Käsityön opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 1-2

Käsityön opetuksen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokilla 1-2

Käsityön sisällöt 1.-2.-luokalla ovat yhtenäiset, jolloin sisällöt käydään läpi joko 1. tai 2. luokalla.

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Sisältöpainotukset

Laaja-alainen osaaminen, johon tavoite liittyy

T1 rohkaista oppilasta kiinnostumaan ja innostumaan käsin tekemisestä sekä herättää uteliaisuutta keksivään ja kokeilevaan käsityöhön

S1-S4

Ideat töihin lähtevät oppilaan omaan elämänpiiriin liittyvistä asioista.

L1, L2

T2 ohjata oppilas kokonaiseen käsityöprosessiin ja esittämään omia ideoitaan kuvallisesti sekä kertomaan käsityön tekemisestä ja valmiista tuotteesta

S1, S2, S3

Oppilas tekee havaintoja tutustumalla materiaaleihin, jotta hän osaa tehdä omaan suunnitelmaansa sopivia valintoja. Oppilas harjoittelee ilmaisemaan visuaalisesti ajatuksensa ja ideansa sekä esittelemään oman tuotoksensa ryhmälle.

Dokumentointia harjoitellaan kuvaamalla työtä ja työvaiheita. Opintojen aikana syntyneet dokumentit voidaan tallentaa portfolioksi (esim. verkkokansio), jota täydennettäisiin koko perusopetuksen ajan.

L1,L4,L5

T3 ohjata oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan käsityötuotteita tai teoksia luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihinsa

S1 S5

Oppilas harjoittelee suunnitelmien tekoa yksin tai ryhmässä. Oppilasta ohjataan pohtimaan suunnitelman toteuttamisen esteettisiä arvoja, tarkoituksenmukaisten materiaalien valintaa ja mahdollisia valmistustekniikoita.

Oppimisympäristönä käytetään käsityön opetukseen suunniteltuja ja varusteltuja työtiloja.

L1,L7

T4 opastaa oppilasta tutustumaan moniin erilaisiin materiaaleihin ja niiden työstämiseen sekä ohjata toimimaan vastuuntuntoisesti ja turvallisesti

S2-S4

Opetellaan mittaamista, merkitsemistä ja materiaalin taloudellista käyttöä. Kokeiltavia materiaaleja voivat olla esim. huopa, tekoturkis, säkkikangas, huovutusvilla, erilaiset langat, nauhat, nyörit, nahka, luonnon- ja kierrätysmateriaalit, savi, helposti työstettävät muovit (kennolevy, ps-e), ohuet metallilangat ja -levyt, puu ja puolivalmisteet, perussähkökomponentit (lamput, paristot, ledit, johtimet) sekä puulle ja tekstiilille sopivat myrkyttömät (vesiliukoiset) väri- ja pinnankäsittelyaineet.

Harjoiteltavia työtapoja ovat:

· askartelu eri materiaaleilla

· käsin ompelu (sopivan mittaisen langan leikkaaminen, solmu langan päähän, langan pujottaminen neulansilmään, tarkoituksenmukaisia pistoja liittämiseen, saumaamiseen, reunan huolitteluun ja koristeluun, langan päättely, napin ompelu)

· saksien ja nuppineulojen käyttö

· virkkauksen alkeet, esim. sormivirkkaus, ketjusilmukka

· kudonnan alkeet, esim. korinpohja tai kehyskudonta

· kankaanpainantaan tutustuminen, esim. leimasinpainanta

· mittaaminen, merkitseminen, suorakulman käyttö,

· sahaus, naulaus, liimaaminen, hiominen

· (käsi-) poraaminen ja viilaaminen.

· Voidaan tutustua yksinkertaisen virtapiirin rakentelun kautta sähköön.

· metallin muotoilu ja leikkaaminen

· ohjelmoinnin alkeet

Luokkatiloista ja työvälineistä huolehtiminen. Luokkatiloissa turvallinen toimiminen ja työskentely

T5 tukea oppilaan itsetunnon kehittymistä käsityössä onnistumisen, oivaltamisen ja keksimisen kokemusten kautta

S1-S6

L1,L3

Käsityön arviointi vuosiluokilla 1-2

Oppimisen arvioinnissa kiinnitetään huomiota myönteisen palautteen antamiseen ja kannustamiseen sekä työskentelyn aikana että prosessin lopussa. Monipuolisella arvioinnilla ja palautteella tuetaan laaja-alaisen käsityötiedon ja -taidon kehittymistä. Oppilaille annetaan erilaisia tapoja osoittaa edistymistään ja kannustetaan omien vahvuuksien ylläpitämiseen sekä kehittymässä olevien taitojen harjoittelemiseen. Ryhmän työskentelyä ja tuotosta voidaan esitellä ja arvioida yhdessä, jolloin oppilaat oppivat esiintymistä ja toisen työskentelyn arvostamista.

Arviointi kohdistuu kokonaiseen käsityöprosessiin. Oppilaita ohjataan arvioimaan omaa oppimistaan ja tarjotaan erilaisia tapoja tehdä itse- ja vertaisarviointia.

Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita käsityössä
  • edistyminen työskentelyn sujuvuudessa
  • edistyminen suunnittelun, tekemisen ja arvioinnin taidoissa
  • edistyminen tavoitteellisessa toiminnassa
  • edistyminen kekseliäiden ratkaisujen tuottamisessa