BLOGI

Loppu eskari aika

Nämä viimeiset kolme vajaata viikkoa eskaria ovat kuluneet paljon kevätjuhlaesityksen harjoittelemisella kenraali mukaan lukien. Sen lisäksi viikkoihin on kulunut äiti-ilta kodalla, jossa pelasimme äidit vastaan lapset jalkapallo-ottelun, jonka lapset voittivat! Lisäksi ohjelmassa oli qr-koodien metsästystä sekä kodassa evästelyä. Oli oikein mukava ilta, kiitos kaikille osallistuneille!

Sitten pääsimme vanhempainyhdistyksen ansiosta pelaamaan minigolfia. Tästä jälleen iso kiitos vanhempainyhdistykselle ja sitä tukeneille! Minogolfia oli lapsista kiva pelata ja lopuksi jokainen lapsi sai vielä jäätelönkin.

Meillä oli myös kurkkaa kirkkoon, jossa pääsimme tutustumaan kirkon saloihin. Pääsimme mm. istumaan alttarille, kuuntelemaan urkuja ja jopa käymään urkujen sisällä!

Viimeinkin myös palomiehet pääsivät käymään ja lapset pääsivät kuulemaan hälytysäänen ja tekemään muita palomiesten ohjaamia tehtäviä ja harjoituksia.

Iltarskaria myös vietimme. Siellä ohjelmassa oli vohvelien ja muiden herkkujen syöntiä, eskaripaidan tekemistä, temppurataa ja discoilua.

Tällä viikolla sitten vielä pidimme myös sen elokuva ja herkkuhetken. Muutamasta elokuva vaihtoehdosta lapset valitsivat katsottavaksi Peter Pan- elokuvan.

Pedaan on nyt lisätty viimeisetkin kuvat sekä ryhmien tikku-ukko näytelmät, käykääpä katsomassa! Jokaisen lapsen sivuilta löytyy myös viikon eskarilais video, mikäli vielä ette ole lapsenne kanssa videoa käynyt katsomassa.

Hujauksessa meni tämä eskarivuosi ja monenmoista ollaan yhdessä tehty ja koettu. Valtavan iso kiitos aivan jokaiselle vanhemmalle ja lapselle tästä kuluneesta vuodesta ja kovasti tsemppiä ja onnea jokaisen koulutaipaleelle! :)

T: Punaisen aikuiset


VKO 19

Viikko alkoi pitkään odotetulla ja jännittävällä kevätretkellä! Bussimatkat sujuivat hienosti ja lapset olivat kovasti kiinnostuneita aina siitä, että missä ollaan. Bussimatkan jälkeen oli pieni evästauko, minkä jälkeen pääsimme kurkistamaan oppaan johdattelemina Turunlinnan saloihin. Siellä päästiin kuulemaan, jos jonkin moista mielenkiintoista asiaa linnan historiasta. Ja eiköhän me lopuksi tavattu linnan kuningatarkin, joka kruunasi jokaisen Turunlinnan pikkuritariksi ritarikierroksemme päätteeksi. Linnasta sitten suuntasimme Raxiin syömään. Jäätelöbuffetitkin saimme jälkiruoaksi. Paluumatkalla näin ollen oli mahat mahdottoman täynnä jokaisella. =)

Tiistaina aloitimme tekemään viikonloppua varten äideille pieniä yllätyksiä, joiden lopputulokset sitten aikanaan näette ;) Yllätysten tekemistä jatkettiin myös viikon muina päivinä.

keskiviikko alkoi yhteisillä kevätjuhlalauluharjoituksilla. Äitien yllätyksen lisäksi keskiviikkona kävimme vielä yhden kerran kelloa lävitse Eveliina kanssa. Tällä kertaa lapset saivat pareittain itse tekemistään kelloista laittaa viisarit osoittamaan parin kertomaa aikaa. Tätä vaihdettiin myös niin päin, että parit laittoivat toisilleen kello johonkin aikaan ja parin piti kertoa, paljonko kello siinä on. Lisäksi teimme pari monistetta kellonajoista.

Torstaina oli jännittävä kouluuntutustuminen, joka oli lasten mukaan kaikilla mennyt hienosti ja kivaa oli ollut erilaisia tehtäviä. Lapsista selvästi oli koko kouluuntutustumisen kohokohtana ollut jäätelön syöminen. =)

Perjantainakin harjoittelimme kevätjuhlalauluja ja tämän jälkeen lapset pääsivät jatkamaan kevätjuhlaesityksemme suunnittelua ja harjoittelua ja erittäin lupaavalta vaikuttaa jo tässä vaiheessa! Äitien yllätykset teimme myös loppuun. Perjantaina lapset myös pääsivät piirtämään pienet kuvat meidän aamukampaamme suikaleisiin. Tänään 12 suikaleesta ensimmäinen jo saatiin heti repäistä pois, eskaripäivä ollessa enään 11 jäljellä.

Kuvaaa 013.jpg

Ensi viikolla tilanamme on sateenkaari ja aloitamme päivät sisällä. Oikein hyvää viikonloppua kaikille!

T: Punaisen aikuiset

VKO 18

Vapun myötä tulleen pidemmän viikonlopun jälkeen oli mukava jälleen tiistaina aloittaa eskarihommat, jatkamalla meidän sormivirkkauksiamme. Todella moni onkin nyt todella innostunut tästä sormivirkkaaisesta ja ovat halunneet tehdä niitä muutenkin eskarissa.

Keskiviikkona teimme tulevan näytelmämme lavasteet valmiiksi ja veimme sormivirkkauksemme puistotaidenäyttelyä varten ulkolualueemme vieressä olevaan puuhun koristeiksi ja siitä tuli oikein kivan näköinen. Lapset äänestivät teoksen nimeksi Riippuraappu.

Torstaina äikässä Elisan kanssa sitten päästiin ensimmäistä kertaa harjoittelemaan lasten keksimiä näytemiä. Matematiikassa puolestaan jatkettiin sateenkaaressa Eveliinan kanssa kellon opettelua, pääasiassa tasatunteja harjoittelemalla. Tasatunteja harjoiteltiin niin, että aikuinen näytti kelloa ja lapset kertoivat paljonko se on. Lisäksi hyppynaruista ja numeroista oli lattialle tehty kello, johon lapset saivat vuoronperään käydä laittamassa puupalikona olleet kepit siihen aikaan, mikä heille annettiin. Lopuksi l vielä smartboardilla oppi ja ilo sivuilta kellotehtävän. Tehtävässä oli seassa vaikeampiakin aikoja (puolet tunnit ja varttia vaille/vartti yli ajat), jotka lasten kanssa käytiin lävitse ja monet lapset hienosti oppivat näitäkin aikoja kellosta hahmottamaan.

Perjantaina oli sitten vuorossa Helminpäivänlaulajaiset jossa pääsime katsomaan hienoja esityksiä sekä laulamaan ja leikkimään yhdessä. Saapuipa sinne jos jonkinmoista vierastakin kun pääsimme Suomi-neidon ja täti Monikan saattelemina näkemään, Joulupukin, Kimi Räikkösen, Valtteri Bottaksen, iki-ihanan Robinin taitavine taustatanssijoineen ja jopa kunnianarvoisan predisenttimme Sauli Niinistön. Laulajaisten jälkeen sitten siirryimme Kirkkopuistoon syömään eväät ja leikkimään. Menoa ja vilskettä taas riittikin! =)

Tällä viikolla viikon eskarilaisen toiveita olivat peili (useampaankin otteeseen) sekä piilo. Ensiviikolla onkin jännittävää ohjelmaa kun on maanantaina kevätretki, josta on jo koko tämä viikko kuhistu =) ja sen lisäksi vielä virallinen kouluuntutustuminen torstaina. Huoneena meillä ensiviikolla on Aurinko ja aloitamme päivät ulkoilulla. Oikein ihanaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille!

T: Punaisen aikuiset

VKO 17

Maanantaina meillä kävi eskarissa jälleen vierailija. Tällä kertaa kyseessä oli hammashoitaja, joka tuli puhumaan lapsille hampaiden hoidosta. Muuten pidimme maanantaina leikkipäivän pitkästä aikaa.

Tiistaina osa lapsista oli tutustumassa Heikalla, jossa oli sujunut hienosti. Oli mm. päästy välitunneille ja saliin temppuradalle. Lapset myös söivät siellä. Eskarilla muut lapset tekivät vappunaamarit. Osa (lähinnä tytöt) halusivat tehdä naamareiden lisäksi myös vappuhuiskat.

Keskiviikona pidimme sekä matematiikkaa, että äikkää. Äikässä Eveliinan kanssa ryhmät pääsivät Aurinko huoneessa harjoittelemaan M ja N kirjaimet kim-leikin ja vihkoon harjoittelemisen myötä. Alkuun pohdimme yhdessä M ja N sanoja Matematiknassa Elisan kanssa salissa ryhmät alkoivat harjoittelemaan kelloa. Kello aloitettiin leikkumällä paljonk kello on herea susi leikillä. Muutenkin kello näin ensinmäisellä kerralla aloitettiin aivan perusteista, askarreltiin mm omat kellot.

Torstaina oli jumppaivä ja siinä parin alkulämmittely leikin jälkeen aloimme pelaamaan kissa ja koira ryhmissä jalkapalloa ja sählyä. Molemmat ryhmät pääsivät pelaamaan kumpaakin.

Perjantaina vietimme mukavat ja onnistuneet vappujuhlat. Joka tilassamme oli jotain ohjelmaa ja lapset saivat vapaasti kierellä huoneissa. Oli discoa, askartelua, kasvomaalausta sekä tietenkkn suosittu herkkupiste.

Tällä viikolla viikon eskarilaisen toiveita olivat mm. asennonvaihtoleikki, peili ja peppumaassa hippa. Ensiviikolla tilanamme on Viidakko ja aloitamme päivät sisällä. Oikein hyvää vappua ja viikonloppua kaikille!

Terveisin: Punaisen Aikuiset

VKO 16

Tiistain aloitimme pääsiäislomakuulumisten vaihtamisella. Moni oli käynyt sirkuksessa, josta riittikin kerrottavaa. Lisäksi oli kovasti herkuteltu suklaamunilla ja mämmiäkin maisteltu. Joidenkin ilmeet paljastivat hyvin, oliko mämmistä pidetty ;) Muuten käytimme maanantain meidän puuhakortti hommien merkeissä.

Keskiviikkona jatkoimme teatteriprojektimme lavasteiden tekemistä ateljeessa, jota saimme hyödyntää koko tämän viikon sateenkaarihuoneen yhteydessä. Kovasti lavasteet etenivätkin ja pian varmasti pääsrmmekin jo harjoittelemaan esitystäkin. Osan tehdessä lavasteita, osa jatkoi puuhakorttien hommia.

Torstaina oli ohjelmassa muskari Eveliinan kanssa. Tällä kertaa harjoittelimme muskarissa kanteleen soittoa tuttujen kappaleiden elefanttimarssin ja karhu nukkuu myötä. Leikimme ja lauloimme ensin leikit lasten kanssa, jonka jälkeen mustikka ja mansikka sointujen opettelemisen jälkeen lähdimme harjoittelemaan niiden soittamista. Lopussa harjoittelimme vielä lakkasointua soittamaan. Hienosti alkoi soittamiset sujumaan! Lopuksi oli sormet sen verran kipeinä, että harjoittelimme viimeisen laulun, bussilaulun vain laulamalla.
Elisan kanssa puolikas ryhmä harjoitteli uuden kirjaimen, toisen ryhmän ollessa muskarilla. Tällä kertaa oppiminen tapahtui ulkona Wahrenin puistossa. Kirjoitettin maahan "kynillä" (kepeillä) uutta kirjainta eli v:tä. Mietittiin monestako osasta kirjain koostuu ja haettiin tämän jälkeen ympäristöstä esim keppejä, lehtiä tai neulasia oikea määrä ja muodostettiin niistä kirjain maahan. Mietittiin myös millä tavalla omasta kehosta saa tehtyä v:n sekä yksin, että parin kanssa. Lopuksi mentiin myös v-versio maa- meri-laivasta, jossa nämä nimet oli korvattu lasten keksimillä v-alkuisilla sanoilla ja leikittiin hippaa, jossa pelastautua pystyi niin, että pelastajan tultua kohdalle, pelastettava sanoo hänelle jonkin sanan, jossa kuuluu v. Lapset tuuntuivat kovasti tykkäävän tälläisestä toiminnallisesta oppimisesta, jota toki pyrimme sisätiloissakin toteuttamaan :)

Perjantaiaamu oli kovin sateinen, joten annoimme lasten äänestää lähdemmekö sateesta huolimatta retkelle vai jäämmekö sisälle katsomaan elokuvaa ja menemme vasta myöhemmin ulos. Noh, leffa sitten yllättäen voitti ;) Eväät maistuivat kaikille hyvin näin sisätiloissakin. Elokuvan jälkeen lähdimme vielä ulkoilemaan Axelin omalla pihalle, jossa hämähäkkikeinun luokse muodostuikin hetkessä pitkä jono. Ei siis ole epäselvää mikä on lasten suosikkipuuhaa tällä hetkellä eskarin pihalla kun keinut ovat palanneet talvilomalta :)

Tällä viikolla viikon eskarilaisen toiveita olivat mm. tuiki tuiki tähtönen, hämähämähäkki, ponileikki sekö täti moonika. Ensi viikolla meidät löytää salista, tosin päivät aloitamme ulkoilulla. Aurinkoista viikonloppua kaikille!

t.punaisen aikuiset


VKo 15

Maanantaina olikin heti etityistä ohjelmaa kun saimme ulkoilualueemme läheisyyteen vierailevaksi tähdeksi ponin, jota lapset pääsivät paijailemaan, harjaamaan ja jopa taluttamaan. Vierailusta on kuvat näkyvillä täällä pedan valokuvasivuilla. Maanantaina aloimme myös harjoittelemaan sormivirkkaamista matonkudeilla. Näistä sormivirkkauksista tulee kaupunkitaidenäyttelyyn meidän ryhmän työmme Wahrenin puistoon.

Tiistaina eskarille jäänneilöä oli mukava päivä Violettien kanssa. Pääsivät käymään kirjastossa ja auttamaan Violetteja heidän kaupunkitaidenäyttelyprojektissaan. Keskurilla olijat pääsivät toden teolla harjoittelemaan koulussa olemists välitunteja myöten. Hienosti välitunneille aina ehdittiinkin! 😊

Keskiviikkona molemmat, koira ja kissa ryhmä pääsivät käymään sekä äikkä hommissa että matikka hommissa. Matikassa harjoittelimme Eveliinan kanssa numeroa kymmenen, joka onkin viimeinen numero jonka harjoittelemme. Numeroa kymmentä harjoiteltiin tekemällä se puu palikoista sekä kymppiparirn hatjoittelemisen avulla. Lisäksi teimme numetoa kymmenen vihkoihimme. Äikässä Elisan kanssa vuorossa oli uusi kirjain H, jota harjoiteltin mm. H-tietovisan merkeissä.

Torstaina oli pääsiäiskirkko heti aamusta. Siellä meitä pääsiäisen asioihin johdatti papin kaverina oleva aasi, jolta lähtiessä saimme vielä pienet suklaamunat. Pääsiäiskirkosta sitten menimme paviljonkiin syömään eväät, ennen kuin siirryimme päiväkoti Augustiinan pihalle leikkimään. Tulimme vähän aikaisemmin eskarille sillä meitä odotti täällä vanhempainyhdistyksen leluyllätys. Lisäksi jokainen lapsi sai pienen irtokarkkipussin. Yästä suuren suuri kiitos aktiiviselle vanhempainyhdistyksellemme ja kaikille vanhemmille, jotka heitä ovat tukeneet!

Erittäin hyvää pääsiäistä kaikille! Pääsiäisen jälkeen tilanamme on sateenkaari ja aloitamme päivät sisällä klo 9.00.

T: Punaisen Aikuiset

VKO 14

Olipas ihana näin pajaviikon jälkeen olla taas koko ryhmä koossa, viikon aloitimmekin pajakuulumisten vaihtamisella. Tämän lisäksi teimme astiat pääsiäisruohon istuttamista varten. Niistä tuli kivan persoonallisia, ensi viikolla sitten näette! 😊

Tiistaina meillä oli kirkkohetki, jossa vähän jo sivuttiin pääsiäistä. Muuten tämän kertaisena aiheena oli Sakkeuksen tarina.
Tiistaina ja keskiviikkona oli äikkä ja matikkapäivät. Tällä kertaa matematiikassa Eveliina piti eskarin viimeisen matikantestin. Äikässä Elisan kanssa pelattiin pääsiäispeliä, jossa tehtävänä oli mm. keksiä riimipareja ja annetulla kirjiamella alkavia sanoja.

Torstaina istutumme pääsiäisruohot sekä koristelimme virpomisoksia, jotka jo heti samana päivänä saikin viedä kotiin.

Perjantaina retkipaikalle mentäessä kävimne viemässä tekemämme piirustusvihkosen harjoittelijamme Oona postilaatikkoon, kun pajaviiko oli hänen viimeinen viikkonsa täällä. Siitä sitten jäimmkin pieneksi hetkeksi leikkimään pieneen kivaan metsäpaikkaan, josta sitten jatkoimme matkaa Ilmarisenpuistoon eväiden syöntiin ja leikkimään. Ennen eskarille lähtöä leikimme vielä viikon eskarilaisen toiveiden mukaisesti peiliä. Muita viikon eskarilaisen toiveita tällä viikolla olivat asennonvaihtoleikki sekä pantomiimia pääsiäis ja kevät aiheisilla sanoilla.

Ensiviikolla tilanamme on Aurinko ja aloitamme päivät ulkoilulla. Hyvää viikonloppua kaikille!

T: Punaisen Aikuiset

Vko 12

Uusi viikko pyörähti käyntiin tällä kertaa salissa. Maanantaina osa lapsista lähti tutustumaan Heikan koululle, osa jäi eskarille tekemään muita hommia. Saimme myös pari "vierailevaa tähteä" ryhmäämme aamupäiväksi, kun pari Kehrien ja Violettien eskarilaista tuli viereailemaan ryhmässämme. Koiraryhmä lähti Elisan kanssa Ateljeeseen jatkamaan lavasteiden tekoa teatteriprojektia varten. Hyvin päästiin etenemään tässä ja lasten luovuus pääsi jälleen valloilleen :) Eveliinan kanssa salissa muut lapset aloittivat tekemään puuhakortin tehtäviä. Puuhakortissa on monenlaisia tehtäviä mm palapelin tekeminen, lautapelin pelaaminen, kengännauhojen solmimisen harjoittelua, logicoja, mallirakentamista sekä äikkään ja matikkaan liittyviä tehtäviä. Kun kaikki lapset ovat saaneet puuhakortin tehtävät tehtyä, on luvassa elokuva ja herkutteluhetki.

Tiistaina kokoonnuimme aamulla pajaryhmiin suunnitelemaan ensi viikon pajoja, joiden pohjalata aikuiset hiovat pajat lopulliseen muotoonsa lasten toiveet ja ajatukset huomioiden.
Pajakokoontumisten jälkeen lähdimme kirjastolle sovittuun kirjavinkkaukseen. Lasten satuhuoneessa kirjaston työntekijä kertoi ja jakoi lapsille lukupassit, joihin aina kirjan luettuaan/kuunneltuaan lapsi saa tehdä kirjaan liittyvän tehtävän ja merkata kirjan luetuksi/kuunnelluksi. Lapset olivat tosi innoissaan asiasta ja me luimmekin heti yhdessä yhden lasten valitseman jännittävän kuvakirjan. Nyt siis vain kotonakin lasten kanssa yhdessä lukemaan ja innostamaan lasta lukuharrastuksen pariin :) Lukupassit jaetaan kotiin, joten saatte yhdessä merkkailla luettuja kirjoja passeihin :)

Keskivviikona pidimme tehtäväpäivän, jossa lapset saivat tällä kertaa tehdä saman päivän aikana niin äidinkielen, kuin matematiikan tehtävätkin. Lapset jaettiin taas tuttuihin kissa- ja koiraryhmiin. Elisan kanssa salissa toinen ryhmä aloitti uuteen numeroon tutustumisen niin, että menimme lattialle jonoon istumaan ja aikuinen koputti edellä olevan lapsen selkään 9 koputusta. Sen jälkeen seuraava koputti edellä olevaa niin monta kertaa kuin tunsi itse koputuksia jne. Tehtävä vaatii erityistä tarkkaavaisuutta ja pienten alkukömmähdysten jälkeen numero saatiin lopulta selville. Teimme lisäksi muutaman toiminnallisen tehtävän, jonka jälkeen pääsimme vielä harjoittelemaan uuttta numeroa tableteilla sekä tekemään uuteen numeroon liittyvät vihkotehtävät.
Eveliinan kanssa tvt-tilassa äikässä harjoiteltiin K-kirjainta tällä kertaa niin, että keksimme yhdessä lasten kanssa itse K-tarinat. Niistä tuli todella hauskat ja hienot tarinat. ☺ Kirjoitamme ne puhtaaksi ja laitamme ne teille tänne pedaan nähtäväksi.

Torstaina meillä oli heti aamusta soitinkokeilut musiikkikoululla, jossa jokainen lapsi pääsi kokeilemaan kahta soitinta. Näistä soittohetkistä löytyvät kuvat pedan valokuva kansiosta. Muutama lapsi ei olisi halunnut kokeilla soittamista ollenkaan, joten he saivat valita vain yhden soittimen kokeiltavaksi. Kuitenkin lopulta ensimmäistä soitinta kokeiltuaan, olisivat he halunneet kokeilla toistakin soitinta. Tästä huomattiin, että aina kannattaa tarttua tällaisiin tilaisuuksiin vaikka aluksi tuntuisikin siltä että ei halua. ☺
Soitin kokeilujen jälkeen lähdimme, jo ulkoilemaan kun oli niin hieno ilma. Ulkoilun lopuksi harjoittelijamme Oona piti lapsille pienen liikuntatuokion.

Perjantaina retkeilimme karhupuistossa eväitä syöden ja leikkien.

Tällä viikolla viikon eskarilaisen toiveita olivat peili, banaanihippa, onko mörrii kotona sekä ponileikki. Ensi viikolla onkin pajaviikko, joten vähän erilaista ohjelmaa siis luvassa. Oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille!

T: Punaisen aikuiset

VKO11

Maanantaina ryhmällämme piti olla kirjavinkkaus kirjastolla, mutta valitettavasti erinäisten syiden vuoksi se jouduttiin siirtämään, uusi aika kirjavinkkaukselle on 21.3 klo 10.30. Tämän sijasta maanantaina hyödynsimme sateenkaarihuonetta ja teimme smartboardilla erilaisia tehtäviä Oppi ja ilo pelisivuilta. Peleinä oli: löydä eroavaisuus, siirrä jotakin eläintä niin, että tulee kolmen suora sekä kulje valitsemasi kirjaimen kirjainreitti. Osa lapsista pääsi harjoittelijamme Oonan kanssa pelihetkelle Aurinkohuoneeseen. Peliksi hetkelle valikoitui tuttu, suosittu peli Kimble, jossa mukavan yhteisen tuokion lomassa lapset oppivat mm.laskemista jne.

Tiistaina ja keskiviikkona oli pitkästä aikaa äikä ja matikkapäivät. Ateljeessa matematiikassa Eveliina kanssa harjoiteltiin uutta numeroa 8. Ensin mietiimme, mikä on meidän seuraava numeromme ja aloimme sitten tekemään kahdeksikkoa kuvistyönä. Voitte käydä yhdessä lasten kanssa heidän omilta peda sivuilta katsomassa millaiset näistä töistä tuli. Lopuksi harjoittelimme vihkoon numeroa 8 ja piirsimme sinne 8 jotakin lapsen valitsemaa asiaa. Lisäksi laskimme sormilla 8 laskuja, esim. Jos on viisi sormea montako tarvitaan lisää, jotta saadaan kahdeksan. Elisan kanssa sateenkaaren puolella äikässä aloitettiin hommat pantomiimiesityksillä, joista lapset joka kerralla ovat hyvin innoissaan. Lapset saivat yksi kerrallaan tulla eteen ja esittää aikuisen kuiskaaman sanan. Hienosti lapset esittivät ja muut arvasivat. Esitysten jälkeen mentiin hauska, leikkimielinen tietovisa. Näiden tehtävien jälkeen mietittiin mitä yhteistä näillä kaikilla vastauksilla sekä esityksillä oli ja nokkelasti lapset olivatkin keksineet, että kaikki nämä asiat olivat alkaneet J-kirjaimella, joka siis näin ollen oli tämän viikon uusi opeteltava kirjain. Smartboardille jokainen lapsi sai kokeilla J-kirjaimen piirtämistä ja lopuksi teimme vielä omaan tehtävävihkoon J-harjoituksia. Keskiviikkona viikon eskarilaisemme toiveleikkinä oli piilosta.

Torstaina oli muskari, jossa Elisan kanssa laulettiin sekä jo entuudestaan tuttuja lauluja sekä opeteltiin myös muutama uusi. Lapset pääsivät myös kokeilemaan erialisilla rytmisoittimilla soittamista. Niitä olivat marakassit, rytmikapulat ja kehärumpu. Aina toisen ryhmän ollessa muskarissa toinen ryhmä jatkoi Eveliinan kanssa Suomi100 teemaa kiertämällä kehräämön alueella etsimässä qr-koodeja, joissa on historallista tietoa alueen rakennuksista ja paikoista. Lapsia kiinnosti kovasti etsiä näitä qr-koodeja sekä koodien takaa tietoiskun yhteydessä palastuvat vanhat kuvat alueesta.

Perjantaina lähdimme sateesta huolimatta retkeilemään Kirkkopuistoon. Huono ilma ei näyttänyt paljon menoa haittaavan, kukaan lapsista ei tullut kertaakaan ehdottamaan, että voisimmeko jo lähteä takaisin eskarille .Kuitenkin kastuneet hanskat yms pakottivat meidät lopulta lähtemään normaalia aiemmin, mutta sitä ennen söimme vielä eväämme torilla paviljonlgin katoksen alla. Eskarissa meitä odotti iloinen yllätys: Metsämörri oli jättänyt meille postia, jossa kertoi kuulumisiaan sekä ohjeisti meille miten kohta koittavan kevään ilmiöitä kannattaa tarkkailla. Kirjeen mukana tuli havainnointi/ kevätseuranta lomakkeet joita pääsemme lähiaikoina jo varmasti täyttämään.

Ensi viikolla huoneemme on sali. Aloitamme eskarihommat sisällä klo. 9.00.

Mukavaa viikonloppua kaikille! :)

VKO 10

Ihanaa oli maanantaina taas talviloman jälkeen nähdä kaikkia lapsia, päivän aloitimmekin talvilomakuulumisten vaihtamisella. Sen jälkeen pääsikin ensimmäinen viikon eskarilaisemme estradille ja kävimme lävitse hänen haastattelulomakkeensa. Tämän jälkeen menimme hetkeksi leikkimään piippuaukion isoon lumikasaan ennen kuin pääsimme vierailummemme museoon. Museo vieraiu sujui oikein kivasti. Jakauduimme siellä kolmeen ryhmään, jotka saivat lapun, jossa oli eläinten kuvia. Sen jälkeen lähdimme näissä ryhmissä etsimään museosta nätä eläimiä ja jokainen ryhmä löysikin jokaisen eläimen. Tämän jälkeen jokainen lapsi pääsi ottamaan kuvia haluamistaan museon esineistä. Lopuksi melkein kaikki lapset innostuivat vielä museon "elokuvanurkkauksessa" katsomaan videoita Forssan historiasta. Vierailu sopi loistavasti Suomi100 teemaamme.

Tiistai ja torstai kului uimassa ja on ollut hienoa huomata kuinka paljon näiden neljän kerrankin aikana lasten uimataidoissa on tapahtunut kehitystä. Näillä uimakerroilla kaikki halukkaat lapset pääsivät laskemaan uimahallin vesiliukumäestä, mikä oli lapsista älyttömän kivaa ja hauskaa. Torstaina palatessamme uimahallilta pidimme yhdessä Violettien kanssa Sateenkaaressa uimakoulun todistustenjako tilaisuuden, jota varten Elisa oli leiponut lapsille mokkapaloja. Herkkuhetken jälkeen vielä hetken kuuntelimme musiikkia ja tanssimme.

Keskiviikkona Keskurille kouluun menijät olivat Punaisten aikuisten kanssa keskurilla luistelemassa 1-2 luokkalaisten kassa, muiden ollessa eskarilla Violettien kanssa. Luistelussa leikittiin jäämiestä ja lopuksi oli erilaisia pujotteluratoja. Kirkkohetki oli vaitettavasti tältä viikolta jouduttu perumaan.

Perjantaina pidimme leikkipäivän, kun lapset eivät retkelle halunneet lähteä. Samalla teimme haastatteluja, joita tehdään kaikille Forssan päiväkodeissa ja eskarissa oleville 3-6 vuotiaille lapsille. Oman tilamme ei auringon lisäksi pääsimme leikkimään myös salissa, josta lapset ovat aina hyvin innoissaan. Otimme perjantaina lapsista myös kuvat päikkyyn ja lapsista oli hauska katsoa millainen kuva sinne tuli =) Tutustuimme perjantaina myös viikon eskarilaisen kuviin ja palasimme vielä myös hänen haastattelulomakkeeseenkin. Viikon eskariaisen toiveleikkinä tällä viikolla oli pariin otteeseen peili, jota lapset mielellään alkoivat lekkimään. Luulenpa, että tästä tuli sellainen leikki, jota tulemme useampaankin otteeseen lasten toiveista leikkimään. Jännittävin ja odotetuin hetki perjantaina oli varmasti se kun arvoimme ensi viikon viikon eskarilaisen/järjestäjän.

Tällä viikolla on talvi valokuvakansioon laitettu kaikki loputkin sinne tulevat kuvat ja tästä eteenpäin viimeisten kuukausien kuvat tulevat kevät kansioon. Ensi viikolla meidän tilanamme on Sateenkaari huone ja aloitamme toiminnan sisällä klo 9.

T: Punaisten aikuiset

VKO 8

Maanantaina ryhmäämme tuli uusi aikuinen, kun ryhmässämme aloitti harjoittelun lähihoitajaopiskelija Oona. Satuhieronnan jälkeen kuviksessa lapset pääsivät piirtämään kuvan perheestään tekemässä yhdessä jotain, mitä perhe yleensä yhessä tekee. Aikuinen sitten vielä kirjoitti kuvan yhteyteen, että mitä siinä tehdään ja keitä siinä on.

Tiistaina alkoivat lasten kauan odottamat uimakoulut vesihelmellä. Sekä tiistaina että torstaina uimahalissa lapset jaettiin ryhmiin uimataidon mukaan, jotta harjoittelu tapahtui lapselle sopivalla tasolla. Toinen ryhmä jäi terapaia-altaaseen uimaopettajien johdolla tekemään erilaisia leikkejä ja harjoituksia ja toinen ryhmä puolestaan lähti eskarin aikuisten kanssa aaltoaltaaseen uiskentelemaan ja leikkimään. Puolessa välissä vaihdettiin ryhmät toisin päin niin, että kaikki pääsivät tekemään molempia juttuja. Uinnit sujuivat aivan erinomaisen hyvin ihan kaikilla lapsilla ja selvää edistystä tapahtui uimataitoihin jo näiden kahden kerran jälkeen! Lisää uimakoulua on sitten heti hiihtoloman jälkeisellä viikolla ja nyt lomallakin kannattaa hyödyntää vapaat ja jatkaa perheen kanssa uimista. Monella uimataidon oppiminen on nyt ihan lähellä, joten harjoittelu kyllä kannattaa! :)

Ohjelmantäytteisen viikon myötä keskiviikkona pidimme ihan leikkipäivän leikkipariarpajaisten merkeissä. Lisäksi pääsimme myös kuuntelemaan pienten solistien konserttia, jossa näimme taas monenmoisia soittimia. Erittäin hienosti ja taitavasti lapset soittivat ja ryhmämme lapset puolestaan oikein hienosti jaksoivat kuunnella seurata konserttia.

Perjantaina sitten näin ennen hiihtolomaa teimme retkemme kodalle, jossa lapset pääsivät leikkimään metsässä sekä paistelemaan ja syömään eväitä kodassa. Otimme järjestäjien toiveet siellä ja tämän viikon toiveena oli piilo josta lapset innostuivat valtavasti ja sitä leikittinkin pitkä tovi =).

Toivottavasti kaikilla on ollut rentouttava ja mukava talviloma. Ensi viikolla onkin paljon taas poikkeusohjelmaa, joten mukava viikko varmasti tulossa. Tilanamme ensi viikolla on Aurinko ja aloitamme päivät ulkoilulla.

T: Punaisen aikuiset

VKO 7

Maanantaina satuhieronnan jälkeen pääsimme tekemään tiistain ystävänpäivään liittyvän askartelun. Lapset leikkasivat kaavojen avulla haluamastaan kartongista suuren sydämen, johon laitettiin vielä langasta narut niin, että lapset pystyivät pitämään sydämiä kaulassa. Sydämen keskelle kirjoitettiin oma nimi. Tämän jälkeen lapset saivat yksi kerrallaan mennä eteen istumaan ja muut lapset keksivät adjektiiveja hänestä ja asoita, joissa hän on hyvä. Nämä asiat sitten kirjoitettiin lasten askartelemiin sydämiin. Ihania asioita lapset keksivät toisistaan ja ne lämmittivät varmasti mieltä kovasti :)

Tiistaina aloitimme ystävänpäivän juhlinnan laulamalla tuttuja ystäväaiheisia lauluja ja laululeikkejä. Teimme loppuun vielä niiden lasten sydänkortit, jotka eivät maanantaina olleet paikalla. Ystävänpäivän leikkien jälkeen koitti vihdoin odotettu ja lasten kovasti toivoma hetki: diskoilua ja herkkuja! Kuunneltiin lasten toivomia kappaleita ja syötiin edellisistä juhlista jääneitä karkkeja, pippareita ja mehua. Hauskaa oli koko porukalla!

Keskiviikkona päästiin jälleen tekemään eskaritehtäviä kissa- ja koiraryhmässä. Vihdoimme ryhmiä niin, että kummatkin ryhmät pääsivät saman päivän aikana kumpaankin hommaan. Elisan kanssa aurinkohuoneessa pelattiin äidinkieleen liittyviä pelejä. Oli riimiparipelejä, tavituksia, kuvatarinan laittamista oikeaan järjestykseen, oikean alkuäänteen tunnistusta jne.
Evelinnan kanssa salissa matematiikassa jatkettiin edessä, ylhäällä, vieressä yms. käsitteiden harjotitelemista. Ensin lapsit pääsivät pareittain vuoroin "ohjelmoimaan" toista antamalla toiselle ohjeita, kävele, eteenpäin, käänny oikealle jne. Tutkimme myös kuvakortteja, joissa seikkaili mato. Kuvista piti miettiä, että missä mato on: aidan päällä, puun alla, omenoiden keskellä, omenan sisällä. Lopuksi vielä lapset saivat kahdessa ryhmässä ohjeita palikoiden asetteluun. Kumpikin ryhmä sai ensin yhden ison neliön muotoisen palikan ja sen jälkeen ohjeita hakea tietty palikka ison palikan eteen, oikealle sivulle, päälle jne.

Torstaina menimme tehtaankoululle pitämään jumppaa. Aloitimme jumpan töpselihipalla, jota lapset alkoivat itsekseen peleata kun odoteltiin, että kaikki saavat ulkovaatteet riisuttua. Tämän jälkeen leikimme lasten toivomia leikkejä: faaraon kissa ja leikki, jossa musiikin lakattua yksi lapsi peitetään ja muut arvaavat, että kuka on peitettynä. Seuraavaksi lapset saivat jokainen vuorotellen heittää pehmokuutiota, jossa oli kirjaimia. Lasten piti parin kanssa tehdä lattialle se kirjain, joka kuutiosta tuli. Lapset olivat toivoneet leikkimistä leikkivarjolla, joten otimem tällä kertaa jumpassa leikkejä sen kanssa. Ensin harjoittelimme kuinka sitä heilutellaan ylös ja alas. Laitoimme varjon päälle pallon ja yritimme saada sen heiluttelusta huolimatta pysymään siellä. Kokeilimme myös kuljettaa sitä reunoja pitkin varjon ympäri mikä osoittautuikin haastavaksi, mutta loppua kohden alkoi jo sujua huomattavasti paremmin. Vaihdoimme pallot pieniin muovisiin palloihin, joiden kohdalla tehtävänä olikin mahdolisimman nopeasti saada pallot pois varjolta. Leikimme varjolla myös leikiä missä aikuinen sanoo värin ja niiden lasten pitää vaihtaa varjon alta juosten paikkaa, jotka ovat kyseisen värin kohdalla. Kissa ja hiiri leikki oli luultavsti lasten suosikki. Siinä yksi lapsi oli varjon alla hiirenä ja toinen varjon päällä kissana muiden ravistellessa varjoa vaikeuttaen sitä, että kissa saa hiiren kiinni. Kaikki lapset saivat olla sekä kissoja ja hiiriä. Varjolla kokeilimme myös, tehdä sitä teltta, mikä sujuikin hienosti. Lopuksi vielä jokainen lapsi sai karuselli kyydin varjon päällä 🙂 Lopuksi vielä otimme järjestäjien toiveet, jotka olivat tällä kertaa tavallinen hippa sekä Hämähämähäkki.

Perjantaina olimme jälleen ringettekoulussa jäähallilla. Siellä hommat aloitettiin viikolla olleen ystävänpäivän kunniaksi halihipalla. Myös tällä kertaa ohjaajien johdoalla harjoiteltiin erilaisia liukuja sekä kaatumista ja niiden lisäksi tällä kertaa harjoiteltiin jarruttamista. Pidimme välissä evästauon ja sillä aikaa jäälle olikin tehty kuljetusratoja, joita pitkin lapset pääsivät kuljettamaan ringettemailoilla ja jääkiekkomailoilla ringettekiekkoja sekä jääkiekkoja ja tekemään niillä maaleja.

Ensi viikolla huoneenamme on Viidakko ja aloitamme hommat sisällä klo 9. Oikein hyvää viikonloppua kaikille!

T: Punaisen aikuiset
Viikko 6

Maanantaina toimimme koira- ja kissa ryhmissä. Ensin koiraryhmä oli sateenkaarihuoneen ateljeen puolella Elisan kanssa askartelussa ja kissaryhmä Eveliinan kanssa smartboardilla tekemässä tehtäviä. Askartelussa aloimme tekemään lasten keksimiin tarinoihin lavasteita, joita he saivat itse suunnitella käytettävästä materiaalista. Syntyi mm. metsän puita, marjoja, karkkeja ja muita herkkuja. Hienosti saatiin lavasteiden teko käyntiin ja tätä projektia jatketaan vielä pitkälle kevääseen :)
Smartboardilla pääsimme tekemään tehtäviä sekä papunetin ja oppi&ilo nettisivuilla. Näissä on oikein kivoja ja opettavaisia tehtäviä, mikäli haluatte lasten kanssa kotonakin niihin tutustua. Tällä kertaa teimme käytöskoulutehtävän, jossa tuli eri tilanteita missä sitten piti valita, kuinka niissä toimitaan. Lisäksi teimme "mikä ei kuulu joukkoon"- tehtäviä. Loppuajasta kumpikin ryhmä sai myös pelata valitsemaansa peliä.

Tiistaina ja keskiviikkona oli tuttuun tapaan matikka- ja äikkäpäivät. Kissaryhmä oli tiistaina äikässä ja keskiviikkona matikassa. Koiraryhmä oli tiistaina matikassa ja keskiviikkona äikässä. Äikässä tällä kertaa opettelimme T-kirjaimen. Maanantaina eräs lapsistamme löysi ulkoilun aikana T-kirjaimen muotoisen oksan ja kun hän tuli sitä näyttämään, hänelle kerrottiin salaisuus- se olisi meidän uusi kirjaimemme, jonka opettelemme tällä viikolla. Sovimme, että hän ottaa sen talteen ja sitten saa esitellä sen omassa ryhmässään ja "tuoda" näin uuden kirjaimemme. Toisessakin ryhmässä kerrottiin, että miten kirjainkeppi on meille päätynyt. Luimme T-tarinan, kosta pohdimme T-sanoja ja muistelimme, mitä tarinassa tapahtui. Lapset pääsivät sitten tekemään multilink-palikoista T-kirjaimen. Leikimme myös laiva on lastattu leikiä, minkä jälkeen teimme smartboardilla tehtäviä. Toisessa tehtävässä, oli kirjaimia, joista jokainen sai vuorotellen käydä ympyröimässä T-kirjaimen ja toisessa tehtävässä oli neljän kuvan joukkoja, joista lasten piti miettiä, mikä kuvista alkaa T-kirjaimella ja tämän jälkeen, mikä kuvista ei kuulu joukkoon ja minkä takia. Lopuksi vielä jokainen kävi tekemässä smartboardille T-kirjaimia.
Matikassa harjoittelimme käsitteitä "päällä, alla, takana, edessä, sivussa, vastapäätä jne". Ensin kävimme näitä termejä läpi yhdessä lasten kanssa, jonka jälkeen siirryimme toiminnalliseen tehtävään. Siinä lapset saivat vuorotellen nostaa kiposta yhden termin ja sen mukaisesti piti hernepussi sijoittaa oikealla paikalle, omaa kehoa apuna käyttäen. Lopuksi piirrettiin omiin tehtävävihkoihin aikuisen sanelema tarina, jossa asiat täytyi sijoittaa paikoilleen tarinan mukaisesti.

Torstaina jaoimme lapset taas kahteen tuttuun ryhmään. Toinen ryhmä lähti Elisan kanssa muskariin laulamaan ja kovan pakkasen takia toinen ryhmä jäikin Eveliinan kanssa ulkoilun sijasta eskarille, jossa lapset pääsivät leikkimään saliin, joka onkin ehdottomasti lasten suosikkihuoneita. Ryhmät vaihdettiin myös toisin päin ja kun molemmat ryhmät olivat käyneet muskarin ja tulivat saliin oli sinne juuri jälkinmäisen ryhmän lapset suunnitellet oma-aloitteisesti radan, jota sitten lopulta kaikki Punaisen ryhmän lapset kulkivat :)
Muskarissa tällä kertaa laulettiin ystävä- ja talvilauluja. Osa lauluista oli tuttuja, mutta opettelimme yhdessä myös muutaman ihan uuden laulun. Lopuksi lapset saivat vielä ehdottaa omia toivelaulujaan. Kaikenkaikkiaan oikein mukava musiikkihetki! :)

Perjantaina pääsimme aivan ihanssa aurinkoisessa säässä luistelemaan Talsoilan kentälle. Aluksi menimme muutaman yhteisleikin, joita tämän viikon järjestäjät ja muutkin lapset toivoivat. Mentiin yhdessä hippaa, maa-meri-laiva- leikkiä ( nämä kaksi ekaa olivat tämän viikon järjestäjien toiveet), jäämiestä ja pieni leikkimielinen luistelukilpailu. Tämän jälkeen lapset saivat luistella kaukalossa vapaasti. Kenttä jaettiin niin, että ne joilla oli mailoja mukana, saivat mennä pelailemaan jääkiekkoa ja muut luistelvat sitten toisella puolella kenttää. Välillä mentiin lämpimään pukuhuoneeseen syömään eväitä, jonka jälkeen luistelu jatkui vielä tovin. Lopuksi leikittiin vielä lumikasoissa ennen kuin suuntasimme takaisin eskariin lounaalle.

Ensi viikon tilamme on sali. Aloitamme päivät ulkoilulla klo 9.

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

t.Punaisen aikuiset


Viikko 5

Maanantaina jatkoimme Suomi 100 teemaa tutustuen tällä kertaa Suomen karttaan. Pääsimme tässä hyödyntämään sateenkaarihuoneen smartboardia. Ensin halukkaat saivat käydä piirtämässä Suomen kartan smartboardille ja tämän jälkeen yhdessä mietittiin että millä hakusanalla me löytäisimme netistä Suomen kartan kuvan. Hyvin osattiin kertoa, että pitää kirjoittaa Suomen kartta. Sieltä sitten tutkimme, että oliko Suomen kartta sellainen kuin piirtäjät olivat piirtäneet ja huomattiin, että hienosti monet olivat osanneet piirtää sen näköisen Suomen kartan kuin se onkin. Otimme vielä tarkasteluun sellaisenkin Suomen kartan, jossa näkyi sekin mitä Suomen ympärillä kartassa näkyy ja tutkimme sitä: merta ja naapurimaitahan sieltä löytyi. Lopuksi vielä mietimme, että mitä Suomen kartta muistuttaa. Joidenkin mielestä se muistutti pupua, mikä oli hauskasti keksitty. Suomineitokin sieltä sitten lopuksi löydettiin =)
Tämän jälkeen lapset saivat monistetun Suomen kartan leikattavaksi. Leikattu kartta sitten liimattiin siniselle kartongille. Karttaa hyödynnämme ja täydennämme sitten myöhemmin mm. merkitsemällä sinne Forssan jne. Pedaan lasten omin kansioihin on tällä viikolla laitettu kuvat edellisen viikon kuvistöistä, savikutosista sekä tikkuhahmoista.

Tiistaina ja keskiviikkona oli sitten matikka- ja äikkä päivät. Tiistaina Kissat olivat matikassa ja Koirat äikässä ja keskiviikkona sitten toisin päin. Eveliinan kanssa tällä kertaa matikassa Aurinkohuoneessa harjoiteltiin mittaamista. Ensin pohdittiin mitä mittaaminen on, jonka jälkeen tehtävänä oli mennä seisomaan pituusjärjestykseen, lyhin ensinmäisenä. Sen jälkeen otettiin parit ja parin kanssa piti tutkia, kummalla on pidemmät sormet, pidempi käsivarsi, pidempi jalkapohja, pidemmät jalat yms. Siinä totesimme, että myös tässä tapahtui mittaamista, mutta vertailemalla ja arvioimalla. Sen jälkeen opettelimme sellaisen mitan kuin vaaksa. Jokainen mittasi omalla vaaksallaan saman esineen, minkä myötä totesimme, että vastaukseksi tulee eri mittoja, koska jokaisella vaaksa on vähän eri pituinen. Tämän jälkeen kokeilimme mittaamista askelilla. Kaikki tässäkin mittasivat saman kohteen, missä taas huomatiin, että tulee eri vastauksia, kun on eri pituisia jalkoja. Kaikki saivat seuraavaksi mitata kolme vaitsemaansa kohdetta huoneessa vaaksalla ja kolme askelilla. Lopuksi vielä tarkastelimme kahta samanlaista pikkukoria, jotka oli täytetty eri määrillä palikoita ja mietimme, että kummassa on enemmän palikoita. Palikoitten määrää myös muuteltiin ja katsottiin uudelleen muutaman kerran, että kummassa nyt on enemmän. Tämän myötä totesimme, että mitä suurempi ero palikoiden määrässä on, sitä helpompi on huomata, että kummassa on enemmän.
Äikässä Elisan kanssa alettiin tekemään yhteistä tarinaa, jossa esiintyvät viime viikolla lasten tekemät tikkuhahmot. Jokainen lapsi sai siis vuorollaan keksiä pienen pätkän yhteistä tarinaa, jossa oma hahmo tuli mukaan kertomukseen. Kummallekin ryhmälle tuli aivan ihanat tarinat! Seuraava vaihe tässä projektissa on alkaa suunnitelemaan ja tekemään tarinaan sopivia lavasteita. Projekti huipentuu sitten aikanaan siihen, että esitämme kummankin ryhmän esityksen toisillemme ja ehkpä myös muille Axelin ryhmille :)

Torstaina olikin pitkästä aikaa muskaripäivä. Ensin muskarissa oli Eveliinan kanssa Kissa ryhmä, Koira ryhmän ulkoilessa Elisan kanssa ja sitten myöhemmin vaihdoimme ryhmät toisin päin. Muskarin aloitimme näin kun kuukausi on juuri vaihtunut, kertaamalla syyspuolella opetellun kuukausilaulun. Se sujuikin lapsilta oikein hienosti vaikka onkin jonkin aikaa siitä, kun viimeksi olemme sitä laulaneet =) Tällä kertaa laulut tulivatkin arvoitusten kautta. Tällä kertaa muskarissa lauloimme ja leikimme paljon eläinaiheisia laululeikkejä: Faaraon kissa, Hiiri Mittaa maailmaa (lapset ovat tätä laulua aikaisemmin toivoneet), Pikku jänö nukkuu ja Kolme varista (me lauloimme ja leikimme viidellä variksella). Näiden lisäksi opettelimme sellaisen laulun kuin Jos sun nimes alkaa... Tässä laululeikissä aina ne lapset joiden nimi alkaa sillä kirjaimella, joka lauletaan, toimivat laulun sanojen mukaan esim. nouse ylös huiskuta, tartu käteen ystävän ja pyöri ympyrää. Tässä tuli jokainen lapsi huomioitua ja kaikki pääsivät esille, kun jokaisen lapsen nimen alkukirjaimella laulettiin ja lapset vaikuttivatkin ptävän tästä laululeikistä. Yhtenä lauluna lauloimme ja leikimme vielä Täti Monikaa, jossa jokainen halukas sai vuorotellen olla täti Monika saaden hatun päähänsä ja kassin olallensa. Lauloimme tässä lasten nimillä esim. on meillä hauska täti tuo Elli ystävä/ on meillä hauska setä tuo Niilo ystävä. Pojat eivät olleet oikein innokkaita tässä esiintymään, lauloivat ja leikkvät kuitenkin mukana. Tytöistä puolestaan melkeinpä kaikki halusivat esiintyä. Molemmissa ryhmissä ehdimme ottamaan myös joitakin toiveita ja yksi toive tuli kummassakin ryhmässä, nimittäin Elefanttimarssi.

Perjantaina lähdimme heti aamusta kävelemään jäähallille, jossa meillä oli varattuna luisteluvuoro. Tällä kertaa pääsimme oikein jäähallin puolelle. Punaisen ryhmän kaikki lapset ovat tosi hienostii jo oppineet luistelemaan ja olikin mukava nähdä, kuinka kaikki lapset viilettivät ympäri jäätä! Jäähallilla menimme myös tämän viikon järjestäjien toiveleikit, jotka olivat "Kuka pelkää jäämiestä" ja "Banaanihippa". Tietenkin söimme myös luistelun lomassa eväät, joka taisi jälleen olla retkemme kohokohta!

Ensiviikolla tilanamme on sateenkaari ja aloitamme hommat sisällä klo 9.00. Hyvää viikonloppua kaikille!

T: Punaisen aikuiset

VKO 4

Maanantaina meillä oli punaisessa ryhmässä kuvispäivä. Jaoimme porukan puoliksi kahteen pienenmpään ryhmään: kissoihin ja koiriin. Kissat jäivät Eveliinan kanssa viidakkohuoneeseen maalaamaan savesta tehdyt kutoset. Niistä tuli todella hienoja ja värikkäitä =)
Elisan kannssa Ateljeessa koira-ryhmä sai sillä aikaa suunnitella ja tehdä itselleen omat keppinuket, joita voimme myöhemmin käyttää esimerkiski lasten omakeksimissä pienissä esityksissä. Eläinhahmot olivat suosittuja ja niitä oli eniten, mutta kyllä muutama kulkuneuvo ja ihminenkin mukaan mahtui. Upeat hahmot syntyivät ihan jokaiselle :) Kun molemmissa ryhmissä oltiin valmiita, vaihdoimme ryhmät ja näin kaikki pääsivät tekemään kummatkin kuvisjutut.

Tiistaina aamupiirissä lapset huomasivat päiväohjelmataulusta, että tänään on tehtävä-päivä. Niinpä pistimme porukan taas puoliksi tuttuihin pienryhmiin. Elisa lähti kissa-ryhmän kanssa Sateenkaarihuoneeseen harjoittelemaan uutta numeroa, joka oli seitsemän. Ensin asettauduttiin lattialle istumaan jonoon niin, että ylettyi hyvin edessä olevan selkään. Aikuinen istui viimeisenä ja laittoi tietyn määrän koputuksia seuraavana istuvan selkään ja tämä taas koputti edessään istuvaa jne. Jonon ensimmäinen sitten sanoi lopuksi monta koputusta tunsi ja oikea vastaus oli tietenkin luku seitsemän. Tämän jälkeen noustiin ylös ja jokainen sai vuorollaan tehdä jonkin jumppaliikkeen seitsemän kertaa ja muut tekivät perässä. Sitten harjoiteltiin vähän sanallisia laskutehtäviä palikoita apuna käyttäen ja harjoiteltiin uuden numeron piirtämistä vihkoon. Vidakkohuoneessa puolestaan koira-ryhmä pääsi tutustumaan uuteen kirjiameen, joka oli L-kirjain. Kirjaimeen tutustuminen alloitettiin niin, että lapset laittoivat silmät kiinni ja saivat vuorotellen tunnustella sormella uuden kirjaimen kirjainlaatasta. Monet hienosti tämän jälkeen tunnistivatkin, mikä uusi kirjaimemme on. Tämän jälkeen yhdessä mietittiin L-kirjaimella alkavia sanoja. Seuraavaksi vuorossa oli kim-leikkä kuvakorteilla, joissa oli L-kirjaimella alkavia sanoja. Hienosti lapset tiesivät, minkä kuvakortin kaveri on ottanut pois ja muutenkin he tuntuivat pitävän kim-leikistä kovasti =) Tämän jälkeen lapset saivat tehtäväkseen muodostaa lattialle itsestään L-kirjaimen. L-kirjain muodostettiin lattialle myös parin kanssa ja sitten vielä koko ryhmä sai tehdä lattialle yhden ison yhteisen L-kirjaimen. Lopuksi vielä harjoittelimme L-kirjainta vihkoihimme ja piirsimme sinne myös L-sanoja

Keskiviikkona tehtiin samat hommat kuin tiistaina, mutta ryhmät vaihdettiin toisin päin niin, että kaikki pääsivät tekemään kummatkin hommat :)

Torstaina meillä olikin aika erilainen ja jännittävä päivä, sillä Violetin ryhmän aikuiset pääsivät opettamaan meidän punaisen ryhmän lapsia ja punaisten aikuiset Violettien lapsia. Näin hyödynsimme mm. aikuisten erityisosaamista ja vahvuuksia ja tutuistuimme vielä paremmin lapsiin, jotka ovat oman "combomme" toisessa ryhmässä. Violettien aikuisten johdolla punaisen ryhmän lapset pääsivät tutustumaan koodauksen ihmeelliseen maailmaan. Lapset oppivat myös "nettietikettiä" eli mitkä ovat esimerkiksi tabletinkäytön "hyvät käytöstavat".

Perjantaina oli tuttuun tapaan retkipäivä ja retkikohteenamme tällä viikolla oli Harakkamäen pulkkamäki. Ihana aurinkoinen ilma suosi retkipäiväämme ja pulkat ja liukurit luistivat liukkaalla pinnalla erinomaisesti. Lapset jaksoivat laskea todella kauan, aina välillä piti vaan käydä juomassa. Evästaukokin pidettiin ja kyllä oli lapsilla taas nopesti eväät syötynä, kun oli kiire takaisin mäkeen =) Vasta loppuajasta alkoivat lapset lopettelemaa laskemista ja käymään muihin leikkeihin. Ennen eskarille lähtöä otimme vielä tämän viikon järjestäjien toiveleikit, jotka tällä kertaa olivat piiri pieni pyörii ja x-hippa. Kiitos tämänkin viikon järjestäjille, jotka hoisivat tehtävnsä erinomaisesti! Jännityksellä odotetaan maanantaita ja uusien järjestäjien arvontaa =)

Ensiviikolla tilanemme on keltainen eli aurinkohuone. Aloitamme päivämme ulkoilulla klo 9. Oikein hyvää viikonloppua kaikille!

T: Punaisen aikuiset

PS. Syksyn kansioon on vielä lisätty kuvia syksyn puolelta, kun siivottiin tabletit, joten kannattaa vielä vilkaista siltä puoletakin kuvat =)

Viikko 3

Maanantai alkoi tällä viikolla uudella ja jännittävällä jutulla, arvoimme nimittäin ensimmäisen kerran järjesttäjät. Järjestäjät vaihtuvat viikottain ja heidän tehtävänä on aamupiirissä toimia kalenterin päivittäjinä, jotka muilta lapsilta kyselevät päivämäärän, viikonpäivän, kuukauden jne. Lapsilta itseltä kysyttiin, että haluavatko he järjestäjien kyselevän kalenteriasiat vai haluavatko he järjestäjien vain esittelevän ne ja lapset toivoivat kyselemistä. Lisäksi järjestäjät käsienpesulla tarkkailevat, että kaikki pesevät kädet huolellisesti, ruokalassa järjestäjät vievät maidot pöytään ja korjaavat ne myös pöydästä pois. Lisäksi järjestäjille voidaan antaa pieniä apulaisen tehtäviä esimerkiksi kynien, vihkojen yms. jakamista. Järjestäjistä molemmat saavat viikon aikana jossakin sopivassa kohdassa toivoa jonkin yhden yhteisen leikin tai laulun. Järjestäjät hoisivat heti näin ensimmäisellä viikolla hommansa oikein mallikkaasti. Kiitokset siitä heille!
Lisäksi aloittelimme maanantaina nyt kevään aikana olevaa Suomi 100 teemaa. Muistelimme, että mikäs juhlavuosi Suomella tänään onkaan, missä kaupungissa Suomessa asumme, missä me siellä asumme ja millaisia erialisia taloja on. Kuvistyönä teimme tähän liittyen työn, jossa lapset ensin leikkasivat värillisistä papereista oman kotinsa muotoja hyväksi käyttäen. Muodot liimattiin paperille taloksi. Pihalle piirettiin lunta ja lumiukko. Lopuksi maalattiin vielä sormella töpöttäen lumisadetta töihin. Näistä töistä, kuten myös viime viikkosista ilotulitustöistä on laitettu kuvat tänne pedaan lasten omiin kanisoihin, josta voitte käydä töitä ihastelemassa ja löytyvät ne täältä eskarista seiniltä ihan livenäkin =)

Tiistaina olimme Harakkamäessä pulkkamäessä, jossa vauhtia ja iloa riitti. Toivotaan, että nämä ilmat jatkuvat tälläisinä, jotta pääsemme nauttimaan näistä talvipuuhista vielä hyvän tovin. Pulkkamäestä tultuamme oli vielä sen verran aikaa, että ehdimme sisällä vielä arpoa leikkiparit ja leikkiä.

Keskiviikkona Tehtaankoululla Koirat pääsivät Eveliinan kanssa tekemään viime viikolla väliin jääneet 6 hommat ja Kissa puolestaan Elisan kanssa väliin jääneet R hommat. Voitte käydä viime viikon blogista lukemassa, mitä 6 ja R harjoituksissa tehtiinkään.

Torstaina oli jumppapäivä ja tällä kertaa harjoittelimme nassikkapainia. Lapset etsivät itselleen suunnileen samanpituisen parin, jonka kanssa jumppamatolla tekivät harjoituksia. Harjoituksia oli esim. että toinen makasi maassa ja toinen sivuttain hänen selän päällään ja maassa oleva yritti kaikin voimin nousta sieltä ylös päällä olevan pistäessä vastaan. Yksi harjoitus oli selainen, että pari seisoi ja takana oleva otti edessä olevaa vyötäröltä kiinni, jolloin edessä oleva yritti päästä liikkeelle takana olevan pistäessä vastaan. Yhdessä harjoituksekssa pari istui selätysten ja molemmat yrittivät työntää toisiaan kaikin voimin. Eräässä harjoituksessa parit saivat pallon ja he kumpikin ottivat siitä hyvän otteen ja sitten alkoivat yrittää saada palloa itselleen. Lopuksi vielä parit saivat ottaa muutamia leikkimielisiä painiotteluita, näitä harjoituksia hyväksi käyttäen. Lapset vaikuttivat kovasti tykkäävän näistä nassikkapainin harjoituksista, joten emmeköhän kokeile niitä vielä joskus toistekin =)
Nassikkapainin jälkeen apset pääsivät vielä kiertämään temppurataa, joka sisälsi mm. pallon heittoa, trampoliinihyppyä, tasapainoharjoitusta, kuperkeikkaa.

Perjantaina suuntasimme jäähallille ringettekouluun. Meillä tulee olemaan näitä ringettekouluja yhteensä kaksi kertaa ja näin ensimmäisellä kerralla sielä harjoiteltiin ihan perusluisteluun liittyviä asioita. Ohjaajat aloittivat ringettekoulun erilaisilla hipoilla. Mietittiin myös miten erilaiset eläimet liikkuvat ja yritettiin luistimilla liikkua samalla lailla. Sen jälkeen harjoiteltiin oikein kaatumista: piti kaatua pillin vihellyksestä. Kun tämä onistui tätä vaikeutettiin niin, että kaatumisen jälkeen piti vielä mennä selälleen ja sitten lopulta selälleen, mahalleen ja selälleen takaisin ja nousta ylös. Monia eriaisia liukuja harjoiteltiin myös, oli tavallista liukua, T-liukua, kyykkyliukua, mahaliukua. Lopuksi vielä saattin ringettemailat ja kiekot, joilla kokeiltiin kuljettamista, syöttämistä, pujottelua jne. Kovasti tuli ringettekoulussa luisteltua ja monet lapset olivatkin hikipäässä päästyään pukukoppiin syömääneväitä. Ringettekoulun ohjaaja antoi selaisen vinkin, että kannattaa välillä tarkistaa luistinten terien kunto ja viedä ne tarvittaessa teroitukseen, luistelu onnistuu huomattavasti paremmin kun on kunnolliset terät luistimissa =)
Takaisin eskarille päästyämme arvoimme ensi viikon järjestäjät ja leikimme järjesätjien toivomat kaksi leikkiä, jotka tällä viikolla olivat Ponileikki ja Zombihippa.

Ensi viikolla huoneenamme on vihreä huone eli viidakko ja aloitamme hommat sisällä heti klo. 9. Hyvää viikonloppua kaikille!

T: Punaisen Aikuiset


Viikko 2

Maanantaina pidimme kuvispäivän ja teimme ilotulituksia vahaliiduilla. Ensin väritettiin paperi väreillä, minkä jälkeen värit peitettiin mustalla vahaliiduilla. Lopuksi raaputettiin paperille ilotulituksia. Maanantaina koko eskarin väki kokoontui viettämään erään lastentarhanopettajan läksiäisiä hänen jäädessään eläkkeelle. Jokainen ryhmä oli valmistanut sinne esityksen. Me esitimme yhdessä Violetti-ryhmän kanssa meidän Punaisten lasten toivoman Hämähämähäkin ja Violettien toivoman Täti Monikan.

Tiistai alkoi kirkkohetkellä, jossa tällä kertaa oli aiheena Jeesuksen lapsuus. Tämän jälkeen menimme äikkä- ja matikka hommiin. Olemme tehneet nyt kevätpuolelle uudet ryhmät ja ryhmien lasten toiveista ryhmien nimiksi tulivat Koirat ja Kissat. Ryhmät eivät olleet yhdessä nimiä päätettäessä, joten nimet oli hauska sattuma ☺
Kissa -ryhmä oli Eveliinan kanssa matematiikassa harjoittelemassa uutta numeroa eli numeroa 6. Uusi numero saatiin selkäänpiirtoviestinä eli lapset istuivat jonossa ja jonon viimeisen lapsen selkään piirrettiin numero 6 ja hän piirsi mahdollisimman tarkkaan samanlaisen seuraavan selkään. Viesti muuttui matkanvarrella numero 1, mutta viestin alkupäästä sitten osattiin kertoa, että mikä se oikeasti oli ja lapsista oli vain hauska miten viesti muuttui. Tämän jälkeen jokainen teki savesta numeron 6 ja kunhan ne ovat kuivuneet maalaamme ja koristelemme ne. Harjoittelemme numeroa 6 myös vihkoomme. Lopuksi vielä sormilla harjoittelemme, että jos on kolme sormea, montako sormea tarvitaan lisää että tulee kuusi sormea jne.
Koira- ryhmä äikässä Elisan kanssa harjoitteli puolestaan uutta kirjainta, joka tällä kertaa oli R. Harjoiteltiin ilmaan ja kaverin selkään piirtämällä miltä kyseinen kirjain näyttää. Makusteltiin lisäksi R kirjaimen äännettä ja yritettiin pohtia ratkaisua R- arvoituksiin. Lopuksi päästiin vielä etsimään huoneeseen piilotettuja R kirjaimia ja kirjoittamaan niitä omaan tehtävävihkoon.

Tällä viikolla erinäisten syiden takia, emme pystyneet käymään äikkä- ja matikkapäivän hommia kuin yhtenä päivänä, mutta varmasti myöhemmin ryhmät pääsevät tekemään myös hommat jotka tällä viikolla jäivät väliin :)

Arvoimme leikkiparit tällä viikolla tiistaina ja pyrimme pitämään leikkipariarpajaiset jatkossakin tiistaisin. Tällä viikolla poikkeuksellisesti arvoimme parit ennen ulos lähtöä ja leikimme ulkona näissä pareissa.

Keskiviikkona meillä olis punaisessa ryhmässä lelupäivä. Ennen kuin lapset pääsivät esittelemään lelunsa ja tietenkin leikkimään niillä, harjoittelimme lasten kanssa pari draamaleikit ja kyllä meillä sitten olikin hauskaa! Yksi leikki oli mm. sellainen jossa lapset kävelivät ympäri huonetta ja yksi lapsista oli vuorollaan ostaja ja huusi: "seis". Tämän jälkeen lapset pysähtyivät paikalleen. Ostaja sanoi esim: tulen nyt ostoksille karkkikauppaan" Muiden lasten piti sitten esittää mahdollisimman herkullisen näköistä karkkia ja ostaja valitsi niistä sitten itselleen yhden, josta tuli seuraava ostaja. Kaikki lapset osallistyivat leikkeihin rohkeasti ja kaikilla oli kivaa! Lopuksi sitten päästiin leikkimään leluilla jotka oltiin eskariin otettu mukaan.

Torstaina koko Axelin eskari oli muuttunutkin sitten markkinapaikaksi. Oli kahvilaa, josta sai ostaa ihan oikeita keksejä, popcornia ja mehua. Oli vaate- ja korukojuja, hedelmä- ja vihanneskojuja ja sekä tietenkin oma hurvittelualue, mistä löytyi vaikka minkä näköistä laitetta ja härveliä! Lapsilla oli omat rahapussit, joissa oli tietty määrä (leikki)rahaa. Jos ja kun rahat pääsivät loppumaan, piti mennä töihin lipunmyyntiin, kojulle yms tienatakseen lisää. Kun oli käynyt töissä, omalle pankkitilille ilmestyi rahaa ja sitä sai mennä nostamaan lisää pankkiautomaatista. Markkinat olivat koko Axelin väelle erittäin hauska, mielenkiintoinen ja opettava kokemus ja kokonaisuus, jossa kaikki viihtyivät erinomaisesti :)

Perjantaina meidän piti erinäisistä syistä johtuen muuttaa retkisuunnitelmia ja lähdimmekin Turkoosi ryhmän kanssa yhdessä retkelle kodalle. Kota on aina lapsille mieleinen retkipaikka ja samalla he pääsivät leikkimään yhdessä Turkoosin ryhmän lasten kanssa. Ja pääasia oli, että retkelle päästiin. Tölönpuisto odottaa sitten seuraavaa kertaa varten meitä. ☺

Ensiviikolla tilanamme on sali ja aloitamme aamut ulkoilulla.

T: Punaisen Aikuiset

Viikko 1

Maanantaina palattiin joululomalta työn pariin ja oli todella kiva nähdä taas kaikkia lapsia. Maanantai menikin lomakuulumisiin ja niistä piirsimme tehtävävihkoihin. Aikuiset tämän jälkeen kirjoittivat kuvien yhteyteen, mitä lapsi halusi lomastaan kertoa. Kävimme nämä lopuksi lävitse piirissä niin, että lapset saivat arvata, kenen lomasta oli kysymys. Kovasti lomakertomiset painottuivat joululahjoihin ja ilotulituksiin.

Tiistaina äidinkielensä kertasimme QR-koodeilla kirjaimia, jotka tähän mennessä olemme oppineet. Koodin takaa paljastui aina joko jokin asia esim. sateenkaari, jolloin aikuiselle piti tulla kertomaan, millä kirjaimella se alkaa tai sitten koodin takana oli kirjain, jolloin piti tulla sanomaan, mikä kirjain se on ja keksiä kolme sillä kirjaimella alkavaa sanaa. Osan availlessa koodeja puolet lapsista harjoitteli tabletin Molla ABC pelin avulla opeteltujen kirjainten kirjoittamista ja sitten vaihdettiin toisin päin.

Myös matematiikassa keskiviikkona kertasimme tähän asti opitut numerot. Aluksi olimme pareittain jolloin vuorotellen parit piirsivät numeroita 1-5 väliltä toistensa selkään toisen yrittäessä arvata, mikä numero oli kyseessä. Tämän jälkeen istuimme piirissä ja aikuinen näytti sormia nopeasti ja lasten piti katsoa montako sormea oli pystyssä. Teimme tätä myös niinpäin että aikuinen sanoi numeron ja lasten piti nostaa yhtä monta sormea pystyyn. Lopuksi vielä muodostimme kaikki numerot, ykkösen multilinkpalikoista, kakkosen narunpätkistä, kolmosen lyijykynällä paperille, nelosen ja vitosen puupalikoista. Alamme kerran viikossa pitämään leikkipariarpajaiset ja ensimmäisen kerran arvioimme leikkiparit keskiviikkona. Tämä sujui oikein hienosti ja lapsetkin vaikuttivat pitävän siitä.

Torstaina oli vuorossa ensimmäinen luistelukerta ja sen käytimme ihan vapaaseen luisteluun, jotta lapset saavat tuntuman luisteluun. Tällä kertaa luistelu oli jäähallilla ja lapsilla tuntui intoa ja vauhtia riittävän. Eväiden syöminen oli totta kai tärkeää, mutta ei varmaan ole ennen noin nopeasti eväitä syöty mitä tällä kertaa, kun oli niin kiire takaisin jäälle ☺

Ensiviikolla tilanamme on Sateenkaari ja aloitamme hommat sisällä klo 9.00.

T: Punaisen Aikuiset

VKO 49

Maanantaina pääsimme Mäkelän Sirpan pitämälle laululeikkituokiolle, jossa opimme myös uutta tietoa Suomesta. Pohdimme mitä itsenäisyys tarkoittaa meille suomalaisille ja minkä vuoksi joulua vietetään? Välillä päästiin liikkumaankin kun parin kanssa lähdimme mm. souturetkille. Kiva ja opettavainen tuokio ja lapset kuuntelivat hienosti ja jaksoivat keskittyä asiaan :)

Itsenäisyyspäivän jälkeiseinä päivänä eli keskiviikkona jaoimme porukan puoliksi, tällä kertaa ryhmiin tytöt ja pojat. Tytöt jäivät Elisan kanssa satenkaarihuoneeseen harjoittelemaan Frozen tanssia jota pääsette kaikki ihailemaan ensi viikon joulujuhlassa, hieno esitys tulossa, jonka tytöt ovat pitkälle itse ideoineet! Toki olemme harjoitelleet ahkerasti myös toista esitystämme, jota niin ikään pääsette sitten ensi viikolla katsomaan.
Keskiviikkona Eveliinan kanssa pojat puolestaan pääsivät viidakkohuoneeseen harjoittelemaan tunnejuttuja. Tytöt puolestaan pääsivät näitä juttuja Eveliinan kanssa harjoittelemaan kodalla retken yhteydessä. Jokainen pääsi esittämään aikuisen kuiskaamaa tunnetta ( esim. ilo, suru, pelko) pantomiimina, muiden miettiessä, mistä tunteesta mahtaisi olla kysymys, hienosti lapset osasivat ilmeiden ja eleiden perusteella nimetä tunteita. Keskustelimme myös näistä tunteista, miltä silloin tuntuu, mitkä asiat aiheuttaa näitä tunteita. Tämän jälkeen vielä kahdessä ryhmässä teimme pieniä näytelmiä mm. tilanteesta, jossa yksi henkilö jätetään yksin, yksi lapsi kiusaa toista yhden seuratessa tilannetta vieressä. Näiden yhteydessä keskustelimme siitä, miltä mistäkin henkilöstä näissä tilanteissa mahtaa tuntua ja mitä kukakin voisi näissä tilanteissa tehdä (mennä pyytämään mukaan leikkiin, mennäkysymään pääseekö mukaan leikkiin, mennä kertomaan aikuiselle, mennä kiusatun tueksi puolustamaan häntä). Lapset osasivat hienosti keskustella näistä asioista. Näytteleminen osoittautui monille haastavaksi, mutta aikuisen tuella ja ohjeistuksella näistä selviydyttiin hyvin javarmasti tulemme sitä harjoittelemaan myös jatkossakin.

Torstaina Bulevardi lehden kuvaaja tuli videoimaan kaikkia Axelin lapsia yläkerran musiikkisaliin, jossa lauloimme koko talon yhteisvoimin "Marin joululaulu" - nimisen kappaleen. Video tulee myöhemmin myös teidän vanhempien katsottavaksi. Tämä oli siis Axelin eskarin jouluinen tervehdys laulun muodossa. Kun video oli saatu "purkkiin" jatkui päivämme musiikin parissa. Lähdimme muskariin, jossa pidimme levyraadin lasten valitsemista kappaleista. Kuunneltiin mm. Fröbelin palikoita, Antti Tuiskua, JVG:tä, Robinia ja monia muita. Voiton vei niukasti kuitenkin Sanni kappaleella 2080-luvulla. Levyraadin jälkeen tytöt esittivät Frozen tanssin ensimmäistä kertaa yleisölle kun pojat saivat kunnian toimittaa tätä virkaa.

Perjantaina menimme viimeistä kertaa tämän vuoden puolella retkelle kodalle. Mörrin kirjekin löytyi, jossa hän kertoi vähän joulusuunnitelmistaan sekä omasta, hiukan erilaisesta joulukalenteristaan, jonka tiimoilta hän haastoi meidätkin pieneen tehtävään: jokaisena joulukuunpäivänä tästä päivästä alkaen aina jouluaattoon saakka tulisi jokaisen tehdä jokin yksi hyvä teko päivässä. Voi esimerkiksi auttaa äitiä ja isää kotitöissä, olla leikeissä reilu kaveri tai jotain muuta sellaista mistä sekä toiselle, että itselle tulee hyvä mieli. Kaikki lapset olivat mukana mörrin antamassa haasteesssa jota lapset pääsevätkin nyt viikonlopuksi sopivasti aloittamaan :) Eväitä paistettiin nuotiossa ja jälkkäriksi tarjoiltiin vielä herkullisia joulupippareita.

Oikein hyvää viikonloppua kaikille! Ensi viikolla tilamme on sali ja aloitamme päivämme sisällä klo.9.00. Meillä onkin paljon poikkeusohjelmaa ensi viikolla: maanantaina lähdenme kirkkoon joulujuhlaharjoituksiin heti yhdeksältä, tiistai menemme klo 9.00 leipomaan joulupipareita päiväkoti pikku-Wahrenin puolelle ja perjantaina meillä on joulukirkko klo 9.00.


T.punaisen aikuiset


VIIKKO 48

Aloitimme viikon pitkästä aikaa tutuksi tulleella satuhieronnalla. Tämän jälkeen alkoi matikka -ja äikkätehtävät Tähti- ja Leijonaryhmissä. Eveliinan kanssa äikässä tutustuimme uuteen kirjaimeen, joka tällä kertaa oli S-kirjain. Lapset olivat toivoneet, että pelataan rikkinäistä puhelinta, joten hommat aloitettiin sillä. Puhelimeen aikuinen lähetti S kirjaimella alkavia sanoja ja lauseita, jonka sanat alkoivat S-kirjaimella. Tämän jälkeen lapset hienosti arvasivatkin, että mikä meidän uusi kirjain on. Tämän jälkeen pohdimme, että miltä S-kirjain kuulostaa ja näyttää. Seuraavaksi lapset saivat pareittain kuvanipun, josta heidän piti etsiä kaikki kuvat, mitkä alkavat S-kirjaimella. Sen jälkeen myös loput kuvat luokiteltiin alkukirjaimen perusteella ryhmiin. Tämä sujui lapsilta todella hyvin, hienosti on opittu kirjaimet, jotka ryhmässä tähän mennesä on käyty lävitse. Lopuksi vielä piirettin työvihkoihin S-kirjaimella alkavia sanoja ja harjoiteltiin sinne S-kirjaimen kirjoittamista

Matematiikassa Elisan kanssa tutustuttiin numeroon viisi. Rikkinäisen puhelimen kautta saatiin selville mikä uusi opittava numero oli, vaikka leikin hengen mukaan alkuperäinen viesti vähän muuttuikin matkalla. Lopputulos saatiin silti onneksi selville. Harjoiteltiin vitosen piirtämistä ilmaan ja lattiaan sekä muodostettiin langanpätkistä kyseinen numero. Hienosti meni! Tämän jälkeen pelattiin muistipeliä korteilla, jossa toinen korttipari oli numero, toinen kuvakortti, jossa piti olla esineitä/asoita lukua vastaava määrä. Ennen kuin harjoiteltiin uutta numeroa tehtävävihkoihin, menimme vielä leikkiä, jossa aikuinen pyysi lapsia laittamaan yhteen viisi kehonosaa. Esim "laittakaa viisi varvasta yhteen, viisi kyynärpäätä, viisi peukaloa" yms.

Tiistaiaamu alkoi kirkkohetkellä. Aiheena oli tällä kertaa adventti ja joulun uskonnollinen merkitys.
Pidimme tällä viikolla kuviksen tiistaina ja tällä kertaa lapset piirsivät joulu- ja talviaiheisia piirustuksia. Alkuun mietimme yhdessä, että mitkä asiat jouluun ja talveen kuuluu. Näistä piiristuksista on tarkoitus tehdä lavaste joulujuhlaesitykseemme.

Kesiviikkona pidimme liikunnan Tehtaankoulun lähellä olevalla urheilukentällä. Pelasimme siellä töpselihippaa, kuka pelkää vesimiestä, onko mörri kotona ja ketut ja kana-leikkä. Näiden lisäksi teimme kannustusringin eli olimme piirissä ja vuorotellen, jokainen lapsi lähti juokseman piriin ympäri muiden kannustaessa ja taputtaessa hänelle. Lapset tykkäsivät tästä kovasti ja kun heistä kaikki olivat kiertäneet, halusivat he vielä, että aikuisetkin kiertävät ringin.

Torstaina menimme aamusta tehtaankoululle ja otimme siellä äikkä- ja matikkajutut toisin päin kuin maanantaina, joten molemmat ryhmät pääsivät tekemään tälläkin viikolla molemmat asiat. Lisäksi menimme lasten toivomia liikuntaleikkejä, sekä opettelimme uuden kivan liikuntaleikin, nimeltään "kärpät ja lumikot.

Perjantaina lähdimme koko talon yhteisen joulujuhlaharjoitusten jälkeen retkelle Kirkkopuiston. Tämä puisto taitaakin olla lasten suosikkikohde lähialueen puistoista. Aika meni kuin siivillä laivassa kiipeillen ja leikkien. Eväiden syönti oli kuitenkin jälkeen kaikkien kohokohta. Ryhmässämme oli perjantaina myös yksi synttärisankari ja eväiden lisäksi saimme herkutella myös sankarin tarjoamia herkkuja. Mukava retki siis taas kaikinpuolin 😊

Ensi viikolla ryhmätilamme on Sateenkaari ja aloitamme päivät ulkoilulla klo.9.00 😊

VKO 47

Viikko polkaistiin käyntiin jakautumalla taas kahteen ryhmään: leijoniin ja tähtiin. Elisan kanssa tutustuttiin uuteen kirjaimeen, joka tällä kertaa oli E. Kuunneltiin hassu elefantti aiheinen runo, jonka jälkeen silmät kiinni tunnusteltiin uutta kirjainta laatalta, jossa kirjain oli koholla, jotta se tuntui hyvin sormilla. Piti pitää silmät kiinni eikä saanut kurkkia, jottei jännitys mennyt pilalle. Kun kaikki olivat saaneet tunnustella kirjaimen kerrtottiin oma veikkaus ääneen ja todettiin, että uusi kirjain oli siis E. Tämän jälkeen lapset saivat vuorollaan esittää pantomiiminä, aikuisen kuiskaamaan E-kirjaimella alkavan sanan. Esitettiin mm. elefanttia, essua, eskimoa, enkeliä, etanaa jne... Hienosti ja rohkeasti lapset esittivät ja muista oli hauskaa arvata mitä kaveri esitti. Yhdessä pohdittiin muitakin E-sanoja ja hyvin lapset niitä keksivätkin.
Tämän jälkeen siirryttiin Ateljeeseen hommiin. Muovailtiin muovailuvahasta E-kirjain ja leikattiin paperista sama kirjain ja mietiitiin mitä osia ja montako kappaletta tarvittiin, jotta kirjain saatiin muodostettua. Lopuksi sommiteltiin ja liimattiin kirjain omaan tehtävävihkoon. Viimeinen tehtävä oli etsiä huoneeseen piilotettuja E-kirjaimia. Kirjaimet olivat piilotettuina joka tasolle: ylös, keskelle ja alas. Kun löysi kirjaimen, ei saanut kertoa sitä ääneen vaan piti tulla kirjoittamaan se omaan vihkoon sille korkeudelle msitä kirjaimen löysi. Tehtävä oli lapsista hauska ja jännittävä kun pääsi tekemään samalla vähän salapoliisin hommia :)

Eveliinan kanssa matematiikassa harjoiteltiin seuraavaa numeroa, numero neljää. Aluksi muisteltiin, että mitkä numerot jo ollaan käyty ja mikä olisikaan seuraava. Tämän jälkeen lapset lähtivät etsimään huoneessa olevia nelosia, minkä jälkeen numero neljää tehtiin erilaisista materiaaleista: puutikuista, isoista palikoista sekä legopalikoista legoalustalle. Tämän jälkeen siirryimme valmiina olevan kauppaleikin pariin. Kaupassa olevat tuotteet maksoitat 1, 2, 3 tai 4 euroa ja lasten piti laskea, että hänen ostoksilleen tuli hinnaksi 4 euroa. Kaupan kassa toimi tarkistajana, että näin tapahtui. Lopuksi vielä harjoittelimme tekemään numeroa 4 värikynillä omaan tehtävävihkoon.

Keskiviikkona jaettiin porukka jälleen puoliksi, mutta tällä kertaa ryhmät olivat tytöt ja pojat. Pojat jäivät Eveliinan kanssa Ateljeeseen tekemään lasten toiveiden mukaisesti ihania joulusydämiä ja muita koristeita. Tekniikkana käytetiin neula/kuivahuovutusta. Nopeat ehtivät myös tehdä lumihiutaleita. Tytöt puolestaan harjoittelivat Elisan johdolla sateenkaarihuoneessa omaa joulujuhlaesitystä, joka heidän toiveidensa mukaan toteutuu tällä kertaa Frozen-teeman mukaan, mutta ei siitä tässä vaiheessa vielä enempää. Joulujuhlassa saatte sitten nähdä valmiin tuotoksen. Ja punaisilla onkin kirkossa vielä toinenkin esitys tämän lisäksi joten pojatkin saavat kyllä lava-aikaa :) Porukka vaihdettiin sopivassa vaiheessa niin, että myös tytöt pääsivät tekemään neulahuovutuskoristeita.

Torstainakin tehtiin hommat jakamalla ryhmä puoliksi. Toinen ryhmä aloitti päivänsä ulkoilulla, toinen ryhmä lähti Elisan kanssa muskariin musiikkituokiolle ja sitten vaihdettiin ryhmät toisin päin. Lapset saivat vuorollaan esittää pantomiiminä aikuisen kuiskaamaan sanan (lapset ovat tykänneet tästä kovasti ja siksi käytämme sitä paljon toiminnassamme) ja arvattava sana johdatti meidät mukavasti uuteen lauluun. Laulettiin niin tuttuja kuin vähän vieraampiakin laululeikkejä ja päästiin soittamaan rytmikapuloilla tahtia ja keksimään revontulitanssiin ihan omat ja upeat koreokrafiat. Mukavaa oli!

Perjantaina ei poikkeuksellisesti ollut retkipäivää vaan vietimme pikkujouluja yhdessä Axelin muiden ryhmien kanssa. Ensin kokoonnuttiin saliin, johon saapui aivan mahtava vieras, nimittäin Joulupukki! Lapset lauloivat, kyselivät ja esittivät toiveita pukille. Kysyttiin mm, että meneekö porot aattona aattovauhtia ja tuleeko pukki varmasti käymään aattona? Suklaata ja piparia luvattiin palkkioksi, jos vain pukki ehtii aattona piipahtaa. Joulupukki taisi olla melko perso herkuille ja lupasikin ilmanmuuta tulla jokaiseen taloon käymään :) Joulupukin lähdettyä lapset jaettiin poruikoihin ja lähdettiin aikuisten johdolla erilaisiin jouluisiin toimintapisteisiin, joita olivat mm. tonttujumppapiste, jouluinen satuhierontapiste, jouluvärityskuva- ja maalauspiste ja joulunäytelmä. Vilinää ja vilsekttä riitti ja kivaa tuntui kaikilla olevan!

Ensi viikolla olemme aurinkohuoneessa ja aloitamme sisähommilla klo.9.00. Oikein hyvää viikonloppua kaikille!

t.Punaisen aikuiset

VKO 46

Maanantaina aloitettiin uusi eskariviikko tuttuun tapaan jakamalla porukka puoliksi. Tähti- ryhmä jäi saliin Eveliinan kanssa tekemään matikkajuttuja ja Leijonaryhmä lähti Elisan kanssa TVT tilaan äikkähommiin. Äikässä harjoiteltiin ryhmäsadutusta niin, että jokainen sai keksiä vuorollaan satuun jatkoa. Tarinoista tuli oikein hauskoja ja jännittäviä ja lapsista on mukavaa keksiä niitä! Lopuksi tutustuttiin uuteen valopöytään ja pelailtiin yksi kerrallaan ekapeliä, jossa lapset oppivat hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla äänteitä ja kirjaimia. Muista oli kiva seurata vieressä toisten peliä samalla kun odoteltiin omaa vuoroa.😊

Eveliinan kanssa matikka hommissa tällä viikolla harjoiteltiin luokittelua ja vertailua. Niiden rinnalla opeteltiin myös muotoja sekä järjestyslukuja. Ensin luokitteltiin muotopaloja erilaisiin ryhmiin: muodon ja värin mukaan. Kun palat oli jaettu esim. muodon mukaan, sijoitettiin eri joka ryhmä muotoja eri puolille aluetta. Lapset pääsivät vuorotellen antamaan muille lapsille ohjeita, minkä muotoisten palojen luokse mennään. Tämän jälkeen luokiteltiin myös salissa olevia isoja pehmopalikoilla. Lopuksi vielä järjestettiin yhdestä palaryhmästä palat kokojärjestykseen, minkä jälkeen toimittiin seuraavanlaisen ohjeiden mukaan: menkää isoimman/pienimmän palan luokse, menkää viidennen, toisen palikan luokse.

Keskiviikona tehtiin samat hommat kuin maanantaina, mutta ryhmät vaihdettiin nyt toisinpäin niin, että kaikki päästivät taas vuorollaan tekemään niin matikka- kuin äikkätehtävätkin.

Tiistaina mietittiin aluksi lasten kanssa millaisia esityksiä he haluavat esittää eskarin joulujuhlassa kirkossa 14.12. Ehdotuksia tuli paljon ja niiden pohjalta alettiin harjoitella jo vähän esityksiä. Ainakin tanssia ja laulua on luvassa, mutta tässä vaiheessa en halua vielä liikaa paljastaa ;)

Torstaina jumppasimme Eveliinan johdolla salissa. Harjoittelimme mm. Pallon käsittelyä erilaisten harjoitusten avulla, leikimme leikkiä, jossa piti miettiä kuka lapsista oli piilotettu peiton alle yms. Kaikki osallistuivat mielellään tehtäviin ja punaisista poskista ja hikisistä otsista päätelleen jumppa oli ollut sekä mukavaa että tehokasta 😊

Perjantaina ennen retkeämme osallistuimme kirkkohetkelle, jossa tällä kertaa aiheena oli Nooan arkki-kertomus.
Retkikohteemme oli tällä viikolla lasten toivoma Karhupuisto, jonne suuntasimme heti kirkkohetken jälkeen. Leikittiin, laskettiin mäkeä ja tietenkin syötiin eväitä, joka on lasten (ja aikuistenkin 😀) kohokohta joka viikko.

Niin sitä jälleen on uusi viikko pulkassa ja aika toivottaa teille kaikille hyvät viikonloput. Ensi viikolla ryhmätilamme on Viidakko ja aloitamme ulkoilulla klo. 9.00.

VKO45

Tämä viikko aloitettiin keskustelemalla lasten kanssa pajaviikosta, mitkä pajat olivat olleet mieluisia ja mitkä ei ja millaisia pajoja olisi kiva olla myöhemmällä pajaviikoilla. Tämän jälkeen kävimme isänpäiväkorttien kimppuun. Sunnuntaina sitten näette millaisia niistä tuli, mutta sen verran paljastan, että korteista tuli hyvin persoonallisia ja lasten näköisiä.

Tiistaina meille oli jätetty viestin, että meille olisi huoneeseen piilotettu kirje. Lasten kanssa tämä kirje löydettiin ja se olikin Olli Oravalta, joka antoi meille tehtävien myötä uuden kirjaimen. Ensimmäisessä tehtävässä oli sanoja, joita meidän piti taivuttaa taputtaa ja toisessa tehtävässä oli sanapareja joisaa meidän piti miettiä kumpi sana on pidempi. Näissä tehtävissä kaikki sanat alkoivat O-kirjaimella, mistä lapset arvasivatkin, että uusi kirjain on O. Tämän jälkeen Olli Orava ohjeistihan kirjeessään meidät vielä smart boardille kirjoittamaan O-kirjaimia ja miettimään neljän kuvan sarjoista, mikä niistä alkaa O-kirjaimella ja mitä yhteistä kuvilla on ( esim. kaikki on hedelmiä). Lopuksi vielä harjoittelemme O- kirjainta tehtävävihkoomme.

Keskiviikkona harjoiteltiin koko porukalla uusi numero, joka oli kolme. Sateenkaarihuoneessa hyödynnettiin smartälytaulua, johon aikuinen kirjoitti muutamia helppoja laskutetäviä. Ratkaistiin laskut ja pohdittiin mitä yhteistä tehtävillä oli. Ja hienosti lapset huomasivat,että yhteinen tekijä oli se, että kaikkien laskujen vastaus oli numero kolme. Kaikki lapset saivat tulla piirtämään taululle kolmosen ja yhdessä huomattiin, ettei se olekaan kaikkein helpoin numero kirjoittaa. Mutta ei hätää, sitä vartenhan täällä eskarissa olemme, että harjoittelemme monia taitoja, kuten myös tämänkin numeron kirjoittamista :) Uuden numeron harjoittelua jatkoimme niin, että yksi lapsi kerrallaan sai tulla eteen näyttämään jonkun liikkeen, jonka muut sitten tekivät perässä ja liike toistettiin tietenkin kolme kertaa. Hypittiin, pompittiin, taputettiin ja tehtiin taidokkaita spakaateja ja samalla piti muistaa tehdä liikkeitä oikea määrä. Hienosti meni! Tämän jälkeen harjoiteltiin vielä omaan tehtävävihkoon numero kolmeen liittyviä harjoituksia ja täytyy sanoa, että jokainen antoi toiselle hyvän työrauhan ja tehtävien teko sujui oikein mallikaasti!

Torstaina meillä oli valokuvauspäivä. Kati Länsikylä oli ottamassa meistä kuvia nuorisotila Kuutamolla ja kuvaukset sujuivat oikein hinosti ja mahtavia kuvia varmasti kaikille tulossa, niitä odotellessa :)

Perjantaina oli pitkästäaikaa retkipäivä metsään. Omalla metsäpaikallamme Sortohaassa lapset löysivät jälleen Metsämörrin kirjoittaman kirjeen, jossa hän antoi meille pari eskaritehtävää. Mietimme mitä eläimiä suomen metsissä asuu ja mitkä niistä ovat hereillä talven, mitkä nukkuvat talviunta? Etsimme yhdessä eläinten jälkiä lumesta ja löysyimme me myös Metsämörrin omat jäljet! Ihmeissämme seurasimme niitä ja totesimme niiden päättyvän aina puun juurelle. Olikohan Metsämörri hypellyt siis puusta puuhun metsäapaikallamme? Jälkien tutkimisen jälkeen teimme Mörille vielä hienon taideteoksen metsän luonnonmateriaaleista.
Koska oli aika kylmä päivä, alkoi muutaman lapsen tulla vilu eväiden syönnin jälkeen. Siksi päätimme lähteä evästelyn jälkeen sisätiloihin ja suuntasimme matkamme kirjastoon lainamaan kirjoja. Näin pakkasten tultua lapsen retkirepusta olisikin hyvä jatkossa löytyä hieman lisävaatetta (esim fleece/villapaita sekä vara/syömishansikkaat), jottei kylmä yllätä. Kirjastoretki sujui oikein hyvin ja punaiset osasivat käyttäytyä hienosti! Jokainen lapsi sai valita yhden kirjan, joita sitten luetaan yhdessä eskarissa.

Ensi viikolla olemme salissa ja aloitamme hommat sisällä klo9. Oikein hyvää viikonloppua kaikille!

T.punaisten aikuiset

Vko 43

Olipas kiva nähdä kaikkia punaisen ryhmän eskareita jälleen syyslomaviikon jälkeen ja oli mukava aloittaa uusi viikko ryhmässämme. Maanantain ensimmäinen eskaritehtävä oli piirtää omaan tehtävävihkoon asoita joita oli tehnyt lomalla tai ne jotka olivat olleet hoidossa, saivat piirtää vihkoon niitä asoita jota olivat tehneet viikonloppuna tai viiikolla eskarissa. Lopuksi lapset saivat esitellä piirsutukset muille. Kyllpäs kaikki olivatkin puuhalileet mukavia juttuja lomalla tai hoidossa :)

Piirustustehtävän jälkeen jakaannuttin puoliksi niin, että toinen puoli lähti tekemään Eveliinan kanssa äidinkielijuttuja ja toinen puolikas Elisan kanssa matikkajuttuja. Äidinkieliporukka sai etsiä huoneeseen piilotettuja QR-koodeja, joista paljastui joko joku ryhmässämme opeteltu kirjain, josta mietittiin kyseisellä kirjiamella alkavia sanoja tai kuva, josta mietittiin millä kirjaimella kyseinen asia alkoi. Viimeisenä oli koodi, joka ohjeisti menemään harjoittelemaan opettelemiemme kirjainten kirjoittamista tabletin Molla ABC sovelluksella.

Matikkaporukka pääsi tutustumaan logigotehtäviin, jossa ratkottiin hahmotukseen sekä laskemiseen liittyviä tehtäviä. Kaikki keskittyivät hienosti tehtäviin ja ne tuntuivat olleen lapsille oikein mileuisia muutenkin. Logigojen jälkeen pelattiin vielä tableteilla Lolan matikkajuna peliä, jossa hauskan pelin avulla opitaan matematiikan alkeita.
Tiistaina tehtiin samat hommat kuin maanantaina, mutta ryhmät jaettiin tietenkin toisinpäin.

Keskiviikko pyhitettiin leikille, sillä sitä lapset ovat kovasti toivoneet. Aurinkohuoneessa leikittiin kotia, kampaajaa sekä pelailtiin tietenkin lautapelejä. Eveliina kävi ottamassa lapsia yksi kerrallaan kuvaamaan videota, jotka pääsette täältä oman lapsenne kansioista myöhemmin katsomaan :)

Torstaina jäimme sisälle kurjan ilman vuoksi ja teimme perjantaita varten koristeita tulevaan juhlaamme. Leikkasimme eri värisistä papereista suikaleita, liimailimme niistä renkuloita ja näin niistä syntyikin hienot, värikkäät ketjut, joilla koristeleimme perjantaina juhlapaikkamme.

Perjantaina sitten vihdoin koitti paljon odotettu naamiasjuhapäivä. Tehtaankoulu vilisikin perjantaiaamuna jos minkä näköistä olentoa ja hahmoa: oli prinsessaa, hämähäkkimiestä, tähtiensota-hahmoja ja monia, monia muita. Saimme juhliimme myös Pikku Wahrenin Kehrät-ryhmä, joiden kanssa leikimme muutaman yhteisleikin, tanssimme musiikin mukana, luimme kummitus-aiheisen kirjan sekä tietenkin herkuttelimme lasten tuomilla nameilla vatsamme täyteen. Hyvin silti kaikille maistui päiväruokakin herkuttelusta huolimatta :)

Ensi viikolla onkin eskarissa hiukan poikkeuksellinen viikko nimittän pajaviikko. Lapset ovat saaneet jo ennakkoon valita yhdeksästä pajasta viisi, joihin pääsee osallstumaan viikon aikana. Eli jokainen lapsi osallistuu yhteen pajaan per päivä. Pajat alkavat heti yhdeksältä joka aamu. Kokoonnumme ensin saliin, josta jokaisen pajan aikuinen kerää "omat lapsensa" omaan pajaansa. Erilainen ja mielenkiintoinen viikko siis tulossa :)

Oikein ihanaa viikonloppua kaikille!

T.Punaisen ryhmän aikuiset

VIIKKO 41

Tämän viikon vietimme Viidakko huoneessa ja aloittelimme viikon tuttuun tapaan satuhieronnalla. Tällä kertaa lapset istuivat piiriin, jossa tämän kertaisen tarinan mukaisesti hieroivat kaverin selkää. Lapset jaettiin matematiikka ja äidinkieli juttuja varten viime viikolla aloittaneisiin pienryhmiin. Tällä viikolla ryhmät saivat yhdessä valita itsellensä nimen. Toisesta ryhmästä tuli Leijonat ja toisesta Tähdet. Leijonat olivat maanantaina Elisan kanssa Viidakko huoneessa äidinkielen tehtäviä tekemässä ja Tähdet vuorostaan tiistaina. Maanantaina Tähdet olivat vapaana olevassa Aurinko huoneesa tekemässä Eveliinan kanssa matematiikan tehtäviä ja Leijonat puolestaan tiistaina. Äidinkielessä tällä viikolla saatiin uusi kirjain kuva-arvoituksen muodossa: mitä yhteistä kuvilla on? Lapset huomasivat, että kaikki kuvissa esiintyvät asiat alkavat U-kirjaimella. Sen jälkeen lapset tekivät langanpätkistä eri kokoisia U-kirjaimia ja harjoittelivat tehtävävihkoonsa U-kirjainta ja piirsivät sinne U-sanoja. Matematiikassa jatkettiin tämä viikko numeron kaksi harjoittelemista tehtävävihkon kirjoitus- ja hahmotustehtävän muodossa. Harjoittelimme myös numeroiden yksi ja kaksi eroittelua reaktiotehtävän avulla: Kun näytetään numero yksi, mennään kyykkyyn, kun näytetään numero kaksi hypitään kaksi kertaa yhdellä jalalla. Matematiikassa lapset myös pelasivat tableteilla Matikkalaiva ja Matikkajuna pelejä.

Keskiviikkona pääsimme kuuntelemaan Pienten solistien hienoa konserttia. Lapset pääsivät siellä kuulemaan ja näkemään monia eri soittimia, kuten pienoa, viulua, poikkihuilua, kitaraa ja harmonikkaa. Lapset jaksoivat todella hienosti istua ja kuunnella rauhassa paikoillaan koko tunnin kestävän konsertin ajan. Olimmekin konsertin jälkeen erittäin ylpeitä koko Punaisten ryhmästä ja annoimme vielä konsertista päästyämme Viidakossa itsellemme kunnon aplodit. Konsertista tultuamme teimme palapelejä sekä rakentelimme multilink paloilla. Tämän lisäksi lapset saivat vielä piirtää kuvan, joka liittyy jollakin tapaan heidän ryhmäänsä, Tähtiin tai Leijoniin. Näiden piirustusten kautta kehittelemme lasten kanssa myöhemmin kummallekin ryhmälle omat tunnukset.

Torstai oli muskari päivä. Olimme ennen muskaria olleet ulkoilemassa, joten päätimem yhdessä lasten kanssa, että aloitamme muskarin lämmittelylauluilla. Ehdotukset näihin lämmittelylauluihin otettiin lapsilta: Yksi pieni elefantti marssi näin, Jumppalaulu sekä Peikkojumppa. Tämän jälkeen lapsille jaettiin rytmikapulat. Katsoimme läsnäolijat niin, että istuessamme piirissä jokainen sanoi vuorollaan vieressä istuvan lapsen nimen, jonka jälken kyseisen lapsen nimi vielä rytmikapuloilla tavutettiin. Tämän jälkeen teimme rytmikapuloilla rytmiharjoituksia, jolloin jokainen lapsi sai vuorollaan soittaa kapuloilla haluamansa rytmin, jonka jälkeen kaikki muut soittivat sen perässä. Lopuksi vielä Eveliina soitti rytkmejä jotka toistettiin perässä. Tämän jälkeen kävimme lävitse viikonpäivän ja kuukauden, joiden yhteydessä lauloimme Viikonpäivälaulun sekä Kuukausilaulun. Sitten leikimme ja lauloimme leikit Jos sun lysti on ja Mitä mulle vastaat ystäväni, joihin tutustuttiin edellisellä muskari kerralla. Lapset toivoivat edellisellä viikolla Pukkileikkiä, jonka toteutimme nyt muskarissa. Edelisellä muskari kerralla lapset pitivät hirveästi laulusta ihme ja kumma, jonka yhteydessä soitimme marakasseja, joten lopetimme tämän kertaisen muskarin siihen lauluun, joka toimi myös loppurauhoituksena.

Perjantaina oli tuttuun tapaan retkipäivä ja tämän viikon retkikohteena oli kirkkopuisto. Oli kylmä ja märkä ilma, joten laitoimme kunnolla vaatetta päälle sekä sadevaatteet. Sateelta onneksi vältyimme. Ilma ei lasten menoa haitannut vaan innoissaan leikittiin isossa kiipeilyteline laivassa. Eväshetken jälkeen siirryimme vieressä olevalle hiekkakentälle lämmitelläksemme. Leikimme kentäll leikkejä Kuka pelkää vesimeistä, Keisari seisoo palatsissa sekä uutta leikkiä Ketut ja kanat, josta lapset tykkäsivät kovasti. Kun palasimme leikkikentän puolelle, suurin osa lapsista jatkoi laivassa tämän leikin leikkimistä omanlaisenaan versiona. He muun muassa viahtoivat ketut susiksi.

Ensi viikolla eskari onkin syyslomalla, joten oikein ihanaa ja rentouttavaa lomaa, niille jotka ensiviikon viettävät lomaillessa. Ja maanantaina näemme taas niitä lapsia, jotka ensi viikolla ovat hoidossa, heilläkin on edessä varmasti oikein mukava viikko!

Syysloman jälkeen huoneenamme on Aurinko ja olemme aamulla ensiksi sisällä eli aloitamme eskarijutut heti klo 9.00.


T: Punaisen aikuiset

VKO 40


Tällä kertaa pääsimme starttailemaan uutta viikkoa salissa. Maanantai-aamu alkoi tuttuun tapaan satuhieronnalla. Istuimme lattialle pitkään jonoon ja jokainen sai tehtäväkseen hieroa edessä olevan selkää. Kerrottava tarina johdatti meidät samalla kirjainten maailmaan, sillä tämän viikon uusi opeteltava kirjain on i. Satuhieronnan jälkeen jaoimme porukan puoliksi. Toinen ryhmä jäi saliin Elisan kanssa opettelemaan uutta kirjainta ja toinen porukka lähti Eveliinan kanssa TVT- tilaan tekemään matikkajuttuja ja tutustumaan numeroon kaksi. Laskuja harjoiteltiin laittamalla munakennoihin oikea määrä palikoita ja tehtiin myös monistetehtävä. Salin puolella kirjaimen opettelussa lapset saivat ensin katsoa ympäriltään huoneesta i-kirjaimen muotoisia asoita. Sitten tehtiin itsestä kyseisen kirjaimen muotoinen ja lopuksi lähdettiin pareittain etsimään salista esineitä, jotka näyttivät i-kirjaimelta. Käytiin sitten esineet läpi ja pohdittiin vielä mitkä sanat alkavat i:llä. Tehtiin myös vähän kynähommia, kun lapset pääsivät omiin tehtävävihkoihinsa piiretelmään asoita jotka alkavat i:llä. Viereiselle sivulle piirrettiin vielä iiiiiso ilmapallo, jonka sisälle kirjoitettiin paljon erivärisiä ja kokoisia i-kirjaimia.
Tiistaina teimme samat hommat kuin maanantaina, mutta ryhmät olivat jaettu silloin "toisinpäin". Näin ollen kaikki lapset pääsivät alkuviikosta tekemään niin matikka-, kuin äikkähommatkin. Maanantai ja tiistai tuleekin jatkossa olemaan ryhmässämmme äidinkielen ja matematiikan päivä ja niinä päivinä jaamme lapset pienryhmiin.

Keskiviikkona pidimme salissa jumpan. Tutuistuimme kehonosiin ja muotoihin. Piti mm. mennä musiikin loppuessa etsimään jokin lattialle laitettu muotopala (esim kolmio) ja laittaa sinne tietty kehon osa. Vauhdikkaiden leikkien jälkeen vielä rentouduttiin rauhallisen musiikin soidessa. Aikuiset kävivät hieromassa lapsia nystyräpalloilla selästä ja jaloista ja kaikki lapset tuntuivat pitävän siitä kovasti.

Torstaina liikuntateema jatkui, sillä pääsimme osallistumaan Pikku Wahrenin päiväkodin ja Axelin eskarin järjestämään yhteiseen liikuntatapahtumaan Wahrenin puistoon. Päivä alkoi yhteisellä aamujumpalla, jonka jälkeen päästiin kiertämään erilaisia kivoja liikuntapisteitä. Oli juoksua, hyppelyä, taitorataa ja vaikka mitä muuta kivaa. Hienosti lapset jaksoivat tehdä tehtävät ja aika kuluikin mukavan tekemisen parissa nopeasti.

Viikko hupeintui perjantaina retkeen kodalle. Punaiset ovat retkestä aina hyvin innoissaan ja perjantai on ehdottomasti viikon odotetuin päivä. Oli jälleen ilo huomata, kuinka leikkiväisiä ja kekseliäitä lapset olivat metsässä ja yhdestäkään suusta ei kuulut, että olisi ollut tylsää. Eväät nautittiin kodassa nuotion ääressä ja tunnelma oli kyllä taas kohdallaan. Vietettiin metsässä myös yhden lapsen synttärit ja laulettiin onnittelulaulu. Sen jälkeen vielä leikittiin tovi, kunnes kellon näytettyä melkein ruoka-aikaa, pakkasimme reppumme ja lähdimme kävelemään takaisin eskarille.

Oikein mukava viikko jälleen! Ensi viikolla olemme Viidakko-huoneessa (viimeinen huone) ja aloitamme päiviämme ulkoilulla klo9. Hyvää viikonloppua kaikille! :)

t.Punaisen aikuiset

VKO 39

Uusi viikko alkoi tällä kertaa ulkoilun merkeissä. Axelin eskarin pihalla leikittiin hiekkaleikkejä, keinuttiin ja pelattiin jalkapalloa. Pihalla oltuamme aloitimme sisähommat samalla tavalla kuin viime viikollakin eli satuhieronnan merkeissä. Näin teemme jatkossakin joka maanantai niin saadaan mukava, leoppoisa aloitus uudelle viikolle. Harjoittelimme rentoutushetken jälkeen vielä tuttua oppimaamme kirjainta, eli a:ta. Lapset ottivat itselleen tilaa huoneessa ja kuultuaan aikuisen sanomana kyseisellä kirjaimella alkavan sanan, piti mennä kyykkyyn. Lapset "makustelivat" hienosti sanoja ja tehtävä sujuikin oikein mallikaasti. Lisäksi muodotettiin itsestämme huoneen lattialle yksi iso a-kirjain. Tehtävä ei ollut ihan helppo, mutta mahtavasti siitäkin lopulta suoriuduttiin. Nyt a-kirjain pitäisi olla kaikille lapsille tuttu ja ensi viikolla saammekin sitten siirtyä uuden kirjaimen opetteluun.

Tiistai alkoi kirkkohetkellä, joka pidettiin täällä meillä Axelissa. Sisällä toimintahetken aikana hyppäsimmekin sitten numeroiden maailmaan. Jokainen lapsi sai vuorollaan kirjoittaa Sateenkaarihuoneen älytauluun (smart-taulu) miltä numero yksi näyttää. Tämän jälkeen otettiin tyttö-poika parit ja yhdessä parin kanssa käytiin pöydälle levitetyistä syksyisistä kuvista valitsemassa sellainen kuva, jossa on YKSI jotakin asiaa. Kuvaa ei saanut näyttää toisille pareille, ettei leikin jännitys katoa. Kun kaikki olivat valinneet kuvan, piti parien valmistella pieni pantomiimiesitys siitä asiasta, joka heidän kortissaan oli. Ja olipavatpas kaikki lapset rohkeita esittämään kun toiset arvailivat! Meidän aikuisten oli ilo katsoa lasten hauskoja ja kekseliäitä esityksiä! Kun kaikki parit olivat saaneet esittää oman korttinsa ja muut arvanneet, yksi lapsista kysyi, että saadaanko esittää uudelleen :D Tästä leikistä taitaakin tulla ryhmässämme hitti jatkossakin. Pantomiimia päästiinkin vielä myöhemmin viikolla esittämään kun jokainen sai esittää jotkain eläintä ja muut koittivat arvata mistä eläimestä oli kysymys. Ensimmäisestä opetellusta numerosta tehtiin myös hieno taideteos leikkaamalla ja liimamalla. "Ykköstaulu" koristeltiin lopuksi kimalteilla ja kuivumisen jälkeen ripustettiin seinälle esille muiden nähtäviksi.

Keskiviikkona ryhmämme opiskelija Nea veti lapsille aamupiirin. Lisäksi Nea oli suunnitellut ryhmäämme tämän päivän ohjelman, joka oli smart-ajokokeen teettäminen lapsille. Siihen tarvittiin siis smartälytaulua, jossa lapsen piti suorittaa erilaisia tehtäviä suurella koskeketusnäytöllä. Piti saada esimerkiksi ruudulla oleva apina pyörimään, jäätelötuutti pienennettyä ja siirrettyä viereiseen laatikkoon yms. Tehtävät olivat lapsista todella kivoja ja mielenkiintoisia ja jokainen odotti innolla omaa vuoroaan. Sillä välin kun pari lasta oli Nean kanssa tekemässä Smart-tehtäviä, muut pääsivät tekemään rästitehtäviä/lisätehtäviä sekä liimaamaan ne omaan tehtävävihkoonsa. Meillä ei siis tänä vuonna ole käytössä ollenkaan erillisiä kansioita, joihin keräämme tehtävät, vaan lapset liimaavat monisteet tehtävävihkkonsa, jonne he muutenkin tekevät kaikki "kynähommansa". Lapsen taideteokset yms kerätään toki talteen ja ne saadaan kotiin viimeistään keväällä. Ne tulevat esille myös tänne Pedanetiin lasten omiin kansoihin :)

Torstaina oli vuorossa punaisten muskaripäivä, jota vietämme siis joka toinen torstai. Muskarissa harjoiteltiin kuukausilaulua, jonka avulla kuukaudet jäävät paremmin lasten mieliin. Laulun sanat alkavatkin olemaan jo punaisille tuttuja ja siinä samallla kuukaudetkin tulevat tutuiksi. Käsittelimme myöskin laulun avulla erilaisia tunteita ja pohdimme sen jälkeen mitkä asiat saa itsensä tuntemaan iloiseksi ja onnelliseksi. Harjoiteltiin lisäksi rytmissä soittamista marakasseilla ja se olikin lasten mielestä hauskaa, koska sitä toivottiin vielä uudelleenkin.

Viikko huipentui taas retkipäivään, jota punaiset aina innolla odottavatkin. Tällä kertaa retkemme suuntautui urheilukentälle. Sinne olikin vähän pidempi matka kuin muualla käymiimme retkikohteisiin ja muutamasta suusta tuli menomatkalla "koska ollaan perillä, onko vielä pitkä matka" - kyselyitä. Väsymys oli kuitenkin tipotiessään kun pääsimme perille ja kaikki lapset jaksoivat juosta/kävellä urheasti koko pitkän lämmittelykierroksen kentän ympäri. Juoksun jälkeen pääsimme testaamaan pituushyppyä, opettelimme uuden leikin, nimeltään "Onko Mörri kotona". Sitten olikin aika taas päivän kohokohdan, eli eväiden syömisen. Hetken pelailtiin vielä polttopalloa ennen kuin lähdimme takaisin "kotimatkalle" eli eskariin. Lapset olivat askarrelleet opiskelijallemme Nealle ihanan sydänkortin ja se luovutettiin tänään Nealle halauksien kera, koska tänään oli Nean viimeinen päivä ryhmässämme.

Ensi viikolla on meidän vuoromme olla salissa, jossa aloitamme eskarihommat heti aamulla klo.9.00. Sali taitaakin olla monen lapsen suosikkihuone ja siellä on oivat mahdollisuudet erilaisiin liikuntaleikkeihin. Ei muuta kuin ensi viikkoon sitten ja mukavaa viikonloppua kaikille!

T. Punaisen aikuiset


Vko 38

Uusi viikko polkaistiin, tai oikeastaan rentouduttiin käyntiin satuhieronnan merkeissä. Kaikilta sujuikin se taas oikein hienosti ja hommaan keskityttiin kunnolla. Olikin mukava aloittaa viikko vähän kevyemmin ja pienen rentoutushetken jälkeen eskaritehtävätkin sujuivat oikein mallikkaasti. Satuhieronnan jälkeen palautimme mieleemme viime viikolla oppimaamme uutta kirjainta, eli A:ta ja teimme siihen liittyvän kynätehtävän.

Tiistaina aloitimme tekemään taidetöitä, jossa yhdstyy kuvaamataito sekä lapsen oma kerronta pienen haastattelun merkeissä. Teoksen nimi on "Oma puu". Nämä saatiinkin jo tällä viikolla hyvälle mallille ja loput viimeistelemme ensi viikolla. Sen jälkeen ne tulevat nähtäviksi niin eskarin seinälle kuin tänne peda.netiin lasten omiin kansiohin. Jatkoimme tiistaina myös ompelutöitämme, jotka myöskin saadaan valmiiksi ensi viikolla. Sitten saatte te vanhemmatkin nähdä mitä hienoa niistä syntyikään!

Keskiviikkona sisätoimintojen ajaksi jaoimme porukan puoliksi. Toinen puoli käsitteli erilaisia tunteita: Mitä tunteita on olemassa? Miltä minsta tuntuu? Missä esimerkiksi ilo tuntuu? Tuntuuko se rinnassa? Vai päässä? Vai kummassakin? Mistä tiedän mitä kaveri tuntee? Tunteiden käsittelyä jatketaan myös ensi viikolla. Toinen "puolikas" puolestaan jatkoi puuhastelua maalaus ja ompeluhommien parissa. Sitten vaihdettiin ryhmät keskenään ja näin kaikki pääsivät tekemään kumpaakin hommaa :)

Torstaina maalaushommat jatkuivat. Edellisviikolla keräämmämme tammenlehdet tulivat nyt käyttöön. Lapset maalasivat lehtiä punaisella ja keltaisella peitevärillä ja sitten ne paineltiin omaan puuhun. Homma oli kaikista Punaisista oikein mieluisaa :)

Perjantaina oli tuttuun tapaan retkipäivä. Karhupuisto oli edellisenä päivänä voittanut äänestyksen joten suuntasimme sitten sinne askeleemme. Liukumäki oli kovassa käytössä puistovierailumme ajan, mutta reissun kohokohta taisi silti olla sama kuin muillakin kerroilla: eväiden syöminen. Evästauon jälkeen leikittiin vielä puistossa tovi, jonka jälkeen menimme ennen ruokailua vielä hetkeksi leikkimään päiväkoti pikku-wahrenin piha-alueelle. Perjantai oli muutenkin meillä aika jännittävä päivä. Nimittäin ruokana oli lasten äänestämää toiveruokaa: tortilloja jauhelihatäytteen ja salaatin kera! Hieman eksoottisemman aterian jälkeen sama teema jatkui, sillä pääsimme seuraamaan musiikkiopiston tiloihin suomalais-brasilialaista lastenmusiikkiesitystä. Lapset tanssivat ja lauloivat mukana ja kaikilla näytti olevan hauskaa!

Kuluvan viikon vietimme Aurinko-huoneessa, jossa suosituin leikki oli ylivoimaisesti kauppa - ja kotileikki. Ensi viikolla tilanamme toimii Sateenkaari-Ateljee. Siellä pääsemme puuhastelmaan taas kaikkea kivaa ja uutta. Lapset saavat suorittaa mm. Smart-ajokokeen smartälytaulun avulla.

Ensi viikkoon!

t. Punaisen ryhmän aikuiset

Kolmas eskariviikko

Kolmas eskariviikko pyörähti käyntiin ompelun merkeissä. Jatkoimme siis jo viime viikolla aloittamiamme töitä. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen kaikki pääsivät hyvin neulan- ja langankäytön saloihin ja ompelutyössä edettiin taas hyvän matkaa. Katsotaan sitten mitä näistä lopulta syntyy ja mihin lopputulosta pääsemme myöhemmin käyttämään :)
Maanantaina ryhmämme lastentarhanopettaja Eveliina aloitti tekemään yksitellen lasten kanssa äidinkielen alkukartoituksia, joissa siis nimensä mukaan kartoitetaan kunkin lapsen kielellisiä valmiuksia. Lähiaikoina tehdään kaikille lapselle myös matemaattisten valmiuksien kartoittaminen. Alkukartoitusten tuloksista saatte kuulla oman lapsenne esiopetussuunnitelman laadinnassa (Leops), jotka pyritään pitämään lokakuun aikana. Aikoja sinne pääset varaamaan myöhemmin syyskuussa.

Tiistaina ulkoilun jälkeen ryhmämme lähihoitajaopiskelija Nea piti lapsille aamupiirin, jossa katsoimme ensin tuttuun tapaan kalenterin ja paikallaolijat. Aamupiirissä harjoitellaan monia tärkeitä taitoja, kuten oman puheenvuoron pyytämistä viittaamalla, keskittymistä ja kuuntelua. Näiden lisäksi harjoittelemme mm. laskemista kun katsomme päivän ja paikallaololiat. Taputtamalla lasten nimiä myös tavutusta tulee harjoiteltua melkein kuin huomaamatta :) Aamupiirin jälkeen Nea vielä leikitti lapsia ja aina yhtä suosittu Kim-leikki toimi tälläkin kerralla mainiosti.
Ennen lasten vapaan leikin aikaa pidimme vielä ryhmässämme ensimmäisen satuhierontahetken. Valittiin parit ja mentiin yhdessä lattialle niin, että toinen parista makasi vatsallaan patjalla ja kaveri hieroi aikuisen lukiessa satua ja näyttämällä ohjeita, kuinka tarinan edetessä voi paria hieroa. Sitten vaihdettiin vielä toisinpäin niin, että kumpikin parista pääsi sekä hierottavan, että hierojan rooliin. Lapset tykkäsivät paljon satuhieronnasta ja se olikin oikein kiva pieni rentoutushetki koko porukalla. Kannattaa kokeilla kotonakin!

Keskiviikkona lähdimme lasten toiveiden mukaisesti keräämään Wahrenin puistosta tammenterhoja. Jokainen lapsi sai oman pussin johon aarteet laitettiin talteen. Keräsimme lisäksi tammenlehtiä, joita hyödynnämme ensi viikolla askartelussa. Ulkoilun jälkeen erityislastentarhanopettaja Sirpa Mäkelä teetätti lapsilla kontrolloidun piirrostehtävän (KPT), jota käytämme työvälineenä esiopetuksessa. Myös kpt:n tuloksista saat tietää Leops-keskustelussa. Hienosti lapset kuuntelivat ohjeita ja antoivat muille työrauhan, vaikka tilanne olikin uusi ja aika jännittävä.

Torstaina menimme heti aamusta Wahrenin puistoon, jonne otimme mukaamme edellisenä päivänä keräämämme tammenterhot. Jaoimme lapsille puistossa myös tyhjät munakennot, joiden avulla teimme helppoja yhteen ja vähennyslaskuja. Tehtävät olivat siis sanallisia matikantehtäviä, joissa lapset lisäsivät tai poistivat munakennosta/munakennoon oikean määrän tammenterhoja. Hienosti sujui kaikilla! Lisäksi harjoittelimme vähän numeron tunnistusta ja sekin sujui oikein hyvin.
Ulkoilun jälkeen siirryimme musiikkileikkikoulun eli muskarin tiloihin, jossa punaisten ryhmä alkaakin tästä eteenpäin käydä joka toisen viikon torstaina. Muskarissa tietenkin laulettiin ja leikittiin. Erityisesti kolme pukkia – laululeikki sai paljon suosiota ja sitä taidettiin leikkiä peräti neljä kertaa, jotta kaikki halukkaat saivat olla vuorollaan pukkeja ja peikkoja. Rytmittelyjä harjoittelimme rytmikapuloita soittamalla ja rikkinäinen puhelin nauratti jälleen. Alkuperäinen, aikuisen kuiskaama juttu oli: ”Mitä te haluatte ensi viikolla tehdä?”. Ja kaikkia nauratti kovasti kun viimeinen kertoi viestin lopulta ääneen: ”Käpy”. Puhelin taisi olla tällä kerralla todella rikki. Mutta onneksi siitä huolimatta pääsimme näin "aasinsiltaa" pitkin seuraavaan tehtävään. Oli nimittäin aika joka torstaisen juttelupiirin. Kysyimme jälleen lapsilta, mitä he haluavat ensi viikolla tehdä eskarissa. Ehdotettiin mm. uimista ja jätskinsyöntiä, Hesellä herkuttelua ja laivamatkaa :D Kerroimme, että valitettavasti näitä emme voi eskarissa toteuttaa (vaikka se mukavaa toki olisikin) niin onneksi lapsilta tuli myös hieman helpommin toteutettavia ehdotuksia. Näitä olivat esimerkiksi piirtäminen, maalaaminen, kolme pukkia- leikki ja laskutehtävät. Eiköhän näitä sitten päästä ensi viikolla tekemään :)

Perjantaina oli jälleen retkipäivä ja tällä kertaa retkemme kohdistui kodalle Sortohaan metsään. Aloitimme eskarihetken pallokentällä, jossa leikimme laululeikin ”Hura, hura häitä” ja se oli lapsista oikein kiva ja sopivasti jännittävä leikki. Sen jälkeen lapset saivat leikkiä vapaata leikkiä. Ja humps vaan, lapset olivatkin jo rientäneet majanrakennuspuuhiin ja ojanpientareella (jossa ei ollut vettä) keksittiin rakentaa hienoja siltoja erimittaisista kepeistä. Metsässä mielikuvitus pääsee upeasti valloilleen! Leikit keskeytyivät kuitenkin yllättäen kun yksi lapsista löysi maasta jälleen tutun näköisen kirjeen. Metsämörri se siellä meille taas kirjoitteli ja antoi meille myös uuden eskaritehtävän, joka oli tällä kertaa uuden kirjaimen (ja samalla ensimmäisen sellaisen) opettelu. Kyseessä oli siis tietenkin A-kirjain. Alla näet Metsämörrin kirjeen, josta selviää millaisia A-tehtäviä hän meille oikein antoi. Hienosti meni kaikilla ja eväät syötiin tämän jälkeen ansaitusti. Tällä kertaa saimme nautiskella niistä oikein nuotiossa lämmittäen.

Oikein mukava viikko takana kaiken kaikkiaan! Punainen ryhmä on ryhmäytynyt hienosti ja meistä aikuisista tuntuu, että lapset ovat löytäneet hienosti paikkansa ja viihtyvät eskarissa :)

Ensi viikolla meidän huoneemme on Aurinko-huone ja aloitamme ensin sisähommilla klo 9.00. Toivotaan aurinkoa myös viikonlopulle ja ensi viikkoon :)

T. punaisen ryhmän aikuisetFullSizeRender.jpg

Toinen eskariviikko


Viikko lähti käyntiin maanantaiaamuna tuttuun tapaan. Aloitettiin hommat katsomalla kalenteri ja hienosti lapset osaavat jo viikonpäiviä ja päivämääriä. Kuukaudet ovat vielä vähän vaikeampia muistaa, mutta niitäkin yhdessä harjoitellaan :) Kalenterin jälkeen juhlittiin elokuun synttärisankarit, joita oli ryhmässämme kolme lasta. Lapset saivat onnittelulaulun ja kortin, johon oli kirjoitettu satuhieronta, jonka lapset voivat kotona tehdä tutun aikuisen kanssa. Lisäksi hyödynsimme tämän viikon huonettamme salia, jossa harjoittelimme vähän matematiikkaa liikunnallisin keinoin. Samalla harjoittelmme jälleen ohjeen kuuntelua ja keskittymistä. Ja on ollut hienoa huomata, kuinka lapset ovat oppineet pyytämään puheenvuoroa viittaamalla, hieno juttu!

Tiistaina aamuhetken jälkeen pidettiin musiikihetki. Mukaan oltiin valittu tuttuja, kivoja laululeikkejä ja vuodenaikaan eli syksyyn sopivia lauluja. Myös soittimia päästiin testaamaan. Punaisen ryhmän lapset ovat kaikki innokkaita laulajia ja osallistuivat musiikkihetkelle mielellään! :) Keskiviikkona aloitettiin ompelutyö tekemällä ensin kaavat ja leikkaamalla ne sitten irti paperista. Tämän jälkeen lapset saivat vielä valita mieleisensä kankaan. Ensi viikolla jatkamme ompelua ja katsotaan sitten mitä näistä hienoista luomuksista oikein syntyy ;) Torstaina jatkettiin liikuntaleikkien parissa, jonka jälkeen tehtiin perjantaita varten kotiin vietävä värityskuva siitä, mitä pakata mukaan perjantain retkeä varten.

Perjantaina sitten viimein koitti kaikkien odottama metsäretki. Reippaat punaisen ryhmän eskarilaiset seisoivat ovella jonossa jo heti yhdeksän tienoilla reput selässä, ja mikä parasta: eväät pakattuna. Sitten arvoimme parit, jonka jälkeen pääsimme matkaan. Kohteenamme oli Sortohaan metsä, joka tulee olemaan oma metsäkohteemme jatkossakin. Kaikki lapset jaksoivat hyvin kävellä ja kukaan ei valittanut matkalla. Päästyämme perille, kävimme yhdessä läpi sääntöjä, joista tärkeimpänä tämä: aikuinen täytyy olla kokoajan näkyvissä. Sitten alkoikin jo majanrakennuspuuhat, kunnes yksi lapsista huomasi puun oksalle ripustetun salaperäisen lappusen. Kaikki riensivät leikeistään katsomaan mistä oli kysymys ja kohta asia selvisikin: Metsämörrihän se siellä meille kirjoitteli kuulumisiaan! Ja antoi hän pari pientä eskaritehtävääkin. Tehtävien jälkeen vietettiin ansaittu evästako ja ne maistuivatkin tooosi hyvälle aurinkoisella ihanalla ilmalla, luonnon helmassa!

Alla on kuva Metsämörrin kirjeestä. Hyvää viikonloppua kaikille ja ensi viikolla taas jatketaan. Silloin huoneemme on Viidakko eli ihan viimeinen huone eskarin perällä ja päivämme alkaa ulkoilulla heti klo 9.00.

t. Punaisen aikuiset


kirje.jpg
Jo viikko takana eskaria!

Niin sitä on jo ensimmäinen eskariviikko onnellisesti ohi. Ja hienosti se onkin sujunut ihan jokaiselta! Tällä viikolla olemme ennenkaikkea opetelleet tuntemaan toisiamme ja muistamaan toistemme nimiä hauskojen leikkien avulla. Yhtenä päivänä pidettiin lasten kanssa ns. juttelupiiri, jossa jokainen sai kertoa mm. omista harrastuksistaan tai muuten vaan lempipuuhistaan mitä tykkää vaikkapa kotona puuhastella. Samalla opeteltiin oman vuoron odotusta ja toisten kuuntelemista. Osa lapsista oli jo kovasti odottanut, milloin tehdään ns. ensimmäinen kynätehtävä ja loppuviikoista sellainenkin (matikka-aiheinen) sitten päästiin tekemään. Ja hienosti se sujuikin ja aika monesta suusta kuului sen jälkeen, että "oli ihan helppo tehtävä" :)

Tällä viikolla olemme myös askarrelleet eteisessä olevaan kaikkien Axelilaisten yhteiseen taideteokseen, isoon puuhun omat "lehdet". Ensin maalasimme paperin itse valitsemalla värillä ja seuraavana päivänä jatkoimme työtä niin, että paperille piirreettiin oma käsi ja leikattiin lopuksi irti. Perjantaina sitten kiinnitimme lehdet puuhun ja hienolta näyttää punaisen ryhmän lehdet puun oksilla. Piirsimme tällä viikolla myös oman kuvan ja nekin kiinnitämme ensi viikon alussa seinälle kaikkien nähtäviksi :)

Ruokailussa olemme myöskin opetelleet uusia juttuja ja tietenkin myös hyviä pöytätapoja. Axelin alakerran ruokalassa on linjasto, jossa lapsi itse ottaa ruokailuvälineet ja ruoat tarjottimelle. Opetellaan maistamaan kaikkea tarjolla olevaa ja ottamaan ruokaa sen verran kuin jaksaa syödä. Ruuan kanssa kaikki lapset ottavat noin puoli lasia maitoa, jonka jälkeen voi ottaa vettä (ellei vanhempien kanssa olla erikseen asiasta sovittu). Myös haarukalla ja veitsellä opetellaan syömään ja hienosti lapset ovatkin sitä jaksaneet harjoitella, vaikka kivempaa olisi varmaankin syödä vain haarukalla, koska se on lapsista tietenkin helpomaa. Mutta pikku hiljaa harjoittelemalla tämäkin taito varmasti karttuu.

Laadimme lasten kanssa myös punaisen ryhmän sääntötaulun ja näitä sääntöjä jokainen punaisen ryhmän lapsi sitoutui noudattamaan. Alla on kuva sääntötaulusta.

Iloisin mielin ensi viikkoon. Silloin meidän huoneenamme toimiikin sali. Aloitamme joka päivä sisähommilla klo 9.00. Aurinkoista viikonloppua kaikille!
T. Punaisen ryhmän aikuiset
image.jpegEnsimmäinen eskaripäivä

Ensimmäinen eskaripäivä sujui kaikilla oikein hienosti. Päivä alkoi tutustumalla piha-alueeseemme ja tietenkin toisiimme. Jokainen lapsi sai vuorollaan sanoa nimensä ja näyttää jonkin tempun, jonka muut sitten toistivat perässä. Temput olivatkin niin hienoja ja lapset taitavia, että varsinkin aikuisilla oli hieman vaikeuksia tehdä perässä samanlaisia kuperkeikkoja ja vauhdikkaita kärrynpyöriä :) Pihasääntöjen jälkeen oli pihalla vapaan leikin aika ja kaikki lapset löysivätkin hetkessä mukavaa tekemistä ulkoa.

Ulkoilun jälkeen kokoonnuimme sisälle aamuhetkeen. Lapset tunnistivat hienosti oman nimensä, jonka jälkeen kukin sai yksitellen kiinnittää nimilappunsa läsnäolotauluun. Laskettiin paikallolijat ja tyttöjä ja poikia olikin tänään paikalla yhtä monta :) Tämän lisäksi käytiin vielä yhdessä läpi päiväjärjestystä, joka jo monelle olikin päiväkotiajoilta tuttua juttua. Harjoiteltiin myös vähän eskarilaisien hommia: viittausta silloin kun halutaan puheenvuoro, toisen kuuntelemista keskeytyksettä, silloin kun on toisen vuoro puhua ja aikuisen ohjeen kuuntelua. Ruokailussa harjoiteltiin myöskin eskarihommia. Jokainen lapsi otti oman tarjottimen, johon laitettiin ruokailuvälineet ja lapset saivat myös harjoitella itse ruuan ottamista. Haarukalla ja veitsellä syömistäkin harjoiteltiin. Tästä jatketaan iloisin mielin viikkoa :)

T. Punaisen aikuiset