BLOGI

Vko 22 VIIMEISET YHTEISET PÄIVÄT

Maanantaina kävimme katsastamassa Feeniksin ja harjoittelimme kevätjuhlaa.

Tiistaina toteutui viimeinen eskaritekemistoive. Lähdimme lamminrantaan pelaamaan futista.
Sitä ennen pieni ryhmä valmisteli eväät yhdessä saksalaisen opiskelijamme Rubyn kanssa. Olikin aikasti hyvät eväät, kakkua ja mehua! (kuvia)
Lamminrannassa pelasimme innolla ja hyvällä mielellä turkoosit vastaan turkoosit. Ja kuinkas muuten....
PELI PÄÄTTYI TASAPELIIN ja loppuhuuto kajahti ilmoille: HYVÄ TURKOOSIT! (tästäkin kuvia pedassa)

Keskiviikkona, viimeisenä eskaripäivänä pääsimme minigolffaamaan (KIITOS VANHEMPAINTOIMIKUNNAN)
ja mukavasti se sujui, huolimatta hiukan koleasta säästä. Lopuksi nautittiin jädet. (kuvia)
Axeliin tultua lapset pääsivät vielä maalaushommiin ja saivat maalata Rubyn päällä olevan haalarin. se kulkeutuu maanantaina Nice Runiin yhden joukkueeen asusteina.
Näin on pikkuhiljaa saatu päätökseen tämä eskari vuosi. KIITOS KAIKILLE IHAN TUHANNESTI!Vko 21 Kevätjuhlaharkkoja, kurkkaa kirkkoon ja mega synttärit

Maanantaina Tupi ryhmä ulkoili ja harjoitteli esitystään kevätjuhlaa varten. Hölmöläisukot ja -akat alkavat hahmottaa roliaan ja mikrofonin käyttöäkin on harjoiteltu. Aurinko meitä edelleen hellii.

Tiistaina kurkkasimme omaan kotikirkkoomme. Anniina esitteli meillekirkon sekä ulkoa että sisältä. Hän kertoi hieman kirkon historiaa ja yhdessä mietimme keitä kirkossa on töissä ja mitä he tekevät. Urkuparvella jokainen pääsi käymään urkujen sisällä. Sepä olikin metkaa. Myö surkojen kova ääni oli yllätys ja se kuinka isoja pillejä uruissa pitää olla. Etsimme kirkosat tähtiä ja pääsimme haistamaan kirkkoviiniä. Myös käytöstapoja muisteltiin. Kirkon jälkeen osa jäi kirkkopuistoon leikkimään ja osa lähti leipomus hommiin tehtaankoululle. (kuvia)

Keskiviikko alkoi kevätjuhlaharjoitusten parissa. Kaupunginjohtajakin vieraili eskarissa ja pääsi hiukan hölmöläisten tarinaa kuulemaan.
Esitys- ja lauluharkkojen jälkeen turkoosit lähtivät viettämään tämän kevään viimeisiä yhteissynttäreitä.
Näissä mega synttäreissä oli koko kesän tulevat sankarit ja heitäpä olikin peräti seitsemän kappaletta.
Meillä oli kakkua, sipsejä, vaahtokarkeja ja pippareita. Kostukkeena mehua ja viihdykkeenä mukavia yhteisleikkejä. Kiitos kaikille, meillä oli niin mukavaa! (kuvia)
Jatkamme taas ensi viikolla, mutta enää vain kolme päivää eskaria jäljellä. :(


Vko 20 Pyöräretki, kouluun tutustuminen, palovalistus

Maanantaina teimme pyöräretken kohti Pilvenmäkeä, jossa kävimme vierailemassa yhden lapsen vanhemman työpaikalla ravitallilla. Lapset tutustuivat hevosen hoitoon ja sekä saivat ratsastaa Mio-ponilla. Pysähdyimme syömään eväät Pilvenmäelle. Pyöräretki onnistui todella hyvin. (Kuvia)

Tiistaina ja keskiviikkona eskarilaiset kävivät tutustumassa Vieremän ja Talsoilan koulussa. Harjoittelimme myös kevätjuhlanäytelmää. (kuvia)

Torstaina palomiehet kävivät kertomassa lapsille paloturvallisuudesta. Palomiehet kertoivat miten toimia tulipalon sattuessa sekä harjoittelimme poistumista palavasta tilasta. Pääsimme myös tutustumaan paloautoon sekä sen välineisiin. Opiskelija Maria oli töissä viimeistä päivää, joten annoimme hänelle lasten tekemän kortin ja toivotimme hyvää jatkoa. (Kuvia)

Perjantaina harjoittelimme taas kevätjuhlanäytelmää sekä yhteislauluja. Ulkoillessa nautimme kauniista kesäisestä ilmasta!

Aurinkoista viikonloppua toivottelee Turkoosit

Vko 19 Taidenäyttely, kevätretki, viimeinen kirjain ja Villi veturi juhlat

Maanantaina puuhastelimme äitien salaisuuksien parissa. Ja kävimme Vinkkelissä varhaiskasvatuksen taidenäyttelyssä. Upeita juttuja nähtävänä, käykää ihmeessä katsomassa. ( kuvia)

Tiistaina oli kevätretkeläisiä vuoro. Innokas ja hiukan ehkä jännittynytkin joukko kipusi bussiin ja bussilla Turkuun. Matkalla ihmeteltiin maisemia ja muutamaan kertaan kuului " Kauanko vielä ja koska ollaan perillä ?" Vihdoin saavuimme Turkuun. Viemme ensin osan porukkaa linnalle ja Turkoosit suuntasivat sitten suoraan Raxiin syömään. Siellä riitti herkkua ja vatsat tulivat täyteen.
Kun ruokailu oli ohi, lähdimme mekin (taas bussilla) kohti Turun linnaa. Linnassa pääsimme pikkuritari kierrokselle itse linnan hovineidon saattelemana. Hän kertoi tarinoita hauskoja ja jänniäkin linnan historiasta. Lopuksi kun olimme opetelleet hovitapoja ja käyttäytyneet hyvin, pääsimme kuninkaan luokse ritarisaliin. Kuningas kysyi miten olimme käyttäytyneet ja osaammeko hovitapoja. Koska kaikki oli hovineidon mukaan sujunut hyvin, kuningas löi jokaisen turkoosin eskarien Turun linnan pikkuritariksi. Täsmätä mahtavasta reissusta on kuvia pedanetisssä. ( kuvia)

Keskiviikkona oli viimeisen Villi veturin tarinan vuoro ja tutuksi tuli Ö -kirjain. Ukko ja Onni viettivät jännittävän yöllisen ajan kuunnellen öisiä ääniä ja kiikaroiden öisiä eläimiä. Oli aika jännää huomata, että yölläkään ei ole aivan hiljaista, melkein päinvastoin. (kuvia)

Torstaina eskarit olivat kouluun tutustumassa.

Perjantaina lauloimme ensin kevätjuhla lauluja ja kuulimme viimeisen viikon eskarin tarinan. Nyt ovat kaikki saaneet olla viikon eskareita ja kertoa meille omista viikonloppu tekemisistään ja perheestään.
Tämän jälkeen lähdimme kohdalle. Siellä odotti Pikku Ukon terveiset ja tehtävät. Kun olimme suorituneet annetuista tehtävistä alkoi Villi veturin lippujuhlat . Herkuttelua ja yhteinen yllätys . Päivä oli onnistunut ja iloinen. Kiitos villi veturi sen matkassa oli hauska matkustaa!!!! (kuvia)

Vko 18 Puistonäyttely, Villi Veturi ja Helminpäivälaulajaiset

Tiistaina ja keskiviikkona valmistelimme meidän puistonäyttely teosta. lapset maalasivat kiviä ja tekivät nistä erilaisia hahmo0ja loimijoen varrelle. Teos löytyy keilahalin lähellä olevilta kiviportailta. Jos ee ei saa olla rauhassa viikonlopun jäljiltä, me muutamme sen paikkaa. ( kuvia)

Torstaina oli Villi Veturi päivä. Tarinassa Onni kesä teki uroteon pelkän höyhenen avulla. Lehmä oli asettunut esteeksi raiteille ja villi veturin matka oli vaarassa jäädä kesken. Mutta onneksi matka jatkui.
Lapset odottavat jo innoissaan koska päästään perille! Tarina toi tutuksi H kirjaimen. ( kuvia)

Perjantaina koko Axelin eskari suuntasi torille Helminpäivälaulajaisiin. Siellä täti Monika ja Suomi neito esittelivät tärkeitä vieraita ja laulattivat lapsia yhteisten laulujen avulla. Vieraiksi oli saapunu Joulupukki, Kimi Räikkönen ja Waltteri Bottas sekä itse presidentti Sauli Niinistö. Tulipahan paikalle myös ROBIN! ( kuvia)
Tähän oli mukava päättää tämä viikko!

Vko 17 Kierrättäminen, kasvien kasvattaminen, numerot ja juhlat

Maanantaina keskustelimme kierrätyksestä, sen merkityksestä ja tärkeydestä ja teimme pieniä tehtäviä. Juttelimme myös siitä, että laulujakin voi ns kierrättää. Lapset saivat keksiä uuden leikin vanhaan lauluun ja säestää vanhan laulun uudella tavalla. (kuvia)

Tiistaina lähdimme retkelle Pasin työpaikkaan. Se olikin milenkiintoinen matka. Lähdimme linja-autolla räntäsateessa kohti Kiimassuon kierrätys-ja jätehuoltokeskusta. Siellä Pasi otti meidät vastaan ja pääsimme näkemään ja kuulemaan pinen nukketatteriesityksen "Jätejengin" seikkailuista. Nukketeatterin jälkeen saimme herkutella mehulla ja pipareilla ja juttelimme hiukan lisää kierrätyksestä ja erityisesti siitä mitä Forssan Kiimassuolla jätteille tehdään. Lopuksi pääsimme vielä pienlle kiertoajelulle Pasi oppaan kertoessa lisää Kiimassuon alueesta. Retki oli aivan mahtava! ISO KIITOS PASILLE!!!! Tämä retki kuuluu sarjaamme "tutustumista vanhempien työpaikkoihin". (kuvia)

Keskiviikko oli Villi Veturi päivä. Tänään Pikku Akka ja Malla tuohuilivat viherhuoneessa erilaisten kasvien ja taimien parissa. He kertoivat meille kuinka kasvit saadaan kasvamaan ja mitä kasvit tarvitsevat, jotta kasvavat oikein terveiksi ja isoiksi. Tarinan jälkeen kaikki muistivat sen, että tarvitaan multaa, omakolo, peitto ja vettä sekä tietysti paljon rakkautta. :) Jokainen sai pikkuryhmässään istuttaa herneitä omaan laatikkoon. (kuvia)

Torstaina lapset kuuntelivat ensin tarinan Forssan synnystä. Tällä tarinalla pohjustimme ensi viikon puistonäyttelyä, jossa Turkoosit kokoavat oman osuutensa Kehräämöalueen kivirappusille.
Tarinan jälkeen syvennyimme Maria johdolla matematiikan saloihin ja lähinnä KYMPPIPAREIHIN! (kuvia)
Kun tehtävät oli tehty pääsimme onneksi auringon paistaessa lähtemään kohti Sortohaan pallokenttää. Siellä meillä oli treffit Violetin ryhmän kanssa. Pelasimme jalkapallo-ottelun Turkoosit vastaan Violetit. Peli oli tasainen, mutta tällä kerralla turkoosit veivät voiton 4-1. (kuvia)

Perjantaina juhlittiin vappua naamiaisten, herkuttelun ja discoilun merkeissä. (kuvia)
Oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille ja hyvät vaput!vko 16 Ahkeraa tehtävien tekemistä

Tällä viikolla tiistaista perjantaihin olemme tehneet taulutehtäviä, villi veturi logigoja, matikka harjoituksia yms. Eli koko viikko on mennyt ulkoillessa, tehtävissä ja pikkusen onneksi jäänyt leikkiaikaakin. On kyllä ollut hienoa huomata kuinka kivasti Turkoosit osaavat jo tarvittaessa antaa toisilleen työrauhan ja sehän on yksi koululaiseksi tulemisen taidoista. Kuvia ahkeroinnista pedassa.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Vko 15 Koripallon alkeita, Mio ponin vierailu ja pääsiäistä

Maanantaina matkamme suuntasi kohti Talsoilan koulua. Siellä opiskelija Maria piti pientä koripallokoulua. Ensin lämmittelimme erilaisten leikkien avulla. Samalla kävimme läpi koripallo sanastoa; puolustahja, hyökkääjä, tukijalka jne. Opettelimme käsittelemään palloa, mikä osoittautuikin monelle aivan uudenlaiseksi haasteeksi. Lapset selvisivät siitä kuitenkin hyvin ja melkein kaikki oppivat pompottamaan palloa sekä heittämään sitä toiselle oikeaoppisesti. Myös kiinniotto harjaantui, vaikka iso pallo oli ensin muutamalle ehkä hiukan "pelottavakin". Peliä emme vielä ehtineet saamaan aikaiseksi, eli voimme siis jatkaa tätä teemaa toisella kerralla. Lopuksi rentouduttiin "satuhieronnan" avulla. Tarinassa käytiin harjoitusten jälkeen "suihkussa". (kuvia)

Tiistai alkoi pääsiäispupujen askartelulla ja taulutehtävillä. Niiden jälkeen ulkona odotti Mio hevonen. Mioa jokainen sai vuorollaan käydä silittämässä ja taluttamassa. Lopuksi Mio sai nauttia lasten hellästä harjauksesta. Keskustelimme Mion vierailun aikan ja jälkeen mm. miten hevonen näkee ja kuulee, sekä mink'ä nimisiä ovat hevosen ruumiinosat. Hauskaa oli huomata että hevosella on harja ja me harjalla harjaamme hiuksia, tai hevosen selässä on lautanen mutta mepä syömme lautaselta. (kuvia)

Keskiviikkona ja Torstaina me askartelimme ja teimme taulutehtäviä ahkerasti.
Nyt olemme ansainneet pienen pääsiäisloman eli oikein HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ kaikille!

Vko 14 Numero 10, J-kirjain ja pääsiäisaskartelua

Maanantaina meillä oli kirkkohetki. Aiheena tänään oli tarina Sakkeuksesta rikkaasta miehestä josta kukaan ei oikein tykännyt. Kirkkohetken jälkeen aloitimme rairuohon istuttamisen. Kivat omat pääsiäispäät alkoivat valmistua. Kuvia pedassa.

Tiistaina oli matikkapäivä. Nyt tutuksi tuli numero kymmenen. Etsimme kymppipareja ja harjoitteime piirtämään numeron kymmenen. Lisäksi sai jatkaa taulutehtäviä. (kuvia)

Keskiviikko oli Villi Vetruri tarinan päivä. Tarina kertoi jalkapallon pelaamisesta ja siitä kuinka Onni joutui vaaralliseen tilanteeseen pallon kanssa. Käsittelimme samalla jälleen kerran tunteita ja tuntemuksia sekä mietimme kuinka Onni voiti pelkonsa ja miksi Jalmari Juolukasta tuli sankari.
Tarinassa oli paljon uusia sanoja, jota yritimme selvitelläpiirrosten avulla esim ojanpiennar, sojottaaa, väpättää, kiehnätä ja kieleke. Joukkueittain koitimme myös pitää pallon hallussa mailojen avulla ja lopuksi teimme j-kirjain tehtävän.

Torstaina ja perjantaina aloitimme tupsupupujen teon, jotta pääsiäiseksi jokainen saisi kotiin oman pienen puputytön tai- pojan. Ehdimme myös laulaa muutamia pääsiäiskirkkolauluja.

vko 12 Jumppaa, matikkaa ja herkuttelua

Maanantaina Turkoosit lähtivät kohti Talsoilan koulua. Saimme nauttia isosta salista ihan oman ryhmän kesken. Juoksuun riitti hyvin tilaa. Lämmittelimme aluksi nimi-liike piirillä. Tämän jälkeen kuljimme viivoja eritavoin ja välissä pillin vihellys antoi uusia ohjeita esim. "istu maahan". Kun oli lämmitelty, oli venyttelyn vuoro. Venyttely osoittautuikin monelle tosi haastavaksi. Se sattui ja esim. jalkoja oli vaikea saada suoraksi lattialla, selän venyttely oli haasteellista, ja kyljetkään ei oikein antaneet periksi.
Venyttelystä selvittiin ja oli aika erilaisten liikuntaleikkien. Leikimme mm. hännän ryöstöä, hirven metsästystä, aarteen etsintää ja seinän kaatoa. Touhua ja hauskaa riitti. Lopuksi rentouduttiin pallohieronnan avulla. (Kuvia)

Tiistaina eri pajatiimit kokoontuivat aamusta suunnittelemaan ensi viikon toimintaansa, ja sen jälkeen lähdettiin ulkoilemaan.

Keskiviikkona tutustuimme numeroon 9 ja leikimme erilaisia matikkaleikkejä mm kauppaa ja lukujen hajotusta. Lopuksi lapset tekivät tehtävän numeroista.

Torstaina pääsimme soitinkokeiluun musiikkiopiston puolelle. Sitä ennen tulevat synttärisankarit kävivät leipomassa kakkua. Soitinkokeilu sujui mallikkaasti ja laspet olivat innoissaan kokeiluistaa. Näistä tulee kuvia kasvunkasioihin tulevan viikon aikana.

Perjantaina vietimme tammi-maaliskuun sankareiden synttäreitä. Sankarit olivat suunnitelleet koko protokollan ja me toimimme sen mukaan. Ensin oli puistoleikkien aika. Erilaisten hippojen lisäksi oli myös vapaata leikkiaikaa. Puistosta matkasimme kohti kotaa, jossa oli aika herkuttelulle ja viikon eskarin terveisille. Saimme ihanaa täytekakkua ja pullaa (kiitos yhden sankarin äidille) ja karamelliäkin riitti. Vatsa oli pullollaan ja matka kohti eskaria alkoi. Olipas mukava ja aurinkoinen päivä. Kiitos synttärisankareille ja koko Turkoosille tiimille! (kuvia)


Vko 11 soitinesittelyä, Villi Veturi, Jumppaa ja Luistelua

Maanantaina menimme Pinkki ryhmän kanssa musiikkiopiston saliin soitinesittelyyn. Heta-Maija esitteli meille erilaisia soitinperheitä ja niiden soitin jäseniä. Tutuksi tuli niin puhaltimet kuin jousisoittimetkin. Rummut- jes siinä vasta pelit! Muutama pieni esiintyjäkin oli saatu paikalle.

Tiistaina oli Villi Veturin vuoro. Tällä kertaa kuuntelimme tarinaa junan matkasta kohti Aurinkorinnettä. Tarinassa käytiin läpi tunteita ja niistä juteltiin kovasti. Miltä tuntuu kun on epärehellinen? Entä oliko junaa tunkeutunut Jalmari Juolukka roisto? Minkälaisen rangaistuksen hän ansaitsi? jne. Leikimme veturileikkiä ja etsimme kadonneita koodeja (joista muodostui sanoja). Loppuaika jäi leikille ja soitinvalinnoille ensiviikon soitinkokeilua varten.

Keskiviikkona lapset tekivät tehäviä joissa heidän piti jatkaa kuviota, seurata poukuja kynällä ylittämättä viivaa, leikata muotoja ja piirtää samalaisia kuvioita kui kuvassa. Tämä sujui kaikilta hienosti. Toisena tehtävänä oli piirtää perhekuva ja kertoa mitä yleensä perheen kanssa puuhailee. Jokaisen kuvat löytyvät
omista kasvunkansioista.

Torstaina Tiina piti turkooseille jumppaa omassa salissa. Leikittiin erilasia hippa leikkejä, jalkapalloviestiä ja pieniä matikkaharjoituksia liikunnan keinoin. (kuvia)

Perjantaina oli vuoro matkata jäähallille ringettekouluun. Tämä oli jo toinen kerta ja samalla viimeinen. Harjoittelimme ensin perusluistelutekniikkaa, kaatumista ja liukuja. Välissä oli tauko jolloin oli aikaa hörpätä vettä tai mehua ja pieni herkkukin odotti jokaista. Luistelu jatkui erilaislla puuhapisteillä. Luistelua harjoiteltiin taitoradalla ja ringetteä pujotteluluistelun ja maalinteon merkeissä. Lopuksi saimme eskariin tuotavaksi sekä ringettemailoja että ringetterenkaita. ( kuvia)

Hyvää viikonlopua!Hyvää viikonloppua

Vko 10 Esiintyminen, haastatteluja, kirjastokäynti ja Kivapäivä

Loman jälkeen palasimme eskariin taas terhakkaana ja marssimme kohti muskaria. Harjoittelimme niitä lauluja ja leikkejä, joilla ilahdutamme keskiviikkona vanhuksia Forssan Pumpulissa. Teemana oli vuodenajat ja hiukan tavallista perinteisemmät laulut; Keinustuoli keinui, Lintu lensi oksalle ja Tytöt ja pojat lähtivät niitylle. Tämä esiintymisreissu tehdään yhdessä Pinkkien kanssa, joten ihan kaikki eivät tällä kertaa mahdu mukaan, mutta seuraavalla kerralla sitten. (kuvia)

Tiistai kului ulkoilun, taulutehtävien ja lapsihaastattelujen merkeissä.

Keskiviikkona saimme lainata salia luontoeskareilta ja teimme ahkerasti taulutehtäviä, jotta saisimme kaikki tehtävät tehtyä ennen maaliskuun loppua. Kengännauhojen solmiminenkin sujuu jo muutamilta mallikkaasti. Osa lapsista lähti kohti Pumpulia esiintymislaulut mielessä. Esiintyminen sujui hienosti, lapset käyttäytyivät hyvin ja vanhukset olivat iloisia. Palkintokin odotti lopussa, SUKLAAPIPPARI ja PILLIMEHU! (kuvia)

Torstaina menimme kirjastoon, jossa kirjastontäti esitteli meille erilaisia eskarilaisille sopivia kirjoja. Tämän kirjavinkkauksen tarkoituksena on herättää kiinnostus lukemista ja kirjojen katselemista kohtaan (toimii vähän niinkuin lukudiplomit koulussa). Jokainen sai oman kirjapassinsa, johon keräämme leimoja aina kun joku annetuista kirjoista ( tai oma valintainen) on luettu. Kun polku on täynnä, lapset saavat passinsa kotiin. Nyt on otollinen aika myös kotiväen käydä eskarilaisen kanssa kirjastossa ja herätellä tulevaa lukuintoa.(kuvia)

Perjantaina oli tavoitteen saavuttamisen kunniaksi KIVAPÄIVÄ. Tämän kertainen tavoite oli "kuuntelen ohjeet loppuun" ja se sujuu jo aika mukavasti. Toki tavoite ei häviä mihinkään, mutta nyt se on jo palkintonsa ansainnut.
Ensin kävimme läpi viikon eskarilaisen kuulumiset ja valokuvat ja arvoimme uuden ensi viikon eskarilaisen.
Tämän jälkeen alkoi itse KIVAPÄIVÄN touhut. Lapset olivat valinneet kivapäiväksi leffapäivän. Meidän elokuvamme oli tälläkerralla "Inside Out". Tämä elokuva käsitteli erilaisia tunteita ja niiden aiheuttamia käyttäytymismalleja. Ennen elokuvaa kävimme läpi elokuvan viisi erilaista tunnetta ; ilo, suru, viha, pelko ja inho. Katsoimme tunnekuvat, arvasimme mistä tunteesta oli kyse, otimme kasvoillemme kyseisen tunnetilan aikaansaaman ilmeen ja yritimme vielä liikkumalla ja kehonkieltä käyttäen aikaansaada tunnetialle vahvistusta. Kun tunteet oli käyty läpi alkoi elokuvahetki. Bonuksena elokuvalle oli popcornit, karkit, mehu ja pippari. Kyllä kelpasi! Elokuva oli kaikkien mielestä hyvä ja suosittelenkin katsomaan sen myös yhdessä perheen kanssa kotona. Varsinkin surun kohtaaminen herätti selvästi voimakkaita tunnetiloja lapsissa (hiukian naurahtelua, toisten katsomista, kaverin olkaan nojaamista yms) ja oli ihan nähdä miten helpottuneita kaikki olivat kun ilo pelastui ja palasi elokuvan pikkutytön maailmaan. Tästä on hyvä ammentaa aiheita tuleviinkin eskarikeskusteluihin. Kivapäivä oli KIVA PÄIVÄ. Ja nyt kivaa viikonloppua kaikille!


Vko 8 musiikkia, koulupäiviä ja ringettekoulu

Maanantaina olimme omassa salissa ja pilkimme erilaisia lauluja ja leikkejä. Pilkkiin tarttui erilaisia perinne ja ystävänpäivä lauluja. Samalla harjoittelimme tulevaa esiintymistämme.

Tiistaina Villi Veturi vihdoin oli päässyt lähtemään Tuiskulasta ja saapui Kertunkieppiin. Kertunkiepissä olikin jännittävät paikat, sillä junan väki kuuli asemamestari Korhoselta että junan lähistöllä oli tavattu salaperäinen hiippailija. Kuuntelimme tarinan ja leikimme sen jälkeen pari uutta salapoliisileikkiä. Oikeaa hiippailijaa ei kyllä löytynyt, mutta uusi kirjain K tuli tutuksi. (kuvia)

Keskiviikkona lähti suurin osa Turkoosien lapsista kohti Talsoilan koulun puuhapäivää. Saimme leikkiä ja jumppailla erilaisissa toimintapisteissä. Ekaluokkalaiset auttoivat eskarilaisia ja jokaisella eskarilla oli ns oma vastuuykkönen. Kaikki sujui hienosti ja lopuksi pääsimme vielä ykkösten kanssa ruokailemaan. Axeliin jääneet lapset pääsivät pienten solistien konserttiin ja saivat tutustua erilaisiin soittimiin. (kuvia Talsoilasta)

Torstaina lähti samantyyliselle tutustumispäivälle Vieremään menevät eskarit. Pääsimme taksiajelulle ja koululla meitä odotti aivan ihanat ekaluokkalaiset valmiina vastuutehtäviinsä. Yhteistyö sujui upeasti ja meillä oli mukavaa (kuvia) Toiset opettelivat Axelissa numeroa kahdeksan. Kuvia löytyy pedasta ja tuotoksia kasvunkansiosta. (kuvia)

Perjantai oli ringettekoulupäivä. Oli ihanaa päästä taas luistelun maailmaan ja oppimaan uusia taitoja. Opettelimme perusluistelua ja leikimme erilaisia hippaleikkejä. Lopuksi pääsimme taitoradalle. Näihin liikunnaliisiin tunnelmiin on mukava päättää tämä viikko. (kuvia ) HYVÄÄ LOMAA KAIKILLE!!!!!

Vko t 6 ja 7 uintia ja ammatteja

Viikon 6 maanantaina olimme muskarilla ja muistelimme, mitä eläimiä Villi Veturin väki oli metsäretkellään nähnyt. Eläimet halusivat opettaa meille omia suosikki leikkejään ja laulujaan. Pupujussit olivat lumileikeissä, ketut tanssivat metsässä, talitintti hakkasi talipakkaa ja pöllö istui onnnellisena keinustuolissaan ja muisteli vanhoja aikoja.

Viikon 6 tiistai ja torstai meni uimakoulutunnelmissa. Lapset oli jaettu uimataidon mukaan ryhmiin, näin taattiin jokaiselle sopivassa määrin hauskuutta ja haasteita. (kuvia).

Keskiviikkona meillä oli kirkkohetki ja Villi veturissa opittiin P-kirjain. Ukko ja Onni olivat lähteneet talvipäivän kunniaksi pilkille.

Perjantaina pidimme puhepiiriä aiheesta "koulu". Mietimme miksi koulua täytyy käydä, minkälaista siellä mahtaa olla ja miltä tuntuu mennä kouluun. Kovin oli ajatukset positiivisia ja innolla koulua jo odotellaan. Se oli mukavaa kuulla! Kerroin lapsille myös sen, että koulu on se paikka jo valmistaa meitä tulevassa työhön. Miksi on hyvä olla työpaikka => saa rahaa(sen tiesivät kaikki). Tämän jälkeen mietimme miksi on hyvä, että saa rahaa...saa tavaroita, karkkia, ....joku keksi myös sen että ilma rahaa ei saa ruokaa eikä olisi kotia. Juttelimme erilaisita ammateista ja siitä mitä lasten vanhemmmat tekevät. Moni tiesi omien vanhempiensa työstä jotain, toiset lupasivat ottaa selvää. :) Lopuksi todettiin, että kaikenlaisia ammetteja tarvitaan ja ne kaikki ovat tärkeitä.

Viikko 7 maanantai jatkui ammatteihin tutustumisella kirjojen välityksellä. Luin kirjaa "Minusta tulee isona" ja "Hei täältä tulee poliisi". Poliisi kirjan valitsin siksi, koska ensimmäinen turkoosin ryhmän vanhempi saapuu keskiviikkona esittelmään poliisi työtä ja poliisiksi opiskelemista. Tätä jäämme odottelemaan.

Tiistai ja torstai olivat taas uintipäiviä. Oli hienoa huomata kuinka jo neljän kerran jälkeen uintitaito parani ja vedestä tuli kaveri eikä pelottava asia. Uimaopetuksen ja leikin lisäksi olimme poreissa, aalloissa ja rohkeimmat saivat vielä laskea liukumäkeäkin. Torstaina reippaat uimarit saivat vielä nauttia mehua ja pipparia.(Kuvia)

Keskiviikkona saapui turkoosien vieraaksi peräti kaksi poliisia. He kertoivat poliisin ammatista ja opiskelusta, näyttivät kuvia ja antoivat askartelumateriaalia. Lapset saivat kysellä heiltä poliisin työtä koskevia asioita ja kysymyksiä riitti. Lopuksi otettiin kaikkien sormenjäljet ja jokainen sai oman pikku konstaapelin passin. (tulossa kotiin) Tämän vierailun päätti pihalla oleva yllätys.......OIKEA POLIISIAUTO, jonka kyytiin jokainen pääsi tekemään pikku kierroksen. Voi sitä riemua! (Kuvia näistä hetkistä näette pedassa. )

Perjantaina Villi Veturissa vietettiin ystävänpäivä juhlia. Malla oli ostanut itselleen uuden mekon ja valmistautui juhliin. Juhlat vietettiin Tuiskulan luistinradalla. Siellä luisteltiin rusettiluistelun merkeissä. Mekin "luistelimme" sisällä rusettiluistelua ja etsimme pareja numerokorttien avulla. Kuuntelimme viikon eskarin tarinoita ja katselimme hänen kuviaan, sekä luimme kehukuplat. Äänestimme lopuksi taas uuden ensi viikon eskarin. Äänetys tulos oli niin tasaväkinen, että tulos ratkaistiin arpomalla. Tustuimme Y-kirjaimeen. Iltapäivällä lähdimme Feeniksiin ihailemaan vanhojen tanssien pukuloistoa.

Vko 5 jumppaa, ääniä ja jälkiä ja numero 7

Maanantaina olimme jumpalla Talsoilan salissa Pinkkiryhmän kanssa. Alkulämmittelyssä tutustuimme tilaan, etsimme tilasta eri tasoja (ylä-, keski- ja alataso). Leikimme "nenä seuraa kättä"- parileikkiä ja teimme nimi-liike piirin. Tämän jälkeen jaoimme salin puoliksi ja toisella puolella palailtiin ja toisella puolella oli telinerata. (Kuvia)

Tiistai oli askartelupäivä. Osa jatkoi avaruusaskartelua sen jälkeen kun olimme katselleet ohjelmaa planeetoista ja auringosta ja osa teki opiskelijan kanssa lumiukkoaskartelua.

Keskiviikkona lapset saivat seurata pientä pöytäteatteri esitystä Villi veturin tarinasta "Ääniä ja jälkiä". Villi Veturi väki päätti lähteä metsäretkelle ja löysivätkin sieltä paljon erilaisia jälkiä lumesta. Metsän äänet olivat hiljaisia ja ihania ja siellä oli oiva hetki nauttiä eväät ja rauhoittua. Tarinan mukana opittiin tunnistamaan Ä-kirjain. Kotitehtäväksi tuli etsiä erilaisia jälkiä kodin lähettyviltä ja tuoda raportit eskariin.

Torstaina teimme taulutehtäviä ja Ä-kirjain tehtävän.

Perjantaina oli kotaretkipäivä. Ennen retkeä kuulimme tämän viikon eskarin tarinaa omista valokuvistaan ja kuuntelimme kehukuplien ajatuksia. Kodalla opettelimme numeron 7. Leikimme seitsemän leikkiä piirissä ja jäädytimme seiskan patsaaksi (jos laskutehtävän tulos oli 7 piti jäädyttää itsensä patsaaksi. Lisäksi taiteilijat tekivät sortohaan kentällä jokainen oman teoksensa "Iso ja pieni seiska". (kuvia) Kodassa nautimme eväät ja eväshetken jälkeen oli aikaa leikkiä ja kuvailla i padilla metsästä löytyneitä jälkiä, Näistä tunnelmista löydätte kuvia pedanetin valokuva sivulta.(Kuvia)

Vko 4 Matikkaa ja Avaruutta

"Maanantaina matematiikkaa " oli viikon aloitusajatus. Turkosit ahkeroivat matikan parissa. Toiset harjoittelivat sarjottamista ja vertailivat erilaisia painoja. Toiset etsivät pareittain vastakohtapareja esim. kevyt-painava, suuri-pieni, kova-pehmeä jne. Lisäksi Beebot koodattiin kulkemaan yhteenlaskutehtävien maailmassa ja määränpäässä paljastui uusi numero 6.

Tiistaina pääsimme Tuiskulan tähtitorniin kuuuntelmaan Niisku Nunnun tarinoita tähdistä ja avaruudesta.
Niisku nunnun nuhakin parani kun hän pääsi mieluiseen paikkaan ja niinpä tähtitornista tuli Nunnun määränpää. Tarinoiden ja kuvien katselemisen jälkeen jokainen sai suunnitella taivaalle oman tähtikuvionsa.Nyt taivaalla pitäisi loistaa mm. mamma, kirja, dinosaurus ja hymysuu nimisiä tähtikuvikoita. :) (Kuvia)

Keskiviikkona jatkoime matikka harjoituksia. Sarjoitimme tikkujen ja nallejen avulla, harjoittelimme numeroiden kirjoittamista 1-5 ja pelasimme matikkapelejä. (kuvia)

Torstaina kuulimme lisää tarinaa avruudesta ja omasta aurinkokunnastamme. Tutstuimme aurinkoon ja oman galaksimme planeettoihin. Tämän jälkeen jokainen sai värittää planeetat mallien mukaan ja näistä askartelemme oman galaksin. Avaruutta voi tutkia vielä kotónakin lisää ja näitä tarinoita kuulemme mielellämme eskarissa.

Perjantaina piti lähteä luistelemaan, mutta torstain sade ja lämpö sotkivat suunnitelmat. Niinpä jatkoimme askartlua, kävimme läpi tulevat omatoimi tehtävät joita kutsumme "taulutehtäviksi" ja kuulimme viikon eskarin kertomuksen omista valokuvistaan. Lisäksi kävimme läpi kehukuplat sekä itsekehu- että kaverikehukuplan. Lopuksi äänestimme uuden ensi viikon eskarin.

vko 3 jumppaa, musiikkia ja uusi kirjain

Maanantaina matkasimmeTalsoilaan jumpalla Pinkkien kanssa. Sali jaettiin kahteen osaan ja yhteisen lämmittelyn jälkeen toiset opettelivat sählyä ja toiset erilaisi liikuntaleikkejä.

Tiistaina oli kirjainten kertaus päivä. Lapset muistelivat mitä kirjaimia oli tullut tutuksi Villi Veturin myötä, mikä oli sen nimi ja mikä sana alkoi kyseisellä kirjaimella. Niitä harjoiteltiin taikahiekan ja kuvien avulla, piirrettiin kirjaimia kaverin selkään ja hypeltiin kirjain viidakossa.

Keskiviikkona lauloimme ja leikimme erilaisia talvilauluja muskarilla. Teimme pakkaspäivän retken ja kohtasimme siellä mm. oravan, jäniksiä ja lumiukkoja. Harjoitteimme soittamista erilaisilla laattasoittimilla ja rentouduimme talviretken muistelmissa satuhieronnan avulla.

Torstaina Villi veturi saapui Tuiskulan asemalla ja junan väki tutustui uuteen henkilöön Niisku Nunnuun joka kärsi kylmästä ja jatkuvasta nuhasta. Keskustelimme lasten kanssa miten kylmällä säällä pitää pukeutua ja mitä siitä voi seurata jos vaatetus onkin ihan väärä. Junan väki auttoi Nunnun lämpimään ja keittivät lämmintä juotavaa. antoivat villasukat yms., toivoen että Nunnun parantuisi. Nunnu kertoi olevansa matkalla määränpäähän ja määränpää olisi se, jossa hän paranisi nuhastaan. Saa nähdä löytääkö Nunnu märänpäänsä. Tuiskuslasta löytyi uusi kirjain T.

Perjantaina jatkettiin T-tehtävän tekoa, kunneltiin viikon eskarin tarinoita omista kuvistaan ja luettiin kehukuplat. Tämän jälkeen äänestettiin ensi viikon eskari. Äänestys oli niin tiukka, että jouduttiin ihan arvonta puuhiin. Mutta uusi viikon eskari tuli valittua :)
Hyvää viikonloppua kaikille!vko 2 täyttä touhua

Muskarimaanantai aloitti tämän viikon. kertasime ensin Viime viikon Villi Veturi tarinan ja muistelimme Martin markkinoita. Musiikkimaassakin järjestettiin markkinat, hiukan erilaiset mutta markkinat kuitenkin. Siellä myytiin pakkasta, lunta ja leikkimieltä. Myyjina oli itse Talvihalla, lumituuli ja pikku puput. Lauloime heidän lempilauljaan ja soitimme erilaisia rytmejä. Lähdimme liikeelle puolinuotista ja pääsimme aina kahdeksasosanuottiin asti. Nimet taa-aa, taa ja ti-ti tuli ainakin mainittua. Täytyy sanoa, että turkoosit ovat taitava rytmiryhmä. Ennen ruokailua vietimme salissa Leena open läksiäisiä ja jokainen ryhmä esitti Leenalle oman leikkinsa tai alulunsa. Pääsi se Leenakin välillä osallistumaan leikkeihin. Leenalle oikein ihania ja rauhallisia eläkepäiviä!

Tiistaina TuPi kombolla oli kirkkohetki. Anniina kertoi Jeesuksen lapsuudesta ja sen kautta ystävällisyydestä ja auttavaisuudesta.

Keskiviikkona lähdimme luistelemaan violettien kanssa jäähalliin. Pienten alkujännitysten jälkeen jokainen pysyi itsekseen pystyssä jäällä, ja toisilla luistelutaito oli jo aivan huippua! Tämä puolitoista tuntinen sujui mukisematta ja osa ei olisi vieläkään halunnut lopettaa. Onneksi välillä sentään saimme heidät huilaamaan evästelytauolle. Luitelukuvia löydät valokuva kansiosta.


Axelin markkinat aloittivat torstai aamupäivän. Aika kului taas niin äkkiä, että pieni harmitus tuli jollekin siitä, kun ei ehtinyt ihan kaikkia ravintolaherkkuja syödä tai joka huvipuisto jutussa käydä. Mukavaa toyhua riitti. Oli hienoa huomata miten hyvin kaikki sujui, vaikka markkinatouhussa oli mukana yli sata lasta yhtäaikaa. Meillä TuPi ryhmällä oli vastuualueena tuo "huvipuisto" ja siellä jokainen oli sekä työvuorossa että myös huvittelemassakin. Työvuorossa oli selkeät ohjeet kuinka omaa touhupistettä piti "vahtia" ettei kukaan vahingoita toista tai muuten vaan tule törmäyksiä tms. Lapset selvityivät näistä vastuutehtävistä loistavasti! Markkinavideo löytyy pedasta. Salasana videoon on lähetetty teille wilma kautta.

Perjantaille oli myrskykin jo laantunut ja mikä sen parempi keli olisikaan lähteä kodalle ja metsään. Reput selkään ja menoksi. Tänään saimme mukaan Punaisen ryhmän ystäviä. Satanut lumi innosti leikkimään ja touhuilemaan niin isommissa kuin pienemmissäkin porukoissa. Kotaan pääsi sitten kotatulen ääreen huilaamaan ja syömään eväitä. Kävimme läpi myös jo aikaisemmin tekemämme toivelaatikoston. Jokaisen oman pikku laatikko avattiin ja yhdessä totesimme mitkä kaikki toiveet ovat jo täyttyneet. Lapset saivat siis jo aiemmin syksyllä esittää toiveita siitä, mitä haluaisivat tehdä eskarissa ja ne taltioitiin jokaisen omaan laatikkoon. Oli mukava huomata, että useimmat toiveet olivat jo toteutuneet. Lapset saavat esittää toiveitaan lisää ja ne taltioidaan taas laatikoihin ja koitetaan toteuttaa niin paljon kuin mahdollista.
Odotettavissa olisi ainakin vielä yhteinen pyöräretki ja jalkapallomatsi lamminranna kentällä eväiden kera :) (kuvia kotaretkeltä valokuvissa)
Mukavaa viikonlopua!

Uusi vuosi alkoi vko 1

Tämä vuosi polkaistiin käyntii hiukan vajaalla ryhmällä, mutta heti kuitenkin touhuillen ja toimien.
Maanantaina vaihdoimme joulun ja vuoden vaihteen kuulumisia ja muistelimme eskarin sääntöjä ja tärkitä sopimuksia. Tämä päivä oli muuten pyhitetty leikille kavereiden kanssa. (kuvia)

Tiistaina katselimme videoita vuodenvaihteen ilotulituksista ja askartelimme omat ilotulitus taivaat. (kuvia)

Keskiviikko oli kädentöiden päivä. Aiheena oli numero viisi. Mietimme miten sormilla voi eritavoin näyttää viisi ja yritimme saada parin kanssa tehtyä patsaan numerosta viisi. Se osoittautuikin aika vaikeaksi. (kuvia pedassa) Tämän jälkeen leikkasimme kankaasta palasia, mittasimme ja sovittelimme ne valmiin numero viiden päälle. Vitonen sai kauniin koristellun ulkoasun. Tarkkkuus ja keskittyminen oli tärkeää.

Torstai oli tämän viikon viimeinen työpäivä. Villi Veturissa juna saapui Martinmutkan asemalle ja koko junan väki pääsi Martin markkinoille. Juttelimme siitä kuka on käynyt markkinoilla ja millaiselta siellä näytti, mitä siellä myytiin yms. Martin markkinat opettivat meill M-kirjaimen. Taas on hyvä vapaa-ajallakin muistutlla mieleen M-sanoja ja etsiä kotoa m-kirjaimella alkavia esineitä ja asioita.

Viikko oli ruhallinen ja jokaisen kannustinpurkkiin kilahteli helmiä aikamoisella tahdilla. Maksimimäärä helmissä on kolme/ päivä, aamupiiriltä, toimintatuokiolta ja ruokailusta. Kivapäivää emme vielä ole päättäneet, koska kaikki eivät ole olleet paikalla, mutta ajatuksia on kysytty. Saapas nähdä mitä me keksitään. :)
Hyvää viikonloppua kaikille.


Vko 50 Joulujuhlat, joulukirkko ja jouluaskartelua

Maanantaina marsiimme koko porukalla kirkkoon kenraaliharjoituksiin tulevaa joulujuhlaa varten. Homma sujui hienisti ja jännityksellä odotamme jo keskiviikkoa. Iltapäivällä lähdimme esiintymään seurakuntatlolle, jossa meitä odotti väkeä koko salin täydeltä. Esitykset menuivät hyvin ja palkkiokin saatiin. Tämä oli tämän vuoden viimeinen keikka.

Tiistaina oli villi veturin viimeinen tarina ennen joululomaa. Rätinää oli linjoilla, ja rajuilma vaivasi pikku Ukkoa. Häntä suretti myös Onni kesän katoaminen, mutta lopulta Onni sai ukkoon yhteyden radiopuhelimella ja juna peruutti takaisin Niiskulan asemalle hakemaan matkasta jäänyttä Onnia. Tarinan motto oli se, että "kaveria ei jätetä". Tutuksi tili R- kirjain, myös beebot oli halukas löytämään r-kirjaimet ja lapset saivat koodata beebotille oikeat reitit. Turkoosissa ryhmässä onkin tosi taitavia koodaajia, kaikki r-kirjaimet löytyivät.

Keskiviikkona harjoittelimme numeroa 5 ja lauloimme joululauluja juhlaa varten. Illalla oli joulujuhlat, upeat sellaiset, kiitos kaikille.

Tortai ja perjantai meni jouluaskartelujen ja leikin touhuissa. Kannustinpurkin ensimmäinen tavoite täytyyi ja maanantaina odottaa ensimmäinen palkinto päivä. Mukavaa viikonloppua.Vko 49 Leikkiä, lähtöjuhlat ja joululauluja

Maanantai oli itsenäisyyspäivänaatto ja turkoosin ryhmän lapsista suurin osa viettikin sitä kotona. Tämä päivä eskarissa sujui leikin ja rauhaisan toiminnan parissa.

Keskiviikkona Villi Veturissa vietettiin lähtötunnelmia, sillä oli aika jatkaa Niiskulasta eteenpäin. Lasten kanssa juteltiin ja mietittiin mistä tunnistaa sen onko kyseessä arki vai juhla. Lapset tiesivät monia asioita mm. vaatetus, ruoka, ja koristeet. Lähtöjuhlien tunnelmissa tutustuttiin L- kirjaimeen. L - sanojen metsästystä saa tehdä myös kotona.

Torstaina kävimme nauhoittamassa bulevardin verkkosovuille Axelin joulutervehdyksen. Ihana joululaulu kaikui lasten kirkkaissa äänissä. Toivottavasti pääsette sitä kuulemaan. Lisäksi harjoittelimme Pinkkien kanssa esiintymislauluja kuntoon.

Perjantai oli tehtävä päivä. Open ohjeiden mukaan tehtiin yhtäaikasesti tehtävää. Tärkeää oli kuunnella ohjeita, antaa työrauha ja keskittyä. Aiheina oli mm. erottaa korkea ja pitkä, määriä sekä värit ja muodot. Olemme erittäin ylpeitä Turkoosien lapsista. Tuokio sujui kuin koulussa ikään ja jokaisen lapsen kannustinpurkkeihin kilahti tänään helmi. Mahtavaa! Tästä on hyvä lähteä viettämään ansaittua viikonloppua.

VKO 48 Jumppaa, O.kirjain ja itsenäisyyspäivän tarina

Maanataina lähdimme Talsoilan koulun saliin jumpalle. Tällä kerralla opettelimme pallon käsittelyä eri tavoin. Ensin harjoittelimme vierittämistä, pompauttamista ja heittoja parille sekä tietysti kiinniottoa.
jaoimme porukan puoliksi, toiset kuljettivat mailan kanssa palloa ja toiset harjoittelivat syöttelemistä ja vastaanottamsita. Kun harjoitukset oli ohi, sählyturnaus "Suomi vastaan Mammat" alkoi. Onnelinen loppu toi tasapalin ja kaikille jäi hyvä mieli. (kuvia)

Tisstai oli Villi Veturi päivä. Onni Kesä oli kadonnut edellisen jakson aikana, mutta onneksi poika löytyi Pikku ukon auton takapenkiltä ja kertoi, että haluaisi päästä junan kyytiin mukaan. Akka ei ensin asiasta innostunut ja toiset olivat uteliaita kuulemaan minä poika tämä oli. Tässä tarinassa käsiteltiin paljon erilaisia tunteita. Tarinan jälkeen keskustelimme tunteista ja lähdimme tunnemarkkinoille, jossa kaupattiin erilaisia tunteita, ilo, suru, viha, onnellisuus jne. Yksi lapsi oli valokuvaaja, joka kävi tunnemarkkinoilla valokuvahommissa. Tuotoksia on nähtävissä valokuvakansiossa. Tunnepatsaat olivat hienoja. (kuvia)

Keskiviikkona oli kirkkohetki, aiheena Joosefin ja Marian matka Beetlehemiin. Kirkkohetken jälkeen tutustuimme numeroon neljä. Nelonen tehtiin lanka askarteluna paperille.

Torstaina oli viimeisen äännekerhon aika ja joululaulujen harjoitteluhetki. Lekille jäi myös mukavasti aikaa.

Perjantai alkoi koko eskarin yhteisillä joululauluharkoilla. Tämän jälkeen menimme kuuntelemaan Sirpan tarinaa Suomesta ja suomalaisuudesta. Kuuntelimme mitä Suomi meille merkitseen (meillä metsiä, vettä, joupukki yms.) ja välillä leikimme erilaisia laululeikkejä. (kuvia)Vko 47 joululauluja, eriskummalliset ajot ja pikkujoulut

Maanantaina harjoittelimme tulevan viikonlopun joululauluja. Myös leikille jäi hyvin aikaa.

Tiistaina koko eskarin porukka kokoontui saliin hatjoittelemaan joululauluja joita esitämme omassa joulujuhlassamme. Leena teki osan kanssa tyynyjä. Ompelukone surisi ja tyynyt täyttyivät vanulla. Saatte ne perjantaina kotiin.
Keskiviikkona villi veturi saapui Niiskulaan, jossa ajettiin kuulusat syysrallit. Kuuntelimme tarinaa ja jännitimme pikku ukon puolesta. Onneksi Simo oli tuunannut Ukolle niin hyvän auton, että ukko voitti koko kisan. Autot olivat aika eriskummallisia. Tämän jälkeen jokainen sai kertoa mitä erikoista hänen kilpa-autossaan on ja sitten alkoikin kovat rallikisat. Tarina tutustutti meidät E kirjaimeen.

Torstai oli leikki ja laulu päivä. Torin esiintymislaulut laitettiin kuntoon ja Simin Marko kävi meitä säestämässä.

Perjantai oli pikkujoulupäivä. Itse joulupukki kunnioitti meitä käynnillään. Me lauloimme hänelle ja lapset saivat esittää kysymyksiä pukille. Niitä olisi riittänyt vaikka koko päiväksi mutta pukilla oli hiukan kiire ja muori odotti jo kuulemma forssam lentoasemalla. Pukin vierailun jälkeen lapset lähtivät kiertämään erilaisia pikkujoulupajoja. Oli askartelua, satuhierontaa, teatteriesitys ja temppurata. Iltapäivällä vielä joululeffa, joten pikkujoulussa riitti riemua. Hyvää viikonloppua ja pikkujoulua kaikille. Osan kanssa tavataan torilla sunnuntaina klo 15.35.

Vko 46 leluja, leikkiä ja uusi kirjain

Maanantaina oli Turkoosin ryhmän ensimmäinen lelupäivä. Osalla oli lelu unohtunut kotiin, mutta leikkiä syntyi siitä huolimatta ja onneksi toisen lelua sai myös välillä lainata. Otetaan uusi lelupäivä joulun jälkeen, vaikka teemalla uusi leluni.

Tiistaina meillä oli kirkkohetki. Aiheena oli Nooa ja hänen arkkinsa. Tarina nostatti ilmaan muutamia kysymyksiä joihin seurakunnan työntekijä antoi vastauksia. Kuulimme myös monta uutta laulua.

Keskiviikko oli kolmospäivä. Numero kolme tuli tutuksi sekä tehtävän että toiminnan kautta.

Torstaina Villi veturi jatkoi matkaansa ja Pikku Ukko meinasi joutua vaaralliseen tilanteeseen nukahtaessaan veturin rattiin. Onneksi siitä selvittiin säikähdyksellä. Sammakkosaaren sillan naulat irtoilivat mutta silta kesti ja sen jälkeen saari sai uuden nimen Naulasaari. Niinpä mekin saimme muistiimme taas uuden kirjaimen N. Harjoittelimme ääntämään n-kirjainta ja piirtämään sen. Jälleen on aika etsiä N alkuisia sanoja kotoa ja ympäristöstä. Illalla vietimme isä iltaa qr-koodi maailmassa. Kiitos isät kun olitte mukana, toivottavasti teillä oli yhtä mukavaa kuin meillä.

Perjantaina harjoiteltiin torin joululauluja, sekä miettiin myös joulujuhlaesityksiä yhdessä. Myös leikille jäi hyvin aikaa. Mukavaa viikonloppua.

Vko 45 laulua, matkustamista ja isänpäivä touhuja

Maanantain musiikkihetkellä matkustimme ympäri maailmaa. Kävimme tervehtimässä intiaaneja ja lauloimme ja soitimme kanoottilaulua. Amerikasta matkasimme junalla Afrikkaan keskelle viidakkoa. Siellä lapset saivat olla erilaisia viidakon eläimiä jotka öiseen aikaan innostuivat seikkailemaan. Matka jatkui lentäen kohti Vietnamia ja opettelimme uuden vietnaminkielisen laulun I buu itai. Eipä enää ollut aikaa kuin lentää takasin koto Suomeen ja ulkoilemaan.

Tiistaina vihdoin Villi veturi pääsi matkaan. Tutkimme erilaisia karttoja, ja lapset miettivät mitä tietoa niistä saadaan. Esimerkikisi lämpötila kartasta saatiin tietoa missä on kuumaa ja missä kylmää. Tie kartta näytti ajoreittejä ja ostoskeskuskartta kertoi meille esim. missä on leluosasto. Villi veturin väkikin tutki rautatiekarttaa ja pisti ylös tärkeät pysähdyspaikat. Uutena kirjaimena tuli S. Etsikää s - sanoja kodista ja ympäristöstä.

Keskiviikkona kertailimme jo opittuja kirjaimia A, I, U, ja S. Beebot seikkaili koodaus alustalla ja löysi reitiltä eri kirjaimia sen mukaan miten lapset sen toiminnon koodasivat. Kun kirjain löytyi lapsi sai keksiä sillä kirjaimella alkavan sanan ja toiset näyttelivät sen. Lisäksi askarreltiin isänpäiväjuttuja.

Torstaina isänpäivä jutut jatkuivat.

Perjantaina oli valokuvauspäivä ja ihanaa ulkoilua auringonpaisteessa.

Uusia kuvia pedassa. Mukavaa viikonloppua.

Vko 41 Jumppaa Talsoilassa, konsertti, koodausta ja I-kirjain

Maanataina TuPi ryhmä pääsi kahdessa eri kokoonpanossa matkaamaan kohti Talsoilan koulua ja ihanaa isoa jumppasalia. Pienen lämmittelyn jälkeen saliin muodostui telinerata, jossa lapset omissa pikkku ryhmissään taiteili ja temppuili yhdessä. Toinen näytti toiselle mitä osaa ja kaveri yritti matkia. Syntyi aivan uudenlaisia tapoja liikkua, roikkua, hyppiä jne. UPEAA! (kuvia )

Tiistaina Pinkkien Leena otti osalla tekstiilipiirtämistä. Aluksi lapset itse piirsivät paperille mitä halusivat tai mikä oli heistä mieluista. Tämän piirustuksen he kopiovat tekstiilitussilla kankaalle ja tarkoitus on myän värittää se tekstiiliväreillä. Kankaasta voi syntyä esim tyynyliina tms. Tätä jatketaan vielä loman jälkeenkin.

Keskiviikkona olimme musiikkiopistolla pienten solistien konsertissa. Mukana oli pieniä soittajia useasta eri soittimesta. Tunnelmista on tulossa kuvia Turkoosien sivulle.

Torstaina Turkoosi ryhmä sai uudet opet Violettien aikuiset. Lapset saivat nauttia Sallan ja Johannan opeista koodaamisen alkeiden ja netti etiketin oppimisella. Kaikki pääsivät liikuttamaan robottia ja myös kokeilemaan itse robotin osaa. Tätä jatketaan lisää myöhemmin. (kuvia)

Perjantai oli Villi Veturi päivä ja Mittaaja Malla kertoi tarinaa siitä, kuinka akan ammevarasta yritettiin jäljittää. Malla mittasi ja vertaili myös Turkoosien lapsien sormenjälkiä ja jalkapohjan pituuksia, mutta onneksi ammevaras ei löytynyt meidän joukostamme. Tarinan avulla tutustuttiin I kirjaimeen. Voitte taas yhdessä etsiä I sanoja ympäristöstänne. (kuvia)
Tämä viikko on nyt ahkeroitu ja nyt onkin niin, että koko Turkoosi ryhmä viettää ensi viikolla syyslomaa. Eli oikein mukavaa lomaa kaikille!


Vko 40 Musiikkia, esiintymisiä ja A-kirjain

Maanantaina olimme muskarilla edelleen syksyisissä tunnelmissa. Lehdet huojuivat koivupussa ja musiikin ohella harjoittelimme myös matematiikan alkeita. Harjoittelimme myös tulevia esiintymisiä varten omat laulumme ja leikkimme yhdessä Pinkkiryhmän kanssa.

Tiistai oli leikki ja tehtäväpäivä. Lapset saivat näyttää palapelin teon ja tarinan kerronnan taitojaan.

Keskiviikkona oli Villi veturin vuoro. Keskustelimme ensin siitä minkälaiset asiat voivat olla ihmisile aarteita. Pitääkö niiden olla kalliita tai isoja tai todella erikoisia. Keskustelupiirissä lapset kertoivat siitä mikä on heidän aarteensa. Kirjo oli ihanan suuri, aarteiksi nimettiin niin kolikot, matkat kuin isän käsikin.
Pikku Akalla oli oma erikoinen aarteensa, amme, jossa hän kylpi joka ilta ja ihaili apilapaltoa ja kuunteli lintujen laulua. Akan aarretarina tutustutti meidät A- kirjaimeen. Te voitte yhdessä lapsen kanssa etsiä ympäristöstä A- sanoja ja miettiä muutenkin a:lla alkavia asioita. Iltapäivällä lähdimme esiintymään Seurakuntatalolle vanhusten viikon pääjuhlaan. Saimme kiitollisen vastaanoton ja herkkupalaakin oli sinne meille varattu.

Torstaina oli toisen esiintymisen vuoro. Nyt lähdimme kohti Tyykihovia ja Ameriikkaa. Tänne mahtui koko komea 28 lapsen ryhmä ja laulu raikui. Tästä laitamme vidon lähiaikoina pedanettiin, voitte käydä siellä kurkkaamassa.

Perjantai oli leikkipäivä koko Tupi ryhmän yhteinen. Iltapäivällä oli taas vuorossa sekoitusperjantai. Hyvät viikonloput.


Vko 39 Tunteita, taitoja ja lastauspuuhia

Maanantaina olimme taas muskarilla ja juttelimme erilaisista tunteista. Jänis lähti metsään etsomään ystäviä korvat innosta heiluen. Ystäviä löytyi ja samanlaisuuksia mm. töpöhäntä ja pitkät korvat. Yhdessä oli mukavaa ja olo oli iloinen. Metsästäjän saapuminen toi esille uuden tunteen pelon ja huoli ystävistä hiukan surullisenkin olon. Näitä tunteita käsittelimme kuvien, musiikin ja liikkeen kautta. (kuvia)

Tiistaina oli jumpan vuoro. Alkulämmittelyssä opettelimme tunnistamaan kehon osia. Taitoradalla sai esitellä perusliikunta taitojaan mm. kierimistä, ryömimistä, yhden jalan hyppyjä, pallon heittoa ja kiinnoottoa sekä käsitteiden tunnistamista. Lopuksi rentouduimme pareittain pallohieronnalla.

Keskiviikkona harjoittelimme tulevia esiintymisiä varten laulaen ja soittaen. (kuvia) Kirkkohetkellä Anninna seurakunnasta kertoi meille maailman synnystä raamatun kertomuksen mukaan. (kuvia)

Torstaina Villi Veturissa elettiin jänniä aikoja kun vihdoin junaa lastattiin valmiiksi matkaa varten. Lapset kuuntelivat tarinaa tarkasti ja sen jälkeen pienissä kolmen hengen ryhmissä yrittivät muistaa mitä mihinkin junanvaunuun laitettiin. Jakainen ryhmä selviytyi hienosti yhteistyöllä ja tarkalla korvalla. (kuvia)

Perjantaina hatjoiteltiin saksien käyttöä leikkaamalla ympyrän muotoisen syksy omenan ja luikertelevan omenamadon. Aaltoviivan ja ympyrän leikkaus sujui melko mukavasti kaikilta. Taas olemme valmiita ansaittuun viikonlopun viettoon.

vko 38 Musiikkia, smart passia ja omenasosetta

Maanantaina muskarilla jatkui erilaisuutta käsittelevät laulut ja leikit. Lisäksi kuuntelimme ja toteutimme perusrytmiä eritavoilla liikkuen. Lisäksi saimme Kipposet ja Kapposet marjoja täyteen. Jokainen uskaltautui laulamaan pienen oman soolonkin. Hienoa! Uutena lauluna opettelimme laulun Syksyn ihmeistä ja tutukimme erilaiten sienten kuvia ja sanarytmejä.

Tiistaina osa teki sokeritaidetta Leenan kanssa ja osa aloitteli Smart passin tekoa. Teemme joka lapsen kanssa Smart passin jonka avulla lapset oppivat Smart talun oikeanlaisen käsittelyn (kynä, sormi, käsi jne)

Keskiviikkona kertailimme ykköstä kuvien ja erilaisten esitysten avulla. Jokainen sai parin kanssa esittää pienen pantomiimin siitä mitä he näkivät syysretken aikana vain yhden (esim. sateenvarjon, omenan, siilin tai hirven). Esitykset kuvattiin jotta niitä voidaan vielä katsella myöhemmin uudestaan.

Torstaina oli Villi veturi tarinan vuoro. Pikku Akka loihti keittiössään ihanaa omenasostte, johon hän kertoi reseptin, mutta salaista aineosaa hän ei suostunut kertomaan edes Turkooseille. Omenasoseen lisäksi Akka leipoi omena piirakan jonka päätti jakaa ystäviensä kesken. Tämän jälkeen Pikku akka kutsui Turkoosin ryhmän lapset keittiöönsä puuhastelemaan ja siellä syntyikin ihanien tuoksujen siivittämänä Pikku Akan herkku omenahilloa, jota jokainen sai viedä kotiinsa. Salainen ainekin oli mukana ja sitä jokainen lapsi sai lisätä vain hyppysellisen soseeseen. Näissä keittiöpuuhissa harjoittelimme kuorimaveitsen käyttöä ja pilkkomista. Muutamaa pientä nirhamaa lukuunottamatta se sujui mallikkaasti. Tätä voi harjoitella lisää kotona.

Perjantaina ulkoilimme ja sen jälkeen tutustuimme numeroon kaksi. Etsimme asioita mitä oli kaksi ja teimme Smartilla muutamia tehtäviä. Ruokailun jälkeen pääsimme Brasilialais sävyisten tunnelmien valtaan. Orkesteri Frutos do som soitteli tuttuja ja hiukan tuntemattomampiakin lastenlauluja. Kuuntelemisen lisäksi pääsimme osallistumaan lauluihin ja samban tanssiaskeleetkin tulivat tutuiksi. Näihin tunnelmiin oli mukava lopettaa tämä viikko. Hyvää viikonloppua kaikille!

vko 37 Musiikkihetki, tehtäviä ja värien sekoittelua

Maananataina olimme muskarilla musisoimassa. Teemana tällä musiikihetkellä oli erilaisuus ja perussykkeen kuunteleminen ja kokeminen laulaen, taputtaen ja soittaen.(kuvia)

Tiistaina teimme lasten kanssa matikkatehtäviä ja osa pääsi sokerimaalaamaan Pikkien Leenan kanssa.

Keskiviikkona oli vuorossa KPT eli kontrolloitu piirrostarkkailu. Lapset piirsivät paperille erilaisia asioita annettujen ohjeiden mukaan. Tämä vaati aikamoista keskittymistä ja monelta se jo onnistuukin mukavasti.

Torstaina oli Villi Veturin vuoro. Kuuntelimme tarinaa Omenatarhan asemalta, jossa Ukko ja Akka keräilivät omenoita, tutkivat reittikarttoja ja suppilo Simo sekoitteli salaperäisia moottorinesteitään. Myös lapset tekivät värin sekoittelua ja loivat omia salaperäisiä värejään uusille moottorinesteille. Opimme esimerkiksi sen, kuinka punainen ja sininen yhdessä synnyttävät violettia tai sinen ja keltainen vihreää. (Kuvia)

Perjantaina jatkuivat matikkatehtävät tehtaan koululla. Ulkoilun jälkeen jäi aikaa myös leikille. Tänä perjantaina oli vuorossa myös tämän vuoden ensimmäinen sekoitusperjantai. Se tarkoittaa sitä, että kokopäivälapset saavat iltapäiväksi valita haluamansa huoneen ja tekemisen annettujen lapsimäärien mukaan. Joka paikkaan ei mahdu yhtä montaa lasta, mutta jos tällä viikolla se ensimmäinen toive ei toteutunut ei huolta, se voi toteutua seuraavana sekoitusperjantaina. Kaikille löytyi kuitenkin oma mieluinen paikka tänäkin perjantaina. Mukavaa tässä on meidän aikuistenkin kannalta se, että tutustumme paremmin kaikkiin Axelin eskarilaisiin ja lapset saavat leikkiä myös muiden ryhmien (ehkä jo vanhojenkin tuttujen) kanssa.

Koko viikon meitä on hellinyt aivan mahtavat ulkoilusäät, toivotaan että näin on jatkossakin. Mukavat viikonloput teille kaikille.

Vko 36 Musiikkia, Villi Veturin esittely ja metsäretki

Maanantai alkoi musiikkituokiolla. Muistelimme kesää ja kuuntelimme kesän ääniä, Kärpänen istu polvella, Mehiläistenpiiri ja Marjamatka kuuluivat lauluvalikoimiimme. Kuuntelimme perussykettä ja soitimme sen mukana eri tempoissa. Lopuksi tunnelman loi marjaorkesteri piano-forte sävyillään.

Tiistaina lapset tutustuivat Villi veturin henkilökuntaan. He saivat vuoronperään haastatella Pikku Akkaa, Pikku Ukkoa, Suppilo Simoa, Mittaaja Mallaa tai Aina neitiä. Kysynyksiä riitti, kuka olet, missä asut, mistä tykkäät, mitä teet jne. Tämä juna kulkee kanssamme koko eskarivuoden.

Keskiviikko oli ykköspäivä, eli opimme tunnistamaan numeron yksi ja etsimme asioita joita löytyi yksi vihreästä huoneesta, itsestämme , kaverista jne. Tehtävänä oli kuljettaa Henri hiiri maaliin ja huomioida mitä se näki matkallaan vain yhden.

Torstaina lähdimme metsäretkelle. Lapset kuulivat tarinan metsämörrin syntymästä ja siitä kuinka luonnnossa tulee liikkua ja kuinka sitä pitää kunnioittaa. Aikaa jäi myös eväille, muurahaisten ihmettelemiselle (ja niitä oli paljon!) ja leikille. (Kuvia löytyy kuvakansiosta)

Perjantai oli tehtävien teko päivä, ompelimme, kynäilimme ja teimme palapelejä.