Viikko 38

Viikko 38

IMG_0088.JPG
Joka maanantai aloitamme päivän viikonlopun kuulumisilla. Kerroin että maaseudun rauhassa kotonani näin paljon puimureita pelloilla, vihdoin ja viimein. Tutustuimme ohraan, kauraan ja härkäpapuun, jotka löytyivät naapurin pelloilta. Kertasimme myös muut yleisesti viljellyt viljkasvit. Jokainen sai arkarrella itselleen maitopurkeista kaksi kasvatusastiaa ja valita kylvettävät siemenet. Kahteen purkkiin päätyi myös omenaa.

IMG_0087.JPG
IMG_0089.JPG
Idea siementen kylvöön lähti lapsilta eräällä välipalalla. Syödessämme omenaa lapsen pohtivat, voiko omenan simenistä kasvattaa omenapuun? Muutaman kerran välipallalla olemmekin keränneet simemeniä talteen. Aihe nivoutuu myös täydellisesti Villi Veturin tarinaan. Nyt kylvöjä pitää muistaa kovasti kastella ja toivoa, että edes osa purkeista alkaa itämään.

IMG_0086.JPG

IMG_0090.JPG
Tiistaina sää suosi ja pääsimme vihdoin metsään. Talsoilan metsä oli todella hauska paikka. Ihan oikea metsä keskellä kaupunkia ja löytyipä sen uumenista vielä Taloilanpuistokin. Evästimme kalliolla ja halukkaat saivat maistaa Nellin tuomaa pihlajanmarjamehua.

IMG_0091.JPG


IMG_0097.JPG
Oli meillä leikkimisen lisäksi ihan oikea tehtäväkin metsässä. Lasten piti kerätä perjantain mandalatöitä varten lisää luonnonmateriaaleja. Viime tiistaina aloitimme keräämistä jo hieman. Liikaa ohjattua tekemistä emme kuitenkaan halunneet järjestää, koska metsä itsessään houkutti lapsia mm. maja- ja kotileikkeihin heti alusta asti. Mielikuvitus kehittyy, kuten myös motorisista perustaidoista tasapaino, hyppääminen, kiipeäminen ja juokseminen.

IMG_0098.JPG
IMG_0100.JPG

Keskiviikkona oli ensimmäinen Railin pitämä Fun Friends. Otsikkona oli minä ja perheeni. Aiheita oli mm. erilaisuus vs. samanlaisuus, kohteliaisuus ja hyvät tavat. Maskottina toiminut Kerkko-Korppi oli hyvin ujo. Meidän ryhmäläisetkin kyllä tarvitsevat rohkaisua itseilmaisussaan. Puhetta ja jutta kyllä riittää, mutta ujommin silloin kun sille olisi oikea aika. :)
Nelli teetti toiselle puolikkaalle Lukimatit loppuun ja padeillakin sai pelata.

IMG_0105.JPG

IMG_0102.JPG

Torstaina ei ehditty ottaa edes valokuvia kun kävimme toden teolla A-kirjaimen kimppuun Pikku Akan avustuksella. Etsimme A-sanoja Viidakko huoneesta, piirsimme kirjainta taikakynällä ilmaan ja lattiaan ja aloitimme melko vaativilla kynätehtävillä.

Perjantaina nautimme taas ulkoilusta ja taiteesta. Käytimme osan aamusta mandala-taiteen suunnitteluun noin neljän hengen ryhmissä. Oman toiminnan suunnittelu on suuressa roolissa uudessa opetussuunnitelmassa koulun puolella. Siksi haluan jo esikoulussa tarjota mahdollisuuksia tämän vaikean taidon harjoittamiseen. Pienryhmissä työskentely ja yhteisen työn suunnittelu sekä toteutus vaatii välttämättä kompromisseja ja yhteen hiileen puhaltamista.

IMG_0106.JPG

IMG_0109.JPG

Manadala käsitettä emme sen paremmin käsitelleet. Katsoimme netistä malleja ja keskityimme pyöreään, kasvavaan muotoon. Mandalat toteutettiin Loimijoen rantaan keilahallin puolelle.

IMG_0115.JPG
Taidetoksen nimi on Kello.

IMG_0117.JPG
Tämän teoksen nimi on kuollut metsä.

IMG_0119.JPG
Kolmas teos on nimeltään Vaahterapensas.

Ensi viikolle on luvassa mm. kirjastovierailu ja luistelua. Meidät löytää aurinko huoneesta.