Maanantai

Maanantai

Maanantaina lähti joukko hieman jännittyneitä, mutta innokkaita lapsia kohti metsää ja kotaa. Meillä oli mukava lämmin, syksyinen ilma ja pieni vesisade. Vesisateesta ja Loimi-joesta päästiin heti keskustelemaan vedestä ja mistä vesi tulee jokeen. Lisäksi mietittiin, mistä sitä vettä riittää (lasten omia kysymyksiä). Matkalla kodalle löytyi myös monia asioita kuten havu- ja lehtipuita, kastemato ja sorsia. Näistä saimme monta keskustelua aikaiseksi; miksi madot tulevat maanpinnalle sateella, miksi naarassorsa on ruskea ja uros värikäs. Myös laskettiin kuinka paljon sorsia Loimi-joesta löytyikään. Sillä hetkellä näkyi 7. Yhdessä tutkimalla ja pohtimalla löytyivät vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Nopeasti jännitys hävisi ja tilalle vaihtuikin iloinen puheensorina. Lapset hienosti itse oivaltavat ympäristöstä asioita ja kysyvät MIKSI- kysymyksiä. Näin opitaan monia uusia asiota yhdessä matkan varrella. Varsinkin, kun yhdessä pohditaan, eikä lapsille anneta suoria vastauksia. Joukko taitavia lapsia oli matkassa.

IMG_2210.JPG
Kodalle päästyämme tutustuimme jokamiehenoikeuksiin ja mietittiin mitä metsässä saa tehdä. Sytytimme nuotion ja laitoimme veden kiehumaan pannuun. Samalla mietimme veden kiertokulkua ja lopuksi saimme huomata kuinka vesi lämmetessään todellakin höyrystyy ja nousee taivaalle. Ehkä uudeksi pilveksi ja sataa meille kohta vetenä, tai jopa lumena alas. Lisäksi osa tutustui lintu- ja eläinkirjaan. Kirjasta etsittiin mm. sorsan äänet ja matkittiin niitä.

Tämän jälkeen pääsimme metsään rakennus- ja työhommiin. Kokeiltiin sahoja ja puukkoja. Syntyi hienoja erilaisia keppejä, pölkkyjä sekä myös onkia. Myös IPad oli matkassa mukana, millä lapset dokumentoivat omia touhujaan.
IMG_2180.JPGIMG_2181.JPGIMG_2185.JPG


Pian olikin eväiden aika ja hyvin maistuivat kaakao sekä ruisleipä, osa myös paahtoi leivän.

IMG_2194.JPG

Vielä jäi aikaa leikkeihin ja kuramyyrät olivat vauhdissa. Lopuksi jokainen "puhdistautui" kierimällä nurmikolla ja lähdimme onget olalla kohti eskaria.

Matkalla vielä pysähdyttiin "ongelle". Ruoka maistui eskarissa ja samalla mietittiin seuraavan päivän ohjelmaa.

IMG_2205.JPGIMG_2207.JPG