Vko 39

Vko 39 U kirjain, Fun Friends ja tunteet, retki ja valotyöpaja

Maanantaina Axel jatkoi Loimijoki-matkaansa ja pysähtyi toiselle laiturille. Tältä laiturilta matkaan tuli erityisen painava matkalaukku. Miksi se oli niin painava? No, laukkuun oli tarttunut tavaroita joista osa oli jo entuudestaan tuttuja ja vain osa ihan uusia. A ja I tavarat jo tiesimmekin, mutta mitä tarkoitti matkalaukussa olleet uimahousut, uimalasit, uistin, uuni, ulkotuli ja uno-pelikortti ? Hetken näitä pohdittuamme joku keksi, että " Hei, kaikki ne alkavat U: lla!" Näin olimmme saaneet matkaevääksi taas uuden kirjaimen. Etsimme salista tavaroita jotka alkavat u:lla tai joissa on U kirjain. Niitä ei löytynyt kovin montaa. Jokainen koitti muovata itsestään U:n ja koska se oli aika haastavaa hetken kuluttua sitä sai kokeilla parin kanssa. Tämä olikin jo paljon helpompaa. Kynähommiin pääsimme U tehtävän parissa.

Tiistai oli toinen virallinen Fun Friends kokoontumispäivä. Kummitus-kerho ja Tuli-ryhmä kokoontuivat ja miettivät molemmat omissa ryhmissään aihetta: TUNTEET. Loisku lohikäärme kertoi aluksi mistä se oli tullut iloiseksi ja halusi tottakai tietää sen, mikä on saanut ryhmän lapset iloisiksi. Jokainen sai kertoa sen vieruskaverille. Muistuttelimme itsellemme, mikä oli hyvä tapa puhua kaverille ja toisaalta myös hyvä tapa kuunnella. Kun ilo asiat oli kerrottu katselimme tunnekortteja ja huomasimme, että ihmisillä voi olla monenlaisia tunteita. Keskutelimme niistä ja tilanteista joissa erilaisia tunteita ilmaantuu. Totesimme, että kaikki tunteet ovat oikeita ja sallittuja, mutta on hyvä miettiä esimerkiksi sitä miten on oikein toimia jos on vaikka vihainen. Lapset keksivät monia erilaisia keinoja; polje jalkaa, laita kädet nyrkkiin, käänny poispäin jne. Tämän jälkeen aikuinen kertoi erilaisia tilanteita ja lapset saivat mennä sen tunnekortin luo jolta heitä kerrottu asia tuntui. Lapsi sai myös halutessaan perustella miksi oli valinnut juuri kyseisen tunnetilan. Kuuntelimme erilaisia musiikkinäytteitä ja huomasimme että niistäkin tuli mieleen erilaisia tunteita. Liikuimme tunnnetilan mukaisesti. Keho kertoo paljon! Tunteita voi myös kuvailla eri väreillä. Kaikilla meillä on oma käsitys siitä mikä on esimerkiki ilon väri tai surun väri. Väritimme työkirjasta tunnenallet väreillä jotka kuvasivat kyseistä tunnetta.

Keskiviikko oli retkipäivä. Lähdimme etsimään Forssan U-paikkaa. Kuljimme ja katselimme ympäristöä löytyisikö u paikka matkan varrelta. lopulta joku keksi "Hei, sehän voisi olla Uimahalli!" Ja uimahallihan se oli. Aikuinen jertoi tarinaa koska <Vesihelmi oli tullut Forssaan ja sitä, missä ennen oli ollut meidän kaupungin pieni uimahalli. Lapset saivat myös kuulla, että meillekin tulee jo tässä syksyn aikana tilaisuus päästä uimahalliin uimakouluun. Sekös riemastutti! Kuljimme u-teitä pitkin Taikatuulen päiväkodin pihaan, sillä onhan Taikatuulessakin U-kirjain. Sieltä matkamme jatkui kohti kirpputoria( taas löytyy U) ja kirpputorilla meille tuli tehtävä. Joka ryhmän piti löytää kirppikseltä joku kiva pehmoeläin josta tulisi meidän ryhmän oma maskotti ja ns. lukupehmo tulevia kotivierailuja varten. Kolmesta pehmosta äänestettiin. Tiukan äänestyksen tulos oli; LUKU-LISKO, jolle vielä keksitään ihan oikea oma nimikin. Olipas mukava retkipäivä.

Torstaina leikimme salissa opiskelija-Tonin johdolla mutamönkiäis-leikkiä. Siinä yksi lapsi oli aina mutamönkiäinen, joka koitti ottaa muita kiinni ryömimimällä. Muut menivät karkuun konttaamalla. Jos jäi kiinni, tuli kiinniotetusta myös mutamönkiäinen. Leikki sujui hienosti, kaikki olivat innolla mukana. Leikkiin mahtui puoli ryhmää kerralla, toinen puoli teki u-tehtävää, jossa harjoiteltiin u-kirjaimen tekemistä ja mikä alkaa u:lla.

Perjantaina pääsimme osallistumaan valotyöpajaan kirjastolla. Helsingistä tullut kouluttaja näytti mitä kaikkea pienillä värillisillä led-valoilla voi tehdä. Tarvikeina oli eläinhahmoja, muovisia mukeja ja kasveja ym. Näiden avulla heijastettiin erilaisia kuioita ja varjoja isolle paperille. Kaikki pääsivät myös koittamaan valoilla "maalaamista". Valoilla tehtiin erilaisia kuvioita ja ne kuvattiin kameralla, jossa oli pitkä valotusaika. Näistä syntyi hienoja kuvioita, jotka heijastettiin seinälle muiden nähtäväksi. Työpaja oli tosi hieno kokemus kaikille, tunti meni nopesti.