Tekniikka

23.3 Pajan viimeinen päivä

Pajan viimeisenä päivänä oli luvassa ansaittua herkuttelua nyyttäreillä. Lisäksi pääsimme näkemään ja näyttämään muille tuleville talsoilalaisille valmiit uutisemme. Näimme myös muiden talsoilan pajojen valmiit tuotokset. Hienoja juttuja olivat kaikki tehneet.
 
Tekniikka-asioiden uutiset löytyvät myös täältä pedasta.
image.jpeg

Emmepä taineet aiemmin tietää mitä kaikkia niveliä ihmisestä löytyy tai montako syötävää marjaa Suomesta löytyy. Nyt tiedämme. Ja opimme tietenkin paljon muutakin.

image.jpeg
image.jpeg
Saimme vieraaksemme Mainossatamasta Johannan Ja Jaminan. He olivat hyvin vaikuttuneita, kuinka hienoja juttuja olimme pajaviikolla saaneet aikaiseksi. He toivat meille pienet taulut kuvista, jotka meistä otettiin pajaviikon vierailukäynnillä. 

46F0DB20-3403-4950-873F-C54D143E9421.jpeg

A3CD2079-737B-41DC-A07D-DCCB399A488C.jpeg

Lisäksi ulkoilimme omalla pihalla koko talsoilan porukan kesken. N. 30 lasta sai aikaan paljon liikettä ja ääntä. Kaikilla oli hauskaa. Mukava ja työntäytteinen pajaviikko on nyt saatu päätökseen. Olipa meillä kiva viikko. 😍😊

22.3 Leikkiä ja yhdessäoloa

Tänään torstaina saatiin Tekniikkapajan osalta huokaista. Olemme olleet niin ahkeria edeltävinä päivinä, että olimme saaneet valmiiksi Tekniikka-asioiden uutiset. Tänään oli siis koko päivälle luvassa leikkiä. JEE!
IMG_20180322_094947.jpg
Ensimmäisenä suunnistimme lähes koko Talsoilan porukan kanssa ulkoilemaan. Lapset ehdottivat, että menisimme lumikinoksille tai kirkkopuistoon. Äänestyksessä voiton vei lumikinokset. Niinpä suuntasimme kohti torin lumikinoksia. Reippaan ulkoilun jälkeen oli luvassa vapaata leikkiä tulevien koulukavereiden kanssa. Tänään pääsi vielä paremmin tutustumaan muihin, kun olimme isolla porukalla. Uusia ystävyyssuhteita muodostui.

Huomenna on pajan viimeinen päivä. Viimeisen päivän kunniaksi meillä on Talsoilan porukan kesken nyyttärit. Lapset saavat tuoda jotain pientä herkkua mukanaan.

21.3 Päivä kodalla

Keskiviikkona luvassa oli odotettu retkipäivä kodalle ja metsään yhdessä luontopajalaisten kanssa. Jälleen pääsi tutustumaan uusiin tuleviin koulukavereihin.

Metsässä luontopajalaisilla ja tekniikkapajalaisilla oli omiin aiheisiinsa liittyviä tehtäviä. Ennen tehtäviä oli vapaata leikkiä. Tekniikkapajalaisten tehtävänä oli etsiä metsään kätkettyjä kuvia. Ensimmäisenä löysimme kuvia kännyköistä. Ihmettelimme kännykän kehitystä. Mietimme mihin kaikkeen kännykkää voi käyttää. Tärkeimmiksi asioiksi lasten mielestä nousi, että sillä voi soittaa kaverille ja aikuisella sekä sillä voi pelata. Keksimme myös muutaman paikan missä kännykkää ei voi käyttää esim. eskariin ei voi omaa puhelinta tuoda.
image.jpeg
Löysimme myös kuvan xboxista. Ilmeni, että lapset tietävät huomattavasti enemmän xboxista kuin minä. 😄 Oppimista tapahtui siis myös toiseen suuntaan. Kävimme hieman xboxin kehitystä nykyiseen muotoon. Kaikki saivat kertoa mitä tykkäävät pleikkarilla tai xboxilla pelata. Lisäksi opimme kuinka luuppi toimii ja missä sitä käytetään.
image.jpeg
Yhtenä tutkimuskohteena oli pallot. Ensin tunnistettiin kaikki pallot. Huvitusta lasten keskuudessa herätti Pokemon-pallon löytyminen urheiluvälineiden joukosta. Nyt tiedämme mm. miksi jalkapallossa on ommellut kaistaleet tai montako reikää on sählypallossa.
image.jpeg
Leikin ja tehtävien jälkeen oli luvassa odotettu eväshetki kodalla, jonka jälkeen siirryimme vähitellen takaisin eskarille. Tänään myös valmistui Tekniikka-asioiden uutiset valmiiksi. Uutislähetys on luvassa perjantaina. 

Muistutuksena, että perjantaina viimeisenä pajapäivänä pidämme nyyttärit, joten mukaan voi ottaa jotain pientä tarjoiltavaa. 😊

20.3 Uutisten kuvaukset käyntiin

Tiistaina aiheena oli elokuvat. Lapset olivat toivoneet, että katsoisimme elokuvan. Aikataulullisista syistä emme saaneet sitä onnistumaan. Pääsyimme katsomaan Yle Areenasta yhden jakson Astroset-sarjaa. Ennen ohjelman katsomista tutkimme draaman kaarta. Ohjelmasta piti löytyy alkuesittely,  jännittävä huippukohta sekä lopetus. Mietimme, että usein loppu on onnellinen. Jaksosta löytyivät kaikki draaman kaaren mukaiset kohdat. Lisäksi arvostelimme jakson asteikolla 1-5 tähteä. Tekniikkapaja antoi Astrosille 4 tähteä. Yksi tähti lähti pois, koska jakso ei ollut osan mielestä tarpeeksi jännittävä.

image.jpeg

Astrosien jälkeen mietimme mitä kaikkea elokuvan tekemiseen tarvitaan. Miten elokuva tehdään? Elokuvan tekemiseen tarvitaan paljon ihmisiä. Tarvitaan ainakin käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijät, puvustaja, kuvaaja, valonnäyttäjä, lavastaja ja meikkaaja. Lisäksi pääsimme aloittamaan uutisten kuvaukset. 

Ennen ulkoilua harjoittelimme robottikävelyä musiikin tahtiin. Lapset saivat äänestää ulkoilemmeko lumikinoksilla, omalla pihalla vai laivapuistossa. Lumikinokset saivat eniten ääniä. Ruokailun jälkeen katsoimme jakson Ryhmä Hau ohjelmasta koko talsoilan porukan kesken.


19.3 uutisten valmistelut käyntiin

Tänään päivä alkoi ulkoilulla omalla pihalla yhdessä Eläinpajalaisten kanssa. Ulkoilun jälkeen siirryimme sisälle pohtimaan tarkemmin uutisiemme sisältöä. 

Meidän ryhmän uutisten nimeksi äänestettiin muutaman nimiehdotuksen joukosta Tekniikka-asioiden uutiset. Tekniikka-asioiden uutiset aloittaa kuvaukset huomenna.

Lapset olivat aiemmin viime viikolla kertoneet millaisen tuotoksen haluavat aiheestaan tehdä. Valmistuneiden töiden joukossa oli muutama askarreltu puhelin, kotileikkiin pohjautuva piirrustus, itse tehty pallo sekä piirretty xbox tarkoin selostuksin.
image.jpeg
Askertelujen jälkeen ryhdyimme tekemään uutisille nimikylttiä. Lapset saivat mallista piirtää kirjaimen ja leikata sen. Yhdessä muodostimme kirjaimet oikeaan järjetykseen. Huomenna viimeistelemme kyltin valmiiksi.

16.3 vierailu Mainossatamaan


Tänään oli luvassa vierailu Mainossatamaan yhdessä Eläinpajalaisten kanssa.  Myös he aikovat tehdä pajaviikosta tuotoksena liikkuvaa kuvaa. Kävimme yhteistuumin hakemassa ideoita ja vinkkejä uutisten tekoon. Mainossataman Kalle ja Johanna kertoivat meille työstään ja mainosten tekemisestä. Pääsimme näkemään myös muutamia valmiita mainoksia. Meille oltiin järjestetty herkulliset syötävät ja juotavat. Lisäksi meille pidettiin esittelykierros yrityksen tiloissa.

Suurimman mielenkiinnon sai video, jossa kuvanmuokkauksella mies saatiin lentämään ja pommi räjähtämään vain narusta vetämällä. Todellisuudessa video oli tehty Mainossataman studiolla.

Opimme tänään sen, että mainosta tai uutista tehdessä ensin pitää olla aihe mistä liikkuva kuva tehdään. Kun aihe on päätetty, pitää tulla idea tai ideoita siitä, kuinka aihe toteutetaan. Ja siitä lähdetään työstämään aihetta valmiiksi.
image.jpeg
Lapsia ihmetytti, että miksi yrityksen nimi oli Mainossatama, vaikka siellä tehtiin myös muitakin kuin mainoksia. Uutena nimiehdotuksena esille nousi esimerkiksi mainoskylttisatama.
image.jpeg
Mainossataman reissun jälkeen olimme hetken kiipeilemässä lumikinoksilla. Ruokailun jälkeen oli luvassa leikkiä koko Talsoilan porukan kesken eskarin salissa.
image.jpeg
Tässä lopuksi lyhyt video, kuinka tehdään kuva, jossa olemme tulivuorella. Mainossataman Kalle teki vielä taikoja tietokoneellaan, jotta valmis kuva saatiin aikaiseksi. image.jpeg

Ensimmäinen pajapäivä 15.3


Ensimmäisenä pajapäivänä tekniikkapajassa tutkittiin tiimalasia. Mitattiin aikaa, kuinka kauan kesti tiimalasin aika. Pohdimme ja tutkimme mitkä asiat vaikuttivat erilaisissa tiimalaseissa esim. hiekan määrä, kuppien koko, keskellä olevan kapeuman leveys ja niin edelleen. Tutustuimme myös siihen missä tiimalaseja on käytetty ennen ja missä käytetään nykyään.

image.jpeg

image.jpeg

Lapset olivat aiemmin tällä viikolla löytäneet luonnosta hylätyn ja rikotun kaiuttimen. Kaiutin tuotiin eskarille ja sitä tutkittiin tarkemmin. Oli mielenkiintoista nähdä miten se on rakennettu ja mitä kaikkea sieltä sisältä löytyykään.

Tutkimuskohteena tutustuimme myös megafoniin. Tutkimme, että miten se toimii ja missä sitä käytetään. Lisäksi ulkoilimme kauniissa säässä.

8.3 Ensimmäinen suunnittelukerta Tekniikka-porukalla


Tekniikkaa tutkivassa pajassa on seitsemän lasta. Kiinnostuksen kohteiksi nousivat äänentoistolaitteista megafoni, kaiuttimet sekä kuulokkeet. Lisäksi lapset olivat kiinnostuneita xboxista, luupista, palloista, elokuvista sekä tiimalasista.

Xbox oli kahden pojan kiinnostuksen kohteena. He haluaisivat oppia kaikkea uutta Xboxista. Pajaviikolla aiomme ainakin selvittää millaisia pelilaitteet ovat ennen olleet ja millaisia ne ovat tänä päivänä. Päiväkodinjohtaja Kirsi Laakso kiinnostui aiheestamme. Lapset saavatkin haastatella Kirsiä siitä, millaisia pelejä hän on pelannut lapsena.

Luupin kanssa aiomme selvittää miten se suurentaa tavaroita. Tiimalasissa kiinnosti erityisesti se, että mitä siellä sisällä. Elokuvan maailmoihin hyppäämme myös. Yksi lapsista oli erityisen kiinnostunut siitä, kuinka elokuvia tehdään. Palloissa puolestaan oli mielenkiintoista se, kun niitä on niin paljon erilaisia. Pajaviikolla ajatuksena olisi tutkia erilaisia palloja. Kuinka ne pomppivat? Miksi toiset pallot pomppaavat korkeammalle? Millaisia materiaaleja palloissa on?

Äänentoistolaitteissa toiveena oli saada mahdollisimman suuretj ja kovaääniset kauittimet. Pohdimme yhdessä, että mistä mahdollisesti saisimme kaiuttimet tai missä voisimme sellaiset nähdä. Lisäksi erilaiset äänenvoimakkuudet kiinnostivat. Megafoni mietitytti lapsia kovasti: Miten se saa äänen kuulumaan kovemmin? Tähän ja moniin muihin juttuihin tutustumme tarkemmin pajaviikolla.

Pajaviikolle onkin luvassa paljon kaikkea mielenkiintoista. Opimme varmasti todella paljon uutta tekniikan ihmeellisestä maailmasta.