≡ Navigointi

Suomi 100 vuotta

Suomi 100

Suomi 100 -palaveri, Röyhiön kylätalo 3.8.2017:
Järvenpää Matti
Hakala Juhani
Salkoaho Sirpa
Nuottajärvi Vuokko-Liisa
Pesonen Johanna
Kulmala Niina
Ala-Rautalahti Tapio
Tutustuttiin Röyhiön kylätalon toimintaan. Röyhiön kyläseura on kunnostanut entisen koulun tilat kulttuuri ja harrastekäyttöön. Heinäkuussa Röyhiössä järjestettyyn luokkakokoukseen oli osallistunut yli 200 vierailijaa ja tapahtuma on saanut paljon kiitosta.
Kesän aikana järjestetyt tapahtumat ovat keränneet väkeä parhaimmillaan ympäri maailmaa. Tapahtumia on järjestetty paikkakunnan kokoon nähden monipuolisesti eri sektoreilla. Kesätapahtumista tehty paperilehtinen sai kiitosta. Toiveena oli, että kesän aikaisista tapahtumista koostettu lehtinen tehdään jatkossa myös vähintään yhdellä vieraalla kielellä.
Syksyn osalta tapahtumakalenteri päivitetään ja lähetetään Uutisoivaan. Itsenäisyyspäivän aikaan ajoittuvat Suomi100 juhlat: varhaiskasvatus, perusopetus, koko kunta.
Syksylle suunnitteilla juhlavuoden kulttuuriviikot (vko 40-41), johon eri toimijoilla on mahdollisuus tuottaa ohjelmaa. Suunnittelutilaisuus järjestetään 24.8. Rahkolassa, klo 18.00 jos tila on käyttöön vapaa. Tapahtumaan avoin kutsu kaikille viikosta kiinnostuneille Uutisoivaan Suomi100 tapahtumailmoitusten yhteyteen. Ilmottautuminen Niinalle (tarjoilu).
Itsenäisyysjuhlien jälkeen katse tulevaisuuteen visioiden avointa, tulevaisuuden Ikaalista.

Päivitettyä materiaalia

Päivitetty opas pursuilee Suomi 100 -tekemistä kouluille ja oppilaitoksille
Kouluille ja oppilaitoksille suunnattu Suomi 100 -opas esittelee toistasataa juhlavuoden ohjelmaan hyväksyttyä ohjelmahanketta. Joulukuussa julkaistusta, päivitetystä Suomifinland100.fi– ja edu.fi -sivustoilla vapaasti saatavilla olevasta oppaasta opettajat löytävät helposti omiin tarpeisiin soveltuvat hankkeet, joista voi ammentaa ideoita ja sisältöä monenlaiseen tekemiseen. Suomi 100 -oppaan ensimmäinen versio julkaistiin tämän vuoden huhtikuussa, ja nyt uuden päivityksen myötä tarjonta on moninkertaistunut.
”Suuri kiitos kaikille ohjelmahankkeiden voimanaisille ja -miehille, jotka mahdollistavat tämän laajan ja hienon tarjonnan kasvattajille ja sitä kautta nuoren polven suomalaisille. Tarjonta kouluille ja oppilaitoksille on nyt todella runsasta ja monipuolista. Haluamme paitsi tarjota valmiita ideoita, myös kannustaa kasvattajia suunnittelemaan ja toteuttamaan juhlavuotta yhdessä lasten ja nuorten kanssa”, ohjelmapäällikkö Suvi Innilä Suomi 100 -sihteeristöstä sanoo.
Oppaan lisäksi Edu.fi-sivustolla esitellään pitkin matkaa ajankohtaisia Suomi 100 -tapahtumia, jotka soveltuvat tiettyihin oppiaineisiin tai oppiaineiden rajat ylittävään tekemiseen. Pedagogisesti suuntautuneella sivustolla keskitytään hankkeisiin, aineistoihin, ideoihin ja työkaluihin, joilla koulut voivat saada lisäarvoa opetussuunnitelmien toteuttamiseen ja koulun toimintakulttuurin kehittämiseen.
Tutustu oppaaseen.
Makupaloja kouluille suunnatuista hankkeista
t. Johanna
- -
Johanna Paltila
Johdon assistentti/Secretary to the Region Mayor
Pirkanmaan liitto/Council of Tampere Region
Kelloportinkatu 1 B, PL 1002/P.O.Box 1002
33101 Tampere, Finland
Tel: +358 50 528 7377

Suomi 100 -juhlavuoden kalenteri

Kesä Ikaalisissa -taidenäyttely
Kotiseutumuseo avoinna kesäkeskiviikkoisin

Lisää tapahtumia: elokuu 2017 syyskuu 2017

Seuraavat tapahtumat

Sirkus Supiainen : Lennä, lennä -esitys lapsille

29.8. klo 9.00 Sirkus Supiainen: Lennä, Lennä esitys lapsille.

Ohjaus: Markus Nivala ja Esiintyjät: Emma Räisänen, Antti Nerg, Pekka Laamanen, Markus Nivala ”Esityksessä yhdistyvät korkeatasoinen sirkustekniikka, vuorovaikutteiset puheosuudet ja valloittavat persoonat. Tarinan raivokkaan hempeitä sirkusnumeroita maustavat hervoton huumori sekä yhdessä kokemisen riemu. Esiintyjien käsittelyssä ilmaa halkovat niin jongleerausrenkaat, jumppapallot, lennokit kuin sateenvarjotkin.”

Ajatuksia...

Miten olisi esimerkiksi kevään 2017 aikana kerätä/koota ihmisten muistelmia kouluajoistaan "silloin joskus." Oppilaat haastattelisivat ja kuvaisivat. Voisi sitten kerätä ja koota haastattelut vihkoseksi yksiin kansiin, jota sitten syyslukukaudella oppialiden kanssa luettaisiin ja käsiteltäisiin.

Toinen aatos. Sosiaalisessa mediassa tms. kyseltäisiin ikaalilaisten ikimuistoisimmat ja ihanimmat Suomi-iskelmät. Sata kappalta, joista vaikkapa Sata-Häme soi -juhlien yhteydessä voisi paikallinen "Mikko Alatalo" laulattaa Turkin puistossa.

MItäpä jos maakuntalintujen ja -kasvien lisäksi valittaisiin Suomi 100 -vuotta kunniaksi Ikaalisten omat kasvit, linnut ja nisäkkäät? miksipä ei hyönteisetkin ;)

Työpaikkahaasteena ja kansanterveyden vaalisimiseksi voisi työpaikoilla ottaa teemaksi "100 kiloa ylimääräistä pois!" Eli, yhdessä laihduttaa työpisteittäin sata kiloa vuoden aikana. Jos vain vähän työntekijöitä, niin laskettaisiin "painoindeksi", ettei tarvitse yksien ihmisten liikaa laihdtella.

Edelliseen liittyen myös vanhan ajan haasteet esim. 100 km:n kävelyt, pyöräilyt, uinnit tai sadan liikuntatunnin kokoaminen vuoden aikana. Nämä siis yksilötasoilla.

-Pekka