Tiistai

Tiistai

Tänään aamulla jännitys oli jo kokonaan hävinnyt ja kaikki lähtivät salista oman ryhmänsä kanssa pukemaan, kuin olisivat jo kauemminkin olleet yhdessä. Aamulla meillä oli mukava pakkasaamu ja saimmekin ihmetellä, että mitä vedelle käy kylmässä ja pakkasilmassa. Matkalla kodalle saimme taas kokea monta ihmeellistä asiaa, joita yhdessä pohdittiin; minkä lehtiä puista oli pudonnut? miksi lehdet putoavat? mitä lehdille tapahtuu, kun ne putoavat? mikä eläin tykkää tehdä pesän lehtikasaan? mitä siili tekee talvella? miksi luontoa ei kannata roskata? miksi ihmiset tarvitsevat happea? mistä happea tulee? mitä kasvit tarvitsevat? mitä liikennemerkkejä matkalla löytyi? Olimme taas monta asiaa käyneet läpi ennen kuin pääsimme kodalle asti. Yhdessä löytyy ympäristöä havainnoimalla monta kysymystä ja joukossa pohtimalla, niin löytyy myös vastauksia.

Kodalla mietimme ilmaa ja millaista ilma on. Tänään ilma oli kylmempi kuin eilen. Mietimme voiko ilmaa maistaa, haistaa, tuntea tai kuulla. Mietimme, mitä ilma on ja miten tuuli syntyy. Pohdimme myös mistä näkee tai huomaa tuulen. Lapset hyvin oivalsivat, että tuulen ja sen voimakkuuden näkee liikkeestä, esim. puiden tai lipun heilumisesta. Päätimme yhdessä rakentaa meille "tuulikellon". Tällä kertaa tuulikellomme ei pidä ääntä, vaan näyttää meille kuinka paljon tulee. Sitä varten tarvitsimme työkaluja; oksasaksia ja pareittain lähdettiin etsimän erilaisia (erikokoisia, eri painoisia ja eri mallisia) tarvikkeita metsästä, joita voimme käyttää kellossamme. Tärkeää oli myös muistaa jokamiehenoikeudet.

IMG_2216.JPG

Kun meillä oli tarvikkeita metsästä kerättynä tarpeeksi, niin suuntasimme kotaan sisälle, missä tuli jo lämmittikin mukavasti. Siellä harjoittelimme solmun tekemistä ja hienoja solmuja syntyikin yksin tai parityöskentelynä. Jokaiseen metsästä tarkasti valittuun lehteen, oksaan, heinään tai kaarnanpalaan solmittiin naru. Yhteistyössä narut solmittiin yhteisen isoon keppiin. Lapsista oli hienoa työskennellä ja yksi totesikin, että kyllä vanhemmat ovat nyt varmasti minusta ylpeitä, kun opin tekemään solmun. Oppimisen ja oivaltamisen ilo on hienoa!

IMG_2227.JPG

Kun saimme tuulikellon valmiiksi, etsittiin sille sopiva paikka ulkoa. Ryhmätyössä on voimaa! Tuulikello asetettiin paikoilleen ja siitä seurattiin tuulen voimakkuutta sekä oltiin itse tuulia puhaltelemalla siihen. Loppuviikon voimmekin jatkaa säätilan tarkkailua.

IMG_2237.JPG
Sitten oli aikaa yhteisille leikeille. Eiliset kalastusleikit jatkuivat ja saaliiksi tuli jopa "hirviön käsi" ja pohdimme miksi jotkut syötit uppoavat ja toiset kelluvat. Myös auto tuli kalastuspaikan viereen. Onginnan lomassa pidettiin evästauko ja makkarat maistuivat kaikille. Pohdittiin myös seuraavan päivän ohjelmaa ja ajatuksia viikosta. Leikit jatkuivat, kunnes lähdettiin taas reippailemaan kohti eskaria. Matkalla löydettiin monta ihmettä, kuten sorsia ja matoja. Näiden päivien aikana olemme myös miettineet missä ja miten Forssassa saa kalastaa/onkia, sekä millaisia kaloja Suomen vesistöissä asustaa. Tänään esimerkiksi totesimme, ettei sinivalas millään mahdu Loimijokeen ja kuinka hauella on terävät hampaat.

IMG_2260.JPG
Huomenna aamulla suuntaamme Forssan luonnonhistorialliseen museoon tutustumaan eläimiin ja tämän jälkeen ostamaan eläimille talviruokaa.