Arkisto

Sivistysjohtajan blogi

Kasvatusjohtajan vinkit Sata-Häme Soi –viikolle 5.-10.7.2016

Ikaalisissa järjestettävä Sata-Häme Soi -festivaali lähestyy taas kovaa vauhtia. Nyt on korkea aika napsauttaa netistä festivaalin ohjelma ja tehdä matkasuunnitelma Ikaalisiin. Kaunis kaupunki Kyrösjärven äärellä on loistava paikka kesäfestivaalille.

Olen asunut Ikaalisissa kaksi vuotta ja tällä kokemuksella annan nyt muutaman vinkin Sata-Häme Soi –viikolle. Festivaalin avajaisia vietetään keskiviikkona 6.7. klo 13 festivaalipuistossa (Turkinpuisto) Ikaalisten Wanhassa kauppalassa, joka on Suomen ensimmäinen kauppala. Kannattaa ehdottomasti tulla kauniiseen puistoon seuraamaan avajaisia. Mikäli nälkä yllättää, puistosta voi ostaa naposteltavaa. Itse kävin maistelemassa vuosi sitten muikkuja avajaisten yhteydessä ja täytyy sanoa, että hyvin sopivat yhteen avajaisten kanssa. Maku oli erinomainen. Avajaisten jälkeen voi jäädä kuuntelemaan musiikkia festivaalipuistoon.

Sata-Häme Soi on tunnettu haitarimusiikista ja erityisesti kultaisen ja hopeisen harmonikan kilpailuista. Niinpä kannattaakin suunnata keskiviikkoiltana Ikaalinen-saliin katsomaan kultaisen ja hopeisen harmonikan finaalia klo 18. Samalla kannattaa vilkaista Ikaalinen-salin viereen kohoavan uuden Keskustan koulun rakennusprojektia – toki vain aidan takaa. Kaupunki saa uuden ja modernin hirsikoulun kesällä 2017. Ehkäpä koulun keskusaula toimii tulevaisuudessa yhtenä Sata-Häme Soi –festivaalin esiintymisareenana.

Aivan festivaalipuiston vieressä sijaitsevalla kauppaoppilaitoksella pidetään torstaina harmonikkamessut, joten puiston lavalla esitettävän ohjelman ohella on helppo vierailla myös harmonikkamessuilla. Ja jos Sata-Häme Soi –viikkoa suosii lämmin kesäsää, on Kyrösjärven aaltoihin pulahtaminen helppoa. Festivaalipuistosta on vain lyhyt matka Kasinonrantaan, jossa on loistavat olosuhteet uimiseen ja auringosta nauttimiseen.

Torstaina on myös mahdollisuus päästä kuuntelemaan mm. Guardian Nuevaa solisteinaan Laura Voutilainen ja Tero Harjuniemi Ikaalinen-salissa ja ranskalaisen jazzin tähtiä Omalla Tuvalla.

Musiikin ohella on välillä hyvä käydä kuuntelemassa ohjelmateltassa klo 15 Pirkanmaan yrittäjien ja Ikaalisten yrittäjien järjestämää paneelikeskustelua Vahvuuksien kautta menestykseen – Pienten kuntien vetovoimatekijät. Ikaalisten yritystoiminnasta on yhtenä osoituksena maaliskuussa 2014 valmistunut kauppakeskus Komppi. Sata-Häme Soi –festivaalin aikana kannattaa käydä tutustumassa Komppiin ja muihinkin Ikaalisten kauppoihin.

Mikäli olet kiinnostunut historiasta, suosittelen osallistumaan Lasse Pihlajamaa 100 vuotta – juhlakonserttiin. Lasse Pihlajamaa oli suomalainen harmonikkataiteilija, säveltäjä ja pedagogi. Hän toimi Sata Häme Soin alkuvuosien taiteellisena johtajana. Laulusolistiksi juhlaan saapuu Lassen entinen työtoveri Paula Koivuniemi.

Lapsille on lauantaina klo 10 ja klo 11 puistossa ohjelmaa, kun puiston lavalla järjestettävää lasten konsertti: Peppi Pitkätossu, Maddaleena ja Herra Nissiläinen. Viikonloppuna järjestetään paljon mielenkiintoista ohjelmaa. Yksi niistä voisi olla norjalainen Farmers Market –yhtye, joka sekoittaa musiikissaan jazzia, bulgarialaista kansanmusiikkia ja popolaarimusiikkia. Sata-Häme Soi päätösjuhlaa vietetään sunnuntaina festivaalipuistossa ja samalla juhlistetaan Ikaalisten pitäjän 375-vuotissynttäreitä. Ennen päätösjuhlaa on mahdollista käydä kaupungin tarjoamalla kirkkokahvilla keltaisen koulun pihassa.

Kannattaa ehdottomasti tulla Ikaalisiin Sata-Häme Soi –viikolla. Suosittelen lämpimästi!

Festivaalipuisto.
IMG_2476.JPG

Ikaalisten kielirikasteinen opetus oli menestys


Lapsille englannin oppiminen on helppoa
Kielten oppiminen lapsena on helppoa. Kaksikieliset saavat lapsena erittäin merkittävän lahjan, kun he oppivat kotona kaksi kieltä. Kun toiset pänttäävät sanoja ja kielioppia koulussa, kaksikieliset voivat keskittyä syventämään kielitaitoaan tai opiskella muita kieliä. On todella erityistä, että A1-kielen, eli englannin kielen opiskelu aloitetaan vasta kolmannella luokalla. Näin menetellen hukataan lasten suuri potenttiaali oppia uusia kieliä helposti.

Ikaalisissa tarjotaan kielirikasteista opetusta
Ikaalisissa on haluttiin tarjota lapsille mahdollisuus aloittaa englannin kielen kielirikasteinen opiskelu viime syksynä. Kaikissa Ikaalisten kouluissa oli mahdollisuus osallistua kielirikasteiseen opetukseen jo ensimmäisellä luokalla. Opetuksen mahdollisti valtion erityisavustus. Sen turvin pystyimme aloittamaan kielirikasteisen opetuksen.

Kova into oppia
Opettajat ovat kertoneet, että lapset oppivat kielirikasteisessa opetuksessa ensimmäisen vuoden aikana paljon englannin sanastoa ja rohkaistuivat käyttämään oppimiaan sanoja. Into oppimiseen oli todella kova. Erästä Ikaalisten opettajaa lainaten: "Kielirikasteinen opetus on innostavaa, kannustavaa ja rohkaisee lasta kielen oppijana ja käyttäjänä."

Mitä hallitusohjelmassa linjataan kielten opiskelusta?
Hallitusohjelmassa kielten opiskelua on linjattu seuraavasti:
- Lisätään ja monipuolistetaan kieltenopiskelua. Käynnistetään alueellinen kokeilu siitä, että aloitetaan vieraan kielen opiskelu jo ensimmäisellä luokalla ja mahdollistetaan alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamisesta eduskunnan hyväksymän ponnen mukaisesti.

Tankero-englanti jää historiaan
Ikaalisissa englannin kielen kielirikasteista opetusta on nyt kokeiltu vuoden verran hallitusohjelman mukaisesti. Kokemukset ovat olleet positiivisia. Haluamme jatkaa kielirikasteista opetusta, mikäli saamme toimintaan rahaa. Toiveemme on, että ikaalilaiset lapset oppivat puhumaan sujuvasti vieraita kieliä. Heille tankero-englanti on vain historian tunneilla kerrottava hauska vitsi menneistä ajoista.

Pesäpalloturnaus kasvattaa työelämän taitoja


Oppilaista muodostetaan sekajoukkueita
Ikaalisten wanhassa kauppalassa sijaitsevalle pesäpallokentälle saapui 1.6.2016 Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Parkanon 5.-6.-luokkalaiset pelaamaan pesäpalloturnausta. Jokaisessa joukkueessa oli ikaalilaisia, hämeenkyröläisiä ja parkanolaisia tyttöjä ja poikia. Kuntarajat, koulurajat ja sukupuolirajat hälvenivät joukkueiden sisällä hetkessä, kun lähdettiin voittamaan turnausta.

Kentällä tutustutaan ja verkossa kaverisuhteet vahvistuvat
Tieto- ja viestintätekniikan kehittymisen myötä maailma on kutistunut pieneksi. Kolmostien kuntien väliset etäisyydet eivät juuri tunnu, kun pesäpallokentällä toisiinsa tutustuneet pelaajat pitävät myöhemmin yhteyttä toisiinsa sosiaalisen median välityksellä. He harjoittelevat verkostoitumista ja sosiaalisia taitoja. Nämä taidot tukevat myöhemmin heidän menestymistään työelämässä.

Uusiin tilanteisiin on opittava sopeutumaan nopeasti
Työelämä on muuttunut arvaamattomaksi. Kukaan ei voi olla varma siitä, miten pitkään hänen työnsä jatkuu. Eläkevirat alkavat jäädä historiaan. Lääkkeenä tähän muutokseen on työntekijöiden kyky soputua nopeasti uusiin tilanteisiin. Miten me voimme kasvattaa lapsistamme menestyjiä tulevaisuuden maailmaan? Pelkät tavanomaiset koulutaidot eivät enää yksin riitä. Onneksi uudessa opetussuunnitelmassa koulujen opetukseen tuodaan laaja-alainen osaaminen. Katse kohdistetaan mm. kulttuuriseen osaamiseen, vuorovaikutukseen ja ilmaisuun sekä tieto- ja viestintäteknologiseen osaamiseen.

Pesäpalloturnaus uuden opetussuunnitelman harjoituskenttänä
Pesäpalloturnauksessa alakoululaiset saivat harjoitella jo nyt uuden opetussuunnitelman asioita. Tarvittiin sosiaalisia taitoja, kun täytyi pelata täysin tuntemattomien kanssa samassa joukkueessa. Aika hankalaa pelaaminen olisi ollut, jos pelaajat eivät olisi keskustelleet keskenään. Oppimisen ei aina tarvitse olla ikävää pänttäämistä, vaan oppimista tapahtuu myös silloin, kun on hauskaa. Vai onko asia niin, että oppimista tapahtuu ennen kaikkea silloin, kun on hyvä mieli? Tulevaisuuden menestyjät tarvitsevat runsaasti erilaisia ärsykkeitä opetukseensa. Monilla aikuisilla on hankala sopeutua siirtymään toisen kunnan tai toisen yrityksen palvelukseen. Syy siihen on se, että heitä ei ole kasvatettu sopeutumaan muutokseen. Ei tehdä enää samaa virhettä nykyisten koululaisten kanssa. Kasvatetaan heidät tottumaan muutokseen. Silloin he putoavat aina jaloilleen.

Pesäpalloturnaus.png
Pesäpalloturnaus pelattiin aurinkoisessa säässä Ikaalisten pesäpallokentällä.

Positiivinen palaute

Huomasin huhtikuussa, kuinka suuri merkitys on positiivisella palautteella. Virastolle oli laitettu Uusi Ikaalinen -hankkeen innoittamana laatikko, johon jokaisen piti kirjoittaa joku hyvä asia kaikista viraston työntekijöistä. Vaikka positiivisen sisällön saaminen oli tiedossa, jokainen iloitsi saamastaan palautteesta.

Jäin itse miettimään tapauksen jälkeen palautteen antamista yleensä. Jos saman asian toteuttaisi niin, että jokaisen pitäisi kirjoittaa työkavereistaan joku negatiivinen asia, olisi se suorastaan lamauttavaa. Ajatelkaapa, minkälaisella mielellä lähtisimme lomalle, jos saisimme kaikilta työyhteisönsä jäseniltä lapun, johon olisi kirjoitettu yksi negatiivisen asia itsestämme. Se olisi kamalaa!

On siis tavattoman tärkeää muistaa antaa positiivista palautetta työkavereille. Yksi kaunis sana voi pelastaa työkaverin päivän. Se ei vaadi paljon sanojaltaan mutta sen vaikutus on mahtava. Miten hienosti meidän kaupungin asiat olisivatkaan, jos kaikki muistaisivat antaa myös positiivista palautetta.

Kuulin muutama vuosi sitten erään opettajan sanoneen, että ei hänellä ole aikaa antaa oppilaille Wilman välityksellä positiivista palautetta, koska hän ei ehdi edes antaa negatiivista palautetta. Olin tyrmistynyt kuullessani tuon kertomuksen, vaikka kyseessä olikin toisen kunnan opettaja. Onko siis negatiivisen palautteen antaminen niin paljon tärkeämpää kuin positiivisen?

Opettajat antavat oppilaille palautetta koulutyöstä suullisesti ja kirjallisesti säännöllisesti. Tuon palautteen voima on erittäin suuri. Yksikin kannustava sana opettajan suusta voi nostaa oppilaan itsetunnon pilviin. Hän muistaa sen aina.

Kannustan kaikkia antamaan positiivista palautetta. Toivon, että Ikaalinen on kaupunki, jossa ei säästellä positiivista palautetta.