Opiskelun tukiasiat

Seutulippu

Opiskelija täyttää koulumatkatukihakemuksensa ja palauttaa sen lukion kansliaan.
Kansliasta opiskelija saa ostotodistuksen ja hän käy lataamassa seutulipun
Ikatan kiinteistössä olevassa matkahuollossa, Eino Salmelaisenkatu 20.
Lataus kestää yhden kuukauden ja se maksaa 20 €.
Lisätietoja lukion kansliasta ja ryhmänohjaajilta
044 730 6406

Koulumatkatuki

Koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Voit saada koulumatkatukea, jos

 • koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan
 • koulumatkasi kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa (ei koske Waltti-seutuliikennettä, koulukuljetusta eikä itse järjestettyä kulkutapaa) ja
 • teet vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa.
Koulumatka on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos tämä lyhin reitti on alle 10 kilometriä, et voi saada koulumatkatukea, vaikka linja-auton kulkema matka olisi pidempi.

Voit saada koulumatkatukea vain kokonaiselta kalenterikuukaudelta. Siksi tukeen oikeuttavan ajan pitää kestää yhtäjaksoisesti vähintään 18 päivää ja kuukaudessa pitää olla vähintään 18 tukeen oikeuttavaan aikaan kuuluvaa päivää. Väliin jäävät viikonloput lasketaan mukaan tukiaikaan.

Koulumatkatuen määrä ja maksaminen

Koulumatkatuen määrään vaikuttavat koulumatkasi pituus ja kulkutapa. Voit saada koulumatkatukea ensisijaisesti julkisella liikenteellä matkustamiseen tai koulukuljetukseen. Jos et voi käyttää julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit saada tukea esimerkiksi omalla autolla matkustamiseen. Voit saada koulumatkatukea opintojen alkamispäivästä alkaen. Voit saada tukea lukuvuoden (1.8.–31.7.) aikana 1–12 kalenterikuukaudelta.

Kela maksaa koulumatkatuen kulkutavastasi riippuen joko kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi. Jos Kela maksaa tuen sinulle, se tulee tilillesi kuukauden 4. päivänä tai sitä seuraavana pankkipäivänä. Jos saat tuen takautuvasti, Kela maksaa sen heti päätöstä seuraavana päivänä.

Julkinen liikenne

Jos kuljet Waltti-seutuliikenteellä tai Matkahuollon linja-autolla saat oppilaitokseltasi ostotodistuksen, kun jätät sinne koulumatkatukihakemuksesi. Kun käytät ostotodistusta matkalippua ostaessasi, maksat lipusta enintään 43 euroa kuukaudessa. Ikaalisten kaupunki maksaa tästä opiskelijoiden omavastuuosuudesta 23 euroa kuukaudessa, joten opiskelija voi ladata matkakorttinsa 20 eurolla kuukaudessa. Uusien opiskelijoiden on ensimmäisellä latauskerralla maksettava myös korttimaksu 6,50 €. Kun ostat ensimmäisen kerran linja-autolippua Matkahuollosta, ostotodistuksen tiedot ladataan koulumatkatukikortille ja ostotodistus jää Matkahuoltoon. Sinun pitää ostaa halvin mahdollinen lippu kuukautta vastaavalle ajalle. Yleensä se on 44 matkan koulumatkatukilippu tai 30 päivän opiskelijaseutulippu.

Lukuvuoden viimeinen lippu pitää ostaa viimeistään 2 viikkoa ennen viimeistä opiskelupäivää. Valmistumisen tai keskeyttämisen jälkeen et saa ostaa uusia lippuja, voit kuitenkin käyttää kortillasi olevat matkat loppuun.

Matkakortin voi ladata matkahuollon toimipisteessä Ikaalisissa, Eino Salmelaisen katu 20 (Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos IKATAN rakennuksessa) ma-pe klo 9.00-10.45.

Koulukuljetus

Oppilaitos tai kunta voi järjestää sinulle koulukuljetuksen. Kela maksaa koulumatkatukesi kuljetuksen järjestäjälle. Sinun pitää kuitenkin aina tehdä koulumatkatukihakemus.
 • Luhalahden suunnalta kahdeksaan tuleville järjestetään koulukuljetus Riitialaan kolmostien varteen, josta pääsee linja-autolla Ikaalisiin. Tarkempia aikatauluja voi tiedustella
  Taksi Marko Salovaara puh. 0400 155 589.
 • Kilvakkalan suunnalta tulevat voivat tiedustella mahdollista taksikyytiä
  Tilausliikenne Timo Tuomistolta puh. 050 5353 728.

Itse järjestetty kulkutapa

Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit kulkea kouluun itse valitsemallasi tavalla, esimerkiksi omalla autolla tai kaverin kyydillä. Voit saada koulumatkatukea 52,98–343,14 euroa kuukaudessa. Tuen määrä riippuu matkan pituudesta, ja siinä huomioidaan aina sekä meno- että paluumatka. Jos koulumatkasi on esimerkiksi 10 kilometriä yhteen suuntaan, voit saada tukea 52,98 euroa kuukaudessa.

Kela korvaa matkan kustannuksia enintään 100 kilometriin asti. Jos matkasi yhteen suuntaan on pidempi, maksat 100 kilometrin ylittävältä osalta matkakustannuksesi itse.

Voit saada koulumatkatukea itse järjestetyn kulkutavan mukaan myös seuraavissa tilanteissa:
 • Koulumatkaa, jolla ei ole joukkoliikennettä tai koulukuljetusta, on yhteen suuntaan yli 5 kilometriä.
 • Edestakainen koulumatkasi kestää julkisella liikenteellä tai koulukuljetuksella keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Kestoon lasketaan mukaan sekä matkustus- että odotusaika.
 • Koulumatka on sinulle vaikea tai rasittava (esimerkiksi vamman, sairauden tai lasten päivittäisten hoitojärjestelyiden takia).
 • Voit käyttää julkista liikennettä tai koulukuljetusta vain enintään kuudella yhdensuuntaisella koulumatkalla viikossa. Sinun on siis viikon aikana järjestettävä kulkutapasi itse vähintään neljällä koulumatkalla yhteen suuntaan.
 • Koulumatkasi tai kulkutapasi vaihtuu useita kertoja kuukauden tai lukuvuoden aikana.

Hakuaika

Hae koulumatkatukea lukuvuoden alkaessa kerralla koko lukuvuodeksi. Jos olet abiturientti, hae tukea lukuloman alkuun asti. Muistathan hakea tukea erikseen joka lukuvuodeksi.

Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Esimerkiksi jos haluat saada tukea elokuun alusta alkaen, sinun on jätettävä hakemus oppilaitokseesi syyskuun loppuun mennessä.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa, puhelimitse tai toimistossa.

Sinun pitää ilmoittaa Kelalle seuraavissa tilanteissa:
 • Opintosi päättyvät tai keskeytyvät yli viikoksi (ei koske oppilaitoksen loma-aikoja).
 • Valmistut kesken lukuvuoden.
 • Vaihdat oppilaitosta.
 • Kulkutapasi vaihtuu.
 • Muutat toiseen asuntoon ja koulumatkan pituus muuttuu.