Nettietiketti

Nettietiketti

NETTIETIKETTI
Nettietiketti tarkoittaa käyttäytymissääntöjä tietoverkossa. Alla on lueteltu asioita, jotka olisi hyvä muistaa, kun lähetät koulusta, kirjastosta tai kotoa sähköpostia tai muita viestejä internetissä.
1. Kirjoita oikein. Muista käyttää isoa alkukirjainta ja välimerkkejä niin kuin muussakin kirjoituksessa.
2. Älä paljasta salasanaasi edes parhaille ystävillesi.
3. Älä paljasta sukunimeäsi, osoitettasi, asuinpaikkaasi, sähköpostiosoitettasi, puhelinnumeroasi tai koulusi nimeä tuntemattomille.
4. Älä anna tuntemattomille kuvia tai yksityisiä tietoja itsestäsi tai tuntemistasi ihmisistä.
5. Kysy vanhemmiltasi tai huoltajiltasi lupa, kun haluat hakea materiaalia verkosta. Muista, että tietokoneohjelmia ja tietokantoja ei saa kopioida edes omaan käyttöön ilman tekijän lupaa, ellei ole kysymys ilmaisista ohjelmista.
6. Pyydä lupa myös, kun osallistut kilpailuihin.
7. Kerro vanhemmillesi tai muille aikuisille, jos joku lähettää sinulle inhottavia tai kummallisia kuvia tai tekstejä. Voit ottaa ikävän viestin talteen todistuskappaleeksi kuvakaappauksella (PrintScr-näppäin  Liitä Wordiin)
8. Muista, että kukaan ei voi pakottaa sinua mihinkään! Jos juttelet jonkun kanssa keskusteluryhmässä (chat room) ja sinulta kysytään sellainen kysymys, johon et halua vastata, sinun ei tarvitse vastata.
9. Muista, että ihmiset, joita kohtaat Internetissä, eivät välttämättä ole sitä, mitä he väittävät olevansa! Jos päätät tavata jonkun, johon olet tutustunut internetin kautta, älä koskaan mene tapaamaan häntä yksin! Ensimmäisellä kerralla pitää tutun aikuisen olla mukanasi, ja tapaaminen pitää järjestää yleiselle paikalle, ei kenenkään kotiin.
10. Jätä vastaamatta inhottaviin tai ilkeisiin viesteihin, joita saat muilta osallistujilta esimerkiksi keskusteluryhmässä. Sen sijaan poistu keskusteluryhmästä kokonaan.
11. Älä lähetä epäkohteliaita tai loukkaavia viestejä muille. Ole kohtelias ja kunnioita muiden mielipiteitä!

Lisätietoa * http://www.atk-ajokorttikoulu.fi/fi/koululaisosaaja/nettietiketti/netiketti2 Tietoturvakoulun sivuilla on erilaisia pelejä ja tehtäviä aiheesta. Tutustu esimerkiksi Nettietsivä-peliin . http://www.tietoturvakoulu.fi/oppilaille.html