Viikot 43-46

vk 46 13.11.2017 - 17.11.2017

Viikko alkoi iloisissa merkeissä. Pajoissa oli ollut kivaa ja se oli mukavaa vaihtelua ja nyt oli taas hyvä palata omien kavereiden pariin.
Maanantaina aloitettiin heti reippaasti tutustumalla E-kirjaimeen. Puoli ryhmää teki paperitehtävää ateljeen puolella ja toiset harjoittelivat alkuäänteitä sateenkaaressa smartilla ja tableteilla.
Illalla oli sitten yhteinen tapahtuma eskarin läheisyydessä. Isät, papat ja taisi olla jokunen äitikin suorittivat liikennerastin toisensa jälkeen. Joku sanoi, että näytti ihan Jukolan suunnistustapahtumalta, kun taskulamppujen valo häälyi Wahrenin puistossa. Piti parkkeerata autoja, etsiä heijastinkuvioita, tutustua paloautoihin, tunnistaa liikennemerkkejä, leikkiä stop-leikkiä jne. Ja sai myös herkutella eväsrastilla. Palute on ollut myönteistä :)

Tiistaina oli Friends-kerhon vuoro. Tällä kertaa oltiin isommalla ryhmällä ja aikuisia oli enemmän auttamassa, kun mietittiin miten jonkun tavoiteltavan taidon oppiminen etenee.
Leikattiin kartongista myös E- ja S-kirjaimia ja koristeltiin ne. Myöhemmin liimataan ne vihkoon.

Keskiviikkona oli sitten teknologiaseikkailu. Siellä oli viisi toimintapistettä, joista neljään jokainen pääsi. Pimeässä huoneessa piti koodien avulla saada matkalaukun lukko auki. Laukuissa oli lisää koodaustehtäviä joko beebotilla tai paperilla.
Ateljeessa ohjelmoitiin nalleja heiluttamaan tassujaan. Salissa piti keräillä virusörkkejä - koodit etenemiseen saatiin kuvilla.
Sateenkaaressa johdettiin sähköä seisomalla metallilaatan päällä ja pitämällä kaveria kädestä (jännite oli niin pieni, ettei sitä tuntenut). Sillä tavalla piti etsiä oikeat kirjainkoodit. Ohjattiin myös autoa älytaululla. Keskimmäinen oli ohjaaja, joka sai auton eteenpäin ottamalla kädestä edessään olevaa - taaksepäin ottamalla kädestä takana olijaa ja kääntymään ottamalla kädestä sivuillaan olevia.
Aurinkohuoneessa oli animaation tekoa, sinne en itse päässyt näkemään, joten en osaa kertoa enempää.
Valokuvaosiossa on muutama kuva seikkailusta.

Torstaina ykkös- ja kakkosluokkalaiset tulivat seikkailemaan meille ja me lähdettiin tehtaan koululle synttäreitä viettämään. Sankareiden toiveleikkeinä oli hippaa, aasinhännän kiinnitystä ja autokilpailu. Lisäksi leikittiin vielä "pidä oma puoli puhtaana" - kumpikin joukkue heitti hernepusseja ja sanomalehtipalloja pois omalta puoleltaan sen kuin kerkisivät. Sankarit tarjosivat meille suklaakakkua kermavaahdolla ja mehua.

Perjantaina marssittiin sitten jäähallille, tällä kertaa Maria vei autolla luistimet. Jäällä ringeten Anu Pitkänen apulaisineen opetti luistelua ja ringettemailojakin päästiin käyttämään. Kaikki pysyvät jo aika hyvin pystyssä ja muutamat viilettävät hurjaa vauhtia. Koko tunti jaksettiin hyvin ja näkkärin voimalla vielä käveltiin eskarille. Onneksi selvittiin sateetta.

Ensi viikko vietetään salissa. Tiistaina mennään tutustumaan kirkkorakennukseen. Lähdetään eskarilta klo 8.40.

vk 44 30.10.2017 - 3.11.2017

Tämä viikko vietettiin aurinkohuoneessa.
Maanantaina Maria ja Suvi osallistuivat LastenForssa-seminaarin luennolle ja meillä oli sijaisena Riitta. Aamupäivällä ulkoilun jälkeen luettiin, leikittiin, pelattiin ja ommeltiin. Iltapäivällä seminaariin osallistujia tuli tutustumaan eskariimme. Heidän tulonsa viivästyi, joten meillä ei siinä vaiheessa ollut montakaan eskaria paikalla. Paikalla olleet keksivät vieraiden kanssa tarinaa käyttäen apuna esineitä, joita oli koottu laatikoihin
(nukke, kissa, tuoli, hevonen jne.)

Tiistaina päästiin vierailemaan Forssan Palveluskoirien halliin seuraamaan agility-näytöstä. Neljä koiraa - kolme isoa sekarotuista ja pikkuinen kääpiöpinseri esittelivät taitojaan omistajiensa ohjaamina. Ensin lapset saivat tutustua rataan, joten he osasivat vähän katsoa missä tuli virheitä. Koirat olivat taitavia ja nopeita. Kahta koiraa pääsimme myös silittelemään. Kaksi koirista esitteli myös "nose work" -työskentelyä eli käyttivät nenäänsä ja etsivät hajuja.

Keskiviikkoaamuna ensimmäiseksi koko eskariporukka kokoontui saliin ja jakaantui siellä omiin pajaryhmiinsä. Pajaryhmät pitivät sitten puolen tunnin palaverin tulevan viikon tekemisistä. Sen jälkeen ulkoiltiin päiväkodin pihalla. Sisällä meillä oli vieraana oma kummiryhmämme päiväkodin puolelta eli osa Värttinät-ryhmää. Heidän kanssaan leikittiin ja pelailtiin.

Torstaina oli vuorossa Friends-kerhot, joista on omat bloginsa. Toisen ryhmän kanssa valmistettiin kutsuja erääseen tulevaan tapahtumaan.

Perjantaina päästiin kodalle hyvässä syksysäässä. Kodan ympäristö ei ollut ihan niin mutainen koska on ollut pakkaskelejä mutta vettä toki taaskin löydettiin ja hanskat ainakin kastuivat. Vedenpinnat kun olivat jäässä ja siitä piti irrotella jäätimantteja, joista meinasi tulla vähän kiistaakin. Asiat saatiin kyllä aina sovittua. Kodassa herkuteltiin lätyillä kera sokerin ja mansikkahillon. Aika loppui taas kesken, on niin mukava puuhailla metsässä keppien ja tällä kertaa "timanttien" kanssa.

Ensi viikko kuluu siellä pajoissa - niistä tulee sitten omat blogit.

vk 43 23.10.2017 - 27.10.2017

Maanantaina palattiin virkeinä syyslomalta eskariin. Viikko vietettiin viidakkohuoneessa, jonne oli loman aikana laitettu kokolattiamatto. Kaunis vihreä ja pölyämätön. Sen päällä on mukava leikkiä ja mikä parasta: melutaso vihreässä huoneessa laski tuntuvasti.

Maanantaina juteltiin syyslomasta, jokainen vuorollaan kertoi mitä oli puuhannut ja sitten vielä piirrettiin aiheesta. Halukkaat ehtivät vielä ommella lukutiikerin ystäviä.

Tiistaina oli aika kylmä päivä. Ulkona lämmiteltiin juoksuleikeillä - hippaa ja kuka pelkää pelimiestä.
Sisällä oli vuorossa äännekerhot ja osa porukasta kävi lauleskelemassa muskarilla.

Torstaina pidettiin friends-kerhot ja opeteltiin koodausta. Ulkona ensin leikittiin robottileikkiä: etummainen oli robotti, jonka selkään pari koodasi etenemisohjeet. Koputus yläselkään, eteenpäin samanverran askelia kuin koputuksia - koputus alaselkään, taaksepäin - olkapäähän, vasemmalle ja oikealle.
Sisällä sitten koodattiin beebotilla. Sille piti koodata reitti erilaisiin muotoihin, omaan nimeen ja vielä etsittiin alkuäänteitä. Taitavia ja innokkaita koodaajia - ja siinä samalla oppii paljon muutakin.

Torstaina oli riemun päivä, kun oli satanut
ensilumi. Toinen toistaan hienompia lumiukkoja ja - heppoja ilmestyi Wahrenin puistoon. Niin kivaa oli, ettei olisi maltettu lähteä sisälle vaikka alettiin olla aika märkiä :)
Sisällä tehtiin yhdessä tarina Nalle Nappisilmän Forssan-reissusta. Siitä tuli aika hassu - kaikki osallistuivat ja kovasti nauratti. Ja samalla tutustuttiin N-kirjaimeen. Ja tehtiin N-tehtävä. Leikkimään ja ompelemaankin ehdittiin.

Perjantaina mentiin tuttuun metsäpaikkaan. Se on aina yhtä mieleistä vaikka matka on aika pitkä.
Jatkettiin suojaväri-teemaa. Nyt huomattiin, että tilanne oli taas muuttunut koska oli lunta. Ilves huomasi saaliin helposti vaikka oli päällä harmaata, mustaa tai vihreää. Puhumattakaan muista väreistä.
Opeteltiin timantinryöstöleikki. Siihen oli tilaa hiukan liian vähän mutta opittiin idea, voidaan sitten leikkiä uudelleen avarammassa paikassa.
Vapaa leikki metsässä on mukavinta mutta ennen lähtöä vielä harjoiteltiin alkuäänteitä: puihin oli kiinnitetty kirjaimet A, I , U, S, N. Aikuinen sanoi sanoja ja piti mahdollisimman nopeasti mennä sen kirjaimen luo, jolla se sana alkoi.

Oranssi-Vihreissä luetaan paljon. Tälläkin viikolla on ehditty lukea useampi kuvakirja
ja kaikki tykkäävät kuunnella. Onneksi kirjasto on niin lähellä.

Ensi viikko ollaan aurinko-huoneessa. Maanantaina ollaan iltapäivä sisällä, koska Lasten Forssa - juhlaseminaariin osallistujat tulevat katsomaan puuhiamme. Tiistaina päästään katsomaan koirien agilityä ja perjantaina on retki kodalle.
.20171026_141929.jpg