Humppilan yläaste

Oppilailta vahva mandaatti istuvalle presidentille

Humppilan yläasteen oppilaat äänestivät valtakunnallisessa nuorisovaalissa tulevasta presidentistä. Jos nuorten ääni ratkaisisi vaalit, ei toista kierrosta tarvittaisi lainkaan. Valtakunnallisessa vaalissa Sauli Niinistö kahmi peräti 68,75 prosenttia kaikista annetuista äänistä (44963 kpl). Toiseksi kipusi vihreiden Pekka Haavisto 9,77 prosentin saaliillaan (6391 kpl).

Humppilan yläasteen oppilaiden paikallinen äänestystulos oli hyvä indikaattori valtakunnallisen vaalin kulkuun, sillä kärkikaksikko noudatteli valtakunnallista trendiä. Istuva presidentti Sauli Niinistö keräsi peräti 70 prosenttia (35 kpl) kaikista annetuista äänistä. Toisiksi suurimman saaliin sai Pekka Haavisto kuudella äänellään. Vain Nils Torvalds, Merja Kyllönen ja Paavo Väyrynen jäivät Humppilassa tyystin ilman ääniä.

Äänestysprosentti jäi varsin alhaiseksi Humppilan yläastelaisten keskuudessa (64 %). Alhaista ääni-innokkuutta selittää yhdeksäsluokkalaisten TET-jakso, joka osui samalle viikolle nuorisovaalin kanssa. Koulun vanhimmat pääsivät osallistumaan äänestykseen sähköisellä lomakkeella, mutta siitä huolimatta monet jäivät "nukkumaan".

Humppilan nuoret taidetestaajat

8.-luokkalaiset vierailivat Taidetestaajat-projektin myötä Hämeenlinnan taidemuseossa 10.10. Ohjelmassa oli taideteoksiin tutustumista ja oman taiteen luomista. Pareittain etsittiin mieluinen taideteos ja valittiin siitä jokin yksityiskohta, jota sitten työstettiin muovailuvahalla.

hämeenlinna 4.jpg
hämeelinna 2.jpg

Alakerran pajassa jatkettiin ja täydennettiin edellisten oppilasryhmien aloittamia seinäteoksia. Sana "Humppila" esiintyy Hämeenlinnan teoksissa muutamankin kerran.

hämeenlinna5.jpg

Kotimatkalla vielä arvioitiin vierailun jättämää fiilistä, taiteen herättämiä tunteita, kokemusta yleensäkin ja vierailulle annettiin lopuksi arvosana.

Ohjaajan kommentti oppilaista: "Ovatko nämä aina näin kilttejä ja hyväkäytöksisiä?" HYVÄ ME!

Tiedote vanhemmille -kannabiksen käyttö-

Kannabismyönteisyys on lisääntynyt seutukunnallamme. Humppilassa tähän kiinnitettiin huomiota viime keväänä, kun yläkouluikäisten vaatetuksessa ja vihonreunapiirroksissa alkoi näkyä hampunlehtiä ja hasismyönteisiä iskulauseita. Asiasta keskusteltiin jo tällöin nuorten kanssa. Käyttäjiä ei kuitenkaan yläasteen oppilaissa vielä keväällä tietojemme mukaan ollut. Tänä syksynä puheet ovat ilmeisesti kääntyneet kokeiluihin ja käyttöönkin. Olemme saaneet asiasta viime päivinä useita yhteydenottoja huolestuneilta aikuisilta. Yläkouluikäiset ja vuoden, pari heitä vanhemmat nuoret käyttävät kannabista kuulemamme mukaan kylällä iltaisin ja viikonloppuisin. Yläkouluikäiset ovat kertoneet huumeita olevan Humppilassa helposti saatavilla. Ala-asteella 5. ja 6. -luokkalaisista joka viides tuntee lapsen tai nuoren, joka on kokeillut tai käyttää huumeita (Kouluterveyskysely 2017). Toivomme vanhemmilta ja muilta kuntalaisilta huolenpitoa ja välittämistä puuttumalla tähän asiaan.

Tarkkaile lapsia ja nuoria: missä he liikkuvat ja kenen kanssa. Keskustele päihteistä, myös kannabiksesta, ja aseta nuorelle rajat. Pidä niistä kiinni. Jos sinulla on huoli lapsesta tai nuoresta, ota asia puheeksi hänen kanssaan. Ole yhteydessä terveydenhoitajaan. Jos näet kannabiksen myyntiä tai käyttöä, ilmoita poliisille.

Yläasteen 8. ja 9. -luokkalaisille pidetään päihdekoulutusta 26.10. koulupäivän aikana. Illalla klo 17.30 kouluttaja pitää päihdeaiheisen vanhempainillan yläasteen ruokalassa kaikkien 5. ja 6. -luokkalaisten sekä yläasteen oppilaiden huoltajille. Paikalla on myös poliisi kertomassa tilanteesta ja vastaamassa kysymyksiinne. Toivomme runsasta osanottoa!

Humppilan yläasteen Peda.net-sivuilla on luettavissa Ehyt ry:n esite ”Tositietoa kannabis”, jossa esitellään kannabiksen vaikutuksia nuoreen käyttäjään. Kannattaa käydä lukemassa osoitteessa https://peda.net/humppila/humppilan-yläaste

Humppilassa 4.10.2017

Maarit Iso-Jaakkola, nuoriso-ohjaaja, Humppilan nuorisotoimi (puh. 050 362 9166)
Maria Kemppainen, rehtori, Humppilan yläaste (puh. 044 706 4412)
Sirkku Nurmi, vanhempi rikoskonstaapeli, Ankkuri-tiimi (puh. 040 727 4294)

Yläasteella juhlistettiin itsenäistä Suomea

Humppilan yläaste juhlisti Suomen satavuotista taivalta itsenäisenä valtiona torstaina 14.9.2017. Juhlapäivän ohjelmaan kuului mm. lauluesityksiä. Yläaste kutsui juhlaan vieraiksi sotaveteraanien ja lottien edustajistoa sekä seudulla aktiivisesti esiintyvän veteraanikuoron.

kuusenistutus.jpg

Tapahtuma alkoi pihamaalta, jossa oppilaat istuttivat kuusen satavuotiaan Suomen kunniaksi. Kuusi on suoraa jatkumoa vuonna 1917 istutetulle itsenäisyyden kuuselle, sillä tämä taimi on kasvanut tuon kuusen siemenistä. Pihatapahtuma päättyi yhteislauluun.

kuusi.jpg

Ulkoseremonian jälkeen siirryttiin sisätiloihin. Ruokalassa kahdeksasluokkalaiset pääsivät ääneen kyselemällä veteraaneilta ja kuorolaisilta kysymyksiä sota-ajasta. Kyselytilaisuuden huipensi veteraanikuoro, joka esitti kolme kappaletta.

veteraanikuoro.jpg

Veteraanit yllättivät yläasteen henkilöstön lahjoittamalla talvisotaa kuvaavan maalauksen koululle. Rehtori Maria Kemppainen lupasi, että teos saa arvoisensa sijoituspaikan koulurakennuksessa.

taulu.jpg

Yläasteen juhlallisuudet jatkuvat pitkin syksyä huipentuen itsenäisyysjuhlaan joulukuun alussa.

Metallin ja akkujen keräystä yläasteella

Jälleen on mahdollisuus tuoda tarpeettomat metalliromut nurkista lojumasta kierrätettäväksi. Yläasteen etupihalla on metallijätettä varten keräyslava. Lavan vieressä on myös erillinen, pienempi lava vanhoja akkuja varten. Romut tuomalla saa myös hyvän omatunnon, sillä kierrätysromusta saatavat tulot ohjataan yläasteen oppilaskunnan hyväksi.

Ysien varjovaalien tulokset

Humppilan yläasteen yhdeksäsluokkalaiset äänestivät kunnallisvaalien varjovaaleissa viikolla 14. Tulokset laskettiin jo perjantaina, mutta niiden julkistaminen päätettiin jättää virallisten vaalien jälkeen.

Koska yhdeksäsluokkalaisia oppilaita on kunnassa vain reilut 30, oli alusta saakka selvää, että vertailukelpoisia tuloksia varsinaisiin vaaleihin ei saataisi. Suhteellinen vaalitapa d’Hondtin menetelmineen on sen verran monimutkainen, että seiskoja ja kaseja ei haluttu heittää kylmiltään mukaan äänestämään. He pääsevät kokeilemaan taitojaan vuoden 2018 presidentinvaalissa.

Mielenkiintoista on, että ysien vaaleissa vain ”kolme suurta” keräsivät ääniä. Jännittävää on myös, että järjestys oli täysin päinvastainen kuin varsinaisissa vaaleissa. Nuorten vaaleissa Kokoomus nousi selvästi suurimmaksi puolueeksi 15 äänen saaliillaan. SDP kohosi kakkoseksi kymmenellä äänellä Keskustan jäädessä vaalien häviäjäksi seitsemän äänen potilla. Äänestysprosentti oli diktatuurimaisen komea 100. Äänistä hylättiin vain yksi kappale.

Oppilaiden kolmen kärki:

  1. Janne Kankare, kok. (ääniä 6, vertausluku 15)
  2. Pekka Niinikoski, sd. (ääniä 5, vertausluku 10)
  3. Kaija Romppainen, kok. (ääniä 4, vertausluku 7,5)

Sirkka-Liisa Anttila kyselytunnilla yläasteella

kuva_anttila.jpg
Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vieraili maanantaina 30.1.2017 Humppilan yläasteella. Kansanedustaja pääsi kyselytunnillaan vastailemaan yhdeksäsluokkalaisten valmistelemiin kysymyksiin. Vaikka tällä kertaa vain ysit pääsivät ääneen, oli koko koulu seuraamassa kyselytuntia ruokalaan pakkautuneena. Tilaisuus oli osa Suomi 100 v. -juhlavuoden ohjelmistoa, jossa kansanedustajat vierailevat kouluilla esittelemässä työtään ja eduskunnan toimintaa.

Tilaisuus alkoi eduskunnan toimintaan perehdyttäneellä videopätkällä, jonka jälkeen edustaja Anttila vastaili ”lämmittelykierroksella” hänen henkilökohtaista taustaansa koskeviin taustakysymyksiin. Jo mittavan kansanedustusuran tehnyt Anttila paljasti harkitsevansa vielä ehdolle asettumista seuraavissa eduskunta- ja kuntavaaleissa.

Lämmittelykysymysten jälkeen siirryttiin ajankohtaisaiheisiin. Ysit osoittivat olevansa melko hyvin perillä päivänpolttavista puheenaiheista, sillä kysymyspatteristo ulottui aina Trumpista Brexitiin ja Guggenheimiin. Varsinkin Trumpin valinnan vaikutukset mietityttivät oppilaita. Anttila ei kuitenkaan tahtonut ryhtyä demokraattisesti valittua Yhdysvaltojen presidenttiä arvostelemaan, ainakaan vielä ensimmäisen virkaviikon jälkeen.

Talouden kohentamiseen Anttilalla oli yksinkertainen resepti – kotimaisten tuotteiden kysyntä on saatava kasvuun. Hän muistutti, että jos jokainen suomalainen ostaisi 20 eurolla kotimaista ulkomaisen tuotteen sijasta, voitaisiin luoda 20 000 suomalaiselle työtä. Samalla hän totesi, että myös ulkomaan vienti olisi saatava vetämään sekä työn ja työvoiman kohdentamista olisi parannettava. Käynnissä oleva perustulokokeilu oli edustajan mieleen, mutta hän myönsi, että laajempi otanta opiskelijoiden ja pätkätyöläisten mukaan otolla olisi antanut luotettavamman tuloksen päätelmiä varten.

Anttila sai vastata myös puoluetoverinsa Anne Bernerin liikenteen uudistamissuunnitelmiin. Ajoneuvojen GPS-seurantaa hän piti ”kuolleena syntyneenä” ideana, minkä hän oli ilmaissut myös ministerille itselleen. Anttila paljasti, että liikenteen kehittämistä varten perustetaan parlamentaarinen työryhmä. Länsimetroon liittyvään kysymykseen edustaja tyytyi toteamaan vain, että asiaan liittyvät toimijat saavat katsoa peiliin ja pitkään.

Sosiaalipolitiikan tiimoilta Anttila sai vastata esimerkiksi Sote-uudistuksen vaikutuksiin ja siihen, miten hän turvaisi palveluiden pysymisen Humppilan kaltaisilla pienemmillä paikkakunnilla. Terveyspalvelujen suhteen Anttilalla oli huojentavaa kerrottavaa huolestuneille oppilaille. Mikäli kaikki menee suunnitellusti, terveydenhuoltoyhtiö pystyisi hallitusrakenteensa puolesta turvaamaan esimerkiksi terveyskeskuksen pysymisen Humppilassa.

Turvallisuuspolitiikan tiimoilta kansainvälinen terrorismi kaihersi oppilaiden mieliä. Edustajan mielestä Suomeen kohdistuva uhka ei tällä hetkellä ole ajankohtainen, mutta hän ei kuitenkaan kaunistellut tilannetta. Suojelupoliisi pitää poliitikkoja ajan tasalla säännöllisesti, ja heillä on jatkuvassa seurannassa useita henkilöitä, joilla on ollut yhteyksiä terrorijärjestöihin. Mietintöä uudeksi verkkotiedustelulaiksi hän piti hyvänä, mutta koska asiasta ei ole jätetty virallista esitystä, ei suurempia päätelmiä vielä voinut tehdä.

Uransa aikana Anttila on tehnyt huomion poliittisen elämän muutoksesta huonompaan suuntaan. Eduskuntaa ei enää pidetä yhtä arvokkaana päätöksenteon paikkana kuin ennen – tästä edustajat saavat syyttää pitkälti itseään. Esimerkiksi pukeutumiskoodiston höllentyminen on nakertanut eduskunnan arvovaltaa.

- Aina ei tiedä, onko jäänyt yöpaita päälle, Anttila moitti.

Yhdeksäsluokkalaiset saivat lopuksi kansanedustajan erityiskehut hienoista kysymyksistään. Edustaja muistutti myös, että peruskoulun päättötodistus on jatkossa yhä oleellisemmassa asemassa, sillä nk. koulutuslupaus on jouduttava pettämään resurssien puutteen vuoksi. Suomeksi se siis tarkoittaa sitä, että kaikille peruskoulun päättäville ei voida luvata jatko-opiskelupaikkaa.

Valinnaisen kuvataideryhmän vierailu Mäntyrinteen palvelukeskuksessa

Kuvataideryhmän oppilaat valmistivat suurikokoisia palapelejä palvelukeskuksen asukkaiden viriketoimintaa varten. Käsityönopettaja Janne Aate valmisti palapelien pohjat lahjoituksena saaduista vanerinpaloista. Kuvataiteen tunnilla oppilaat suunnittelivat ja maalasivat sopivat kuvat akryyliväreillä.

Priska ja Emilia.jpg


Samu ja Patrik.jpg

ryhmäkuva Palvelukeskuksesta.jpg

Postia Rebecalle

Rebeca on angolalainen tyttö, joka on nyt kaksi vuotta ollut hoidettavana portugalilaisessa lastensairaalassa. Rebecalla on aivokasvain, jota ei voida leikata. Tällä hetkellä Rebeca on halvaantunut kaulasta alaspäin ja hengityskoneessa. Hän käy sairaalakoulua ja on innokas oppimaan uusia asioita. Rebecan opettaja käynnisti yllätysprojektin, johon myös humppilalaiset 3.-9.-luokkalaiset osallistuvat. Teimme syntymäpäiväkortteja, jotka Rebeca sai 14-vuotispäivänään 8.1.2017. Ympäri Euroopan opettajia oppilaineen halusi luoda Rebecalle ainutlaatuisen elämyksen ja kulkea hänen mukanaan kappaleen matkaa. Sairaala vastaanotti yli 3000 korttia maapostina ja niiden lisäksi lukuisia erilaisia sähköisiä tervehdyksiä. Myös Portugalin presidentti Marcelo Rebelo de Sousa lähetti Rebecalle onnittelunsa.

Projektissa oli mukana lähes 200 opettajaa ympäri Euroopan, Humppila ainoana suomalaisena kouluna. Matkaan meiltä lähti 142 korttia ja pehmokoira keskiviikkona 23.11.2016. Kiitos mukanaolosta!

WP_20161118_11_07_49_Pro.jpg
WP_20161121_13_36_26_Pro.jpg

WP_20161118_11_06_01_Pro.jpg

Raksa- ja remppakurssi

Yhtenä ysin teknisen valinnaisaineryhmänä toteutui syksyllä raksa- ja remppakurssi. Kurssilla päästiin tekemään ihan oikeita töitä: tilaustyönä valmistettiin pari roskakatosta ja paikallinen rakennusliike antoi ryhmän tapetoitavaksi remontoitavan rivarihuoneiston seinän. IMG_8515.JPG
IMG_8514.JPG

Rauhallista joulua ja vuotta 2017

Koulumme syyslukukausi päättyi 22.12.2016 perinteisellä tavalla kynttilöiden laskuun sankarihaudoilla. Tässä historian opettajamme Jesse Kojon tilaisuudessa pitämä puhe:

Juhlimme taannoin Suomen itsenäisyyden 99-vuotista taivalta. Itsenäisyyden juhlinnan lomassa puhe kääntyi usein edellisten sotiemme veteraanien tekemiin uhrauksiin ja heidän jättämäänsä perintöön. Jälleen olemme kokoontuneet sankarivainajien muistomerkille. Minkälaisen uhrauksen veteraanit sitten tekivät ja millaisen perinnön he jättivät tuleville polville?

Olemme saaneet elää pitkään rauhanaikaa. Historian valossa rauha on kestänyt jopa poikkeuksellisen kauan. Teidän, meidän ja vanhempiemme sukupolvet ovat olleet kosketuksissa sotaan lähinnä viihdeteollisuuden kautta. Elokuvat, pelit ja TV-sarjat ovat muodostaneet meille käsityksemme sodasta. Sinällään tämä on vain hyvä asia – kukaan ei kuole oikeasti, kun virtuaalimaailmassa saa luodista. Viihteellistyneessä sotakäsityksessä on kuitenkin ongelmansa. Inhimillinen tragedia, menetyksen pelko, traumat, kuolema – kaikki sodan varjopuolet unohtuvat. Ymmärrys sodan raadollisuudesta hämärtyy ja elämän ainutkertaisuus unohtuu. Jäljelle jää vain ajanviete. Tahdon lukea teille katkelman historioitsija Peter Englundin teoksesta ”Sodan kauneus ja kauheus”. Tässä teoksessa Englund on koonnut ensimmäiseen maailmansotaan osallistuneiden sotilaiden kokemuksia ja kertomuksia rintamatapahtumista. Vaikka Englund on käyttänyt mielikuvitustaankin tapahtumien kokoamisessa, ovat lähdeaineistot todellista, aikalaisten tuottamaa materiaalia. Tässä katkelmassa suomalaissyntyinen upseeri Paul von Gerich joutuu oikeastaan ensimmäistä kertaa kosketuksiin sodan aiheuttaman kärsimyksen kanssa.

Helmikuun taivas on pilvinen, kun von Gerich kuljetetaan pois huterilla maalaisrattailla. Hän saapuu Lomzassa sijaitsevaan sotilassairaalaan. Siellä häntä odottaa pieni shokki.

Hän oli luonnollisesti toivonut pääsevänsä lepäämään, mutta havaitsee sen olevan lähes mahdotonta. Sairaala on viimeisten taistelujen jälkeen täpötäynnä haavoittuneita. Kaikille ei riitä sänkyjä. Monet makaavat sen sijaan yksinkertaisilla olkivuoteilla. Monet ovat sitä paitsi pahasti silpoutuneita, vaikeroivia, itkeviä ja kärsiviä - kuolevia. Tämä on hänelle jotain uutta, mikä saattaa kuulostaa ristiriitaiselta. Onhan hän nähnyt monien kuolevan taistelukentällä ja nähnyt myös kammottavia haavoja, mutta hänellä ei ilmeisesti ole koskaan ollut riittävästi energiaa tai aikaa siihen paneutumiseen. Ja lisäksi haavoittuneet kuljetetaan tietenkin pois etulinjasta niin pian kuin mahdollista, jotta heidän kärsimyksiään ei tarvitse seurata. Eivät vammat häntä pelota vaan kärismys.

Ilta hämärtyy. Von Gerichin vierellä makaa vatsallaan oljilla mies. Hänen päälaestaan on ammuttu osa pois. Ammottavasta haavasta erottuvat aivot. Mies repii tuskissaan käsillään olkia ja hokee heikolla, valittavalla äänellä samaa fraasia: “Äiti, vettä, äiti, anna minulle vettä.”

Von Gerich on järkyttynyt:

“Olen aina ollut sodan kannattaja, armottoman sodan, sodan, joka synnyttää miehiä ja jolloin jokainen yksilö ja koko kansa joutuu panemaan peliin parhaansa, jaloimman, mitä he omistavat. Mutta nyt, nähdessäni tuon raukan vääntelehtivän vierelläni, minä kirosin sotaa ja kaikkea sen mukanaan tuomaa kurjuutta. Vai tekikö ruhjevammani minusta niin heikon?”

Vierellä oleva mies pyytää koko yön äidiltään vettä.

(Englund 2009)

Joulu on ollut siitä erikoinen juhla, että sillä on ollut kansoja yhdistävä voima jopa sodan keskellä. Niinkin raadollisessa sodassa kuin ensimmäisessä maailmansodassa, joulun aikaa kunnioitettiin. Vuoden 1914 jouluna, 102 vuotta sitten, saksalaiset ja englantilaiset sotilaat keskeyttivät sotimisen länsirintamalla. Sotilaat nousivat juoksuhaudoistaan nk. ei-kenenkään-maalle ja pelasivat ystävällismielisen jalkapallo-ottelun. Miehet, joiden tehtävä oli surmata toisiaan, löysivät ihmisyyden toisistaan yhteisen juhlan aikana. Joulun pyhien jälkeen sotiminen jatkui tavanomaisesti.

Joulun rauhoittamisen perinne elää edelleen. Joka vuosi Turussa julistetaan joulurauha koko maahan. TV-lähetys Turun vanhalta suurtorilta on vuosittain yksi Suomen seuratuimmista televisio-ohjelmista. Se kertoo jotain suomalaisten suhtautumisesta joulun aikaan.

Mikä veteraanien perintö sitten on? En ole mikään veteraanien puhemies, mutta mielestäni heidän perintönsä on itsenäisen maan lisäksi rauha. Vaikka edelliset esimerkit olivatkin ensimmäisestä maailmansodasta, ei toinenkaan maailmanpalo ollut yhtään seesteisempi. Veteraanit tiesivät ja tietävät, mitä sota todellisuudessa oli. Heitä tuskin kiinnostaa, millaiset kengät linnan juhlien vierailla on jalassaan tai kuka rikkoo mitäkin etikettiä juhlavastaanotolla. Veteraanit uhrasivat oman vapautensa, jotta tulevat suomalaissukupolvet saisivat elää vapaassa maassa. Moni puhuu veteraanien suulla, mitä he milloinkin ajattelevat. Koskaan en kuitenkaan ole kuullut veteraanin toivovan nuorten joutuvan sellaiseen koettelemukseen, jossa he itse olivat. Jos sodasta voi jotain oppia, he sen oppivat.

Vaalikaa veteraaniemme perintöä. Vaalikaa rauhaa - varsinkin näin joulun aikana.

Rauhaisaa joulun odotusta kaikille.

Oppilaat tutustuivat paikallisiin yrityksiin

Koulumme opettajien ideointikeskusteluissa on viime vuosien aikana vilahdellut ajatus jonkinlaisesta yhteistyöstä yrittäjien kanssa. Meistä on tuntunut, että koululaisten tietämys työelämästä ja siellä tarvittavista taidoista on ollut kovin vähäinen ja että voisi olla opiskelumotivaatiota nostattavaa nähdä työntekoa ja kuulla ajankohtaista tietoa työelämässä tarvittavista taidoista suoraan yrittäjiltä ja työntekijöiltä siellä, missä työtä tehdään. Samalla yrittäjille voisi esitellä nykykoulun toimintaa.

Ajatus yritysteemasta nousi taas esiin kevätlukukaudella 2016 kehitellessämme ideoita uuden opetussuunnitelman mukaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden harjoittelemiseksi. Tänä syksynä projekti toteutui.

Lähetimme humppilalaisiin yrityksiin sähköposteja, joissa kyseltiin mahdollisuutta ottaa vastaan 3-4 oppilaan ryhmä tutustumaan yrityksen toimintaan. Oppilailta kysyttiin heille mieleisiä aloja ja vastausten perusteella oppilaat jaettiin ryhmiin ja heille nimettiin kohdeyritys. Oppilasryhmissä oli yleensä oppilaita jokaiselta luokka-asteelta.
309 ...JPG

Syyskuisena perjantai-iltapäivänä oppilaat aloittivat varsinaisen suunnittelun. He suunnittelivat ja soittivat puhelun yritykseen sekä laativat vierailua varten kysymyksiä. Kysymysten laadinnassa tavoitteena oli myös miettiä pohjaa vierailun jälkeen tehtäville esityksille. Päivän päättyessä suurimmalla osalla ryhmistä oli tiedossaan yritys, jonne he pääsisivät vierailulle. Loput ryhmät saivat omat yrityksensä tietoonsa seuraavalla viikolla.

Mukana projektissamme olivat seuraavat humppilalaiset yritykset: parturi-kampaamo Tukkapölly, kukkakauppa OutiLiina, Kyläpelimanni, huonekaluliike Pekka Ahonen, Urpolan kartano, Otsolan hovi, Humppilan Osuuspankki, Iittala Outlet, Lähipuoti Remes, Humppilan Auto ja Rengas, Aseliike Rantanen (Veljekset Koivula Oy), Kenkämaailma, Nesteen kahvio, Jannen Pyörä ja Konehuolto, Humppilan Lasitorni, Sari's Shop, Telakone, Maataloustilitoimisto Hannu Mustonen, Eerikäisen tila, Cafe Lasikello, FiilisMarket, Kylmäkeskus Sami, Tuulipuu sekä Humppilan kunnan tekninen toimi.

Varsinainen yritysvierailu toteutettiin 16.11.2016. Oppilaat jalkautuivat yrityksiin, haastattelivat yrittäjiä ja luvan saatuaan myös ottivat kuvia yrityksen toimitiloista ja työntekijöistä. Osa oppilaista sai myös kokeilla työskentelyä yrityksessä. Koululla aloitettiin esitysten suunnittelu, jota jatkettiin seuraavana koulupäivänä ja joidenkin ryhmien osalta vielä seuraavalla viikollakin. Jokainen oppilasryhmä valmisti Word-muotoisen raportin vierailustaan, A4-kokoisen julisteen, PowerPoint-esityksen sekä koko koulun yhteisen englanninkielisen Prezi-esityksen.
294 ...JPG

8.12. yrittäjät kutsuttiin vastavierailulle koulullemme. Oppilaat toimivat isäntinä "omalle" yrittäjälleen ja esittelivät koululle tehtyä näyttelyä. Vierailijat tutustuivat muistakin yrityksistä tehtyihin raportteihin ja esityksiin ja kahvittelivat lopuksi kotitalousryhmän kestittäminä.
Tässä valmiit raportit ja esitykset nähtäväksenne.
esitykset.pdf
Raportit.pdf

Seiskojen ryhmäytymispäivä

Pedakuva2.jpg
Löydätkö tekstin "PARHAAT SEISKAT"?

Seiskat viettivät mukavan päivän Opiston mökillä. Ohjelmassa oli erilaisia ryhmäytymisharjoituksia, eväiden syöntiä, saunomista ja uimista.

Onnea maahockey-pojille!

kuva: Forssan lehti

Humppila Hockey voitti alle 16-vuotiaiden miesten Suomen mestaruuden. Joukkueessa pelasivat koulumme oppilaista Joose Alhomäki, Samu Kosonen, Rasmus Hintsanen, Aleksi Nurminen ja Valtteri Syrjälä. Onnea hienosta suorituksesta!
Kuva: Forssan lehti

Sählyturnauksen antia 11.1.2016

Humppilan yläkoululaiset kävivät 11.1 Riihimäellä pelaamassa koululiikuntaliiton salibandyturnauksen. Pojat ovat käyneet koko syksyn maanantaisin pelaamassa salibandya. Pojat halusivat käydä pelaamassa ja mittaamassa taitojaan muita vastaan. Saimme vastaamme Janakkalasta, Turengin sekä Riihimäeltä - Pohjolanrinteen koulun joukkueet. Lähdimme pelaamaan pilke silmäkulmassa ja nauttimaan pelailusta sekä katselemaan nähtävyyksiä siinä määrin, mitä bussista ehdimme.

Ensimmäisessä pelissämme saimme vastaamme Janakkalan pojat. Janakkalassa on varmaan ennenkin salibandypalloa pyöritelty kun pallo niin kauniisti liikkui pelaajalta toiselle. Lopputuloksesta 2-12 voikin päätellä, että peli pyöri enemmän meidän päädyssä kun vastustajan. Kaikki pelaajat antoivat kyllä kaikkensa mutta emme voineet mitään paremmalle.

Toisessa pelissä tuli vastaan Pohjolanrinteen koulu. Tämän pelin lopputuloksesta 1-7 ei myöskään jäänyt mitään jossiteltavaa vaikka peli olikin tiukempi kuin edellinen. Salibandypallo on kuitenkin pyöreä ja se pyöri molemmissa peleissä vastustajan lavassa enemmän kuin meidän.

Pelien jälkeen saimme nauttia ABC ruokailuista ja pojille maistuikin Hesburgerin purilaiset. Peleistä toivottavasti jäi mukavat muistot sitten myöhemmälle iälle.


Terv
Sami Viinikainen & Timo VirtanenIMG_5742.JPG
IMG_5749.JPG

Sketsihahmokisan osallistujat

Täällä voit tutustua luokkiemme sketsihahmoihin. Kisan voitti 8 A. Kannattaa kuitenkin vilkaista myös muiden hahmojen esittäytymisvideot.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Syksyn kivoimmat

Ensimmäinen jakso loppui syysloman alkaessa. Viimeisenä koulupäivänä kokoonnuttiin luokanvalvojien johdolla pohtimaan, millainen on oikein kiva luokkakaveri. Keskustelun lopuksi oppilaat äänestivät oman luokkansa kivoimman luokkakaverin.

kiva.jpg


Duudsonit kävivät talossa

Maanantaiaamu alkoi koko koulun oppilailla liikuntasalissa. Duudsonien HP ja Jarppi tekivät oppilaiden kanssa sopimuksen siitä, että meidän luokissa ei kiusata. Tilaisuus oli suunnattu enemmän alakouluikäisille, mutta antoi toivottavasti ajateltavaa myös yläasteen oppilaille.

image.jpg

Seiskaluokkalaiset ryhmäytyivät 18.8. Tammelassa

Seiskaluokkalaiset viettivät lämpimän, aurinkoisen ja mukavan iltapäivän Tammelassa Opiston saunalla. Päivä kului nopeaan erilaisten ryhmäytymistehtävien parissa. Lopuksi grillailtiin makkaraa, uitiin ja saunottiin. Kiitos kaikille hienosta päivästä! Paluumatkalla oppilaat äänestivät luokkiensa tsemppareiksi ja muutenkin mukaviksi luokkakavereiksi 7 aalta Iidan ja beeltä Juhanin.

Vanhempainillan satoa

Tässä asioita, joita vanhemmat toivovat koululta tulevaisuudessa.
Sanat on koottu seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisten vanhemmille suunnatussa vanhempainillassa täydennettyjen lauseiden perusteella.