BLOGI

VKO 21 ja 22

Minigolfin innoittamina askarrelttiin oma pieni minigolf-rata. Se jäikin viimeiseksi eskarityöksi. Tehtiin vielä rästihommia ja pakkailtiin valmiita töitä kotiin vietäväksi.

Kevätjuhlaharjoituksia oli päivittäin. Välillä laulettiin yhdessä koko talo yhteislauluja. Päivittäin järjestettiin pieni hetki, jossa hiottiin oman ryhmän esitystä.

VKO 20

Eskarin loppuun mahtui vielä paljon ohjelmaa: tiistaina oli palovalistus. Siinä palomiehet kertoivat paloturvallisuusasioista. Esitys oli tosi hyvä ja selkeä. Siinä kerrottiin myös vaarallisista aineista ja esineistä, joita kotona tulee varoa, mm veitset, myrkyt ym. Päästiin myös tutustumaan palomiesten varusteisiin ja tarvikkeisiin.Lopuksi harjoiteltiin huoneesta poistumista ryömien.

Keskiviikkona päästiin kurkkaamaan kirkkoon: Seurakunnan työntekijät esittelivät kirkkoa ulkoa ja sisältä. Meille esiteltiin mm kolehtihaavi, urut ym kirkon välineistöä.

Perjantaina pääsimme pelaamaan minigolfia. Muutama hole-in-one saatiin ja lopuksi herkuteltiin jätskillä. Tämä mahdollistui vanhempaintoimikunnan tuella joka ryhmälle.

VKO 19

Maanantaina oli odotettu retki Turun linnaan. Siellä päästiin pikkuritarin kierrokselle, jossa opas kertoi linnan historiasta ja entisajan elämästä. Ruokailu Raxissa sujui mainiosti, monenlaista herkkua oli tarjolla.

Torstaina oli kouluun tutustumispäivä. Vähän jännitystä ilmassa, mutta tuleva koulu oli jo vähän tuttu aiemman tutustumiskerran vuoksi.

VKO 18

Tällä viikolla muisteltiin vielä Villi Veturia. Leikattiin ja koristeltiin oma vaunu, joka laitettiin yhteiseen pitkään junaan. Raiteina toimi aiemmin tehty h-tehtävä.

Kerrattiin vielä eri tehtävien avulla, mitä kirjaimia ja numeroita ollaan opittu. Yhdessä todettiin, että paljon on opittu vuoden aikana.

VKO 17

Villi Veturi pääsi maaliin, eli Versomäen asemalle! Päätöstarinassa kerrattiin koko pitkä matka Omenatarhan asemalta Versomäkeen.

Meillä kävi vieras hammashoitolasta. Hammashoitaja kertoi meille miten ja milloin hampaat tulee harjata. Lisäksi kerrottiin mikä ruoka ja juoma on hyväksi hampaille ja mikä ei.

Augustinasta kävi tulevia eskareita vierailulla. Esiteltiin tiloja ja kerrottiin mitä eskarissa tehdään. Uudet tulokkaat oli niin innoissaan, etteivät meinanneet malttaa lähteä pois. Hienosti nykyiset eskarit otti uusia mukaan leikkeihin ja kertoivat eskarista.

Vko 16

Villi Veturissa oli tarina Yöllinen seikkailu. Siinä tutustuttiin ö-kirjaimeen. Tehtiin ö-paperitehtävä. Toiminnallisena tehtävänä oli y- ja ö-kirjainten etsiminen huoneesta. Niistä tehtiin mahdollisimman monta yö-sanaa.

Kirjastolla oli kurttuuli-kierros. Tutustuimme Kurttuuli nimiseen pässiin joka kertoi meille, miten kirjastossa tulee käyttäytyä ja mistä löytyy sopivaa luettavaa.

Kirjasto-teemalla jatkettiin torstaina. Päästiin tutustumaan kirjastoautoon kuskin ja kirjastovirkailijan opastuksella.

Perjantaina tehtiin piirustus minun perheeni. Siinä kuvattiin joko piirtämällä tai kertomalla, mitä kivaa tehään yhessä perheen kanssa

VKO 15

Tällä viikolla Villi Veturissa oli tarina "Este raiteella". Siinä tutustuttiin h-kirjaimeen. Teimme h-kirjaimia sormiväreillä ja paperitehtävässä harjoiteiltiin sen piirtämistä ja mikä alkaa h:lla.

Bee boteilla mentiin "taistelua", kilpailtiin kenen Bee bot pysyy kauiten areenalla. Samalla laitteella harjoiteltiin kirjaimia ja koodausta niiden luo.

Torstaina oli pääsiäiskirkko. Seurakunta kertoi pääsiäisen tarinan aasin avustuksella. Lopuksi saatiin suklaamunat.

Tällä viikolla kartoitettiin kouluvalmius-taitoja mm. kirjaimia ja numeroita. Hienosti on opittu eskarin aikana monenlaista!

VKO 14

Tällä viikolla päästiin omaan saliin. Isoilla palikoilla rakentelu ja trampoliini olivat jälleen suosittuja.
Tiistaina etsimme kirjaimia uudella bee bot-radalla. Nyt radalle oli laitettu esteitä haastetta tuomaan. Kokeneilta ohjaajilta esteiden ohitus sujui kuin leikiten. Ohjelmassa oli myös kirkkohetki, jossa kerrottiin pääsiäistarina. Aikaa jäi vain lyhyeen ulkoiluun. Sen käytimme juoksemalla parkkipaikan viereisiä rappusia ylös, alas ja sivuttain.
Keskiviikkona oli sellokonsertti, johon muutama Axelin ryhmä mahtui. Taitojaan esittelivät 8-18 vuotiaat sellonsoittajat. Villi Veturissa oli vuorossa v-tarina: Valoa viherhuoneeseen. V-kirjainta harjoiteltiin kahdella valinnaisella tehtävällä, nopeimmat ehtivät tehdä molemmat.
Torstaina oli lukupassin esittely kirjastolla. Lapsille kerrottiin heille sopivista kirjoista, joita voi itse tai aikuinen lukea. Jokainen sai oman lukupassin, johon voi kerätä tarroja kun on lukenut tai kuunnellut kirjan.
Valmistimme munankuorilla koristellut purkit, joihin ensi viikolla istutetaan rai-ruohot.

VKO 13

Vko 13 pajaviikko. Jokaisesta pajasta kuvia ym. Axelin eskarin etusivulla.

VKO 12

Maanantaina oli uusi Villi Veturi tarina: Jalmari Juolukasta tulee sankari. Tarinan aikana lähes kaikkien ajatukset seikkailivat jossain muualla, eikä oikein kukaan muistanut mitä tarinassa tapahtui. Teimme kuitenkin j-paperitehtävän, se sujui mainiosti.

Tiistaina kokoonnuttiin seuraavan viikon pajaviikkoa käsittelevään palaveriin. Aikuiset kyselivät lapsilta toiveita ja ehdotuksia. Näiden pohjalta rakennetaan pajaviikon ohjelma. Kertasimme myös Villi Veturi tarinan. Tällä kertaa meni paljon paremmin, kaikkiin kysymyksiin osattiin vastata ja kaikki olivat innokkaasti mukana. Tiistaina jatkettiin myös projektityötä johon tulee mm. Meksikon ristejä.

Keskiviikkona päästiin kokeilemaan soittimia. Kaikki olivat saaneet etukäteen valita kaksi soitinta ja kaksi varasoitinta. Kahteen näistä pääsi tutustumaan musiikkiopiston opettajan johdolla. Tarjolla oli mm. sello, kitara, viulu, harmonikka ja kannel.


Torstaina päästiin tutustumaan Tölön kouluun. Se on melkein kaikkien vihreiden tuleva koulu. Ohjelmassa oli ulko- ja sisäleikkejä. Samalla tutustuttiin nykyisiin ykkösiin. Jakaannuttiin kahtia niin että puolen oli eskareita ja puolet koululaisia. Puolivälissä vaihdettiin tekemistä ja lopuksi syötiin yhdessä ykkösten kanssa koulun ruokalassa.

Perjantaina oli elokuva-päivä. Monilla ryhmillä on ollut elokuva- tai lelupäiviä palkintona tavoitteen saavuttamisessa esim käytökseen liittyen. Vihreillä ja oransseilla on jo pidempään sujunut tehtävät sekä käyttäytyminen hienosti, joten päätimme vähän palkita tästä. Tarjolla oli elokuva Ice age ja eväänä popparia ja mehua.

VKO 11

Maanantaina liikuttiin jälleen Talsoilan koulun salissa yhdessä oranssien kanssa. Ohjelmassa oli uusia ja vanhoja liikuntaleikkejä. Harjoiteltiin kolmion, ympyrän ja nelin tekemistä kavereiden kanssa, liikuttiin eri tavoin ympäri salia, kuljetettiin hernepussia eri tyyleillä. Lopuksi oli pieni rata, jossa sai harjoitella kuperkeikkaa etu-, ja takaperin, pyörittää jättipalloa ja heittää tavallisia palloja koriin. Lopuksi oli vielä patjankaato palloilla.

Tiistaina tehtiin taulutehtäviä ja harjoiteltiin, enemmän, vähemmän ja yhtä paljon- käsitteitä.

Keskiviikkona pääsimme Forssan museoon etsimään kadonneita eläimiä, jotka olivat paenneet luonnonhistoriallisen museon remontin alta. Samalla tutustuttiin vanhan ajan elämään esineiden ja kuvien avulla.

Torstaina oli Villi Veturin vuoro. Lähdettiin kohti aurinkorinnettä. Kävimme läpi Villi Veturin tähän astisen matkan satuhieronnan keinoin. Keskustelimme matkustamisesta ja harjoittelimme riimejä.

Perjantaina oli alkuvuoden synttärisankareiden juhlat. Sankarit valitsivat itse leikit ja tarjoilun. Söimme jäätelöä ja leikkeinä oli hevosen hännän kiinnitys, vanha kissa-leikki, tuolileikki sekä hedelmäkauppias-leikki.

Vko 10

Maanantaina esiteltiin taulutehtävät. Ne ovat tehtäviä joissa harjoitellaan erilaisia taitoja mm. ompelua, Logigo-päättelytehtäviä ja liikuntataitoja. Niitä voi tehdä omaan tahtiin sopivissa kohdissa päivän aikana.

Aloitimme lasten haastattelut. Jokainen lapsi pääsee vuorollaan vastaamaan kysymyksiin jotka koskevat eskaria, esim miten viihtyy, kavereista jne.

Toisessa kyselyssä lapset saavat valita mieleisensä pajan vko:lle 13. Tällä kertaa pajaviikko on erilainen: koko viikko ollaan samassa pajassa saman ryhmän kanssa.

Villi Veturi saapui tällä viikolla Kertun kieppiin. Tarinassa tutustuttiin k-kirjaimeen. Harjoiteltiin mikä alkaa k:lla ja tehtiin paperitehtävä.

Matikassa harjoiteltiin käsitteitä enemmän, vähemmän ja yhtä paljon. Lisäksi harjoiteltiin kymppipareja. Harjoituksissa hyödynnettiin numeromattoa ja "kymppipötköjä" eli pieniä palikoita joita on kymmenen kutakin väriä ja ne saa kiinnitettyä toisiinsa.

Vko 8

Maanantaina oltiin taas Talsoilassa liikkumassa, kun saatiin yllättäen peruutusvuoro turkooseilta. Oltiin yhdessä oranssien kanssa. Liikuttiin ympäri salia erilaisilla tyyleillä, niin että liikkumistapa muuttui aina kulmissa. Leikittiin myös edelliseltä kerralta tuttuja koti-leikkipuisto-hese- leikkiä ja viiva-leikkiä. Lisäksi opettelimme uuden hippaleikin, jossa turvaan pääsi viemällä parin toiselta. Se on vähän vaativampi hippaleikki, joka sujui ensi kerraksi tosi hienosti.

Tiistaina piti sääennusteen mukaan olla viikon hienoin ulkoilupäivä. Niinhän se olikin ja sen kunniaksi menimme laskemaan mäkeä Harakkamäkeen. Ennen sitä pelasimme kierroksen lautapelejä ohjatusti, niin että kaikki lapset ja aikuisetkin pääsi osallistumman erilaisiin peleihin.

Keskiviikkona oli Villi Veturin vuoro. Kerrottiin uusi tarina: Lyhtyjen juhla. Siinä tutustuttiin y-kirjaimeen. Ensin keskustelimme tarinasta, jossa kerrottiin uuden oppimisesta. Sen jälkeen y-tehtävän, jossa harjoiteltiin mikä alkaa y:llä ja miten kirjain tehdään oikeaoppisesti.

Torstaina jatkettiin y:n parissa. Tehtiin y ja a tikuista ja harjoiteltiin käsitteitä ylhäällä ja alhaalla. Tämän jälkeen kuivaharjoittelimme rusettiluistelua salin lattialla.

Perjantaina loman odotustunnelmissa sai ensin leikkiä omilla leluilla yhdessä oranssin kanssa. Sen jälkeen menimme Talsoilan jäälle luistelemaan. Siellä mentiin rusettiluistelua, jota torstaina oltiin vähän harjoiteltu.

Vko 7

Maanantaina oltiin yhdessä oranssien kanssa Talsoilan koulun salissa liikkumassa. Paljon ehdittiinkin: paikanvaihtoleikki, koti-hese- leikkipuisto-leikki,lohikäärme-leikki jossa varastettiin timantteja. Lisäksi harjoiteltiin 10 hajotusta, siinä oli vihreät vastaan oranssit kilpailemassa nopeudesta. Lopuksi oli vielä vapaata pallottelua, joka huoipentui patjan kaato-leikkiin. Näin paljon ehdittiin, koska ohjeiden kuuntelu ja noudattaminen sujui erittäin hyvin.

Tiistaina vietimme ystävänpäivää etsimällä sydämiä ipadillä. Lisäksi piirrettiin mitä voi tehdä ystävän kanssa.

Keskiviikkona oli Villi Veturin vuoro. Siinä luettiin tarina: pilkillä
Harjoittelimme p-sanoja smartilla ja teimme p-aikeisen
piirrostehtävän ateljeessa.

Torstaina p-tehtävät jatkui paperitehtävän ja smart-tehtävien muodossa. Harjoiteltiin mikä alkaa p:llä ja lisäksi tutustuimme kymppipareihin. Ruuan jälkeen käytiin metsästämässä penkkarikarkkeja.

Perjantaina vietimme aamupäivän sisällä. Katsoimme elokuvan itse ilkimys. Sen jälkeen maalasimme keppejä taideprojektia varten. Iltapäivällä kävimme vielä ihailemassa vanhojen tansseja. Päästiin ihan eturiviin seuraamaan pukuloistoa ja taitavia tanssijoita.

VKO 6

Tiistaina ja keskiviikkona koodattiin Bee botilla. Sen avulla harjoiteltiin alkuäänteitä ja kerrattiin miten sitä liikutellaan alustalla. Lisäksi rakensimme Legoilla mallin mukaisia rakennelmia. Lisäksi harjoiteltiin Y-kirjainta paperitehtävän muodossa.

Torstaina oli jo opittujen kirjainten kertausta. Harjoittelimme näiden jokaisen kirjaimen kirjoitussuunnan ja sen miten ne tehdään oikein. Tähän liittyi paperitehtävä, jossa harjoiteltiin kirjainten tekemistä. Lisäksi harjoittelimme alkuäänteitä niin, että nostettiin kortti ja piti tietää millä kirjaimella kortissa ollut kuva alkaa. Lopuksi vielä hieman laskimme hedelmiä. Kyseessä oli hedelmäkauppiasleikki jossa laskettiin puuttuvia hedelmiä.

Perjantaina oli odotettu luistelu hallissa. Kaikki olivat innolla mukana ja selvää editymistä luistelutaidossa on tapahtunut koko ryhmällä.

Vko 4 (23.1.-27.1.2017)

Vko 5 (30.1.-3.2.2017)

Maanantaina harjoittelimme hahmoittamista oranssien kanssa erilaisissa toimintapisteissä. Mediakeskuksessa Xbox kinect lentokonepelin avulla opettelimme numeroita. Pöytätabletilla saattoi pelata muistipeliä.
Mallinmukaan rakentelua harjoiteltiin viidakkohuoneessa multilinkeillä ja askartelutikuilla.

Tiistaina harjoiteltiin kirjaimia, numeroita ja laskutehtäviä muskaritiloissa. Lopuksi laulettiin ja leikittiin.

Keskiviikkona piirrettiin loput kuullunymmärtämistehtävät. Logigo ja numero- ja kirjainharjoitukset jatkuivat.

Torstaina tehtiin "ex tempore" retki karhupuistoon. Ennen ruokailua innostus vihkotöihin jatkui!

Perjantaina keräsimme puistosta oksia tulevia taideteoksiamme varten. Sisällä odottivat omat lelut: vihdoinkin oman lelun päivä. Kun Axelin muilla ryhmillä sattui olemaan ulkoiluvuoro ja osa oli ringette-
koulussa, meillä oli tilaa leikkiä.

Vko 4(23.1.-27.1.)

Viikon huoneemme on sali, jossa aamu-ulkoilun jälkeen tehtiin numeroharjoituksia. Harjoiteltiin numeroiden piirtämistä, lukumäärä-numerovastaavuutta ja pieniä laskutehtäviä.

Tiistaina muskaritiloissa täydennettiin vihkoihin puuttuvia tehtäviä. Keskittyneen kirjoittamishetken jälkeen soitettiin rytmisoittimilla, kerrattiin niiden nimiä, harjoiteltiin millaisia ääniä eri otteilla rytmisoittimista saadaan aikaiseksi. Lumiukot kulkivat myös ketjussa musiikin tahtiin. Kapulaleikki lopetti aamuisen musiikkihetken. Ennen ruokailua ulkoilimme Piippuaukiolla.

Keskiviikkona tehtiin matikkaan liittyviä piirrostehtäviä; harjoiteltiin paikka- ja aikakäsitteitä sekä pitkä-lyhyt, matala-korkea -käsitteitä. Pulkkailtiin Wahreninpuistossa.

Myös torstaina tehtiin ohjatusti piirrostehtäviä harjoitellen omaan työhön keskittymistä..samalla opetteltiin luottamaan omiin kykyihin tekemällä niin kuin itse ohjeen ymmärrämme!
Ulkona huomattiin, että keli oli sopiva lumiukkojen ja muiden lumiveistosten tekoon. Sisälle maltettiin juuri ja juuri lähteä.

Perjantaina koitti odotettu kotaretkipäivä. Osa lapsista oli innoissaan tuonut retkieväitä jo keskiviikkona ja torstaina...Kodalla leikittiin, rakenneltiin majoja. Kodassa kuunneltiin seuraava tarina Villi Veturista. Veturin väki oli tähtitaivaan alla vierailemassa Tähtitornissa. Tarinaa kuunnellessa paistettiin eväsmakkarat ja syötiin muitakin eväitä. Suvi oli vielä jälkiruuaksi leiponut pullia. Ulkoiluilma oli täydellinen ja ihailimme ilmassa leijuvaa pienoista sumua. Eskarin ruokailuaika lähestyi ja totesimme että aamupäivä oli ollut kaikkien mielestä huippukiva. Ennen lähtöä keskustelimme siitä, millaiseksi kaikkien käytössä olevat nuotiopaikat, laavut ja kodat pitää jättää. Sovimme, että muistamme aina ottaa mukaamme roskat jotka olemme tehneet.

Saliviikon aikana iltapäivisin pelattiin haastepelejä, rakennettiin yhteistyönä majoja ja tunneleita, hypittiin trampoliinilla pelattiin jalkapalloa jne.

VKO 3 (16.1 - 20.1.2017)

Viikko 3 alkoi pikku pakkasella. Tällä viikolla tilanamme on Sateenkaari ja Ateljee. Päivämme aloitamme ulkoilulla.

Maanantaina aamupäivällä meillä oli koulunkäynninohjaajaopiskelija Jenni tutustumassa eskaritoimintaan. Aloitimme päivän ulkoilulla, ensin piippuaukion suurella lumikasalla ja sitten Tehtaan koulun pihalla pulkkaillen. Sisällä esittelimme itsemme Jennille laulamalla Pajalaulun kaikkien nimillä. Juttelimme viikonlopun tapahtumista: lähes kaikki olivat olleet luistelemassa. Niinpä siis päätimme, että keskiviikko olisi hyvä päivä lähteä Talsoilan kentälle luistelemaan.
Aamun turinatuokion jälkeen luimme Villi Veturin Tuiskula-tarinan, jossa löytyy jänis eli salamatkustaja
vastasataneesta lumesta. Teimme kirjaimia kehoillamme ja täydensimme vihoistamme keskeneräisiä tehtäviä. "Maistelimme" äänteitä kuvien sanoista.
Iltapäivällä ennen välipalaa pelasimme M-N -peliä Smartilla.

Tiistaina lähdettiin iloisin mielin metsäretkelle eväät repussa ja reppu selässä. Sää oli mukava ja matka sujui rattoisasti. Matkalla pysähdyttiin miettimään minkä eläinten jälkiä näkyi joen jäällä ja äyräillä: oli ainakin jäniksen ja ehkä ketun jälkiä. Perillä tehtiin taikapiiri ja otettiin taikaluku (piirissä vuorotellen laskettiin niin pitkälle että kaikki olivat sanoneet numeron, viimeinen sai taikanumeron,joka hänen piti muistaa retken ajan). Taikaluvusta todettiin, että kaikki olivat tänään eskarissa.Piirissä vielä muisteltiin, mitä viimeksi olimmme tehneet samalla paikalla ja millainen sää oli ollut. Oltiin sitä mieltä, että nyt oli mukavampi ilma.
Kerrattiin "metsäsäännöt" ja alettiin touhuta vapaasti. Lapset tutkivat puita, keräsivät risuja, rakensivat pikkumajoja satuolennoille havupuiden oksille jne. Eväiden syönnin jälkeen keräännyttiin aukealle juoksemaan kärrynpyörähippaa, X-hippaa. Tehtiin lumienkeleitä uuteen lumeen, jotkut tekivät kärrynpyöriä. Lopuksi kokoonnuttiin taikapiiriin, otettiin taas luku, ja vastuuhenkilö totesi että luku oli oikea "taikaluku", eli kukaan ei puuttunut!

Keskiviikkona tehtiin luisteluretki Talsoilan kentälle. Luistelu sujui kaikilta jo mukavasti, eikä jääkään tietenkään ollut niin liukas kuin hallissa!

Torstaina aamupiirissä lapset kertoivat luisteluretkestä, kertailtiin kalenteriasioita. Tavutettiin sanoja ja lasten nimiä sekä harjoiteltiin opittuja kirjaimia. Ateljeen puolella askarreltiin, piirreltiin, rakenneltiin.
Sateenkaaren puolella pelattiin, käytössä olivat niin tabletit ja smart että myös perinteiset lautapelit.

Perjantaina pelattiin oppimispelejä tableteilla. Rakenneltiin omia askarteluja ja piirroksia. Ennen pitkää ulkoilua laulettiin Petterin pajasta ryhmän lasten nimillä sekä opeteltiin taas viikonpäiviä, päivämääriä ja kuukaus
Suunniteltiin ensi viikon kotaretkeä!

Vko 2 (9. - 13.1)

Maanantaina harjoiteltiin soittamaan Talipakka-laulua. Muisteltiin Villi Veturin tarinaa ja luettiin kappale Martin markkinat. Tehtiin kirjainharjoituksia vihkoon. Ulkoilun jälkeen koko Axelin väki kokoontui saliin viettämään Leenan läksiäisjuhlia. Joka ryhmä esitti ohjelmaa, vihreät soitti laulun Talitintti hakkaa jäistä talipakkaa.
Tiistaina laulettiin ja leikittiin muskarin tiloissa. M-kirjainta harjoiteltiin ensin ryhmätyönä omilla kehoilla. Sitten muovailtiin kirjaimet ja lopuksi kirjoitettiin kirjainrta puuväreillä. Etsittiin kuvia asioista, joissa on m. Ulkona käytiin pienellä kävelylenkillä lumi-räntäsateessa.
Keskiviikkona tehtiin vihkoihin henkilökohtaisia vihkotehtäviä - kirjaimia sekä numero- ja laskuharjoituksia. Kirkkohetken jälkeen ulkoiltiin.
Torstaina leikittiin koko eskarin markkinaleikkiä (katso video pedanetin kohdasta yhteiset tapahtumat).
Vihreät-orannssit huolehtivat markkinoilla vaatteiden, kenkien ja korujen myyntipisteestä. Markkinoilla kaikki harjoittelivat mm. rahan ja pankkiautomaatin käyttöä. Työskenneltiin myyntikojussa, opeteltiin rahasta takaisin antamista. Työvuoronsa jälkeen sai palkkansa. Kun käteinen raha loppui, sitä pääsi nostamaan "pankkiautomaatista". Kauppaleikki ja tivoli olivat suosittuja leikkejä.
Perjaintaina oli odotettu jäähallipäivä. Sekä Oranssien että Vihreiden luistimet ja eväät pakattiin Pian autoon ja kulkue jäähalliin lähti muiden aikuisten johdolla kohti hallia. Hallissa iloinen luistelijajoukko harjoitteli leikkien luistelua Anun Mikan ja muiden aikuisten kanssa.
Seuraava jäähallivuoromme on helmikuussa.
Ulkojäätilanteen mukaan tulemme käymään myös Talsoilassa...ilmoittelemme :-)
VKO 1 (2.1.-5.1.2017)

VKO 1 (2.1. - 5.1.2017)

Uuden vuoden päivä toi maahan ohuen lumipeitteen. Lukuvuosi aloitettiin Viidakkohuoneessa. Joululoman aikana on tainnut joulupukki käydä Axelissakin: Viidakkoon ainakin on tullut uusia pelejä ja nukkekoti.

Vuoden vaihteen kunniaksi maanantaina tutkittiin kalenteria normaalia tarkemmin ja huomattiin, että on vaihtunut vuosi, kuukausi,viikko ja päivä. Keskusteltiin joululomasta ja joulupukin lahjoista. Leikit lyhyen loman jälkeen uusien lelujen ja pelien kanssa sujuivat keskittyneesti, ulos maltettiin kuitenkin lähteä...

Tiistaina pakkanen oli hiukan kiristynyt, mutta ulkoiluilma oli kuitenkin hieno. Aamu-ulkoilun jälkeen meillä oli muskarivuoro. Opettelimme uusia talvilauluja, mm. Talitintti hakkaa -laulua.

Keskiviikon vastaisena yönä pakkanen oli kiristynyt ja tuuli tuiversi niin kylmästi, että olimme sisällä.
Leikittyämme ensin viidakkohuoneessa, Oranssit jäivät sinne maalaamaan ilotulituksia. Me vihreät saimme hetkeksi käyttöömme aurinkohuoneen, jossa piirsimme ilotuksia vahaliiduilla. Upeat ilotulitukset syntyivät keskittyneessä hiljaisuudessa. Myös "mediakeskuksessa" pistäydyttiin vuorotellen matikkaharjoituksia tekemässä. Ennen ruokailua pidettiin yhteinen musiikkituokio Oranssien kanssa. Oranssit opettivat meille Hansvili-leikin ja me esitimme Talitintti hakkaa -laulun rytmisoittimilla.
Ruokasalissa lauloimme Lumille (keittäjämme) syntymäpäivälaulun.

Torstaiaamuna Vihreille on varattu Kirjasto.


VKO 51 (19.-21.12.2016)

Syyslukukauden viimeisen viikon tilana oli sali.
Maanantai oli sateinen ja pääsimme käyttämään sateenkaarta ja ateljeeta.Niinpä aloitimme viimeisen askartelupajan joulukorttien parissa. Joulumusiikkia kuunnellen tehtiin joulukoristeita ja joulukortteja.
Tiistaina sää oli sumuinen mutta sateeton. Kaikki pukeutuivat kuaravaatteisiin ja lähdimme metsäretkelle yhteissynttäreitä viettämään. Ensin metsässä tutkittiin kantoja ja koloja, joihin voitaisiin laittaa syötävää metsän eläimille. Sitten kokoonnuttiin syyksyn aikana syntymäpäiväänsä viettäneille ympärille ja laulettiin heille. Kaikille tarjottiin lämmintä mehua ja pullaa. Eväiden syönnin jälkeen jaettiin ruokaa eläimiä varten ja ennen eskariin paluuta vielä leikittiin.
Keskiviikko oli viimeinen eskaripäivä. Kun kaikki lapset olivat tulleet, siirryttiin Yhtiön koululle. Salin puolella lapset kiinnostuivat seinillä olevista vanhoista opetustauluista, joissa oli kuvia suutareista ja räätäleistä. Kun kuvia oli tutkittu, keittiössä leivottiin (2-3 lasta kerrallaan) joulupipareita. Muut leikkivät salissa yhteisleikkejä ja harjoittelivat kirjaimia. Iltapäivä vietettiin sisällä, koska Yhtiön koulun piha on vaarallisen liukas.
Hyvää joulua !

VKO 50 (12.12.-16.12.)

VKO 50 (12.12.-16.12.)

Viikon kotipesänämme oli Sateenkaari ja Ateljee.
Maanantain aamupalan jälkeen koko Axelin eskari pukeutui lämpimästi kävelläkseen kirkkoon harjoittelemaan keskiviikkoista joulujuhlaa varten. Meidän vihreä ryhmämme saa kunnian aloittaa esittämällä Joulukuvaelman. Kaikki osaavat kuvaelmaamme kuuluvan laulun, mutta kertaakaan eivät kaikki ole päässeet yhtaikaa kokeilemaan seimen ympärille kerääntymistä. Eikä päästy tänäänkään.
Mutta kuvaelma vaatteet ja kirkon hieno tunnelma auttoi keskittymään. Oman laulun jälkeen tunnelma vapautui ja oli kiva kuulla muiden ryhmien esitykset.
Tiistaina kokoonnuimme saliimme kuuntelemaan Kuhalan koulun oppilaiden Lucia-esitystä. Esityksen jälkeen ulkoilimme liukkaalla Yhtiön koulun pihalla ja osa lapsista pelasi jalkapalloa Wahrenin puistossa.
Muskarivuorollamme me aikuiset saimme taas kuulla kuinka hyviä laulajia vihreän ryhmän lapset ovat! Lauloimme lasten toivomia joululauluja ja päätteeksi tietysti lasten suosikiksi nousseen Vanha kissa nukkuu. Ennen ruokailua luettiin hetki Joulumaan tonttujen tarinoista Revontulen Kertusta.
Tänään ruokailimme poikkeuksellisesti myöhemmässä ruokailuryhmässä ja puoli tuntia myöhempi
ruokailu tuntui lasten vatsoissa: lähes jokainen kyseli, koska mennään syömään?
Lepohetkellä katsoimme Smart Boardilta Joulukalenteria. Ennen välipalaa askartelimme ja pelasimme niin lautapelejä kuin tableteilla oppimispelejä. Enne välipalalle menoa Vihreät ja Oranssit pelasivat yhteisesti vielä matikkapeliä Smartilla.
Keskiviikkona tehtiin viimeiset valmistelut joulujuhlaa varten, lähes kaikki olivat paikalla harjoittelemassa laulua ja kuvaelmaa. Ennen aamu-ulkoilua ateljeen puolella höyläpenkin ympärillä oli kuhinaa, kun pojat sahasivat ja nikkaroivat. Pöydän vierellä syntyi joulukortteja ja -koristeita. Ulkona pääsimme Pikku-Wahrenin pihaan ja ulkoilu sujui iloisesti lasketellen.
Ruokailussa maistelimme jouluruokia.
Iltapäivällä innostuttiin pelaamaan jalkapalloa puistossa. Yhdeksän hengen joukkueet kutistuivat nopeasti kolmen pelaajaan tiimeiksi kun lapsia haettiin valmistautumaan joulujuhlaan. Illalla Vihreistä kirkkoon kokoontuikin lähes kaikki, yksi halusi mukaan kuumeisenakin! Axelilaiset toivottivat lauluin, leikein, tanssein ja näytelmin hyvää ja rauhallista joulua yleisölleen!
Torstaina jatkettiin vielä eskaria! Edessä oli Vesihelmen viimeinen uimakoulukerta. Takaisin Axeliin ehdittiin ruokailuun, kävelymatkalla moni kyseli taas päästäänkö heti syömään ja mitä tänään on ruokana.
Viikon päätteeksi kävelimme perjantain aamupalan jälkeen joulukirkkoon. Siellä pappimme kertoi meille ja kirkkonrotall e ensimmäisestä joulusta ja lauloimme tuttuja lauluja: Nyt sytytämme kynttilän, Enkeli taivaan, Tuiki tuiki tähtönen ja Joulupuu on rakennettu.
Palattuamme eskariin luettiin miten voisi käydä, jos joulupukki vilustuisi (kirja: Kun joulupukki vilustui).
Ennen ruokailua ehdittiin vielä tehdä puutöitä ja askarrella joulukoristeita. Osa lapsista antoi salin ideoita salin liikuntarataa varten. Myös jouluinen beebot-tehtävärata oli käytössä.


VKO 49 (5.-9.12.)

VKO 49 (5.-9.12.)

Maanantai oli Itsenäisyyspäivän aatto ja eskarilaisista monella oli vapaapäivä.
Paikallaolijat saivat nähdä kuvaelmana Suomen itsenäisyydestä.
Askarreltiin siniristilippuja, viimeisteltiin edellisellä viikolla tehtyjä tonttumaalauksia ja
tehtiin piirros- ja kirjoitustöitä.

Keskiviikkona ulkoilun jälkeen lauloimme joululauluja ja -leikkejä. Teimme ryhmätyönä yhteistä joulukoristetta joulujuhlaamme varten. Jokaiselle ryhmälle laitettiin eteiseen omat postilaatikot joulukortteja varten: lapset saavat laittaa laatikoihin toisilleen joulupostia.
Torstaina koko Axelin väki kävi musiikkiopiston salissa laulamassa Marin joululaulun sähköiseen joulutervehdykseen. Ennen tätä lapset askartelivat joulukortteja, leikkivät, tekivät puupalikka-
rakennelmia ja maalasivat suurta yhteistä joulumaalausta.
Yöllä oli satanut juuri sen verran lunta, että pihalle "oli ilmestynyt" kaksi pientä lumiukkoa. Sovittiin,
että tehdään kavereita näille ukkoille, ja että vastaisuudessa ei rikota muiden tekemiä lumiukkoja.
Perjantaina piha ja leikkikentät olivat märkiä ja jäisiä. Pihalla saatiin kuitenkin pelattua mailapeliä isoilla pehmismailoilla ja jalkapallolla. Ehdimme myös lasketella merirosvolaivasta Pikku Wahrenin pihalla päiväkotilaisten lähdettyä meitä ennen pihasta. Sisällä lauleskelimme hetken ja harjoittelimme joulukuvaelmaa. Yhteisen joulukoristeen teko jatkui ja osa aloitti myös oman joulupallokoristeen teon.
Tällä viikolla olemme katselleet lähes päivittäin pedanetista sähköistä joulukalenteria ennen päiväsadun lukemista.
Hyvää viikonloppua!

Marraskuun tapahtumia

Marraskuun tapahtumia Vihreissä

VKO 45
Maanantaina Vihreät leikkasivat edellisellä viikolla tehtyyn toivetapahtuma linnaan linnankiviä. Kiviin kirjoitettiin lasten toimintatoiveita, esim. haluan tehdä tehtäviä, haluan retkiä jne. (Linna ideana oli esillä opettajille suunnatuilla OPS-festeillä 4.11.)
Tiistaina käytimme ulkoilun jälkeen muskaritiloja musiikkituokiossa. Lauloimme mm. suujumppalaulua Hattada, hattada. Lauloimme lasten toivelauluja ja harjoittelimme Ville se ratsastella laulua.
Keskiviikkona työn alla oli isänpäivälahjojen (videokuvausta) sekä isäiltakutsujen valmistamista.
Torstaina tutustuimme Villi Veturin e-tarinaan Eriskummallista. Myös viimeimeisiä isänpäiväkortteja valmisteltiin.
Perjantaina seikkailtiin Kehräämön kellarin kautta nuorisotila Kuutamoon valokuvattavaksi.

VKO 46
Maanantaina siirryttiin Sateenkaari-huoneeseen. Luettiin Villi Veturin O-tarina, jossa löydettiin Poika takapenkiltä.Seuraavassa tarinassa jätettiin Niiskulan asema. Osa lapsista kävi "liikkumammssa" Talsoilan koululla. Ruokailun jälkeen "lepohetkellä" katsottiin Metsän tarina -elokuvaa.
Tiistaina oranssien ja vihreiden opettajat olivat koulutuksessa ja ryhmät toimivat yhdessä. Ateljeessa maalattiin opittuja kirjaimia ja Sateenkaaressa opeteltiin koodausta Beebot-ampiaisen kanssa (kts. valokuvakansio) Myös smartboardin käyttöä harjoiteltiin.
Keskiviikkoaamuna Wahrenin puistossa oli vihdoinkin lunta, josta sai lumipalloja. Vihreät pitivät pitkän ulkoiluaamun rakentaen lumiukkoja, lumivalleja, lumihevosia jne. Sisällä leikittiin musiikkileikkejä,mm. Vanha kissa, Seitsemän leikki, Ville se ratsastella tahtoi. Ruokailun jälkeen katsottin Metsän tarinaa.
Torstaina osa Vihreiden lapsista kävi "vahvistamassa" Oranssien lauluryhmää, jotka kävivät esiintymässä
Tyykihovissa. Axeliin jääneet lapset lukivat Villi Veturia Niiskulaan saakka ja leikittiin tunnetunnistus peliä tunnekorttien kanssa. Esiintyjien palattua katseltiin siellä otettuja kuvia ennen syömään menoa.
Illalla vietettiin Axelin eskarin isäiltaa Wahren keskuksen ympäristössä.
Perjantaina kirkkohetken jälkeen mentiin tehtiin retki Ilmarisen puistoon Rantalanmäkeen.

VKO 47
Viikko oli Vihreiden ja Oranssien saliviikko.
Maanantaina oli ensin ulkoilun vuoro. Sisällä leikittiin musiikki- ja liikuntaleikkejä sekä tehtiin jauhopuuhapalloja. Pallojen oli tehty jo Maria-opiskelijan kanssa, mutta kaikki eivät olleet vielä tehneet.
Tiistaina koko Axelin väki kokoontui saliin harjoittelemaan joululauluja. Lauluharjoituksen jälkeen tehtiin koodaustehtäviä beebotin kanssa. Viimeiset jauhopuuhapallot saatiin valmiiksi.
Keskiviikko ulkoilun jälkeen jokainen teki itselleen omat numerokortit tulevia matikkaleikkejä varten: harjoitellaan mm numero-lukumäärä vastaavuutta ja pieniä yhteen- ja vähennyslaskuja.
Torstaina menimme aamupalalle jo klo 7.50. Odotettu ensimmäinen uimakoulupäivä opi edessä. Aamu kuluikin Vesihelmessä ja Axeliin palatessa ruoka maistui. Päiväsadun aikana muutanilla painui silmätkin poikkeuksellisesti kiinni.
Perjantaina kokoonnuttiin koko Axelin väen voimin saliin: joulupukki pistäytyi vierailulle! Kun pukki kiirehti lentokentälle Kikan saattelemana, eskarilaiset jaettiin ryhmiin ja ryhmät kiersivät jouluisissa toimintapisteissä: tonttutemppurata, satuhieronta, minä tonttuna maalaus +muita tonttu tehtäviä, smart tonttutehtävä, joulusatu näytelmä ja joulutanssia.
Ruokailun jälkeen n.klo 13.15 katseltiin jouluinen elokuva.

VKO 48
Viikon huoneenamme oli Viidakko. Viidakossa taikahiekka, puupalikat ja valopöytä ( ja tietenkin piirtely) ovat suosikki toimintoja.
Maanantaina kuunneltiin jouluevankeliumi ja lapset piirsivät puuvärein muistamiaan asioita joulun tarinasta. Kuvista tuli upeita.
Tiistaiaamu kului jälleen Vesihelmessä. Nyt toimiminen pukuhuoneessa ja altailla sujui jo rutiinilla! Oppiminen tällä sakilla on noperaa!
Keskiviikkoaamuna ennen kirkkohetkeä harjoiteltiin joululaulua joulujuhlaa varten. Kirkkohetkellä
(osa lapsista teki tehtäviä ateljeessa) lapset osallistuivat innokkaasti keskusteluun.
Torstai oli jälleen uimakoulupäivä. Pieni ryhmä edistyneitä pääsi jo kuntouimareiden altaaseen yksi lapsi kerrallaan uimaopettajan kanssa näyttämään uimataitoaan. Viimeiseksi oli aaltojen vuoro, kuten jokaisella uimakerralla.
Iltapäivä oli normaalista poikkeava: ala-aulassa oli myyjäiset ja lapset odottivat vanhempiaan hakemaan sisällä leikkien.
Perjantaiaamuna koko Axelin väki kokoontui saliin laulamaaan joululauluja. Ateljeessa maalattiin minä tonttuna -kuva. Tonttu leikataan ja siihen liitetään oma kertomus tontusta. Ulkoilu vietettiin Pikku Wahrenin pihassa, jossa lapsilla kaikilla oli mukavaa: vaikka lunta ei vieläkään ole kuin vähän, liukumäissä
luisti hyvin. Isommassa mäessä laskettiin pitkänä junana ja riemua riitti.
Hyvää viikonloppua!

VKO 42 (17.10.-21.10) Syyslomaviikko

SYYSLOMA

Viikolla 42

Eskarissa vietettiin syyslomaa. Kaikilla lapsilla ja aikuisilla ei kuitenkaan ollut lomaa, vaan he touhusivat
yhdessä Axelissa ja ympäristössä.

VKO 41 (10.10.-14.10.10)


Viikonloppun aurinkoinen sää jatkui maanantaina.
Vihreiden ryhmä jakautui kahtia. Toinen ryhmä ulkoili Tehtaan koulun pihalla ja toinen lähti eväsreput selässä retkeilemään. Retkeläiset harjoittelivat metsäretkeilyn "sääntöjä" ja mm. muotoilivat tikuista ym
A- ja I-kirjaimia. Axeliin jääneet eskarilaiset jatkoivat ulkoilun jälkeen Villi Veturi -tarinaa salissa. Muisteltiin tarinan jo luetut tapahtumat kuvien avulla ja kuunneltiin jakso Sinnikäs Simo. Kuulosteltiin tarinasta
sanoja, joissa on i-kirjain. Tehtiin kirjaimeen liittyviä harjoituksia sekä viimeisteltiin omien junien vaunuja.
Ruokalun jälkeen oranssi ja vihreä ryhmä kuuntelivat lepohetkellä Seitsemän veljeksen seikkailuita Mauri Kunnaksen Koiramäki versiona.

Tiistaina toimimme jälleen koko ryhmänä. Ulkoilun jälkeen siirryimme musiikkileikkikoulun tiloihin omaan muskariin. Opettelimme uusia lauluja ja leikkejä unohtamatta lasten omia toiveita. Muotoilimme myös
I-kirjainta omalla keholla. Lepohetkellä jatkui Seitsemän koiraveljeksen tarina.

Keskiviikkona pääsimme musiikkiopistolle kuuntelemaan Pienten solistien konserttiin. Pelle Pelimannin johdolla musiikkiopiston nuoret oppilaat esittelivät soittimia; kuuntelimme mm. pianoa, viulua,alttoviulua,
selloa, poikkihuilua, pikkurumpuja, kitaraa, trumpettia, klarinettia ja hanureita. Konsertin jälkeen Pia soitti puista nokkahuilua ja jokainen lapsi sai kertoa, oliko heillä kotona jotain soittimia.

Torstaina Vihreiden toinen ryhmä pääsi retkeilemään. Kuten maanantainakin, eväät olivat SE JOKIN.
Axeliin jäänyt ryhmä ulkoili Pikku Wahrenin pihalla. Sisällä tehtiin samat tehtävt kuin maanantain ryhmän
kanssa. Ennen ruokailua muisteltiin eilisessä konsertissa kuultuja soittimia kuvien avulla.
Myös lorupussiin kurkistettiin.

Perjantaina ulkoiltiin Karhupuistossa. Paluumatkalla tapasimme sattumalta meille aikuisille tutun forssalaisen, joka laulatti lapsia (Jänis istui maassa). Päiväkodilla leikimme Pikku pupu nukkuu vaikk on keskipäivä. Laulun jälkeen luimme tarinan Uneton yö. Vielä ennen ruokailua tehtiin viikon aikana kesken
jääneitä töitä.

Päivälevon jälkeen perjantai-iltapäivä päätettiin sekoittamalla ryhmät.

Ensi viikolla suurin osa eskarilaisista viettää syyslomaa. Hyvää lomaa kaikille lomaileville!

VKO 40 (3.10.-7.10.)


Viikon kotitilanamme oli Sateenkaarihuone.

Maanantain aloitimme laulamalla. Teimme A-kirjain harjoituksia ja kalvomaalausta. Sisähommien jälkeen
ulkoilimme viikonlopun aikana viilenneessä syysilmassa.

Laulavainen ryhmämme aloitti myös tiistain lauleskellen. Muistelimme Villi Veturin vaunujen nimiä ja asukkaita. Väritettiin ja leikattiin veturit. Näihin tehtäviin lapset keskittyivät pitkään ja töitä piti jättää keskiviikoksikin, jotta ehdittiin ulkoilemaan.

Keskiviikkona jatkoimme Juna taideteosta: liimattiin veturi paperille, piirrettiin lyijykynällä vaunuja. Vaunut väritettiin vielä akvarellivärein. Kun vielä viimeisteltiin kalvomaalauksista A-kirjaimet, oli aamupäivä päästy touhukkaasti loppuun. Ennen ruokailua riimittelimme Villi Veturi riimejä.

Torstain aamulaulun jälkeen teimme vapaavalintaisia piirroksia, askarteluja ja leikkejä. Kirpeässä syysilmassa kiersimme Wahrenin puistoon suunniteltuja liikuntarasteja yhdessä Pikku-Wahrenilaisten
kanssa. Liikunnallisen ulkoilun jälkeen kalakeitto maistui!

Perjantain aamulaulun jälkeen teimme vanhemmille "tietopakettia" ensi viikon metsäretkestä. Osan kanssa väritimme "Tämän jo osaan" -linnaa. Ennen ulkoilua ehdimme vielä tekemään keskeneräisiä
piirustuksia.
Ruokailun ja lukuhetken jäkeen vietimme "sekoitusiltapäivää": lapset saivat valita tilan, jossa saivat toimia ennen välipalaa.

Ulkoillessamme huomasimme, että ilmassa oli jo purevaa syksyn tuntua. Sekä lapset että aikuiset tarvitsevat jo sormikkaat ja lämpöiset jalkineet syksyn purevaan tuuleen!

Ensi viikolla tapaamme salissa!

VKO 39 (26.9.-30.9.)

VKO 39 (26.9.-30.9)

Tämän viikon kotihuoneenamme oli Aurinkohuone.

Maanantaina puolet ryhmästämme kävi metsäretkellä. Lapset tarkailivat syksyn merkkejä (sieniä, kirjavia lehtiä ym). Kerättiin käpyjä, kiviä, keppejä ja tehtiin pieniä laskutehtäviä niitä apuna käyttäen. Kirjoitetttiin oma nimen etukirjain tikuilla. Ennen päiväkotiin palaamista leikittiin Karhupuistossa.
Päiväkodille jäänyt ryhmä teki helppoja matikantehtäviä.

Tiistaina ulkoiltiin Tehtäänkoulu pihalla. Vihreät ja Oranssit lauloivat ja leikkivät Musiikkileikkikoulun tiloissa.

Keskiviikkona kirkkohetken jälkeen ulkoilimme Wahrenin puistossa ja harjoittelimme koodausta: lapsi
ohjasi toista lasta(robotti) sovituilla. Sisällä tutustuimme Villiveturin A-tarinaan ja muistelimme aikaisempia tarinoita ja leikimme niihin liittyviä leikkejä.

Torstaina toinen ryhmä retkeili ja muut tekivät henkilökohtaisesti valittuja tehtäviä.

Perjantaina ulkoilun jälkeen leikittiin ja laulettiin. Tehtiin A-kirjain tehtäviä.
Ennen päivälepotarinaa vietettiin Vihreiden ja Oranssien opiskelijoiden läksiäisiä.
Perjantai-iltapäivä ennen välipalaa oli "sekoituspäivä", jolloin lapset voivat valita missä huoneessa
leikkivät.


Vko 38 (19.9. -23.9.)


Tällä viikolla sisätilanamme oli Viidakkohuone.
Aamuisin olemme laulelleet ja suosikiksi on noussut "vokaalilaulu", joka lapsilta on saanut nimen Kanalaulu.
Maanantaina kävimme yhdessä Oranssin ryhmän kanssa tutustumassa Talsoilan koulun saliin. Harjoittelimme mm. kuperkeikkoja, kiipeilyä, pallonheittoa sekä leikimme liikuntaleikkejä.
Muina päivinä Pia on tehnyt "taitokartoituksia" yksilötehtävinä ja pienryhmissä. Raili, Terhi, Suvi ja opiskelijat ovat tehneet kangaspainantaa ja nyörejä retkeilypusseja varten.
Lapset tutustuivat valopöytään: jäljensivät omaa nimeään tai värityskuvia.
Keskiviikkona Viidakkoon saatiin teltta, joka on ollut kovassa käytössä. Keskiviikon ulkoiluaikana Raili ohjasi Puistossa yhteisleikkejä; josta kuvia kuvakansiossa.
Torstaina luimme Villi Veturi -eskarikirjasta luvun Lastauspuuhia ja leikimme siihen liittyviä leikkejä.
Perjantaina jatkettiin keskeneräisiä töitä ja ulkoilu vietettiin Pikku Wahrenin pihassa.
Perjantain lounaan jälkeen pääsimme Musiikkiopiston saliin kuuntelemaan Frutos Do Somin konserttia.