Äännekerho

Viikko 48

Osalla oli tällä viikolla jo viimeinen äännekerho, osalla vielä yksi ensi viikon torstaina. Viimeisen kerran äännekerhossa sai Sepe taas herkkunsa ja mahtavaa; Sepe oli kuin olikin oppinut S-kirjaimen.
Vielä teimme hyrrällä puhallusharjoituksia. Hyrrä on siitä hauska, että se yhdistää puhaltaessa kaksi kuvaa yhdeksi, mikä herätti lapsissa ihastusta. Lisäksi vielä pillin avulla pelasimme pelin, jossa pehmeää palloa puhaltamalla eri väristen kiekkojen päälle saimme ohjeen erilaisiin suun motoriikka harjoituksiin. Tälläkin kertaa tuli vielä pieni R-harjoitus kotiin. Ensi ja seuraavalla viikolla
sitten katsastelemme, miten kirjaimet ovat asettuneet paikoilleen. Jos on vielä harjoituksen tarvetta, laitan teille kotiin puheterapeuttien yhteystiedot.

Viikko 47

Tällä viikolla kielipajassa sai taas Sepe herkutella enemmän ja vähemmän; Sepen auttaminen herkkuja syöttämällä on aina vaan kovin mieluisaa. Läksykin kuulusteltiin ja sen jälkeen oli vuorossa kaksi peliä pilliä apuna käyttäen; toisessa puhallettiin pikkuautoa, joka vei meidät erilaisten suun ja kielen motoriikkaa tukevien tehtävien äärelle. Toisessa pelissä saatettiin pienen kilpailun myötä eläinjuna matkaan imien pillillä askelmerkkejä, jotka auttoivat oman eläimen junaan. Vielä harjoiteltiin jo vähän kotitehtävää ja todettiin, että ensi viikolla onkin melkein kaikilla jo viimeinen äännekerho. Vain Keltaisten ryhmä kokoontuu vielä kerran viikolla 48, heillä kun on ollut tässä välissä muita menoja.

Viikko 46

Tämän viikon äännekerhoissa syötettiin taas Sepe Sutta ahkerasti ja taisi siellä jossain Sepen puheessa jo S-kirjain ollakin tuntumassa. Todettiin kuitenkin, että vielä tarvitaan lasten apua harjoittelukerroissa.
Läksyt tarkastettiin ja suujumppaa käytiin puhaltelemalla pilleillä massapalloja ja koristelemalla pitkä elefantti erivärisillä nappuloilla pillillä imien. Sitten törmättiin Dedde-dinosaurukseen, jonka avulla harjoiteltiin D-alkuisia tavuja napakasti, hitaasti ja lopulta nopeasti vaikkapa näin tadatta datta daa dem, dim, dam, dom, dum tai de de de de dee. Jokaiselle oli oma moniste, jonne oli ilmestynyt erilaisia pallojen hyppimisratoja ja niitä seurattiin D-tavuja toistellen ja sormella rytmiä seuraten.
Lopuksi kotitehtävä ja sitten salasana Modo, jonka lapset huikkaavat, kun käytävillä tulevat vastaan. Seuraavaan kertaan!

Viikko 44

Tälläkin kerralla aloitimme käymällä kuvin läpi kokoontumisemme tekemiset, minkä jälkeen tarkastettiin kotitehtävä juna Juppelin drilleistä. Mukavasti saatiin taas auttaa Sepe Sutta oppimaan S-kirjainta omien harjoituskertojemme mukaan.
Uutena juttuna oli puhallushyrrä, joka piti saada pyörimään niin, että sen molemmin puolin olevat kuvat tuntuivat yhdistyvän. Tuntui olevan kovin mieluinen tehtävä!
Sammakkopelin avulla harjoittelimme suujumppajuttuja. Vielä tehtiin kuuloerottelutehtävä, jossa piti löytää sanat, joissa kuuluu S tai R- äänne. Kyllä ne sieltä mukavasti löytyvät, kun oikein keskitytään.
Lopuksi kotitehtävän ohjeistus Nallen suihkusta ja pikku-R:stä. Salaisen tervehdyksen myötä palattiin oman ryhmän hommiin.
Ensi viikolla on pajaviikot, joten seuraavat äännekerhot ovat viikolla 41. Lisäksi uimakoulut muuttavat osallistumispäiviä siten, että torstain äännekerhot (turkoosit ja pinkit) siirtyvät jo maanantaille 13.11.

viikko 41

Tällä viikolla olemme tutustuneet myös äännekerhoon osallistuvaan Sepe Susiin, jolla on S-kirjain hukassa. Opastamme häntä samallakun harjoittelemme itse. Nyt etsimme R:n ja S:n paikkaa "mäellä", ylähammasvallilla pillin ja peilin avulla. Haettiin myös kuvien avulla sanoja, joissa kuuluu s tai r. Suujumppaakin tehtiin puhaltelemalla höyheniä, pukemalla etanan kotilo sateenkaaren väreihin imemisliikkeen avulla. Läksyäkin tuli ja harjoituskertojen avulla sitten opetamme Sepeäkin. Kovasti innokkaita oltiin Sepeä auttamaan! Ja on meillä yksi salasanakin, mutta siitä ei sen enempää.
Ensi viikolla on syyslomaviikko, mutta viikolla 43 jatkamme taas harjoituksia.

Viikko 43

Heti struktuurikuvien jälkeen tarkistettiin ensimmäiset "läksyt". Osa oli ahkeroinut kovin, jotta saa syöttää Sepe Sudelle herkkuhelmiä ja kyllähän se Sepen maha pullottikin! Tarkasti se myös seuraili lasten touhuja.
Aluksi teimme jälleen suun motoriikkaharjoituksia pillin avulla; puhaltelimme pehmeitä pompuloita ja koristelimme käärmeen uudelleen pillillä nappuloita siirtäen (mikä ei ihan helppoa ollut, mutta harjoitus tekee tässäkin mestarin).
Kourun ja kupin tekeminen kielellä vaati tuekseen peilin. Vielä pelattiin avaruusmatkapeli, jossa pääsi etenemään vain salaisen D-kielen avulla.
Sitten taas uusi kotitehtävä ja tarra edellisestä. Vielä kun kaikki muistavat vihkon mukaan kotiharjoitusten jälkeen, niin hyvä tulee.