4. kerta

Aiheena: Kehon vihjeet ja rentoutuminen

Lapset voivat usein tulkita väärin kehonsa antamia vihjeitä. Keho antaa paljon erilaisia vihjeitä esimerkiksi, kun olemme huolestuneita, peloissamme, surullisia, vihaisia. Päätä voi särkeä, vatsaan voi sattua, voi tulla hiki, iho voi mennä kananlihalle, kurkku voi tuntua kipeältä, jalat voivat vapistaa, illalla voi olla vaikea nukahtaa. Tämä ei välttämättä tarkoita, että olisi tulossa kipeäksi, vaan kehon merkit kertovat, että on aika rentoutua.

Tutkimme lasten kanssa karhun kuvaa ja mietimme, mitä merkkejä kuvan karhun keho viestii? Miltä karhusta mahtaa tuntua ja miksi? Millainen tilanne voisi aiheuttaa karhulle tällaisia tuntemuksia? Lapset huomioivat, että karhulla oli perhosia vatsassa, sen sydän tykytti, sen tassut tärisivät ja se hikoili. Mietimme, että karhu on peloissaan ja jännittynyt. Lapset miettivät, että karhu pelkää vaikka pimeää, tai sen äiti on myöhässä sitä hakemasta päiväkodilta tai kaveri on kiusannut.

Teimme rentoutusharjoituksen
rentoutusharjoitus.JPG


Leikittiin robotti, torni ja mustekala-leikkiä. Musiikin soidessa liikuttiin vapaasti tilassa ja sen tauottua jännitettiin taikka rentoutettiin oma keho aikuisen antaman ohjeen mukaan. Huomioitiin, että vartalo näyttää aivan erilaiselta silloin kun sen on jännittynyt tai rentoutunut.
Tehtiin myös tehtävä, jossa tyhjään kehon kuvaan merkittiin lapsen valitseman tunteen aiheuttamia tuntemuksia ja ne esiteltiin myös muille. Iloinen oli kaikkien valinta ja ilo tuntui hyvältä mm: poskissa, päässä, sydämessä, vatsassa, rinnassa.
Kotitehtävät tarkistettiin ja katsottiin uudet.