5.1 Toisen asteen ammatillinen koulutus

Toisen asteen ammatilliset tutkinnot

shutterstock_192295877_opo_p.jpgUuden ammattikoulutuksen tavoitteena on saada opiskelijat valmistumaan ammattiinsa nopeasti ja joustavasti. Aiempi osaamisesi otetaan huomioon ja se saattaa lyhentää opiskeluaikaasi huomattavasti. Kaikkien alojen ammatilliset perustutkinnot ovat 180osp: n laajuisia ja kestävät yleisimmin kolme vuotta. Opiskeluajan pituus riippuu opiskelijan valinnoista, aiemmin hankitusta osaamisesta, aiemmista opinnoista ja työkokemuksesta. Voit edetä opinnoissa itsellesi sopivimmalla tavalla. Vapaus suunnitella opintoja itsenäisesti kasvaa, mutta samalla myös vastuu lisääntyy. Opinnot edellyttävät lisääntyvässä määrin itseohjautuvuutta. Määrittelet itse omat tavoitteesi, reitin ja aikataulun. Hyödyllistä on suunnitella lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteet sekä opetella laatimaan realistinen ajankäyttösuunnitelma.

Jokainen opiskelija laatii yhdessä opettajan kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Siihen kirjataan mm. aiemmin hankittu ja vielä puuttuva osaaminen sekä se, mitä ohjausta ja tukea tarvitset. Suunnitelman laatimiseen voi osallistua myös työelämän edustaja.

Ylioppilaspohjaiset tutkinnot ovat pääasiassa kaksivuotisia. Kukin ala sisältää perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin voi hakeutua, kun on 3-5 vuotta työkokemusta alalta tai vastaavat taidot.

Kukin tutkinto sisältää yhden tai useamman koulutusohjelman tai osaamisalan. Kukin koulutusohjelma tai osaamisala kouluttaa yhteen tai useampaan tutkintonimikkeeseen.

Ammatillisia tutkintoja on 1.8.2018 alkaen 43kpl. Tutkinnot ovat aiempaa laaja-alaisempia. Ammatillisen koulutuksen rakenne uudistuu 1.1.2018 alkaen. Ammatillisessa koulutuksessa on jatkossa seuraavat kymmenen koulutusalaa, joihin kuuluu ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja.

  • Kasvatusalat (kasvatus- ja ohjausala, liikenneopettajan erikoisammattitutkinto)
  • Humanistiset ja taidealat (käsityöt, musiikki, sirkus, tanssi, teatteri
  • Yhteiskunnalliset alat (tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto)
  • Kauppa ja hallinto (liiketoiminta, yrittäjyys, johtaminen)
  • Luonnontieteet (luonto ja ympäristö)
  • Tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT)
  • Tekniikan alat
- Arkkitehtuuri ja rakentaminen (rakennusala, talotekniikka, maanmittaus)
- Kone-, prosessi-, energia- ja sähkötekniikka (autoala, kone- ja tuotantotekniikka, sähkötekniikka)
- Materiaali- ja prosessitekniikka (elintarvikeala, materiaalitekniikka, tekstiili- ja vaatetustekniikka)
  • Maa- ja metsätalousalat (hevostalous, maatalous, metsäala, puutarha-ala)
  • Terveys- ja hyvinvointialat (sosiaali- ja terveysala, hyvinvointi)
  • Palvelualat
- Henkilökohtaiset palvelut (hius- ja kauneusala, kotitalous, hotelli- ja ravintola, matkailu ja vapaa-aika, liikunta, puhtaus- ja kiinteistöpalvelut)
- Kuljetuspalvelut (kuljetusala, logistiikka, merenkulku)
- Turvallisuuspalvelut (palo, pelastus ja nuohous, poliisiala, vartiointi)

Tutkintoihin sisältyy ammatin perusasioiden osaamisen lisäksi, yrittäjyyden opiskelua ja harjoittelua, asiakaspalvelua, markkinointia, taloushallintoa ja viestintää. Työpaikoilla opiskelet alaa sekä teoriassa että käytännössä koulutussopimuksen avulla, voit suorittaa tutkinnon osan tai koko tutkinnon myös oppisopimuksella, jolloin siitä maksetaan palkkaa.

Lähde: www.opintopolku.fi. Opintopolun sivuilta voi tutustua eri koulutusaloihin sivulla olevien linkkien kautta.

Ammatilliseen koulutukseen ja lukioon hakeudutaan pääsääntöisesti perusopetuksen päättövaiheessa valtakunnallisen yhteishaun kautta. kts. www.opintopolku.fi.

Ammatillinen tutkinto

Ammatillinen perustutkinto on yleensä kolmivuotinen ja se on 180 osaamispisteen (osp) laajuinen. Tutkinnon suorittamisaika riippuu aikaisemmasta osaamisestasi ja ahkeruudestasi opiskeluaikana. Ammatillisessa koulutuksessa sinulla on valittavana yli 40 eri perustutkintoa kymmeneltä eri koulutusalalta.

Tutustu eri alojen terveysvaatimuksiin ja terveydentilasuosituksiin ennen valinnan tekoa. Joillekin aloille on soveltuvuuskokeet, yleisimmin sosiaali-ja terveysalalle, kulttuurialalle ja urheilijoiden ammatillisiin opintoihin haettaessa. Urheiluvalmennuksen voi yhdistää ammatillisiin perustutkintoihin. Koulutukseen haetaan yhteishaun yhteydessä haettavan alan lisäksi urheilijan koulutukseen. Ammatilliseen koulutukseen haettaessa hakijat asetetaan pistejärjestykseen. Lue tarkemmin yhteishausta ja pisteiden muodostumisesta www.opintopolku.fi:stä valintaperusteet ammatilliseen koulutukseen.

Ammatillinen perustutkinto (180 osp) muodostuu seuraavasti
  • ammatilliset tutkinnon osat (145 osp)
  • yhteiset tutkinnon osat (35 osp), joita ovat:
1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 
3. Yhteiskunnassa ja työelämäosaaminen

Ammatillisiin opintoihin kuuluu myös työpaikalla järjestettävää koulutusta. Se voidaan järjestää koulutussopimuksena ja/tai oppisopimuksena ja osaamisen näyttöinä erilaisissa työympäristöissä. Työssä olo koulutussopimuksella on palkatonta ja oppisopimuksen ajalta opiskelijoille maksetaan palkkaa.  


Ammatillisten opintojen aikana voi hakeutua ulkomaille opiskelijavaihtoon. Suosittuja maita ovat Saksa, Englanti, Ranska ja Hollanti. Kustannuksia varten voi hakea stipendejä ja apurahaa.



Kaksois- ja kolmoistutkinto ja jatko-opinnot

shutterstock_194116019_opo_p.jpgAmmatillisen perustutkinnon ohella voi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ohella ylioppilastutkinnon tai toisen ammatillisen perustutkinnon. Yhdistelmä voi olla esimerkiksi kokki-tarjoilija.

Kolmoistutkinnossa opiskelija suorittaa ammattitutkinnon, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon. Yleensä kolmoistutkinnon suorittaminen kestää 3,5 tai 4 vuotta.

Sekä ammatillisen koulutuksen että lukion kautta saa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Jatko-opinnoissa tarvitaan hyvää suullista ja kirjallista kielitaitoa. Etenkin tekniikanalalle jatko-opintoihin suuntaavan on hyödyllistä opiskella (lukion) pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa jo toisella asteella. Lue tarkemmin eri alojen erityispiirteistä viereisen sivun valikosta.