2. Tapaaminen

2. tapaaminen: minun tunteeni

Opittavat asiat:
- Omien ja toisten tunteiden tunnistaminen
- Tunteiden ilmaiseminen
- Tunteiden normalisointi. Kaikki tunteet ovat sallittuja!
- Me voimme vaikuttaa siihen, millaisia tunteita koemme ja lisätä mukavalta tuntuvien tunteiden määrää

Toisen tapaamisen aloitimme kertomalla tilanteesta, jolloin on ollut rohkea. Pallo kiersi piirissä ja sen pitäjällä oli puheenvuoro. Suurin osa muisti jonkun tilanteen, jolloin on ollut rohkea.

Rohkeudesta siirryttiin varsinaiseen aiheeseen eli tunteet. Erilaisista tunteista esiteltiin kuvakortteja, joissa kasvokuvia erilaisista tunteista. Tunnistimme näitä ja keskustelimme milloin mikäkin tunne voi näkyä. Keskustelimme miten mikäkin tunne näkyy ja mitä ihminen tekee kun on esim. iloinen, vihainen tai pelokas.

Leikimme tunne-leikkiä, jossa lattialle asetettiin neljä perus-tunnekorttia: iloinen, surullinen, pelokas ja vihainen. Kerrottiin erilaisia tilanteita esim. "on syntymäpäiväsi" tai "jäätelösi putoaa". Tilannekuvauksen jälkeen lapset siirtyivät sen tunnekortin luo, joka kuvasi sitä tunnetta mikä lapselle tulee kussakin tilanteessa. Joka tilanteen jälkeen keskusteltiin siitä miksi kyseinen tunne tulee. Hajontaa tuli jokaisessa tilanteessa, josta voitiin todeta, että eri ihmisillä tulee erilaisia tunteja eri tilanteissa ja että kaikki tunteet ovat sallittuja.

Keskustelimme väreistä ja mietimme mikä väri voisi kuvata kutakin tunnetta. Teimme aiheesta väritystehtävän. Lopuksi esittelimme väritykset muille ja totesimme, että jokainen näkee eri tunteet erilaisina väreinä. Viha kuvattiin usein punaisena, mutta esim. ilo oli jollekin sininen väri, toiselle keltainen jne. Yhtäkään täysin samanlaista värisarjaa ei tullut kenellekään, josta näimme taas, että jokainen näkee tunteet omalla tavallaan.

Lapset osallistuvat hienosti, ensimmäisellä kerralla aika hiljaisesti olleet lapsetkin osallistuivat tällä kertaa jo vähän enemmän keskusteluun.