KALLIOLAN ELINKAARIKOULU

VUOSIKYMMEN EHTI VAIHTUA KALLIOLAN KOULUSSA

Joko siinä niin kävi?! Kyllä vain, Kalliolan elinkaarikoulussa tuli opiskelua täyteen kolme lukuvuotta keväällä 2020. Käytimme kuluneen lukuvuoden pitkälti koulun toimintakulttuurin arvioimiseen: mitkä asiat toimivat sellaisenaan, mitä asioita olisi hyvä muuttaa? Lukuvuoden 2020-21 alusta toteutettiinkin Kalliolassa muutoksia mm. solujen kokoonpanoissa ja tilojen käytössä.

Kalliolan yläkertaan perustettiin sinisen toiminta-aulan ympärille uusi C-solu. Uudessa C-solussa työskentelee A ja B -solujen lailla eskarista 4.vuosiluokkaan oppilaita, joskin uusi C-solu on pienempi kooltaan. Soluissa esi-2.luokkalaiset toimivat alkuluokkana ja 3-4.luokilla on omat aikataulut. Ainoastaan luokkamuotoisen erityisopetuksen ryhmillä on omat kotiluokat, yleisopetuksen ryhmät toimivat yhteisissä solun tiloissa. 

5-6.luokkalaiset saivat oman solun koulu 1.kerroksesta. Näin Vesikansan oppilaat Hollolan yhtenäisen perusopetuksen linjauksen mukaisesti siirtyvät kaikki uusiin tiloihin viidennen luokan alkaessa, kun naapurista Paimelan koululta viidesluokkalaiset syksyllä Kalliolaan siirtyvät. 5-6.luokkien luokkamuotoinen erityisopetus toimii solun tiloissa integroituen 5-6 solun arkeen.

Koronarajoitusten tuoma uusi normaali on asettanut rajoitteita lukuvuoden 2020-21 alusta uuden toimintakulttuurin käyttöönottolle: esimekiksi tekstiilityö/kuvataiteen ja luonnontieteiden luokkatilat valjastetaan päivisin 5-6.luokkien ruokailutoimintaan väljyyden aikaan saamiseksi, ja välituntisin joudutaan touhuta soluittaisilla ulkoilualueilla. Oppilasryhmien sekoittamista yli solurajojen ei voida toteuttaa siinä mittakaavassa kuin normaalioloissa toimisimme, mutta mm. alkuluokkatoiminta ja 5-6.luokkien valinnaiset on voitu toteuttaa hyvällä suunnittelulla.

JO TOISTA VUOTTA PUTKEEN!

Kalliolan koulun lukuvuosi 2018-19 uuden koulurakennuksen suojissa on pitkälti jatkumoa edelliseen. Suurin muutos lasten arjessa on ollut paluu perinteisen hollolaiseen 0-2 alkuluokkakokoonpanoon 3.luokkalaisten siirryttyä lukuvuoden alusta ylempiluokkalaisten toimintaan mukaan. Kalliolan koulussa toimii edelleenkin kolme 0-6.luokat käsittävää solua - kolme pientä koulua isomman kolun sisällä -periaatteella. Tänä lukuvuonna koulun aikuiset rakensivat ensi kertaa omin päin lukujärjestykset soluittain: reksille helppo nakki kun ei jokaista oppituntia tarvinnutkaan työjärjestyksiin omin pikku kätösin sijoitella. Vanhempainyhdistys on puuhannut paljon koulun arkeen liittyviä kivoja tempauksia mm. draamapajoja, perinteisiä discoja ja uutuutena touhutaan betonista pingispöytää pihakatokseen. Hollolan kunta on huomioinut Vesikansan Tähti -pelin kehittämistä sekä Kalliolan kirjaston kanssa tehtyä yhteistyötä oppikirjalainausjärjestelmän osalta työyhteisöpalkinnoilla koulumme aikuisia.Vierailijaryhmiä on ollut paljon viimeisen kalenterivuoden aikana ja edelleen koulun henkilökunta mielellään esittelee koulun tiloja ja avaa uutta toimintakulttuuriamme: yhteydenotot ja tiedustelut voi tehdä edelleenkin Vesikansan koulujen esimiesten kautta. Niin ja terveysaseman siivessä on syksystä 2018 käynnistyneet myös terveyskeskuslääkäreiden ja hammaslääkärinkin vastaanotot aikaisemmin aloittaneiden neuvolapalveluiden ja kouluterfeydenhuollon lisäksi.Kahvila Kabinetti Kalliolan koulun pääaulassa tarjoaa kunnan vapaa-aikapalveluiden väen toimesta yhteisökahvilapalveluita sekä ohjattua toimintaa arki-iltoina (lv.2018-19 alusta ti-to klo 13:30-19:00) ja Kalliolan kirjasto on tällöin myös auki (itsepalvelukirjaston laajemmat aukioloajat löydät hollola.fi -sivuilta, Kabinetin toiminnasta lisää tietoa: teemu.laine@hollola.fi)

Kalliolan elinkaarikoulu käynnistyi elokuussa 2017

Uusi Kalliolan koulu avasi pihansa ja ovensa 1.8.2017. Lemminkäisen isännöimässä rakennuksessa toimivat Kalliolan koulun esi-6.vuosiluokkien lisäksi Vesikansan alueen lasten ja perheiden terveyspalvelut sekä kirjasto ja aulakahvila. Iltakäyttö käynnistyi niin ikään Wellamo-opiston sekä muiden iltakäyttöryhmien toimesta lukuvuoden alusta, ja erilaista harrastustoimintaa on tarjolla kättentaitojen, musiikin ja liikunnan saralla. Kalliolan koulun pääsisäänkäynti sijaitsee Rajaharjuntien puolella, ja pääaulan yhteydestä toisesta kerroksesta tavoittaa arkipäivisin virastoaikaan koulun avokonttorin toimistoväkeä. Koulun pihapiirissä sijaitsee myös Kalliolan päiväkoti, jonne kulku tapahtuu Oivantien kautta.

Vierailijaryhmiä otetaan vastaan kustannuksitta mikäli koulun väen arkeen esittelykierrokset saadaan mahtumaan (aarne.ylipiha@hollola.fi). Lisäksi koulun ruokalasta voi tiedustella vierailujen yhteyteen omakustanteisia tarjottavia (riitta.vuorimaki@fazer.fi).

Tervetuloa!


(kuva: Isku Interior Oy, Tuomas Heikkilä)

SE ON SIINÄ - Kalliolan koulun avain luovutettiin koulun väelle 1.6.2017!

Piiiiiitkä prosessi kulminoituu tähän kuvaan: uuden Kalliolan koulun avain ojennettiin rehtorille virallisesti 1.6.2017 päivämäärällä! Marssin oikopäätä eilisen luovutuspalaverin jälkeen uusille pääoville ja kokeilin että se varmasti toimii. Sisällä oli hiljaista. Ja puhdasta. Ja valmista. Ainoastaan meidän muuttotoimenpiteitä varten lattialle levitetyt suojalevyt kielivät jonkin vielä olevan edessä. Kävelin toimistoon ja asetin ikkunalaudalle ensimmäisen Kalliolan uudelle koululle osoitetun postipaketin. Tästä se alkaa. Mikä helpotus.

Lapsiryhmien tutustumiset Paimelan salissa 16.-24.5.2017

Paimelan koulun saliin syntyi avoimen oppimisympärsitön demotila viikkojen 20-21 tutustumis- ja ryhmäytymisharjoitteita varten. Kalusteet siirtyivät puhdistettuina Paimelan tontilta eri tiloista ja niillä kalustetaan Paimelan kivikoululle erilaisia oppimisympäristöjä ensi syksyksi. Kaikki nykyiset esi-5.luokkalaiset Paimelan tontilta ja Kalliolan pikkukoululta vierailevat demoympäristössä tulevina viikkoina tutustuen toisiinsa ja eri työskentelytapoihin seuraavalla aikataululla:
ti 16.5. ensi lukuvuoden Kalliolan 4-6A
ke 17.5. ensi lukuvuoden Kalliolan 4-6B
to 18.5. ensi lukuvuoden Kalliolan 4-6C
pe 19.5. ensi lukuvuoden Paimelan 0-4.luokat
ma 22.5. ensi lukuvuoden Kalliolan 0-3A
ti 23.5. ensi lukuvuoden Kalliolan 0-3B
ke 24.5. ensi lukuvuoden Kalliolan 0-3C

Kalliolan elinkaarikoulu valmistuu kesäksi 2017

Kalliolan elinkaarikoulu nousee tismalleen puretun Kalliolan kivikoulun paikalle Kalliolan päiväkodin viereen. Koulurakennus on mitoitettu 500 lapsen kouluksi, jossa laajennusvaraukset on huomioitu jopa 700 oppilaan yksiköksi saakka kerroksia tarvittaessa lisäämällä. Rakennuksen valmistuttua aloittavat siellä syksyllä 2017 Kalliolan koulun oppilaat esiopetuksesta kuudenteen luokkaan saakka. Lisäksi rakennukseen sijoittuvat Kalliolan kirjasto sekä Vesikansan alueen terveysasemapalvelut.

Kuva: kilpailutustarjousaineistosta kevät 2015

Vesikansan koulujen henkilökunta pääsi tutustumaan uuteen koulurakennukseen ennen syyslomaa 2016


Henkilökunnan raksavierailuissa 11. ja 13.10.2016 Lemminkäinen esitteli Kalliolan koulun tulevaa elinkaaritoimintaa kiinteistöhoidollisten asioiden ja yhteistyön tiimoilta. Kiersimme koulurakennuksen neljässä ryhmässä: väliseinät ovat pystyssä, lattialämmöt päällä ja projekti kivasti aikataulussa - hyvältä näytti! Suunnitelmana on siirtää harjannostajaiset huhtikuulle 2017, jolloin lähes valmiisiin tiloihin päästäisiin lapsiryhmienkin kanssa tutustumaan. Pihatyöt käynnistyvät heti keväällä 2017 lumien sulamisen myötä ja niitä sekä kalusteasennuksia puuhataan kesän 2017 aikana yhdessä muiden muuttotöiden kanssa. Koulujemme väki jatkaa tiiviisti toimintakulttuuriin ja tilauksiin liittyvien asioiden parissa pakertamista seuraavat kuukaudet.

Irtokalustekilpailutus ja oppilasryhmävierailut syksy 2016

Keväällä 2016 alkanut Kalliolan ja Heinsuon elinkaarikoulujen irtokalustekilpailutus huipentuu syksyn 2016 aikana ja leijonan osa uuden Kalliolan koulun oppimisympäristöjen koulukalusteista on selvillä jouluun mennessä. Elo-syyskuun vaihteessa Hollolasta tarjotaan kalustekilpailutuksessa mukana oleville yrityksille oppilasryhmävierailut yritysten osoittamiin kohteisiin demoamaan uuden opetussuunnitelman mukaista toimintakultturia avoimissa oppimisympäristöissä. Oppilasryhmiksi on valittu kaksi Vesikansan 4.luokkaa (4A ja 4C -ryhmät) ja vierailut toteutetaan viikon 35 aikana. Lapsille pidetään 2-3 IPPO-tuokiota yritysten tiloissa eri kalusteympäristöissä koulujen henkilökunnan toimesta. Kalustefirmojen edustajat voivat observoida ja haastatella lapsia omaa tuotekehitystä sekä kalustekilpailutustakin silmällä pitäen. IPPO-tuokiot dokumentoidaan kuvaten koulujen väen toimesta ja lapsilta kerätään ajatuksia ja ideoita. Kunnan käyttöön jäävää materiaalia hyödynnetään tulevaisuudessa sivistystoimen toiminnan suunnittelussa mm. IPPO-kokonaisuuden sekä avointen oppimisympäristöjen toimintakulttuurin kehittämisessä. Muun kalustuksen ja välineistön (mm. taide- ja taitoaineiden kalustus, IT-välineistö, pihakalusteet) kilpailutusta ja kommentointia aikataulutetaan alkaneelle lukuvuodelle tähtäimessä jo mahdollisesti toukokuussa 2017 alkava koulujen kalustaminen sekä piha-alueiden viimeistely.

Kalliolan elinkaarikoulun etenemä (kevään 2016 tilanne)

 1. Työmaapalaverit jatkuvat: tammikuun pakkaset tuottivat rakentamiseen n. 1 viikon verran viivettä, muuten ollaan aikataulussa pysytty ensimmäinen rakennustusvuosi!
 2. Huonekorttien kommentointia ja hyväksymistä (joulu-helmikuu)
 3. Lisäksi mm. värimaailman, pintamateriaalien, piha-alueiden ja julkisivun kommentointia v.2016 aikana
 4. Irtokalusteiden (oppimisympäristöt, ruokala+sali, toiminta-aulat jne.) kilpailutus käynnistyy virallisesti helmikuussa 2016 ja etenemä toteutuu seuraavalla aikataululla:
 • markkinavuoropuhelu aiheesta kiinnostuneiden yritysten ja tahojen kanssa (7.10.2015, ilmoitus Hilma –järjestelmässä)
 • henkilökunnan työpajat kiintokalustetarpeisiin liittyen arkkitehtien vetämänä (loka-marraskuu 2015)
 • irtokalustepajat kilpailutusta varten 4.11. ja 2.12.2015 (talojen edustajat Joposta)
 • yritysideoiden kuulemiset (18.-20.11.2015, Aarne&Anne mukana)
 • toiminnallisten ja teknisten vaatimusten valmistuminen (tammikuu 2016)
 • kilpailutusilmoitus helmikuu 2016 (Hilmassa)
 • kilpailullinen neuvottelumenettely valittujen tarjoajien kanssa (Martela & ISKU), sekä tarjoukset ja niistä päättäminen (huhti-lokakuu 2016)
 • kalusteiden toimitus ja asennus (kevät/kesä 2017)
 • IT-välineistön sekä aineopetuksen kalustusteiden kilpailutukset ajoitetaan syksyyn 2016

"LIETO LEMMINKÄINEN..."

Arkkitehtitoimisto Perko ja Lemminkäinen Oyj voittivat Hollolan kunnan järjestämän elinkaarihankekilpailun. Hanke käsittää kaksi uudisrakennusta, Heinsuon yhtenäiskoulun ja Kalliolan koulun. Suunnitteluratkaisut edustavat viimeisintä tietämystä avoimien ja muuntuvien oppimisympäristöjen suunnittelusta ja kehitystyöstä. Molemmat rakennukset on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2017 syksyllä.

Kohti kolmatta ja viimeistä ohjauskierrosta...

Tammikuun 2015 lopussa Kalliolan koulunhankkeen kilpailutukseen osallistuvat rakennusfirmat suunnittelijoineen esittelevät kolmatta ja viimeistä kertaa suunnitelmiaan kunnan tilakeskukselle ja sivistystoimelle ennen lopullisten tarjousten jättämistä. Tässä vaiheessa Hollolan väki antaa viimeisiä ohjeita firmakohtaisesti siitä mihin suuntaan suunnitelmia vielä toivotaan vietävän sekä Kalliolan alakoulun että Heinsuon yhtenäiskoulun osalta. Joululoman molemmin puolin on touhuttu mm. seuraavaa:
- koulurakennusten akustiset vaatimukset
- käsityön (ja kotitalouden) urakkaan kuuluvien laitteistojen vaatimukset (Antti&Veikko&Saila)
- piha-alueiden suunnittelua ja rakenteiden sijoittelua (pikkuparlamentti mukana)
- avoimen oppimisympäristön määrittelyä ja tarkentamista (kts. OPS 2016 perusteet)
- pukuhuonemäärät ja -neliöt
- Kalliolan laajennusvarauksen paikan määrittelyä
- Keittiöiden varustuksen määrittelyä
- OIVAn tilojen ja Kirjaston paikka Kalliolan koulurakennuksessa
- rakennusten käyttäjämäärät teknisten vaatimusten näkökulmasta (ilmastoinnin riittävyys jne.)
- Kalliolan koulun tontin asemakaava lainvoimaiseksi (ei valituksia, huh ja kiitokset kaikille!)

SUUNNITELUVAIHEEN OHJAUS NOIN PUOLIVÄLISSÄ

Kalliolan koulun suunnittelu on ennättänyt jo puolimatkaan. Sivistysjohtaja ja rehtorit ovat yhdessä tilakeskuksen edustuksen kanssa kommentoineet ja ohjanneet syksyn aikana Kalliolan ja Heinsuon (nyk. Salpakankaan yläaste) koulujen elinkaarirakennusten kilpailutukseen osallistuvien rakennusfirmojen suunnitelmia. Rakennutusaika on venytetty kahteen kokonaiseen lukuvuoteen, jotta nykyisin harmittavan yleisiltä uudisrakennusten kosteus- ja muilta ongelmilta vältyttäisiin. Nyt suunnittelussa on siirrytty sisätilojen ja pihasuunnitelmien kimppuun ja vaihtoehdot alkavat hahmottumaan tontille. Kalliolan osalta sisäyhteyden vaatimuksesta Kalliolan päiväkotiin on luovuttu ja tontin käytön suunnittelua ja rakentamisen vaiheistusta helpotettu linjaamalla kivikoulu joka tapauksessa purettavaksi kesällä 2015 väistötilojen sijoittuessa Kalliolan päiväkodin ja Paimelan koulun tonteille. Kilpailutukseen osallistuvat suunnitelmat eivät ole julkisia kilpailutuksen aikana, joten kuvia ei voi esim. nettisivuille laittaa tarkasteluun, harmi.


Kummankin kouluhankeen suunta pohjaa avoimen oppimisympäristön ideaan. Opetussuunnitelman perusteluonnoksen mukaisesti vuonna 2016 aloitetaan Hollolassakin uuden opetussuunnitelman mukainen opiskelu, jossa ilmiöpohjainen oppiminen näyttelee isoa roolia. Valtion asettamiin tavoitteisiin oppimis- ja opetuskulttuurin muutoksesta uusien opetussuunnitelmien myötä Hollolan kouluhankkeet antavat aivan eri mahdollisuuden oppimisympäristökin muuttuessa samalla. Uutta perinteiseen luokkaopetukseen ohjaavaa käytäväkoulua vanhan tilalle ei siis ole odotettavissa, vaan koko koulu pyritään valjastamaan mahdollisimman monipuolisesti lasta kiinnostaviksi oppimisympäristöiksi aina sisätiloista ulos pihalle saakka. Akustiikka, turvallisuus ja tilojen terveellisyys on asetettu vaateiksi molemmille kouluille. Sekä OIVAn, että kirjaston tilat on saavutettava helposti koulupäivä aikana ja myös kouluaikojen ulkopuolella. Meillä aikuisilla saattaa olla pisin matka taivallettavana vanhasta, totutusta mallista poisoppimisessa, mutta aikaa ennen uuteen koulurakennukseen muuttamista on yllin kyllin edessä… päiväkodilla ja Paimelassa. Mielenkiintoinen matka kaiken kaikkiaan edessä!

Hollolan elinkaariurakoiden kilpailutus käynnistyi

Tästä se alkaa! Tänään istuimme valtuustosalissa yhdessä, me reksit ja muu Hollolan kunnan väki, kilpailutusvaiheessa kunnan käyttämät arkkitehti- ja konsulttitahot sekä neljän suuren rakennutusliikkeen edustajat. Tilaisuudessa esiteltiin miten seuraavan puolen vuoden aikana rakennutusliikkeet kokoavat suunnitelmat piirroksineen eri tarjoamistaan kouluvaihtoehdoista sekä miten ja milloin niiden valmistumista tullaan jatkossa ohjailemaan palaverein ja kommentoinnein. Ainakin itse ymmärsin aluksi monimutkaiselta kuulostaneen kilpailumenettelyn vaiheistuksen ja urakka ei esittelydioissa näyttänyt mahdottomalle. Rakennuttajaehdokkaat kävivät esittelyn päälle tutustumassa Salpakankaan yläkoulun paikalle nousevan uuden 5-9.luokkien yhtenäiskoulun tonttiin ja tämän jälkeen Kalliolan koulun tontilla, meidän tulevan 500 lapsen 0-6.luokkien uudiskouluraknnuksen tiimoilta. Kilpailutuksen tuloksena selviää kevättalvesta 2015 millä suunnitelmilla ja minkä firman toimesta rakennutus alkaa syksyllä 2015. Ja otsikon elinkaarimallihan tarkoittaa tässä sitä, että rakennuttajataho, ts. raksafirma, omistaa koulun seuraavat perikymmentä vuotta huolehtien sen kunnosta kunnan toimintojen ollessa tiloissa "vuokralla". Kalliolassa näitä vuokralla olijoita tulevat olemaan koulu, kirjasto, nuorisopalvelut, OIVA:n terveys- ja hyvinvointipalvelut sekä muut koulurakennuksen käyttäjätahot esim. liikuntapalvelut ja yhdistys-, seura- ja harrastustoiminta.

Kalliolan koulun aikuiset ahertavat toiminnallisten tekstien kimpussa

Kevätlukukaudella 2014 Kalliolan aloitimme Kalliolan koulun henkilöstön yhteisten tavoitteiden laatimisen ryhmäkehityskeskusteluissa ja valmistamalla tilayhteyksiä kuvaavan kaavion alueen yhteisessä veso-koulutustilaisuudessa Salpakankaan uudessa koulurakennuksessa. Lisäksi otimme tukun kouluvierailuja ohjelmaan, jotta näkökulmaamme saataisiin lisää laajuuttaja ja uutta perspektiiviä.

Kalliolan koulun aikuiset ovat laatineet alkusyksyn 2014 aikana tekstejä uuden koulurakennuksen toiminnallisista tavoitteista. Työtä on tehty henkilökunnan eri ammattikuntia edustavan raksa-tiimin voimin kahdessa Workshop -tilaisuudessa (elokuu 2014) sekä aihepiiritiimien toimesta hankesuunnitelman arkkitehtien tarkennusta vaativiin kysymyksiin mm. liikunnan ja aineopetustilojen osalta.

Tästä matkamme jatkuu hankkeen kilpailutuksen muodossa aina kevääseen 2014 asti....

Liitteet:

Kalliolan kouluhankkeen elinkaari tähän mennessä

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä