BLOGI

Vko 21

Selvästi on tällä viikolla näkynyt, että lapsilla on paljon ajatuksia mielessä; koulusta, eskarin loppumisesta, näkeekö vielä kavereita, kesästä ja lomasta... Paljon on keskusteltu erilaisista asioista. Hyvillä mielin kaikki ovat olleet ja paljon halauksia on jo nyt vaihdettu. Puhuttu on paljon. Tällä viikolla meillä onkin taas ollut ohjelmassa monenlaista touhua ja ilma on suosinut meitä.

Maanantaina meillä olikin tärkeä päivä. Aamupäivällä olimme kevätjuhlien kenraaliharjoituksissa Feenixissä. Se sujui jo hienosti, mutta illalla itse juhlassa lapset kyllä näyttivät parhaimpansa. Jokainen teki hienon suorituksen ja esityksen. Sai olla ylpeä meidän hienoista eskarilaisista. Lapset olivat itse suunnitelleet meidän ryhmän esitykset alusta loppuun, jopa musiikit itse valinneet. Hieman jouduimme karsimaan äänestämällä asioita, koska muuten olisimme siellä hallilla varmasti vieläkin. Mielestämme kuitenkin lapset saivat tehtyä omannäköisensä ja meidän näköisen esityksen. Ja mikä parasta on ollut, niin he ovat harjoitelleet sitä innokkaasti. Juhlassa eskareista kasvoi oikeita koululaisia, kukat ja kortit saaneina. Jokaisen lapsen vanhemmat saavat olla ylpeitä lapsestaan. Hienoja tulevia koululaisia!

Tiistaina meillä olikin viimeinen kota-päivä. Sinne sai ottaa jokainen omat eväät mukaan ja mekin saimme olla ruokailun kohteina, koska metsässä olivat myös hyttyset heränneet. Saimmekin samalla oppitunnin hyttysistä, niiden elämästä ja elämän vaiheista. Olimme myös saaneet postia. Iso laatikko oli imetty meille Sinisille ja sieltä löytyikin Metsänpeikolta kirje. Kirjeen mukana oli Metsänpeikko lähettänyt kaikille todistukset sekä pienet opas-vihkoset. Eväiden syönnin ja todistusten jakojen jälkeen metsään syntyi hienoja leikkejä. Rakennettiin myös majoja ja tikapuita. Myös mietittiin miten lautta rakennetaan. Ja tokihan sellainen rakennettiin ja kotimatkalla testattiin miten se kulkee Loimijoessa.

Keskiviikkona oli kauan odotettu pyöräretki. Oli upea huomata kuinka hienosti kaikki ajoivat pyörää ja muistivat hienosti säännöt; turvaväli, seuraa liikennettä ja muista jarruttaa. Ensin pyöräilimme Paavolan puistoon, missä leikimme ja söimme eväät. Lisäksi tutustuimme jo Iita-tehtaantyttöön keskustelemalla ja miettimällä entisajan asioita. Paavolasta lähdimme Kirahvi-puistoon ja siellä kiipeiltiin, keinuttiin, leikittiin piilosta sekä tehtiin seppeleitä. Koska pyöräilijämme olivat niin taitavia, niin siellä teimme lapsille myös pyöräilyn taitoajo-radan. Sekin sujui kaikilta hienosti.

Torstaina pääsimme Forssan Museolle Iita-tehtaankoulun tyttöä tapaamaan. Siellä tutustuimme Tammelan kylässä asuneen torpparin tyttöön Iitaan ja hänen matkaansa töihin. Saimme myös osallistua matkaan ja opetella kutomakoneen käyttöä. Oli kutojia, kiristäjiä ja muita töitä. Lopuksi vielä jokaiselle arvottiin hyrrällä oma ammatti. Ne vasta hauskoja nimityksiä olikin. Tämän jälkeen suunnattiin Buffaan pehmikselle. Siellä nautimme herkusta ja lisää haettiin moneen kertaan. Ehdimme vielä käymään torilla sekä puistossa leikkimässä.

Perjantaina otimme suunnaksi Tölön ja Riikan kodin. Lapset olivat toivoneet sinne kyläilemän, joten sinne siis. Siellä jokainen sai leikkiä sisällä ja ulkona sekä herkutella. Jokainen lapsi sai myös arvioida omaa eskarivuottaan ja taitojaan. Pienryhmissä teimme kynätehtäviä oman eskarivuoden arvioinnin omista taidoistaan. Todella hienosti jokainen lapsi pohti omia taitojaan; mitä osaa, mitä vielä pitää harjoitella. Oli hienoa huomata kuinka tunnollisesti he miettivät asioita ja monelta eri kantilta. Lisäksi oli hienoa huomata lapsen ilmeitä, kun huomasivat kuinka paljon asioita he osaavat. Taitavia ja ihania eskarilaisia.
Tässä tulee haikeus seuraavien päivien aikana, mutta vielä ehdimme nauttia yhteisistä hetkistä.

Aurinkoista viikonloppua!

vko 20

Eskarissa ollaan viime metreillä.
Tällä viikolla on ollut lapsille tärkeitä päiviä. Jokainen on saanut vuorollaan olla koululainen ja käydä aamupäivän viettämässä omassa koulussaan; olla "tunneilla", tutustua kouluunsa ja muihin oppilaisiin sekä käydä syömässä koulussa. Päivät olivat todella antoisia ja lapsille tärkeitä. Nyt on myös kynnys kouluun menemisessä taas matalampi, kun valmiiksi jokainen osaa koulustaan jo asioita.

Tällä viikolla on ahkerasti treenattu kevätjuhlia. Siniset ja keltaiset esittävät yhteisen esityksen ja se on kokonaisuudessaan lasten suunnittelema, aina musiikeista lähtöisin. Lapset ovatkin todella innokkaasti jaksaneet harjoitella esitystä. Maanantaina on edellä kenraalit ja illalla sitten itse juhla.

Maanantaina, ne jotka eivät olleet koulussa, oli ensin ulkoilemassa eskarin pihalla ja tämän jälkeen luettiin satu sekä piirrettiin siitä. Hienoja kuvia ja tarinoita tuli.

Tiistaina, ne jotka eivät olleet koulussa, olivat ensin kirkkohetkellä ja tämän jälkeen kodalla. Siellä pelattiin jalkapalloa yhdessä Keltaisten kanssa.

Keskiviikkona päästiinkin sitten metsään, Sortohaan metsään. Käpykylässä oli käynyt tuho ja mietimme erilaisia vaihtoehtoja, mitä metsälle oli käynyt. Olimme kuitenkin hyvillämme, että Käpykylä on kestänyt meidän koko eskarivuoden ajan. Ja nytkin lapset alkoivat rakentaa uusia leikkejä sinne. Junalla pääsi aina Espanjaan asti ja Kahvila rakentui uudelleen. Tuli sinne myös valvontakamera valvomaan Käpykylän rakennuksia. Lisäksi tutkittiin kevään merkkejä ja erilaiset kasvit, kukat sekä linnut ovat kovasti kiinnostaneet. On niin ihanaa, kun edelleen lapset kyselevät sekä tekevät huomioita ympäristöstään.

Torstaina harjoiteltiin Tehtaankoululla esityksiä ja tämän jälkeen suunnattiin Karhupuistoon leikkimään sekä pelaamaan jalkapalloa.

Perjantaina oli taas harjoitukset Tehtaankoululla. Tämän jälkeen jäimme sisälle viettämään opiskelijamme Josen läksiäisiä sekä pohtimaan viimeisiä esikoulupäiviä. Löimme lukkoon loppu esikoulun ohjelman ja sen voi lukea kalenterista. Joka päivälle on jotain mieluista puuhaa.

P.s. Halutessanne voitte tallentaa Pedanetistä koneellesi lapsenne valokuvia ja elokuvan muistoksi esikouluvuodesta.
Kuvat valokuvakansioista:
1. Avaa valokuvakansio ja valitse kuva
2. Paina kuva kuva isoksi ja valitse alta lataa kuva.
3. Tämän jälkeen paina esim. hiirellä oikeaa näppäintä ja valitse tallenna kuva
4. Kuva tallentuu tietokoneellesi

Elokuvat (Käpykyläosiosta)
1. Avaa Käpykylä-osiosta elokuvat sivu.
2. Etsi lapsesi elokuva
3. Elokuvan alla on youtube linkki. Tallenna tämä linkki, niin voit avata kyseisen linkin avulla elokuvan mistä koneelta vain. Ilman linkkiä elokuvan katselu ei onnistu.

vko 19

Kevät ja kesä tulevat vauhdilla ja viimeiset eskari viikot kuluvat hujauksessa.
Kevään ja kesän merkkejä onkin löytynyt paljon tällä viikolla ja monta rastia on saatu laittaa kevätseuranta lappuun.

Maanantaina meillä oli kevätjuhlien lauluharjoitukset yhdessä muiden Axelin ryhmien kanssa. Lisäksi meillä oli Ipadeillä tehty kuvaus- ja temppurata. Se sujui hienosti parityöskentelynä ja hauskaa oli.

Tiistaina lähdimme aamulla liikuntarasteja pitkin torille päin, missä meillä olikin jo perinteiseksi muodostuneet Helminpäivän laulajaiset. Samalla oli myös unelmien liikuntapäivä-tapahtuma. Ilma suosi meitä ja eturivissä pääsimme nauttimaan Täti Monikan, Pupun, Karhun, Keltaisen, Ketun sekä Marion ja Luigin lauluista, esityksistä ja tansseista. Pääsimme myös itse osallistumaan tuokioihin. Eväät söimme ankkalammella joutsenta ihaillen. Tästä vielä suuntasimme Karhupuistoon leikkimään ja illalla vietettiinkin äitieniltaa lähimaastossa rasteja tehden ja kodalla herkutellen.

Keskiviikkona olimme yhdessä Keltaisten kanssa ja ulkoilimme sekä leikimme.

Torstaina aloitimme aamun lauluharjoituksilla ja tämän jälkeen menimme leikkimään eskarin pihaan. Tehtaankoululla harjoittelimme omaa, lasten suunnittelemaa, kevätjuhlaesitystämme. Vielä vähän harjoitellaan ennen kevätjuhlaa.

Perjantaina leikimme Keltaisessa huoneessa sekä ulkoilimme ja nautimme ihanasta ilmasta.

Vko 18

Viikko 18 onkin lyhyt viikko näin eskaripäivien kannalta, mutta paljon tapahtumia on siihenkin mahtunut. Ja mikä parasta olemme saaneet nauttia ihanasta auringosta ja jopa melkein kesäisistä ilmoista.

Maanantaina lähdimme hyvissä ajoin kävelemään Forssan paloasemalle. Sinne lapset ovat jo pitkään toivoneet vierailua ja nyt vihdoin pääsimme tutustumaan eri tiloihin. Siellä saimme paljon tietoa eri välineistä mitä palomiehet tarvitsevat sekä siitä mitä kaikkea heidän tulee osata. Lapsetkin saivat kokeilla erilaisia palomiesten tarvikkeita ja painavaa harjoitusnukkeakin yritettiin porukalla nostaa. Lasten mielestä, ainakin voimaa palomiehet tarvitsevat paljon. Lapset olivat koko kyläilyn ajan hyvin hiljaisia ja keskittyneitä. Lopuksi jokainen sai kokeilla vaahtosammuttimen käyttöä pihalla. Osa vierailun valokuvista löytyykin jo valokuvagalleriasta.

Tiistaina oli kauan odotettu kevätretki Turkuun. Jännitystä oli ilmassa ja aurinko paistoi meille kauniisti retkipäivän kunniaksi. Monella olikin hienot aurinkolasit retkipäivän varusteena mukana. Bussi saapui ennen kymmentä ja innokkaasti lapset hyppäsivät kyytiin. Sieltä löytyi jokaiselle mieluinen paikka kaverin vierestä ja matka alkoi. Menomatkalla söimme myös eväät. Kun lähestyimme Turkua, niin lapsukaiset ihmettelivät miten paljon ihmisiä siellä (Turussa) on.

Turun linna oli hieno auringonpaisteessa ja sisällä meitä odotti opas sekä pääsimme pikku ritarin kierrokselle. Jokainen lapsi sai oman ritarikokelaan viitan päällensä ja matka alkoi. Meillä oli aivan ihana opas, joka kertoi ritarin koulutuksesta sekä linnan historiasta lapsille juuri oikealla tavalla; lapset hyvin huomioiden. Lapset kuuntelivat tarkasti ja saivat osallistua kierroksen aikana moniin asioihin. Opimme, että kuninkaalla oli kolme avustajaa wc:ssä käydessään ja että lapsilla oli lemmikkinä apina. Lisäksi saimme huomata, että osaamme monia asioita mitä sen ajan ihmiset eivät osanneet tehdä, kuten syödä haarukalla. Kävimme vankilassa sekä kuninkaan tyrmässä ja kuulimme vankilapaoista. Lopuksi harjoittelimme kuninkaan tervehdyksen ja kuningas miekallaan julisti jokaisen pikku ritariksi. Se oli totinen ja jännittävä paikka.

Tämän jälkeen hyppäsimme bussiin ja suuntasimme keskustaan Hansaan Rax:iin syömään. Siellä oli monenlaista herkkua tarjolla ja lopuksi pehmikset maistuivat. Isot ikkunat torille päin antoivat lapsille monenlaista ihmettelyn aihetta: Miksi täällä on torilla näin paljon ihmisiä, kun Forssan torilla on vain vähän? Lisäksi liukuportaat olivat ihana kokemus monille lapsille, kun ostoskeskuksen läpi menimme. Reissu oli oikein mukava ja lapsistanne saatte olla ylpeitä. He ovat hyvin käyttäytyviä ja taitavia.

Keskiviikkona menimme hetkeksi eskarin pihalle nauttimaan ulkoilusta. Kun sisäryhmät olivat lähteneet omalle retkellensä, niin me menimme sisälle leikkimään ja askartelemaan yllätykset loppuun. Oli hienoa huomata, kuin tiistainen linnan reissu ja siellä kuulleet tarinat jäivät elämään lasten leikkeihin. Patjoista muodostui linnan osia ja joku oli kuningas, joku tyrmästä karannut rosvo. Oli ainakin hyvin kuunneltu tiistaina Turun linnassa ja lapsista asiat oli ilmeisen mielenkiintoisia, kun jäivät leikkeihin elämään. Lisäksi harjoittelimme kevätjuhla lauluja ja nautimme auringon paisteesta.

Aurinkoisia vapaapäivä ja nähdään taas maanantaina eskarissa!

vko 19

Kevät ja kesä tulee vauhdilla ja viimeiset eskari viikot kuluvat hujauksessa.
Kevään ja kesän merkkejä onkin löytynyt paljon tällä viikolla ja monta rastia ollaan saatu laittaa kevätseuranta lappuun.

Maanantaina meillä oli kevätjuhlien lauluharjoitukset yhdessä muiden Axelin ryhmien kanssa. Lisäksi meillä oli Ipadeillä tehty kavaus- ja temppurata. Se sujui hienosti parityöskentelynä ja hauskaa oli.

Tiistaina lähdimme aamulla liikuntarasteja pitkin torille päin, missä meillä olikin jo perinteiseksi muodostuneet Helminpäivän laulajaiset. Samalla oli myös unelmien liikuntapäivä-tapahtuma. Ilma suosi meitä ja eturivissä pääsimme nauttimaan Täti Monikan, Pupun, Karhun, Keltaisen, Ketun selä Marion ja Luigin lauluista, esityksistä ja tansseista. Pääsimme myös itse osallistumaan tuokioihin. Eväät söimme ankkalammella joutsenta ihaillen. Tästä vielä suuntasimme Karhupuistoon leikkimään ja illalla vietettiinkin äitieniltaa lähimaastossa rasteja tehden ja kodalla herkutellen.

Keskiviikkona olimme yhdessä Keltaisten kanssa ja ulkoilimme sekä leikimme.

Torstaina aloitimme aamun lauluharjoituksilla ja tämän jälkeen menimme leikkimään esakrin pihaan. Tehtaankoululla harjoittelimme omaa, lasten suunnittelemaa, kevätjuhlaesitystämme. Vielä vähän harjoitellaan ennen kevätjuhlaa.

Perjantaina leikimme Keltaisessa huoneessa sekä ulkoilimme ja nautimme ihanasta ilmasta.

Vko 17

Maanantaina jäimmekin ensin sisälle ja jatkoimme elokuvien valmistusta. Tänään vuorossa oli äänitys. Jokainen sai vuorollaan äänittää oman satunsa elokuvaansa. Lisäksi jokainen sai miettiä oman musiikin ja muut tarvittavat asiat elokuvaansa. lopuksi tietysti jokainen sai katsoa itse oman valmiin elokuvansa. Vihdoin ne valmistuivat ja kaikki olivat todella ylpeitä ja onnellisia työstään. Ja syystä olivatkin ylpeitä; niin hienoja ja yksilöllisiä niistä tuli. Nyt ne ovat katsottavissa Käpykylä-osiossa. Mukavia elokuvahetkiä!

Tiistaina meillä piti tulla hammashoitaja kertomaan hampaiden hoidosta, mutta se peruuntui. Lähdimmekin Keltaisten ryhmän lasten kanssa yhdessä kohti Tehtaankoulua ja siellä yhdessä suunniteltiin kevätjuhla esitykset ja niihin koreografiat. Lapset innostuivat esityksistä paljon ja nopeasti oppivat omat esityksensä.

Keskiviikkona lasten toiveesta, teimme kirjeen Nikolla. Yhdessä kirjoitimme kirjeitä ja jokainen mietti sanoja, äänteitä ja mistä kirjaimista sanat muodostuvat. Jokainen sai kirjoittaa oman osansa tai oman kirjeen. Sen jälkeen mietimme mitä tarvitaan, että kirje löytää perille. Osoite kirjoitettiin kuoreen ja lähdimmekin postiin postimerkkiostoksille. Siellä laskettiin rahoja ja mietittiin minkä verran rahaa jäi jäljelle. Lopuksi kävimme vielä kaupassa ostamassa yhteisen karkkipussin loppurahoilla. Taas laskimme rahoja ja mietimme eri hintoja. Tämän jälkeen suuntasimme Pikku-Wahrenin pihaan leikkimään.

Torstaina lähdimme Tölön pallokentälle, missä leikimme erilaisia ulkoleikkejä, -pelejä ja viestiä. Lopuksi lapset halusivat pelata vielä jalkapalloa. Tämän jälkeen menimme leikkimään Tölön puistoon. Lopuksi vielä harjoittelimme kirjaimia ja sanojen kirjoittamista kepeillä hiekkaan kirjoittaen. QR-koodeja ollaan ahkerasti tutkailtu lähes päivittäin.

Perjantaina olimme Tehtaankoululla ja maalasimme koivutöitä. Samalla mietimme kevään tuloa ja miksi linnut tarvitsevat linnunpönttöjä ja varsinkin keväällä. Lisäksi valmistimme yllätyksiä ja ulkoilimme eskarin pihassa. Illalla onkin vuorossa iltaeskari, mikä vietetään Keltaisten kanssa yhdessä naamiaisten ja vapputouhujen merkeissä.

vko 16

Tällä viikolla olemme saaneet nauttia hyvin erilaisista kevätilmoista; sateesta, auringosta, tuuulesta ja rakeista. Onneksi on aina ollut tarpeen mukaan repussa lisä- tai vaihtovaatetta, jos sille on tullut tarvetta. Olemme myös huomanneet sään lisäksi paljon muitakin kevään merkkejä, kuten pajupuihin ilmestyneet lehden silmut.

Maanantaina lähdimme ensin kodalle puutalkoisiin. Siellä yhdessä kaikkien luonto-liikuntaryhmien sekä Pihakoivun eskareiden kanssa tyhjensimme puukuorman kodalle. Nopeasti se käy, kun on monta innokasta kantajaa. Tämän jälkeen Siniset lähtivät jatkamaan elokuvan tekoa ja he suuntasivat Käpykylään missä kuvattiin monenlaisia pätkiä. Lisäksi piti pysähtyä kuvaamaan Metsänpeikon saunalla Loimijoen varressa, sekä vielä Eskarissa sisällä muutama kuva. Tällä viikolla saimme kaikki kuvat otettua ja enää puuttuu elokuvien editointi, tekstitys sekä äänitys. Hienoja elokuvia on tulossa ja lapset ovat olleet niistä hyvin innoissaan.

Tiistaina ja keskiviikkona olimme yhdessä Pinkkien kanssa. Tiistain apuolet Pinkin ryhmän lapsista ja puolet Sinisen ryhmän lapsista jäivät sisälle tekemään kangasmaalausta ja painantaa. Lisäksi harjoiteltiin numeroita, laskuja ja kelloa Smart-taulua apuna käyttäen. Toinen puoli ryhmistä lähti yhdessä Talsoilan metsään retkelle. Siellä tehtiin parityöskentelynä erilaisia laskutehtäviä. Lisäksi jokainen pari teki yhteisen taideteoksen metsäntavaroista sekä keksivät työlleen nimen. Lopuksi jokainen sai esitellä työnsä taidenäyttelykierroksella ja kertoa siitä. Kaikki saivat tietysti myös ansaitut aplodit. Metsässä jäi vielä myös leikki- ja rakenteluaikaa. Niin sisällä kuin ulkonakin tuli hienoja ja erilaisia töitä ja paljon saatiin taas uusia kavereita. Keskiviikkona sitten ryhmät olivat toisin päin. Eli ne, jotka olivat tiistaina sisällä, lähtivät keskiviikkona metsään ja tiistaina metsässä olleet jäivät keskiviikkona sisälle. Paljon tuli taas roskien keruuta ja kierrätystä matkan varrella ja näin myös Pinkit saivat Sinisiltä hyvää kierrätysoppia.

Torstaina meillä olikin Keltaisten kanssa yhteinen Kurkkaa kirkkoon retki. Pääsimme tutustumaan Forssan kirkkoon ja siellä moneen paikkaan. Saimme paljon uutta tietoa. Kierros alkoi kirkon ulkopuolelta ja sisällä meille oli erilaisia tehtäviä ja rasteja ympäri kirkkoa. Hauskinta lapsista taisi olla pudottaa höyhenen yläparvelta alas sekä käydä oikean soittimen, urkujen, sisällä kävelemässä.

Perjantaina suuntasimme Tehtaankoululle. Siellä askartelimme jokaiselle oman kukkapurkin ja jokainen sai istuttaa itselleen auringonkukan. Mietimme mitä kaikkea kasvit tarvitsevat kasvaakseen sekä mitä niiden lehdistä tulee yhteyttämällä. Kukat jäivät vielä eskariin ja kotiin ne pääsevät, kun olemme saaneet ne hieman kasvamaan.

Hyvää viikonloppua!

Vko 15

Tällä viikolla Sinisten ryhmään tuli mukaan opiskelija Jose. Jose on lähihoitaja-opiskelija ja on meidän kanssamme vielä viisi seuraavaakin viikkoa. Viikolla olemme touhunneet monenlaisia asioita ja kalenteriinkin on jo päivittynyt huhti- ja toukokuulle kaikenlaisia menoa ja meininkiä. Kannattaa katsoa sieltä, mitä kaikkea meillä vielä on tulossa. Myös QR-koodeja lapset ovat ahkerasti etsineet kotoa ja niitä on luettu padeilla sekä ihmetelty koodien sisältöä.

Maanantaina lähdimme Talsoilan metsään, missä meillä olikin edessä erilaisten tehtävärastien selvittäminen. Seitsemän erilaista rastia piti selvittää yksin tehden ja luonnonmateriaaleja apuna käyttäen. Rasteilla oli laskuja, piirtelyhommia sekä erilaisia äännetehtäviä. Rastien jälkeen jäi vielä aikaa leikeillekin ja päivän eskarilaisen asioiden läpi käymiseen.

Tiistaina oli Suomen lasten valtakunnallinen metsäretkipäivä. Meillä oli myös Kotapäivä. Violetti ryhmä lähti meidän mukaamme ja leikimme Sortohaan kentällä perinteisiä pihaleikkejä yhdessä sekä tämän jälkeen paistoimme lettuja kodassa. Letut maistuivat hyvin hillon ja kermavaahdon kera.

Keskiviikkona jäimmekin suoraan sisälle ja aloitimme jokaisen lapsen oman Metsänpeikko- "elokuvan" tekemisen. Jokainen lapsi kirjoitti ja piirsi oman käsikirjoituksen elokuvaansa. Kaikista tarinoista tuli hyvin yksilölliset. Kun tarinat oli kirjoitettu, niin jokainen sai miettiä mitä rekvisiittaa tarvitsee omaan elokuvaansa sekä missä paikoissa (Forssan alueella) elokuvan kuvat kuvataan.

Torstaina lähdimme Lammin rantaan pelaamaan jalkapalloa. Pelasimme monta erää ja jokainen sai myös vuorollaan olla maalivahti. Oli tasaväkinen peli ja maaleja syntyi puolin sekä toisin. Hiki päässä syötiin eväitä ja juotiin vettä. Tämän jälkeen mietittiin mihin suunnataan; osa olisi halunnut Kirkkopuistoon ja osa Lammin rantaan jumppalaitteille. Äänestyksen tuloksena kävelimme Lammin rannan uimarannan puolelle ja siellä leikittiin. Innokkaimmat kävivät juoksemassa rappusia ylös ja alas. Koitimme sormilla kuinka kylmää vesi on sekä mietimme miksi matalassa lammessa vesi on lämpöisempää kuin isommassa lammessa. Tunnistimme taas erilaisia vesilintuja lammesta. Torstaina menimme myös satuhierontaa, joka on aina lapsille yhtä mieluista.

Perjantaina jäimme sisälle ja aloimme kerätä sekä askartelemaan erilaisia tarvikkeita jokaisen elokuvaa varten. 20160415_094144.jpg
Kun rekvisiitat oli kerätty ja saatu valmiiksi, niin lähdimme ensimmäiselle kuvausmatkalle. Se alkoi padolta ja Loimijoelta. Tämän jälkeen suunnattiin jäätelökioskille, torille sekä toripuistoon. Kuvausmatka jatkui Forssan kirkolle sekä Kirkkopuistoon. Vielä kaupan kautta eskarin pihaan ja puolet kuvausurakasta onkin jo valmis. 20160415_110708.jpg

Seuraavaksi suuntaamme kuvausmatkan metsään sekä Metsänpeikon saunalle, missä saamme loput kuvista otettua. Hienosti ja innokkaasti lapset itse ideoivat ja toteuttavat omia projektejaan. Mielikuvituksesta ei ole puutetta. Suunnittelimme myös tulevaa kevätjuhlaa ja siinäkin voidaan todeta ettei ainakaan lasten mielikuvituksessa ole puutetta. Kannattaakin kuunnella lapsia ja heidän ideoitaan, lapset osaavat tehdä hienoja projekteja sekä heillä on hyviä ajatuksia.


Tämän viikon kuvat tulevat vasta ensi viikolla pedaan, koska "teknisten syiden" takia ne ovat edelleen Sinisten ryhmän puhelimessa :D

Hyvää viikonloppua!

vko 14

Tällä viikolla olemme ahkerasti olleet jäähaililla. Siellä olemme saaneet oikein jääkiekkoilijan opissa olla :) Ja se on ollut lapsista tosi hienoa. Siellä olemme päässeet luistelun ja ringeten saloja oppimaan. On hienoa huomata kuinka paljon lapset ovat alku syksystä kehittyneet. Siellä näkyy jo hienoja luisteluasentoja ja vauhtia on tullut kaikille paljon lisää. Jokainen nousee hyvin ylös jäältä ja uskalletaan koittaa erilaisia juttuja.

Ringettekoulussa Ville lähti opettamaan meitä aina luisteluasennosta, liukumisesta, tasapainosta ja kaatumisesta lähtien kaikkia tarvittavia taitoja. Menimme paljon myös erilaisia leikkejä. Maanantaina teimme hieman helpompia juttuja ja pikku hiljaa päästiin kokeilemaan aina ringettemailoja ja renkaita myös.

Tiistaina meillä olikin kotapäivä. Siellä sytytimme nuotion ja keitimme lämpimät kaakaot. Samalla seurasimme ja pohdimme mitä vedelle tapahtuu kun se kiehuu. Mietimme myös muita veden olomuotoja. Sillä aikaa, kun vesi kiehui ja nuotio paloi, niin teimme aakkostehtäviä kynää ja paperia apuna käyttäen. Samalla käytiin erilaisia käsitteitä läpi, kuten oikea, vasen, yläreuna, alareuna, kulma jne. Piti myös tarkasti kuunnella, että moniosaiset ohjeet tuli oikein ymmärretyksi ja kuulluksi. Lämmintä kaakaota ja eväitä syödessämme keskustelimme siitä mitä lapset toivoivat kevätjuhliin. Esityksestä tulee varmasti juuri lasten näköinen. Eväiden jälkeen lähdimme ulos leikkimään ja lapset keksivät alkaa siirtämään isoja puita ojan ylityspaikaksi. Pian saimme huomata, että yhteistyössä on voimaa. On hieno seurata kuinka porukka yhdessä ahertavat saman asian eteen ja miten homma toimii. Jokainen oivaltaa asioita ja erilaisista ideoista keskustellaan sekä yhdessä tehdään johtopäätöksiä sekä ongelmanratkaisua. Kuvista (Valokuvakansiossa) näkyy ryhmätyöskentelyä.

Keskiviikkona hallilla harjoittelimme liukuja, sekä meillä oli temppurata. Jokainen selvitti erilaiset pujottelut, luistelut, tunnelin läpimenon sekä esteet hienosti.

Torstaina lähdimme Oranssin ryhmän Salamien kanssa metsään. Siellä meillä oli tehtävärata, mikä oli tehty QR-koodeja apuna käyttäen. Ensin opeteltiin miten ne saatiin Padeillä luettua ja sitten selvitettiin tehtävät. Hommat tehtiin ryhmissä ja sitten jatkettiin eväiden syönnin jälkeen leikkejä niin oman ryhmän kuin toisen ryhmän lastenkin kanssa yhdessä. QR-koodeja on tämän jälkeen etsitty eri paikoista ja ensimmäinen löytyikin maitopurkista. Edelleen jatkamme niiden etsimistä ja koodien skannausta. Kävimme metsäretken jälkeen vielä Ilmarin puistossa leikkimässä ja "koti"matkalla näimme uudet linnut ja tutkimusten jälkeen se tunnistettiin nokikana-pariskunnaksi.

20160407_100117.jpg

Perjantaina olikin viimeinen ringettekoulu edessä. Silloin kaaduttiin vauhdista pepulleen ja nopeasti ylös. Sekä sama juttu, mutta kaatuminen mahalleen. Lisäksi kokeiltiin kyykyssä liukua ja tasajaloilla hyppyjä. Leikittiin Jäämiesleikkiä sekä saatiin pelailla ringettemailoilla ja renkailla. Harjoittelimme myös renkaan kuljetusta ja Ville olikin tehnyt hienon taitoradan lapsille ja lopuksi sai tietysti yrittää tehdä maalin. Väsyneenä, mutta tyytyväisinä ringettekoulun jälkeen jaksoimme vielä leikkiä eskarin pihalla sekä katsoa muutaman QR-koodin ennen ruokailua.

Lisäksi jokaisena päivänä on ollut yhden ”OMA ESKARILAISEN”-päivä. Ne ovat olleet tärkeitä ja odotettuja.

Hyvää viikonloppua!

vko 13

Pääsiäisloma on takana ja lyhyt viikko alkoikin mukavasti. Tällä viikolla jo saimmekin olla ihan omalla kokoonpanolla ja paljon kuulumisia oli taas loman jälkeen juteltavana. Tällä viikolla jokainen saa olla päivän Eskarilainen ja olemme käyneet kyseisen lasten omia toiveita ja ajatuksia läpi. Vielä jatketaan pari viikkoa niin, että jokainen saa vuorollaan Oman päivänsä.

Maanantai olikin kaikilla vielä pääsiäislomaa ja tiistaina suuntasimme Kodalle. Siellä vaihdoimme kuulumiset ja sytytettiin nuotio. Kodalla jokainen askarteli oman kellonsa ja kävimme kellonaikoja läpi. Opettelimme nyt tasatunnit ja puolet tunnit. Olikin innokkaita opiskelijoita ja kellot kävivät ahkerasti. Kodalla oli myös ihania vesilätäköitä, joihin syntyi mitä hienoimpia leikkejä. Keskustelimme keväästä ja keväänmerkkejä bongailtiinkin ympäri Forssaa koko viikon ajan. Olivat sorsatkin saapuneet taas Loimijokeen ja telkkä parikin sieltä löytyi jo uiskentelemasta.

Keskiviikkona kävimme tavuja ja sanoja läpi. Suuntasimme matkamme äänestyksen tuloksena Kirkkopuistoon. Siellä hetki kiipeiltiin niin telineessä kuin puissakin. Selvästi meidän ryhmän lapsia enemmän kiinnosti puskissa leikkiminen ja puussa kiipeily, vaikka hienoja temppuja tehtiin kiipeilytelineessäkin. Tämän jälkeen leikimme hiekkakentälle vauhdikasta kirjain-leikkiä. Torikin oli jo sulanut lumesta ja niin meno- kuin tulomatkallakin saimme taas ottaa pientä kilpailua, kumpi ryhmä pääsee nopeampaa reittiä torin oikealle puolelle. Lapset selvästi osaavat nyt hahmottaa suunnat vasen ja oikea, enää ei pyöritty pitkin toria, vaan päästiin suoraviivaiemmin "maaliin". Eväät syötiinkin sitten eskarissa ja jatkoimme matkaa Kirjastolle, missä pienryhmissä tehtiin kirjan- ja tavutehtäviä, jokaiselle oman tason mukaan.

Torstaina lähdimme metsään. Demokraattisen äänestyksen tuloksena Talsoilan metsään. Siellä teimme parityöskentelynä kirjain- ja laskutehtäviä. Jäi myös aikaa leikille ja sinne syntyikin hienoja kauppoja. Matkan aikana lapset ovat taas omaehtoisesti ja innokkaasti keräilleet roskia luonnosta. Takaisintulomatkalla pysähdyimmekin taas kierrätyspisteiden luona miettimässä mikä kuuluu mihinkin roskikseen. Tölkit ja pullot tuodaan aina eskariin ja lapset innokkaasti odottavat mitä pääsään kaupasta taas ostamaan.

Perjantaina jäimmekin sisälle ja saimme olla Sateenkaarihuoneessa. Siellä Padeillä pelattiin kirjain- ja numeropelejä sekä teimme eskaritehtäviä perinteisesti kynää käyttäen. Lisäksi jokainen sai tehdä oman peikkonsa valmiiksi. Niistä tulikin hienoja. Jokainen sai itse päättää liimaako vai ompeleeko vaatteet sekä millaiset vaatteet laittaa. Lisäksi peikoille syntyi erilaisia hiuksia ja lakkeja, jopa myös kaulakoruja. Osa peikoista sai piirretyt kasvot ja toisille ommeltiin ne napeista tai langalla. Jokaisesta tuli aivan oman näköisensä luomus. Luomuksista kuvia löytyy kasvunkansioista. Pidempi projekti on nyt valmis. Se alkoi laukun suunnittelusta paperille, sitten tehtiin laukku. Sen jälkeen suunniteltiin peikko paperille, tehtiin kaavat, valittiin kankaat, ommeltiin ja nyt loppusilaukset; hiukset, vaatteet ym. Lapset olivat oikein ylpeitä peikoistaan.

Perjantaina vietimme myös Aprillipäivää ja väärinpäinpäivää. Monia hasuutuksia oli päivän aikana ja vaatteet oli väärinpäin päällä sekä reppuja kannettiin vatsapuolella. Kengät ja tossut olivat väärissä jaloissa sekä käveltiin väärinpäin. Osa yritti myös syödä väärinpäin haarukalla ja veitsellä.

Maanantaina alkaakin sitten ringettekoulu jäähallilla. Luistimet ja kypärä mukaan, sekä ajoissa eskariin.

Vko 12

Tämä viikko aloitettiin Pääsiäiskirkolla. Siellä Kirkonrotta oli meitä vastassa ja toivotti meille hyvää pääsiäistä. Kirkon jälkeen lähdimme Keltaisten kanssa kävelemään kohti Tölön puistoa. Siellä leikimme ja touhusimme ruokailuun asti.

Tiistaina meillä olikin taas kota-päivä. Kodalle saimme mukaan Keltaisten ryhmän Elisan. Kodalla sytytimme nuotion ja jaoimme ryhmän kahtia. Toiset pääsivät leikkimään ja toiset jäivät pelaamaan aakkosbingoa kotaan. Tämän jälkeen nautimme eväät ja vaihdoimme taas ryhmiä; oli toisten vuoro pelata ja toisten leikkiä.

Keskiviikkona lähdimme ulkoilemaan ja äänestyksen tuloksena jäimmekin Eskarin pihaan leikkimään. Siellä myös Punaisen ryhmän lapset olivat meidän kanssamme. Ulkoilun jälkeen tulimme sisälle keltaiseen huoneeseen ja jatkoimme Metsänpeikkojen ompelua sekä teimme erilaisia lasku- ja hahmotustehtäviä mm. palikoilla sekä geolaudoilla. Jokainen keskittyi hienosti omaan työskentelyynsä.

Torstaina pääsimme pitkän ajan jälkeen taas Käpykylään. Siellä oli paljon tapahtunut ja osa majoistakin oli rikkoutunut. Löysimme myös Metsänpeikolta kirjeen ja jokainen sai omaakin postia. Jokainen lapsi sai oman kevätseuranta- lapun, mitä säilytetään eskarissa. Sitä saa kyllä täyttää, jos vapaa-ajallakin näkee kevään merkkejä. Metsään saapuivat myös Essi- ja Ossi-oravat. Niille jaettiin syötävää ja metsä sai myös kevätsiivousta.

Tällä viikolla lapset ovat taas omatoimisesti ja innokkaasti keränneet kävelymatkoillamme roskia ja lajitelleet niitä oikeisiin roskiksiin. Nyt on taas jo tyhjiä tölkkejäkin pussin pohjalla odottamassa palautusta. Tässä mm. kahden lapsen keskustelua kävelyretkiltämme, jota aikuiset kuunteli "salaa";

1: "Onko oikeasti kaikki forssalaiset näin hölmöjä?"
2:" Niin, luuleeks´ ne että kaikki noi roskat kuuluu niin ku maahan?"
1: "Eiks ne tiedä et´ kasvit ei sit pääse kasvamaan ja on rumannäköistä, jos roskii on tuolla, tuolla, tuolla...?"
2: "niin ja sitten me eletään jossain vaiheessa ihan roskassa eikä oo kaunista, eikä kasvit anna meille niin paljo happee... Eihän me keretä kaikkii siivoamaan... "
1:" Niin ja kun pullotkin palauttaa, niin saa jäätelöö. "

Kyllä meillä Sinisissä on fiksuja, ajattelevaisia ja keskustelutaitoisia eskarilaisia. Ryhmässämme keskustellaan muutenkin paljon ja lapset itse miettivät asioita ja vastauksia niille. Pohdimme kaikenlaisia asioita mitä reissuillamme tulee mieleen ja eteen. Yleensä ne liittyvät kuitenkin eläimiin, ötököihin, luonnonilmiöihin tai kasveihin. Tällä viikolla mm. mietittiin miksi maa on kovaa aamulla, miksi aamulla on nyt valoisaa, miksi toisessa kohtaa metsää on lunta vielä, mutta toisessa kohtaa ei, sekä mihin sulanut lumi menee ja miten lumi menee taivaalle. Lapset ovat hyviä oivaltamaan, päättelemään, huomioimaan ja pohtimaan asioita.

Hyvää pääsiäistä!

Viikko 11

Viikko on sujunut hyvin nauttien hyvästä säästä.

Maanantaina olimme Tölön koulun kentällä leikkimässä ja haimme virpomisoksia.

Tiistaina menimme kodalle. Harjoittelimme lasten kanssa isoja ja pieniä kirjaimia.

Keskiviikkona olimme Keskuskoulun liikuntasalissa harjoittelemassa jalkapalloa, mm. syöttöjä ja pallonkuljetusta. Lopuksi pelasimme jalkapalloa lasten kanssa.

Torstaina istutimme rairuohot ja menimme Karhupuistoon leikkimään.

Perjantaina kävimme puistossa ja tulimme sisälle Eskarin yhteiseen toimintaan, jossa kiersimme lasten kanssa eri huoneissa tekemässä erilaisia asioita, mm. piirileikkejä, tarinan kuuntelua ja vapaata leikkiä. Koristelimme myös virpomisoksat.

Viikko 10

Viikko on sujunut mallikkaasti hiihdon, ja muun toiminnan merkeissä.

Maanantaina menimme Talsoilan metsään, jossa emme olleetkaan vierailleet hetkeen. Lapset leikkivät iloisesti erilaisia leikkejä.

Tiistaina olimme kodalla ja nautimme omista eväistä. Lasten mielistä oli mukavaa ottaa omat eväät mukaan. Matkalla mietimme sanoja, jotka alkavat H-kirjaimella. Juhlistimme päivää aikaisemmin myös Suvin syntymäpäivää kodan suoman ympäristön takia.

Keskiviikkona ja torstaina oli ohjelmassa hiihtoa ja ompelutöitä. Hiihto sujui hyvin ja torstaina kaikki hiihtivät vähintään kaksi kierrosta Wahrenin puiston ympäri. Osa lapsista innostui myös ompelusta ja sai ompelutyönsä hyvälle mallille.

Perjantaina olimme Tehtaankoululla. Teimme viikottaiset kynätehtävät, viikon kirjaimena oli H. Tehtävien teko sujui mallikkaasti, osa jatkoi vielä ompelutöitä. Tehtävien jälkeen leikimme lapsille mieleistä "Lumikot vastaan Kärpät" leikkiä. Menimme vielä hetkeksi Tehtaankoulun pihalle leikkimään ennen ruokailua.


vko 8

Tällä viikolla Riikka pääsi mukaan porukkaan ja päästiinkin yhdessä taas touhuamaan kaikenlaisia asioita.
Ilmat olivat ihania ja kaikille mieluisat uimakoulut jatkuivat. Opimme myös kirjaimen V ja numeron 9.

Maanantaina oltiin yhdessä Oranssien kanssa ulkoilemassa sekä Tehtaankoululla touhuilemassa erilaisia pelejä ja leikkejä.

Tiistaina päästiinkin taas Punaisten kanssa pulahtamaan Vesihelmen altaaseen. Jokainen pääsi kokeilemaan uusia taitoja ja oppimisen iloja koettiin. Kaikki uskalsivat edes vähän sukeltaa.

Keskiviikkona jäimme aamusta ensin sisälle ja jokainen sai piirtää oman uimari-kuvat. Olikin yllättävän haastavaa piirtää itsensä edestä sekä takaa, kun piti miettiä mitkä asiat näkyvät etupuolella ja mitkä takapuolella. Muutamalle meinasi tulla takaraivoon silmät, nenä ja suukin. Uimarit löytyvät käytävän ikkunasta uiskentelemasta, lokeroiden vierestä. Lisäksi jokainen aloitti oman käsityöprojektinsa, eli oman Metsänpeikon suunnittelun. Jokainen piirsi itselleen kaavan ja valitsi kankaan, mistä peikon tekee. Kävimme myös pulkkamäessä.

Torstaina olikin viimeinen uimakoulukerta. Toiset lähtivät harjoittelemaan uimista ja hyppyjä syvään altaaseen ja toiset harjoittelivat terapia-altaassa (missä vesi on laskettu meille sopivaksi), hyppyjä ja uimista pötkylöiden avulla. Lisäksi mentiin aarteen etsintää, erilaisia hippoja sekä kapteeni käskee leikkejä. Osa myös juoksi veden päällä, eli hieman kelluttavien patjojen päällä. Halukkaat pääsivät vesiliukumäkeenkin. Ja voi niitä iloisia tunteen purkauksia, kun osa rohkaistui esim. menemällä vesiliukumäkeen, sukeltamalla tai kokeilemalla selkäuintia. Lopuksi vielä tuli aallot ja kaikki iloisin mielin saunaan sekä suihkuun. Nyt kannattaakin käydä lasten kanssa uimassa, niin he pääsevät edelleen harjoittamaan taitojaan. Meillä uimakoulut oli nyt tässä ja seuraavaksi yritetään hiihtää sekä edessä on vielä ringettekoulukin... Uimakouluista löytyy kuviakin Valokuvat-osiossa, Helmikuun kohdalla.

Perjantaina lähdettiin tavaroiden kanssa Tehtaankoululle. Siellä aloitettiin oman peikon ompelemista sekä teimme kynätehtäviä. Ensin teimme paperin täyteen erikokoisia ja värisiä V-kirjaimia sekä mietimme V-kirjaimella alkavia sanoja ja lisäksi teimme 9-tehtäviä sekä hahmotustehtävän. Osa halusi tehdä vaikeampia lisätehtäviä näiden lisäksi. Pääsimme myös nauttimaan ihanasta talvisäästä ja ulkoilimme Eskarin omalla pihalla.

Toivottavasti kaikki saavat nauttia ihanista ilmoista ja pysyvät terveenä Hiihtoloman ajan. Kaikille hyvää hiihtolomaa ja palataan eskariin touhuihin taas viikolla 10. Silloin hiihdämme, jos säät ovat suotuisia.
Hyvää hiihtolomaa!

P.S. Valokuviakin taas lisäilty Käpykylään, Valokuviin Helmikuun kohdalle sekä Kasvunkansioihin.

vko 7

Viikolla 7 alkoikin kauan odotettu uimakoulu. Riikka oli edelleen tämän viikon pois ja Mikael sekä Susan olivat ryhmässä.

Maanantaina meillä oli poikkeuksellisesti kotapäivä ja sinne mentiin reippaasti kävellen sekä juosten ja erilaisia juttuja tehden. Kodalla tehtiin pikku ryhmissä matikkatehtäviä (ennemmän-vähemmän & yhteenlaskuja) ja tietysti jäi aikaa myös erilaisille leikeille sekä eväiden syönnille.

Tiistaina päästiinkin sitten uimakouluun ja se olikin oikein mukavaa. Siellä Punainen-ryhmä oli meidän kanssamme samaan aikaan. Uimakoulua (uimaopettajat pitivät) pidettiin aina pienryhmissä osalle porukasta terapia-altaassa ja toiset saivat sillä välin touhuta ja leikkiä matalassa päädyssä altaassa.

Keskiviikkona olimme yhdessä Keltaisen ryhmän kanssa ja halukkaat pääsivät soitinkokeiluun Muskariin.

Torstaina jatkui uimakoulu ja vielä ensi viikolla päästään kaksi kertaa nauttimaan uiskentelusta.

Perjantaina olikin Tehtaankoulupäivä. Siellä opettelimme uuden kirjaimen, J.

Tästä on hyvä jatkaa ensi viikolla.

Vko 6

Tällä viikolla ei olla päästy nauttimaan laskiaista pulkkamäessä. Vesikelit estivät perinteiset laskiaisriehat. Mutta kaikkea muuta mukavaa on saatu aikaiseksi.

Riikka mursi sormensa ja on ollut pois vahvuudesta, mutta onneksi Susan tuli sijaistamaan ja jatkaa vielä seuraavankin viikon Sinisissä Mikaelin ja lasten seurana.

Maanantaina piti mennä pullkkamäkeen, mutta olisi mennyt mäenlasku vesilaskuksi niin suunnitelmat muuttuivat. Yhdessä Keltaisen ryhmän kanssa jäätiin sisälle tekemään matikkahommia ja tämän jälkeen ulkoiltiin.

Tiistaina lähdettiin ulkoilemaan ja kymmeneltä tuotiin vaatteet kuivumaan sekä päästiin Vihreään huoneeseen touhuamaan. Siellä jokainen sai suunnitella itselleen Metsä-kassin. Ensin jokainen suunnitteli paperille haluamansa Metsänpeikon tai muun kuvan. Tämän jälkeen jokainen piirsi kuvan omaan kangaskassiinsa. Kasseista tuli todella hienoja ja yksilöllisiä. Kuvat kangaskasseista löytyy Käpykylä-osiosta.

Keskiviikkona oltiin Karhupuistossa ja opeteltiin K-kirjaimia hiekkaan sekä mentiin erilaisia ulkoleikkejä.

Torstaina käytiin Kirjastossa lainaamassa Ystävyys-aiheisia kirjoja ja juteltiin ystävyydestä.

Perjantaina jäimme sisälle ja teimme eskaritehtäviä. Opimme K-kirjaimen ja numeron 8. Tämän jälkeen pääsimme Muskarin järjestämään Pienten solistien konsertti-esitykseen. Se oli hienoa kuunneltavaa ja katseltavaa.

Ensi viikolla alkaakin sitten kauan odotetut uimakoulut. Sinne tarvitaan mukaan pyyheliina, uimapuku ja laudeliina. Uimalasit saa olla mukana, mutta kellukkeita ei tarvita.

vko 5

Tällä viikolla olemme tutustuneet avaruuteen ja tutuiksi ovatkin tulleet maapallo, kuu, planeetat ja aurinko, lisäksi musta-aukko ja meteoriitit. Ollaan mietitty vuodenaikojen ja vuorokauden aikojen kiertoa sekä mistä esimerkiksi päivä ja yö johtuvat. Opimme myös kirjaimen Y.

Maanantaina olimme Sortohaan metsässä. Sinne rakentui uusia majoja ja leikkejä. Myös vanhat majat saivat korjauksia. Matkalla leikimme ja tutkimme monenlaisia asioita sekä leikkejä. Ja mikä ihaninta, koko alkuviikon sai pyöriteltyä erilaisia lumipalloja.

Tiistaina suuntasimme kodalle. Siellä teimme lumipalloista ison oman aurinkokuntamme lumipalloja pyörittelemällä. Kaikista isoin palloista oli aurinko ja tämän ympärille tehtiin jokainen planeetta ja kuu omille kiertoradoilleen. Teimme myös matikkatehtäviä kodalla.

Keskiviikkona heti aamulla askartelimme jokaiselle oman pyrstötähden. Näitä pysrtötähtiä käytettiin jumpassa. Askartelun jälkeen kävelimme Keskurin saliin avaruusmatkalle (jumpalle). Ensin rakensimme rakettia, lentelimme kuussa, jouduimme meteoriittisateeseen ja monenlaisia muita pelejä menimme. Lopuksi vielä menimme avaruus-satuhierontaa.

Tortstaina oli ihana ilma ja saimme nauttia luistelusta oikein kunnolla. Heti aamulla lähdimme luistimien ja pulkkien kanssa Talsoilan kentälle. Siellä oli hyvä jää ja luistelu sujui kaikilta hyvin. Muistelimme syksyä, jolloin kävimme jäähalilla ja suurin osa lapsista vielä kaatuili. Nyt kaikki pysyvät hiensti pystyssä ja vauhtia on jo paljon, sekä osataan jo monenlaisia temppuja, kuten takaperinliukua. Harjoittelimme taas tärkeää jarrutusta lisäksi makkaroita ja liukuja. Menimme jäämiestä ja banaanihippaa. Erilaiset hippaleikit niin juosten kuin luistimillakin ovat todella mieluisia ryhmämme lapsille. Tämän jälkeen nautimme eväitä ja eväiden jälkeen harjoiteltiin jääkiekkomailojen kanssa pallojen syöttelyä toisille. Lopuksi halukkaat saivat pelailla. Ihan viimeiseksi laitettiin kengät jalkaan ja nautittiin ihanista isoista lumikasoista.

Perjantaina jatkoimme Tehtaankoululla avaruusasioita. Askartelimme oman avaruuden planeettojen kanssa. Lisäksi opimme kirjaimen Y. Lapset löysivät monia sanoja missä on Y-kirjain. Lisäksi mentiin muutamia sisäleikkejä ja pelejä. Lopuksi vielä nautimme ulkoilusta ja ihanasta talvisesta auringonpaisteesta. Sisällä katsoimme Smartilta vielä muutaman avaruusvideon, missä kerrattiin planeettoja ja maapallon kiertoja. Taas sai huomata kuinka nopeasti lapset oppivat asioita ja kuinka innostuneita he ovat erilaisista aiheista. Perjantaina keskustelimme myös Runebergista ja kuka hän oli sekä mitä hän teki. Mietimme myös kuinka herkullisia Runebergin tortut ovat.

Lisäksi Sinisen ryhmän lapset ovat ahkeria luonnosta huolta pitäviä lapsukaisia. He löytävät tarkoilla silmillään kaikki roskat ja tyhjät pullot, kun olemme kävelyretkillä. Usein meillä onkin roskapussi matkassa ja kaikki roskat siivoillaan pois (lasten omasta halustaan). Plajon myös kyselevät ja postivat matkalla muitakin asioita. Meillä on pian siisti Forssa, kun me liikumme paljon. Samalla aina mietimme mihin roskikseen mikäkin roska kuuluu ja mikä maantuu sekä kuinka nopeasti. Lisäksi mietimme kierrätystä ja mistä asioista voi tehdä uusia tuotteita.

Vko 4

Sää teki meille tepposet, eikä suunnitellusti päästy luistelemaan eikä hiihtämään.Toivottavasti meillä on vielä edessä mukavia talviurheiluilmoja. Olemme oppineet myös P- kirjaimen ja numeron 7. Viikon leikkeinä ovat olleet mm. sähkötys ja rikkinäinen puhelin, mikä lapsista on todella hauskaa.

Tälllä viikolla on kuitenkin ulkoiltu ahkerasti.
Maanantaina suuntasimme Talsoilan metsään. Siellä kuulimme sadun lumihiutaleesta ja siilistä. Sadun myötä jakauduimme eri eläinryhmiin ja etsimme juuri näille eläimille sopivia ruokia. Lapset totesivat aina nopeasti, että ruuan löytäminen lumen alta on rankkaa ja vaikeaa touhua. Tämän lisäksi olemme viikon aikana bongaileet eri eläinten jälkiä ja miettineet lumen sekä jään olomuotoja.

Tiistaina meillä oli aamulla kirkkohetki. Siellä saimme kuuloaistin avulla arvata ääniä ja kuulla Hannelelta tarinoita. Tämän jälkeen saimme vieraaksemme Violetin ryhmän; heidän aikuiset ja lapset. Yhdessä lähdimme kodalle ja siellä paistoimme makkaraa, leikimme, tutustuimme toisiimme sekä rakentelimme lumesta monenlaisia asioita, kuten lumihevosen.

Keskiviikkona kävelimme Kirkkopuistoon ja siinä vieressä olevalle kentälle. Lumesta teimme P-kirjaimia ja teimme lumitaidetta niitä maalaamalla. Tämän jälkeen jokainen sai tehdä omaa taidetta. Kentälle syntyi värikäs lumilyhty, monivärinen lumiukko ja suuria sekä pieniä palloja. Kun pääsimme eskariin ja saimme vaatteet kuivumaan, niin söimme eväät. Tämän jälkeen lähdimme Pinkkien kanssa Kirjastoon. Kävimme ensin Vinkkelissä katsomassa näyttelyä ja lisäksi jäi aikaa katsella sekä lukea kirjoja.

WP_20160127_10_22_34_Pro.jpg

Torstaina pääsimme katsomaan miltä Käpykylässä näytti. Kuulimme myös Metsänpeikon sadun siitä, mitä pöllö näki viime yönä... Siellä oli tapahtunut monta asiaa viimeisen vierailumme jälkeen, kuten susi oli käynyt syömässä lampaamme, tai ainakin tähän tulokseen lapset tulivat. Omatoimiset lapset kuitenkin "kerivät" lampaiden villat (sammaleet), kun ne eivät kuulemma ole kelvanneet sudelle syötäväksi, ja hyödynsivät ne eristeenä majan seinän rakentamisessa. Käpykylässä myös mietimme keitä kaikkia Käpykylässä asuu ja mitä he siellä tekevät. Myös Metsänpeikon apulainen oli kylässä.

Perjantaina olimmekin Tehtaankoululla tekemässä eskaritehtäviä, sekä jokainen sai piirtää ja kertoa omasta Käpykylästä. Keskustelimme myös projektista ja siitä miten lapset haluavat tuoda Käpykylän näkyväksi. Ideoita syntyi monenlaisia: piitäminen, kirjoittaminen, valokuvaus, maalaus, kirjanteko, elokuva ja oman tai yhteisen pikkumetsän tekeminen. Tästä siis on meidän hyvä jatkaa yhteistä projektiamme.

Vko 3

Tällä viikolla Saimme Mikaelin Siniseen joukkoomme. Mikael on kanssamme aina kesään asti. Olemme myös oppineet Ä-kirjaimen ja numeron 6.

Maanantaina oltiin Katjan ja Mikaelin kanssa Talsoilan metsässä. Siellä emme olleetkaan käyneet lumen tulon jälkeen. Metsä näytti erilaiselta ja sinne syntyi hienoja leikkejä. Menimme tutustumisleikkejä sekä keksimme Mikaelille oman metsänimen. Äänestyksen tuloksena Mikaelista tuli Mikael-Myyrä.

Tiistaina olikin meidän kota päivä. Leikimme Sortohaan kentällä erilaisia sääntöleikkejä, kuten pupuja ja susia. Se olikin mieluinen leikki ja sitä jatkettiin uudelleen vielä ennen lähtöäkin. Meno- ja tulomatkoilla teimme erilaisia harjoituksia ja Ä-kirjaimeen liittyviä juttuja. Kodassa teimme valkean ja osa lämmitti eväsleivät taas siellä. Lisäksi teimme kodassa muutamia matikkaharjoituksia.

Keskiviikkona meidän piti lähteä ison pulkkamäkeen, mutta pakkasta oli sen verran paljon ettemme voineet olla koko aamupäivää ulkona. Menimme Karhupuistoon laskemaan mäkeä ja siinäkin mäessä saimme paljon vauhtia. Laskettiin yhdessä ja erikseen, omalla ja kaverin pulkalla. Tämän jälkeen menimme Tehtaankoululle. Siellä askartelimme lumiukot, kuuntelimme satua ja teimme LOGIGO-tehtäviä.

Torstaina kaunis ilma ja lähdimme Pinkkien kanssa luistelemaan Talsoilan kentälle. Kaikki pysyivät hienosti pystyssä ja olivat innokkaita luistelijoita. Lapset olisivat luistelleet kauemminkin. Teimme erilaisia luisteluharjoituksia, leikimme jäämiestä sekä menimme erilaisia viestileikkejä. Luistelun jälkeen joimme lämmintä mehua ja söimme eväät. Eskarissa pidimme satutuokion vielä ennen ruokailua. Olemmekin lukeneet ahkerasti lasten lainaamia talvikirjoja.

Perjantaina pakkanen kiristyi hurjasti ja olimme Tehtaankoululla. Siellä teimme erilaisia kynätehtäviä sekä muita toiminnallisia tehtäviä. Tämän jälkeen Keltaiset saapuivat meidän seuraksemme sinne ja menimme patsashippaa sekä lumikot ja kärpät-leikkiä. Lopuksi teimme satuhierontaa.

Tällä viikolla taudit ovat iskeneet eskariin ja toivottavasti saadaan ensi viikolla olla kaikki terveenä ja päästään luistelemaan sekä hiihtämään.

Vko 2

Tällä viikolla ollaan päästy jo ulkoilemaankin ja nauttimaan lumesta. Opimme myös T-kirjaimen.

Maanantaina meillä oli kodan avajaiset Sortohaassa. Siellä meitä oli viisi ryhmää (kaikki luonto-luukuntaryhmät sekä Pihakoivun eskarit) samaan aikaan uutta kotaa avaamassa käyttöön Ensimmäiseksi kuitenkin edessä oli puukuorman saapuminen ja lastin tyhjentäminen. Pieni puukuorma tuli nopeasti tyhjennettyä, kun ahkeria puunkantajia oli paljon. Tämän jälkeen saatiin tehtyä tulet kotaan ja pian päästiinkin nautttimaan lämpöisestä makkarasta. Ulkoleikit olivat todella mieluisia lapsille, eikä heitä paljoa kodassa näkynyt.

Tiistai oli meidän oman ryhmän kotapäivä. Matkalla kodalle teimme T-kirjaimia lumeen ja menimme erilaisia ohjattuja leikkejä. Kodalla maanantain leikit jatkuivat ja syntyi uusia hienoja leikkejä. On ilo edelleen seurata ryhmää kuinka he leikkivät kaikki yhdessä ja keksivät mietä hienompia leikkejä Nyt oli autonkorjausta sekä meikkikauppaa. Myös puuhun uskallettiin kiivetä ja siltaa rakentaa. Kodassa teimme yhdessä nuotion ja sytytimme sen. Keskustelimme miten tulen kanssa pitää käyttäytyä. Tämän jälkeen teimme eskaritehtäviä kodassa ja söimme eväitä. Osa lämmitti eväsleivän nuotiolla. Leikit jatkuivat vielä hetken ennen paluumatkaa eskariin.

WP_20160111_10_10_13_Pro.jpg

Keskiviikkona oli taas hieman kylmempää. Menimme hetkeksi leikkimään torille ihaniin lumikasoihin ja tämän jälkeen suuntasimme Keltaisten kanssa Keskuskoulun saliin urheilemaan. Siellä teimme pallolla harjoituksia, menimme polttopalloa ja hernepussin kuljetuksia. Lisäksi erilaisia hippoja leikittiin alkulämittelynä.

Torstaina piti alkaa valmistautumaan perjantaisiin markkinoihin. Jokainen ompeli itselleen hienon rahapussin. Ompelu sujui jo hyvin ja syntyi jokaiselle oman näköinen rahapussi. Lisäksi teimme eskaritehtäviä ja pääsimme ulkoilemaan.

Perjantaina oli sitten odotetut markkinat ja rahapussit pääsivät ahkeraan käyttöön. Jokainen sai aluksi 15€ rahaa sekä pankkikortin. Rahalla sai ostaa pääsylippuja tivolin touhuihin (hyppypaikka, paini, miekkailu ja pallonheitto) ja kasvomaalaukseen. Lisäksi torilla myytiin erilaisia hedelmiä ja kasviksia, vaatteita ja koruja sekä monenlaista muuta tavaraa. Torilla sai mennä myös toritansseihin sekä käydä taidenäyttelyssä. Markkoinoilla oli myös ravintola, mistä sai ostaa hattaraa, popcornia, keksejä ja mehua. Jos rahat loppuivat, niin markkina-alueelta löytyi myös automaatti mistä sai nostaa lisää rahaa. Lapset laskivat hienosti rahojaan sekä kuinka paljn annetaan takaisin. Kaikilla oli oikein hauskaa.
Video markkinoista löytyy täältä Pedanetsivuilta, missä on kaikki Axelin ryhmät. Salasana sinne löytyy Wilmasta.

Saimme myös tietää, että maanantaina Nikon sijaisena aloittaa Mikael.

Vko 1

Uusi vuosi ja uudet kujeet ;)

Nyt on lomat pidetty ja eskarilaiset tulivat innokkaina eskariin. Kaikilla oli paljon kerrottavaa ja puheensorinaa kavereiden kesken oli paljon. Kovat pakkaset hieman rajoittivat menemisiämme ja saimmekin viettää ensimmäiset päivät Tehtaankoululla yhdessä Keltaisen ryhmän kanssa.

Tostaina vaihdoimme ensin kuulumisia. Tämän jälkeen jokainen sai omalla vuorollaan maalata pilleillä uuden vuoden raketteja. Lisäksi pelattiin erilaisia lautapelejä. Ne koettiin todella mukaviksi ja useimmat pelasivat useita erilaisia pelejä, eri pelikavereiden kanssa. Tämän jälkeen taas puimme vaatekerroksen päälle ja suuntasimme Kirjastoon. Kirjastossa pidimme satuhetken sekä jokainen sai etsiä ja lainata talviaiheisen kirjan.

Perjantaina Tehtaankoululle lähti mukaan jokaisen oma lelu. Oli hienoa huomata kuinka jokainen huolehti omasta ja toisten leluista hyvin. Lelut olivatkin käytössä aika yhteisesti ja lapset antoivat lainata omia lelujaan. Syntyi mitä erilaisempia leikkejä. Lisäksi jokainen lapsi askarteli kukan ja tei oman talviaiheisen sadun. Jokainen sai piirtää neljä kuvaa ja kertoa oman sadun niistä. Lopuksi luimme sadut. Tämän jälkeen oli vielä aikaa hippa- ja juoksuleikeille, sekä mentiin liikuntalorupussia. Tästä on hyvä jatkaa touhuja,

Hyvää alkanutta vuotta!

Vko 51

Syyslukukauden viimeisellä viikolla saimme nauttia lumesta ja pakkasesta.

Maanantaina suuntasimme nenämme kohti Sortohaan metsää ja Käpykylään. Käpykylään teimme metsän aakkoset, eli lumesta puihin kaikki kirjaimet. Myös pakkasta pelkäämätön hämähäkki ihastutti meitä vierailullaan, kun se laskeutui meidän keskelle seitillä. Siinä riitti ihmeteltävää. Tämän jälkeen teimme suursiivouksen Käpykylään. Joulun aikaan kuuluu joulusiivous. Joulusiivouksen jälkeen herkuttelimme joulupipareilla ja lämpöisellä mehulla. Mehuhetken jälken metsän siimeksestä meille ilmestyi vieraita. Kemppaisen Tiina tuli kylään ja pian Tiinan jälkeen puun takaa kurkisteli jokin...
IMG_0438.JPG
...Jänöhän se oli myös tullut kylään Käpykylään. Tiinan ja Jäniksen vierailun jälkeen jäi lapsille monta kysymystä; Miten Kaupungintalolla on oma jänis? Onko Jänikselä oikeasti huono näkö, kun sillä oli silmälasit? Voiko sillä olla huono näkö, kun se syö niin paljon porkkanoita ja saa paljon vitamiineja? Mikä Jäniksen nimeksi annetaan? Miinahan siitä lopulta äänestyksen jälkeen tuli. Lopuksi toivotimme Metsänpeikolle ja eläimille hyvää joulua! Käpykylä hiljeni muutamaksi viikoksi, vain Aleksi ja Aatu-lampaat jäivät Lampolaan metsäneläinten seuraksi.
IMG_0506.JPG
Tiistaina lähdimme Keltaisen ryhmän kanssa kauppaan. MLL:n järjestämässä kuusen koristelu-kipailussa sijoituimme toiseksi ja saimme 40 € lahjakortin Citymarkettiin. Lähdimme yhdessä "tuhlaamaan" tätä summaa. Pian Citymarketin leluosastolla kävi kuhina, kun pienet eskarilaiset katselivat leluja ja pelejä, sekä mietittivät hyviä vaihtoehtoja ja vertailivat hintoja. Lopulta pääsyimme ostamaan eskariin kaksi lautapeliä sekä meille hieman karkkia matkaevääksi. Kaupan jälkeen menimme Kirkkopuistoon leikkimään. Uudet pelit ovat olleet kovalla käytöllä.

Keskiviikkona lähdettiin käymään Riikan luona kylässä. Hieman lapsia jännitti aluksi, että missä Riikka asuu ja mahdutaanko hänen luokseen kaikki. Lisäksi mietittiin, että mitä siellä voi tehdä, kun eihän siellä varmaan leluja ole. Hyvin mahduttiin leikkimään, niin ylä- kuin alakerrassakin, ja leluja sekä pelejäkin löytyi. Lisäksi herkuteltiin pipareilla ja mehulla. Kyläilyn jälkeen menimme leikkimään Tölön puistoon ja sinne syntyi myös hieno lumiukko. Keskiviikona nautimme eskarissa jouluruokaa.

Torstaina vietettiin Muskarin tiloissa syyskauden "päätöstä" ja pikkujouluja yhdessä Keltaisten kanssa. Mietimme mitä olemme oppineet eskarissa, lauloimme joululauluja, askartelimme tonttutonttuja sekä tietysti herkuttelimme karkeilla, shipseillä, omenoilla ja mehulla. Tämän jälkeen jaettiin joulukortteja sekä laulettiin Bulevardiin sähköinen joulun toivotus. Se löytyy osoitteesta: http://www.bulevardi.fi/

Perjantaina olikin leulupäivä. Tehtaankoululle tuli mitä erilaisempia leluja ja leikkejä. Kaikki lelut sopivat hienosti yhdessä leikkeihin. Lisäksi hieman arvioitiin eskarin syksyä. Jokainen sinisen ryhmän eskarilainen on oppinut todella paljon asioita ja olemme olleet todella iloisia, että olemme päässeet nauttimaan lasten ideoista, asioista ja seurasta. Meillä on hieno porukka!

Tehtaankoululla jaettiin lisää joulupostia ja tämän jälkeen lähdettiin uloilemaan. Muutaman mutkan kautta päädyimme Torin puistoon leikkimään ja hienoja erilaisia polkuja pitkin takaisin eskariin.

Tällä viikolla olemme viettäneet Tikan, Ilveksen, Lepakon ja Ravun päiviä. Lapset ovat olleet hienoja aikuisia ja tehneet hyviä havaintoja aikuisena olemisesta. Olemme myös päässeet kulkemaan mitä erilaisempia reittejä pitkin, kuten lumikasojen yli, kivetyksiä pitkin ja siltojen alitse. Aina olemme löytäneet perille. Joulukalenterin myötä olemme oppineet paljon asioita eläimistä ja nyt eskarilaiset tietävät monia termejäkin kuten esimerkiksi nisäkäs, petoeläin, kasvissyöjä, kissaeläin ja koiraeläin.

Lapset olivat oikein otettuja vanhempien kehukorteista. Ylpeinä kuuntelivat omia ja toisten saamia posteja. Ne olivat todella tärkeitä lapsille. Kauniita sanoja korteista löytyi <3

Oikein ihanaa joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta!

vko 50

Joulu lähestyy kovaa vauhtia...
Tällä viikolla olemme saaneet avata monta uutta joulukalenterin luukkua. Olemme viettäneet valkohäntäpeuran, suden, otson, oravan ja jäniksen päiviä. Meillä on ollut oikein taitavia ja mainioita "aikuisia".

Maanantaina lähdimme heti aamusta kohti kauppaa. Koska kierrätys oli varsinkin viime viikon puheenaiheena, otimme mukaamme tyhjät tölkit ja pullot. Suuntasimme K-Supermarkettiin, vaikka monia muitakin vaihtoehtoja olisi ollut, kuten Prisma ja Hurrikaani. Äänestyksen tuloskena päädyimme kävelemään K-Supermarkettiin, koska kauppareissun jälkeen meidän piti löytää vielä Sortohaan metsään. Kaupassa ensimmäiseksi etsimme pullojenpalautuksen ja jokainen sai laittaa pulloja sekä tölkkejä koneeseen. Keskustelimme aiheesta miksi pullot/tölkit on hyvä kierrättää.

Kaupassa keskustelimme mitä ostaisimme metsän eläimille. Päädyimme porkkanoihin, pähkinöihin, talipalloihin sekä auringonkukansiemeniin. Kaupassa vertailimme hintoja ja mitimme miten eurot sekä sentit on merkitty.

Kauppareissun jälkeen päivän "aikuinen" suunnisti ryhmän avustuksella Sortohaan metsään. Onkin ollut hieno huomata kuinka lapset löytävät erilaisia reittejä tuttuihinkin paikkoihin. Metsässä pareittain jokainen sai tehdä eläimille juhlaruuan jouluksi tarjolle. Syntyi mitä upeampia asetelmia.

Tiistaina jäimme suoraan sisälle saliin. Teimme rauhallisia juttuja, ettei tukka ja vaatteet menneet huonosti. Teimme Nikon läksiäiskirjan valmiiksi ennen valokuvausta. Valokuvissa kaikki kävi hymyilemässä sekä monia kaverikuviakin otettiin.

Tiistaina illalla vietimme upeaa joulujuhlaa Forssan kirkossa. Kiitos lapsille hienoista esityksistä ja vanhemmille länsäolosta.

Keskiviikkona lähdimme ulkoilemaan Pihakoivun päiväkodin pihaan. Ulkoilun jälkeen tulimme eskariin ja otimme jokainen kasan kirjaston kirjoja, mitkä piti palauttaa. Palautimme lainatut kirjat sekä jäimme kuuntelemaan satuja sekä lukemaan kirjoja kirjastoon.

Torstaina saimme kirjeen Metsänpeikolta, joka pyysi apua joulun takaisin saamisessa. Kova tuuli oli vienyt kaikki Metsänpeikon joulujutut ympäri metsää. Lapset olivat heti valmiita auttamaan peikkoa. Parityöskentelynä lapset suorittivat erilaisia tehtäviä ja IPadeillä aina valokuvasivat vastauksen. Tehtävänä oli etsiä joulutavaroita, tehdä joulupalapelejä, tietää sanojen alkukirjaimet, laskea laskutehtäviä sekä tehdä erilaisia jumppa-asentoja.

Tonttupolun jälkeen vielä tehtiin Käpykyään monta luutaa ja jokainen siivosi oman majansa tai paikkansa joulukuntoon. Näin metsäneläinten on mukava aloittaa joulun odotus. Ossi ja Essi oravia olemmekin nähneet monena päivänä ihmettelemässä menoamme.

Perjantain aloitimme joulukirkossa Papin ja Kirkonrotan (Hannelen) kanssa. Lauloimme kirkossa Enkeli Taivaan, Tuiki tuki tähtösen sekä Joulu puu on rakennettu - laulut. Kirkon jälkeen kävelimme uutta reittiä pitkin Tehtaankoulun pihalle. Sinne kokoontuivat kaikki Axelin eskarin lapset ja aikuiset laulamaan Nikolle. perjantai oli Nikon viimeinen työpäivä Axelin eskarissa.

Tämän jälkeen Sinisen ryhmän lapset menivät Tehtaankoululle leipomaan pipareita sekä harjoittelemaan rusettien tekoa. Sovimmekin, että jokaisen "kotiläksynä" on joulun aikana harjoitella rusetteja ja solmuja. Lisäksi vietimme Nikon läksiäisiä omassa porukassa. Iloisin, mutta haikein mielin lauloimme Nikolle sekä annoimme omatekemän kirjan; Käpylylän Siniset Jokerit - Niko. Sai Niko näiden lisäksi myös monia paketteja sekä lämpöisiä haleja. Muutama kyynelkin poskelle siinä vierähti. Lopuksi söimme pipareita sekä leikimme erilaisia hippaleikkejä. Tämä viikko loppui iloisissa, mutta haikeissa tunnelmissa.

Vko 49

Tällä viikolla joulutouhut ovat alkaneet kunnolla. Joulu saapui jo eskariin viime viikon perjantaina ja nyt olemme pääseet nauttimaan oikein kunnolla joulun odotuksesta. Joulunodotus on näkynyt lapsista. Tällä viikolla metsäretket ovat suuntautuneet Talsoilan metsään.

Sisnisten ja Keltaisten joulukuusi sijoittui kilpailussa toiseksi. Onnea hienosta suorituksesta!

Maanantaita kävimme Keltaisten kanssa Talsoilan koululla sisäjumpassa. Koulun salissa on tilaa juosta ja temmeltää. Aluksi menimme lämmittelyleikkejä, kuten kalanverkko - leikkiä. Tämän jälkeen päästiin harjoittelemaan pallon käsittelyä; erilaisia pallon heittoja, kiinniottoa sekä kuljetusta pareittain. Lisäksi harjoiteltiin pallon heittämistä koriin. Lopuksi vielä mentiin vauhdikasta pallohippaa. Pallon heiton lisäksi saliin rakennettiin temppurata, missä harjoiteltiin monenlaisia asioita kuten kuperkeikkaa.

Koululta lähtiessämme joku lapsista kysyi roskiksien kohdalla, että mitä tarkoittaa sekajäte. Tästä lähti keskustelu erilaisista jätteistä, lajittelusta ja kierrätyksestä. Matkalla eskariin kerättiin erilaisia roskia, eri pusseihin; yhdessä oli sekajäte, toisessa energiajäte ja lopuissa mm. metalli- ja lasi. Lopuksi veimme roskat oikeisiin roskiksiin ja kierrätyspisteisiin. Viikon aikana Sinisistä onkin muotoutunut todellisia roskien bongaajia, kerääjiä ja lajittelijoita. Paljon ollaan kävelymatkojen aikana keskusteltu myös vedestä ja jäästä.

Tiistaina olikin joulukuun ensimmäinen päivä ja joulukalenterin ensimmäinen luukku avattiin. Jokainen lapsi saa omalla vuorollaan avata joulukalenterin sekä vietämme kyseisen eläimen päivää. Tällä viikolla ollaan vietetty siilin, riekon, leppäkertun ja lumikon päiviä. Oman eläimen päivän ajan kyseinen lapsi saa olla myös "aikuinen". Eli saa päättää tiettyjä asioita, kuten mitä reittiä mennään metsään, missä järjestyksessä mennään syömään tai miten retkimatkoilla kuljetaan.

Tiistaina jokaisen lapsen tehtävänä oli löytää itselleen noin nyrkin kokoinen kivi. Kuljimme pitkin Forssaa ja etsimme sopivia kiviä, joista sitten loppuviikosta askarreltiin tonttuja.

Keskiviikkona oli odotettu omien eväiden retkipäivä. Lapset olivat esittäneet maanantaina toiveen, että haluaisivat ottaa kotoa omat eväät mukaan. Sovimme eväspäiväksi keskiviikon ja lapsilla olikin mitä herkullisempia eväitä. Monille lapsille oli tärkeää, että on eväslaatikko mukana. Kaikkia eväitä kaikki lapset eivät jaksaneet syödä ja jäi vielä jotain kotiinviemistäkin. Leikkien ja touhujen lomassa jokainen lapsi sai tehdä aikuisen kanssa kirjaintehtäviä.

Torstaina matkasimme Talsoilan metsään ja juuri kun availimme joulukalenteria, niin metsään ilmestyi joulupukki. Se olikin lapsille suuri yllätys. Joulupukki oli kuullut Metsänpeikolta, että on mukava ryhmä lapsukaisia, jotka pitävät hyvää huolta Forssan metsistä ja hän päätti tulla heitä tapaamaan. Lapset lauloivat joulupukille innokkaasti monia lauluja ja kysymyksiä sekä kerrottavaa oli paljon. Jokainen sai pienen paketin ja istahtaa joulupukin syliin. Kuvat löytyvät lasten omista kansioista.

Perjantaina aamusta lähdimme kävelemään Forssan kirkkoon päin. Siellä meillä oli joulujuhlaharjoitukset. Ne sujuivat lapsilta hienosti, vaikka hieman meinasi tulla aika pitkäksi, kun ohjelmia muutettiin ja aikaa kului. Nyt odotellaan tiistaita ja että päästään laulamaan vanhemmille ja sisarruksille. Tämän jälkeen menimme Tehtaankoululle, missä söimme eväät ja alkuviikon kivistä muotoutui jokaiselle oma pieni tai iso kivitonttu. Lisäksi puhuttiin itsenäisyyspäivästä.

Ensi viikolla onkin sitten valokuvausta ja joulujuhlaa odotettavissa.
Hyvää itsenäisyyspäivä- viikonloppua kaikille!

Vko 48

Tähän viikkoon onkin mahtunt monenlaista touhua. Viikko alkoi ihanasti talvisissa tunnelmissa. Lumi ja pakkanen ilostuttivat alkuviikkoamme.

Maanantaina lähdimme Keltaisen ryhmän kanssa Sortohaan metsään. Siellä meitä odotti lumisen kaunis Käpykylä. Aleksi-lammas oli tyytyväisenä Lampolassa ja muutkin rakennelmat olivat pysyneet pystyssä sekä ehjänä. Vain Käpykylän lipputanko oli kaatunut, mutta pian sekin saatiin taas korjattua. Aleksi sai kaverikseen Aatu-lampaan.

Keltaisten kanssa yhdessä lapset keräsivät erilaisia luonnon materiaaleja MLL:n kuusenkoristelu- kilpailun koristeita varten. Yhdessä lapset ideoivat ja suunnittelivat koristeita ja miettivät mitä kaikkia materiaaleja niihin mahdollisesti tarvitaan. Metsästä löytyi lumen alta mitä hienoimpia askartelutarvikkeita, kuten käpyjä, oksia, kaarnaa, ruusunmarjoja, männynoksia ja sammalta.
IMG_9481.JPG
Kun tarvikkeita oli tarpeeksi, niin syötiin eväät ja yhdessä jatkettiin leikkejä Käpykylässä sekä sinne alkoi rakentua taas kaksi uutta majaa. Käpykylään tarvitaan kuulemma myös Grilli.

Tiistaina pakkasimme luistimet autoon ja suuntasimme taas kohti jäähallia. Harjoitushallilla meitä vastassa olikin ihan oikea jääkiekon pelaaja Ville. Ville piti lapsille luistelukoulua ja näytti mitä hienoimpia jarrutuksia. Lapset olivat innoissaan. He oppivat luistimilla seisomista, luisteluasentoa, sahaamista, kaatumista, ylös nousua, ankkakävelyä, liukua ja myös ihan oikeaa luistelua. On hieno huomata lasten nopea kehitys. Nyt vauhtia jäällä on jo paljon ja kaatumiset ovat selvästi vähentyneet. Lapset saivat tehtäväkseen opettaa myös vanhemmat luistelemaan. Eli koko perheen voimin jäähalille vain :) Me jäämme odottelemaan nyt pakkasia, että pääsemme nauttimaan myös ulkojäistä.

Keskiviikkona jäimme sisälle saliin ja aloimme koristelemaan metsästä kerätyistä materiaaleista kuusenkoristeita. Lapset itse ideoivat mitä erilaisempia koristeita. Kaikista tuli todella hienoja. Ne ovat nyt esillä museolla ja koristavat kaunista kuustamme. Keskiviikkona opimme myös uuden kirjaimen, M:n, kirjoittamista. Sisätöiden jälkeen suuntasimme puistoon leikkimään.

Torstaina Oranssin ryhmän Salamat, eli puoli ryhmää Oransseista, lähti meidän mukaan Sortohaan metsään. Metsässä ensin lauloimme ja tämän jälkeen parityöskentelynä tehtiin erilaisia rasteja ja vastausten taltionnissa lapset hyödynsivät Ipadeja. Jokainen Sinisen ryhmän eskarilainen sai parikseen Oranssin ryhmän lapsen. Näin opittiin tuntemaan uusia kavereita, jos ne olivielä jääneet vieraiksi. Parit saivat jokainen käydä omaaan tahtiin erilaisilla rasteilla suorittamassa tehtäviä. Rasteja oli yhteensä kahdeksan. Tehtävät olivat esim. kuvaa kaverisi pidemmän/lyhyemmän puun vieressä tai etsi jotain elollista/elotonta jne. Lapset suoriutuivat tehtävistä hyvin, välillä hieman aikuisen neuvoja tarvittiin. Padin käsittely myös sujui hyvin. Tämän jälkeen syötiin eväitä ja leikittiin yhdesssä.

Perjantai alkoi lasten ja vanhempien yhteisellä aamuisella glögihetkellä. Yön aikana eskarin tiloihin oli saapunut myös joulu. Lapset katselivat innoissaan koristeita. Joulukuusi taisi olla suosituin. Sinisillä ja Keltaisilla odottikin perjantaina odotettu kuusenkoristelupäivä. Kun kello tuli kymmenen, otettiin koristeet mukaan ja lähdettiin Forssan Museolle. Siellä jokainen eskarilainen sai laittaa omat koristeensa haluamalleen paikalle kuuseen. Kuusesta tuli täysin lasten näköinen, alusta loppuun asti. Siitä tuli meidän kaikkien mielestä oikein hieno.
IMG_9668.JPG
Koristelun jälkeen saimme nauttia Museolla glögiä ja piparia. Lisäksi saimme kunniakirjan osallistumisesta kilapiluun. Tästä on hyvä aloittaa joulun odotus. Ihanaa joulun odotusta kaikille isoille ja pienille tontuille!Vko 47

Viikolla 47 lapset aloittivat Sortohaan metsään metsäkylän rakentamisen oikein kunnolla. Metsäkylän lapset nimesivät Käpykyläksi. Lisäksi opimme kirjaimen R ja numeron 5.

Maanantaina ennen metsään menoa pidimme vihreässä huoneessa pelipäivää. Jokainen sai pelata lautapeliä ja pelit onnistuivat hienosti. Ei edes pelin häviäminen tuottanut pahaa mieltä. Pelit olivat mieluisia. Tämän jälkeen lähdimme Sortohaan metsään. Siellä oli innokkaita rakentajia. Ravintoloiden ja muiden majojen lisäksi sinne on syntynyt monenlaisia asioita. Aitatyömaata jatkettiin ja aitaan syntyi upea portti sekä lammas kaveriksi. Lammas sai nimekseen Aleksi.
IMG_8954.JPGIllalla vietimme Isien iltaa Kaikulan metsässä. Sää suosi meitä ja oli oikein mukavaa. PImeässä metsässä oli mukava liikkua ja tehtävät suoritettiin hienosti. Makkarakin maistui. Taiderastin kuvat löytyvät lasten omista valokuvakansioista. Lasten suusta: "parasta oli kun sai olla iskän kanssa, makkara, isin kanssa makkaran syöminen"

Tiistaina olimme Axelissa sisällä ja meillä oli eri rasteilla erilaisia tehtäviä. Oli mm. sokkeloita, mallista rakentamista sekä kirjainten etsimistä. Kaikki suoriutuivat tehtävistä, saivat tarrat niistä ja ne laitettiin kansioihin säilöön. Tämän jälkeen lähdimme ulkoilemaan Pikku-Wahrenin päiväkodin pihalle.

Keskiviikkona metsässä teimme tutkimustyötä. Menimme kolmeen eri ryhmään ja jokainen ryhmä sai valita oman tutkimusalueen metsästä. Tätä aluetta tutkittiin suurennuslaseilla, luupeilla, koskettamalla, haistamalla ja katsomalla. Lisäksi apuna oli joka ryhmällä Ipadit. Näillä kuvattiin erilaisia löydettyjä asioita sekä selvitettiin niitä asioita, joista ei aikuisillakaan ollut tietoa. Maasta löytyi mitä erilaisempia asioita ja luupilla katsttuna puunrunkokin näytti hurjalta. Tutkimusten jälkeen lähdettiin leikkeihin. Käpykylän rakennustouhut jatkuivat. Käpykylässä on vieraillut myös Ossi-Orava jokaisena metsäpäivänä. Kun Ossi saapuu Käpykylään, toiminnot keskeytyvät ja lapset alkavat seuraamaan Ossia. Yhden lapsen sanoin: "Taas Ossi tuli ja pysäytti koko Käpykylän". :)

Torstaina otettiin metsään mukaan vasaroja, nauloja, puita, kankaita, lankaa, neuloja ja erilaisia työvälineitä, mitä Käpykylän rakentamiseen tarvittiin. Olimme jo keskiviikkona puhutneet lasten kanssa asioista, joita he haluaisivat sinne tehdä. Pienryhmissä lähdimme toteuttamaan asioita. Osa teki lipputangon ja lipun kylään, toiset lähtivät rakentamaan Vankilaa, muutama teki tauluja ja koristeita. Lisäksi Käpykylään syntyi monta kylttiä, mihin kirjoitettiin eri paikkojen nimet. Vasarat, sahat, neulat ja langat olivat kaikki kovalla käytöllä. Torstaina löytyi metsästä myös Metsänpeikolta kirje.

IMG_8980.JPG

Käpykylässä on kahvioiden, talojen ja Lampolan sekä ninjojen lisäksi myös useita koiria. Ja ravintolakin on niin ystävällinen, että sinne saa mennä koirien kanssa. Käpykylä rakentuu pikku hiljaa lasten ajatusten mukana heidän näköisekseen. Laitamme kuvia touhuistamme ja toki saa Käpykylässä käydä kyläilemässä iltaisin sekä viikonlpuuisinkin.

Metsästä tulomatkalla, lapset kävivät tutkimassa (kauempaa) Metsänpeikon saunaa. He ovat päättäneet, että Loimijoen varressa on Metsänpeikon sauna, missä on kaksi kerrosta, liukumäki, pykkinaru sekä uimahyppyteline. Joku oli jopa nähnyt saunan olevan joskus päällä ja savua nousevan savupiipusta.
Tässä on kuva Metsänpeikon saunasta. Lapsilla on kyllä mahtava mielikuvitus ja eläytyminen asioihin.
WP_20151116_12_09_40_Pro.jpg

Touhujen ohessa mietimme erilaisia kirjaimia, numeroita, vastakohtia, pituuksia, painoja ja tärkeitä asioita. Esimerkiksi sillan yli kuljemme niin, että astumme vain joka toiselle tai joka kolmannelle laudalle. Tai mietimme, että saa mennä niin monta tolpan väliä kuin on yksi enemmän kuin kolme jne... Erityisen hauskaa lapsista on seuraa johtajaa- leikki. Matkat sujuvatkin meillä aina varsin nopeasti ja hyvällä mielellä, kuten koko päivätkin. Käpykylästä on oma osionsa Pedanetissä, missä on paljon kuvia rakennusvaiheista.

Torstaina kävelymatkalla lapset huomasivat myös kuolleen jäniksen. Mietimme yhdessä mitä sille on voinut käydä, miksi sen turkki alkoi jo näyttää valkoiselta sekä mitä sille nyt käy, kun se on kuollut. Lisäksi keskustelimme saako kuolleisiin ja eläviin eläimiin koskea. Sekä mitä eroa on lemmikeillä ja metsäneläimillä. Kävelymatkoilla olemme myös bongailleet eläviä jäniksiä, rusakoita, talitinttejä, variksia, harakoita, "Mauno"-matoja sekä Ossi-oravan sukulaisia.

Perjantaina nautimme ensi"lumesta" Tehtaankoulun pihalla. Tämän jälkeen menimme Tehtaankoululle tekemään eskaritehtäviä sekä menimme sisäjumppaa. Tällä viikolla olemme oppineet R-kirjaimen ja 5-numeron. Lisäksi olemme harjoitellleet jo hieman joulujuhlan esitystä ja lauluja. Lopuksi vielä juhlallisesti oli Smart-ajokorttien jako. Kaikki olivat hyvin ylpeitä korteistaan. Jumppakuvia löytyy valokuvaosiosta, myös muualle on lisätty valokuvia.


vko 46

Tällä viikolla on laulettu viime viikon lauluja ja opimme kirjaimen L & numeron 4.
Myös Taruanna on taas saapunut Sinisen ryhmän vahvuuteen mukaan.

Maanantaina lähdimme kohti Sortohaan metsää. Matkan aikana teimme huomioita kuinka luonto oli muuttunut tämän kahden viikon aikana, kun olimme Talsoilassa. Seurasimme myös sorsien touhuja Loimijoessa useana päivänä ja mietimme eläinten suojavärityksiä. Maanantaina teimme meidän Päivä näkyväksi projektiin äänityksiä. Valitettavasti vain emme taida Pedanettiin saada äänellistä versiota, mutta lasten tekemät tekstit ja kuvat näkyvät hienosti.

Tiistaina pakkasimme luistimet autoon ja suuntasimme kävellen kohti jäähallia. Tällä kertaa luistelimme harjoitushallin puolella. Siellä harjoittelimme potkuja ja liukuja, sekä kaatumisen jälkeistä ylösnousua. Lisäksi leikimme kuka pelkää jäämiestä -leikkiä. Oli hieno huomata kuinka nopeasti lapset kehittyvät. Nyt oli kaatumisia jo paljon vähemmän, sekä vauhtia oli paljon enemmän. Ja hauskaa meillä oli, kuten viime kerrallakin. Tällä kertaa luistelimme koko 1,5 tuntia putkeen. Ketään ei valittanut väsymystä, vaan sitä että piti lähteä niin aikaisin pois. Kuvia löytyy valokuva-osiosta.

Keskiviikkona meillä oli aamusta kirkkohetki eskarissa ja siellä Hannele puhui meille Suomen itsenäisyydestä ja lauloimme Suomelle onnittelulaulun jo ajoissa. Tämän jälkeen lähdimme metsään. Meidän mukaan lähtivät myös HAMK:n opiskelijoita, jotka olivat tutustumassa luonto-liikuntaryhmän toimintaan. Metsässä teimme parityönä metsän taidetta. Taideteoksessa oli muuten vapaat kädet, mutta niistä piti löytyä jotain pehmeää, kovaa ja terävää. Lisäksi töille piti antaa nimi. Kaikki parit työskentelivät hienosti ja upeita teoksia syntyi. Lopuksi meillä oli taidenäyttely ja kaikki saivat kertoa omista töistään. Töiden nimiä oli menenlaisia, kuten Metsänpeikko, Työmaa, Metsäkoti ja Eduskunnan muori. Kuvia töistä ja touhuista löytyy valokuvat-osiosta. Jätimme myös metsän eläimille ruokaa. Ossi-orava, kun on jo tutustunut meihin, ja käy hyvin lähellä meitä aina moikkaamassa.

Torstaina lähdimme heti metsään. Kun katsoimme kalenteria ja lauloimme alkulaulua, lapset huomasivat ilokseen Ossi-oravan viereisessä puussa. Ossilla oli lasten jättämä porkkana suussaan. Se oli todella ihanaa lapsista. Torstaina harjoittelimme yhteenlaskuja. Jokainen sai erilaisia yhteenlasku tehtäviä, joiden summat oli korkeintaan 10. Niitä tehtiin innokkaasti ja apuna käytettiin käpyjä, keppejä ja muita luonnon materiaaleja. Matkat metsään ovat myös olleet mieluisia ja lapset itse ideoivat paljon millä "tyylillä" milloinkin kuljetaan. Tämän hetken lempijuttuja ovat juosten tai parin kanssa laukaten meno.

Perjantaina jäimme Saateenkaari huoneeseen. Siellä teimme kynätehtäviä ja leikimme. Smartin avulla teimme Metsänpeikon sekä eväiden kuvia meidän Päivä näkyvkäksi- projektiin. Se tulee pian vanhempien nähtäväksi tänne Pedanettiin. Tämän jälkeen lähdimme, äänestyksen tuloksena, Tölön puistoon leikkimään. Tulomatkalla piti olla tarkkana ja jokainen laski kaikki vihreät autot, joita matkalle osuivat. Tarkkoja lapset olivat ja autojen lukumäärä vaihteli 16:sta aina 36 asti.

Metsään on syntynyt taas monenlaisia leikkejä ja majoja. Ravintolasta saa maailman parasta pyttipannua sekä korvapuusteja. Ne saa myös kotiinkuljetuksena mm. aitatyömaalle. Kotaan on syntynyt terassin aitaa pihalle ja sitä on siistitty sisältä. Näin sinne mahtui kirjoituspöytäkin. Lisäksi kauneushoitolasta saa niskahierontaa, meikkauksia, uutta hiusväriä sekä kynsihoitoja. Nyt lapset ovat sahanneet pienistä kepeistä itselleen kolikoita ja lehdet ovat edelleen seteleitä. Kaarnanpalat ovat pankki- ja luottokortteja sekä kauneushoitolaan pääsee myös lahjakortin kanssa.

Vko 45

Viikko 45 alkoi iloisesti. Tulevalla viikolla oli monta odotettua tapahtumaa.
Maanantaina suuntasimme metsään. Metsässä pienryhmissä käytiin läpi kirjaimia sekä mietimme sanojen pituuksia sekä riimipareja. Metsään syntyi hienoja leikkejä sekä mm. ison kiven irroitusprojekti. Sinne syntyi myös linnan kivijalka.

Tiistaina päästiin luistelemaan jääähallille. Matka jäähalille sujui reppaasti yhdessä Pinkkien kanssa. Myös Keltainen ryhmä tuli luistelemaan. Jäähallilla luistimien laitto sujui hyvin, vaikka ensimmäistä kertaa oli monella luistimet jalassa. Kaikki jaksoivat luistella koko 1,5 tunnin ajan, eikä kukaan valitellut jalkojaan. Meillä oli apuna tuoleja, mutta lopulta kaikki pääsivät luistelemaan jo eripituisia matkoja, ilman tukea. Eskarilaiset olivat todella innokkaita ja kuuluikin juttua: "Tämä on kivaa!" Pienet kaatumiset, eivät eskarilaisia lannistaneet, vaan urhoollisesti he joka kerta nousivat ylös ja yrittivät uudelleen. Keskustelimmekin jo aiemmin, että kyllä huippujääkiekkoilijatkin kaatuvat. Kaatuminen ei haittaa. Luistelu ei väsyttänyt jalkoja, vaan vielä reippailtiin takaisin ja jäätiin Pikku-Wahrenin puistoon leikkimään sekä nauttimaan ihanasta syysilmasta.

Keskiviikkona otimme suunnaksi Talsoilan metsän. Matkalla pysähdyimme Talsoilan kentälle piirtelemään O-kirjaimia sekä miettimään O-sanoja. Metsään päästyämme lauloimme ja opetteleimme uusia lauluja. Lauluimme pupuista, oravista, Mauno madosta sekä hiirestä. Niko säesti kitaralla ja lapset löysivät itselleen erilaisia metsän soittimia ja syntyikin hieno orkesteri. Paluumatka tehtiin karttaa apuna käyttäen ja lopulta löysimmekin perille eskariin.

Torstaina lähdimme leikkimään Pihakoivun päiväkodin pihalle. Siellä oli paljon kavereita ja sählypeli muodostui yhdeksi suosituimmaksi. Eväiden syönnin jälkeen suuntasimme takaisin Kehräämöalueelle. Matkalla huomasimme myös fasaaneja, mietimme maan huurustumista eri kohdissa sekä miksi suusta tulee pakkasella "savua". Lisäksi lapset pohtivat, miksi maa on kovaa. Palasimme eskariin ja vaihdoimme ulkovaatteet taskulammpuihin. Menimme Forssan Museoon, missä meillä odotti Pimeä Museovierailu. Pimesätä museosta meidän piti löytää neljä tätiä ja jokainen heistä kertoi vanhan paikallisen sadun tai legendan. Museo näytti jännittävältä ja aivan erilaiselta pimeässä, taskulampun valossa. Kierroksen jälkeen jokainen sai oman urhoollisuusmitalin. Näistä oltiin hyvin ylpeitä.

Perjantaina menimme Tehtaankoululle, missä teimme eskaritehtäviä sekä tietysti yllätyksiä isille. Jokainen sai myös kertoa omasta Maailman Parhaasta Isästään. Siitä millainen hän on ja mitä tekee hänen kanssaan.

Kalenterista löytyy jo joulukuulle erilaisia päiviä, joita voi kirjoittaa kalenteriin, kuten valokuvaus sekä joulujuhla. Hyvää viikonloppua!

Vk0 44

Maanantaina suuntasimme Talsoilan koululle ja siellä saliin sisäjumpalle. Keltainen ryhmä oli siellä meidän kanssamme. Aluksi menimme yhdessä erilaisia lämmittelyleikkejä, jonka jälkeen koko porukka jaettiin kahtia. Toinen puoli pääsi harjoittelemaan pallon käsittelyä sählymailoilla sekä sählyn pelaamista. Toinen puoli pääsi temppuradalle, missä tehtiin kuperkeikkaa, heiteltiin hernepusseja, tehtiin kieppejä renkaissa ja monenlaista muuta mukavaa touhua. Trampoliinilla pomppiminen ja renkaat nousivat kivoimmiksi. Sopivan ajan jälkeen vaihdettiin puolia niin, että kaikki pääsivät tekemään kaikkea.

Tiistaina metsä kutsui. Siellä harjoiteltiin laskemaan lauseessa olevien sanojen määriä ja erilaisia kirjaimiakin kerrattiin. Keskiviikkona myös metsä kutsui, mutta tuolloin retkeiltiin yhdessä Keltaisten kanssa.

Torstaina olikin edessä leikkimieliset olympialaiset, kuten lapset niitä kutsuivat. Menimme siis urheilukentälle, minne tuli paljon muitakin eskarilaisia. Yhteensä kentällä oli 55 lasta. Paikalle saapuivat Axelin Siniset ja Keltaiset, Pikku-Wahrenin Rullat ja Kerhät sekä Pihakoivin Satakielet. Siellä meillä oli alussa yhteistä lämmittelyä. Tämän jälkeen eskarilaiset jaettiin seitsemään ryhmään. Jokainen ryhmä pääsi harjoittelemaan eri rasteille, eri taitoja. Rasteja oli myös seitsemän: 40 m juoksu, estejuoksu, kuulantyöntö, pallon heittö, turbokeihään heitto, pituushyppy sekä jalkapallorata. Osa Sinisen ryhmän eskarilaisita innostuivat vielä lopuksi juoksemaan koko kentän ympäri, eli 400 m.

Perjantaina olikin sitten odotettu Halloweenjuhla. Paikalle saapui prinsessoja, zombeja, luurankoja, lepakkoja, kummituksia, noitia ja vaikka mitä erilaisempia hahmoja. Vietimme juhlaa Keltaisten kanssa yhdessä Tehtaankoululla. Siellä meillä oli ohjelmassa hahmojen esittelyä, Halloween satu, pantomiimia, herkuttelua, discoa ja kasvomaalauksia.

Kuvia lisäilty valokuviin.

Vko 43

Syysloma on nyt vietetty ja taas uudella innolla eskarilaiset saapuivat eskariin.
Uudet lokerot olivat saapuneet ja tämä viikko ollaankin opeteltu kääntymään vessan ovelta eri suuntaan. Loppu viikosta sujui hyvin jo vaatteiden pukeminen uusilla lokeropaikoilla. Nyt lapset itsekin ylettyvät laittamaan tavaransa ja tavarat pysyvät paremmin omilla paikoillaan. Tällä viikolla meidän seurana on ollut Katja.

Maanantaina suuntasimme Sortohaan metsään ja tutkimme mitä kaikkea viikon aikana metsässä ja luonnossa oli tapahtunut. Mietimme myös esikoulupäiväämme ja aloitimme Päivä näkyväksi - projektin sadun kirjoittamista. Teimme myös kävyillä ja luonnon esineilllä erilaisia laskutehtäviä.

Tiistaina jäimme aamusta eskariin sisälle ja vuorossa oli äännekerhot sekä hetki leikkiä. Klo 9.30 meillä oli Seurakunnan pitämä kirkkohetki eskarin tiloissa. Siellä kuulimme sadun, missä puhuttiin kuinka tärkeää on muistaa kiittää asioista, kuten jos joku pitää ovea auki tai saa toiselta jotain. Tämän jälkeen pakkasimme reppumme ja suuntasimme kohti Ilmarisen puistoa. Siellä kiipeily oli parasta monen mielestä. Lopuksi syntyivät myös rosvo- ja poliisileikki sekä leipomoleikki. Takaisin päin tultiin seuraa johtajaa-leikkiä menemällä.

Keskiviikkona ja torstaina suuntasimme taas Sortohaan metsään. Tutuiksi tulivat E-kirjain sekä numero 3. Lisäksi kävimme aakkosia läpi leikkien ja liikkuen. Opettelelimme myös sanojen alku- sekä loppuäänteitä. Matkalla ollaan menty erilaisia asioita läpi, kuten tavuja ja sanojen pituuksia. Lisäksi paluumatkalla olemme usein tavanneet heinäsorsia ja olemmekin pohtineet niiden käyttäytymistä ja niihin liittyviä asioita. Metsään syntyivät työmaan lisäksi karkki- ja meikkikauppa. Niissä sai ostaa lehtirahoilla erilaisia tuotteita, kuten suklaata ja jäätelöä. meikkikaupasta sai meikkauksia, kynsihoitoja sekä uusia kampauksia. Erilaiset tuotteet kauppaan valmistettiin keräämällä luonnon esineitä ja puukolla vuolemalla. Metsästä löytyi myös Metsänpeikon tuoma kirje. Lapsilla oli tarkat silmät ja kirje löytyi yhdestä metsään rakennetuista majoista. Viikon aikana olemme törmänneet myös Ossi-Oravaan sekä Herran ja Rouva Varikseen. Näiden huomioiden pohjalta olemme miettineet miten eläimet valmistautuvat talven tuloon.

Perjantaina meillä oli tiedossa salipäivä. Teimme eskaritehtäviä sekä jokainen piirsi upean kuvan omasta perheestään. Ne ovat nyt lokeroiden yläpuolella koristamassa seinää. Tehtävien jälkeen keskustelimme lasten kanssa. Lapset eivät halunneet lähteä ulos, vaan jäädä saliin leikkimään ja liikkumaan. Jäimmekin siis aamupäiväksi sisälle ja sinne syntyivät sählypeli, trampoliinilla hyppelyä, pallon heittoa ja temppuilua. Lopuksi vielä kaikki saivat esitellä oman perheensä. Esikoululaiset olivat oikein ylpeitä tuotoksistaan.

VKO 41

Tällä viikolla olemme saaneet nauttia ihanista pakkasaamuista ja syyssäistä. Olemmekin pohtineet asioita, kuten miksi joen pinnasta nousee höyryä aamulla ja miksi ruohot ovat jäässä. Ja onko niissä jäätä vai lunta, entä onko nyt talvi vai syksy. Moniin kysymyksiin on yhdessä etsitty ja mietitty vastauksia.

Maanantaina saimme TET-koululaisen Valtterin meille viikoksi. Viikon aloitimme sisällä tehden N-kirjaimeen liittyviä kynätehtäviä. N-kirjain tuli muutenkin tutuksi viikon touhuissa. Tämän jälkeen suuntasimme Sortohaan metsään. Siellä touhuttiin monenlaisia asioita ja saha, kirves sekä puukot olivat ahkerassa käytössä.

Tiistaina lähdimme heti aamusta, äännekerhojen jälkeen, metsään. Siellä teimme erilaisia matemaattisia tehtäviä liikkuen ja luonnon materiaaleja hyödyntäen. Tämän jälkeen metsään syntyi monenlaisia uusia majoja. Innokkaia rakentejia löytyi ja onneksi metsään on jätetty paljon hyvää rakennusmateriaalia meille. Ensi viikolla majojen rakennus jatkuu. Lisäksi takaisin tulomatkalla kerättiin Wahrenin puistosta lehtiä kuivatettavaksi.

Keskiviikkona oli kauan odotettu Eskari-Cup ja se meni meidän ryhmältämme todella upeasti. Meillä oli hyvä ryhmähenki, hauskaa, kannustettiin toisia ja iloinen mieli. Yhdessä tekeminen tuotti tulosta ja pelit voitettiin. Tämän jälkeen suuntasimme vielä torille puistoon leikkimään. Peleistä on enemmän kirjoitusta valokuvaosiossa.

Torstaina jäimmekin sisälle eskariin ja saimme Sateenkaarihuoneen käyttöömme. Aamun aloitimme palaamalla eiliseen ja netistä Forssan Lehden sivuilta katsoimme/luimme uutisen (Smartia käyttäen). Lisäksi katsoimme valokuvat Ped.netistä (löytyvät valokuvat osioista täältä) ja kävimme keskustelua. Lopuksi jokainen lapsista sai kunnakirjan, onnittelut ja aplodit hienosta suorituksesta. Tämän jälkeen jokainen lapsista suoritti Smart(älytaulu)-ajokortin ja näin oppivat käyttämään taulua. Lisäksi teimme jokainen omasta eläimestä taulun, mihin käytettiin tiistaina kerätyt lehdet. Samalla mietimme mitkä ovat päävärit ja miten sekoittamalla saadaan muita värejä. Hienoja värejä syntyikin ja tauluista tuli upeita. Lopuksi nautimme aurinkoisesta syyssäästä eskarin omalla pihalla.

Perjantaina Riikka oli vapaalla ja Katja tuli ryhmään. Perjantaina lähdettiin leikkipuistoon ja myöhemmin aamupäivällä vielä Kirjastoon. Tämä päivä oli Taruannan viimeinen työpäivä, joten muistettiin Taruakin kortilla, haleilla ja kiitoksilla. Viikko 42 on syyslomaviikko. Silloin ei esiopetusta ole, mutta hoito järjestetään. Hyvää syyslomaa kaikille lomailijoille!

Vko 40

Tällä viikolla seuraamme liittyi taas mukaan Niko. Viikko on mennyt syksyisissä merkeissä ja aisteja käyttäen.
Maanantaina suuntasimme nenämme kohti Talsoilaa ja siellä koulun liikuntasalia. Koulun liikuntasalissa, Keltainen ryhmä oli meidän kanssamme siellä, yhdessä harjoittelimme pallon käsittelyä ja treenasimme jalkapallon pelaamista. Lisäksi meillä oli temppurata, missä kiipeiltiin, tasapainoiltiin, hypittiin ja tehtiin monenlaisia juttuja.

Tiistaina olimmekin eskarissa sisätiloissa ja aamulla oli äännekerhot sekä ulkoilimme eskarin pihalla. Tämän jälkeen tulimme saliin ja teimme aistiharjoituksia. Lisäksi teimme laskutehtäviä palikoilla. Saliin syntyi myös monenlaisia leikkejä.

Keskiviikkona heti aamusta menimme Forssan Luonnonhistorialliseen museoon. Siellä saimme tutustua moniin eri eläimiin. Ensin pienryhmissä yhdessä tutustuimme eläimiin ja tämän jälkeen teimme parityöskentelynä eläinten etsimistehtävän. Lopuksi vielä jokainen etsi oman luonto-eläimensä ja otatti itsestään kuvan sen kanssa. Kuvat löytyvät jokaisen omista kasvunkansioista.

Torstaina ja perjantaina lähdimme Talsoilan metsään retkelle. Torstaina luimme sadun ja keskustelimme erilaisista peloista. Lisäksi jokainen eskarilainen vuolsi puukolla itselleen "puukynän". Puukynällä teimme Talsoilan kentälle kirjaimia sekä oman nimen ja kuvan.

Perjantaihin mennessä aiemmilla viikoilla keräämämme koivun lehdet olivat kuivuneet ja pääsimme ompelutouhuihin. Jokainen ompeli itselleen oman tuoksupussin. Lapset olivat innoissaan omista pusseistaan. Ompelu sujui hyvin, vaikka aluksi se kaikkia jännittikin. Yksi lapsista totesikin aluksi, että tästähän tulikin pitkä päivä. Onneksi ei tullut ja leikkiinkin jäi hyvin aikaa. Metsässä sahattiin paksu puu kahtia, hakattiin kalliota paloiksi ja syntyi taas uusia majojakin. Tarkkaavaisimmat lapset näkivät oravan ja rusakon lisäksi myös Metsänpeikon vilkuttelevan puiden lomasta meille. Maanantaina suuntaamme taas Sortohaan metsään.

vko 39

Maanantaina suuntasimme Talsoilan metsään ja tutustuimme omiin aisteihin. Mietimme millä tavoin ihminen voi havainnoida ympäristöstään asioita. Opettelimme myös käyttämään eri aisteja ja mm. tunnustelupussit, sekä silmät kiinni-kuuntelut onnistuivat lapsilta hienosti. Metsässä on viikon aikana myös ahkerasti käytetty puukkoja ja sahaa.

Tiistaina kävimme tutustumassa Forssan Museossa. Sielä tutustuimme Forssan historiaan ja lapset olivat todella kiinnostuneita asioista. Joka paikka museossa tutkittiin ja mietittiin miksi asiat on niin tehty. Museon työntekijänkin ihmetteli, että kuinka kauan jaksoimme siellä olla. Meillä ei ollut kiirettä ja olimme sen aikaa, kun esikoululaisia asiat kiinnostivat. Tämän jälkeen ehdimme vielä Pikku-Wahenin päiväkodin pihalle leikkimään ja kiipeilemään.

Keskiviikkona saimme Metsänpeikolta kirjeen ja kirjeen mukaan opettelimme uutta kirjainta. S-kirjain tuli tutuksi. Metsässä teimme rautalangasta S-kirjaimen ja pujottelimme siihen metsästä löytyviä asioita, suurimmaksi osaksi erilaisia lehtiä. Osa halusi jättää S-kirjaimen koristeeksi Metsänpeikolle metsään ja suurin osa halusi viedä sen kotiin.

Torstaina tutustuimme uuteen numeroon eli 2. Metsässä etsimme asioita, joita on kaksi ja teimme kävyillä ja muilla metsän esineillä erilaisia pieniä laskutoimituksia. Meillä oli mukana myös PAD:it ja lapset kuvasivat asioita, joita on aina kaksi samanlaista.

Perjantaina ulkoilimme esikoulun pihalla ja sen jälkeen teimme Tehtaankoululla esikoulutehtäviä. Meillä oli myös lelupäivä ja Tehtaankoulun salissa olikin monenlaisia leluja ja leikkejä. Tilaa leikkimiseen oli hyvin ja autot pääsivät ajelemaan pitkiä reittejä salin lattialla.

Maanantaina suuntaamme Talsoilan koulun saliin liikkumaan. Muistathan ottaa reppuun sisäliikuntavaatteet.

Vko 38

Viikolla 38 olemme oppineet lisää uusia asioita ja hyödyntäneet lähiympäristöä aktiivisesti. Kun kuljemme retkipaikoillemme, niin matkat sujuvat oppimisen ja liikkumisen merkeissä. Usein metsään (ja muualle) kulkiessamme kävelytiellä saa esim. juosta niin monta valopylvästä kuin nimessä/sanassa on kirjaimia/tavuja. Tai sitten teemme laskutoimituksia, jonka jälkeen taas saa juosta oikean määrän. Toisinaan kuljemme "sokkona" ja luotamme kaveriin sekä arvailemme missä olemme. Torin läpi kulkiessamme hyödynnämme laattoja ja opettelemme oikeaa sekä vasenta; yritämme selvitä "oikeaa" reittiä torin toiselle puolelle. Tässä muutamia esimerkkejä kuinka hyödynnämme retkien "kävely"matkoja oppimiseen.

Tällä viikolla olemme oppineet uuden kirjaimen: U. Metsässä askartelimme jokainen oman U-ukon, jotka koristavatkin nyt Axelin eskarissa eteisen seinää. Olemme kirjoittaneet U-kirjaimia papereille, piirtäneet u-sanoja ja omia unelmia. Lisäksi olemme harjoitelleet enemmän ja vähemmän käsitteitä. Vielä tämän viikon olimme Sortohaan metsässä ja sinne ovat syntyneet hienot leikit. Siellä on työmaa tarvikkeineen ja turva-aitoineen, lisäksi on leikkinuotio ja oravan talvivarasto. Metsänpeikolle syntyi kesämökki ja opeteltiin myös tasapainoilua puiden päällä. Innokkaimmat kokeilivat puukkoja ja niillä veistelyä.

Olemme myös saaneet huomata syksyn tulleen kunnolla ja olemmekin tehneet erilaisia vuodenaikaan liittyviä havaintoja. Retkillä opettelemme kasveja ja puita, sekä näin vesisateiden aikaan mietimme mihin ja miten vesi maapallolla kulkee. Lisäksi tapasimme matkalla mielenkiintoisen toukan ja tutkimusten jälkeen löysimme sen nimeksi Syreenikiitäjän toukka. Toukka oli varsin nopea ja sen menoa katseltiin pitkään. Siinä huomattiin olevan vinottaisia valko-violettisia raitoja sekä perässä kelta-musta piikki. Mietimme toukan pituudeksi noin 10 cm.

Tiistaiaamuna meillä oli seurakunnan pitämä kirkkohetki eskarissa ja perjantaina jäimmekin sisälle saliin tekemään eskaritehtäviä sekä leikkimään ja pelaamaan sisätiloissa. Sisätiloissa eskarilaiset mm. pelasivat sählyä, hyppivät naruilla, testasivat soittimia ja sekä koittivat uusia Padejä.

Torstaina suuntasimme urheilukentälle. Eskarilaiset ovat todella reippaita liikkujia, eikä kävelymatka tuntunut pitkältä. Ei edes takaisin päin tullessa ollut ongelmia, vaikka innokkaimmat olivatkin jo juosseet kenttääkin ympäri monta kertaa. Kentällä hypimme pituutta, juoksimme sekä heitimme palloa. Lisäksi sai tehdä asioita, joita itse halusi. Osa pelasi jalkapalloa, osa juoksi kenttää ympäri ja moni kävi koittamassa liikuntavälineitä kentän laidalla. Eväät nautittiin katsomossa. Eskarilaisten mielestä kaikista mukavinta oli pituushyppy.

vko 37

Päivät menevät nopeasti eteenpäin ja voin vaan ihmetellä kuinka hieno eskariryhmä meillä on. Kaikki ovat kavereita keskenään ja lapset ovat todella innokkaita oppimaan asioita. He kyselevät aktiivisesti kaikkea ja tekevät ympäristöstään havaintoja. Näiden havaintojen pohjalta keskustellaan, tutkitaan ja opetellaan asioita. Olemme pyrkineet siihen, että lapsille ei anneta suoria vastauksia, vaan he itse saavat pohtia asioita ja löytää vastauksia. Onkin ollut ihana huomata kuinka lapset haluavat oppia asioita ja ovat uteliaita uusia asioita sekä ympäristöään kohtaan. Selvästi he ovat oppineet ympäristön havainnoinnin, ryhmätyöskentelyn sekä pohtimaan ja keskustelemaan asioista. Matkat metsään, ja muihin paikkoihin kuluvatkin, keskustelun ja oppimisen merkeissä. Välillä matka kestää kauan ja pysähdyksiä tulee, kun jäämme pohtimaan useita matkan varrella näkyviä asioita. Joskus sitten porukalla juostaan tai taiteillaan eri reittejä pitkin tai kuljetaan josossa silmät kiinni. Oli eräänä päivänä tällä viikolla matkan varrella kävelytielle kuollut fasaanikukkokin (lähes kokonaan syöty). Siitä mietimme ravinnon kiertokulkua, koska linnun kohtalo selvästi mietitytti lapsia. Tulimme siihen tulokseen, että kettu on syönyt fasaanin ja loppuosasta madot sekä muut pikkuötökät tekevät multaa. Tästä mullasta sitten kasvit saavat ravintoa ja ne antavat meille happea. Kyselkäähän lapsiltanne asioita. He tietävät jo nyt paljon luonnosta ja ympäristöstään.

Tällä viikolla ryhmässämme ovat olleet Minna alkuviikon ja Katja loppuviikon. Saimme myös ainakin kuukauden ajaksi ryhmäämme aikuiseksi Tarun. Tämä viikko alkoi uuteen metsään tutustumisella. Siellä opettelimme uusia asioita ja matkalla metsään pohdimme veden kiertokulkua maapallolla (kun joku lapsista kysyi mihin Loimijoki menee) ja monia muita asioita. Lapset tunnistavat jo monia puulalejakin ja tutkimme kasvia nimeltä Ruttojuuri (lapset näkivät matkalla oudon kasvin ja halusivat tutkia sitä). Viikon aikana olemme tutustuneet kirjaimeen I sekä numeroihin 0 sekä 1. Olemme tehneet metsässä kävyistä ja tikuista numeroita ja kirjaimia, lisäksi olemme käyttäneet kehoa niiden harjoittelemisessa. Kynätehtäviä myös olemme tehneet. Lisäksi metsässä syntyi kepeistä ja naruista mitä hienompia asioita; jousipyssyjä, ritsoja, onkia ja taikasauvoja.

Jalkapallosta lapset ovat innostuneet ja sitä pelailimme torstaina Mayerin kentällä. Myös "vapaan leikin" aikana jalkapallo on kulkenut mukanamme ja se on ollut käytössä. Lapset päättivät ryhmämme jalkapallojoukkueen nimeksi Siniset Jokerit. Tällä nimellä lähdemme 9.10. pelaamaan Esari cupiin (keinonurmelle) jalkapalloa muita eskariryhmiä vastaan. Torstaina kävimme kirjastossa ja jokainen sai lainata oman eläinaiheisen kirjan. Tällä viikolla tutustuimme lisäksi eläimistä Oravaan.

Retkillä olemme käyneet Talsoilan puistossa sekä Karhupuistossa. Perjantaina KELTO Mervi kävi tekemässä KPT:n (piirrustustehtävä) lapsille Tehtaankoululla.Lapset olivat taitavia, tekivät hienosti omaa työtään ja kaikki keskittyivät hienosti työskentelyyn.

vko 36

Tällä viikolla eskarilaiset toimivat tiloissa, syömässä ja retkellä kuin vanhat tekijät. Talsoilan metsä on tullut jo omaksi ja rajat sekä säännöt tutuiksi. Rajarikkomuksia ei ole tullut yhtään ja lapset ovat hyvin tunnollisia. Viikon aloitimme vastaamalla peikon kirjeeseen. Vastaaminen tapahtui parityöskentelynä ja pareittain lapset piirsivät asioita, joista halusivat hänelle kirjoittaa. Aiheita olivat mm. peikon ulkonäkö, peikon koti sekä metsäkerho (nämä lapset itse päättivät). Lapset itse ideoivat kirjeen ja aiheet kokonaisuudessaan. Kaikkien yllätykseksi, kirje oli hävinnyt metsästä retken aikana. Siinä riittikin ihmettelemistä ja tarkkaavaisimmat kuulemma olivat huomanneet peikon.

Metsässä opettelimme myös A-kirjaimen. Kirjaimia tehtiin niin isoista ja pienistä oksista, kuin perinteisesti kirjoittamalla. Kirjaimen kirjoitaminen sujui kaikilta hienosti ja löysimme paljon erilaisia A:lla alkavia asioita. Näiden lisäksi tällä viikolla on harjoiteltu tavutusta, mittaamista ja käsitteitä (esim. lyhyt/pitkä, pieni/suuri). Viikolla meillä oli tehtaankoululla tehtävärata, missä oli erilaisia toiminnallisia rasteja, sekä rauhallisempia kynätehtäviäkin. Lapset keskittyivät hienosti kaikkiin tehtäviin ja tekivät niitä innolla.

Paljon on myös liikuttu ja urheiltu. Metsässä on leikitty hippaa sekä mietitty puihin ja luontoon liittyviä asioita. Tutuiksi tulleet myös Rapu ja Siili. On myös löydetty ja tutkittu erilaisia toukkia sekä etanoita. Metsässä rakennuspuuhat ovat olleet käynnissä ja työkalujakin käytetty. Metsänpeikolle alkoi rakentumaan koti. Siihen tehtiin oksista lattia ja seinät. Majassa piti olla myös katto ja katon piti olla yhtä tiivis kuin siilin pesänkin katto, ettei Metsänpeikko vain kastu kaatosateella. Kattoon tulikin oksia, sammalta, lehtiä ja varpuja. Kodissa pitää olla kuulemma kaksi kerrosta, kolme ikkunaa, sohva, televisio ja haisänky. Projektia siis riittää.

Torstaina olimme Kirkkopuisossa ja kentällä menimme monenlaisia ulkopelejä sekä pelasimme jalkapalloa. Ulkopelit (kuten Kolikok, A-hippa, valokuvaaja) olivat lapsille todella mieluisia ja niitä mentiin kauan. Eväiden syönnin jälkeen leikittiin Punaisen ryhmän lapsien kanssa puistossa. Innokkaimmat palasivat vielä pelaamaan jalkopalloa.

Perjantaina yllätyimme ja Metsäpeikko olikin tuonut kirjeen Tehtaankoululle. Voi, että meitä jännitti, kun huomasimme kirjeen. Kirjeessä luki näin:

"Heips!
Yllätän teidät. Kerroin, että asustelen Forssan metsissä, mutta pidän huolta myös Forssan lähiympäristöstä. Wahrenin puisto on yksi suosikeistani, koska se on niin kaunis ja siinä on kauniita vanhoja puita. Pidän myös näistä vanhoista rakennuksista. Tekin tulitte tänne Tehtaankoululle. Tiedättekö, että tämä on hyvin vanha rakennus? Silloin ennen vanhaan, kun Forssa syntyi niin täällä oli ensin vain maataloutta ja maanviljelyä. Sitten se Herra Axel Wahren tuli ja teki tänne kangastehtaat, eli Pumpulin. Siitä sitten alkoi Forssa niiden ympärille rakentua ja kasvaa. Koska tarvittiinhan siellä tehtaassa paljon työntekijöitä, kun ei ollut sellaisia nykypäivän koneita ja härpäkkeitä. Niin, sitten se Axel ajatteli, että tarvitseehan ne työntekijöiden lastenkin jotain oppia ja tehdä. Siitä se ajatus Axelille lähti ja se rakennutti tällaisen koulun tähän tehtaiden viereen. Siitä on nyt yli 100 vuotta sitten. 1861 se Axel-herra teki sen päätöksen koulun rakentamisesta ja seuraavana vuonna tää olikin valmis. Kouluun pääsi aluksi vaan 13−21-vuotiaat tytöt ja pojat. Ei siis ollut tällaisia esikouluja tai edes 7-vuotiaana päässyt kouluun siihen aikaan. Lisäksi koulussa oli sunnuntaiopetusta. Sitä oli sitten aikuisille, tai siis niille, jotka oli tehtaissa töissä. Lisäksi tää toimi tarvittaessa kirkkona. Oli sellainen monitoimitalo. Itse olen jo niin vanha, etten osaa edes laskea. Mutta olen nähnyt tämänkin vanhan talon rakentamisen, joten voitte siitä itse miettiä ikääni.

Mutta ihan taas unohdin, kun aloin höpöttömään. Kiitos ihanasta kirjeestä. Mitä teille kuuluu? Minulle kuuluu todella hyvää. On niin ihanaa, kun on oma nimi. Se on niin hieno. M-E-T-S-Ä-N-P-E-I-K-K-O, Met-sän-peik-ko. Metsänpeikko! Ihanaa. Kiitos teille, olette ihania. Ja sitten vielä. Sain nähdä miltä näytän, kun sitä peiliä minulla ei ole. Lisäksi suunnittelitte minulle ihanan kodin ja aloititte sitä jo rakentamaan. Hienosti huomioitte mm. katon rakentamisessa, että sen täytyy olla samalla tavalla tiivis, kuin siilin pesän kattokin. Näin en kastu kaatosateilla. Olette kyllä taitavia. Lisäksi olen päässyt nauttimaan erilaisista herkuista, aah... pähkinät, mantelit, porkkanat ja olipa kerran yksi leivän palakin, NAM! Kaikkia niitä olen herkutellut, mitä olette minulle jättäneet. On ollut ihanaa seurata teidän touhujanne ja olette opettaneet minulle uuden asiankin, A-kirjaimen. Kertokaapa minulle vielä jokainen sana mikä alkaa A-kirjaimella… Ja nyt minulla on jotain omaa ja kuulun johonkin. Se Metsäkerho oli aivan mielettömän hieno ajatus. Olette kyllä fiksuja eskarilaisia. Nyt minulla ja teillä on ikioma kerho. Se on niin ihquuuu!

Ai niin ja kyselitte lempiväriäni. Ne ovat kaikki luonnonvärit. Pidän paljon vihreän ja ruskean eri sävyistä, mutta myös syksyn väriloistosta. Sellaisista roskien väreistä en pidä. Ne pilaavat kaiken. Muistetaan jatkossakin pitää huolta yhdessä luonnosta, siis kasveista, eläimistä ja vedestä. Kuten tiedätte, niin me kaikki tarvitaan toisiamme elääksemme. Se on jatkossakin toiveeni. Tehdään Metsäkerhosta mukava ja pidetään yhdessä huolta luonnosta.
Nyt pitääkin taas kiireellä lähteä eteenpäin! Työt kutsuvat. Pitää mennä hoitamaan Jänö-rouvan poikasia, kun Rouvan pitää päästä käymään kauempana ruoka-asioilla. Pitää aina olla tarkkana, kun Jänö-rouva ja Rusakko-rouva näyttävät niin samanlaisilta. Joskus meinaan sekoittaa ne aivan kokonaan. Talvella onneksi erottaminen on helpompaa, mutta näin kesäisin täytyy olla tarkkana.

Hauskaa päivää teille täällä Tehtaankoululla ja nähdään taas metsissä ja muualla. Minä näen teidät usein, mutta olen kuullut, että minuakin on jo nähty. Ja pakkohan asian on olla niin, kun olette osanneet minun hienon kuvanikin jo piirtää.

Hauskaa viikonloppua toivotteleepi
METSÄNPEIKKO (ihanaa kun on oma nimi, Jipiiiiii)"

Viikko 35

24.8. eskari vihdoin alkoi. Pientä jännitystä oli ilmassa, mutta hyvin nopeasti lapset tutustuivat tiloihin, metsään, toisiinsa ja aikuisiin. Heti maanantaina suuntasimme nenämme kohti Talsoilan metsää. Siellä teimme tutustumisleikkejä sekä heti jo innokkaimmat aloittivat majanrakennuksia. Majanrakennuksissa tarvittiin tietysti myös sahaa ja sahaushommat olivat, varsinkin tytöille, mieluista puuhaa.

Maanantaista keskiviikkoon retkeilimme metsässä, niin auringon paisteessa kuin lämpöisessä vesisateessa. Metsäretken olemme aloittaneet puulaululla, joten havu- ja lehtipuiden erot ovat siinä samalla tulleet tutuiksi, sekä puiden muita ominaisuuksia. Tiistaina tarkkavaiset lapset löysivät metsästä kirjekäärön. Kirjeen lähttäjä oli Forssan metsissä asusteleva peikko tai menninkäinen. Tarkkavaisimmat lapset olivatkin jo hänet metsässä nähneet, aikuiset eivät olleet yhtä tarkkavaisia. Kyseessä on heidän mukaansa pieni peikko, jolla on ainakin häntä. Yhdessä mietimme peikolle nimeä. Ehdotuksia tuli monia kuten Metsä-Mörri, Reino, Pate ja Kalle. Yhdessä lapset äänestivät peikon nimeksi Metsänpeikko. Päivien aikana Metsänpeikolle jätettiin ruokaa ja alettiin jo rakentamaan majaa. Majan sisustaminenkin jo pääsi hyvään vauhtiin ja sinne löytyi niin kivilautanen kuin metsäntarvikkeista tehty takka sekä sänky. Katsotaan mitä kaikkea muuta Metsänpeikko tulee tarvitsemaan vuoden aikana. Eskarilaisilla on jo nyt paljon ajatuksia mitä kaikkea Metsänpeikko tarvitsee, millainen hän on ja mistä se tykkää. Kuulemma Metsänpeikko tarvitsee myös peilin ja vähän "bling-blingiä".

Loppuviikolla pääsimme nauttimaan mykkäelokuvafestifaaleista ja saimme katsella kaksi hauskaa elokuvaa. Lisäksi Tölönpuisto ja Karhupuisto tulivat tutuiksi.

Nyt katsotaan mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan. Tähän viikkoon on mahtunut paljon vauhtia, touhua, iloista mieltä ja naurua. Meillä on aivan mahtava ryhmä!

Metsälaulumme:
"Metsässä elävät havupuu ja lehtipuu,
siellä ne seisovat ihan vierekkäin.

Suuriksi kasvavat havupuu ja lehtipuu,
pilviä koettavat kilvan tavoittaa.

Tuulessa huojuvat havupuu ja lehtipuu,
oksatkin heiluvat, ylös, alas vaan.

Vanhoina kuihtuvat havupuu ja lehtipuu,
maahan ne kaatuvat, ihan päällekäin."