Tiaisten blogi

Tiaisten blogi

2019 Tammikuu ---

Tammikuun alusta -19 blogi siirtyy  luettavaksi Tiaisten  viikottaisten tapahtumaseinien yhteyteen!

Tiaisten joulukuu -18

Joulukuun aluksi vietimme lapsiystävällisyysviikkoa, jolloin lasten ehdotuksista vietimme enemmän aikaa leikkien. Askartelimme tähtiä lasten toiveisiin perustuen ja lapset värittivät Suomi-aiheisia värityskuvia. Niinikään lasten toiveesta katselimme myös maapalloa ja suomen sijaintia siinä. Viikko huipentui perjantaihin, jolloin lapsille oli järjestetty ongintaa, kasvomaalausta, discoa ja korttiaskartelua.
Seuraavan viikon aluksi kävimme joulukirkossa. Saimme onneksi kävellä sinne hyvässä pikkupakkasessa. Jouluisan aterian nautimme omassa osastossa ja lapset saivat lisäksi vanhempaintoimikunnan järjestämän herkkupussin kotiin vietäväksi.
Jouluista puurojuhlaa vietimme koko päiväkodin voimin päiväkodin pihalla mitä parhaimmassa talvisäässä. Lauloimme joululauluja ja nautimme vanhempaintoimikunnan tarjoaman joulupuuron.
Viimeisellä viikolla ennen joulua paistoimme pipareita ja jatkoimme kädentöinä tonttujen tekemistä. Koko joulukuun ajan lauloimme jouluisia lauluja. Tiaisten joulukalenterista sai jokainen lapsi vuorollaan omaksi pienen oman muumi-kirjan. 
Lapset nauttivat ulkosalla hyvistä keleistä ja pulkkailivat ja tekivät lapioillaan erinäisiä hommia. Lumesta tehtiin mm. Lumilohikäärmeitä ja lumivuoria.

TIAISTEN MARRASKUU -18

Aluksi tehtailimme isänpäiväkortteja harjoitellen ihmishahmon piirtämistä. Luimme myös kirjat "Paras isä" ja "Oma isi, erilaiset isät". Sen jälkeen lapset innoistuvat piirtämään kuvia itsestään. Niistä tulikin tosi hienoja! 
Mietimme yhdessä mikä tekee iloiseksi ja millainen ilme ja olemus on iloisella ihmisellä. Perjantai-movien tahtiin kuvasimme iloisia tunnepatsaita.
Jatkoimme omakuvien piirtämstä ja Legodublo-tunnepalikoiden avulla tarkastelimme tunteita ja niiden ilmentymiä sekä mietimme tapahtumien syy- ja seuraussuhteita. 
Lapset olivat tosi innoissaan marraskuun lopussa, kun pihamaalle satoi lunta ja he rakensivat tohkeissaan mm. pientä lumilohikäärmettä. Muuten marraskuussa oli melko ankeat ulkoilukelit. Sadetta, tihkua, räntää! Tekemiset ulkona vähän vähissä, kun hiekkakin alkoi kohmeutumaan kovaksi. Vietimmekin aikaa enenevässä määrin sisätiloissa leikkien ja puuhastellen. Yhteisillä kokoontumisilla harjoittelimme mm. "Laiva on lastattu"-leikkiä aiheena erilaiset eläimet. Harjoittelimme myös oman nimen kertomista englanniksi.
Viimeisenä perjantaina olimme yhdessä koko pöiväkodin voimin salissa viettämässä lasten pikkujouluja. Leikimme ja lauloimme jouluisia juttuja. Myös tonttu kävi jo kurkistelemassa ikkunoista.

Tiaisten lokakuu -18

Lokakuussa painopisteenä toiminassamme olivat kaveritaidot ja miten toimia ryhmässä. katselimme lasten kanssa youtubesta videopätkiä Muumeista. Niissä muumit opettivat lapsille, miten toisia kohdellaan ja hyviä tapoja. Luimme myös kirjoja Ympyräisistä käsitellen mm.  leikkiin liittymisen taitoa. Lapset saivat myös seurata pöytäteatteriesityksiä, joissa Tiaisten pikkukoirat harjoittelivat yhteisleikkitaitoja ja hyviä tapoja.
Aloitimme myös käsittelemään lasten kanssa erilaisia tunteita, joista ensimmäisinä harmistus ja pelko. Teimme aiheista käsitekarttoja, katselimme erilaisia ilmeitä  ja keskustelimme lasten kanssa mm. mitä tehdä kun harmittaa ja mikä voi pelottaa sekä mitä silloin voi tehdä.
Teimme lokakuussa toisen onnistuneen retken Tölön leikkipuistoon, jossa lapset harjoittelivat innoissaan kiipeämistä monipuolisessa kiipeilytelineessä. Meillä oli Hippiäisten kanssa pari yhteistä laululeikkihetkeä ja luimme kirjoja pienryhmissä.
Loppukuusta teimme lasten kanssa Halloween - askareita sekä kävimme kirjastossa hakemassa uusia kirjoja luettavaksi. Lainasimme myös äänikirjoja lepohetkellä kuunneltavaksi. Lapset olivat kirjastoretkellä tosi innoissaan kaikesta. He pelasivat siellä helppoja pelejä pädeillä, piirsivät ja katselivat kirjoja. Myös kävelymatkat sujuivat hyvin!

Tiaisten syyskuu -18

Syyskuun alussa harjoittelimme salissa ohjattua liikuntaleikkiä kuvakorttien avulla sekä käytimme leikkivarjoa liikunta. Lopuksi oli satuhierontaa.
Kädentöinä jatkoimme pientä omenaprojektiamme tekemällä omenenpainantatöitä ja harjoittelimme ympyrän piirtämistä piirtämällä erivärisiä omenoita. Lapset myös leipoivat omenapiirakkaa yhteiseen herkutteluhetkeen.
Teimme hyvin onnistunen retken Tölön leikkipuistoon. Mennessä ja tullessa harjoittelimme parijonossa kulkemista. Se onnistui yllättävän hyvin. Puistossa lapset kiipeilivät ja temppuilivat innoissaan. Kaikilla näytti olevan kovin hauskaa. Tänne lähdemme kyllä ehdottomasti vielä!
Lasten toiveista käytimme yhden aamupäivän piirtämiseen ja toisen aamupäivän satukirjojen lukemiseen pienryhmissä. Myös oman lelunpäivän pidimme pelkästään leikkien lasten toiveesta. 
Kädentöinä aloimme tekemään syksyisiä mobileita, joissa harjoiteltiin leikkaamista ja pujottelua. Meillä oli myös vesileikki käytössä keskiviikkoisin sekä loppukuusta sali käytössä temppuilu- ja roolilvaateleikkeihin. Syyskuun lopussa teimme vielä toisen onnistuneen retken Tölön leikkipuistoon.