Viikot 1-4

Vko 4

Maanantaina tutustuimme tämän viikon uuteen kirjaimeen, joka oli J. Teimme erilaisia sanallisia harjoituksia ja vertailimme kirjaimia. Lapset rupesivat innokkaasti keksimään J sanoja ja muistelimme myös viime viikon kirjainta (M). Teimme tietysti myös kynällä hommia ja harjoittelmimme J kirjaimen tekoa. 

Tiistaina suuntasimme Talsoilaan luistelemaan pakkasesta huolimatta. Ja onneksi teimme niin, koska eihän se pakkanen tuntunut luistimet jalassa juuri lainkaan purevalta. Talsoilassa on myös hyvät lämmitetyt kopit, mihin pääsimme aina hetkeksi lämmittelemään. Paljon muitakin luistelijoita oli kanssamme jäällä ja Pihakoivun eskareiden kanssa leikimme yhdessä ja harjoittelimme luisteluun liittyviä tekniikoita, jokainen oman tasonsa mukaisesti. Taas sujui luistelu paremmin kuin viime kerralla, itse kullakin :)

Keskviikkona jatkoimme matikkaa lukusuoriemme parissa. Itse tehdyt lukusuorat ovat lapsille tärkeitä ja niiden kanssa oppimista tapahtuu huomaamatta. Monien eri leikkien kautta järjestelimme lukusuoria, pohdimme mikä luku puuuttuu jne... Jakaudumme aina näiden puuhien ajaksi vähintään kahteen ryhmään, jotta kaikki saavat äänensä kuuluville eikä omaa vuoroa tarvitse odottaa kauaa. Näin lapset oppivat myös tekemään tehtäviä eri lasten kanssa eikä aina voikaan valita parikseen parasta kaveria. 

Torstaina harjoittelimme monia eri taitoja ja teimme erilaisia tehtäviä lasten kiinnostusten mukaan. Lapset olivat aiemmin kyselleet eri tehtävistä ja nyt ne yhdistettiin ns. neljäksi eri pisteeksi, joihin jokainen lapsi vuorollaan pääsi. Lapset jakautuivat kolmen hengen ryhmiin, jossa pisteet kierrettiin. Jälkeenpäin lapset saivat nimetä lempipisteensä. 

Perjantaina suuntasimme lasten toiveesta lumikasoille torille. Matkan aikana jokainen pari etsi ympäristöstään tämän viikon kirjainta. Niitä löydettiin kylteistä, autojen rekisterilaatoista ja näyteikkunoista. Jokainen pari löysi monta kirjainta. Joku pari laski löytämänsä J-kirjaimet ja niitä oli monta kymmentä :) Lumikasoissa kiivettiin, laskettiin jonona, leikittiin vuoren vallotusta jne... Mukavien leikkien jälkeen suuntasimme takaisin eskarille, jossa pistimme käyntiin kirjaprojektin. Jokainen lapsi pääsee vuorollaan tekemään kirjaa ompelemastaan Robotti-tiikerin kaverista. Kirjaan lapsi kuvaa ipadilla kuvia ja keksii tarinan. Nämä kootaaan digikirjaksi, joka sitten tulee nähtäväksi tänne pedaan. Nähtäväksi jää mitä kaikkea muuta tämä projekti tuo tulleessaan. Lapset olivat tästä kirjasta todella innoissaan.

Vko 3

Maanantaina harjoittelimme viikon uuden kirjaimen, joka oli M. Uutta kirjainta harjoiteltiin innokkaasti erilaisten leikkien avulla. Samalla tuli myös harjoiteltua pari- ja ryhmätyöskentelyä. 

Tiistaina olikin jännä ja erilainen päivä, koska oli valokuvaus. Meidän vuoromme oli viimeisenä, joten odotellessamme pelailimme erilaisia pelejä, jossa laskeminen oli suuressa roolissa. Lapset saivat itse valita, mitä peliä halusivat pelata ja kenen/keiden kanssa. Pelit sujuivat hienosti ja lapset jaksoivat pelata monen monta peliä. 

Keskiviikkoa lapset olivat odottaneet, koska silloin lähdimme luistelemaan Talsoilan kentälle. Monta muutakin porukkaa niin päiväkotilaisia kuin koululaisia olivat saaneet saman ajatuksen ja olivat kanssamme jäällä. Hyvin kuitenkin mahduimme kaikki jäälle! Luistelelut sujuivat oikein hienosti ja kaikki oppivat varmasti myös jotain uutta. 

Torstaina muistelimme luisteluretkeämme ja askartelimme yhteisen luistelutyön. Jokainen sai tehdä oman itsensä luistelijana ja ne kiinnitettiin yhteisesti tehtyyn jäähän. Oikein ihania luistelijoita tulikin :)

Perjantaina nautimme aivan ihanasta ulkoilusäästä ja ulkoilimme hieman normaalia kauemmin. "Kuka pelkää lumimiestä" raikui monta kertaa Tehtaankoulun pihalla. Sisälle tultuamme meillä alkoikin juhlat. Oli Friends-tuntien viimeinen kerta, joka vietettiin koko ryhmän voimin. Muistelelimme yhdessä mitä kaikkea olimme Friends-kerhossa oppineet. Teimme myös yhteisen susitarinan, johon jokainen sai kertoa oman osionsa. Mielikuvitus virtasi. 

Tällä viikolla olemme painottaneet ryhmässä olemisen taitoja. Miten pyydetään kaveria leikkiin, miten kaverille puhutaan, miten voidaan selvittää erimielisyyksiä jne.. Paljon tärkeitä hyödyllisiä taitoja on karttunut viikon aikana varmasti jokaiselle. Tästä on hyvä jatkaa!

Mukavaa talvista viikonloppua kaikille!

Vko 2

Tällä viikolla vietimme kodalla Helenen eläkejuhlia koko eskariporukan voimin. Jokaisella ryhmällä oli mietittynä jokin laulu tai leikki, jonka he sitten Helenan kanssa esittivät. Näiden mukaansa tempaavien esitysten jälkeen leikittiin yhdessä ja paistettiin makkaraa. 

Tämän viikon aikana tutustuimme myös lukusuoraan ja teimme siihen liittyen erilaisia tehtäviä ja harjoituksia. Pelasimme monia matikkaan liittyviä pelejä, jossa taas laskutaidot karttuivat huomaamatta. Ystävyys teemaa jatkoimme Lumiukko kirjalla, jonka sisältöä pohdittiin yhdessä ja jokainen sai tehdä kirjaan liittyvän piirustus/maalaustyön. Lapset tarttuivat heti toimeen ja miettivät yksin tai parin kanssa, mitä halusivat piirtää. Mielikuvitus oli valloillaan!  
Kuvakollaasi1.jpg

vk 1 2.1.2018 - 5.1.2018

Uusi vuosi pyörähti käyntiin sateisessa säässä. Osa Oransseista oli vielä lomalla mutta suurin osa palasi eskariin reippaina ja iloisina. 
Tiistaina muisteltiin joulua ja joululomaa, kerrottiin lahjoista ja loman vietosta. Ja leikittiin, kun pitkästä aikaa taas tavattiin kaverit 

Keskiviikkona askarreltiin kellot ja opeteltiin kellonaikoja. Näin alkuun otettiin vain tasa- ja puolitunnit. Käytiin myös päivän kulkua läpi kellonajoilla - milloin herätään, syödään, tullaan eskariin jne.

Torstaina jatkettiin kellonaikojen opettelua ja tehtiin paperitehtävä siitä. Samalla tuli opeteltua myös numeroiden tekemistä. Kelloaskartelussakin niitä tuli harjoiteltua. Numerot kyllä tunnistetaan hyvin mutta niiden tekeminen kynällä on osin haasteellista. Varsinkin 2, 3, 5 ja 8 ovat hankalia tehdä. Mutta harjoittelemalla kyllä oppii ja eteenpäin on menty.

Perjantai oli oikein sateinen ja pimeä päivä. Vietimmekin koko aamupäivän sisällä, kun saatiin myös aurinkohuone käyttöömme. Siellä ei lattianlaiton jäljiltä ollut muita huonekaluja kuin sohva mutta niinpä oli tilaa leikkiä omilla leluilla. 
Muisteltiin myös uudenvuoden raketteja ja tehtiin maaleilla ilotulitustyöt.

Tänä vuonna ollaankin aina kaksi viikkoa peräkkäin samassa tilassa joten ensi viikko ollaan edelleen viidakkohuoneessa.
Käytössämme on myös uusi tila joka on viidakosta eteenpäin samalla käytävällä. Sille pitäisi ensi viikolla keksiä nimi.

Kakkosviikolla porukka alkaa taas olla koossa ja alkaa tavallinen mukava arki.

Hyvää Uutta Vuotta kaikille - tänä vuonna nämä eskarit sitten jo menevät KOULUUN :)