Pajapalaverit

Pajapalaveri 8.3.2018

Tänään tapasimme ryhmän kesken jo toiseen kertaan. Nyt kaikki olikin jo hieman enemmän tuttuja toisilleen ja pääsimme innokkaasti työn touhuun. Ensimmäiseksi lähdimme ulos leikkimään. Ulkoilusta otimme mukaamme lunta, minkä lapset osasivat hyvin yhdistää veteen. Sisällä ensin mietimme yhdessä paja"kalenterin" ja asioita, joita haluamme sinne sisältyvän. Se löytyy käytävän seinältä. Tulokseksi tuli (Aikatauluista ym. tulee tarkempaa infoa vanhemmille lähempänä Wilman kautta):

To15.3. Paja alkaa kotaretkellä. Sinne saa ottaa omat eväät. Siellä tutkitaan vettä, lunta sekä lumen sulatusta.
Pe 16.3. On luistelua jäähallilla.
Ma 19.3. Tutustutaan siihen mistä vesi tulee hanaan.
Ti 20.3. Lähdemme tutustumisretkelle Vesihelmeen ja valmiiksi tuli jo paljon kysymyksiä retkeä varten (kuten mitä tapahtuu jos joku pieni lapsi pissaa veteen, miten vesi puhdistuu?)
Ke 21.3. Mietimme miten vesi kiertää maapallolla ja mistä vettä tulee esim. loimijokeen.
To 22.3. Teemme kaikkea, mitä viikon aikana vielä muodostuu ajatuksia, Kokoamme elokuvaa.
Pe 23.3. On elokuvankatselu-päivä.

Tietysti päivien ohjelma muotoutuu sen mukaan, miten lasten ajatukset muotoutuvat ja mihin heidän mielenkiintonsa menee. Lisäksi lapset päättivät, että koko viikosta tehdään tiedettä ja Vesi-elokuva. Toivomuksena on myös lelupäivä. Katsotaan miten saamme kaikki yhdistettyä, mutta eiköhän yhdessä keskustelemalla asioihin löydy vastaukset ja pajasta tulee lasten näköinen.

Kalenterin jälkeen aloitimme jo "tieteen" tekemisen ja tutustuimme tarkemmin tutkimusaiheeseemme eli veteen. Jokainen sai vesilasin käteensä ja mietimme veden ominaisuuksia; miltä vesi näyttää, miltä se haisee, miltä se maistuu, miltä se tuntuu, miltä se kuulostaa. Tulokset olivat hyvin samanlaisia; vesi ei oikeastaan tuoksu millekään, vesi maistuu hyvälle, kylmälle tai ei oikeastaan millekään, vesi ei haise ollenkaan, vesi tuntuu kylmältä ja märältä. Se miltä vesi kuulostaa vaati tarkempia tutkimuksia; kun muki laitettiin korvaan kuului kohinaa. Välissä juotiin vedet pois ja testattiin kuuluiko edelleen kohinaa. Tultiin siihen tulokseen, että vesi ei kuulosta miltään, kohina tulee mukista.

Seuraavaksi jatkoimme tutkimuksia veden kanssa ja otimme erikokoisia purkkeja (läpinäkyviä). Tutkittiin miten vesimäärän havaitseminen eri purkeissa on vaikeaa. Laitoimme saman verran vettä erikokoisiin astioihin ja mietittiin miksi pienessä purkissa näyttää vettä olevan enemmän kuin isossa purkissa. Hyvin lapset oivaltavat ja oppivat itse tekemällä asioita.

Viimeiseksi kokosimme kaiken sisälle tuomamme lumemme yhteen isoon kannuun. Kannun alle laitoimme varoiksi reunallisen tarjottimen, koska lapset ajattelivat veden tulevan yli, kun se sulaa. Otimme kuvat täysinäisestä kannusta, sekä muutaman kuvan vielä iltapäivällä. Seuraavan kerran, kun tapaamme niin näemme mitä lumelle on käynyt. Tästä on mukava jatkaa pajaviikolle. Meille tulee varmasti mukava ja mielenkiintoinen paja.

Pajapalaveri

Pientä jännitystä oli ilmassa, kun ensimmäistä kertaa kokoonnuimme yhteiseen pajaan. Tällä kertaa ryhmät on jaettu tulevien koulujen mukaan. Ryhmissä olikin jo paljon tuttuja lapsia. Aloitimme ensin tutustumaan toisiimme erilaisten leikkien avulla. 

Tämän jälkeen leikkien avulla mietimme asioita joista pidämme tai mistä haluaisimme lisätietoa ja teimme satuhieronnan. Tämän jälkeen pohdimme pajamme säännöt sekä lähdimme jokainen piirtämään sitä asiaa, mitä haluaisi pajaviikolla tehdä. Paljon tuli ideoita:
ihmisistä lisätietoa, luurangosta, koirasta, katsoa elokuvaa, autokisoista tietoa ja tehdä elokuvaa. Mennä uimaan ja jäähallille. Käydä lumikasassa, hyppiä kuralätäköissä. Rakentaa tulivuori. Rakentaa talo, kiipeämään. Linnan rakennusta. Poneista tehdä elokuva. Opetella matikkaa ja lukemista. Oppia laittamaan tähti kuusen latvaan.

Näistä lapset yhdistelivät aiheittain asioita yhdessä. Päädyttiin, että viikosta tehdään yksi yhteinen elokuva, mikä katsotaan viimeisenä pajapäivänä. Kahdeksi isommaksi aihealueeksi tulivat vesi ja ihminen. Tämän jälkeen mietittiin, miten niitä voisi tutkia, mitä niihin liittyy sekä missä voisi käydä. 

Ajatuksia ihmisestä:
ihminen, linnojen rakentaja, millainen ihminen sisältä, ihminen kuumassa tulivuoressa, mitä tarvitsee luistelussa, luuranko, luistelu, uinti, elokuva, linna, kodalla, taloissa. 

Ajatuksia vedestä:
vesi, lämmin vai kuumaa, veden lämpötilan mittaus, jäätyminen, kiehuminen, meri, torronsuo, uimahalli, jäähalli, loimijoki, mistä vesi tulee, vesiputous, joutsenlampi, sadepilvi.

Äänestyksen tuloksena päädyttiin tutkimaan vettä, sekä mahdollisuuksien mukaan käydään eri paikoissa. 

Meillä on mukava joukko ja varmasti tulee hieno sekä idearikas pajaviikko.