Haapajärven Lasten Parlamentin pöytäkirjat 2013-2014

Lasten Parlamentin kokous 7.5.2014

Lasten Parlamentin kokous

kaupungintalon valtuustosali 7.5.2014

8§ Kokouksen avaus: Puheenjohtaja Topias Isopahkala avasi kokouksen klo 12:05. Kokouksen alussa oli tarjoilua.

Läsnäolijat:

Martinmäki: Emmi Hautakangas, Topias Pieksämäki, Viljami Selkäinaho, Inka Tikanmäki, Stina Mällinen ja Joonas Järvenpää

Kumiseva: Jennina Salmela

Välioja: Karoliina Javanainen

Oksava: Tiia Ahmaoja ja Viljam Harmaala

Parkkila: Maria Ollila ja Hanna Kilponen

Tiitto: poissa

9§ Todettiin kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. (Kokouksen laillisuuteen ja päätösvaltaisuuteen tarvitaan puheenjohtajan lisäksi kahdeksan (8) Lasten Parlamentin jäsentä).

10§ Pöytäkirjantarkastajien valinta: Tarkastajiksi valittiin sivukylän koululta Viljam Harmaala ja Martinmäeltä Viljami Selkäinaho.

11§ Kokouksen työjärjestys: Esityslistan mukainen työjärjestys hyväksyttiin. Iida Knaappila tuli paikalle nuorisovaltuuston edustajaksi, hänellä oli ”muut asiat” kohtaan lisättävää.

12§ Toimintaa ”skeittikisa”: Ajankohta on perjantai 23.5.2014 klo 18:00. Paikkana on monitoimitalon ja yläkoulun väliin sijoitetut skeittirampit. Kilpailussa on kaksi sarjaa, toisessa sarjassa skeitataan (skeittilaudoilla) ja toisessa scootataan (temppupotkulaudoilla). Molemmissa sarjoissa jaetaan kolmelle parhaalle palkinnot ja osallistua voivat 5-7. luokkalaiset. Jokaisella kisaajalla on 5 minuuttia aikaa tehdä temppuja, mikäli kilpailija kaatuu kesken esiintymisen, hänen suoritus hylätään. Miika hoitaa palkinnot tapahtumaan. Mainokset toimitetaan kouluille viikolla 20. Viljami ja Topias lähettävät mainoksen Miikan s-postiin (miika.niskala(et)haapajarvi.fi).

13§ Muut asiat:

Nuorisovaltuuston edustajana paikalla oli Iida Knaappila. Iida esitti nuorisovaltuuston ja Lasten Parlamentin yhteistyössä järjestämää discoa Stolleen. Asiaa puntaroitiin ja siitä järjestettiin äänestys, jonka seurauksena yhteistyössä päätettiin disco toteuttaa.

Disco on alakoululaisille perjantaina 16.5.2014 klo 19-21 Stollessa. Pääsymaksu on 2€ ja paikalla on myös kioski. Nuorisovaltuusto on vastuussa kioskista ja lipunmyynnistä, Lasten Parlamentti huolehtii discossa järjestettävistä kilpailuista (tanssikilpailu, limbo, lehtikisa), kilpailuihin palkinnot saadaan kioskista. Nuorisovaltuusto huolehtii mainostamisesta.

Lasten Parlamentissa esille nousi myös alakoulujen välinen frisbeegolf-kilpailu. Jokaiselta alakoululta olisi paikalla oma joukkue kilpailussa. Tämän kilpailun ajankohtana olisi syksy, kun koulut olisivat alkaneet. Tätä ehdotusta kouluilla voitaisiin yhdessä pohtia ja koulut voisivat keskenään miettiä ajankohtaa ja kilpailun toteuttamista.

14§ Seuraavan Lasten Parlamentin kokouksen ajankohta ja teema:

Kokouksia järjestetään kaksi kertaa keväällä ja kaksi kertaa syksyllä.

Seuraa kokous on tiistaina 26.8.2014 klo 12:00 kaupungintalon valtuustosalissa.

Seuraavaan kokouksen teemana ovat syksyn tapahtumat.

______________________________

Pkt:n tark.

Haapajärven Lasten Parlamentin järjestäytymiskokous 12.3.2014

1§ Kokouksen avaus: Nuoriso-ohjaaja Miika Niskala avasi kokouksen klo 12. Kokouksen alussa oli tarjoilua.

Läsnäolijat:
Martinmäki: Selina Saarenpää, Tomi Heikkinen (tuurasi Topias Pieksämäkeä),
Viljami Selkäinaho, Topias Isopahkala, Inka Tikanmäki, Stina Mällinen ja Joonas Järvenpää

Kumiseva: Jennina Salmela

Välioja: Karoliina Javanainen

Oksava: Tiia Ahmaoja ja Viljam Harmaala

Parkkila: Maria Ollila ja Hanna Kilponen

Tiitto: Heikki Kamula ja Hilla Takarautio

2§ Todettiin kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. (Kokouksen laillisuuteen ja päätösvaltaisuuteen tarvitaan puheenjohtajan lisäksi kahdeksan (8) lasten parlamentin jäsentä).

3§ Pöytäkirjantarkastajien valinta: Yksi tarkastaja kyläkouluilta ja yksi tarkastaja Martinmäeltä. Tarkastajiksi valittiin Martinmäeltä Inka Tikanmäki ja Tiiton kyläkoululta Hilla Takarautio.

4§ Kokouksen työjärjestys: Esityslistan mukainen työjärjestys hyväksyttiin.

5§/6§ Lasten parlamentin esittäytyminen: sivistysjohtaja Veijo Tikanmäen terveiset ja puheenvuoro kokouskäytännöistä. Samalla kerrottiin nuorisovaltuustosta ja millaista toimintaa kyseinen taho järjestää. Yhteistyötä nuorisovaltuuston kanssa aiotaan tehdä säännöllisesti.

7§ Lasten parlamentin puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja sihteerin valinta:
Puheenjohtajaksi ehdotettiin Topias Isopahkalaa ja Heikki Kamulaa. Suljetun äänestyksen tuloksena sai Topias 9 ääntä ja Heikki 6 ääntä. Puheenjohtajaksi valittiin Topias Isopahkala.

Varapuheenjohtajaksi ehdotettiin Maria Ollilaa, Selina Saarenpäätä ja Stina Mällistä. Suljetun äänestyksen tuloksena Selina sai 9 ääntä, Maria 4 ääntä ja Stina 2 ääntä. Varapuheenjohtajaksi valittiin Selina Saarenpää.

Sihteeriksi ehdotettiin Maria Ollilaa, Inka Tikanmäkeä, nuoriso-ohjaaja Miika Niskalaa, Heikki Kamulaa ja Hanna Kilposta. Suljetun äänestyksen tuloksena Miika sai 9 ääntä, Inka 3 ääntä, Heikki 2 ääntä, Maria 1 ääni ja Hanna 0 ääntä. Miika Niskala valittiin sihteeriksi.

8§ Muut asiat:

- Heikki Kamula ehdotti koulujen urheiluvälineiden uusimista. Mm. sählymailat olisivat uusimisen tarpeessa. Tämä ehdotus sai kannatusta.

- Hanna Kilponen ehdotti kouluille kuvaamataitoon normaaleita valkoisia piirustuspapereita lisää. Tämä ehdotus sai kannatusta.

- Maria Ollila ehdotti koulujen käsityöhön panostamista. Enemmän saisi olla valinnan varaa. Tätä ehdotusta enemmistö kannatti.

- Hanna Kilponen ehdotti näytelmäkerhojen perustamista. Kuka olisi järjestävä taho? Jokilatvan opistoa kannatettiin.

9§ Seuraavan Lasten parlamentin kokouksen ajankohta ja teema:
Kokouksia järjestetään kaksi kertaa keväällä ja kaksi kertaa syksyllä.

Seuraa kokous on 23.4.2013 klo 12:00 kaupungintalon valtuustosalissa. Seuraavaan kokoukseen kutsutaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja teemana on yhteistyö nuorisovaltuuston kanssa.

Lasten Parlamentin kokous 25.2.2014

Lasten Parlamentin kokous

kaupungintalon valtuustosali 25.2.2014

1§ Kokouksen avaus: Puheenjohtaja Topias Isopahkala avasi kokouksen klo 12:10. Kokouksen alussa oli tarjoilua.

Läsnäolijat:

Martinmäki: Emmi Hautakangas, Topias Pieksämäki, Viljami Selkäinaho, Inka Tikanmäki, Stina Mällinen ja Joonas Järvenpää

Kumiseva: Jennina Salmela

Välioja: Karoliina Javanainen

Oksava: Tiia Ahmaoja ja Viljam Harmaala

Parkkila: Maria Ollila ja Hanna Kilponen

Tiitto: Kaapo Törmälä ja Eeli Jämsä

2§ Todettiin kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. (Kokouksen laillisuuteen ja päätösvaltaisuuteen tarvitaan puheenjohtajan lisäksi kahdeksan (8) Lasten Parlamentin jäsentä).

3§ Pöytäkirjantarkastajien valinta: Tarkastajiksi valittiin Eeli Jämsä ja Topias Pieksämäki.

4§ Kokouksen työjärjestys: Esityslistan mukainen työjärjestys hyväksyttiin.

5§ Kevään toiminta:

Toiminnan suunnittelua keväälle 2014. Ehdotettiin koulujen välistä pyöräilykilpailua keskustan alueella. Toisena ehdotuksena oli skeittikilpailu rampeilla, monitoimitalon ja yläkoulun välissä. Ensimmäistä ehdotusta mietittiin ja siihen liittyviä riskejä puntaroitiin. Keskustan alueella ei kilpailua turvallisuussyistä voi pitää vaan kilpailu paikan on oltava muualla, esim. raviradalla. Koulujen välinen pyöräkilpailu jakoi Lasten Parlamentissa mielipiteitä. Tiukan äänestyksen tuloksena oli tasatulos (6/6), jolloin puheenjohtajan ääni ratkaisi, ettei pyöräkilpailua lähdetä suunnittelemaan ja toteuttamaan.

Toisena ehdotuksena oli rampeilla järjestettävä skeittikisa. Ajankohta olisi toukokuussa ja sarjoja olisi kaksi (skeittilaudat ja potkulaudat). Ikäjakauma olisi noin 5.- 6/7.luokat. Tästä äänestettiin myös ja tulos oli 8 puolesta ja 0 vastaan. Tätä kilpailua lähdemme suunnittelemaan ja toteuttamaan. Miika touhuaa palkinnot ja tuomarit kilpailuun. Topias Pieksämäki ja Viljami Selkäinaho suunnittelevat seuraavaan kokoukseen 2-3 mainosta, joista äänestetään paras. Seuraavassa kokouksessa suunnitellaan myös enemmän käytännön asioita.

6§ Muut asiat:

Aikaisemmin toivottua retkeä Angry Birds –puistoon toteutetaan 3.3.2014. Kirjastoon sijoittuva satujen etsintä on myös työn alla. Toiveena oli myös, että kouluihin saataisiin enemmän vaaleaa- ja ruisleipää, tämän toiveen Miika vie eteenpäin.

7§ Seuraavan Lasten Parlamentin kokouksen ajankohta ja teema:

Kokouksia järjestetään kaksi kertaa keväällä ja kaksi kertaa syksyllä.

Seuraa kokous on keskiviikkona 7.5.2014 klo 12:00 kaupungintalon valtuustosalissa.

Seuraavaan kokouksen teemana on skeittikilpailut.

______________________________

Pkt:n tark.

Lasten Parlamentin kokous 8.10.2013

Lasten Parlamentin kokous kaupungintalon valtuustosali 8.10.2013

24§ Kokouksen avaus: Puheenjohtaja Topias Isopahkala oli poissa, puheenjohtajana toimi Emmi Hautakangas. Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 12:10. Kokouksen alussa oli tarjoilua.

Läsnäolijat: Martinmäki: Emmi Hautakangas, Topias Pieksämäki, Viljami Selkäinaho, Inka Tikanmäki, Stina Mällinen ja Joonas Järvenpää
Poissa: Topias Isopahkala
Kumiseva: poissa
Välioja: Karoliina Javanainen
Oksava: Tiia Ahmaoja ja Viljam Harmaala
Parkkila: poissa
Tiitto: Kaapo Törmälä ja Eeli Jämsä

25§ Todettiin kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. (Kokouksen laillisuuteen ja päätösvaltaisuuteen tarvitaan puheenjohtajan lisäksi kahdeksan (8) Lasten Parlamentin jäsentä).

26§ Pöytäkirjantarkastajien valinta: Tarkastajiksi valittiin Karoliina Javanainen ja Topias Pieksämäki.

27§ Kokouksen työjärjestys: Esityslistan mukainen työjärjestys hyväksyttiin.

28§ Syksyn toiminta:
- Toiminnan suunnittelua syksylle 2013. Koululaisten syyslomalle Lasten Parlamentti päätti näyttää nuorisotalo Stollessa elokuvan lapsille. Elokuva näytetään Stollessa keskiviikkona 23.10.2013 klo 16:00. Kolmesta elokuvasta äänestettiin: Räyhä-Ralf, Itse Ilkimys 2 ja Smurffit 2. Äänestyksessä sai eniten ääniä Smurffit 2 mutta sitä ei ollut saatavilla, joten toiseksi tullut Räyhä-Ralf esitetään.

29§ Muut asiat:
- Esille nousi retkien järjestäminen lapsilla ja lapsiperheille. Ehdotuksia tuli mm. retkestä kylpylään ja Angry Birds –puistoon. Tätä asiaa Miika selvittelee mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Toiveena olisi että saataisiin toinen reissuista toteutettua lähiaikoina.

- Esille nousi myös kirjastoon sijoittuva satujen etsintä. Jokainen koulu voisi viedä jostakin sadusta tutun esineen kirjastoon ja esine piilotettaisiin. Oppilaat voivat joko luokkina tai yksikseen käydä etsimässä esineitä. Miika ottaa kirjastoon yhteyttä ja asiaa suunnitellaan.

30§ Seuraavan Lasten Parlamentin kokouksen ajankohta ja teema:
- Kokouksia järjestetään kaksi kertaa keväällä ja kaksi kertaa syksyllä.
- Seuraava kokous on tiistaina 11.2.2014 klo 12:00 kaupungintalon valtuustosalissa.
Seuraavaan kokouksen teemana on talvi/kevät.

Lasten Parlamentin kokous 27.8.2013

Lasten Parlamentin kokous kaupungintalon valtuustosali 27.8.2013


17§ Kokouksen avaus: Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 12:00. Kokouksen alussa oli tarjoilua.

Läsnäolijat: Martinmäki: Emmi Hautakangas, Topias Pieksämäki, Viljami Selkäinaho, Topias Isopahkala, Inka Tikanmäki, Stina Mällinen ja Joonas Järvenpää (Selina Saarenpää siirtyi yläasteelle), Kumiseva: Jennina Salmela, Välioja: Karoliina Javanainen, Oksava: poissa, Parkkila: Maria Ollila ja Mikko Öljymäki (tuurasi Hanna Kilposta), Tiitto: Kaapo Törmälä ja Ville Siltala (Heikki Kamula ja Hilla Takarautio siirtyi yläasteelle)

18§ Todettiin kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. (Kokouksen laillisuuteen ja päätösvaltaisuuteen tarvitaan puheenjohtajan lisäksi kahdeksan (8) Lasten Parlamentin jäsentä).

19§ Pöytäkirjantarkastajien valinta: Tarkastajiksi valittiin Viljami Selkäinaho ja Topias Pieksämäki.

20§ Kokouksen työjärjestys: Esityslistan mukainen työjärjestys hyväksyttiin. Miika Niskalalla muut asiat kohdassa puheoikeus.

21§ Syksyn toiminta: Toiminnan suunnittelua syksylle 2013. Konkreettista tekemistä ei varsinaisesti tässä kokouksessa päätetty syksyn osalle. Olisiko toiminta Lasten Parlamentin itsensä järjestämää vai järjestettäisiinkö yhteistä toimintaa nuorisovaltuuston kanssa. Tämä kysymys jäi vielä avoimeksi. Miika vie nuorisovaltuustolle terveiset seuraavaan kokoukseen. Ajankohtana voisi olla syyslomaviikko (43), tällöin mahdollisimman moni pääsisi paikalle. Varsinaisen toiminnan suunnittelu siirtyi seuraavaan kokoukseen.

22§ Muut asiat:
- Miika luki teknisen lautakunnan otteen pöytäkirjasta, jossa Lasten Parlamentin tekemä aloite lasten liikennepuiston rakentamisen nopeuttamiseksi hyväksyttiin.
- Edellisessä kokouksessa käytiin läpi erilaisia kerhoja, joita lapsille voisi olla. 4H:n järjestämiä kerhoaja oli mm. liikuntakerho, leivontakerho, kädentaitokerho, eräkerho ja kalastusleirit. Seurakunnalla oli tällä hetkellä tyttöjenkerho, joka alkaa ensi viikolla. Muuta seurakunnan järjestämät kerhot ilmoitetaan noin kolmen viikon kuluttua. Näistä kaikista kerhoista koululle tulee infoa, myös nettisivuilta löytyy tietoa kerhoista.
- Esko Lapinoja oli selvitellyt tekniseltä johtajalta lasten liikennepuiston etenemistä. Liikennepuistoon on tulossa lisäksi mm. ajopelejä, varikkoalue, nurmikenttä on myös valmisteilla.

23§ Seuraavan Lasten Parlamentin kokouksen ajankohta ja teema:
- Kokouksia järjestetään kaksi kertaa keväällä ja kaksi kertaa syksyllä.
- Seuraava kokous on tiistaina 8.10.2013 klo 12:00 kaupungintalon valtuustosalissa. Seuraavan kokouksen teemana on syysloma.

Haapajärven Lasten Parlamentin kokous 2/2013 23.4.2013

Haapajärven Lasten Parlamentin kokous 2/2013
kaupungintalon valtuustosalissa 23.4.2013 klo 12:00 – 13:00

10§ Kokouksen avaus: Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 12:05.

Läsnä:
Martinmäki: Topias Pieksämäki, Viljami Selkäinaho, Topias Isopahkala, Inka Tikanmäki, Stina Mällinen ja Joonas Järvenpää (Poissa: Selina Saarenpää)
Kumiseva: Jennina Salmela
Välioja: Karoliina Javanainen
Oksava: Tiia Ahmaoja ja Viljam Harmaala
Parkkila: Maria Ollila ja Hanna Kilponen
Tiitto: Heikki Kamula ja Hilla Takarautio

11§ Todettiin kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. (Kokouksen laillisuuteen ja päätösvaltaisuuteen tarvitaan puheenjohtajan lisäksi kahdeksan (8) Lasten Parlamentin jäsentä).

12§ Pöytäkirjantarkastajien valinta: Tarkastajiksi valittiin Heikki Kamula ja Hanna Kilponen.

13§ Kokouksen työjärjestys: Esityslistan mukainen työjärjestys hyväksyttiin. Kohtaan muut asiat lisättiin Esko Lapinojan ja Tiia Ahmaojan kokoukselle tuomat ehdotukset.

14§ Yhteistyö nuorisovaltuuston kanssa. Iida Knaappila nuorisovaltuuston puheenjohtajana oli paikalla ja hän kertoi mahdollisia esimerkkejä yhteistyöstä. Ajatuksena olisi järjestää yhteistyössä toimintapisteitä Kevättä Kaupungissa –tapah-tumaan la 18.5.2013 klo 9-14. Meidän yhteiset rastit voisivat kestää noin kaksi tuntia.

Kannatusta saivat seuraavat toimipisteideat:

- Purkkiarvaus (tietty määrä purkissa karkkeja, lähimmäksi arvannut saa sisällön omaksi). Tähän pisteeseen alustavasti Parkkilan koulu toimittaa materiaalin. Mikäli apua tarvitaan, nuoriso-ohjaajaan voi olla yhteydessä (Miika Niskala 044-4456404).
- Sählykisa: katusählymaaliin lauotaan 3-5 kertaa ja palkinnon saa aina kun onnistuu riittävän useasti. Tarvittaessa Martinmäeltä löytyy katusählymaali ja mailat. Palkinnot nuorisopuolelta.
- Maalausteema: tarkoituksena on maalata kuva, teemana Haapajärvi tee-kaupunkina. Nuorisopalveluilta löytyy tarvittavat tuotteet kyseiseen pisteeseen.
- Onnenpyörä olisi tarkoituksena järjestää neljänneksi toimipisteeksi. Materiaali olisi Martinmäeltä ja palkinnot nuorisopuolelta.

Nämä pisteet järjestetään yhdessä nuorisovaltuuston kanssa, jokaisella pisteellä pitäisi olla vähintään yksi Lasten Parlamentin jäsen sekä yksi nuorisovaltuuston jäsen. Valitettavasti kyseinen lauantaipäivä ei kaikille Lasten Parlamentin jäsenille sovi. Kaikkia joille ajankohta sopii, pyydetään saapumaan paikalle. Rastit alkaisivat klo 9 ja päättyisivät klo 11.

15§ Muut asiat:

- Parkkilan koululta tuli ehdotuksia lapsille suunnatuista tapahtumista. Mm: sarjakuva-, kalastus-, urheilu-, suunnistus-, leivonta-, askartelu- ja teatteritapahtumat ja lisäksi ehdotettiin poliisin ja palokunnan vierailuja kouluille. Miika toimittaa viestiä eteenpäin tahoille jotka mahdollisesti voivat järjestää kyseisiä toimintoja.

- Ehdotuksena oli myös jääkiekkoturnaus, kyläkoulut vastaan Martinmäki. Tämä toiminto oli jo Martinmäellä suunnitteella.

- Tiiton koululta ehdotettiin välitunneille lisää toimintaa. Toimintoja välitunneille voisivat Lasten Parlamenttilaiset itse kehittää yhdessä yhdysopettajan kanssa.

- Sivistyslautakunnan jäsen Esko Lapinoja toi esille, että Lasten liikennepuiston rakentaminen on suunnitteella Taiston puiston läheisyyteen. Onko Lasten Parlamentilla kiinnostusta esittää tekniselle lautakunnalla että toimintoja nopeutettaisiin, jotta liikennepuisto saataisiin valmiiksi jo tulevalle kesälle? Lasten Parlamentissa äänestettiin edotuksesta. Äänestyksen tulos oli yksimielinen, kaikki kannattivat erillisen liitteen lähettämistä tekniselle lautakunnalle, jossa toivottaisiin liikennepuiston valmiiksi saattamista jo tulevana kesänä.
(liite mukana)

16§ Seuraavan Lasten Parlamentin kokouksen ajankohta ja teema:
Kokouksia järjestetään kaksi kertaa keväällä ja kaksi kertaa syksyllä.

Seuraava kokous on ti 27.8.2013 klo 12:00 kaupungintalon valtuustosalissa.
Seuraavan kokouksen aiheena on syksyn tapahtumat.