Tutkimuspaja

Viimeinen pajapäivä

Viimeisenä pajapäivänä tutkijat ottivat rennommin ja katselivat elokuvaa. Aiheeksi valokoitui tulivuoriryhmän teeman mukaan: dinosaurukset ja tulivuoret. Viaplayn kätköistä löytyi 1988 tuotetun Maa aikojen alussa -elokuvasarjan ensimmäinen osa, joka oli kestänyt aikaa yllättävänkin hyvin.

A2B98E75-8547-49FF-B91E-3C9C34B55816.jpeg
Ja eihän elokuvaa voi katsoa ilman herkkuja. :) Otimme siis todellisen varaslähdön viikonloppuun.

F9037B57-4CCA-48BB-B951-61BA8037F242.jpeg
Askartelupajalaisten kokoama taidenäyttely oli upea. Siellä oli myös esillä meidäm pajamme tuotokset.

IMG_0401.JPG
IMG_0402.JPG

Neljäs pajapäivä

Tulivuoritutkijat tuottivat animaationsa loppuun ja lisäsivät niihin vielä tarinan videon tueksi.

Pandatutkijoiden keräämästä tiedosta ja valokuvista tehtiin supersankari-aiheinen iMovie traileri.

IMG_0396.JPG
Arfikan eläinten ominaisuuksia ja heidän asumustaan esitellään lyhyessä animaatiossa. Tutkijat olivat kuvaus tilanteessa hieman jännittyneitä, mutta onneksi yksi heistä rohkaistui myös puhumaan videolla.

Jalokivitutkijoiden jalokiviä, niiden värejä ja tutkimuksen eri vaiheita esitellään myös videon muodossa.

90149F35-504F-4963-BD0D-BE4412C63243.jpeg
Kaikki videot löytyvät sivupalkista. Torstaina meille jäi aikaa myös leikkiä, pelata lautapelejä ja padeja sekä harjoitella kineticillä lukujonotaitoja.

IMG_0341.JPGKolmas pajapäivä

Keskiviikkona tulivuoritutkijat kotiutuivat taas päiväkodin puolelle. Muut kolme ryhmää jäivät työstämään töitänsä eskariin. Tavoitteena oli saada kaikki tutkittavat kohteet valmiiksi ja löytää niistä kiinnostavaa tietoa.

Jalokivitutkijoiden kiteet olivat kuivuneet ja tutkijat alkoivat koostaa niistä kiviä. Kiteiden sekaan lisättiin liimaa ja tietysti kimalletta. Tutkijat vaikuttivat innostuneilta. Kiteitä oli niin paljon, että niistä saivat molemmat muovailtua itselleen useamman kiven. Tärkeää oli, että ne saa myöhemmin viedä kotiin. :)

IMG_0463.JPG
IMG_0347.JPG
Pandatutkijat havaitsivat, että tutkimuskohteen pää oli ikävästi ironnut yön aikana. Kun kuumaliima ei enää auttanut, annoimme ensiapua haaraniittien voimalla ja pää satiin taas pysymään kiinni hartioissa. Pandassa oli myös vielä hieman maalattavaa.

IMG_0374.JPG
Eläintutkijat olivat luonnostelleet paperille eläinten kodin ja lähtivät nyt maalaamaan taustaa. Tutkijat saivat useita värejä yhteen sekoittaen aikaiseksi todella hienoja sävyjä. Kävi ilmi että kaikki kolme, kirahvi, kilpikonna ja leopardi asuivat samassa talossa. Pihasta löytyi vedessä viihtyvälle kilpikonnalle oma uima-allas. :)

IMG_0373.JPG
Tulivuoren tutkijat pääsivät jo keskiviikkona tekemään animaatioita omista tarinoistaan. Tarinat löytyvät sivupalkista.

BB724289-F85F-40E3-A728-DC0CFFC0D636.jpeg

Kun kohteet valmistuivat, oli kaikkien aika tehdä taustatyönsä loppuun. Videoiden ja kuvien avulla tutkijat etsivät mielenkiintoisia seikkoja kohteista. Luimme myös yhdessä tietoa netistä ja keskityimme löytämään vastaukset kysymyksiin, jotka tutkijoita kiiinnostivat. Jäi meillä aikaa myös hieman ihan vaan pelailla.

Tutkijoiden tuli myös miettiä, millä tavalla he halusivat koota yhteen kaiken tekemänsä ja etsimänsä tiedon, millä tavalla tutkimus tuodaan muiden tietoisuuteen. Tulivuoritutkijat olivat tuottaneet omista projekteistaan animaatioita joista myös muut innostuivat. Näin, kuin huomaamatta saimme integroitua pajaan myös toisen aiheen, joka tutkimisen ohella oli tvt. Jalokivitutkijat suunnittelivat iMoviella toteutettavaa elokuvaa, pandatutkijat halusivat luoda pandasta supersankarin. Kuin tätä varten tehty oli yksi iMovien traileri pohja. Eläintutkijat päättivät tehdä animaation. Pajamme Salla on todella taitava koneiden kanssa, joten tuotoksista tulee varmasti todella hienoja.

Iltapäivällä tulivuoritutkijat toteuttivat muulle ryhmälle todella mielenkiintoisen kokeen, johon he olivat perehtyneet toden teolla. Tarvittiin vain soodaa, etikkaa ja elintarvikevärjättyä vettä ja aikaiseksi saatiin upea tulivuoren purkaus! Kokeesta teki kiinnostavan myös se, että lapset varustautuivat siihen takein, suojalasein ja kumihanskoihin. Ryhmämme jäsenet olivat kuin 13 todellista professoria. :)

IMG_0349.JPG

Toinen pajapäivä

3F0582CC-4D51-4486-84F2-9559E4C37D1D.jpegF410CD6D-2713-449E-872B-E26D1AC59DA6.jpeg

Tiistaina kaikilla oli tutkittavat kohteet tiedossa ja ryhmät jaettu, joten pääsimme heti työn touhuun.
Tulivuori tutkijat alkoivat rakentamaan omia tulivuoria ja kehittämään tarinaa sen ympärille. Tehtiin tausta ja etsittiin hahmot . Pääsimme myös tutustumaan oikeaan laavaan.

Jalokivitutkijat alkoivat värjätä merisuolaa valitsimiensa jalokivien värien mukaan. Suolasta on tarkoitus muovailla jalokiviä seuraavana päivänä. Valikoituneet jalokivet ovat: smaragdi, rubiini, safiiri, topaasi, itämainen ametisti ja timantti. Jalokivistä etsittiin myös muuta tietoa netistä. Tutkijat ehkä hieman kyseenalaistivat pajan leikillisyyttä. Täytyy huomenna paneutua itse tutkimiseen hieman enemmän ja selata herkullisia faktoja wikipedian maailmasta. :)

IMG_0328.JPG
IMG_0334.JPG
IMG_0333.JPG
Pandatutkijat päättivät rakentaa 3D-mallinnoksen tutkittavasta kohteestaan. Kohdetta on helpompi tutkia kun se on konkreettisesti havaittavissa. Rakenteluun päätettiin käyttää maitotölkkejä, pahvilaatikoita, muovisia kennoja, pahvia ja maaleja. Tutkijoilla oli apuna huikean hieno, edellisenä päivänä tehty luonnos pandasta. Tutkijat olivat inoissaan mallinnoksestaan ja vastailivat innostuneina muiden lasten kysymyksiin.

IMG_0332.JPG
Afrikan eläimiä tutkiva ryhmä oli edellisennä päivänä päättänyt piirtää tutkittavat eläimet. Eläimet ovat kirahvi, kilpikonna ja leopardi. Hahmoista tuli suuret ja hienot. Ryhmä alkoi tutkia eläinten elinympäristöä netin videoiden ja kuvien perusteella. Elinympäristö päätettiin toteuttaa maalaamalla ja pohjaksi leikattiin suuri, suuri paperi.Ensimäinen pajapäivä

Edellisellä viikolla pidetyssä pajapalaverissa lapset valikoivat tutkittavaksi aiheeksi maapallon. Lapset tuntuivat kokevan tvt:n käytön toissijaisena, joten päätimme keskittyä tutkimiseen laitteiden sijaan. Toki heti ensimmäisenä päivä otimme iPadit käyttöömme ja harjoittelimme selaimen käyttämistä tiedon etsintää varten.

Ensimmäinen pajapäivä meni hyvin pitkälti aihetta tarkentaessa. Lapset jakautuivat pienempiin ryhmiin mielenkiinnonkohteidensa perusteella ja alkoivat pohtia tutkittavaa aihetta.

IMG_0398.JPG
Ryhmiä muodostui neljä ja heidän aiheensa ovat: jalokivet, tulivuoret, pandat ja Afrikan eläimet, joista erityisesti leopardi, kirahvi ja kilpikonna. Lasten osallisuus oli hyvin suuressa roolissa aiheita valitessa. Jokainen saa kokea koko viikon tutkivansa ja työstävänsä aihetta joka häntä todella kiinnostaa.

IMG_0458.JPG
Paja on hyvin ajankohtainen uutta opetussuunnitelmaa tarkasteltaessa. Lasten osallisuuden ja heidän ideointinsa ansiosta pajasta vaikuttaa kehkeytyvän hyvin ajakohtainen ja trendikäs ilmiöpaja. :)