Maanantai 19.3.2018

Maanantai 19.3.2018

Viikko alkoi pajojen merkeissä. Tänään jäimmekin heti aamusta sisälle ja aloitimme heti aamulla työntouhut. Ensin puhuimme siitä miksi vesi on tärkeää ja missä kaikkea tarvitsemme vettä. Lasten vastauksia:
- juomiseen
- käsien pesuun
- suihkussa käymiseen
- tiskaamiseen
- tiskokoneeseen
- vaatteiden pesuun
- ruuanlaittoon, vaikka keiton tekoon
- vessassa käymiseen.

Lapset hyvin myös tiesivät etteivät kaikilla ole vettä ollenkaan ja on paljon maita, joissa ei esim. voi juoda vesihanastakaan.
Lähdimme pohtimaan mistä vesi tulee hanaan. Katsoimme opetusvideon siitä miten vesi tulee kaukaa vedenpuhdistamoon, miten vedenpuhdistamossa vettä puhdistetaan ja kuinka sitä tutkitaan. Lisäksi jo alustavasti tutustuimme veden kiertokulkuun maapallolla, koska heräsi kysymys mistä sitten se vesi oikein järviin ja pohjavedeksi tulee. Vielä jäi tarkempaa tutkimusta vaille mihin vedet viemäristä menee ja miten se vesi oikein kiertää täällä maapallolla. Onneksi on vielä monia pajapääiviä jäljellä.

Koska videossa näkyi tutkimuksia, niin lähdimme myös pohtimaan aihetta ja päätimme tutkia vettä ja sen ihmeeellisyykksiä tarkemmin. Perustimme tieteispajan. Tutkimme pintajännitystä, veden jäätymistä ja sulamista, alipainetta ja monia muita ihmeellisiä asioita. Lapset samalla kuvasivat Ipadeilla toisiaan, kun tekivät kokeita. Näin saatiin materiaalia elokuvaan.

Maanantaina pääsimme tutustumaan myös veteen ja valokuvaukseen. Teimme vesiaiheisia "satukuvia" hyödyntäen kuvansiirtoa. Lapsista oli jännittävää huomata kuinka pystyi laittamaan vaikka itsensä silittämään vesipetoa tai halaamaan delfiiniä. Lopuksi jäi vielä aikaa monille mukaville leikeille.

Sovimme, että torstaina on lelupäivä. Lelun saa ottaa mukaan, mutta lelun pitää olla sellainen, etä sen voi kastella, eikä se saa olla liian iso ;)

Huomenna suuntaamme nenämme kohti Vesihelmeä.