Salpa-Sanomat

Kesäloma ja Koulunloppuu

Hyvät Salpa-Sanomien Lukijat!

Nyt loppuu viimeisenkin Salpa-Sanomien alkuperäisen toimittajan eli nykyisen allekirjoittaneen päätoimittajan peruskoulu aika. Näillä näkymin tämä toiminta jatkuu jossakin olomuodossa tästäkin eteenpäin. Ja oli suvivirren esittämisestä koulussa kuka mitä mieltä hyväänsä niin tässä se nyt on...

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen
kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen
Nyt siunausta suopi taas lämpö auringon
Se luonnon uudeks luopi, se kutsuu elohon
Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa
Puut metsän huminoivat taas lehtiverhossa
Se meille muistuttaapi hyvyyttäs Jumala
Ihmeitäs julistaapi se vuosi vuodelta
Taas linnut laulujansa visertää kauniisti
Myös eikö Herran kansa luojaansa kiittäisi?
Mun sieluni sä liitä myös äänes kuorohon
Ja armon Herraa kiitä kun Laupias hän on

Kiitos, Anteeksi ja Hyvästi
Salpa-Sanomien perustajajäsen ja Päätoimittaja 1.6.2019 asti
Saku Salminen 
31.5.2019

Onnea Salkki 10 Vuotta!

Koulumme vanhempainyhdistys Salkki täyttää tänävuonna 10 vuotta, Jee. Juhlistamme Salkin kymmenen vuotista taivalta synttäreillä tänään 23.4.2019. Salkin kymmenen vuotista taivalta julkaisemalla kuvia vuosien varrelta. Saamme myös tunnelmia juhlista sekä haastattelun Salkin sihteeriltä Annika Salmiselta. 


Päätoimittaja 
Saku Salminen 23.4.2019

Salkki Haastattelussa Annika Salminen

1) Kuinka kauan olet ollut mukana Salkin toiminnassa?

Olen ollut Salkin toiminnassa mukana syksystä 2015. Tulin yhdistyksen johtokuntaan tuolloin mukaan sihteerin rooliin. Kuluva toimikausi (2018-2019) on minulle siis neljäs.

2) Olette toteuttaneet koulumme hyväksi paljon asioita, Mikä niistä on mielestäsi merkityksellisin, haastavin ja palkitsevin?

On vaikea nostaa mitään yksittäistä tapahtumaa tai asiaa merkityksellisimmäksi. Pidän itse kaikkista tärkeimpänä tavoittaa koko koulun oppilaat toiminnallamme. Kokonaisuudessaan yhteisöllisyystyö oppilaiden, heidän huoltajien sekä kouluhenkilökunnan kanssa on merkityksellisintä, haastavinta ja onnistuessaan palkitsevinta. Toivottavasti tulevat toimikaudet kokoavat tapahtumissa sekä toiminnassa yhä enenemissä määrin aktiivisia sekä kiinnostuneita henkilöitä niin tekijöiksi kuin osallistujiksi.


3) Mikä on paras muistosi koulumme tapahtumista?

Monet koulun, yhdistyksen sekä yhteistyössä toteutetut tapahtumat ovat olleet mielenkiintoisia ja mukavia. Mieleenpainuvimpana on jäänyt mediakasvatusilta Tubettaako? - tapahtuman (17.5.2017) fiilis. En ole missään toisessa kouluun liittyvässä tapahtumassa pystynyt aistimaan niin voimakasta positiivistä latausta kuin silloin. Tapahtuma oli onnistunut monine yhteistyökumppaneineen.


4) Olen ollut tässä koulussa 3lk lähtien joten olen nähnyt toimintaanne paljon mutta mistä toimintanne on alkanut kymmennen vuotta sitten?

Salpakankaan koulun vanhempainyhdistys ry., Salkki on rekisteröity huhtikuussa 2009. Perustamiskokous on ollut tästä jo paria vuotta aiemmin 27.3.2007. Tätä ennen koulullamme on toiminut Salpakankaan ala-asteen koti- ja kouluyhdistys (aloittanut 16.3.1994).
Salkin alku metreillä on tämä vanha yhdistys viettänyt jo useamman vuoden hiljais eloa. Silloinen rehtorimme Päivi Häkkinen aktiivisesti loi pohjaa nykyiselle yhdistykselle huoltajien kanssa. Nimeltä mainittakoon tästä aktiivisten huoltajien porukasta mm. yhdistyksemme ensimmäinen puheenjohtaja Kimmo Sirpoma. Tuohon aikaan Hollolan kunta loi aktiivisesti vakaata pohjaa vanhempaintoiminnalle.

Yhdistyksemme on ollut kautta aikojen täynnä tarmokkaita tekijöitä, jotka ovat vastanneet toiminnallaan aikakautensa haasteisiin. On tehty töitä ja sillä kerätty varallisuutta erillaisiin koulun tarpeisiin. Ollaan oltu vahvasti mukana uuden koulurakennuksen toteutumisessa, kerhotoiminnassa ja vaikutettu nuorisotyöntekijän saamiseksi koululle. Järjestetty erillaisia tapahtumia missä tarkoituksena on lisätä erilaista tietoutta, eli on bongattu lintuja, kiinnitetty huomiota niin vesi- kuin tieliikenneturvallisuuteen, tiirailtu tähtiä sekä puututtu koulukiusaamiseen myös mediakasvatukseen kiinnitettiin suuresti huomiota.
Monena vuonna on tehty seinäkalenteri koulun luokkien luokkaretkirahastoa varten. Tätä siis luokat saivat oman aktiivisuuden mukaan myydä ja voitto jäi luokkien omille tileille. Tämän vuoden isoin tapahtuma näiden juhlien lisäksi oli hyvinvointi-tapahtuma, jossa käsiteltiin lasten ja nuorten hyvinvointia.
Yhdistys tukee myös omalta osaltaan koulun sidosryhmiä (Tukioppilaat, Dynamo, kummioppilaat, Verso-sovittelijat sekä Salpa-Sanomat) mahdollistaen heille toimintaa tai hankintoja. Salkki jakaa oppilaille myös keväisin Salkki-stipendejä yhteisöllisyystyöstä.


5) Mitä kaikkea synttäreillä tapahtui?
Iloisen synttärifiiliksen lisäksi meillä oli Jättisaippuakuplia (Ladycrone), glittertatuointeja, kasvomaalausta, Taikuri Halonen ja taikashow, ilmapallokoira -työpaja, bändi (Serial Cereal), Photo Booth, ulkopelejä, keppihevosrata, Sipi-Pelle ja Pelle Park josta löytyy hattaraa ja popparia. Pihalla pääsi herkuttelemaan makkaralla ja sisältä löytyi täytekakkua sekä kahvia. Ja kaikki vieraat saivat Salkki -ilmapallon.


Päätoimittaja Saku Salminen

Sunnuntaina 24.11 Salkin joulumyyjäiset!

Tänään Salpakankaan koulun vanhenpain yhdistys (Salkki) järjestää Joulumyyjäiset. Pöytiä on 12 ja myyjiä noin 4-6 /pöytä. Kello 10 alkaa musaluokan Joulumusiikki esitys. Koulumme Järjestävät työntekijät kuten Tero ja Béla ovat jo joulu fiiliksessä. Kello 12 8C esitti Taivas ei oo rajana, Snowman, The winner takes it all ja Hallelujah.


Päätoimittaja 
Saku Salminen
24.11.2018 9:38

Muokattu: 12:04

Pääkirjoitus 15.3.2017

Terminen kevät

Terminen kevät on alkanut suurimmassa osassa Suomea. Suomen pohjoisosissa terminen kevät ei ole vielä alkanut. Termisessä keväässä lämpötila pysyttelee 0 ja + 10 asteen välillä. Yleensä terminen kevät alkaa huhtikuussa mutta aivan pohjoisessa vasta toukokuun alussa. Kevään pituus eri osissa maatamme vaihtelee 1,5 - 2 kuukauteen.

15.3.2017
Saku Salminen 7B

Pääkirjoitus 11.1.2017

Pyhän Henrikin muistopäivä

Pyhän Henrikin muistopäivää voidaan viettää 19.1.
Pelastushistoriallisen kirkkovuoden eli ns. Herran vuoden juhlien rinnalle kehittyi jo varhain kirkollisten muistopäivien kalenteri (sanctorale). Sen yhteydessä muisteltiin Raamatun ja kirkon historian henkilöitä sekä merkittäviksi koettuja tapahtumia.

Uskonpuhdistus karsi suurimman osan muistopäiväkalenteriin sisältyvistä pyhimysjuhlista. Kirkon historian merkkihenkilöiden muistelemista ei kuitenkaan tyystin hylätty. Augsburgin tunnustus lausuu tästä: ”Me voimme julkisesti muistaa pyhiä, jotta oppisimme kukin kutsumuksemme mukaisesti seuraamaan heidän uskoaan ja hyviä tekojaan.” Apostolien ja evankelistojen päivät säilyivät kirkollisessa kalenterissamme vuoteen 1772. Pyhimysjuhlista merkittävin oli Pyhän Henrikin muistopäivä. Senkin viettäminen jatkui vielä uskonpuhdistuksen jälkeen.

Piispa Henrik kärsi marttyyrikuoleman perimätiedon mukaan Köyliössä v. 1156. Keskiajalla hänen muistokseen vietettiin kahta juhlaa: kuolinpäivää 20.1., nykyisin 19.1., ja pyhäinjäännösten Turkuun siirtämistä 18.6.

11.1.2017
Nita Laine 7A, päätoimittaja


Pääkirjoitus 14.12.2016

Logo-kisa

Koulussamme järjestettiin logo-kisa johon oppilaat saivat antaa itse suunnittelemia ja toteuttamia logoja. Logojen tuli jotenkin kuvastaa kouluamme. Logo-kisa oli kaikille ikäluokille. Kisan voittajat julkistetaan torstaina 22.12. Kisassa 1., 2., ja 3. sijoille sijoittuneet julkistetaan sekä myös joillekin tullaan antamaan kunniamaininnat.

Myös Salpa-Sanomilla on logo-kisa, johon kuka tahansa saa suunnitella logon ja voittaja palkitaan. Logot toimitetaan paperisina Salpa-Sanomien toimistoon tai sähköisenä sähköpostiosoitteeseen : salpasanomat.salpa(at)gmail.com

Voittaja julkistetaan 31.1.2017.

14.12.2016
Nita Laine 7A, päätoimittaja

Pääkirjoitus 7.12.2016

Itsenäisyyspäivä

Moni vietti itsenäisyyspäivää kotona tai sukulaisilla ja vei samalla kynttilöitä haudoille. Itsenäisyyspäivänä joissakin perheissä on voittu syödä vähän erilaista ruokaa ja katsottu Tuntematonta sotilasta. Iltapäivällä ja illalla kodeissa on katsottu itsenäisyyspäivän paraati ja linnanjuhlat.

Saku Salminen 7B

Pääkirjoitus 23.11.2016

Joulumyyjäiset

Salpakankaan koulun vanhempainyhdistys Salkki järjestää koulumme Salpasalissa joulumyyjäiset lauantaina 26.11.2016 klo 9-14. Koulumme oppilaiden vanhemmilla ja henkilökunnalla on mahdollisuus vuokrata oma myyntipaikka 10€ hintaan. Luokat voivat varata luokkana itselleen myyntipaikan ilmaiseksi ja tuoda omia myyntituotteita, jotka ovat sovittu luokan opettajan kanssa.

Myyjäiset ovat perinteisesti joka vuotiset ja ohjelmassa on mm. buffetti, jonka järjestää kuudesluokkalaiset sekä upeita musiikkiesityksiä.

Myyjäisissä vierailee myös itse joulupukki!

23.11.2016
Nita Laine 7A, päätoimittajaPääkirjoitus 16.11.2016

Salpakankaan koulun vihkiäisjuhla 29.11.2016

Juhla koostuu monenlaisista esityksistä, joita koulumme oppilaat esittävät. Ohjelmassa on mm. tanssi-, laulu-, ja näytelmäesityksiä.

Koulun oppilaille ja henkilökunnalle järjestettävä juhla alkaa klo 9.15 ja klo 12. Aamulla julkaistaan myös koulun uusi logo, jota oppilaat ovat suunnitelleet. Illalla klo 18 alkaa kutsuvieraille, eli huoltajille järjestettävä juhla, jossa

on samat esitykset kuin päivällä.

Juhlapäivän aikana koulullamme on avoimet ovet, jolloin vanhemmat saavat tulla kiertelemään koulullamme. Päivän aikana oppilailla ei myöskään ole oppiaineita.

Vanhemmat ovat siis tervetulleita vierailemaan koulullamme!


16.11.2016
Nita Laine 7A, päätoimittaja

Pääkirjoitus 9.11.2016

Talvi tulee!

Tämän viikon aikana Suomessa on satanut laajalti lunta. Hollolassa lunta on noin 7cm. Suurin osa lumisateista on tullut etelän suunnasta, josta johtuen pääkaupunkiseutu on yksi Suomen lumisimmista osista. Hollolassa pakkasta on tällä hetkellä -6 °C... -7 °C. Etelä-Suomen alueella tiet ovat liukkaat.

Saku Salminen 7B

Pääkirjoitus 19.10.2016

Koulumme nimikko-keksikisa

Koulussamme järjestetään 29.11.2016 vihkijäisjuhla, vasta rakennetun D-siiven kunniaksi. Oppilaille on annettu mahdollisuus luoda oma keksiresepti. Reseptit lähetetään kotitalouden opettajille, ja niistä valitaan yksi josta tehdään koulun nimikkokeksi. Keksiä tarjoillaan mahdollisesti tarjoillaan vihkijäisjuhlassa. Reseptin saa luoda yksin kotona tai osallistua kotitalouden opettajien järjestämään kerhoon jossa yhdessä suunnitellaan resepti.

Nita Laine 7A, päätoimittaja

Pääkirjoitus 21.9.2016

TET-viikko

9.- luokkalaisilla on 19.9.- 30.9.2016 TET-jakso eli työelämään tutustuminen, joka kestää kaksi viikkoa. He saavat valita paikan, johon menevät töihin. Paikka voi olla lähes mikä tahansa. Tettiläiset eivät saa työstä palkkaa, vaan saavat työkokemusta, joka voi auttaa kesätyön saannissa.

TET- jakso on osa opetusta, jonka vuoksi se on pakollinen. TET- jakso on nyt vain 9.- luokkalaisilla ja 8.- luokkalaisilla se on keväällä. 7.- luokkalaisilla on taksvärkki, mikäli oppilaskunta niin päättää.

Nita Laine 7A, päätoimittaja

Pääkirjoitus 7.9.2016

Kylmässä työskentely

Kylmässä työskentely pitää hyvin hereillä, mutta kun siirtyy takaisin lämpimään alkaa väsyttämään.
Lisäksi silmälasien huurtuminen on myös suuri ongelma.

Ammatteja, joissa joutuu työskentelemään kylmässä: logistiikkatyöntekijä, ulkoliikuntapaikkojen vahtimestarit, autonkuljettaja, urheilijat, joulupukki ja monet muut.


Saku Salminen 7B, toimitusvastaava

Pääkirjoitus 24.8.2016

Kesän loppu

Monet sanovat, että kesä loppuu, kun loma loppuu.
Meidän koulussa loma loppui 16.8. Loma oli pidempi, jonka takiajoululoma on lyhyempi.

Useat sanovat, että elämä on pilalla, kun koulu alkaa.Ainakin minun näkökulmasta oppilaat ovat aloittaneetkouluvuotensa ihan hyvillä mielin. Melkein kaikki, myös minäkammoan aikasia herätyksiä. Ehkä niistä kuitenkin selvitään.Onneksi alkuviikot ovat rentoja!

Salpa-Sanomat hakee myösuusia toimittajia, Verso ja Dynamo alkaa, eli paljon on tulossa.Tapahtumia ja juhlia. Kaikki varmasti selviää tästäkinkouluvuodesta ihan kunnialla!

Mukavaa kouluvuotta!

Nita Laine 7A, päätoimittaja

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä