Arkisto

Sivistysjohtajan blogi

Kasvatusjohtajan vinkit Sata-Häme Soi –viikolle 5.-10.7.2016

Ikaalisissa järjestettävä Sata-Häme Soi -festivaali lähestyy taas kovaa vauhtia. Nyt on korkea aika napsauttaa netistä festivaalin ohjelma ja tehdä matkasuunnitelma Ikaalisiin. Kaunis kaupunki Kyrösjärven äärellä on loistava paikka kesäfestivaalille.

Olen asunut Ikaalisissa kaksi vuotta ja tällä kokemuksella annan nyt muutaman vinkin Sata-Häme Soi –viikolle. Festivaalin avajaisia vietetään keskiviikkona 6.7. klo 13 festivaalipuistossa (Turkinpuisto) Ikaalisten Wanhassa kauppalassa, joka on Suomen ensimmäinen kauppala. Kannattaa ehdottomasti tulla kauniiseen puistoon seuraamaan avajaisia. Mikäli nälkä yllättää, puistosta voi ostaa naposteltavaa. Itse kävin maistelemassa vuosi sitten muikkuja avajaisten yhteydessä ja täytyy sanoa, että hyvin sopivat yhteen avajaisten kanssa. Maku oli erinomainen. Avajaisten jälkeen voi jäädä kuuntelemaan musiikkia festivaalipuistoon.

Sata-Häme Soi on tunnettu haitarimusiikista ja erityisesti kultaisen ja hopeisen harmonikan kilpailuista. Niinpä kannattaakin suunnata keskiviikkoiltana Ikaalinen-saliin katsomaan kultaisen ja hopeisen harmonikan finaalia klo 18. Samalla kannattaa vilkaista Ikaalinen-salin viereen kohoavan uuden Keskustan koulun rakennusprojektia – toki vain aidan takaa. Kaupunki saa uuden ja modernin hirsikoulun kesällä 2017. Ehkäpä koulun keskusaula toimii tulevaisuudessa yhtenä Sata-Häme Soi –festivaalin esiintymisareenana.

Aivan festivaalipuiston vieressä sijaitsevalla kauppaoppilaitoksella pidetään torstaina harmonikkamessut, joten puiston lavalla esitettävän ohjelman ohella on helppo vierailla myös harmonikkamessuilla. Ja jos Sata-Häme Soi –viikkoa suosii lämmin kesäsää, on Kyrösjärven aaltoihin pulahtaminen helppoa. Festivaalipuistosta on vain lyhyt matka Kasinonrantaan, jossa on loistavat olosuhteet uimiseen ja auringosta nauttimiseen.

Torstaina on myös mahdollisuus päästä kuuntelemaan mm. Guardian Nuevaa solisteinaan Laura Voutilainen ja Tero Harjuniemi Ikaalinen-salissa ja ranskalaisen jazzin tähtiä Omalla Tuvalla.

Musiikin ohella on välillä hyvä käydä kuuntelemassa ohjelmateltassa klo 15 Pirkanmaan yrittäjien ja Ikaalisten yrittäjien järjestämää paneelikeskustelua Vahvuuksien kautta menestykseen – Pienten kuntien vetovoimatekijät. Ikaalisten yritystoiminnasta on yhtenä osoituksena maaliskuussa 2014 valmistunut kauppakeskus Komppi. Sata-Häme Soi –festivaalin aikana kannattaa käydä tutustumassa Komppiin ja muihinkin Ikaalisten kauppoihin.

Mikäli olet kiinnostunut historiasta, suosittelen osallistumaan Lasse Pihlajamaa 100 vuotta – juhlakonserttiin. Lasse Pihlajamaa oli suomalainen harmonikkataiteilija, säveltäjä ja pedagogi. Hän toimi Sata Häme Soin alkuvuosien taiteellisena johtajana. Laulusolistiksi juhlaan saapuu Lassen entinen työtoveri Paula Koivuniemi.

Lapsille on lauantaina klo 10 ja klo 11 puistossa ohjelmaa, kun puiston lavalla järjestettävää lasten konsertti: Peppi Pitkätossu, Maddaleena ja Herra Nissiläinen. Viikonloppuna järjestetään paljon mielenkiintoista ohjelmaa. Yksi niistä voisi olla norjalainen Farmers Market –yhtye, joka sekoittaa musiikissaan jazzia, bulgarialaista kansanmusiikkia ja popolaarimusiikkia. Sata-Häme Soi päätösjuhlaa vietetään sunnuntaina festivaalipuistossa ja samalla juhlistetaan Ikaalisten pitäjän 375-vuotissynttäreitä. Ennen päätösjuhlaa on mahdollista käydä kaupungin tarjoamalla kirkkokahvilla keltaisen koulun pihassa.

Kannattaa ehdottomasti tulla Ikaalisiin Sata-Häme Soi –viikolla. Suosittelen lämpimästi!

Festivaalipuisto.
IMG_2476.JPG