Kielipaja

Viikko 15

Edellisellä kerralla käytyjä numeroita ja lukumääriä kertailtiin nyt yhdistäen loruilu ja leikki; soitettiin aina lorun jälkeen triangelilla sopiva määrä "kellon" lyöntejä ja lapset laskivat ne mielessään tai ääneen ja näyttivät numerokorteilla mielestään oikean vastauksen. Välillä leikimme loruleikin ystävyydestä ja lopuksi opettelimme uusia adjektiiveja kuvien ja esineiden avulla. Siinäpä loppuaika vierähtikin tällä kertaa.

Viikko 13

Edellisellä kerralla opeteltuja sijaintikäsitteitä kertailtiin vielä kuvien avulla sekä tekemällä kaikista pajalaisista patsaita ohjeistamalla heitä sijaintikäsitteitä käyttäen eri paikkoihin suhteessa toisiinsa. Se herätti hilpeyttä!
Lisäksi kävimme läpi lukumäärät ja nimesimme numerosymbolit kymmeneen saakka. Niitä harjoiteltiin "Kinapelin" avulla (korttipeli, jossa joutuu laskemaan lukumääriä, muistamaan symboleita ja vielä vertaamaan, kumpi luku on suurempi vai ovatko ehkä yhtä suuria). Vielä pelattiin numerobingoa ja numeromuistipeliä.

Vko 8

Alkulaulun jälkeen kertailimme muistipeliä pelaten viime kerralla opeteltuja herkkuja ja juomia. Peliä olisi jatkettu pitempäänkin, mutta otimme harjoituksen alle myös sijaintikäsitteet. Niitä opeteltiin kuvien ja tuolin avulla; ohjeen mukaan noustiin tuolin päälle, kipaistiin viereen tai ryömittiin tuolin alle jne. Vielä harjoiteltiin asettamalla paperiseen nukkekotiin erilaisia huonekaluja ja esineitä ohjeen mukaiselle paikalle. Uudet kuvat liimattiin omaan vihkoon.
Ensi viikolla lomaillaan, mukavaa lomaa kaikille!

vko 4

Tänään kielipajassa alkukokoontumisen jälkeen kertailtiin ruokia ja astioita pienenä nimirallina, jossa jokaisella oli kasa kuvia ja vuorotellen käännettiin kortti pöytään nimeten se mahdollisimman nopeasti. Pelin jälkeen kertailtiin vielä vaatteita kauppaleikin avulla; samalla tuli harjoitettua kuulomuistia ja vaatteiden nimeämistä. Uusina asioina opeteltiin vihannesten, marjojen ja hedelmien nimiä. Lopuksi rentouduttiin satuhieronnassa sadun ja hiljaisen musiikin avulla.

Viikko 3

Alkulaulu ja sitten tänään kertailtiin viime kerralla opeteltuja värejä leikkien myrkkysienileikkiä ja laulaen maalari maalasi taloa-laulua. Sienileikki oli mieluisa ja uudehko maalarista kertova laulukin sujui jo ihmeen hyvin.
Uutena asiana opeteltiin astioita ja ruokia, joita tehtiin tutuiksi myös muistipeliä pelaten. Toisessa ryhmässä katseltiin aiheeseen liittyvää kuvaa, johon liitettiin lauseen jatkamista samalla tutustuen suomen kielen rakenteisiinkin.
Vielä satuhieronta musiikin soidessa taustalla. Se oli niin mukavaa, että tehdään sitä jatkossakin. Ensi kertaan!

Viikko 2 ja uusi vuosi

Kielipajat pyörähtivät taas käyntiin tällä viikolla. Aluksi laulettiin ja loruiltiin syksystä tuttuja juttuja ja esiteltiin itsemme toisillemme. Sitten opeteltiinkin uusi laulu, jolla tervehdimme toisiamme nimeltä jatkossa. Tarranukkien avulla kertailimme vielä vaatetusasioita pukemalla nukeille erilaisia vaatekokonaisuuksia. Tytöillehän tämä oli mielistä.
Värejä opeteltiin; osa jo olikin niistä tuttuja, etsittiin eri värejä omista ja toistemme vaatteista sekä ympäristöstä ja vielä opeteltiin laulu, jossa maalari maalasi taloa eri värein. Ensi viikolla jatketaan väriasioiden tiimoilta.

Viikko 49

Tänään iloiseen joukkoomme saatiin uusi jäsen, joka iloisesti otettiin vastaan ja jota lapset kovasti auttoivat, kun oli niin paljon uusia asioita. Alkulaulun lauloimme ja samalla esittelimme loruillen itsemme ja toisemme uudelle tulokkaalle.
Viime kerralla opettelimme paikkojen ja rakennuksien nimiä ja niitä nyt aluksi kertailtiin. Sen jälkeen otimme esille kasan tarranukkeja, jotka liimasimme vihkoihimme ja joille puimme vaatteita opetellen samalla niiden nimiä. Siinä vierähtikin rattoisasti aikaa. Lopuksi rentouduimme hämärässä musiikkia kuunnellen ja hallaharson alla maaten, samalla kun harson kulkuset viestittivät meille pakkastunnelmaa. Ja lopuksi tuttu lopetuslaulu, joka sekin on opittu jo mukavasti.
Seuraava kielipaja onkin sitten vasta tammikuussa. Nähdään silloin!


Viikko 48

Iloiset tervehdykset laulaen aloittivat tämänkin kielipajan. Lapset osaavat alkulaulun jo aivan ilman apuani ja ovat siitä kovasti innoissaan ja iloisia. Alkuun vielä muodostimme lauseita, joilla esittelimme toisiamme. Harjoitukseen liitettiin myös sanojen rytmittämistä tavujaon mukaan.

Kertailimme tunteita, henkilöitä, verbejä ja nyt uutena asiana paikkojen nimiä muodostamalla lauseita. Osasta tuli ihan tavallisia, osasta enemmän ja vähemmän hassuja, mikä nauratti, mutta huolehdittiin siitä, että sanat taipuivat oikein.
Lumiukkolorua liikuttiin sanojen sykkeessä ja lopuksi sulimme lätäköiksi.

Vielä teimme tabletilla kuullun ymmärtämisharjoituksia, loppulauluakin harjoiteltiin.
Ensi tiistaina onkin viimeinen kileipaja tämän vuoden puolella.

Viikko 47

Tuttujen laulujen ja lorutusten kautta tultiin sisälle kielipajaan. Suomenkielinen alkulaulu sujuu jo hienosti ja loruttelukin sai aikaan iloista naurua ja pulputusta. Kertailimme viime kerralla opittuja verbejä, minkä jälkeen päästiin liikkumaan lumiukkoina jälleen loruillen. Muistipelin pelaaminen oli toisen ryhmän toivelistalla ja sen pelaaminen henkilöillä olikin kovin mieluisaa.
Tässä ryhmässä valmistettiin omat "masiinat", joiden avulla voi harjoitella värejä, numeroita, verbejä ja kotonakin muiden kanssa esittää pantomiimeja.
Toisessa ryhmässä jatkettiin edellisellä kerralla aloitettua leikkiä, jossa oli mukana erilaisia taloja asukkaineen, samalla tuli kertailtua ja opeteltua suomen kielen rakenteita. Vielä luettiin kirja Mutaturkista ja juteltiin hetki kirjan tapahtumista.

Viikko 46

Tutun aloituslaulun ja uuden lorun myötä tultiin taas kielipajaan. Samalla kerrottiin, kuka sinä olet ja kuka minä olen.
Tutun "masiinan" avulla kertailtiin jo hieman värejä ja numeroita sekä pantomiimiesitysten kautta myös verbejä. Toinenkin loru leikittiin lumiukosta, joka sulaa auringon lämmössä. Toisessa ryhmässä leikittiin kodeilla, joihin valittiin asukkaat ja niillä saatiin aikaan leikki vierailuineen. Lauseita myös täydennettiin ja uusia sanoja opeteltiin. Lopuksi luettiin satukirja ja käytiin loppurentoutukseen hiljaista musiikkia kuunnellen Sirpan "hieroessa" telalla.

Viikko 44

Tuttu tervehtimislaulu alkuun ja taas oltiin kielipajassa! Viimekertaisia asioita (henkilöt) kertailtiin bingoa pelaten ja asukkaita eri värisiin kerrostaloihin kooten. Välillä loruiltiin ja leikttiin lumiukkona, joka tuli kyllä pihamaalle, mutta lämpimän tullen suli. Uutena asiana opeteltiin tekemisiin liittyviä sanoja ja niitä näyteltiin toisillemme pantomiimeina. Apuna meillä oli "kuvamasiina", jolle täytyi ensin valita numero ja sitten vielä nimetä väri. Lopuksi syvennyttiin kirjan lukemiseen. Vielä loppulaulu ja vihkot mukaan kotiin harjoittelua varten.
Ensi viikko on pajaviikko, jolloin ei ole kielipajaa. Seuraavan kerran kokoonnumme tiistaina 14.11.

viikko 41

Tällä viikolla kielipajassa tutustuimme toisiimme laulaen ja lauseita muodostaen. Kävimme kuvastruktuurimme läpi (kuvin kerrotaan, mitä tällä kerralla tapahtuu), piirsimme tehtävävihkoon omat kuvat ja juteltiin siitä, että mukaan kielipajasta tulee aina pieni "läksy".
Kuvien avulla opettelimme myös uuden lorun: "Keinuen ja taputellen iloiseksi tuun, kun kutittelet mua, se hymyyn vetää suun". Loru myös leikittiin "leipomalla" kaveria, mikä sai aikaan iloista naurua.
Tunnekuvista tutustuimme erilaisiin tunteisiin niitä nimeten. Vielä pelasimme tunnemuistipelin, joka osoittautui niin suosituksi, että sitä pelataan taas ensikerralla.
Vihkossa oli jokaiselle omat tunnekuvat kotiin vietäväksi ja harjoiteltaviksi. Vielä loppulaulu ja näkemisiin seuraavalla kerralla!
Ensi viikolla on syysloma, mutta viikolla 43 taas seuraava kielipaja tiistaina.

Viikko 43

Tällä viikolla kielipajassa aloitettiin tutulla laululla sekä tutulla lorulla, jossa vuorotellen keinuteltiin ja kutiteltiin toisiamme. Kertailtiin tunnekuvat ja pelattiin niistä tehtyä muistipeliä tunteita samalla nimeten.
Uusina sanoina opeteltiin henkilöihin liittyviä nimiä ja pelattiin niistä tehtyä bingopeliä, samalla taas henkilöitä nimeten. Lopuksi luettiin yhdessä kirja Allun metsäretkestä ja kuvien avulla kerrattiin tuttu loppulaulu.

Toisen ryhmän kanssa lisäksi muodostettiin pussista nostettujen tunne- ja henkilökuvien avulla lauseita, jotta oikeat taivutusmuodot löytyvät. Heidän kanssaan luettiin kirja kadoksissa olleessta Luru Luteesta, joka lopulta onnellisesti löytyi.

Kielipaja onkin poikkeuksellisesti jo ensi maanantaina uudelleen, joten nähdään silloin!