Tutkimus ja kehitystyö

Peda.net verkkopalvelun tekninen kuvaus

1. Yleiskuvaus

Peda.net kehittää yhteistyössä jäsenistönsä kanssa opetuskäyttöön tarkoitettuja verkkosovelluksia. Sovellukset tarjotaan jäsenistön käyttöön ASP-periaatteella (Application Service Providing) verkkoselainkäyttöisesti https://peda.net -osoitteen kautta.

2. Sovelluskehitys

Peda.net sovelluskehitys tapahtuu pääasiassa ketterän ohjelmistokehityksen (Agile Development) ja osallistuvan suunnittelun (Participatory Design) menetelmien mukaisesti.

Tärkeimmät hyödynnetyt teknologiat:

  • HTML/XHTML
  • CSS
  • PHP
  • SQL
  • Linux


3. Palvelinjärjestelmä

Peda.net verkkopalvelut tuotetaan yhteen pisteeseen keskitetyllä palvelinjärjestelmällä. Palvelut näkyvät käyttäjille yhden osoitteen (https://peda.net) kautta.

Palvelinjärjestelmä muodostuu useammasta erillisestä palvelimesta, joiden kesken eri verkkosovellusten tehtävät on hajautettu.

Palvelinjärjestelmä sijaitsee ilmastoidussa laitetilassa.

topo6.jpg

4. Yhteydet

Peda.net palvelinjärjestelmät sijaitsevat Jyväskylän yliopiston verkossa, joka takaa nopeat ja luotettavat yhteydet maailmalle.

5. Tiedon säilyvyys

Palvelimien kovalevyjärjestelmät on peilattu (RAID1). Palvelimien tiedot varmuuskopioidaan päivittäin varsinaisesta palvelinlaitteistosta erillisessä tilassa olevalle varmuuskopiopalvelimelle. Varmuuskopiopalvelimella säilytetään seitsemän viimeisen päivän varmuuskopiot, sekä kuluvan ja edellisen kuukauden ensimmäisen päivän varmuuskopiot. Lisäksi viikoittain otetaan ns. "off-site"-varmuuskopio, jota ei säilytetä palvelinlaitteiston kanssa samassa rakennuksessa. Varmuuskopiot säilytetään siten, että kaikki tiedostojen kaikki kopiot eivät ole koskaan yhtä aikaa samassa rakennuksessa. Peda.net ei kuitenkaan voi taata, että mikään yksittäinen tiedosto ei voi koskaan tuhoutua, joten käyttäjien tulee tallentaa itselleen tärkeät tiedostot myös jonnekin muualle.

6. Tietoturva

Käyttäjien kommunikointi palvelimien kanssa tapahtuu ainoastaan selaimen kautta ja Peda.net-sovellusten välityksellä. Palvelinten käyttöjärjestelmätasolla on ainoastaan Peda.net henkilökunnan tunnuksia. Sovelluksesta riippuen käyttäjien tunnukset ovat joko henkilökohtaisia käyttäjätunnus/salasana-pareja tai yksinkertaisempia kaikille yhteisiä salasanoja. Sisäänkirjautumisten seuranta toteutetaan satunnaisgeneroitujen kertakäyttöisten ja istunnonaikaisten tunnisteiden (pääasiassa cookie/evästeitä) avulla.