Arkisto

Sivistysjohtajan blogi

Pesäpalloturnaus kasvattaa työelämän taitoja


Oppilaista muodostetaan sekajoukkueita
Ikaalisten wanhassa kauppalassa sijaitsevalle pesäpallokentälle saapui 1.6.2016 Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Parkanon 5.-6.-luokkalaiset pelaamaan pesäpalloturnausta. Jokaisessa joukkueessa oli ikaalilaisia, hämeenkyröläisiä ja parkanolaisia tyttöjä ja poikia. Kuntarajat, koulurajat ja sukupuolirajat hälvenivät joukkueiden sisällä hetkessä, kun lähdettiin voittamaan turnausta.

Kentällä tutustutaan ja verkossa kaverisuhteet vahvistuvat
Tieto- ja viestintätekniikan kehittymisen myötä maailma on kutistunut pieneksi. Kolmostien kuntien väliset etäisyydet eivät juuri tunnu, kun pesäpallokentällä toisiinsa tutustuneet pelaajat pitävät myöhemmin yhteyttä toisiinsa sosiaalisen median välityksellä. He harjoittelevat verkostoitumista ja sosiaalisia taitoja. Nämä taidot tukevat myöhemmin heidän menestymistään työelämässä.

Uusiin tilanteisiin on opittava sopeutumaan nopeasti
Työelämä on muuttunut arvaamattomaksi. Kukaan ei voi olla varma siitä, miten pitkään hänen työnsä jatkuu. Eläkevirat alkavat jäädä historiaan. Lääkkeenä tähän muutokseen on työntekijöiden kyky soputua nopeasti uusiin tilanteisiin. Miten me voimme kasvattaa lapsistamme menestyjiä tulevaisuuden maailmaan? Pelkät tavanomaiset koulutaidot eivät enää yksin riitä. Onneksi uudessa opetussuunnitelmassa koulujen opetukseen tuodaan laaja-alainen osaaminen. Katse kohdistetaan mm. kulttuuriseen osaamiseen, vuorovaikutukseen ja ilmaisuun sekä tieto- ja viestintäteknologiseen osaamiseen.

Pesäpalloturnaus uuden opetussuunnitelman harjoituskenttänä
Pesäpalloturnauksessa alakoululaiset saivat harjoitella jo nyt uuden opetussuunnitelman asioita. Tarvittiin sosiaalisia taitoja, kun täytyi pelata täysin tuntemattomien kanssa samassa joukkueessa. Aika hankalaa pelaaminen olisi ollut, jos pelaajat eivät olisi keskustelleet keskenään. Oppimisen ei aina tarvitse olla ikävää pänttäämistä, vaan oppimista tapahtuu myös silloin, kun on hauskaa. Vai onko asia niin, että oppimista tapahtuu ennen kaikkea silloin, kun on hyvä mieli? Tulevaisuuden menestyjät tarvitsevat runsaasti erilaisia ärsykkeitä opetukseensa. Monilla aikuisilla on hankala sopeutua siirtymään toisen kunnan tai toisen yrityksen palvelukseen. Syy siihen on se, että heitä ei ole kasvatettu sopeutumaan muutokseen. Ei tehdä enää samaa virhettä nykyisten koululaisten kanssa. Kasvatetaan heidät tottumaan muutokseen. Silloin he putoavat aina jaloilleen.

Pesäpalloturnaus.png
Pesäpalloturnaus pelattiin aurinkoisessa säässä Ikaalisten pesäpallokentällä.