Viikot 34-41

vk 37 11.9.2017 - 15.9.2017

Viikko vietettiin salissa.

Maanantaina pääsimme seuraamaan Taikuri Luttista teatteritalolle. Hauskojen taikatemppujen lomassa juteltiin tärkeästä asiasta: kaveria ei jätetä leikin ulkopuolelle ja kaikki voivat leikkiä keskenään. Ihmeellisiä temppuja taikuri osasi: mm.kädestä salaperäisesti kadonnut huivi löytyi Fretan saappaasta ja tyhjään käteen ilmestyi pelikortteja vähän sormia napsauttamalla.

Tiistaina puhepiirissä jatkettiin aiheesta eli riitojen ratkaisemisesta, kaverin kohtaamisesta ja miltä kaverista tuntuu.
Leikittiin tutustumisleikki ja tehtiin eskaritehtävä numero-lukumäärä -vastaavuus. Ja vapaastikin ehdittiin leikkimään.

Keskiviikkona leikittiin Kim-leikkiä eli lattialla tavaroita, silmät kiinni, yksi tavara poistetaan, kuka keksii mikä puuttuu.
Eskaritehtävänä oli hahmotustehtävä: löydä kuvasta tähdet ja sydämet, väritä ne.
Ehdittiin vielä juhliä synttäreitä Vihreän ryhmän kanssa.

Torsataina leikittiin taas Kim-leikkiä, keskusteltiin siitä, millä saisi kaverin iloiseksi ja harjoiteltiin tavutusta taputtamalla nimiä.

Perjantaina oli Vihreän ryhmän kanssa toimintaa eri pisteillä. Oli palikkarakentelua, trampoliinihyppelyä, värityskuvia, tabletilla pelaamista ja beebotilla koodausta.
Sen jälkeen eväsretki kirkkopuistoon vihreiden kanssa.

vk 36 4.9. - 8.9.2017

Tämä viikko vietettiin sateenkari-ateljeessa, joten olemme käyttäneet enemmän tietotekniikkaa.

Maanantaina melkein kaikki saivat suoritettua smart-passin, joten mediapassi on melkein kaikilla jo valmis ja saa käyttää älylaitteita. Käytämme pääasiassa erilaisia oppimispelejä kuten esim. Eka-peliä, Lola-matikkaa ja Molla-ABC:tä. Papunetin muisti- ja palapelejä on mukava pelata älytaululla.
Sillä välin, kun osa ryhmästä suoritti Marian kanssa passeja, osa oli taiteilemassaateljeen puolella. Tehtiin sokerimaalausta - ensin kasteltiin paperi (oikeastaan pahvi) sokeriliemellä (1 osa sokeria 2 osaa vettä), sitten vesiväriä tiputeltiin märälle paperille. Se levisi hienosti ja tuli kauniita värikkäitä töitä, joita jatkotyöstämme myöhemmin. Hiukan oli tahmeaa ja makeaa :)

Tiistaina aloitimme päivän Wahrenin puistossa VASU-festeillä. Siellä oli useampia rasteja, joiden tehtävät avautuivat Qr-koodien takaa. Kiersimme puistoa kolmessa ryhmässä. Tehtäviä oli monenlaisia - liikuntaa, matematiikkaa, rakentelua, kielellisiä jne. Lopuksi saimme tehtaan koululla mehua ja pullaa. Sen jälkeen mentiin muskarille musiikkihetkelle, joka päättyi satuhierontaan. Jokainen hieroi kaveria ja sai myös itse hieronnan - taustalla soi rentoutusmusiikki ja sadun mukaan tehtiin liikkeet kaverin selkään. Kaikki osasivat ja kaikille tuli mukava rento olo.

Keskiviikkona luettiin Robotti-Tiikerille, se osasi sylissä kuunnella yhtä hyvin kuin muukin Oranssi-ryhmä.
Lukemisen jälkeen piirretiin Robotille ystäviä ja osa ehti jo tehdä piirroksesta kaavan, jonka mukaan sitten leikataan ja ommellaan huovasta pehmo. Ne ystävät alkavat sitten seikkailla ja tutustua Forssaan.

Torstaina mentiin taas Talsoilan metsään. Nyt mitattiin matka - 1490 metriä, joten kolmen kilometrin kävelylenkki tulee aina metsäpäivinä. Kaikki kuitenkin ovat hyvin jaksaneet eikä valituksia ole kuulunut. Ja metsässä jaksetaan juosta ja leikkiä. Metsässä liikkuminen vahvistaa lapsen kehitystä monipuolisesti. Korkeuserot harjoittavat mm. tasapainon kehittymistä ja karkeamotoriikkaa. Metsä ympäristönä kehittää myös näkö-, kuulo-, tunto- ja hajuaistiakin.
Metsässä tehdään aina myös eskaritehtäviä. Tällä kertaa teimme oman nimen luonnonmateriaaleista.
Ilves ja jänikset -leikin avulla perehdyimme eläinten suojavärin merkitykseen. Leikissä Ilves saalisti vain näköaistin avulla, seisoi paikallaan tarkkaillen ympäristöä. Jänikset olivat piilossa mutta hiukan piti jäädä näkyviin. Värikkäät takit erottuivat selvästi ja ne "jänikset" joutuivat saaliiksi ensimmäisinä. Lapset huomasivat, että harmaita lippiksiä ei millään meinannut erottaa kiven takaa vaikka se olisi ollut reilusti näkyvissä. Ja kiitos taas vanhemmille, eväät oli mukana!

Perjantaina ateljeessa sekoiteltiin värejä. Jokainen sai kolme väriliuosta - päävärit: sininen, keltainen, punainen. Niistä sitten sai pipetillä sekoitella omaan lasipurkkiin värejä. Ensin tehtiin vihreää, violettia ja oranssia ja kun ne oli onnistuneet, sai sekoitella miten halusi. Se oli mieleistä puuhaa. Pääväriliuoksia piti koko ajan tehdä lisää.
Ennen ateljee-hommia katsottiin älytaululta kaikkien metsänimieläinten kuva ja mitä muurahaiskeon sisällä on. Meidän metsäpaikassa on valtava muurahaiskeko ja tietysti paljon muurahaisia - joskus ne hiukan häiritsevätkin hommia :)

Arkipäivän matematiikkaa harjoitellaan joka päivä. Uloslähtöparit arvotaan aina lukumäärä-numerokorteilla ja lukujonoa harjoitellaan laskemalla yhdessä milloin mitäkin, yleensä lasten lukumäärää.
Odotteluhetkillä tehdään pieniä päässälaskutehtäviä - 1+2 jne. Sormia saa käyttää apuna laskemiseen.

Viikko kului taas mukavasti ja Oranssit alkavat olla hyvin ryhmäytynyt.

Ensi viikko ollaan salissa. Viikko aloitetaan mukavasti vierailemalla teatteritalolla taikuri Luttista katsomassa. Maria ja Helena ovat molemmat pois - Maria maanantaista lähtien ja Helena tiistaista. kummallakin on sijainen, toinen jo ihan tuttukin, vakisijainen Marja.
IMG_0053.JPG IMG_0268.JPG

Vk 35 28.8.2017 - 1.9.2017

Tällä viikolla on jatkettu toisiimme ja eskariin tutustumista. Ulkona on vapaan leikin lisäksi leikitty yhteisiä sääntöleikkejä. Tilanamme oli keltainen huone eli aurinko jossa taas oli uusia pelejä ja leluja, joihin tutustua.

Maanantaina erityislastentarhanopettajamme Sirpa teetti Oransseille piirrostehtävän, jossa oli tärkeää kuunnella ohjeet tarkasti. Ohjeissa oli mm. muotoja, lukumääriä ja suuntia.

Tiistaina ulkoilun jälkeen kävelimme kellarikirppikselle etsimään "lukunallea". Sopuisasti saimme valittua äänestämällä joukosta pehmoleluja ryhmällemme lukutiikerin, jolle eskarilla äänestimme nimeksi Robotti. Hyviä ehdotuksia oli muitakin ja jotkut olivatkin sitä mieltä, että kun tiikeri tulee heille vierailemaan, he kutsuvat sitä itse keksimällään nimellä. Ja sehän sopii - rakkaalla lapsella on monta nimeä :)

Keskiviikkona mietittiin minkälaisia sääntöjä meidän ryhmällä olisi hyvä olla. Hyviä ehdotuksia oli paljon ja saimme ne tiivistettyä kolmeen: - olen kaveri
- annan toisille työrauhan
- laitan tavarat paikoilleen
Tämän pohdinnan jälkeen keskityimme kielelliseen paperitehtävään, jossa piti miettiä sanojen tavuja.
Heti osattiin noudattaa sääntöä "annan toisille työrauhan". Hienoa keskittymistä omaan työhön ja tehtävän teko sujui mallikkaasti.

Torstaina Robotti-tiikeri palasi "pesulasta" (pesimme sen varmuuden vuoksi vaikka se näyttikin hyvin siistiltä) ja taas pohdittiin mitä se Robotti muuta kaipaisi kuin kirjojen lukemista. Ehkäpä omankokoisiaan ystäviä - sitä jäätiin sitten miettimään mistä niitä saisi, voisiko ehkä tehdä itse.......
Torstaina aamupäivällähän oli melkoinen sade - olimme kuitenkin ulkona ja jonkun verran kastuttiin vaikka oli hyvät kuravehkeet. Oranssien mielestä oli paras ulkoilu: ihanat vesi/kuraleikit. Ja ilma oli lämmin, ei tullut kylmä.

Perjantaina oli sitten odotettu metsäretki. Käveltiin aika pitkä matka Talsoilan metsään. Hyvin kuitenkin jaksettiin kävellä mennen tullen. Keksimme itsellemme metsänimet, tehtiin pareittain taidetta kankaanpalalle, evästeltiin ja leikittiin vapaasti. Ja oli niiiiiin kivaa. Kaikki haluavat sinne uudelleen. Vanhemmille kiitos eväiden laittamisesta - se on tärkeä ja mieluinen osa retkeä.

Ja Oranssit ansaitsevat ison kiitoksen aamun pukeutumisista: ei nurinoita kuravaatteista, keskittymistä omaan pukemiseen, rauhallista odottamista (jota meille pakostakin aina vähän tulee). Hieno porukka!!!!!

Olemme myös tällä viikolla tutustuneet tabletin käyttöön, se on osa mediapassin suorittamista - ensi viikolla pääsemme suorittamaan smart-ajokortteja, kun tilamme on sateenkaari-ateljee.

Torstaina 7.9. on vanhempainilta - tervetuloa sinne.

vk 34 21.8.2017 - 25.8.2017

Eskari on alkanut!!!!!

Tällä viikolla olemme tutustuneet toisiimme ja eskaritiloihin. Oranssissa ryhmässä aloitti 15 innokasta oppilasta. Aamupäivisin olemme ensin ulkoilleet omalla pihalla Tehtaan koulun vieressä. Keinuminen, jalkapallo, naruhyppely ja hiekkaleikit ovat suosittuja.

Ulkoilun jälkeen sirryimme sisälle - tilamme tällä viikolla oli vihreä eli viidakkohuone. Opeteltiin toistemme nimiä leikkien avulla ja harjoittelimme myös nimien tavuttamista. Käytiin läpi päiväohjelmaa kuvien avulla.
Luettiin kirjoja ja laulettiinkin paria laulua. Mediapassien suorittaminenkin aloitettiin tabletilla - laitteita ei saa käyttää ennekuin passi on suoritettu.

Maanantaina heti tehtiin yksi kynätehtävä - etsittiin paperilta oman nimen kirjaimia ja väritettiin Ossi- ja Essi-puput. Kaikki keskittyivät työhönsä hienosti ja antoivat kavereille työrauhan.

Tiistaina jokainen sai kertoa, mitä haluaisi tehdä/oppia eskarissa. Sitten leikattiin puunlehdet, joihin ajatukset kirjoitettiin ja lehdet laitettiin samaan puuhun, jossa vanhempien keväiset ajatukset ovat .

Keskiviikkona piirrettiin omakuvat, jotka laitetaan kasvunkansioihin, kunhan keritään.

Torstaina käytiin kirkkopuistossa. Ensin leikittiin muutama yhteisleikki hiekkakentällä, sitten kiipeiltiin laivassa. Sisällä keskityttiin leikkeihin, rakenteluun ja pelailuun.

Perjantaina sitten päästiin mykkäelokuviin. Nähtiin Buster Keaton -elokuvat, joissa seikkailtiin merellä, kaupassa ja tyttökoulussa. Elokuvat olivat hassuja ja naurattivat kovasti.

Ensi viikolla olemme keltaisessa eli aurinkohuoneessa. Tutustuminen toisiin ja eskariin jatkuu, Helena tekee matemaattisia ja kielellisiä kartoituksia yksilöllisesti ja jonain päivänä mennään kirpputorille etsimään meidän ryhmälle "Lukunallea".