BLOGI

16.5.2016 - 31.5.2016

On tämän Oranssin ryhmän viimeisen blogin aika. Aika on vierähtänyt niin nopsasti ja puuhaa on ollut viime päivinä paljon. Tässä tuleekin pläjäys kahdesta viime viikosta.

16.5. maanantaina käytiin oikein tunneilla kouluissa. Keskurilla oli ensin musiikkia ekan luokan kanssa - päästiin soittamaan ukulelea ja rumpuja. Toinen tunti oltiin tietokonehommissa kuudennen luokan ja oman tulevan opettajan Jussin kanssa. Kolmas tunti vierähti askarrellessa.
Heikalla oli kouluuntutustumissuunnistus ja temppurata.
Kaikki tulevat koululaiset olivat reippaita ja taitavia ja kouluissa oli mukavaa. Tuskin maltetaan odottaa syksyä, että päästään uudestaan.

17.5. tiistaina molemmat ryhmät valmistelivat kevätjuhlakoristelua ja harjoittelivat lauluja ja räppiä.

18.5. keskiviikkona oli kirkkohetki, jatkettiin kevätjuhlapuun lehtien tekoa ja opiskeltiin tablettien avulla.

19.5. torstaina Salamat kävivät hyvästelemässä metsäpaikkansa ja Puput tekivät merenpohjataidetta, josta kuvat onkin jo tulleet kotiin.

20.5. perjantaina Puput kävivät leikkimässä Ilmarisen puistossa ja koko porukka harjoitteli kevätjuhlaohjelmia.
Illalla palattiin eskariin viettämään iltaeskaria. Joukko oli jaettu pikku ryhmiin, jotka lähtivät suorittamaan tehtävärasteja. Eteisessä saatiin QR-koodi, jonka avulla selvisi mihin seuraavaksi pitää mennä. Oli kierrätystä, aurinkovärjäystä, temppurataa ja palapelejä Forssan kouluista, paloasemasta jne. Kaikista rasteista selvittiin mainiosti. Sitten oli vuorossa iltapalapannari kera hillon ja kermavaahdon. Ja lopulta päästiin herkuttelemaan omilla eväillä ja diskoilemaan. Oli kiva ilta, loppui vaan niin pian.

23.5. maanantaina oli kenraaliharjoitus Feeniksissä ja se meni niinkuin kenraaliharjoituksilla on tapana mennä - vähän oli sekavaa. Mutta kun ilta koitti, kaikki oli hyvässä järjestyksessä ja lapset olivat loistavia niinkuin itse saatoitte todeta.

24.5. tiistaina käytiin museolla tutustumassa Iitaan, joka ennen vanhaan asui Tammelan Teurolla ja lähti sieltä töihin Forssan vapriikkiin. Vasta 12-vuotias Iita oli kuitenkin onnellinen työpaikastaan vaikka työpäivät olivat 12-tuntisia. Se kyllä kovasti ihmetytti lapsia. Kierroksen lopuksi lapset toimivat kutomakoneena ja yhteistyöllä saatiin pätkä kangasta kudottua.

25.5. keskiviikkona Salamat lähtivät pyöräretkelle. He viettivät samalla kesän synttärisankarien juhlia ja ratkoivat salaisia tehtäviä, joita sankarit olivat suunnitelleet. Pyöräily sujui mallikkaasti hyvässä järjestyksessä.
Puput leikkivät, piirsivät, pelasivat ja tekivät keskeneräisiä töitä loppuun.

26.5. torstaina Puput lähtivät pyöräilemään. Hyvästeltiin oma metsäpaikka - pikaisesti koska siellä oli tosi paljon kiukkuisia hyttysiä. Käytiin leikkimässä ja evästelemässä karhupuistossa. Puputkin osasivat pyöräillä hienosti. Turvavälit muistettiin hyvin.
Salamat viettivät lelupäivää kaikessa rauhassa ja nauttivat yhdessäolosta.

27.5. perjantaina Puput viettivät lelupäivää ja molemmat ryhmät pakkailivat tavaroita. Alkoi jo olla haikeutta ilmassa.

30.5. maanantaina Salamat jatkoivat omien lelujen kanssa.
Puput viettivät kesän synttärisankareiden juhlia - ensin kirkkopuistossa ja sitten hetken keskurin pihalla ja lopuksi jätskillä Prisman buffassa. Kyllä lapsiin mahtuu uskomaton määrä jäätelöä.

31.5. Viimeinen eskaripäivä vietettiin elokuvissa katsomassa Risto Räppääjää. Toiset olivat viimeistä päivää ja olo meillä kaikilla oli haikea.

Oranssilla ryhmällä on ollut huikea vuosi yhdessä. Joukkomme on ollut taitava, sosiaalinen ja aktiivinen. Hyvillä mielin lähetämme tämän porukan kouluihinsa.
Kiitos vanhemmille hyvästä yhteistyöstä ja lapsille iloisesta "opiskelusta".

Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille ja hyvää jatkoa!!!

t. Kikka, Salla, Sirpa, Raili ja Helena


2.5.2016 - 13.5.2016

Kaksi viikkoa on vierähtänyt nopeasti ja kesä on tullut.
Maanantai 2.5. ja tiistai 3.5. menivät Vesihelmessä polskutellessa. Uimaopettajat
Raili ja Elisa olivat hyvin tyytyväisiä ryhmämme osaamiseen.Muutenkin uimakoulureissut sujuivat hyvin, jokainen piti huolen tavaroistaan ja toimi muutenkin mallikkaasti.

Keskiviikkona päästiin sitten hienossa kesäsäässä Turun reissulle. Raxissa ruoka ja jäätelö maittoivat ja linnassa kuultiin monta jännää juttua ritarien ja linnan elämästä vuosisatoja sitten. Loppuhuipennus oli kuninkaan tapaaminen ja pikkuritariksi "lyöminen". Vanhempaintoimikunnalle ja kaikille muillekin vanhemmille kiitos rahan keräämisestä, että retkemme toteutui.

Maanantai 9.5. aloitettiin reippaasti koko talon kevätjuhlaharjoituksilla. Kaikki mahduttiin saliimme ja laulu raikui. Sitten nautittiin hienosta auringonpaisteesta ulkona.

Tiistaina oltiin taas uimakoulussa - viimeinen kerta, päästiin liukumäkeen ja rohkeimmat hyppimään.

Keskiviikkona olikin sitten odotettu kouluun tutustuminen. Iloisia ja innokkaita koululaisia palasi parin tunnin päästä eskariin vaikka kuulemma olisivat voineet heti jäädä jatkamaan koulunpenkillä.

Torstaina pidettiin taas yhteiset kevätjuhlaharkat. Sen jälkeen mentiin Ilmarisen puistoon, jossa melkein koko sakki leikki yhteistä palokunta-leikkiä.

Perjantaina huilattiin - leikittiin, vähän maalailtiin ja ulkoiltiin

Maanantaina 16.5. päästään taas kouluun. Keskurille ja Heikalle menevät viettävät pari tuntia omissa kouluissaan klo 10 - 12. Ruokailukin on koulussa. Siellä ollaan eskariaikuisten kanssa.
Keskiviikkona 18.5. Tölön kouluun menijät pääsevät kouluunsa.

Perjantaina 20.5. on Oranssien iltaeskari. Mukavaa tekemistä ja yhdessäoloa klo 17.30. - 20.00. Kaikki Axelin tilat vain meidän käytössä.

25.4.2016 - 29.4.2016

Maanantaina molemmat ryhmät jatkoivat ompelukoneella vohvelikangastöiden ompelemista. Ja jos vielä oli taulutehtäviä tekemättä, tehtiin niitä.

Tiistaina jatkettiin samoja puuhia ja Puput lisäksi maalasivat.

Keskiviikkona Salamat kävivät kylässä Pihakoivun päiväkodissa ja palattuaan taiteilivat vesiväreillä.
Puput kävivät muskarilla. Harjoiteltiin kevätjuhlalauluja ja leikittiin laululeikkejä ja tanhuja. Lopuksi tehtiin käsinukeilla pienet esitykset, jotka Sirpa kuvasi ja katsottiin ne sitten tabletilta.

Torstaina päästiin kurkkaamaan kirkkoon ja paljon asioita opittiinkin Hannelen opastamina. Oranssit jaksoivat olla kiinnostuneita ja aktiivisia koko puolitoistatuntisen ajan. Sitten ulkoiltiin kirkkopuistossa.

Perjantaina alkoi kovasti odotettu uimakoulu. Kaikki sujui hyvin, ryhmät oli jaettu osaamisen perusteella ja kaikki olivat itselleen sopivassa ryhmässä. Lopuksi päästiin nauttimaan aalloista. Maanantaina sitten lisää.

Paljon on harjoiteltu lauluja tällä viikolla ja tytöt ovat innostuneet laulamaan ulkonakin. Mukavaa kuultavaa tehtaan koulun ohi kulkijoillakin.

Ensi viikko on eskarissa kovin lyhyt ja aika menee uimakoulussa ja retkellä. Tiistai-iltapäivällä hammashoitaja valistaa meitä.

Hauskaa vappua kaikille!

18.4.2016 - 22.4.2016

Maanantaina molemmat ryhmät tekivät loppuja taulutehtäviä. Ompelukoneen käyttöä harjoiteltiin ensin ompelemalla paperia ilman lankaa ja sitten päästiin kankaan ompeluun.Taitavasti ompelu sujui kaikilta. Kone vaan tilttas heti maanantaina - onneksi saatiin heti uusi tilalle, kun takuu oli voimassa.

Tiistaina lähdettiin kodalle koko ryhmä makkarat repussa. Me ei ollenkaan osattu kuvitella millainen kodan ympäristö oli.Se oli tosi märkä ja mutainen ja niinpä me tuotiin takaisin eskarille melkein tuntemattomiksi kuraantuneita lapsia.Mutta hauskaa oli, tekemistä riitti.Ja makkara ja muut eväät maistuivat kodassa.

Keskiviikkona Salamat jatkoivat taulutehtävien parissa, kun pyöräretki meni mönkään huonon sään takia.
Puput kävivät Villi Veturin väen kanssa yöllisellä seikkailulla ja kuulivat ja näkivät monta lintua ja eläintä.Kirjainvuorossa oli jo aakkosten viimeinen eli Ö.Ihan helppoa ei ole löytää ö- kirjaimella alkavia sanoja, niinpä etsittiin myös ö-kirjaimeen päättyviä.Kaikki kuulivat äänteet hyvin.Lukijat tekivät oman tehtävän.

Torstaina mentiin ensiksi koko porukalla muskarille.Tehtiin yksi kuuntelu- ja keksimistehtävä, laulettiin ja leikittiin.Opeteltiin yksi tanhu - se sujuikin oikein mallikkaasti.
Ulkoilemaan mentiin kirkkopuistoon, jossa olivat myös Keltaiset ja Siniset. Sopu sijaa antoi, leikit sujuivat hyvin.

Perjantaina Salamat jatkoivat ompelupuuhia ja Puput opettelivat kellonaikoja ja sitä varten askartelivat oman kellon.
Perjantai-iltapäivä oli sillä tavalla erilainen, että kaikkien ryhmien lapset jakautuivat kaikkiin tiloihin.Aikuiset olivat omissa ryhmätiloissaan eli oranssiaikuiset keltaisessa huoneessa jne. Tämä siksi, että lapset tutustuisivat muidenkin ryhmien aikuisiin ja lapsiin. En voi nyt kommentoida miten se sujui koska työpäiväni päättyi ennenkuin jako tapahtui mutta ensi viikolla kuullaan kokemuksia. Ja lapset ovat ehkä teille jo kertoneetkin.

Touhukas viikko taas takana ja uusi edessä.Uimakoulu alkaa lopultakin perjantaina.Ja torstaina kurkataan kirkkoon.

4.4-15.4

Viikot kuluvat jo hurjan nopeasti, aurinko paistaa ja kevään merkkejä tulee koko ajan lisää. Meidän kevärseurannassa onkin paljon merkintöjä.
Viime viikolla molemmat ryhmät ahkeroivat taulutehtäviä ja niissä ollaankin edistytty kovasti.

Puput kävivät omassa metsässä tutkimassa paikkoja. Salamat vierailivat sinisten ihanassa talsoilan metsässä ja tutkivat Qr-koodien tehtäviä.
Perjantaina oltiin koko porukalla kirkkopuistossa. Nautittiin ihanasta auringosta ja toistemme mukavasta seurasta.

Tällä viikolla taulutehtävien kännykkäpussit on saatu siihen pisteeseen, että ensiviikolla päästään ompelukoneella ompelemaan. Tämä onkin varmasti jännää puuhaa.

Salamat kävivät metsäretkellä tiistaina ja olimmekin tällä kertaa omassa metsässä. Majat laitettiin kesä kuntoon. Puukot, saha ja kirveskin oli kovassa käytössä.
Puput olivat myös omassa metsässä retkellä. Rouva susi ja hippaleikkejä leikittiin. Majatouhuja oli myös pupuilla kesken.

Perjantaina puput kävivät taas kirkkopuistossa ja salamat haastoivat pinkit jalkapallo otteluun.


29.03.2016 - 01.04.2016

Tiistaina aloitettiin heti reippaasti uusilla taulutehtävillä. Tällä kertaa tehtävissä on vohvelikangasompelua, hahmottamista tangram-muotopaloilla, matematiikkaa paperitehtävinä ja tabletilla, äidinkieltä logigoilla.
Kaikki pääsivät hyvään alkuun ja monta tarraa kertyikin jo omaan "tauluun".

Keskiviikko oli Villi Veturi-päivä. Oltiin Pikku-Akan viherhuoneessa ja junaraiteella oli lehmä. Puput haistelivat ja maistelivat tuoretta basilikaa, persiljaa ja villirucolaa. Maut olivat melkein kaikkien mielestä vähän liian voimakkaita pelkästään syötäväksi. Tutustuttiin V- ja H-kirjaimiin, joista tehtiin tehtäviä kolmessa ryhmässä.Ryhmät tekivät yhteistyötä tehtävien ratkaisemiseksi.
Salamat kylvivät männyn siemeniä, niitä sitten hoidellaan ja seurataan kasvua. Pienryhmissä skannailtiin Qr-koodeja ja niistä löytyi H- ja V-kirjaimella alkavia sanoja.
Ryhmätyöskentelyt onnistuivat hyvin ja jokaiselle löytyi puuhaa.

Torstaina Salamat olivat metsäretkellä, tekivät Qr-koodeilla tehtäviä ja nauttivat keväisestä metsästä.
Puput vierailivat ensin Nyströmin kelloliikkeessä ihmettelemässä miten paljon ja erilaisia kelloja on olemassa. Kuunneltiin käkikellon käkeä ja vertailtiin hintoja. Ainakin tytöt ihailivat myös koruja. Kiitos, että saatiin tulla! Sieltä mentiin sitten vierailulle Augustinan päiväkotiin, ryhmässä on monta entistä augustinalaista ja oli mukava käydä moikkaamassa tuttuja.

Perjantaina Puput vuorostaan lähtivät metsään. Menomatkalla bongattiin Loimijoesta telkkä, sorsapari ja nokikana. Opittiin, että telkkä on kokosukeltaja koskapa se vähän väliä hävisi näkymättömiin veden alle. Lapset selvittivät myös sen, miksi sorsa-äiti on ruskea ja sorsa-isällä on niin korea höyhenpuku. Sen on paljon turvallisempi istua pesässä hautomassa, kun se on kaislikon värinen. Hyvin päätelty! Matkalla nähtiin myös fasaanikukko. Metsässä ensin kuunneltiin luonnonääniä, opeteltiin "suodattamaan" ihmisen aiheuttamat äänet pois - auton hurina yms. Ja onnistui se: erotimme peipposen ja tiaisen laulut, sepelkyyhkysen huhuilun ja puiden huminan. Aika kului vähän liiankin nopeasti - veisteltiin, rakennettiin majoja, tutkittiin luupilla kirjanpainajatoukan jälkiä, kiipeiltiin ja etsittiin Metsämörriä, joka ei tällä kertaa suostunut näyttäytymään. Onneksi kahdessa repussa oli omat Mörrit mukana, niille tytöt rakensivat keinun.
Salamat pääsivät perjantaina kampaamokouluun, jonka opiskelija järjesti. Hienoja kampauksia nähtiinkin sitten monissa hiuksissa. Puputkin ihmettelivät ruokailussa miksi joillakin Salama-tytöillä oli samanlaiset hienot kampaukset.
Salamat ehtivät myös käymään kirjastossa. Se on aina mukavaa ja taas löytyi mielenkiintoista luettavaa.

14.3.2016 - 18.3.2016

Maanantaina oli taas matikkapäivä. Salamat pelasivat ensin matikkapelejä, sitten viimeistelivät rairuohopurkit ja kylvivät ruohonsiemenet. Ennen ulosmenoa ehdittiin vielä muutamia laululeikkejä.
Puput harjoittelivat taas lukujonoja, numeroiden kirjoittamista ja kymppipareja pelin avulla pareittain. Jotkut numerot tuppaavat välillä keikahtamaan peilikuviksi mutta aika lailla on jo homma hanskassa.
Kylvettiin myös rairuohot.

Tiistai oli Villi Veturi -päivä. Tarinassa Onni meinasi pudota jokeen pallon perässä juostessaan mutta onneksi Jalmari Juolukka pelasti hänet. Juteltiin erilaisista tunteista ja toisten auttamisesta, leikittiin leikkiä, jossa autettiin toista. Opittiin J-kirjain ja tehtiin siitä tehtävä.
Koska on rasismin vastainen viikko, puhuttiin myös erilaisuudesta ja Salamat ehtivät tehdä oman käden kuvan, jokainen oman näköisen. Kädet laitettiin sitten perjantaina Ystävyyden puuhun, joka on käytävän seinällä. Sinne tuli jokaisen axelilaisen käden kuva.

Keskiviikkona Violetti-ryhmästä puolet oli meidän ryhmässä kylässä. Pupujen kanssa luettiin kirja kaveruudesta ja kiusaamisesta, leikittiin "kuka piilossa" -leikkiä, Kim-leikkiä kirjaimilla ja tehtiin ne käsien kuvat. Kuka piilossa -leikki oli aika haastavaa, koska Violetit eivät vielä osanneet meidän nimiä eikä me heidän. Mutta hauskaa oli.
Salamat menivät peppufutista, leikkivät laululeikkejä ja lukivat kirjan uimaan oppimisesta ja pelastamisesta.
Violettiryhmän kanssa oli mukavaa ja toivotettiinkin heidät toistekin kylään Oransseihin.

Torstaina vietettiin yhteissynttäreitä. Toivomuksena oli ollut lelupäivä ja se olikin mieleinen juttu. Juhlissa oli mukana pari yllätysesiintyjää, jotka lauloivat Hevisaurusta ja Robinia. Mahtavaa!
Herkuteltiin mehulla, pippareilla ja poppareilla.

Perjantaina oli koko eskarin yhteinen tapahtuma liittyen rasismin vastaiseen viikkoon. Joka huoneessa oli erilaista toimintaa ja ryhmät kiersivät kaikissa. Oli pelejä, lukemista, laululeikkejä, vapaata leikkiä ja jokainen leikkasi sen oman käden kuvan ja kävi laittamassa Ystävyyden puuhun.

Alkamassa on pääsiäisviikko, jonka aloitamme menemällä kirkkoon maanantaina klo 9. Keskiviikkona ja torstaina suunnistamme keskuskoululle, keskiviikkona jumppailemaan ja torstaina konserttiin.

7.3.2016 - 11.3.2016

Talviloman ja Pihakoivu-vierailun jälkeen palattiin taas "kotiin" ja tavalliseen arkeen. Mikä ainakin allekirjoittaneesta oli tosi mukavaa.

Maanantaina meillä oli matematiikkapäivä. Erityislastentarhanopettaja Mervi kävi ryhmässä tekemässä yhdessä meidän kanssa hommia ja vähän katsastamassa mitä osataan. Ja hyvin on asiat hallussa. Harjoiteltiin lukujonoja, numeroiden tekemistä sekä yhteen- ja vähennyslaskuja.

Torstaina oli Villi Veturi -päivä. Kertunkiepin asemalla saatiin selvyys oudosta hiippailijasta, joka olikin vain matkaliputon Jalmari Juolukka kissoineen. Hänestä tuli Mittaaja Mallan apulainen kahvinmyyntiin, jotta saa lippunsa maksettua. Pupuissa keskusteltiin erilaisista tunteista ja tutustuttiin tunnekortteihin. Etsittiin ensin oman nimen tavuja ja sitten muiden sanojen tavupareja. Harjoiteltiin vielä kuuntelemista riimitehtävän avullaja maalattiin purkit rairuohon kylvöä varten.
Salama-ryhmässä kerrattiin kirjaimet ja harjoiteltiin alkuäänteen tunnistamista yhdistämällä kirjain ja sillä alkavan esineen kuva. Maalattiin myös rairuohopurkit ja lopuksi leikittiin laululeikkejä.

Tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina olikin sitten ringettekoulua. Oranssit luistelivat ja harjoittelivat sitkeästi melkein puolitoista tuntia ilman taukoa joka kerta. Ja kuuntelivat hienosti valmentajan ohjeita. Luistelu- ja jääkiekkokoulussa olleet luistelevat todella huimaa vauhtia mutta osaavat myös väistää ja jarruttaa näppärästi joten vaaratilanteita ei tullut. Taidot karttuivat jokaisella melkoisesti ja kaikki saivat valmentajalta kiitosta. Ja me aikuiset oltiin ylpeitä joukostamme. Hyvä Oranssit!!!!!

Ensi viikko on rasismin vastainen viikko. Keskiviikkona Violetit vierailevat ryhmässämme. Toivottavasti saadaan laulujoukko kasaan SPR:n lauantain toritapahtumaan.

22.2.2016 - 26.2.2016

Talvikelit jatkuivat ja maanantain suunnitelmissa oli rakentaa koko porukalla lumilinna mutta olikin hiukan pakkasta eikä lumipalloja voinut tehdä. Lumileikit kuitenkin onnistuivat muuten Wahrenin puistossa. Sisällä sitten jatkettiin leikkipäivää.

Tiistaina lähdettiin taas isolla porukalla kodalle. Siellä riittää jokaiselle puuhaa kepeistä rakennellen, veistellen ja sahaillen. Kodassa paistettiin tikkupullaa - ja niinkuin tikkupullaan kuuluu: päältä mustia sisältä taikinaa :) No ei, hyvin ne onnistuivat.

Keskiviikkona Salamat pääsivät Villi Veturilla Kertunkieppiin. Oltiin salapoliiseja, opittiin K-kirjain, tehtiin tavuista sanoja ja pelattiin tavumuistipeliä. K-kirjaimesta tehtiin myös tehtävä.
Puput kävivät jumppaamassa keskurin salissa. Harjoiteltiin pallottelujuttuja ja taas kisattiin myös yksi viesti. Molemmat sujuivat loistavasti. Lopuksi sai taas liikkua oman mielen mukaan - köysissä roikkuminen on aina suosituinta.
Ruokailun jälkeen oli toivottu satuhieronta.

Torstaina Salamat jumppasivat sateenkaarihuoneessa ja jatkoivat animaatioprojektia. Puput seikkailivat Kertunkiepissä, toimivat salapoliiseina, etsivät oman nimen tavuja, pelasivat tavumuistipeliä ja tekivät K-tehtävän.

Perjantaina lähdettiin aurinkoisessa säässä Harakkamäkeen. Liukurit luistivat vauhdikkaasti ja oli hauskaa. Paluumatkalla poikettiin vielä torin lumikasalle kiipeilemään.
Ruokailun jälkeen laulettiin viikon eskarilaisen omasta laulukirjasta monta tuttua laulua.

Ensi viikko onkin sitten jo talvilomaviikko joten kaikille lomailijoille oikein hyvää lomaa ja muille tapaamisiin Pihakoivussa.

15.2.2016 - 19.2.2016

Tällä viikolla säät taas suosivat meitä. Maanantaina heti aloitettiin hiihtoviikko. Puput lähtivät ensiksi aamulla Mayerin kentälle suksinensa. Valmista latua ei ollut mutta tulihan sitä, kun toistakymmentä reipasta hiihteli peräkanaa. Suksettomat toimivat huoltojoukoissa, auttoivat mm. kantamaan sauvoja. Hiihdon jälkeen osa Pupuista halusi vielä jäädä ulos leikkimään, osa lähti sisälle. Tytöt tekivät logigo-eskaritehtäviä, pojat rakentelivat majoja.
Salamat aloittivat päivän sisällä muodostaen tavuista sanoja, sitten hekin lähtivät hiihtämään. Ja kun ei enää jaksettu hiihtää, leikittiin muuten ulkona.

Tiistaina lähti koko Oranssiporukka yhtaikaa ladulle. Ihana aurinkoinen sää ja valkoinen hanki. Melkein kaikki innostuivat laskemaan pientä mäkeä rivitalojen vierestä kentälle. Haastavinta oli päästä mäki ylös mutta sitkeys palkittiin ja vähitellen opittiin oikeaa tekniikkaa. Hiihdon jälkeen mentiin sisälle ja kaikki saivat valita puuhansa.

Keskiviikkona Villi Veturin väki vietti lyhtyjen juhlaa ja opetti meille Y-kirjaimen. Sen jälkeen mentiin laskemaan mäkeä "nosturimäkeen", onkohan se Talsoilaa missä se sijaitsee? Joka tapauksessa hyvä mäki ja taas ja oli hieno ilma.

Torstaina oli vuorossa soitinkokeilut. Melkein kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan jotakin soitinta - pianoa, viulua, kanteletta, selloa, poikkihuilua tai harmonikkaa musiikiopiston tiloihin musiikkiopiston opettajien opastuksella. Myöhemmin ehkä näemme kuvia sieltä - Mona otti kuvia ja lupasi jakaa niitä.
Lounaan jälkeen käytiin katsomassa abien riemua ja tietysti karkkeja keräämässä. Oranssit kyselivät kuinka kauan menee ennekuin he pääsevät heittelemään karkkeja......

Perjantaina Salamat ja Puput molemmat jatkoivat projektiensa tekoa - kuvia taitaa löytyä molemmista.
Lounaan jälkeen sitten pääsimme Feeniksiin katsomaan lukiolaisten tansseja - ihania prinsessoja ja komeita prinssejä. Kaikkien mielestä oli hienoa katseltavaa ja paras oli viimeinen yllätysnumero.

Ensi viikolla koitamme vielä nauttia talvesta jos sitä vaan suinkin piisaa - mäenlaskua ja lumirakentelua.
Ja ensi viikon jälkeen onkin sitten talviloma.

Hyvää viikonloppua!

8.2.2016 - 12.2.2016

Tämä viikko oli aika haasteellinen säiden puolesta. Ulkoilua oli vähemmän kuin tavallisesti.

Maanantaina Salamat jatkoivat "vedenalainen maailma -projektin työstämistä pikku ryhmissä.
Puput muodostivat älytaululla tavuista sanoja - alkaa sujua. Paperitehtäväsä pohdittiin esineiden painoja - mikä painaa enemmän, mikä yhtä paljon jne. Ei tuottanut vaikeuksia.

Tiistaina Salamat jatkoivat projektin tekoa ja heillä oli myös satuhierontatuokio. Lapset tykkäävät siitä, se ohjaa kaverin luvalliseen, oikeanlaiseen koskettamiseen. Pötkötetään patjalla vatsallaan ja kaveri hieroo selästä aikuisen kertoman tarinan ja ohjeiden mukaan.
Puput tutustuivat älytaululla merenpohjan ihmeisiin - ja niitähän riittää. Paperitehtävänä oli aikajärjestys- leikkaa ja liimaa -tehtävä. Kuvissa oli esim. ihmisen elinkaari (vauva-nuori-aikuinen-vanhus) väärässä järjestyksessä. Tehtävänä oli laittaa ne oikeaan järjestykseen. Haasteellisin oli sammakon kehittyminen, pohdittiin se asia sitten yhdessä.

Keskiviikkona Salamat kävivät Villi Veturi -tarinassa Pikku-Ukon ja Onnin kanssa pilkillä ja vuorossa oli tietysti P-kirjain. Ja taas jatkettiin projektin tekoa innokkaasti.
Puput kipittivät keskuskoululle jumppaan. Harjoiteltiin alkuäänteitä ja lukujonoja liikunnan keinoin. Leikittiin erilaisia paikanvaihto- ja viestileikkejä. Viestit onnistuu Pupuilta hienosti. Aikaa meillä oli paljon, niinpä ehdittiin vielä jumppailla vapaasti. Köysissä roikkuminen ja puolapuilla kiipeily on aina suosituinta. Pojat keksivät oman pallopelin, jota pelattiin jättipallolla.

Torstaina Salamat opiskelivat älytaululla ja tableteilla äänteitä ja taas oli satuhierontaa. Sitten mentiin muskarille ja laulettiin mm. ystävyys-lauluja.
Puput olivat ensin muskarilla laulamassa ja leikkimässä. Ehtivät myös tehdä siellä tehtävän, jossa mietittiin esineiden ja asioiden kokoa. Oli esimerkiksi samankokoinen kuva neljästä eläimestä - piti pohtia mikä oli oikeasti suurin ja pienin. Eskarilla Pupuilla oli vuorossa Villi Veturin pilkkitarina. Tutustuttiin oikeisiin pilkkivehkeisiin ja pilkittiin leikkiavannosta oikealla pilkillä Se oli hauskaa puuhaa. Ja kalojakin tuli - lohesta räkäkiiskiin.

Perjantaina sitten vietettiin ystävänpäivää yhdessä koko oranssiporukka. Leikittiin muutamia leikkejä "rusettiluisteltiin" sisällä ja herkuteltiin. Ja mikä parasta: avattiin postilaatikko ja kaikille oli postia. Jokaiselle tuli niin kivoja ja kauniita kirjeitä, että aikuisilla oli tippa silmässä niitä lukiessa. Lapset olivat hyvin otettuja ja niin onnellisia kirjeistään - niitä piti katsella ja lueskella useampaan kertaan. Se projekti oli kyllä vaivan arvoinen
Katsottiin vielä lopuksi Risto Räppääjää. Kiva päivä!

Ensi viikolla jatketaan keltaisessa huoneessa. Hyvää Ystävänpäivää kaikille!

1.2.2016 -5.2.2016

Hieno viikko: kaikki sairastuneet palasivat eskariin eikä uusia sairastumisia tullut.

Maanantaina Salamat viettivät pelipäivää pelaillen lähinnä matikkapelejä. Puput pelasivat kirjainbingoa ja tekivät tehtäviä alkuäänteiden tunnistamisesta. Hyvin osataan jo kuulostella millä kirjaimella sanat alkavat.

Tiistaina Puput miettivät yhteistä aihetta projektin tekoon ja kaikista hienoista kiinnostuksen aiheista kaikille mieluisin oli "Ahdin valtakunta" eli vedenalainen maailma. Tehtiinkin siitä sitten jo hienot vesivärityöt.
Salamat miettivät samaa asia ja päätyivät myös vedenalaiseen maailmaan.
Tiistai oli myös siitä hauska päivä, että oli satanut LUNTA ja oli suojakeli. Wahrenin puisto oli täynnä hienoja lumiukkoja, oikein isojakin. Lapset pyörittelivät valtavia palloja, joita sitten aikuisten kanssa nosteltiin päällekkäin. Harmi vaan, että iltapäivällä koulupojat rikkoivat ne.

Keskiviikkona päästiin musiikiopiston saliin pienten solistien konserttiin. Se oli oikein mukava, kuultiin mm.flyygeliä, viulua, selloa, 5-kielistä kanteletta, poikkihuilua, kitaraa, klarinettia ja saksofonia. Ja hienoa oli myös se, että siellä oli kaksi tuttua soittajaa oranssista ryhmästä. Hienosti soitettu ja yleisö oli myös mallikelpoista.
Konsertin jälkeen Puput menivät muskarille - vuorossa oli Villi Veturissa metsäretki ja kirjain Ä. Kertailtiin myös jo tuttuja kirjaimia ja taas kuunneltiin alkuäänteitä.
Salamilla oli jumppatuokio omassa salissa.

Torstaina vietettiin neljän tammikuun sankarin synttäreitä tehtaankoululla. Herkuteltiin laskiasipullilla ja leikittiin sankareiden toiveleikkejä: hampurilaista, hernepussin piilotusta, hippaleikkejä jne.

Perjantaina Salamat kävivät metsässä tutustumassa Villi Veturin väen metsäretkeen ja tekivät kirjaimia vesivärillä lumeen. Myös projektin tekoa aloiteltiin.
Puput kävivät kirjastossa etsimässä kirjoja vedenalaisesta maailmasta. Paljon löytyikin ja innokkaasti niitä sitten tutkittiin. Veden alla kun on kaikenlaista ihmeellistä ja jännittävää.

Hyvää viikonloppua kaikille ja vanhemmat muistakaa ensi viikon ystävänpäiväposti!

25.01.2016 - 29.01.2016

Maanantaina lopultakin päästii luistelemaan Talsoilan jäälle.Kaikki pysyvät jo hienosti pystyssä luistimilla ja joukossa on varsinaisia luistelutaitureitakin. Aika väsyneitä oltiin, kun luistelun lisäksi matkat taivallettiin raskaita reppuja kantaen. Mutta valituksia ei kuulunut.

Sateinen tiistaiaamupäivä vietettiin sisällä monenlaisissa puuhissa. Maalailtiin, leikittiin, pelailtiin ja tehtiin eskaritehtäviä.

Keskiviikkona oli Villi Veturin vuoro.Puput olivat muskarilla ja Salamat vihreässä huoneessa. Niisku Nunnu löysi määränpään - se oli tähtitorni. Niinpä mekin tutustuttiin tähtikuvioihin ja etsittiin niitä tablettien avulla. Opittiin myös T-kirjain ja tehtiin siitä tehtävä.Puput ehtivät muskarilla vähän laulaa ja leikkiäkin.

Torstaiaamupäivä oltiin myös sisällä ja vihreässä huoneessa meillä oli kahdeksan toimintapistettä, joissa vuorotellen tehtiin hommia. Oli muoto- ja hahmotustehtäviä ja laskutehtäviä. Yli tunnin Oranssit jaksoivat innostuneina ahertaa. Ja suoriutuivat hyvin

Perjantaina sitten päästiin uudelle kodalle, joka on Sortohaan pallokentän laidalla. Se on rakennettu lähinnä luonto-liikunta -eskareiden tarpeisiin mutta mekin toki saadaan sitä joskus käyttää. Oikein kiva kota - tulisija toimii hyvin, ei tule liiemmälti savua sisälle.
Paistoimme makkaraa ja nautimme siitä jamehusta kotoisassa kodassa. Ympäristö oli aika vetinen - lasten mielestä oikein mukava, aikuisten ei niinkään....Onneksi oli kurahousut melkein kaikilla. Pallokentällä leikittiin muutama hippaleikki ja sitten taas eskarille syömään - ja ihmeesti maistui vaikka juuri oli herkuteltumakkaralla.

Tosi moni on joutunut tällä viikolla olemaan poissa sairauksien takia. Toivottavasti ensi viikolla ollaan taas koolla koko joukolla.

Hyvää viikonloppua kaikille ja paranemista toipilaille!

18.01.2016 - 22.01.2016

Maanantaina oli kirpakka pakkanen. Salamat suunnistivat kirjastoon - kävivät siellä valokuvanäyttelyssä, piirsivät oman perheen kuvia ja jokainen otti myös lainaan jotakin kivaa luettavaa. Puput kävivät Villi Veturin matkassa Tuiskulassa, jossa junasta löytyi pieni salamatkustaja Niisku Nunnu. Hän oli matkalla määränpäähän, joka on paikka, jossa hänen nuhansa paranee. Saa nähdä löytyykö sellainen paikka. Koska nyt tarinassa ei ollut vuorossa kirjainta, harjoiteltiin taas lukujonoja ja etsittiin lukujen naapurilukuja. Hienosti sujuu ja numerot alkavat jo olla aika hyvännäköisiä.
Puput ehtivät hetkeksi ulkoilemaankin.

Tiistaina Salamat kävivät Villi Veturin matkassa ja harjoittelivat matikkaa. Pupuilla oli vuorossa kirjastokäynti ja ehdittiin myös muskarille musisoimaan.

Keskiviikkona pakkanen jatkui aika kireänä. Salamat taiteilivat hienoja talvipuita. Puput kipaisivat liikkumaan keskurin saliin.Harjoiteltiin turvallista voimankäyttöä parin kanssa, oli kivaa - valokuvat kertovat siitä.

Torstaina tehtiin tehtäviä suuruuksien ja korkeuksien vertailusta ja aamupäivä oli taas vietettävä sisällä vaikka niin oli odotettu luistelemaan pääsyä.

Ja perjantaina sitten vasta kylmä olikin. Aamupäivä leikittiin, pelailtiin, tehtiin logigo-tehtäviä ja yhteen- ja vähennyslaskutehtäviä.

Tällä viikolla aloitettiin "viikon eskarilainen" -juttu. Viikon eskarilainen on eräänlainen VIP-henkilö tiistaista perjantaihin. Kaksi Oranssia on kerrallaan tässä "virassa". Hän saa tuoda vauva/pikkulapsi -kuvia näytille, häntä haastatellaan ja jokainen kertoo mikä tässä eskarikaverissa on parasta. He saavat myös aina olla jonoissa ensimmäisiä ja mahdollisesti auttaa aikuisia. Voi myös tuoda lempikirjansa luettavaksi.

Alkuvuosi ollaan keskitytty enemmän matematiikkaan ja kaikkien taidoissa onkin menty eteenpäin.

Sairastamiset yllättivät meidät tällä viikolla - toivottavasti potilaat voivat jo paremmin eikä uusia tapauksia enää tule.

Maanantaina mennään sitten lopultakin luistelemaan - jos vaan säätiedotukset pitävät paikkansa. Ja loppuviikoksi on suunniteltu ulkoilupäiviä. Perjantaina ainakin mennään luontoeskareiden uudelle kodalle Sortohaan pallokentän lähelle. Ehkä paistamme makkaraa...

Hyvää viikonloppua!

11.01.2016 - 15.01.2016

Viikko aloitettiin Villi Veturilla. Puuskutimme Martinmutkan asemalle, jossa oli markkinat ja tutustuimme M-kirjaimeen.Teimme siitä tehtävän, alkuäänteiden kuuntelu sujuu jo tosi mallikkaasti. Ja Martinmutkan markkinat antoivat aiheen perjantain markkinoille, josta enemmän myöhemmin. Rahalompakot kaikilla on jo valmiiksi askarreltuna.
Pakkanen oli onneksi lauhtunut, joten pääsimme ulos - lumi on mukavaa vaikkei sitä vielä niin paljon olekaan.

Tiistaina harjoittelimme matematiikkaa - lukujonoa eestaas ja pieniä laskutoimituksia. Ja koska ateljee oli myös käytössämme, piirrettiin ja maalailtiin.

Keskiviikkona pidettiin lauluhetkeä muskarilla kahdesa ryhmässä. Sielläkin käytiin talvimarkkinoilla, jossa myyjinä olivat pakkasherra, lumineito, lumiukko ja pikkupuput. Maksuvälineenä olivat talviset laulut ja leikit. Kivaa oli.

Torstaina oli taas matematiikan vuoro. Edelleen lukujonot, pienempi ja suurempi luku ja naapuriluvut. Hyvin allkavat asiat olla hallussa. Puput ehtivät myös tehdä piirustuksen talvisesta öisestä kaupungista.

Koko viikon höyläpenkki on ollut ahkerassa käytössä. Yhtä ja toista on nikkaroitu. Parasta tietysti on ollut itse tekeminen mutta hyvin ylpeitä puusepät ovat myös olleet tuotoksistaan. Iso kiitos saamastamme puutavarasta, lisääkin saa tuoda - toisetkin ryhmät varmaan haluavat sahata ja naulailla.

Perjantaina sitten oli odotettu markkinapäivä. Vihreässä huoneessa oli kahvila, josta sai mehua, piparia, popparia ja hattaraa. Keltaisessa huoneessa oli basaari, josta sai ostaa vaatteirta, kenkiä, koruja ja viuhkoja. Ateljeessa oli taidenäyttely. Sateenkaaressa oli hedelmä-vihannes -tori (jossa porkkanat oli oikeata syötävää) ja toritanssit.
Salissa oli huvipuisto - kaikenlaisia temppupaikkoja. Ja siellä hengaili myös oikea sirkuspelle.
Jokainen eskarilainen oli vuorollaan myyjänä ja ostajana. Jos rahat loppuivat, sai käydä nostamassa lisää pankkiautomaatilla. Katetta toki oli - koskapa töitä oli tehty myyjänä. Rahojen laskemisessa opittiin taas matematiikkaa. Hieno markkinapäivä ja hyvin käyttäytyviä ja osaavaisia osallistujia. Ja tosi kärsivällisiä jonottajia!!!

Käykää katsomassa video markkinoilta Axelin eskarin ensimmäiseltä sivulta:
Axelin eskari - ryhmät - martinmarkkinat. Salasana löytyy Wilmasta.

Ensi viikolle toivotaan lauhaa säätä, vuorossa olisi luistelua.

14.12. - 18.12.

Ehti joulukin jo mennä ennenkuin sain vuoden viimeisen eskariviikon blogin tehtyä. On ollut vähän laiteongelmia.

Maanantaina Puput tutustuivat vielä R-kirjaimeen ja tekivät siitä tehtävän. Salamat aloittivat kuusiaskartelun ja kaikki liikkuivat koskapa salissa oltiin.

Tiistaina Salamilla oli vuorossa R-kirjain ja tehtävä. Kuusiaskarteluja tehtiin loppuun. Puput kävivät muskarilla laulamassa jouluisia lauluja ja leikkejä.Monta lumi- ja lumiukkolauluakin toiveikkaasti laulettiin.

Keskiviikkona oli sitten vuorossa esiintyminen Kutomon mummo/pappa -jumppaajille. Laulut, tanssi ja runo menivät oikein mallikkaasti - palkaksi saatiin mehua ja piparia.
Eskarilla sitten nautittiin jouluruoka - taisi kuitenkin olla enemmän aikuisten mieleen:)

Torstaina leivottiin pipareita - Puput tehtaankoululla ja Salamat eskarissa. Taitavia leipureita, ei siinä paljon aikuisten apua tarvittu. Ihana tuoksu levisi ohikulkijoidenkin neniin.

Perjantai vietettiin leppoisasti omien lelujen ja Napapiirin pikajuna -elokuvan parissa.Ja herkuteltiinkin.Salin lattia remontoidaan joululoman aikana joten sali piti tyhjentää - niinpä Oranssit viettivät iltapäivän Vihreän ryhmän kanssa sateenkaaressa.

Hyvää loppuvuotta ja onnellista alkavaa vuotta 2016. Se on sitten jännittävä vuosi jolloin eskarimme aloittavat koulutaipaleensa.

Ja kiitos niin lapsille kuin vanhemmillekin kuluneesta syksystä!!

Eskari alkaa 7.1.2016.

7.12.2015 - 11.12.2015

Maanantaina vietettiin leikkipäivää ja pelattiin älytaululla muistipelejä.Ulkoilemassa oltiin kirkkopuistossa, siellä isossa kiipeilytelineessä aina leikit sujuvat.

Tiistaina mentiin taas muskarille laulamaan ja leikkimään. Laulettiin joululauluja ja opeteltiin uusia lumilauluja - varmuuden vuoksi. Tiistai-iltana oli sitten odotettu ja jännitetty joulujuhla. Eskarilaiset suoriutuivat ohjelmistaan loistavasti. Oranssienkin suoritukset menivät ihan nappiin.Tuli niin jouluinen olo.

Keskiviikko oli valokuvauspäivä , hiukset ja hymyt olivat kohdallaan. Seutusanomien Noora-toimittaja kävi haastattelemassa muutamaa Oranssia joulujutuista, kuvaaja oli myös mukana. Lehdestä saadaan sitten lukea.

Torstaina sekä Salamat että Puput veivät joulua metsänväelle. Koristeltiin kuusi - risuista tehty tähti latvaan, oksille "heinälametta" ja käpyjä.Valoja kuuseen ei tarvinnut laittaa, sadussa nimittäin kerrotaan, että jouluyönä metsänväen kuusenoksille laskeutuu tähtiä :) Kuusen ympärillä sitten laulettiin joululauluja. Eläimille vietiin myös herkkuja - auringonkukansiemeniä, pähkinöitä ja porkkanoita.

Perjantaina oli vuorossa joulukirkko. Sekä lasten että aikuisten mielestä se oli oikein mukava koska siellä oli hauska kirkonrotta kertomassa joulun tapahtumista.
Kirkon jälkeen kokoonnuttiin omalle pihalle koko Axelin väki hyvästelemään Sinisen ryhmän Niko-lastenhoitaja. Hän oli töissä viimeistä päivää koska muuttaa Jyväskylään.
Sen jälkeenkin oli vielä ohjelmaa, kun Keskuskoulun Lucia-kulkue tuli meidän saliin esiintymään. Vanhan tavan mukaan Lucia on valontuoja, koska ennen luultiin, että joulukuun 13. päivä oli vuoden pimein.

Ohjelmarikas viikko on takana ja vielä yksi eskariviikko jäljellä ennen joululomaa.

30.11.2015 - 4.12.2015

Viikko aloitettiin jouluisilla askarteluilla ja joulujuhlaharjoituksilla. Osa lapsista pääsi myös opiskelija-Matildan temppuradalle saliin. Kaikki kävivät myös kirjastossa, koska oli niin kurja ilma ulkoilla. Kirjojen lukemisen lisäksi siellä tehtiin kuuntelutehtävä.

Tiistaina keskusteltiin Suomen itsenäisyydestä ja askarreltiin Suomen lippuja ja itsenäisyyskynttilöitä. Paljon Oranssit jo tiesivätkin Suomen asioista. Joulukalenterimme seurailee pienen kannossa asuvan metsätontun puuhia ja samalla askartelemme vuoron perään palloja kalenterikuuseemme. Joka ryhmällä on oma joulupostilaatikko, joihin voi askarrella tervehdyksiä kavereille.Oranssien laatikko onkin jo jonkin verran kopsahdellut .

Keskiviikkona menimme muskarin tiloihin pitämään lauluhetkeä. Kuunneltiin Finlandia ja laulettiin lasten lippulaulua. Ja laulettiin, soitettiin ja leikittiin joululauluja. Oranssit ovat nopeita oppimaan laulun sanoja. Muskarilla oli tosi kivaa.

Torstaina perehdyttiin Suomen karttaan ja muihin pohjoismaihin sekä tehtiin siitä eskaritehtävä.

Perjantaina sitten marssittiin kirkkoon joulujuhlan kenraaliharjoitukseen. Se meni loistavasti, voitte odottaa tiistai-iltana upeaa juhlaa.

Askartelu on ollut niin innokasta, että aikuisilla on ollut kova kiire avustustehtävissä. Ilmat on olleet vähän kurjat mutta viikko oli taas työntäyteinen ja mukava.

Tervetuloa joulujuhlaan kirkkoon tiistaina 8.12. klo 18!

23.11.2015 - 27.11.2015

Maanantaina Salamat aloittivat Villi Veturilla. Vuorossa oli lähtöjuhlat Niiskulasta ja kirjain L . Älytaululla harjoiteltiin sanojen muodostamista tavuista. Puput virittelivät jo joulutunnelmaa ja maalailivat upeita isoja tonttuja, jotka perjantaina sitten olivat seinillä nähtävillä. Ehdittiin myös tehdä älytaululla monenlaisia tehtäviä

Tiistaina Puput lähettivät Villi Veturin matkaan Niiskulasta ja huoli tuli Onni Kesästä, jota ei näkynyt junanmatkustajien joukossa. Kirjain L tuli myös tutuksi. Salamat vuorostaan maalasivat hienoja tonttuja.

Keskiviikkona Puput pääsivät konserttiin musiikkiopistolle koskapa yksi pupu oli siellä soittamassa viulua. Se oli kiva konsertti - siellä sai välillä jumpata, vastata tietokilpailukysymyksiin ja pääsipä jokunen eskari " lentämäänkin". Kiitos Martalle ja soittajille. Konsertin jälkeen harjoiteltiin vähän matematiikkaa - pienempi kuin ja suurempi kuin.
Salamat ahkeroivat viimeisten taulutehtävien parissa ja leikkelivät tonttujaan.He myös kertoivat millaisia heidän tonttunsa ovat ja mistä tykkäävät.

Torstaina Salamat menivät metsään Sinisen ryhmän kanssa. Heillä oli siellä Riikan suunnittelema eskaritehtävärata. Monenlaisia tehtäviä mm.matematiikasta.
Puput esittelivät toisilleen oman metsänimieläimensä. Jokainen uskaltautui eteen kertomaan mitä se oma eläin syö, missä asuu jne.

Perjantaiksi oli sitten joulu jo hiipinyt eskariimme. Jouluvaloja, kuusia ja muita joulukoristeita siellä täällä. Perjantaina myös vanhemmat pysähtyivät hetkeksi vieraaksemme nauttimaan glögiä ja piparia. Joululaulut soivat ja tunnelma oli rauhallinen ja mukava.
Myöhemmin Salamat kävivät Augustinan päiväkodissa tutustumassa museohuoneeseen. Siellä on esillä forssalaisen päivähoidon historiaa.
Puput puuhailivat oman mielensä mukaan: älytaululla piirtämistä ja oppimispelejä, legorakentelua, piirtelyä, hamahelmiä jne.

Joka päivä on jo harjoiteltu joululauluja. Iso joukko Oransseja on tulossa laulamaan Vihreän ryhmän kanssa joulunavaukseen torille sunnuntaina. Nopeita oppimaan nämä Oranssit. Joulujuhlaohjelmatkin ovat työn alla.

Taas yksi mukava työntäyteinen viikko takana. Kolme viikkoa vielä ahkeroidaan, sitten on vuorossa joululoma.
16.11.2015 - 20.11.2015

Tämä viikko vietettiin salissa. Maanantai aloitettiin Villi Veturilla ja opittiin kirjain O. Lapset ovat taitavia kuulostelemaan alkuäänteitä ja o-sanoja löytyikin melkoinen määrä.
Illalla sitten seikkailtiin Kaikulan pururadan maastossa isien kanssa. Matkalla oli tehtävärasteja, viimeisenä se haastavin elli makkaran syöminen :) Pimeässä illassa oli mukava kulkea taskulampun ja lyhtyjen valossa turvallisesti oman isän kanssa.

Tiistaina marssittiin tihkusateessa jäähallille - nyt sentään saatiin helpotusta, sillä luistimet kuskattiin autolla. Hallilla meitä oli opettamassa Fopsin junioreiden alle 12-vuotiaiden päävalmentaja Ville. Hän opetti oikeaa kaatumista, pystyyn nousemista ja muita luistelun tekniikoita. Hyvä opettaja, lapset kuuntelivat tarkasti ja jokainen yritti parhaansa. Hienosti lapset jaksoivat luistella, jotkut ihan viimeiseen minuuttiin asti. Ja silti paluumatkakin sujui ihan reippaasti.

Keskiviikkona pidettiin lauluhetki. Laulettiin jo paria joululauluakin koskapa se joulu sieltä tulla jollottaa aika vauhtia. Ja joulujuhla vielä nopeammin.

Torstaina oli kolmen synttärisankarin juhlat. He lähtivät heti aamusta leipomaan ja valmistelemaan tehtaankoululle Sirpan kanssa. Kutsuvieraat ulkoilivat ensin ja sitten päästiin herkuttelemaan mokkapaloilla ja leikittiin sankareiden toiveleikkejä

Perjantaina oli taas vuorossa metsäretket. Salamat rakentelivat majoja ja Puput etsivät luonnosta vastakohtia (painava-kevyt, karhea-sileä, kova-pehmeä jne.) ja leikkivät "seuraa johtajaa". Aika haastavia reittejä johtajat kuljettivat porukkaa.

Muina aikoina on salissa rakenneltu, pelattu sählyä, pyöritelty vanteita yms. Ja tehty taulutehtäviä ja kudottu pikku mattoja. Monilla on taulutehtävät melkein tehty ja kaikilla hyvällä mallilla.

Ensi viikko ollaan sitten sateenkaari-ateljeessa.

9.11.2015 - 14.11.2015

Maanantaina jatkettiin taulutehtävien tekemistä. Innokkaasti Oranssit ahkeroivat ja keräävät tarroja. Aika moni on jo oppinut solmimaan kengännauhatkin.

Tiistai oli Villi Veturi-päivä. Pikku-Ukolla oli autokilpailut, niinpä mekin suunnittelimme ja piirsimme oman unelmien kilpa-auton.Opittiin myös kirjain E ja tehtiin E-tehtävä.
Iltapäivällä sitten kipaistiin Vinkkeliin kirjastolle katsomaan teatteria. Se kertoi Mollista, Pikku-Sisusta ja ystävyydestä. Ja oli tooosi mukava. Saatiin nauraakin makeasti. Esittäjät olivat kaksi turkulaista nuorta miestä - taitavia.

Keskiviikkona kokoonnuttiin saliin koko Oranssi-ryhmä lauleskelemaan ja soittamaan. Opeteltiin uusia lauluja ja laulettiin ja leikittiin myös vanhoja. Mukvasti kului melkein tunti.
Salamat ehtivät myös käväistä kirjastossa ja toivat meille paljon mukavaa luettavaa.

Torstaina Salamat suunnistivat metsään. Menomatkalla kuljettiin sillan yli varovasti astuen vain joka kolmannelle sillan lankulle. Metsässä etsittiin värejä ja kyllä niitä vieläkin löytyi aika paljon vaikka maisema äkkiä katsoen tuntuu harmaalta. Ryhmissä sitten aloitettiin kotimajojen rakentaminen - sitä jatketaan ensi kerralla. Tutustuttiin myös Sinisen ryhmän ja Pikku-Wahrenin Rullien metsäpaikkoihin. Takaisin tullessa silta ylitettiin polvia korkealle nostellen.
Puput kävivät sillä välin luonnonhistoriallisessa museossa. Pupuilla on jokaisella oma metsänimi, joka on jokin metsäneläin. Museossa jokainen etsi oman nimieläimensä ja kuvasi sen. Toki tutkittiin muitakin eläimiä. Eskarilla sitten piirrettiin se oma eläin ja tehtiin sille metsäkuva, johon se liimattiin. Hienot työt on esillä naulakoilla.

Pejantaina Salamat taas ahkeroivat taulutehtävien parissa ja Puput lähtivät metsään. Metsässä jokainen teki kehykseen luontotaulun, joka sitten kuvattiin. Pojat tekivät isoista puista keinulaudan, jossa melkein kaikki kävivät keinumassa. Leikittiin myös metsänhaltija-leikkiä, jossa pitää osata kuunnella ja kulkea pitämättä ääntä. Oravien käpyryöstelyleikkikin taas leikittiin koska muutamat Puput sitä toivoivat. Se on siitä kiva leikki jos paleltaa, sillä siinä juostaan reippaasti. Paluumatkallakin oli lupa juosta kävelytiellä aina muutama valotolppa eteenpäin.

Mukava ahkera viikko on taas takana.

2.11. 2015 - 6.11.2015

Maanantaina piirrettiin ja askarreltiin yhtä tosi tärkeää juttua :)

Tiistaina kipiteltiin pihan poikki museolle taskulamput mukana. Aika kätevää oli mennä lämpimässä säässä lähelle - ei juuri tarvittu ulkovaatteita. Museossa oli valot "lakanneet toimimasta" jostain syystä, joten piti liikkua pimeässä vain taskulamput apuna. Neljä henkilöä oli piilossa pimennossa ja meidän tehtävänämme oli etsiä heidät. Palkkioksi he kertoivat tarinan. Aika jännää oli kulkea pimeässä museossa ja tarinatkin olivat aika jännittäviä. Ja yhdessä sängyssä makasi joku kumma heppu - aika kalpeakin, jalat nurinpäin.....onneksi se sitten olikin vain nukke. Oranssit muistivat loistavasti alkuun annetut ohjeet: kuljetaan porukassa eikä saa juosta.

Keskiviikkona marssittiin luistinreput selässä jäähallille. Luistelut sujuivat mainiosti - kaikki pysyivät pystyssä. Jotkut viilettivät hurjaa vauhtia laidasta laitaan, toiset taas liikkuivat rauhallisemmin. Ja hienosti jaksettiin kävellä takaisinkin valittamatta. Liikuntaa tuli aimo annos tälle päivälle.

Torstaina alkoi Villi Veturin syysjakso. Pikku-Ukko valmistautuu rallikisoihin. Kirjaintehtävää ei tällä kertaa ollut. Tehtiin tehtävä, jossa piti piirtää jotakin vihjeen mukaan esim. "piirrä jotain mikä murisee" . Joku piirsi karhun, joku isän, joku mahan :) jne.

Perjantaina sitten aloitettiin ne taulutehtävät. Alku oli reipas, jokainen hankki ainakin yhden tarran tauluunsa, jotkut sitten useampia. Hienoa Oranssit - taitavaa ja reipasta porukkaa.

Tällä viikolla tehtiin myös ompelupehmot loppuun. Ne on tosi hauskoja, pitää ottaa niistä yhteiskuva, että te vanhemmatkin näette ne. Jotkut ovat ehtineet ommella useammankin, toisilla oli enemmän ommeltavaa ensimmäisessä. Ne on olleet myös mukana lepohetkessä ja leikeissäkin.

26.10.2015 - 30.10.2015

Tällä viikolla Puput ulkoilivat aamuisin ensin, Salamat tekivät sisähommia. Hiukan yli kymmenen sitten vaihdettiin. Näin tehdään tästä lähtien pääsääntöisesti vuoroviikoin. Mukavampi toimia pienemmissä ryhmissä ja sisätilaa on enemmän käytössä.

Maanantaina tehtiin smart-ajokokeita ja pelailtiin muistipelejä älytaululla. Opittiin myös kierrätystä pelin avulla - se peli on tehty Forssassa ja niinpä siinä on forssalainen miljöö. Ateljeen puolella tehtiin tehtävä, jossa piti piirtää asioita jonkin eteen, viereen, taakse, yläpuolelle, alle jne. Lepohetkellä katsottiin Metsän tarina-dokumenttia, joka kertoo suomalaisesta metsästä.

Tiistaina Villi Veturilla oli jännät paikat, kun Pikku-Ukko nukahti veturia ohjatessaan ja vauhti kiihtyi. Opittiin N- äänne ja - kirjain. Ja keksittiin iso joukko N-kirjaimella alkavia sanoja. Tehtäväkin oli vaikeampi kuin aikaisemmin - piti kuunnella myös sanojen loppuäänteitä. Aika taitavia Oranssit olivat tässäkin.
Metsän tarina jatkui.

Keskiviikkona mentiin sitten jumppaamaan Keskurin saliin. Vuorossa oli liikkumista leikkivarjon kanssa. Timantteja myös ryösteltiin - tällä kerralla oli mukana myös kahden pisteen timantteja.Jos oli tarkka, sai helposti kartutettua pistesaalista mutra piti myös osata laskea pisteet. Ei tuottanut ongelmia. Puput ehtivät myös hetken leikkiä koulun pihalla.
Metsän tarina jatkui edelleen.

Torstaina suunnistimme taas metsään. Siellä etsittiin kirjaimia, joista sitten muodostettiin sanoja. Puukot olivat myös taas käytössä ja Salamat myös tutkivat luupeilla. Metsämörri oli taas Pupujen mukana ja sai paljon helliä halauksia. Mörrillä oli myös mukanaan yllätys. Ja evästely on aina yhtä mukavaa kuusen juurella.
Katsottiin Metsän tarina loppuun.

Perjantaina oli sitten odotettu naamiaispäivä. Kummitukset, luurangot, monster-high-tytöt, prinsessat, noidat ynnä muut hauskat hahmot valloittivat eskaritilat. Oli "kauhukaraokea", kasvomaalausta, temppurataa, askartelua ja kahvilassa tarjoiltiin mehua, pipparia ja popparia. Lapset saivat vaeltaa vapaasti huoneesta toiseen etsimässä mieleisintä tekemistä. Juhlijat käyttäytyivät mallikkaasti ja kaikilla oli mukavaa.

Ensi viikolla aloitamme ns. taulutehtävät. Niitä tehdään omaan tahtiin - kuitenkin niin, että kaikki saavat ne valmiiksi jouluun mennessä. Tehdyistä tehtävistä saa tarran "tauluun". Tehtävissä on mm.matematiikkaa, äidinkieltä, kädentaitoja ja kengännauhan solmimista.

Muistakaa tiistaina 3.11. taskulamppu ja keskiviikkona 4.11. luistimet ja kypärä.

19.10.2015 - 23.10.2015

Maanantaina saimme käyttöön salin ja sateenkaari-ateljee -tilan. Ryhmä olikin sitten jakautuneena neljään osaan. Salissa oli temppurata, osa lapsista oli kotil/roolileikissä, osa "opiskeli" älytaululla ja ateljeessa perehdyttiin syksyn väreihin.
Ruokailun jälkeen laulettiin, soiteltiin ja leikittiin salissa

Tiistaina oli kirkkohetki, jossa kuulimme tärkeää asiaa ystävyydesttä, anteeksi pyytämisestä ja kiittämisestä. Sen jälkeen Villi Veturi lopultakin lähti matkaan. Ensimmäinen väliasema oli Sammakkosaarella ja niinpä sitten suhisteltiin s-äännettä ja opeteltiin tekemään s- kirjaimia. Ja ruokailun jälkeen taas laulettiin.

Keskiviikkona jatkettiin samoja puuhia kuin maanantaina koska yhtenä päivänä kaikki eivät ehtineet kaikkea. Ja pidettiin lauluhetki.

Torstain lämpimässä hiukan kosteassa säässä suunnattiin mörrimetsään.Ilma oli tosi mukava, lämmin ja metsässä ei pieni tihkusade tuntunut ollenkaan. Tehtiin pieniä tehtäviä, joissa vertailtiin, luokiteltiin ja laskettiin. Metsä-Mörri istuskeli rauhassa puun oksalla ja tarkkaili meidän touhuja. Kun lapset lopulta huomasivat sen niin Mörri tuli leikkimään piilosta. Ahkerasti myös veisteltiin.

Perjantaina syys-lokakuun synttärisankarit lähtivät heti aamupalan jälkeen leipomaan tehtaankoululle. Jonkun ajan kuluttua muut seurasivat perässä, ensin ulkoiltiin vähän aikaa, sitten sankarit kutsuivat meidät sisälle juhlimaan. Saatiin herkullista omenapiirakkaa ja mehua. Sitten leikittiin sankareiden toiveleikkejä ja paljon muitakin.

Jälleen on touhukas viikko takana.

Eskaricup ja metsämörreilyä

5.10.2015 - 9.10.2015

Maanantaina pidettiin leikkipäivää ja jatkettiin keskeneräisiä ompelutöitä. Hauskannäköisiä pehmoja valmistuu pikkuhiljaa.

Tiistaina Villi Veturi jatkoi matkaansa. Suppilo-Simolla oli uneton yö, kun hän koitti ottaa selville ammevarkaan salaisuutta. Opittiin U-kirjain, tehtiin U-tehtävä ja piirrettiin U-ukkoja. Ulkona osa porukasta vielä hioi jalkapallotaitoja eskaricupia varten.

Keskiviikkona marsittiin kauniissa ja kirpeässä auringonpaisteessa Kuhalan keinonurmelle. Kumpikin joukkue pelasi kaksi ottelua. Voitettiin, hävittiin ja tasapelikin tuli. Kaikki pelasivat vuorollaan ja muu aika kannustettiin omia. Tunnelma oli iloinen ja innostunut. Loistavaa peliä. Ja takaisinkin jaksettiin kävellä vielä ihan reippaasti.

Torstaina oli taas vuorossa Metsä-Mörri -reissut. Salamat suunnistivat tuttuun metsään ja rakensivat Metsä-Mörrille majaa. He etsivät myös U-kirjaimia.
Pupu-ryhmä tapasi Metsä-Mörrin, joka jutteli syksyn väreistä. Mörri sai kaikilta kunnon halukset, hän kun on aika suloinen. Lapset saivat sitten tehdä jokainen oman luontoväripaletin. Aika kylmä ilma oli, niinpä sitten leikittiin ryösteleviä oravia, siinä leikissä juostiin niin, että tuli lämmin.

Perjantaina oli sitten se kauan odotettu lelupäivä. Hyvässä sovussa leikittiin omilla ja toisten leluilla.
Ja sitten suuri osa lähti lomalle ja loppujen kanssa vietetään rento viikko eskarissa.

28.9. - 2.10.2015

"Päivä näkyväksi"-projekti käynnistyi tällä viikolla. Villi Veturissa Sinnikäs Simo etsi ammevarasta. Keskiviikkona harjoittelimme tulevaa jalkapalloeskariturnausta varten. Pikkuhiljaa hiljaisimmatkin innostuivat peliin mukaan, eivätkä millään olisi halunneet vaihtoon. Sivurajaheitto, maalipotku ja syöttely tulivat tutuksi pelissä ja harjoittelussa. Eskarit ovat itse valinneet nimen joukkueelle. Puput ovat Joutsenparvi ja Salamat Susijengi.
Metsämörrissä tutkittiin luupeilla mm. puunrunkoja, lahonnutta kantoa, ötököitä.... Puput tekivät omat hajuvesicoctailit. Haiju, Pähkinä, Haiji, Tammi, Koivu, Auringonkukka, Mustikka, Metsän tuoksu, Omena, Lehti, Kuusenneula, Vili -nimiset hajuvedet olivat kaikki erituoksuisia. Odotamme jo innokkaana, että "oikea" Metsämörri tulisi käymään.
Leikkasimme ja piirsimme ympyröitä, neliöitä ja kolmioita. Samalla mietimme, mistä luonnossa voi löytää samanmallisia asioita; aurinko, liikennemerkki, pyörä, pallo jne. Kyllähän niitä löytyi ja paljon.
Pihalla ihmettelimme siiliä ja harsokorentoa. Hiekkalaatikkolla myytiin kakkuja ilman strösseleitä ja strösseleillä.
Viikko on ollut taas touhua täynnä :)
Smart-ajokorttia ja ompelutöitä

21.09.2015 - 25.09.2015

Maanantaina vietettiin leikkipäivää ja jatkettiin pehmojen ompelua. Aikuiset jaksoivat ihmetellä taitavia neulankäyttäjiä ja hauskan näköisiä töitä on valmistumassa. Ja kaikki erilaisia.

Tiistaina Villi veturi -tarinoissa oli vuorossa Pikku-Akan ammevaras ja tutustuttiin A-kirjaimeen.Hirmuinen määrä A:lla alkavia sanoja keksittiin ja peilin edessä käytiin katsomassa, miten se suu oikein avautuu, kun A-äänne sieltä tulee. Ja tietysti tehtiin A-tehtävä.
Omalle pihalle tuli lopultakin hiekkalaatikko ja siellä oli kuhinaa kuin muurahaispesässä. Aluksi ei edes kaivattu hiekkaleluja.

Keskiviikkona marssittiin keskuskoululle liikkumaan ja leikkimään. Salama-ryhmä meni ensiksi sisälle ja liikkui salissa monella tavalla. Taitavia ohjeiden kuuntelijoita ja niiden mukaan toimijoita - viestileikkikin sujui heti. Salista Salamat siirtyivät Augustinan pihalle leikkimään
Puput sitten taas leikkivät ensin koulun pihalla - siellä onkin jännä iso kiipeilyteline. Saliin päästyä aloitettiin hippa-leikeillä ja sitten opeteltiin timantinryöstö-leikki. Se on vauhdikas ja mieleinen leikki, jossa varastellaan timantteja lohikäärmeiden vartioimasta luolasta. Ei ihan helpot säännöt ja vaatii pelisilmää - pupuilta onnistui loistavasti. Lopuksi palloteltiin ja roikuttiin köysissä.

Torstaina Salamat suunnistivat metsään, jossa ohjelmassa oli A-kirjaimen askartelu kepeistä. Keppejä sai vuolla oikealla puukolla. Käytössä on sormisuojalla varustetut lasten puukot ja puukonkäyttösäännöt ovat tarkat. Metsässä aika kuluu nopsasti ja melkein tuli kiire syömään.
Sillä välin Puput jatkoivat ompelutöitä ja järjestelivät tehtäviä kansioihin.

Perjantaina Pupuilla oli metsäretki ja A-kirjainta silloinkin väsättiin. Puput leikkivät myös piilosta ja rakensivat jäniksille majaa, jonne voi mennä kettua piiloon. Puput saivat myös käyttää puukkoja.
Salamat ompelivat ja suorittivat smart-ajokortteja.

Touhukas viikko on taas takana :)

7.9. - 11.9. ja 14.9. - 18.9.2015

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Villi Veturin tarinoissa pääsimme sekoittelemaan salaperäisiä nesteitä: Punaista, sinistä ja keltaista. Turkoosi väri olikin vähän haasteellisempaa tehdä. Mutta sekin onnistui hyvin. Pikku Akka keitteli omenoistaan omenasosetta. Vielä ei juna lähtenyt Versomäestä, mutta melko valmiina se siellä lähtöään odottelee.

Keltomme Mervi Ulmonen ohjasi lapsille kontrolloidun piirrostarkkailutehtävän.

Metsämörriretkellä tutustuimme siihen, miten Metsämörri on oikein syntynyt. Löysimme oikein kivan metsäpaikan, jossa tarkoitus onkin käydä kerran viikossa. Lapset rakentelivat majoja ja ihmettelivät kirjanpainajatoukan tekemiä kaiverruksia puuhun.

Aloitimme suunnittelemaan omaa unipehmokaveria. Paperille piirretty pehmolelu on jo hyvällä alulla. Osa on jo saanut täytteen sisällensä ja odottaa koristelua. Ensi viikolla jatkamme pehmolelun valmistelua.

Pupujen ryhmä oli Tehtaan koululla leipomassa omenamuffineja torstaina. Salissa meillä oli pieni jumppahetki, jossa tuhatjalka lähti kyläilemään Mato Matosen luo erilaisin liikkein: pomppien, ryömien, pyörien ja hiipien. Vihdoin päästyään perille olivat muffinitkin valmistuneet. Salamaryhmä leipoi Pikku Wahrenissa. Molempien ryhmien omenamuffinit onnistuivat täydellisesti. Meillä on tosi taitavia leipureita koko Oranssiryhmä täynnä.

Salissa lapset ovat pelanneet mm. sählyä ja rakennelleet isoista pehmokuutioista temppuratoja. Tramboliini on ollut suosikki. Siihen halutaan aina vain uudestaan ja uudestaan.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

31.8. - 4.9.2015

Toinen viikko eskarissa hurahti taas nopeasti. Ollaan jo taitavia liikkujia omissa tiloissa, portaissa ja Värjäri-ravintolassa. Ulkoiltu ollaan Wahrenin puistossa, kirkkopuistossa, Pikku-Wahrenin pihalla ja omalla leikkipihalla, joka alkuviikosta valmistui. Hiekkalaatikkoa vielä odotellaan. On hauskan näköistä, kun iloisia eskarilaisia tulee ja menee kehräämön ympäristössä. Tiistaina siellä pyöri vähän jokaikäistä väkeä, kun joukko lukiolaisia oli Hamkilla ja vieraita oli myös eduskunnasta.

Sisällä on jatkettu toisiimme tutustumista, leikitty ja pelattu. Villi Veturin väki jatkoi lähtövalmisteluja Omenatarhan asemalla. Pari eskaritehtävää on ehditty tehdä koko porukalla ja tehtäviä on tehty myös aikuisen kanssa kahden kesken.

Opeteltiin myös laulu ja leikki syksyn ihmeistä ja lapset opettivat leikin Kikalle, joka osasi kyllä laulun mutta ei leikkiä. Hyviä ja innokkaita laulajia meillä.

Toinen viikko jatkui yhtä hyvissä merkeissä kuin ensimmäinenkin ja miksikäs ei : Oranssit ovat kuuntelevainen, sosiaalinen ja hyvin keskittyvä ryhmä, joka ottanut yhteiset säännöt omikseen.

Eskarin alku 24.8. - 28.8.

Maanantaiaamuna se sitten tapahtui - Axelin eskari avasi ovensa! Iloinen joukko lapsia ja aikuisia aloitti yhteisen toimintavuoden, joukossa reipas Oranssi-porukka.
Ensimmäinen viikko on mennyt toisiimme ja tiloihin tutustumisessa. Ollaan opittu omat naulakkopaikat, opittu kulkemaan Värjäriin syömään ja Wahrenin puiston ulkoilupaikalle. Värjärissä on pitänyt selvitä ruokalinjalla tarjottimen kanssa ja kantaa tarjotin pöytään. Hienosti on kaikki sujunut.
Portaissa on opeteltu kulkemaan rauhallisesti ja kaverille pidetään ovea auki.
Ehdittiin myös tutustua Villi Veturiin ja sen väkeen. Villi Veturin matkassa reissataan koko vuosi ja opitaan monta uutta asiaa.
Keskiviikkona käytiin keskuskoulun salissa liikkumassa. Torstaina piirrettiin omakuvia välillä peilistä asioita tarkastellen - olikos minulla vihreät vai siniset silmät....
Perjantaina sitten saatiin makeat naurut mykkäelokuvissa.Älytauluunkin on vähän tutustuttu, hiukan kirjoiteltu ja pelattu muistipeliä.

Axelin eskarissa on kolme sääntöä:
1. Olen kaikkien kaveri
2. Annan toisille työrauhan
3. Laitan tavarat paikoilleen

Oranssit ovat reipasta ja oppivaista joukkoa - tästä on hyvä jatkaa!