Viikko 35

Viikko 35

Toisen viikon teemana oli tutustuminen ja yhteiset säännöt

Maanantaina Sirpa teetti koko ryhmälle kontrolloidun piirrostarkkailutestin (KPT), joka testaa lasten ohjeiden ymmärtäminen, kuulomuistia, käsitteiden hallintaa sekä hienomotoriikka. Testin aikana puolet ryhmästä piirsi Nellin kanssa omakuvia. Omakuvat on nähtävillä jokaisen lapsen omassa kasvunkansiossa kohdassa omat tuotokset. Samassa kansiossa on myös tutustumispäivänä piirretyt omakuvat. Piirtämisen lomassa tapasimme myös nopeasti kansaedustaja Sirkka-Liisa Anttilaa, joka toi lapsille terveiset eduskunnasta.

Tiistaina aloitimme matkan Villi Veturin kyydissä. Villi Veturin materiaali, sen hahmot ja tarinat siivittävät lapset mm. kirjainten, numeroiden ja maailmaan vaihtuvien teemojen mukaan. Varsinaista tehtäväkirjaa emme noudata, vaan teemme lapsiryhmän tarvitsemia ja lasten toivomanlaisia kirjallisia sekä toiminnallisia tehtäviä tarinoihin liittyen. Esimerkiksi ensi viikolla on luvassa omenasoseen valmistusta kirjan tarinan inspiroimana. Villi Veturin tarina kulkee mukanamme koko eskarivuoden. Lasten ei ole tarkoitus oppia lukemaan tai laskemaan esikoulussa. Tärkeintä on tutustua koulussa opeteltaviin asioihin ja mikä tärkeintä, tuleviin koulukavereihin.

Vv.JPG

Toteutimme Villi Veturiin liittyen lasten oman syntymäpäiväjunan, joka on nähtävillä ryhmän naulakoiden läheisyydessä. Lapset askartelivat kuukausien mukaan junaan kaksitoista vaunua sekä veturin. Jokaisen lapsen aikaisemmin piirtämä omakuva leikattiin ja liimattiin junanvaunuun lasten syntymäkuukausien mukaan. Lapset pitivät askartelusta kovasti ja kuukausien kirjoittaminen mallista onnistui todella hienosti.


Keskiviikkona, kun juna oli saatu valmiiksi, leikimme monia tutustumisleikkejä. Ohjatutleikit olivat lasten mieleen ja niiden lomassa saatiin tutustumisen ohella kokea paljon naurua, kilpailuhenkisyyttä ja jopa hieman jännitystä.

Torstaipäivä oli sateinen, joten jäimme iltapäiväksi sisään ja katselimme Mikko Mallikas elokuvaa. Aamupäivä kului taas eskaritehtävien parissa. Aloitimme päivän päivittämällä kalenterimme. Numerot, viikonpäivät, kuukaudet ja vuodenajat tulevat tutuksia kalenterin myötä vuoden aikana. Lauloimme ja leikimme viikonpäiviin, kuukausiin ja ystävyyteen liittyviä laululeikkejä. Leikimme myös tutustumisleikkejä.

Lapset olivat edellisellä viikolla laatineet ryhmälle säännöt. Kävimme niitä vielä uudestaan läpi ja teimme lisäyksiä lasten ehdotusten mukaan. Totesimme että jatkuva kieltäminen ja sanojen "ei" ja "älä" käyttö on kurjaa. Siispä muokkasimme säännöistä myönteiset ilman kieltosanoja. Sääntöihin liittyen katsoimme Hanna Pakarisen Stop musiikkivideon ja keskustelimme kiusaamisesta ja sen ehkäisemisestä.

Lapset tekivät hommia niin innoissaan ja silti keskittyneesti. Saimme todella paljon aikaiseksi, juttelimme paljon ja pidimme hauskaa.

Perjantaina lapset selvittivät salaista reseptiä eskarimenestykseen. Lapset saivat seuraavanlaisen ohjeistuksen:

Eilen mietimme mitä on hyvä käytös ja miten eskarissa toimitaan. Mietteiden pohjalta kirjoitimme ryhmän yhteiset säännöt. Niitä sääntöjä noudattamalla saa uusia, kivoja kavereita ja pärjää eskarissa hyvin. Jotta eskari sujuisi hienosti, minä paljasten teille salaisen reseptin eskarimenestykseen. Tämän reseptin avulla saatte jokainen sekoittaa itsellenne pienen pussillisen eskarimenestystä. Sen saatte sitten viedä kotiin ja jonain päivänä, kun eskari tuntuu vaikealta, voi pussista vähän maistella eskarimenestystä. Ja tietenkin menestystä saa ja pitääkin jakaa myös kavereille."

Oppimisen ilo.JPG


Ystävällisyys.JPG

Jokainen puki päälleen esiliinat ja nimikoivat pussin johon salainen resepti valmistettiin. Lapsille painotettiin, että namit saa syödä vasta kotona vanhempien luvalla, sovittuna karkkipäivänä :) Jokainen pikkukokki kuvautti itsensä ja kuvat on nähtävillä lasten omissa kasvunkasioissa. Yhdessä laaditut säännöt allekirjoitettiin ja jokainen lupautui niitä myös noudattamaan. Tehtävä oli lapsista mieluinen ja toivottavasti mieleen jäi myös tarkoitus, miksi karkkipussi tehtiin. Pakkasimme myös tähän asti tehdyt eskarityöt lasten omiin kansioihin.

IMG_0022.JPG

Lasten kuvia voin laittaa blogiin vasta, kun kaikkien palvelusopimukset ja niiden myötä kuvausluvat ovat ovat varmistuneet.

Ensi viikolla olemme sateenkarihuoneessa ja kalenterista voi tarkastella tulevia menoja. Tärkeimpänä on muistaa vanhempainilta ja perjantain jäävuoro, jolloin mukaan tulee ottaa kypärä ja luistimet.