Viikko 36

Viikko 36

Maanantai alkoi aurinkoisesti, mutta jo melko viileässä säässä. Siksi onkin hyvä kiinnittää huomiota lasten pukeutumiseen. Hanskat ja pipot on hyvä kaivaa jo kaapeista. Lähdimme kirpputoriretkelle ostamaan "luku-nallea".

Poikkesimme matkalla Eramonpuistossa leikkimässä. Lasten kuuden ällän kyselyssä korostui leikki ja liike. Leikkipuisto onkin oivallinen paikka yhdistää nää kaksi lapsista noussutta toivetta. Puhuimme Railin kanssa, että voisimme ottaa tavoitteeksi kiertää vuoden aikana kaikki kävelymatkan päässä olevat leikkipuistot. Tähän mennessä niitä on käytykin läpi jo ainakin viisi.

20170904_095103.jpg
Jatkoimme matkaa kirpputorille ja kävimme penkomaan pöytien aarteita. Monet lapsista olivat kirpputorilla käynnistä mielissään ja moni olisi halunnut tutkia pöytiä tarkemminkin. Löysimme äänestykseen neljä ehdokasta joista suloinen, punainen, ääntelevä orava voitti.Vaikka toteutimme demokratiaa, evät kaikki olleet tulokseen tyytyväisiä. Otimme mukaan kisaan vielä yhden uuden ehdokkaan, joka sekin hävisi vikisevälle oravalle. Kaikkien oli myönnyttävä oravan voittoon, koska se jo toista kertaa valikoitui suosikiksi. Orava lähti suoraan Railin kotiin pesuun ja kun kuontalo on kuivattu ja kammattu palaa se lasten pariin ja lopulta koteihin. Saimme kehuja rauhallisesta käyttäytymisestä kirpputorilla :)

Tiistai oli touhukas päivä. Aamupäivällä tutustuimme smart-tauluun ja iPadien käyttöön. Lasten tulee suorittaa mediapassi voidakseen käyttää laitteita. Passiin kuuluu iPadin perustoimintojen kertaaminen/ opettelu, keskustelu hyvästä mediakäytöksestä (esim. kuvaan kaveria vain jos olen saanut siihen luvan tai että, käyttöaika on 15min kerrallaan) sekä smart-ajakortti.


IMG_0044.JPG
IPadeja tarvittiin heti seuraavassa hetkessä, kun lähdimme Wahrenin puistoon suorittamaan QR-koodirataa Vasu Festin merkeissä. Vasu Festistä voi lukea lisää keskiviikon Forssan lehdestä. Koodien kiertämisen lomassa saimme herkutella myös pullaa ja mehua. Lasten mielestä radassa parasta oli koodien kuvaaminen ja paikasta toiseen juokseminen :)

IMG_0048.JPG
IMG_0050.JPG
IMG_0047.JPG
Keskiviikkona ehdimme vihdoin hyödyntää sateenkaarihuoneen ateljeeta. Raili toteutti lasten kanssa syksyistä kalvotaidetta, jota monotypiaksikin kutsutaan. Taideteoksia käytetään myöhemmin pohjana lasten omaan toivepuuhun. Maalausvuoroa odottaessa osa lapsista tutustui iPadeilta löytyviin oppimispeleihin. Nelli otti neljä lasta kerrallaan tekemään matemaattisia taitoja testaavaa LUKIMAT-testiä. Testejä tehdessä puhumme lapsille aina eskaritehtävistä. Tilanne pyritään tekemään aina mahdollisimman rennoksi ja ennen tehtävän alkua korostetaan tehtävän leikkimielistä luonnetta ja mahdollisuutta jättää vastaamatta jos tuntuu hankalalta. Testi oli lasten mielestä mukava. LUKIMATIN toinen osuus pyritään toteutttamaan ensi viikon aikana.

IMG_0085.JPG
Torstaina hyppäsimme taas Villi Veturin kyytiin. Pikku Akka keitteli syksyn omenasadosta saatua makoisaa omenasosetta. Tästä saimmekin idean oman omenasoseen keittämiseen. Ensin omenat piti tietysti kuoria ja pilkkoa. Kuoriminen olikin kovin vaikeaa puuhaa ja parilta pieneltä haaverilta ei voitu säästyä millään. Onneksi ruhjeisiin auttoi laastari ja hellä puhallus. Marja oli meillä apuna koko päivän. Soseen tekeminen oli kivaa ja vielä jännittävämpää siitä teki Pikku Akan salainen ainesosa, joka taisi tuoksun perusteella paljastua vaniljaksi.
IMG_0083.JPG
Torstain kunniaksi meillä oli myös hiukan rakkautta ilmassa ;) Sain luvan kuvata tämän hellyyttävän rakkauden osoituksen ja jakaa sen iloisuutta kaikille :)

IMG_0076.JPG
Perjantaina liikuimme paljon. Matka jäähallille oli melko pitkä ja pieni tihkusade teki siitä vielä pidemmän oloisen. Lapset olivat silti todella reippaita kavelijöitä ja kukaan ei valitellut jalkojen särkevän. Ei edes takaisin tullessa, kun takana oli jo tunti luistelua. Tällä viikolla keskityttiin perus luistelutaitoihin. Me aikuiset olimme todella positiivisesti yllättyneitä ryhmien tasosta. Kaikki pysyivät hienosti pystyssä ja osan vauhti oli jo oikeinkin kova. Pukuhuuoneessa kaikki viittasivat mukavan päivän merkiksi ja kaikki halusivat lähteä luistelemaan toisenkin kerran. Oli myös mukavaa vaihtelua päästää tutustumaan violettiin ryhmään.

IMG_0118.JPG

Liikunnallisen perjantain jälkeen on oikein hyvä aloittaa rentouttava viikonloppu!
Ensi viikolla olemme salissa ja tiistaina on huomioitava metsäretki. Luonto aiheen lisäksi pyrimme laittamaan "lukunallen" kiertoon ja lastaamme Villi Veturin alkavalle pitkälle matkalle.