≡ Navigointi

Suomi 100 vuotta

Päivitettyä materiaalia

Päivitetty opas pursuilee Suomi 100 -tekemistä kouluille ja oppilaitoksille
Kouluille ja oppilaitoksille suunnattu Suomi 100 -opas esittelee toistasataa juhlavuoden ohjelmaan hyväksyttyä ohjelmahanketta. Joulukuussa julkaistusta, päivitetystä Suomifinland100.fi– ja edu.fi -sivustoilla vapaasti saatavilla olevasta oppaasta opettajat löytävät helposti omiin tarpeisiin soveltuvat hankkeet, joista voi ammentaa ideoita ja sisältöä monenlaiseen tekemiseen. Suomi 100 -oppaan ensimmäinen versio julkaistiin tämän vuoden huhtikuussa, ja nyt uuden päivityksen myötä tarjonta on moninkertaistunut.
”Suuri kiitos kaikille ohjelmahankkeiden voimanaisille ja -miehille, jotka mahdollistavat tämän laajan ja hienon tarjonnan kasvattajille ja sitä kautta nuoren polven suomalaisille. Tarjonta kouluille ja oppilaitoksille on nyt todella runsasta ja monipuolista. Haluamme paitsi tarjota valmiita ideoita, myös kannustaa kasvattajia suunnittelemaan ja toteuttamaan juhlavuotta yhdessä lasten ja nuorten kanssa”, ohjelmapäällikkö Suvi Innilä Suomi 100 -sihteeristöstä sanoo.
Oppaan lisäksi Edu.fi-sivustolla esitellään pitkin matkaa ajankohtaisia Suomi 100 -tapahtumia, jotka soveltuvat tiettyihin oppiaineisiin tai oppiaineiden rajat ylittävään tekemiseen. Pedagogisesti suuntautuneella sivustolla keskitytään hankkeisiin, aineistoihin, ideoihin ja työkaluihin, joilla koulut voivat saada lisäarvoa opetussuunnitelmien toteuttamiseen ja koulun toimintakulttuurin kehittämiseen.
Tutustu oppaaseen.
Makupaloja kouluille suunnatuista hankkeista
t. Johanna
- -
Johanna Paltila
Johdon assistentti/Secretary to the Region Mayor
Pirkanmaan liitto/Council of Tampere Region
Kelloportinkatu 1 B, PL 1002/P.O.Box 1002
33101 Tampere, Finland
Tel: +358 50 528 7377

Suomi 100 -juhlavuoden kalenteri

Laskiaisrieha klo 13-16
Kalevalan päivä 28.2. Kompissa

Lisää tapahtumia: helmikuu 2017 maaliskuu 2017

Seuraavat tapahtumat

Laskiaisrieha klo 13-16

Aika: 26.2.2017 klo 13:00 - 16:00
Paikka: Keskustan koulun kenttä


LC Ikaalinen ja MLL:n Ikaalisten yhdistys järjestävät perinteisen laskiaistapahtuman tänä vuonna uusin maustein. Laskiaissunnuntaina ulkoillaan luistimilla tai ilman Keskustan koulun kentällä ja huonon sään sattuessa tapahtuma siirretään sisätiloihin liikuntahallille.

Ohjelmassa mm.:

- hevosajelua
- mäenlaskua (oma pulkka tai liukuri mukaan!)
- luistelua (omat luistimet!)
- arvontaa
- muuta leikkimielistä kisailua
- puffetista mehua, kahvia, teetä, pullaa, lättyjä ja makkaraa

Vapaa pääsy!

Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/1826656667553925/

TERVETULOA isot ja pienet viettämään mukavaa koko perheen laskiaissunnuntaita!

Kalevalan päivä 28.2. Kompissa

Kalevalan päivän tapahtuma tiistaina 28.2. klo 14-18 Kompissa

Ohjelmassa mm.

- piirakoiden maistelua
- Kalevalan lukua
- Kalevala -näyttely
- kanteleensoittoa
- kuorolaulua

Tapahtuman järjestää: Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ry. ja Ikaali

Ajatuksia...

Miten olisi esimerkiksi kevään 2017 aikana kerätä/koota ihmisten muistelmia kouluajoistaan "silloin joskus." Oppilaat haastattelisivat ja kuvaisivat. Voisi sitten kerätä ja koota haastattelut vihkoseksi yksiin kansiin, jota sitten syyslukukaudella oppialiden kanssa luettaisiin ja käsiteltäisiin.

Toinen aatos. Sosiaalisessa mediassa tms. kyseltäisiin ikaalilaisten ikimuistoisimmat ja ihanimmat Suomi-iskelmät. Sata kappalta, joista vaikkapa Sata-Häme soi -juhlien yhteydessä voisi paikallinen "Mikko Alatalo" laulattaa Turkin puistossa.

MItäpä jos maakuntalintujen ja -kasvien lisäksi valittaisiin Suomi 100 -vuotta kunniaksi Ikaalisten omat kasvit, linnut ja nisäkkäät? miksipä ei hyönteisetkin ;)

Työpaikkahaasteena ja kansanterveyden vaalisimiseksi voisi työpaikoilla ottaa teemaksi "100 kiloa ylimääräistä pois!" Eli, yhdessä laihduttaa työpisteittäin sata kiloa vuoden aikana. Jos vain vähän työntekijöitä, niin laskettaisiin "painoindeksi", ettei tarvitse yksien ihmisten liikaa laihdtella.

Edelliseen liittyen myös vanhan ajan haasteet esim. 100 km:n kävelyt, pyöräilyt, uinnit tai sadan liikuntatunnin kokoaminen vuoden aikana. Nämä siis yksilötasoilla.

-Pekka