Lukutehtävä: Olennainen epäolennaisesta

Lukutehtävä: Olennainen epäolennaisesta

Olennainen epäolennaisesta

Teksti värien merkityksestä. Oppilaiden tulee etsiä tekstistä olennainen ja epäolennainen. Omien kysymysten esittäminen helpottaa olennaisen löytämistä.
Olisi hyvä sisäistää olennaiset asiat ja erottaa ne epäolennaisista.

Keinoja:
- Tekstin jako osiin
- Jokaisen osan otsikointi ideavirkkein
- Alleviivaukset mahdollisimman monella värillä
- Omat muistiinpanot tekstistä


Mitä lempivärisi kertoo sinusta?

Lempivärisi kertoo sinusta enemmän kuin arvaatkaan. MInkä värisiä vaatteita kaapissasi on eniten? Mitä väriä suosit eniten oman huoneesi sisustuksessa? Suosikkivärisi voi kertoa sinulle, missä tunnet olosi hyväksi, mitä arvostat ja mitä toivot elämääsi lisää.

Väreillä voi vaikuttaa myös käytökseen. Inhokkiväriä voi työstää vaikkapa hankkimalla kotiin pienen vastenmielisen värisen esineen ja tutkiskelemalla, millaisia ajatuksia ja mielleyhtymiä se aiheuttaa. Kun tunnet omat värimieltymyksesi ja ymmärrät, mikä vaikutus niillä on sinuun, voit tietoisesti valita lähellesi sellaisia värejä, joista pidät. Voit esimerkiksi pukeutua väreihin, jotka antavat sinulle energiaa, iloa, uskottavuutta, rohkeutta tai rauhaa.

Punainen on innostava ja energisoiva väri. Se kuvaa jännitystä, vaaraa, valtaa, toimintaa ja aggressiivisuutta.
Punainen lämmittää, kirkastaa ja luo kotiin kodikkaan tunnelman. Jos punaista on ympärillä paljon, tila vaikuttaa kuumalta ja hermostuttavalta. Punaisesta on hyötyä ennen liikuntasuoritusta, mutta haittaa älyllisistä tehtävistä suoriutumisesta. Sydänvioista kärsivän on syytä olla tarkkana punaisen kanssa, koska se saattaa rasittaa liikaa.

Oranssi on hehkuva ja vahva. Se symbolisoi elinvoimaa, päättäväisyyttä ja rauhattomuutta. Jos oranssia on ympärillä paljon, se voi tuntua painostavalta tai hyökkäävältä. Oranssin liinan vatsan päällä sanotaan parantavan ruuansulatusta

Keltainen yhdistetään aurinkoon, lämpöön, voimaan, älyyn, onneen ja toivoon. Keltaiseen liitetään myös kateus, häpeä, petos, varoitus ja vaara. Keltainen keventää, piristää ja terästää. Eräs lastenlääkäri sanoi pikku potilaittensa parantuneen entistä nopeammin, kun hänen vastaanottohuoneensa maalattiin aurinkoisen keltaiseksi.

Vihreä edustaa tasapainoa, rauhaa, kasvua, kevättä, tuoreutta, terveyttä ja luontoa. Vihreän kootaan lisäävän keskittymiskykyä ja luovuutta. Se saattaa nopeuttaa paranemista. Pyri syömään päivässä kaalia, parsakaalia, nokkosia, voikukkaa, pinaattia ja vehnänorasta.

Sininen on veden ja taivaan väri. Se edustaa menestystä, viileyttä ja itsevarmuutta. Sininen myös rauhoittaa ja viilentää. Jotkut kokevat, että aika kulkee hitaammin sinisessä huoneessa. Sinistä on käytetty levottomien potilaiden ja vauhkoontuvien eläinten rauhoittamiseen.

Violetti yhdistetään syviin tunteisiin, valtaan, luovuuteen ja älyyn, mutta myös haavoittuvaisuuteen ja suruun. Sitä pidetään myös salaperäisenä ja maagisena värinä. Violettia pidetään hengellisenä värinä.

Ruskea on maan ja mullan väri. Se voi muistuttaa synkkyydestä, tylsyydestä ja arkisuudesta. Ruskea toimii hyvin taustavärinä, Jos ruskeaa on paljon, se luo luolamaisen tunnelman.

Valkoinen on puhtauden, keveyden, kirkkauden ja siisteuden väri. Se muistuttaa lumesta, enkeleistä ja morsiamista. Valkoinen on paitsi valon, myös tyhjyyden väri. Se kirkastaa muista värejä ja luo tilan tuntua.

Musta mielletään surun, yön, kuoleman ja pahuuden väriksi, mutta se on myös juhlava ja arvokas. Musta toimii tehokkaana taustana muille, etenkin kirkkaille väreille. Liiallinen musta tekee apeaksi ja synkäksi. Jos on pitkään käyttänyt mustia vaatteita, on turkoosi erinomainen väri katkaisemaan kierre, avaamaan ovi valolle.

Harmaa on luottamuksen ja ikääntymisen väri. Siihen liitetään myös synkkyys, alakuloisuus ja epävarmuus. Mustan tavoin se on suojaväri: siihen pukeutumalla sulautuu joukkoon. Harmaa myös vahvistaa ja kirkastaa muita värejä. Armeija marssii harmaissa ja monien maiden koulupuvut ovat harmaita.