä opiskelijoiden tavoittamiseen

 • Sovelluksen tekoäly yhdistää työpaikan ja sopivan työnhakijan toisiinsa

Katso videot Tiitus-sovelluksesta, jolla opiskelija käyttää Duuni Keski-Suomi -palvelua.

Tutustu erilaisiin työpaikkasivustoihin, työnhakusovelluksiin sekä rekrytointi- ja henkilöstöpalveluyrityksiin tämän listan avulla
Työpaikkasivustoja, työnhakusovelluksia sekä rekrytointi- ja henkilöstöpalveluyrityksiä


TE-palvelut työttömille työnhakijoille

TE-palvelut löytyvät TE-palveluiden verkkosivuilta. Sieltä löydät apua, tietoa ja neuvoja mm. työnhakuun, työttömyyden varalle, nuorisotakuusta, opiskelusta sekä TE-toimiston palvelutarjonnasta. Käytössäsi on mm. videoita palveluista.

Tässä TE-toimiston vinkit valmistuville


Tee profiili Duuni Keski-Suomi -palveluun (tehtävä vain Gradian, Poken ja JAMKin opiskelijoille). Teet sen näin:
 1. Lataa Tiitus-sovellus puhelimeesi (tai rekisteröidy palveluun netissä osoitteessa: www.duunikeskisuomi.fi)
 2. Valitse toimialueeksi DUUNI Gradia (tai Poke tai JAMK). Näin liityt oppilaitoksesi Duuni-palveluun.
 3. Luo työnhakuprofiili. Muista kertoa mahdollisimman paljon osaamisestasi ja työkokemuksestasi. Voit lisätä profiiliisi myös kuvia ja videoita. 
 4. Valitse kohdasta "Opiskelijatiedot" oikea ryhmä/tutkinto, jota opiskelet.
 5. Selaa työpaikkoja. Ehkä voit jo hakea niitä? Mobiilisovellus suosittelee sinulle parhaiten sopivia työpaikkoja oman osaamisesi perusteella.
 6. Tutki millaisia töitä siellä suositellaan sinulle. Mikä työpaikka saa parhaimman "matchin" eli parhaimman prosentin?
 7. Esittele opettajallesi tekemäsi profiili joko suoraan puhelimestasi tai sopikaa mahdollinen muu esittelytapa.


TAI tutki mitä muita mobiilisti käytettäviä työnhakusovelluksia on markkinoilla.
 1. Esittele vähintään yksi.
 2. Kerro sen ideasta, ominaisuuksista, toiminnoista yms. mahdollisimman kattavasti.
 3. Liitä esitykseen kuvia ja vaikkapa linkkejä ohjevideoihin tms. jos mahdollista.
 4. Palauta esitys palautuskansioon Työpaikat palautuskansio

Henkilöstöpalvelu ja rekrytointiyrityksetHenkilöstöpalvelu


Henkilöstöpalvelu tarjoaa yrityksille apua henkilöstövuokrauksessa, vakituisen henkilökunnan rekrytoinnissa, soveltuvuusarvioinnissa tai ulkoistamisessa. Heidän kauttaan yritykset saavat työvoimaa niin tilapäiseen kuin määräaikaiseenkin tarpeeseen. Työntekijä solmii työsuhteen henkilöstövuokrausyrityksen kanssa, ja tekee heidän kauttaan töitä toiseen yritykseen. Tämä on keino kartuttaa työkokemusta, ja tutustua eri alojen töihin. Vuokratyö sopii esimerkiksi lyhyitä keikkatöitä etsivälle.

Rekrytointiyritykset

Rekrytointiyritykset tarjoavat rekrytointipalveluita muille yrityksille ja väylän työelämään työnhakijoille. Rekrytointiyritykset ovat välikäsiä, jotka tutustuvat työnhakijoihin yrityksen puolesta. Lisäksi ne antavat hakijoille lisätietoja yrityksistä, vapaista työpaikoista sekä valmistavat heitä haastatteluita varten. Rekrytointiyritykset helpottavat työnantajien rekrytointiprosessia, sillä ne karsivat hakijajoukosta vain murto-osan lopulliseen haastatteluun varsinaisen työnantajan kanssa. Rekrytointifirmat myös mainostavat aktiivisesti työpaikoista omilla sivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.

Henkilöstöpalvelu ja rekrytointiyrityksiä löydät mm. täältä

Työpaikkasivustoja, työnhakusovelluksia sekä rekrytointi- ja henkilöstöpalveluyrityksiäVoisitko työllistyä rekrytointiyrityksen kautta?

 1. Selvitä mitkä rekrytointiyritykset tarjoavat alasi töitä.
 2. Kerro rekrytointiyrityksen nimi ja millaisen avoimen työpaikan sieltä löysit.
 3. Etsi ilmoituksesta seuraavat asiat:
  • mitä koulutusta työtehtävässä vaaditaan
  • mitä alakohtaista osaamista työtehtävässä vaaditaan
  • millaista työkokemusta työtehtävässä vaaditaan
  • mikä muu osaaminen katsotaan työtehtävässä eduksi
 4. Palauta vastaukset työnhakupankkisi palautuskansioon Työpaikat palautuskansio

Piilotyöpaikat

Tiesitkö, että jopa 80 % työpaikoista on piilossa? Työpaikka, jota ei ole laitettu avoimesti tai julkisesti hakuun, on piilotyöpaikka. Niiden etsimiseen tarvitaan luovuutta ja etsivän intohimoa, mutta ei hätää, alla esittelemme teille muutamia vinkkejä piilotyöpaikkojen etsintään.Tarkkaile uutisia, lehtiartikkeleita, blogeja ja sosiaalista mediaa

Ajankohtaisia uutisia seuraamalla voi saada paljon vinkkejä uusista työpaikoista.
 • Nimitysuutiset - yrityksessä voi vapautua uusia työpaikkoja
 • Yritysten fuusio- ja saneeraustilanteet, laajentuminen sekä uudet projektit - yrityksessä voi syntyä uusia tehtäviä ja töitä
 • Kasvavien alojen yritykset ja startupit - tarvetta uusille osaajille
 • Uudet yritykset paikkakunnalla - haluavat palkata paikallista työvoimaa
Tietoa sosiaalisen median hyödyntämisestä työhaussa löydät osiosta 4. Sosiaalinen media työnhaussa

Alan tapahtumat, seminaarit ja messut

Tapahtumat ovat hyvä tapa tehdä tuttavuutta yritysten edustajien kanssa. Aloita rohkeasti keskustelu ja tapaa yritysten edustajia. Kasvatat verkostoasi ja jäät paremmin mieleen. Jos annat hyvän vaikutelman, saatat olla työnantajan mielessä kun uusi avoin työpaikka aukeaa.


Suora kontaktointi

Ole yhteydessä yrityksiin ja lähetä avoimia hakemuksia vaikkei avointa työpaikkaa olisi tarjolla. Tarve voi syntyä hyvän hakemuksen myötä tai ehkä rekrytointiprosessia ollaan juuri harkitsemassa. Säästät näin heidän aikaansa kymmenien tai ehkä satojen hakemusten läpikäymisessä.

Hyödynnä omia verkostojasi ja luo uusia

Verkostoista enemmän kohdassa Minun verkostoni

Katso video siitä, mitä Duunitori sanoo piilotyöpaikoista.

Etsi piilossa olevat vastaukset. Apuja vastauksiin löydät tämän moduulin materiaaleista.
 1. Lataa alla oleva Word-tiedosto omalle koneellesi ja tallenna se omalla nimelläsi koneesi kovalevylle.
 2. Kun olet ratkaissut tehtävän, palauta valmis tehtävä (Word-tiedosto) työnhakupankkisi palautuskansioon Työpaikat palautuskansio

Minun verkostoniKuuletko usein sanonnan että vain suhteilla pääsee töihin? Ainakin osittain se on totta, sillä tämän päivän työelämässä verkostoitumisen ja omien verkostojen merkitys kasvaa koko ajan. Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja verkostoituminen voi helpottaa ja tehostaa sitä.

Verkostoituminen tapahtuu ihmisten tai yritysten välillä. Se voi aiheuttaa ahdistusta monelle, jotka eivät koe vahvuudekseen uusia, sosiaalisia tilanteita. Onko pakko mennä tutustumaan tuntemattomiin ihmisiin jos ei halua? Verkostoituminen ei tarkoita pelkästään vain sitä, että yrität tutustua mahdollisimman moneen uuteen ja tuntemattomaan ihmiseen. Verkostoituminen on myös tuttujen ihmisten tapaamista, niiden jotka tietävät sinut jo etukäteen. He tietävät mahdollisesti jo jotain taustastasi ja osaamisestasi. He voivat ehkä esitellä sinut ihmisille, joita et vielä tunne tai he voivat suositella työpaikkoja, joita he tietävät omista verkostoistaan löytyvän. 


Verkostoosi kuuluvat mm.
 • perhe ja sukulaiset
 • tuttavat ja ystävät
 • opiskelukaverit
 • sisarusten tai vanhempien ystävät
 • naapurit ja tutuntutut
 • luottamustehtävistä ja harrastuksista tutut ihmiset
 • entiset työpaikat ja työkaverit
 • harjoittelupaikat, kesätyöpaikat ja niiden työntekijät
 • sosiaalisen median seuraajat ja tykkääjät yms.
Missä voi luoda uusia verkostoja?


Kaikkialla! Erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, messuilla tai vaikkapa harrastusten parissa kannattaa olla mieli avoinna ja silmät ja korvat tarkkana. Koskaan et voi tietää, missä tapaat ihmisen, joka tietää yrityksen, jossa tarvitaan juuri sinun osaamistasi! Ammatillinen verkostoituminen on helppoa myös esimerkiksi sosiaalisen median palveluiden, kuten LinkedInin kautta.

Miksi verkostoja kannattaa hyödyntää?


Käymällä läpi omia jo olemassa olevia verkostoja voit löytää työpaikan, jota et ole osannut ajatellakaan. Joku tuntee aina jonkun, joka saattaa tietää työpaikan, johon etsitään osaajaa. Kannattaa siis sanoa ääneen, kertoa kaikille, että etsit töitä, sillä he voivat kertoa asiasta eteenpäin!


Vinkkejä verkostoitumiseen


Duunitorin työnhakuoppaassa annetaan hyviä vinkkejä verkostoitumiseen ja verkostojen hyödyntämiseen työnhaussa:
 1. Tapaa tuttujasi, ystäviäsi tai muita kontaktejasi jotka voivat suositella sinua uuteen työpaikkaan tai esitellä sinut omille kontakteilleen.
 2. Mieti omia tavoitteitasi. Mitkä alat kiinnostavat sinua ja onko jokin yritys, jonne todella haluaisit töihin?
 3. Ota selvää, keneen sinun kannattaa ottaa yhteyttä toiveyrityksessäsi ja kuka sinun verkostostasi voisi tuntea hänet.
 4. Kysy muiden mielipidettä työhakemuksestasi ja ansioluettelostasi.
 5. Pidä verkostoasi yllä, mutta älä ole maanvaiva.
 6. Pidä kalenteria tapaamisistasi; kenet tapasit, milloin ja miten otat heihin yhteyttä seuraavan kerran.
 7. Muista, että verkostoituminen ei ole yksisuuntaista. Sinun on myös oltava valmis ja kiinnostunut auttamaan muita verkostossasi olevia.
Löydätkö netistä lisää vinkkejä verkostoitumiseen?

Mitä alla oleva video kertoo verkostoitumisesta?
Tee verkostokartta (esim. Mindmap-muodossa)

 1. Lisää karttaan kaikki verkostoosi tällä hetkellä kuuluvat ihmiset ja yritykset.
 2. Tee verkostokartta haluamallasi välineellä, esim. Padletilla, Wordilla tai PowerPointilla.
 3. Voit myös piirtää kartan paperille ja ottaa siitä kännykällä valokuvan
 4. Kun verkostokarttasi on valmis, palauta se työnhakupankkisi palautuskansioon Työpaikat palautuskansio
Löydät video-ohjeita mm. Padletin käyttöön sivulta Työkaluja verkostokartan tekemiseenLaajenna verkostoasi! Tee jompikumpi alla olevista vaihtoehdoista. Tee ensin suunnitelma tutustumiskäynnistä/verkostoitumistilaisuudesta. Käynnin/tilaisuuden jälkeen tee siitä raportti, jossa kerrot miten tilaisuus meni, mitä siellä tapahtui, mitä opit yms. Palauta suunnitelma ja raportti työnhakupankkisi palautuskansioon Työpaikat palautuskansio
 1. Tee vierailu ja tutustu opiskelutoverisi työssäoppimispaikkaan, tuttavasi työpaikkaan tai uuteen oman alasi työpaikkaan. Juttele siellä olevien ihmisten kanssa, kysele heidän työstään ja yrityksestä. Jos olet kiinnostunut työpaikasta kyseisessä yrityksessä, ilmaise se ja jätä yhteystietosi. Jos tutustut opiskelutoverisi työssäoppimispaikkaan, kysy voisitko mahdollisesti myöhemmin päästä työssäoppimaan kyseiseen paikkaan. Pohdi tai pohtikaa ryhmässä etukäteen, mitä muita asioita tutustumiskäynnillä olisi hyvä tehdä tai sanoa.
 2. Osallistu johonkin ammattialasi tilaisuuteen, koulutukseen, messuille tms. jossa pääset keskustelemaan ja verkostoitumaan oman alasi ihmisten kanssa. Kysele, katsele, kerro itsestäsi ja jätä yhteystietojasi. Pohdi tai pohtikaa ryhmässä etukäteen, mitä muita asioita tilaisuudessa olisi hyvä tehdä tai sanoa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä