BLOGI

Viikko 22

Maanantaina lähdimme heti aamusta kävelemään Fenixiin kevätjuhlien kenraaliharjoituksiin. Siellä vierähtikin koko aamupäivä :)

Tiistaina pääsimme vielä kodalle. Emme päässeet kuitenkaan nauttimaan tulista, koska kotaan oli päässyt ilmeisesti savupiipun kautta telkkä! Se oli "järjestellyt" paikkoja siellä niin, ettei meillä ollut sisälle asiaa... Viemme linnun hanskat kädessä jokeen. Leikimme hetken kodan ympäristössä ja eväät söimme matkalla eskarille piknik-meiningillä. Näimme telkän uivan ja syövän joessa tyytyväisenä. Kaikki iloitsivat kun saimme sen pelastettua. Eskarilla harjoittelimme kevätjuhlia varten.

Keskiviikko aloitettiin juhlaharjoituksilla. Jännitystä oli ilmassa... Harjoitusten jälkeen lapset saivat valita mitä haluavat tehdä, lähteä ulos tai jäädä sisälle leikkimään, sisäleikki voitti yksimielisesti. Illan juhla sujui odotusten mukaisesti eli onnistui kaikkien osalta hienosti :). Kiitos kaikille mukavasta vuodesta ja hyvästä yhteistyöstä :)

T. Anne, Mirka ja Jose

Viikko 21

Maanantaina olimme vierailulla Forssan kirkossa. Katselimme ensin kirkkoa ulkoapäin. Saimme kurkata kirkon eri tiloihin sisällä, meille esiteltiin kastemaljaa ja -mekkoa ja lauloimme muutaman laulun. Kiipesimme yläparvelle, jossa ihmettelimme urkuja, niiden valtavaa kokoa ja ääniä. Lopuksi pääsimme vielä urkujen sisällä käymään, ainoa soitin, jonka sisälle voi mennä :). Pienen tunnistustehtävän jälkeen siirryimme kirkkopuistoon leikkimään, eväitä syömään ja nauttimaan lämpimästä säästä.

Tiistaina suuntasimme taas kodalle. Meillä oli jälleen käsiteltävänä Askeleittain tunnetaitoja, josta oli nyt viimeinen kerta. Aiheena "opi pitämään hauskaa kavereiden kanssa ja miten pääsen leikkiin mukaan". Tilanteina esiteltiin leikki jossa kaksi lasta halusi olla leikissä samassa roolissa palopäällikköinä, eikä leikki päässyt alkamaan kun he kinastelivat asiasta. Keksimme ratkaisuja miten lapset pääsisivät nauttimaan leikistä, eivätkä vain riitelisi kumpi on palopäällikkö. Toisessa leikki ei päässyt alkamaan kun kummallakin oli oma lelu jolla olisi pitänyt leikkiä yhdessä, eivätkä he päässeet yhteisymmärrykseen kumman lelu valita. Lopuksi vielä mietittiin miten päästä mukaan toisten leikkiin, ettei tarvitsisi olla yksin. Sitten menimme kentälle leikkimään! Saksalainen opiskelijamme kertoi meille säännöt meille uudesta saksalaisesta hippaleikistä. Se tuntui olevan mieluinen hippa :). Lopuksi toinen opiskelijamme leikitti lapsia vielä peili - leikillä. Sitten siirryimme kotaan paistamaan makkaraa ja vaahtokarkkeja :). Ennen eskarille oli vielä keihäänheittokisat. Keihästä on heitetty jo syksyllä ja taidot karttuneet kovasti :).

Keskiviikkona lähdimme pelaamaan vanhempaintoimikunnan eskarilaisille tarjoamaa minigolfia. Emme laskeneet pisteitä, vaan jokainen sai harjoitella lyöntejä omaan tahtiinsa. Kivaa oli! Pelin päätteksi saimme vielä nauttia jäätelöistä. Poikkesimme vieressä olevaan kauppaan ja palautimme aikaisemmin keräämämme pullot sinne. Saimme niistä 1,20€. Alunperin lapset halusivat kerätä pulloja jotta saisimme ostettua oraville pähkinöitä. Katsoimme kaupassa kuinka paljon rahaa tarvitsisimme pähkinöihin ja totesimme että ihan eivät vielä riitä tuo määrä. Sitten jatkoimme matkaa lähelle eskaria nurmikolle istumaan ja syömään eväämme. Ihastelimme rannassa uiskentelevaa sorsapoikuetta ja samalla paheksuimme suurta roskan määrää vedessä , jossa poikaset ja emo uivat... Tulimme vielä sisälle hetkeksi leikkimään.

Viikko 20

Maanantaina matkasimme Sortohaan metsään. Siellä pojat leikkivät The Voice of Finlandia ja tytöt lähinnä harjoittelivat kevätjuhlaesitystään. Söimme eväät ja lähdimme takaisin eskarille harjoittelemaan ensimmäistä kertaa esityksiämme. Lasten toiveena ob ollut saada vielä olla apuopeina ja valitsimmekin apuopeparit tälle viikolle. Paluumatkalla huomasimme että pensaissa näkyi jo lehtiä, löytyi etanoita ja valkovuokkoja.

Tiistaina kodalla juttelimme Askeleittain-ohjelmassa nimittelystä. Se tuntui olevan mielenkiintoista ja kaikkia koskettavaa kun lapset kuuntelivat niin keskittyneesti. Puhuimme että joku nimileikki voi olla hauskaakin, mutta kaikesta eivät kaikki pidä. Jos se loukkaa toista tai siitä tulee surulliseksi, se pitää lopettaa ja pyytää anteeksi. Eväiden jälkeen leikit jatkui, olikin oikein kivat leikit kun metsästä kuului: "tää olis nyt vesimaailmassa, mää pääsin tän kummitushuoneen läpi..." Voice of Finland - kisat oli myös jälleen kerran. Ennen eskarille lähtöä pidettiin vielä nopeat keihäskisat, lumet ovat sulaneet ja näköjään samat hommat jatkuu.

Keskiviikkona jäimme sisälle, koska meille piti tulla palomiehiä vierailulle. Ehdimme piirtää piirustustukset palomiesten töistä, kun saimme tiedon että heille oli tullut hälytys ja joutuivat perumaan tulonsa. Onneksi he tulevat huomenna uudestaan. Harjoittelimme sitten vielä kevätjuhlaesitystämme ja lähdimme ulkoilemaan.

Torstaina saimme palomiehet vierailulle. He kertoivat meille tärkeitä asioita tulipalon välttämisestä, pelastatautumisesta, vaarallisista aineista...näimme myös kuinka palomiehen puku puetaan päälle. Jouduimme ryömimään putkea pitkin ulos huoneesta ja menimme ulos katsomaan paloautoa ja sen välineitä. Erikoista oli että eniten käytetyin väline siellä on katuharja :)

Perjantaina harjoittelimme Tehtaan koululla kevätjuhlia varten yhdessä keltaisen ryhmän kanssa. Ulkoilimme ennen harjoituksia koulun pihassa. Tulimme vielä eskarille koko talon yhteisiin lauluharjoituksiin.

Viikko 19

Tänään maanantaina oli puolet eskarilaisista kevätretkellä, joten talossa riitti tilaa ja jäimme sisälle leikkimään. Juttelimme ensin omasta huomisesta retkestämme, miten siellä käyttäydytään ja miten kaikilla olisi kiva ja turvallinen olo. Usealla lapsella tuntui olevan jännitystä yllä. Kävimme katsomassa Vinkkelissä kevätnäyttelyä, kuvissa löytyy lasten sieltä ottamia kuvia. Meille tuli opiskelija, Farina, Saksasta neljäksi viikoksi. Lapset osasivat hienosti esittäytyä sanomalla englanniksi nimensä.

Tiistaina lähdimme kevätretkelle Turunlinnaan. Turkuun saavuttuamme meillä oli ensin vuorossa kierros linnassa. Oppaanamme oli hovineiti, joka aluksi jakoi kaikille ritariliivit päälle jotta linnan väki tietäisi ketä linnassa liikkuu. Kierisimme kapeita käytäviä ja kuulimme tarinoita linnan elämästä. Jännittävää oli nähdä linnan vankila ja kuulla Jaakko Ilkasta joka oli sieltä paennut mystisesti. Näimme hienon ruokasalin ja sen sivussa oleva kuninkaan wc oli kiinnostava paikka ;). Pääsimme tapaamaan itse kuningastakin ja sitä ennen piti harjoitella miten kuningasta tervehditään ja miten hänen edessään käyttäydytään. Kuninkaalle ei saanut kääntää selkäänsä eli kun hänen luotaan poistutaan, piti kävellä takaperin. Hovineiti esitteli meidät kuninkaalle ja kuningas kyseli muutaman kysymyksen vieraistaan esimerkiksi miten vieraat ovat linnassa käyttäytyneet. Kun hän kuuli että hyvin on käyttäydytty, hän löi jokaisen vuorollaan ritariksi koskettamalla miekallaan olkapäälle. Sitten poistuimme peruuttaen hänen luotaan. Hyvästelimme hovineidin ja bussi tuli noutamaan meitä syömään Raxiin. Ruoka maistui hyvin ja jälkiruokakin vielä mahtui jokaisen vatsaan. Kotimatka eskarille sujui rauhallisissa merkeissä, joku jopa nukahti matkalla.

Keskiviikkona meillä oli päivän aluksi koko eskarin yhteiset kevätjuhlalauluharjoitukset. Jatkoimme musiikin merkeissä siirtymällä muskarille. Mietimme siellä kevään merkkejä ja soitimme keväisen tarinan mukaan soittimilla ääniä leskenlehdelle, siilille, valko- ja sinivuokolle, auringolle... Leikimme sammakkoleikkiä, jossa sammakot vuorollaan hyppäsivät viilentävään lampeen. Jotkut oli jopa nähneet sammakonkutua ojan pohjalla.

Torstaina kouluuntutustumisen jälkeen viimeistelimme äitienpäiväkortit loppuun ja jutustelimme millaista koulussa oli ollut. Jatkoimme leikillä salissa ruokailuun saakka. Saliin mahtui mm. sählypeliä, maalipotkuharjoituksia, Uno-peli nurkka, majaleikkiä, trampoliinihyppelyä...

Perjantaina lähdimme keräämään roskia ympäristöstä. Aikaisemmin kun kävimme etsimässä pulloja ja tölkkejä, lapset olisivat halunneet kerätä roskiakin. Päätimme silloin että lähdemme erikseen roskareissulle. Roskia löytyi monta pussia, valikoima oli kovin kirjava jarrunesteestä nahkahanskaan. Reissun jälkeen menimme Tehtaan koululle nauttimaan eväitä. Eväiden syönnin lomassa suunnittelimme hieman kevätjuhlaesitystämme. Eväiden syönnin jälkeen osa lähti pihaan ulkoilemaan ja osa halusi jäädä sisälle askartelemaan.

Viikko 18

Tiistaina pääsimme vihdoin kodalle. Sitä oli hiukan uusittu, ulkoseinälle oli laitettu reppunaulakko ja siitä lapset olivat kovin innoissaan. Ehdimme leikkiä hetken ja sitten menimme auttamaan Kehriä kentän toiselle puolelle puunkuorintahommissa äiti-iltaa varten. Se oli kivaa puuhaa. Söimme kodalla eväät. Jokainen kantoi yhden kepin eskarille. Matka sujui reippaasti marssi-tahdissa. Tarkkailimme kevään merkkejä, silmut ovat puhkeamassa, västäräkki tepasteli nurmella, leskenlehtiä näkyi jo tosi paljon.

Olimme keskiviikkona kiertelemässä kaupunkia ja harrastamassa parkouria eli liikkumisessa pyritään hyödyntämään ympäristön esineitä ja rakenteita. Se oli tosi kivaa! Kuljimme torilla ja kadulla eri tasoilla, oli hyppyjä, ylittämisiä, alittamisia, tasapainoilua, pujottelua, eri tasoilla liikkumista... Tulimme eskarille tekemään äitienpäiväkortit loppuun sekä päivittämään kevätkorttimme havaintoja.

Torstaina kävimme pystyttämässä kaupunkinäyttelymme. Se sijaitsee kodalle vievällä sillalla. Koristeita tehtiin vielä lisääkin. Sieltä löytyy monenlaista teosta, kirjaimia, Y-perhe, aaltoja, pujottelua... Ympäri kaupunkia löytyy paljon erilaista taidetta :) Kirjaston yläkertaan Vinkkeliin on myös pystytetty kevätnäyttely ja siellä on meidänkin oma pieni teoksemme sekä kaikista pajoista esittelyt.

Perjantaina lähdimme heti aamulla torille Helmin päivän laulajaisiin. Teemana oli myös Suomi 100 vuotta. Lavalle nousi erilaisia esiintyjiä Suomi-neidon ja täti-Monikan saattelemina. Jäimme seuraamaan esityksiä hetkeksi, söimme porkkanat jotka tapahtumasta saimme torin laidalla. Siniset innostuivat myös tanssimaan rytmikkään musiikin tahdissa. Ja koko vuoden ohjelmana ollet juoksu-, keihäänheitto- ym. kisat järjestyivät taas torillakin :D nyt oli pikaiset formulakisat, lapset juoksivat torin kiveyksien reittiä ympäri. Kävimme katsomassa muutaman kaupunkitaidekohteen ja tulimme sitten sisälle leikkimään.

Viikko 17

Matkasimme maanantaina Ilmarisen puistoon. Tarkoituksemme oli matkalla tarkkailla jos näkyisi kevään ensi kukkia tai lintuja. Jokainen lapsi saa kevätkortin, jota jo tutkimme, johon merkitään mitä kevään merkkejä on nähnyt. Puistossa näimmekin leskenlehden, tosin ensimmäinen yhdessä näkemämme oli viime torstaina. Korttiin merkitään harakan näkeminen, mutta risu nokassa eli pesänrakennuspuuhissa. Varis vieraili puistossa mutta ilman rakennustarvikkeita ;). Tulimme eskarille hammashoitajan info-hetkeen. Hän kertoi mm. hampaiden pesun tärkeydestä ja hampaille sopivista ruoka-aineista. Jokainen sai Herra Hakkarais -aiheisen tarralehtisen hampaiden hoitoon liittyen.

Tiistaina jäimme sisälle puhumaan tunneasioista. Aiheena oli kohtelias keskeyttäminen eli miten saan puheenvuoron jos kaksi ihmistä keskustelee keskenään ja minulla olisi tärkeää asiaa heille. Olkapäälle koputtaminen, hihasta nykäisy, oman asian huutaminen oli vaihtoehtoja, mutta totesimme että kohteliaimmin saamme puheenvuoron kun sanomme "anteeksi, minulla olisi asiaa". Puhuimme vielä reiluista tavoista leikkiä jos lapset haluavat leikkiä samalla lelulla. Lelun vuorottelu, lelun vaihtaminen kaverin kanssa ja yhdessä lelulla leikkiminen todettiin mukavimmiksi ja reiluimmiksi vaihtoehdoiksi kuin yksin leikkiminen. Väritimme vielä eläinten ja hyönteisten kuvia vihkoon. Ulkoilimme omalla pihalla.

Keskiviikkona lähdimme metsään keräämään keppejä yhteistä taideteosta varten. Eväiden syönnin jälkeen lähdimme sisälle suunnittelemaan teoksen toteuttamista. Kun saimme päätettyä miten se tehdään, jakauduimme kahteen ryhmään. Toiset alkoivat maalaamaan pohjaa ja toiset mittaamaan ja leikkaamaan keppejä sopivan pituiksiksi. Saimme teoksen hyvään alkuun.
Meillä oli myös iltaeskari tänään. Sinne sai pukeutua naamiaisasuun jos halusi. Asunsa sai esitellä illan aluksi jos halusi. Askartelimme naamioita ja lapset saivat kasvomaalauksia. Omat eväät syötiin ja sitten menimme saliin, jossa oli paljon ilmapalloja joilla palloteltiin ja musiikkia soimassa. Ilta sujui mukavasti ja kaikilla tuntui olevan hauskaa.

Torstaina äänestimme mihin puistoon lähdemme. Karhupuisto sai eniten ääniä. Keräsimme ensin lisää keppejä askartelua varten. Kävelimme puiston läpi ja laskimme matkalla portaiden määriä. Puistossa oli todella rauhallista ja hiljaista leikkiä. Paluumatkalla menimme hieman outoja reittejä, jossa piti hyppiä ja kiemurrella, laskeutua jyrkkää alamäkeä. Sisällä teimme yhteisen teoksemme loppuun.

Perjantaina Tehtaan koululla pelasimme aluksi kierroksen kirjainbingoa. Sitten jakauduimme kahteen ryhmään, toiset harjoittelivat kirjaimia ja toiset askartelivat. Jostain tuli puhe laulamisesta ja kohta lauloimme kaikki yhdessä Sata salamaa :) Ulkoilimme koulun pihassa.

Viikko 16

Tiistaina lähdimme kodalle. Siellä oli pääsiäispyhien aikana tehty tihutöitä, emmekä voineet käyttää kotaa. Lapset olivat pettyneitä ja ihmeissään miten joku on tuollaista voinut tehdä. Jatkoimme matkaa Sortohaan metsään leikkimään. Keskustelimme vielä siellä tapahtuneesta. Lähdimme hieman aiemmin eskarille, koska usea lapsi paleli. Eskarilla juttelimme vielä tunneasioita ja tänään aiheena oli kun minulta otetaan jotain pois. Esimerkissä oli kaksi lasta ja yksi pallo. Molemmat halusivat pallon ja toinen heistä kävi riistämässä pallon toiselta. Lapset keksivät hyvin ratkaisuja kuinka molemmat lapset olisivat tyytyväisiä: "leikitään yhdessä pallolla ja vuorotellaan pallon käyttöä". Pohdimme vielä että jos toisella olisi joku muu lelu niin he voisivat vaihtaa leluja välillä. Ehdimme vielä leikkimään sisällä hetken ennen ruokailua. Otimme tänään käyttöön omat ruokailupaikat. Jokainen sai pienen kartan ruokapöydästä ja etsivät sillä oman paikkansa sen perusteella.

Keskiviikkona meillä oli taas kaikkien luontoliikuntaryhmien muskari. Tänään kuunneltiin musiikkia ja liikuttiin sen tahdissa. Aloitimme tööt-tööt -leikillä, jossa piti liikkua huoneessa suoria linjoja ja esteen kohdatessa kääntyä suorassa kulmassa johinkin suuntaan. Musiikkeina oli tangoa, jazzia, valssia, räppiä...yritettiin tavoittaa kunkin musiikin rytmi ja tahti. Ulkoilimme omalla pihalla ennen ruokailua. Omat istumapaikat ruokalassa oli jo opittu :).

Olimme torstaina Talsoilan kentällä leikkimässä ja liikkumassa. Pelasimme numeropalloa, jossa seistiin piirin kehällä, jokaiselle sanottiin numero. Yksi meni piirin keskelle, heitti pallon ilmaan ja huusi jonkun numeron. Se jonka numero huudettiin, juoksi ottamaan pallon kiinni. Ja taas pallo ilmaan ja uuden numeron huuto. Lapset halusivat vielä leikkiä samaa leikkiä kirjaimilla. Menimme myös viestikisan, jossa juoksuparit liikkuivat annetun eläimen tavalla. Eläiminä oli hevonen, ankka, pöllö ja koira. Teimme vielä lohikäärmeen lapsista jonka pää yritti ottaa hännästä kiinni. Jatkoimme "hämähäkkipuistoon" eväille. Siellä syntyikin upeat koko ryhmän leikit! Lapsilla oli sirkus ja erilaisia esiintyjiä ja juontaja. Ruokailun jälkeen meillä oli vierailu kirjastoautolle.

Perjantaina olimme Tehtaan koululla yhdessä keltaisen ryhmän kanssa. Sekotimme koko porukan pienempiin ryhmiin. Ulkoilimme ja joka ryhmä oli vuorollaan sisällä tehtäviä tekemässä. Väritimme ja tunnistimme kevään ensi kukkia. Kukat liimattiin omaan vihkoon ja kirjoitettiin niiden nimet viereen. Salin puolella ehti vielä pelaamaan lautapelejäkin. Yhteistyö sujui oikein mutkattomasti kaikilta :).

Viikko 15

Maanantaina meitä tuli tervehtimään poni Pilvenmäen tallilta Wahrenin puistoon. Ponin ohjaajat kertoivat miten eläimen luona käyttäydytään ja sen jälkeen ponia sai halukkaat silittää, taluttaa ja harjata. Olimme hetken omalla pihalla leikkimässä ja tulimme syömään eväät sisälle. Teimme tehtävät jotka saimme perjantain agenttiradalta, tutustuminen L - ja J- kirjaimiin. Leikittelimme näistä kirjaimista tulevilla sanoilla poistamalla ja lisäämällä keskelle, eteen kirjaimia esim. pallo-palo, luuri-juuri-muuri, joulu-oulu-koulu, pulla-pula, Anne-Janne. Jäi vielä leikkiaikaakin saliin :)

Tiistaina olimme kodalla pienellä porukalla kun puolet lapsista oli koulullaan tutustumassa. Näimme matkalla kodalle taas nokikanan, sorsia, rusakon ja pulukin kehräili kuusen katveesta meille. Ihastelimme söpöjä pieniä käpyjä maassa ja heittelimme kiviä jokeen. Kodalla oli leikkiaikaa reilusti ja söimme reilut eväät. Huomenna meillä on sillan koristelu kaupunkinäyttelyä varten ja etsimme kodan ympäristöstä materiaalia koristeluun ja kannoimme ne jo sillan lähelle. Ehdimme vielä hetken leikkiä sisällä ennen ruokailua.

Keskiviikkona olimme yhdessä keltaisen ryhmän kanssa metsässä etsimmässä ja tekemässä koristeita kaupunkinäyttelyä varten. Päätimme ottaa koristeet mukaan ja kiinnittää ne lähempänä h-hetkeä, etteivät ne irtoa. Tulimme sisälle vielä leikkimään ennen ruokailua.

Torstaina lähdimme heti eskarin alettua pääsiäiskirkkoon. Jäimme sen jälkeen kirkkopuistoon leikkimään. Ilma oli kovin kolea ja lapset palelivat, niin lähdimme aikaisemmin sisälle. Meillä oli kyllä muukin syy tulla eskarille, nimittäin aarteenetsintä. Vanhempaintoimikunta on kerännyt rahaa ja hankki lapsille leluja. Lelutoiveita kyselimme viime viikolla. Lelut saapuivat eilen ja tänään ne piilotettiin huoneeseen ja lapset saivat etsiä ne. Kaikille oli vielä karkkipussitkin varattuna :).

Viikko 14

Maanantai alkoi kirkkohetkellä. Kirkkohetken jälkeen leikimme hetkisen. Sitten aloitimme tehdä erilaisia testauksia ja kokeita ateljeessa. Aluksi kokeilimme eri esineitä, mikä niistä uppoaa ja mikä kelluu. Teimme havainnon että esineen muoto vaikuttaa kellumiseen ja se kuinka huokoista materiaali on. Jokainen sai hakea jonkin pikku esineen ja kokeilla uppoamista ja kellumista, arvuuttelimme etukäteen miten mahtaa käydä. Kokeilimme uppoamista ja kellumista suolavedessä perunalla, suolavedessä jäi selkeästi pinnalle. Laitoimme myös nallekarkin kylmään veteen likoamaan, se alkaa turpoamaan koska karkki läpäisee vettä osmoosi-ilmiön seurauksena. Teimme veteen pintajännitystä ja lisäsimme siihen pieniä uppoavia tavaroita. Lopuksi puhuimme kaasusta ja ilmasta, ilmapallon täyttämisestä jommallakummalla. Saimme täytettyä ilmapallon etikasta ja soodasta muodostuvalla kaasulla, se oli jännää.

Tiistaina kodalla pääsimme Askeleittain-ohjelmassa ongelmanratkaisu osioon. Ensimmäisenä tehtävänä oli miettiä mitä voi tehdä tilanteessa kun haluaisit kuunnella esim. opettajaa ja kaveri kuiskuttaa korvaasi jotain. Et kuitenkaan haluaisi loukata kaveriasi olemalla kuuntelematta häntä. Lapset keksivät ratkaisuja hyvin: voit sanoa kaverille että kerro asiasi myöhemmin, käänny hänestä poispäin, pyydä häntä lopettamaan, älä huomioi häntä, kerro opettajalle. On vaikea keskittyä kuuntelemaan jotakuta toista jos sinua häiritään samalla. Harjoittelimme tätä yrittämällä laulaa Jaakko kulta-laulua niin, että puolet ryhmästä aloitti ensin ja toinen puoli aloitti laulun alusta hetken päästä. Oli tosi vaikea pysyä oman laulun tahdissa kun toiset jo lauloivat.
Meillä oli viime viikon pajasta jääneitä hotdog tarpeita mukana ja lämmitimme niitä nuotiolla, saimme vähän herkutella :)

Keskiviikkona oli taas muskaripäivä. Tänään harjoittelimme soittamaan soittimilla tuttua sisilisko laulua. Oli tärkeää pysyä tahdissa ja osata aloittaa oikeaan aikaan eri soittimilla. Meillä oli lopulta oikein kunnon orkesteri soittamassa :) Kävimme ulkoilemassa Tehtaan koulun pihassa.

Torstaina aloitimme istuttamalla rairuohot Pikku Wahrenin puolella. Koristeltiin istutuskupit ensin. Sitten lapset alkoivat tekemään pelotteluhahmoja huomista James Bond -agenttirataa varten. Agenttirata oli heidän seuraava toiveensa kun olemme saaneet taas hyvän käytöksen sydämiä kerättyä. Evästauon jälkeen teimme pienen matikkatehtävän, ennen uloslähtöä.

Perjantaina pääsimme viettämään jännittävää ja odotettua päivää. Lapset ulkoilivat sen aikaa että saimme agenttiradan valmiiksi. Kun he tulivat sisään eteiseen, kuului "apua, mua jännittää oikeesti...". Radalla oli alitusta, ylitystä, ryömimistä, pujottelua...matkalla näkyi hahmoja joita he eilen tekivät. Radan varrelta piti etsiä seitsemän eri lappua joissa oli nimetty mutakakun ainekset. Kun parit olivat löytäneet kaikki tarvikkeet, he saivat tulla leipomaan mutakakkua. Toiset söivät eväät sillä välin ja sitten vaihdettiin. Kakkua maisteltiin kermavaahdon kanssa, maku oli monrn mielestä aika vahva. Rataa kierrettiin vielä jonkin aikaa kunnes siivosimme tilat yhdessä.

Viikko 12

Maanantaina matkasimme pitkästä aikaa sairaalan lähellä olevaan metsään. Lumet olivat metsästä sulaneet kokonaan ja tekemistä riitti. Polulle alamäkeen oli vielä jäänyt tallautunut jääkerros ja sitä lapset laskivat sitten liukumäkeä. Jokainen näytti oman laskutyylinsä.
Teimme pienen tehtävän, jossa pareittain piti jakaa kangasalusta kepeillä kuuteen osaan ja jokaiseen osaan laittaa 1-6 tavaraa metsästä. Eväitten jälkeen leikimme vielä kuuntelutehtävän, jossa kaikille jaettiin joku rooli. Sitten luettiin tarina jossa nämä roolit esiintyivät. Aina kun roolisi sanottiin, piti juosta koskettamaan sovittua puuta. Siitä tuli hauskaa kun kaikki huiskivat vuorotellen ja välillä yhtäaikaakin edestakaisin.

Tiistaina oli heti aamulla pajaryhmien kokoontuminen. Lapset miettivät oman ryhmänsä kanssa mitä kaikkiea haluaisi pajaviikon aikana omasta aiheesta oppia ja toteuttaa. Kokoontumisen
jälkeen lähdimme vielä kodalle. Ehdimme leikkimään, laittamaan tulet ja syömään eväät. Paluumatkalla sillalla meitä vastaan tuli orava joka ei pelästynyt meitä vaan jäi ihmettelemään. Annoimme myös loput eväämme sorsille, joita oli ilmestynyt jokeen aika paljon.

Keskiviikkona meillä oli soitinkokeilut musiikkiopistolla. Jokainen sai kokeilla kahta soitinta opettajan johdolla. Puoli tuntia oli varattu yhteen soittimeen. Kivaa tuntui olevan ja innostuneita lapsia tuli huoneista ulos.
Ennen musiikkiopistolle lähtöä pelasimme pelle-peliä. Paperille piirrettiin aluksi pyöreä pellen naama, heitettiin noppaa ja joka silmäluvulla sai piirtää pellelle hatun, kauluksen, kulmakarvat, silmät, suu ja nenä. Hauskan näköisiä pellejä saatiin aikaiseksi.

Torstaina kävimme etsimässä pulloja ja tölkkejä ympäristöstä. Lapset keksivät että pulloja keräämällä voisimme saada rahaa ja ostaa pähkinöitä oravalle, jonka näimme tiistaina. Löytöjä ei ollut paljon mutta olemme tarkkoina jatkossa :). Mikä ilon huuto tuli ilmoille kun löytyi tölkki jossa oli pantti, koska kaikissa sitä ei ollut. Keräyksen välissä olimme kirkkopuistossa leikkimässä ja eväitä syömässä.

Perjantaina oli ansaittu lelu- ja leikkipäivä Tehtaan koululla. Tämä oli heidän toiveensa. Sydänten keräys on jatkunut ja niitä on ropissut tauluumme reippaaseen tahtiin. Lapset ovat käyttäytyneet oikeasti hyvin ja kiinnittäneet siihen huomiota. Kaikki saivat esitellä lelunsa jos halusivat ja sitten päästiin leikkimään. Hauska juttu oli että leikit vaihtuivat jalkapallopeliin sisällä kun yhdellä lapsella oli pieni pallo mukana. Siinä oli hetken kaikki mukana pelaamassa. Omat eväät nautittiin taas rauhassa ja nautinnolla :)


Viikko 11

Maanantaina olimme Sortohaan metsässä. Leikimme ensin ja sitten tutustuimme kahteen uuteen kirjaimeen, H ja Ö. Kuunneltiin tarinat joissa kaikki sanat alkoivat ö:llä ja toisessa h:lla. Katsoimme kuvia näillä kirjaimilla alkavia kuvia ja leikimme pienen leikin jossa piti heiluttaa käsiä jos kuuli H-kirjaimen ja mennä kyykkyyn jos kuuli Ö-kirjaimen. Jos kuului molemmat, piti heiluttaa käsiä kyykyssä. Tulimme sisälle hieman aikaisemmin harjoittelemaan näiden kirjainten piirtämistä. Ehdimme vielä leikkiäkin hetkisen sisällä :)

Tiistaina puhuimme taas kodalla tunneasioista. Aluksi hengitimme seisaallaan syvään ja jännitimme lihakset, sitten hengitimme ulos ja rentoutimme lihakset. Muistelimme miten kiihtyneenä lihakset jännittyy. Pohdimme tilannetta jossa kaksi lasta olivat kiipeilytelineellä ja toinen pudotti toisen vahingossa tönäisemällä. Mietimme mitä kaikkea tilanteessa pitäisi tehdä. Lapset osasivat hyvin ajatella että pyytää anteeksi, sanoa että on pahoillaan ja kysyä tarviiko kaveri apua. Eväiden syönnin jälkeen syntyi keskustelua eri ammateista. Tulevaisuuden haaveita kerrottiin mm. kampaaja, hyppijä, hiihtäjä, laulaja...mielenkiintoiset keskustelut :)

Keskiviikkona jäimme sisälle harjoittelemaan kellon kulkua. Teimme ison kellotaulun lattialle, tutkimme isoa ja pientä viisaria ja missä niiden paikka on kun on joku tasatunti. Sitten tehtiin kaksi tehtävää kellonajoista. Toisessa piti yhdistää kellot joissa on sama aika ja toisessa siirtää kellon viisareita tunti eteenpäin. Kotiläksyksi tuli vielä piirtää omaan vihkoon kellonaika tasatunnilla milloin menee illalla nukkumaan. Läksy tuntui olevan mieluinen.

Torstaina oli pitkästä aikaa äänestyspäivä jolloin lapset saavat äänestää minne menemme. Kirkkopuisto voitti äänestyksen. Hauska huomio oli että haluttiin mennä puiston telineeseen leikkimään ja lapset leikkivät pääsääntöisesti puiston puissa ja ympäristössä.

Perjantaina saimme sitten pitää koko viikon odotetun discon. Toivemusiikki innosti juoksuihin ja monenlaisiin tanssikuvioihin. Omat eväät polttivat kovasti ja kävimmekin aika pian niiden kimppuun. Kuuntelimme samalla musiikkia ja kaikista näki kuinka he nauttivat tilanteesta. Eväitten jälkeen jatkettiin tanssia, tunnelma rentoutui ja nähtiin jo erilaisia irrotteluita. Halukkaat tuliva tanssirinkiin jossa jokainen vuorollaan esitti tanssinsa ringin keskellä. Leikittiin yhdessä tunnelin läpi ryömimistä ja lapset itse keksivät aloittaa hippaleikin ja säännöt sille. Ennen syöntiä äänestimme mikä voisi olla seuraavan mukavan päivän tekeminen. Lelupäivä ja omat eväät sai eniten kannatusta. Otimme aulassa vielä still-kuvia, jossa joku meni ensimmäiseksi esittämään jotakin ja seuraava jatkoi "kuvaa" jollakin muulla roolilla. Kiva päivä, irrottelua ja hassuttelua :)

Viikko 10

Talviloma on ohi ja arki alkoi. Aloitimme päivän jäämällä sisälle ja jokainen sai kertoa mitä oli lomaviikon aikana touhunnut. Lapset saivat leikkiä salissa kun haastattelimme jokaista lasta vuorotellen tulevaa pajaviikkoa varten. Jokainen sai esittää kolme toivetta mihin pajaan haluaisi mennä. Salissa on aina hyvin liikunnalliset puuhat, trampoliinilta hyppiminen patjalle on suosittua, isoilla pehmopalikoilla rakentelu, majanrakennus, sählyn peluu ja voimistelupatjoilla temppuilu ovat mieleistä tekemistä. Lauta- ja palapeleillekin löytyy aina ottajansa :)

Tiistaina kodalla oli aluksi "hiihtokilpailut", joita lapset suunnittelivat kävelymatkalla. Sauvoina oli sopivan pituiset kepit. Hiihdettävä matka lyheni kuitenkin noin 50 metriin suunnitellusta koko kentän ympäri hiihdosta :). Kodassa juttelimme siitä miten odottaminen ja jonottaminen voi olla tuskallista ja saada meidät kiihtyneiksi kun emme jaksaisi odottaa. Mietimme mitä voi tehdä jotta odottaminen menisi mukavammin. Päätimme aloittaa keräämään sydämiä Sinisten tavoitetaulukkoon kun jonotustilanteet ym. sujuvat hyvin. Kun sydämiä on riittävästi tehdään jotain kivaa mitä lapset itse haluavat. Nyt he päättivät haluavansa pitää discon.
Kodassa leikimme "kävelin eilen illalla Tammerkosken sillalla"- leikkiä. Siinä jokainen kiersi kotaa sisällä ympäri ja sanottiin lorua. Lopussa kiertäjä taputti korkeintaan 12 kertaa ja muut kuuntelivat silmät kiinni taputusten määrän ja yrittivät arvata oikean vastauksen. Sitten asettelimme tulisijan pöydälle kellotaulun numerot ja jatkoimme samaa leikkiä niin että kiertäjä osoitti jotain "kellon" numeroa ja muut vastasivat paljonko kello on.
Lähdimme vielä hetkeksi sisälle saliin leikkimään ennen ruokailua.

Keskiviikkona olimme muskarilla. Aloitettiin kaikulaululla "Aaluette". Lapsille näytettiin kuvia tai sanottiin jokin arvoitus johon laulu liittyi. Ensimmäiseksi tuli laulu sisiliskosta ja sen tahdissa soitettiin hidasta ja nopeaa tahtia rytmimunilla ja triangeleilla. Sitten matkustettiin eri kulkuvälineillä, metrolla, ratikalla, autolla, junalla, polkupyörällä ja raketilla. Lopuksi tanssimme letkajenkan tahdissa, se oli aika hauskaa :)

Torstaina jäimme sisälle leikkimään ja haastattelemaan lapsia Lasten Forssa kyselyä varten. Kaikki olivat iloisia kun saivat leikkiä aamun salissa. Ulkoilemassa kävimme Pikku Wahrenin pihassa.

Perjantaina oli viimeinen luistelu- ja ringettekoulu vuoro jäähallilla. Tehtiin taas erilaisia luisteluharjoituksia. Evästauon aikana ohjaajat laittoivat jäälle erilaisia harjoittelupisteitä, joita lapset saivat käydä itsenäisesti läpi. Oli pujottelua mailan ja rinkulan kanssa, mahaliukua pienten maalien päälle asetetun mailan alitse, sokkelo isojen maalien välistä ja tietysti maalintekoa. Hauskaa oli jälleen ja luistelutaidot karttuneet rutkasti kaikilla :)

Viikko 8

Olimme hetken sisällä ennenkuin lähdimme kirjastoon. Pelattiin pelejä, askarreltiin ja jatkettiin oman lehtemme tekoa. Selasimme lehteä hieman ennen kirjastolle lähtöä. Lehteen on saatu jo monta juttua :). Kirjastossa meille oli kirjaesittely ja kaikki saivat oman lukupassin. Lukupassin tarkoitus on innostaa lukemaan. Passissa on esitelty valmiina joitain kirjoja ja kun jonkun niistä on lukenut tai kuunnellut, voi laitta rastin ruutuun sen kohdalle. Luimme kirjastossa kaksi kirjaa passissa olevista. Lukea voi tietysti mitä tahansa kirjoja ja ne voi merkitä passin takana oleville riveille, kirjan nimi ja tekijä. Olimme hetken lumikasalla laskemassa ennen ruokailua.

Tiistaina olimme pitkästä aikaa kodalla. Katsoimme aamulla ennen lähtöä päivänjärjestyksen ja luimme oman lehtemme valmiit jutut loppuun. Kodalla lapset saivat taas leikkiä ensin kun tulet kotaan saatiin sytytettyä. Juttelimme Askeleittain tunnetaidoista ja kysymyksenä oli "olenko minä kiukkuinen?". Eli tutkimme kuvaa kiukkuisesta lapsesta nyrkit tanassa ja kiukkuisella ilmeellä. Kiukun tuntee kehossaan jännityksenä lihaksissa, sydämen tykytyksenä, hengityksen kiihtymisenä, kasvojen punoituksena, meluisuutena tai hiljaisuutena. Puhuimme miten eri ihmiset osoittavat kiukkunsa eri tavalla, mutta vaikka olisi kuinka kiukkuinen niin toista ei saa satuttaa lyömällä, potkimalla, tönimällä, haukkumalla tai mitenkään loukkaamalla. Leikkiaikaa jäi vielä ennen syömään lähtöä.

Keskiviikkona meillä oli pienten solistien konsertti musiikkiopistolla. Siellä lapsisoittajat esittelivät eri soittimia meille. Soittimina oli kantele, kitara, klarinetti, poikkihuilu, piano, sello, viulu... paljon erilaisia. Konsertin jälkeen lähdimme torille lumivuorelle leikkimään. Tulimmehieman aikaisemmin sisälle lukemaan kirjan lukupassia varten.

Torstaina kävimme museolla etsimässä eläimiä. Pareittain etsittiin paperilla olevia eläimiä museon kätköistä. Samalla tutkittiin Forssan historiaa. Näimme kuvan Tehtaan koulusta alkuperäisellä paikallaan. Esillä oli myös rihvelitaulu, jossa oli vielä jonkun oppilaan kivikynällä harjoittelemat K-kirjaimet paikoillaan. Saimme syödä eväämme museon kahvihuoneessa. Sen jälkeen lähdimme Martan perheen kahvilaan nauttimaan jäätelöstä Martan syntymäpäivän kunniaksi. Pääsimme käymään leipomon ja konditoriankin puolella tutustumassa leipomon töihin. Puhuimme lasten kanssa että kondiittori on yksi monista ammateista jota voisi aikuisena tehdä ja kun lähdimme ulos, tuli postinkantaja vastaan ja lapset totesivat että tuokin on yksi ammatti.

Perjantaina Tehtaan koululla leikimme pieniä matikkaleikkejä. Istuttiin piiriin niin että edellisen selkä oli edessä. Koputettiin jokaisen selkään ensin kolme kertaa koko rinki läpi. Sitten sai itse päättää koputusmäärän ja koputettava kertoi määrän jonka tunsi. Seuraavaksi piirrettiin numero kaksi toisen selkään ja mietittiin oliko helpompi tunnistaa koputuksella vai piirtämällä. Sitten kaikille jaettiin narunpätkä jolle löytyi joltain muulta samanpituinen. Piti etsiä pari itselle jolla oli samanpituinen naru. Sitten kaikkien narut laitettiin lattialle pituusjärjestykseen. Mittasimme vielä noin puolen metrin mittaisella narulla huoneessa olevia esineitä. Omat eväät maistuivat oikein hyvin. Sählypeli alkoi eväiden syönnin jälkeen.

Hyvää hiihtolomaa kaikille!

T. Anne, Jose ja Mirka

Viikko 7

Jäimme maanantaina sisälle tekemään matikkahommia ja ystävänpäiväkortteja. Meillä oli matikkapisteitä joita kierrettiin huoneessa. Piti rakentaa mallin mukaan eri välineillä (tikuilla, muovipalikoilla), laskea yhtä monta ja merkitä numerokortilla, piirtää suurempi ja pienempi. Neliön sisään piti sovittaa kolmioita niin että sai saman neliön. Ateljeessa olikin kunnon puuhapaja ja kortteja syntyi todella paljon.

Tiistaina jatkui uimakoulu. Edistyneemmät pääsivät hyppäämään isoon altaaseen ja uida hypyn jälkeen portaille.

Keskiviikkona muskarissa laulettiin hieman ystävänpäivän teemalauluja. Avasimme äänemme kaikulaululla "Aaluette", se oli hauskaa kun ääntä korotettiin ja lopulta hiljennettiin. Ensiksi rakensimme Ystävyyden talon. Juttelimme ystävistä, millainen on hyvä ystävä ja jokainen sai kertoa kuka tai ketkä ovat omia ystäviä. Kukkudipumpum oli yksi ystävälaulu ja siinä sai kertoa mitä tykkää ystävän kanssa tehdä. Lauloimme Urpo ja Turpo laulua jossa käteltiin kavereita ja lopulta halattiin ja paijattiin. Sitten lähdimme lattialle leikkimään Ponilaulun tahdissa. Ravasimme vielä Urpon ja Turpon tahtiin hepoilla "Ihanaa ravata maailmaa".

Torstaina oli viimeinen uimakoulukerta. Taidot kasvoivat varmasti kaikilla. Saunan lauteilla juteltiin mitä on oppinut uimakoulussa. Moni oli oppinut sukeltamaan, kellumaan ja uimaan kasvot veden alla. Mukavia oli kaikki uimakerrat ja lapset osasivat hyvin huolehtia tavaroistaan ja toimia itsenäisesti.

Perjantaina meillä oli puutalkoot kodalla. Saimme kodan täyteen puita todella nopeasti kun jokainen kantoi noin kaksi sylillistä puita kotaan. Talkoitten jälkeen lähdimme karhu-puistoon syömään eväitä. Talkooeväiksi meillä oli lisäksi mehua ja keksejä. Tulimme hieman aikaisemmin sisälle tekemään piirustustehtävää.

Viikko 6

Viikko alkoi pakkasella, joka tuntui kylmältä pitkästä aikaa. Vietämme Media-viikkoa ja keskustelimmekin mitä tarkoittaa sana media. Pelit tuli ensimmäisenä ja siitä pääsimme muihinkin viestinnän välineisiin, yksinkertaisimmillaan puheviestintään. Tutustuimme pikaisesti sanomalehteen ja suunnittelimme oman lehden tekoa, johon tekisimme omia uutisiamme. Suunnitteilla on myös kirjeen kirjoitus Aikulle, jolta saimme kirjeen ennen joulua.

Tiistaina olimme uimakoulussa Vesihelmessä. Uimakouluopettajat ohjasivat lapsia kahdessa eri ryhmässä. Leikittiin hippaa, jossa ohjaaja laittoi uimapötkön isona ympyränä lapsen ympärille ja piti tehdä kuplia veden pintaan tai sukeltamalla vapautuakseen. Harjoiteltiin myös kellumista "lautan" ja uimäpötkön avulla. Uimapötköllä harjoiteltiin myös potkuja. Lopuksi meille laitettiin aaltoja ja saimme keikkiä niissä. Sitten pääsimme saunaan lämmittelemään, pukemaan ja eväitä syömään :)

Keskiviikon aloitti kirkkohetki. Pakkasta oli melko paljon ja päätimme olla menemättä metsään. Ulkoilimme hetken omalla pihalla ja menimme kirjastoon kun se aukesi. Eväät pääsimme syömään Tehtaan koulun eteiseen :). Kirjastossa saimme aikaiseksi kolme uutista tulevaan lehteemme. Tämän päivän toimittajina olivat Aapo, Jenna, Ninni N. , Valtteri ja Aarre. Muut tutkivat kirjoja ja pelasivat kirjaston padeillä.

Torstaina oli taas uimakoulun vuoro. Harjoitukset alkoivat taas hippaleikillä. Sitten harjoiteltiin selkäuintia ja kellumista. Saatiin hypätä altaassa olevalta portaalta veteen. Sitten piti hypätä niin että hyppäsi pötkö yli ja sukelsi toisen alta. Kävimme isolla altaalla ja siellä halukkaat saivat hypätä veteen ja uida portaille. Aaltokone käynnistettiin taas lopuksi ja sitten poikkesimme vieläporealtaaseen ennen saunaa.

Perjantaina jatkoimme lehtemme kirjoitusta. Lehden nimeksi äänestettiin Sinisten Sanomat :). Tänään saimme tosi monta lehtijuttua tehtyä. Lapset tuntuivat innostuvan tästä aiheesta. Urheilu-uutiset olivat suosituimpia uutisia, mutta saimme myös leikistä, eläimistä ja kolarista kertovia uutisia. Myös sääennuste löytyy lehdestämme. Saamme sen piakkoin "painoon" ja pääsette lukemaan sitä.

Viikko 5

Maanantaina suuntasimme Sortohaan metsään. Kova kiire lapsilla oli leikkimään, mutta jaksoivat hienosti keskittyä miettimään matikkatehtäviä. Laskimme yhdessä ensin pieniä yhteen- ja vähennyslaskuja alustalla kävyillä havainnollistettuna. Harjoituksen jälkeen lapsille luettiin sanallinen laskutehtävä ja sen perusteella ratkaistiin tehtävä. Tarkat korvat ja kuullun ymmärtäminen tuottivat oikeita vastauksia :).

Tiistaina olimme kodalla. Lähtö oli hyvin hidasta, mutta pääsimme lopulta perille. Lapset saivat taas leikkiä ensin että saatiin tulet kotaan kunnolla syttymään. Askeileittain tunneasioissa jatkoimme tunteiden säätelyasiaa. Olimme oppineet jo kolme rauhoittumistapaa kun tunnemme jotain voimakasta tunnetta. Tänään opimme että myös että kun alkaa tekemään ja ajattelemaan jotain muuta, niin voimakas tunne voi mennä ohi ja saada parempi mieli. Toinen keino helpottaa epämiellyttävää tunnetta on puhua mieltä painavasta asiasta jollekulle. Puheenvuoropentu kiersi kodassa jokaisen luona ja vuorollaan sai kertoa itselleen sopivimmalta tuntuvan tavan rauhoittua.

Keskiviikkona olimme muskarilla. Lauloimme ja leikimme edelliskerrasta tuttua Karusellilaulua. Saimme soittaa tahtia kapuloilla Talitintti hakkaa -laulun tahtiin. Opettelimme oikeaa otetta kapuloiden pitoon. Puhuimme tulevasta Runebergin päivästä ja kuuntelimme siihen liittyvän laulun. Ehdimme vielä leikkimään Tehtaan koulun pihaan.

Torstaina suuntasimme karhupuistoa kohti. Pysähdyimme kentälle tutumaan R- ja P- kirjaimiin. Tallasimme suuret kirjaimet kentälle marssimalla peräkkäin. Sitten kirjainpolkuja kuljettiin eri tavoilla. Viime viikolla rakentamamme lumiukot olivat kaatuneet, mutta porkkanoita löytyi hieman järsittyinä. Kiipeilimme isoilla palloilla hetken ennen kuin siirryimme karhupuistoon eväiden syöntiin ja leikkeihin.

Perjantaintain ringettekoulu oli suosittu ja kaikki innokkaina mukana, vaikka eskarilta lähtiessä ei niin innokkaita lähtijöitä ollut ;). Mukana oli kaikki luontoliikuntaryhmät. Opeteltiin liukuja, kaatumista, mahaliukuja, mentiin hippaleikkiä ja lopuksi pelattiin. Sai pelata joko ringetteä tai jääkiekkoa tai vain luistella. Lopuksi söimme eväät pukuhuoneessa, väsynyttä mutta tyytyväisen oloista väkeä oli pukuhuone täynnä.

Viikko 4

Maanantaina lähdimme uuteen metsäämme vesitornin metsään. Siellä oli oikein kivoja leikkejä :) Aiheenamme tänään oli muodot. Tutkimme muotomalleja ja pohdimme mistä niiden nimet johtuvat. Leikimme vielä oikeiden muotojen etsimistä kuulon perusteella. Paluumatkalla eskarille lapset saivat etsiä näitä muotoja ympäristöstä ja valokuvata löytämänsä muodon. Into niiden etsimiseen kasvoi niin suureksi että matkamme kesti aika kauan :D

Tiistaina kotapäivänä keskustelimme taas tunteista, voimakkaiden tunteiden säätelystä. Aihe oli koskettava, kuunneltiin todella kiinnostuneina. Yhdessä mietimme mitä voi tehdä kun alkaa kiukuttaa tai on muu voimakas tunne. Lapset keksivät että voi alkaa tekemään jotain muuta. Yhdessä mietimme että kannattaa hengittää syvään koska sydän alkaa tykyttää lujempaa ja hengitys kiihtyä kun hermostuu. Eli kannattaa hengittää syvään, alkaa laskemaan ja sanoa itselleen RAUHOITU. Päätimme yrittää käyttää näitä keinoja välttääksemme toisiin kohdistuvaa loukkaamista tai vahingoittamista. Loppuviikon keskitymme erityisesti omien tunteiden hallintaan ja palkintona lapsille olisi perjantaille lelupäivä Tehtaan koululle.

Keskiviikkona olimme luistelemassa jäähallilla. Taidot ovat karttuneet todella upeasti. Tänään harjoittelimme edistyneimpien kanssa jo vähän takaperinluistelua, kaatumista ja jarrutusta. Ehdimme vielä hetken leikkiä eskarin piippuaukion lumikasalla.

Torstaina äänestimme retkipaikan ja matka suuntautui karhupuistoon. Siellä leikittiin poliisia ja rosvoa ja avaruusleikkiä. Ennen eväiden syöntiä tehtiin muistiin liittyvä leikki. Piti muistaa neljä sanaa ja vastata niihin liittyviin kysymyksiin. Kaverilta sai pyytä apua jos tuntui vaikealta. Eväistä jäi porkkanoita syömättä ja keksimme että niistä saisimme lumiukoille neniä. Niinpä lähdimme kentälle tekemään lumiukkoja! Teimme yhden yhteisen valtavan suurenkin ukon, joka uhkasi kaatua ja kaikille tuli kiire saada paikkauslunta oikeisiin kohtiin. Pohdintaa tuli porkkanoiden kohtalosta ja joku heti keksikin että puputhan ne sitten syövät pois :)

Perjantaina Tehtaankoululla tutustuimme kirjaimiin Ä ja T. Kuunneltiin Ä-tarina ja T-tarina, joissa kaikki sanat alkoivat samalla kirjaimella. Pareittain menimme pienen kilpailun molempien kirjainten tunnistamisesta kuullun perusteella. Pari piirsi paperille lumikasan, joka esitti sanaa. Pari sai kymmenen nappia, jotka piti sijoittaa vuoren alkuun, keskelle ja loppuun. Kun kuuli annetun kirjaimen sanan alussa, keskellä tai lopussa sai ottaa yhden napin siitä kohtaa vuorta pois. Voittajapari oli se jonka paperi oli ensin tyhjä. Kaikki osasivat tunnistaa hyvin äänteitä. Ratkaisevaa oli miten pari oli nappinsa sijoitellut.
Sitten söimme eväät ja pääsimme nauttimaan oman lelun päivästä. Alkuinnostuksen jälkeen leikit alkoivat yhdistyä yhteiseksi.

Viikko 3

Viikko alkoi retkellä metsään. Vaihdoimme metsäpaikkaa vesitornilla sijaitsevaan metsään. Sieltä löytyi paljon tekemistä ja uusia juttuja. Lauloimme kaikulaulua ja toistimme kaikuna kielelle hankalia ja vähän hassujakin hokemia. Mietimme sijainteja alla, päällä, vieressä, edessä, takana sekä pitkä, lyhyt, korkea, matala. Paluumatkalla varasimme leikkiaikaa torilla olevalle isolle lumikasalle, lapset olivat pyytäneet sitä.

Tiistaina kodalla oli taas vuorossa Askeleittain tunnetaidot. Ohjelmassa alkoi uusi jakso, tunteiden säätely. Ensiksi vuorossa oli voimakkaat tunteet ja miten voimakas tunne voi olla pieni tai suuri. Erilaisista esimerkeistä jokainen sai levittää kätensä niin leveäksi miten voimakkaaksi asian koki.
Teimme "matkan" avaruuteen. Luimme kirjaa linnunradasta, maasta, kuusta, aurongosta ja planeetoista. Laitoimme "avaruusmusiikkia" soimaan, tunnelma hämärässä kodassa muuttui jännittäväksi. Avaruus on mielenkiintoinen aihe :). Kentällä oli vielä hippaleikkejä ja viestijuoksuja. Ennen lähtöä äänestimme perjantain ohjelmasta, menemmekö luistelemaan, hiihtämään vai laskemaan mäkeä. Mäenlasku voitti täysin äänin :)

Keskiviikkona oli muskaripäivä. Muskarissa aiheena oli tahti. Taputimme nopeaa, hidasta tahtia käsillä, jaloilla, kaverin kanssa. Laululeikkinä Karusellilaulu, Ystäväni tuttavani ratiritirallaa, Kaksi on paatissa soutajaa ja Lumituuli. Triangelia pääsi myös soittamaan annetussa tahdissa Lumituuli -laulussa.
Muskarin jälkeen menimme torille toivotuille lumikasoille leikkimään. Lumesta sai myös tehtyä lumilyhdyn torin penkille :)

Torstaina tutustuimme Tehtaan koululla N-kirjaimeen. Tunnustelimme äännettä suussamme, mietimme N-alkuisia sanoja ja etsimme niitä eri sanoista. Teimme tehtävän piti etsiä kaksi sanaa joissa oli samat kirjaimet esim. nalle ja nalle. Toinen tehtävä oli värittää yhtä monta junanvaunua kuin lauseessa oli sanoja.
Mietimme myös millaisia ääniä kuuluu eri paikoissa, kotona aamulla, eskarin ruokalassa, Tehtaan koululla. Valittiin mieluisin paikka äänien perusteella. Tehtaan koulu oli suosituin hiljaisuuden takia.
Piirsimme vielä vihkoihin planeettojen kuvat.

Perjantaina lähdimme sitten pulkkamäkeen Harakkamäkeen. Eskarilta lähdettäessä lapset saivat matkalla miettiä itsekseen säännöt mäenlaskuun, jotta se olisi turvallista. Perille päästyämme he saivat kertoa sääntöjä. Hyvät säännöt tulikin ja mäenlasku sujui ongelmitta. Eväät syötyämme jatkoimme matkaa vielä torin lumikasalle. Torilla kävimme myös laulamassa Revontulitanssin siellä olevalla lavalla. Harmi kun ei ollut katsojia ;)

Viikko 2

Hei,

maanantain aloitimme poikkeuksellisesti retkellä Karhupuistoon, koska meillä oli Leenan eläkejuhlat niin emme lähteneet kovin kauaksi eskarilta. Puistossa liukumäki oli kovassa käytössä :). Jokainen ryhmä esitti Leenalle jotain ja omaa esitystämme harjoittelimme vielä puistossa. Lauloimme siellä ensin kaikulaulua jossa ääni koveni ja koveni, se oli hauskaa, ja lopuksi melkein kuiskasimme sanat. Ehdimme vielä leikkimään hetken juhlien jälkeen Viidakkohuoneessa.

Tiistaina olimme taas kodalla. Lapset saivat leikkiä hetken sillä aikaa kun aikuiset saivat tulet sytytettyä kotaan. Lunta oli kentällä sen verran että sinne ehti syntyä lumiukkoja, junia ja isoja palloja. Sisällä kodassa mietimme kuinka kauan kestää yksi vuosi. Nuotiotuli esitti aurinkoa ja meillä oli mukana pallo joka kiersi tulen ympäri hitaasti aloittaen tammikuusta eteenpäin tullen uudelleen tammikuuhun. Eli yksi vuosi oli kulunut. Lauloimme kuukausilaulua ja oman syntymäkuukauden kohdalla piti nousta seisomaan. Puhuimme vielä Askeleittain tunnetaidoista ja aiheena oli tällä kertaa toisen auttaminen. Mietittiin miltä tuntuu siitä jota autetaan ja myös miltä tuntuu auttajasta. Kaikki olivat sitä mieltä että kivalta tuntuu molemmissa tilanteissa.

Eväiden syönnin jälkeen lumileikit jatkuivat. Ennen eskarille lähtöä leikimme vielä ponileikkiä, joka osoittautui oikein hauskaksi leikiksi.

Keskiviikkona oli aamulla ensiksi kirkkohetki. Sitten lähdimme ulos puistoon. Ensitöiksemme keksimme ja äänestimme huomisilla markkinoilla olevalle meidän kahvilalle nimi. Nimeksi tuli Katukahvila. Hetken leikimme puistossa ja sitten lähdimme käymään kirjastossa palauttamaan ja lainaamaan kirjoja. Kirjastolta kipitimme sisälle valmistelemaan kahvilaa. Kaikki olivat innoissaan työn touhussa. Tyhjennettiin hyllyjä, levitettiin liinoja pöytiin, asennettiin myyntitiskiä paikoilleen ja tehtiin kylttejä mm. hinnasto, kahvilan nimikyltti, tervetuloa -kyltti.

Torstaina oli Axelin Eskarin markkinat. Meillä oli markkinakahvila hoidettavana. Kaikki lapset saivat rahapussin jossa oli 10€ rahaa. Tuota rahaa sai käyttää huvipuistoon, vaatekauppaan ja kahvilaan. Rahaa sai lisää pankkiautomaatista rahapussissa olevalla pankkikortilla ja sen tunnusluvulla. Jokaisen täytyi myös tehdä kahvilassa työvuoro eli palvella asiakkaita myymällä kahvilan tuotteita, popcornia, mehua ja keksejä. Kassatyössä piti kertoa tuotteiden hinnat, laskea ne yhteen ja antaa oikeat vaihtorahat. Kahvilaa piti myös pitää siistinä lakaisemalla pudonneet popconit pois lattialta. Tapahtuma oli oikein kiva ja opettavainen.

Perjantaina ulkoilimme Tehtaan koulun pihassa ennen sisälle menoa. Ulkoiluilma oli mitä mainioin ja lapset saivat nauttia yöllä sataneesta lumesta. Tutustuimme tänään kahteen uuteen kirjaimeen U:hun ja M:ään. Kuuntelimme sanoja alkavatko ne U:lla vai eivät. Kuulostelimme miltä kuulostaa yksi U-kirjain ja miltä kun niitä on kaksi peräkkäin. Tunnustelimme M-kirjainta suussamme, mmmmm... Lisäsimme U-kirjaimen perään ja eteen jo tuttuja vokaaleita A, I ja saimme pieniä tuttuja sanoja. Harjoittelimme piirtämään U:n ja M:n.

Piirsimme myös vihkoihin suuren auringon ja pienen maan viereen. Olemme puhuneet viime viikoina auringon vaikutuksesta maahan. Viereen kirjoitettiin mallin mukaan kuukausien nimet ja ympyröitiin oma syntymäkuukausi.

Ryhmässämme aloitti lähihoitajaopiskelija Alina ja hän on seurassamme yhteensä viisi viikkoa.

Mukava viikko taas takana :)

terkuin

Anne, Mirka, Marja ja Alina

Viikko 1

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Aloitimme eskarin kevätkauden maanantaina tutustumalla aikakäsitteisiin. Sortohaan metsässä juttelimme mitä ovat vuorokauden ajat, mitä teet eri vuorokauden aikoina ja mistä tiedät että mikä vuorokaudenaika on. Mielenkiintoista pohdittavaa :)

Halukkaat saivat kertoa mitä ovat puuhailleet lomallaan. Leikkimään isoon ojaan oli kiire ja leikit sujuivat hienosti. Ojaan oli joku tehnyt risuista majan ja sen rakentamista jatkettiin. Metsään syntyi myös jääkiekkokenttä ja peli, jossa oli tiukkoja tilanteita. Mailat syntyivät kepeistä ja kiekkona oli käpy.

Tiistaina olimme kodalla. Siellä juttelimme taas tunteista. Aiheenamme oli toisesta välittäminen. Puhuimme miten voit osoittaa toiselle että välität. Esimerkkinä oli kaksi lasta joista toisen koiranpentu oli kadonnut ja hän oli siitä murheellinen. Tästä juteltuamme opimme, että toisesta välittämisen voi osoittaa menemällä hänen luokseen, halaamalla tai koskettamalla, kysymällä voinko auttaa ja kuuntelemalla toisen murheita. Eväiden syönnin jälkeen eilinen jääkiekkopeli jatkui kentällä sekä majanrakennus kodan lähellä.

Keskiviikkona oli pakkasta ja kova tuuli, niin olimme sisällä muskarin tiloissa. Siellä jatkoimme maanantain aika-asioita. Kertasimme vuorokauden aikoja. Se mistä ne johtuvat, havainnollistettiin taskulampun ja pallon avulla. Palloon oli kiinnitetty Suomi osoittamaan sijaintiamme maapallolla. Lapset hoksasivat hyvin milloin Suomessa on yö ja päivä. Hieman tutustuimme samalla kellonaikoihin, tasatunnit olivat jo todella upeasti hallussa. Kokeilimme myös miten pitkältä ajalta tuntuu yksi minuutti. Kaikki odottivat hiljaa sen kulumista, vain seinäkellon tikitys kuului :)

Ehdimme vielä tekemään matikkaväritystehtävät. Kaikki jaksoivat keskittyä vielä siihenkin ja tekivät upeita töitä. Sitten olikin aika vähän tanssia ja laulaa :). Ennen syömään lähtöä luimme hellyttävän tarinan Muffi-nimisestä koiranpennusta ja kavereiden kohtelusta.

Torstaina olimme luistelemassa punaisten ryhmän kanssa jäähallilla. Luistelut sujuvat koko ajan paremmin :). Tänään harjoiteltiin vähän pujottelua rengasradalla. Pidimme evästauon pukuhuoneessa ja sitten jatkettiin harjoituksia :). Kävelymatka hallille ja takaisin sujui todella reippaasti eikä kylmä pakkasilma ehtinyt haitata.

Oli oikein mukava uuden vuoden aloitusviikko :)

Terkuin

Anne, Mirka ja Marja

Viikko 51

Viimeisen eskariviikon aloitimme maanantaina reippailemalla jäähallille. Luisteluvuoro oli tämän vuoden viimeinen ja jo nyt oli rohkeus kasvanut ja taidotkin kehittyneet - kyllä lapset vaan ovat nopeita oppimaan! Eväät syötiin jäähallin vaihtoaitiossa, jossa pitkän vuoron aikana käytiin välillä toki myös lepäämässä, kuten asiaan kuuluu. Matkat tuntuivat tänään pitkiltä kävellä ja luistelukassit painavilta, mutta reissusta selvittiin kuitenkin hienosti takaisin Axelille ruokailemaan.

Tiistaina meillä oli pitkästä aikaa kotapäivä. Askeleittain-tuokiossa pohdittiin mitä tarkoittaa "vahingossa" ja miten toinen ei voi tietää, jos vaikka vahingossa tönäisee, jollei tätä osaa sanoa. Hienosti lapset kuvailivat mitä eroa on asioilla, jotka tapahtuvat vahingossa tai tarkoituksella. Vuoden viimeisen kotareissun kunniaksi pidimme omien eväiden herkuttelupäivän, ja herkkuja sitten riittikin omaan napaan ja vielä toisillekin jaettavaksi. Omat eväät olivat lasten mielestä huippujuttu! Tyttöjen leikit suuntasivat tällä kertaa kentälle ja pojilla oli itse rakennettu lentokone, jolla lennettiin nopeasti ja kauas :)

Keskiviikko, viimeinen eskaripäivä, alkoi muskarituokiolla yhdessä Keltaisten ja Kehrien kanssa. Puolet ryhmästä lähti ensin musisoimaan joululaulujen merkeissä ja puolet jäi tekemään omaa pärekylttiä, ja vaihdon jälkeen tietysti toisin päin. Kylteistä tuli oikein kauniita ja hienoja. Ennen lounasta ehdimme vielä pelailla erilaisia lauta- ja korttipelejä sekä leikkiä yhdessä.

Mukavaa ja rauhallista joululomaa jokaiseen kotiin ja iloa uuteen vuoteen!
toi vottavat Mirva, Anne & Mirka

Viikko 50

Maanantaina starttasimme heti aamusta koko Axelin eskarin voimin kohti kirkkoa joulujuhlaharjoituksiin. Harjoitukset sujuivat hyvin ja hiukan taisi esiintyminen jo jännittääkin, vaikka yleisönä olikin vain omia eskarikavereita ja tuttuja aikuisia. Huomasimme, että ääntä pitää käyttää reippaasti isossa tilassa. Harjoitusten jälkeen ulkoilimme ja evästelimme Kirkkopuistossa, josta suuntasimme takaisin Axeliin.

Tiistaina aamu alkoi Lucia-neitojen kulkuetta ja lauluja ihastellen. Olimme koko eskarin voimin kerääntyneet saliin kuuntelemaan Lucian tarinaa. Kulkue oli vaikuttava ja yleisö seurasi esitystä hipihiljaa kiinnostuneina. Lucia-neitojen käynnin jälkeen lähdimme Keltaisten ryhmän kanssa Tehtaankoululle pipareita leipomaan. Jokainen lapsi sai kaulia oman taikinansa ja valita haluamiaan muotteja, joilla tehdä pipareita. Leipominen sujui hienosti ja omat piparit sai päivän päätteeksi viedä kotiin maisteltaviksi.

Keskiviikkona olimme Keltaisten kanssa läheisellä kentällä liikkumassa ja pelaamassa jalkapalloa. Lapset jaettiin kahteen ryhmään, jossa ensin menimme viestikisoja erilaisin liikkumistyylein kuten hiipien, juosten, laukaten jne... Kisojen jälkeen siirryttiin jalkapallon pariin. Kahdella kentällisellä pelattiin, jolloin toinen kenttä pelasi ja toinen sai huilitauon ja sitten vaihdettiin. Pelit sujuivat mainiosti ja evästelyn jälkeen kävimme vielä Keskuspuistossa leikkimässä. Illan joulujuhlaa viriteltiin jo päivän mittaan ja kaikki esitykset sujuivat oikein mallikkaasti. Juhla oli hieno kokonaisuus, jonka kruunasi lasten mahtavat omannäköisensä esitykset - kiitos kaikille!

Torstaina suuntasimme metsään. Perille päästyämme mietimme viikonpäiviä, päivämääriä ja eilen, tänään sekä huomenna -käsitteitä. Metsän maille oli yön aikana ilmestynyt ohuen ohut valkoinen peite, mutta kirjainten ja omien nimien kertaamisessa oli kuitenkin tarpeen käyttää käpyjä ja oksia, koska oksilla maahan kirjoittaminen ei vielä onnistunut. Kovin keskittynyttä oli oman nimen parissa ahertaminen ja hienot erilaiset nimiteokset ikuistettiin kuvaamalla.

Perjantaina aamutuimaan oli vuorossa Axelin eskarilaisten joulukirkko. Kuulimme ensimmäisestä joulusta ja pääsimme laulamaan kaikille tuttuja joululauluja. Kirkonrotta oli hienon esityksen odotetuin hahmo ja se pääsikin kertomaan myös omista kommelluksistaan. Kirkon jälkeen jäimme leikkimään, evästelemään ja ulkoilemaan Kirkkopuistoon ja ulkoilun päätteeksi menimme vielä Tehtaankoululle. Tehtaankoululla meillä oli tuokio, jossa pohdimme hyviä käytöstapoja ja miten niiden noudattaminen näkyy ihan jokapäiväisessä arjessamme. Laitoimme myös liikettä niveliin jäljitellen erilaisten eläinten liikkumistapoja - kuuma tuli ja hauskaa oli!

Mukavaa viikonloppua,
toivottavat Mirva, Anne ja Mirka

Viikko 49

Maanantaina päivä alkoi Sirpan pitämällä itsenäisyyspäivän tuokiolla. Pääsimme laulamaan Maamme-laulun ja leikkimään monta mukavaa laululeikkiä sekä miettimään Suomeen ja suomalaisuuteen liittyviä asioita. Tuokion jälkeen suuntasimmekin jo reippaasti kohti jäähallia ja pitkää jäävuoroa. Ensimmäinen luistelukerta meni mainiosti, osalla lapsista oli vauhtia jo nyt hurjasti ja osa lapsista totutteli luistinten terillä tasapainoiluun tuolin tai tuen avulla. Paluumatka eteni eväistä saadun energian vauhdittamana.

Tiistaina juhlimme kukin tahoillamme Suomen itsenäisyyspäivää.

Keskiviikkona lähdimme heti aamusta Talsoilan metsään. Matkalla yritimme pysyä pystyssä parhaan taitomme mukaan ja perille liukasteltuamme juttelimme vielä siitä miten itse kukin oli itsenäisyyspäivää viettänyt ja juhlinut. Hienosti lapset osasivat kertoa Suomen 99-vuotissynttäreistä ja erilaisista tavoista juhlistaa kotimaata. Metsässä leikkeinä tällä kertaa olivat mm. Voice of Finland, majanrakennus ja kotileikki. Eväshetken jälkeen harjoittelimme metsässä joulujuhlaesitystä, joka alkaa sujua oikein mallikkaasti. Yleisökin pääsee näkemään esityksen jo ensi viikon keskiviikkona.

Torstaina aloitimme päivän Kehrien tilassa. Aamulla useampi lapsista oli tehnyt saman säähavainnon kuin me aikuisetkin, ulkona oli superliukasta. Pohdimmekin pitkään turvallisuutta ja kypäröiden käyttöä, mikä todettiin tarpeelliseksi niin luistellessa kuin vaikkapa mönkijällä tai pyörällä ajaessa. Totesimme myös yhteistuumin, että turvallinen liikenteessä kulkeminen edellyttää tarkkaavaisuutta sekä liikennesääntöjen ja -merkkien noudattamista. Matkalla jäähalliin bongasimme talviturkkisen oravan ja monen monta puomia limboamista odottaen. Luistelu sujui mallikkaasti juuri jäädytetyllä jäällä ja jokainen rohkaistui luistimille ainakin hetkeksi jo ilman tukea.

Perjantaina Tehtaankoululla mietimme Askeleittain -ohjelman kautta tunteiden muuttumista, samanlaisuutta ja erilaisuutta. Esimerkkinä oli jonkin taidon oppiminen ja sen tuottama onnistumisen elämys. Ensin vaikka pyörällä ajaminen ilman apupyöriä voi olla ikävää, kun saattaa kaatua - mutta kun taidon oppii, voi tunnekokemus muuttua päinvastaiseksi. Sama asia voi myös herättää eri ihmisissä erilaisia tunteita. Toisen mielestä puissa kiipeily voi olla hauskaa puuhaa, kun taas toisia moinen saattaa jännittää tai pelottaa. Kaikilla on joka tapauksessa oikeus tuntea juuri sellaisia tunteita kuin tuntee. Liikettä saimme niveliin noppapelin avulla. Jokainen sai heittää isoa pehmonoppaa, jonka jälkeen etsittiin tilasta oikea numero ja tehtiin nopan silmäluvun mukainen määrä hyppyjä. Lukujonoista lapset tunnistivat suurempi kuin ja pienempi kuin -käsitteitä. Viimeistelimme myös joulujuhlaesitystä maanantain kenraalia ja keskiviikon juhlaa varten.

Tällä viikolla olemme päivittäin miettineet mikä päivä tänään on, entä mikä päivä oli eilen ja mikä huomenna. Näin joulukuussa lapset ovat yleensä hyvin tietoisia myös siitä mikä päivämäärä kulloinkin on - mikähän tähän mahtaa olla syynä...? ;) Viikko oli täynnä erilaista touhua ja nyt on aika levätä, rentouttavaa viikonloppua kaikille!

terkuin Mirva, Anne ja Mirka

Viikko 48

Maanantaina olimme sisällä ja teimme koodausjuttuja kahdessa ryhmässä. Koodasimme Beebotilla reittejä alustalta oikeisiin paikkoihin. Toiset saivat leikkiä salissa sillä välin.

Tiistaina matkasimme jälleen kodalle. Ensimmäiseksi laitettiin tulet kotaan ja nuotion lämmittäessä kotaa lapset etsivät jokainen itselleen oman pitkän kepin ja veistelivät siihen terävän kärjen. Vietimme Aikun läksiäisiä kodalla jo tiistaina. Meillä oli Aikulle pieni muistaminen ja kortti sekä lauluesitys. Aikku oli tuonut vaahtokarkkeja niitä paistoimme veistellyillä tikuilla. Ja herkuttelimme :)

Keskiviikkona olimme sitten metsässä ja leikimme ja vietimme mukavaa yhdessäoloa.

Torstaina meillä oli mahdollisuus jäädä sisälle saliin. Päätimme maalata talviset maisemat. Syksyllä jo tutustuimme eri puulajeihin ja joku aikaa sitten tutkimme eläinten jättämiä jälkiä lumeen. Nyt sitten laveerasimme taustan siniseksi, leikkasimme sanomalehdestä kapeita tekstisoiroja koivun rungoiksi, piirsimme väriliidulla siihen oksat. Lopuksi jokainen sai etsiä eläinten jälkiä esittelevästä kirjasta jäljet jotka halusi piirtää kuvaan. Jotkut halusivat piirtää useampia eläinten jälkiä ja jonkun teoksesta löytyy myös tonttuja kurkkimassa koivujen takaa.
Ryhmäämme liittyi uusi opettaja, Mirva Viitamäki, lapset ottivat hyvin hänet vastaan :)

Perjantaina olimme Tehtaankoululla. Aiheenamme oli tunnekasvastus Askeleitttain ohjelman mukaan. Käsittelimme ensin tunteet hämmästynyt, pelokas ja inhottava. Sen jälkeen mietimme miten voimme tuntea eri tunteet kehossamme. Esimerkkitunteena oli huolestunut (esimerkkinä oli tilanne jossa lapsi oli jäänyt päiväkodissa viimeiseksi, kun kaikki muut oli haettu). Lapsi tunsi huolestumisen tunteen kehossaan vatsakipuna, sydämen kiihtyneenä tykytyksenä, ajatusten pyörimisenä vain huolestuttavan asian ympärillä. Aiemmin olemme oppineet että voimme nähdä miltä kaverista tuntuu katsomalla hänen kasvojaan ja nyt opimme miten tunteet voivat tuntua omassa kehossamme eikä meidän tarvitse mennä peilin eteen katsomaan omaa ilmettämme tietääksemme miltä minusta tuntuu. Lapset saivat kertoa tilanteita jossa ovat tunteneet näitä tunteita. Sitten söimme eväät, leikimme Maa-Meri-Laiva leikkiä ja harjoittelimme joulujuhlaesitystämme. Sitten pihaan leikkimään! Ulkona pidettiin monet juoksukilpailut :)

terkuin

Aikku, Anne, Mirka ja Mirva

Viikko 47

Hei,

Maanantaina reippailimme Sortohaan metsään. Siellä kävimme aluksi läpi viikonlopun kuulumisia pareittain keskustellen. Tärkeää oli keskittyä kuuntelemaan kaverin tarinaa. Aika hyvin lapset muistivat kaverin kuulumisia, kun niitä yhdessä käytiin läpi. Maanantaina oli myös viikon apuopettajien
äänestys, se tuntuu olevan kovin tärkeää lapsille. Loppuajan reippaat eskarilaiset leikkivät ojassa, jossa olikin mukavasti kuraa ja vettä.

Tiistaina aloitimme aamun koko eskarin yhteisellä joulujuhlan laulujen harjoituksella. Päästyämme kodalle leikimme "yksi pari uunista ulos" leikkiä, jossa oli aika monta sääntöä muistettavaksi. Hyvin lapset ymmärsivät jutun juonen ja monta paria pääsi juoksemaan uudelleen ja uudelleen. Lapset tuntuivat tykkäävän kovasti! Anne laittoi tulen kodalle ja mietimme yhdessä vähän vuoden lopun tulevia juttuja :)

Keskiviikkona oli muskaripäivä. Keltaisten Kirsi laulatti lapsia talvisilla lauluilla. Monta jo ennestään tuttua laulua ja leikkiä oli ja jokainen oppi myös ainakin yhden uuden. Ensin lapsi pääsi nostamaan piposta yhden kuvan, jonka hän kuvaili muille (alias peli tyylisesti). Kun kuva arvattiin, yritettiin se yhdistää johonkin lauluun. Jollei laulua keksitty, niin aikuinen hyräili laulun melodiaa ja lapset saivat kuunnella ja arvata mikä laulu on kyseessä. Kun oikea laulu löytyi, se sitten laulettiin ja leikittiin. Laulut liittyivät talveen, lumeen, pakkaseen jne... Lapset olivat oikein innolla mukana kaikissa lauluissa ja leikeissä. Oli oikein ilo kuunnella!

Torstaina olimme sisällä ja teimme kaikennäköistä kivaa. Kertailimme numeroita 1-5 kynätehtävän avulla. Numero viisi oli vielä monelle hankala tehdä. Muistutimme, että eskarissa ei tarvitse vielä osata, vaan täällä harjoitellaan vasta eikä heti voi kaikkea osatakaan. Harjoittelimme myös tulevaa joulujuhla esitystä, lapset ovat itse äänestäneet esitettävän laulun :)

Perjantaina oli kauan odotettu pikkujoulupäivä. Aamu alkoi yhteisellä hetkellä salissa, johon saapui myös joulupukki! Lapset olivat innoissaan ja monta kysymystä oli valmiiksi jo joulupukille mietittynä. Tämän jälkeen jakaannuimme pienempiin ryhmiin ja lapset kiersivät yhteensä kuusi eri jouluaiheista pistettä. Lapset pääsivät mm. tanssimaan tonttujumppaa, kokeilemaan satuhierontaa ja katsomaan jouluaiheista teatteriesitystä. Hulinaa riitti ja kaikilla tuntui olevan mukavaa!

Viikko hujahti taas nopeasti ohi ja kohta ollaankin jo joulukuun puolella :)

Terveisin Annamaria, Anne ja Mirka


Viikko 46

Moi kotiväki,

Viikon aiheina meillä oli yhteiset sääntöleikit (niiden leikkiminen, oman vuoron odottaminen, toisen huomioiminen jne.) sekä luonnosta löytyvien eläinten jälkien etsiminen ja löytäminen. Ehdimme myös ennen lumien sulamista tehdä lumiukkoja ja Tehtaankoululla hienoja lumihiutaleita. Jo opeteltuja kirjaimia kertailimme myös ja hienosti tuntuvat lapset niitä muistavan.

Maanantaina suuntasimme Talsoilan metsään, jossa aloitimme viikonpäivän ja kuukauden miettimisellä. Tämän jälkeen leikimme "seuraa johtajaa": jokainen sai johdattaa vuorollaan muita ryhmäläisiä ja muiden piti matkia johtajaa. Haasteena oli piti ryhmä koossa ja se, että viimeinenkin tekee samanlailla kuin johtaja. Loppuajan lapset leikkivät talvisessa metsässä ja eväitäkin ehdittiin maistella. Osa lapsista oli perjantaina päättänyt pitää muille ryhmäläisille konsertin eskaripäivän jälkeen ja sitä myös metsässä ahkerasti mietittiin ja harjoiteltiin. Lopuksi Annamaria ilmoitti tämän viikon kaksi apuopettajaa, joita ryhmäläiset saavat äänestää joka viikko. Tämä idea lähti itse lapsilta! Niinpä joka viikko eri apuopet toimivat aikuisten apuna esimerkiksi jonon muodostamisessa ja lasten laskemisessa jne.

Tiistai alkoi pienellä kirkkohetkellä, jonka jälkeen reippailimme kodalle. Perille päästyämme Anne laitoin heti tulen ja lapset saivat hetken leikkiä. Eväiden syönnin jälkeen aloitimme jännän eläinten jälkien etsinnän. Kun lunta oli vielä maassa, jäljet näkyivät hyvin ja löysimme jopa hiiren pesän! Lapset kiertelivät metsässä yksin/pienessä ryhmässä ja etsivät innolla kaikkea mikä voisi viitata siihen, että joku eläin on tästä kulkenut. Lapset löysivät mm. jälkiä, jätöksiä sekä syömäjätteitä eli oravan syömiä käpyjä. Yhdessä sitten mietimme, mikä eläin on kyseessä. Ainakin pupun, koiran ja hiiren jälkiä näkyi.

Keskiviikkona oli metsäpäivä, mutta pysähdyimme matkalla tekemään lumiukkoja. Lopulta lapset tekivät hienosti yhdessä kokonaisen lumiperheen, johon kuului ainakin äiti, isä, lapsia, koira, kissa ja pupu. Työ oli sen verran rankkaa, että metsään päästyämme söimme heti eväät ja istuimme hetken. Vapaan leikin jälkeen päivän sääntöleikki yhdisteli matematiikkaa, ryhmätyötaitoja ja taidetta. Lapsien tehtävänä oli jakaantua näytettyjen numeroiden mukaan ryhmiin (esim. 2, 3 ja 5) ja muodostaa "patsas". Patsasleikki oli myös lasten oma toiveleikki ja siinä kukin ryhmäläinen ottaa jonkun asennon ja yhdessä ryhmästä muodostuu patsas. Hienoja patsaita syntyi, kunhan oli ensin päästy yksimielisyyteen, miten ryhmät muodostetaan :)

Torstaina jäimme tekemään sisähommia, kun Kehrät lainasivat meille tilaansa. Aika vähän olemme sisällä ja tuntuikin, että lapset tykkäsivät kovasti pienestä vaihtelusta ja meillä oli oikein mukava päivä! Teimme tehtävän eläimiin liittyen, missä mietittiin onko esim. karhulla karvapeite vai höyhenet ja montako jalkaa sillä onkaan. Kertailimme myös jo opittuja kirjaimia. Lapset innostuivat piirtämään urakalla hienoja piirrustuksia, joita Annamaria esitteli koko ryhmälle. Halutessaan lapset saivat itse esitellä teoksensa. Söimme myös eväitä ja juttelimme niitä näitä. Loppuun otimme pienen rentoutumishetken, jossa lapset pareittain silittelivät toisiaan Revontulitanssin ja Loppuleija laulujen aikana. Meistä aikuisista oli ihana huomata, miten jokainen lapsi tykkäsi ja rentoutui toisen silityksestä. Tätä toteutamme ehdottomasti lisää!

Perjantaina ulkoilimme aluksi, minkä jälkeen saattelimme kuraisen joukon Tehtaankoululle. Aluksi jokainen sai vuorollaan kertoa, mitä aikoo viikonloppuna tehdä. Meillä on puhelias ja sosiaalinen ryhmä ja melko hyvin jokainen osaa ilmaista itseään ja ajatuksiaan. Toisten kuuntelua harjoittelemme aktiviisesti. Päivän leikkeinä oli sähkötys ja karhu nukkuu. Sähkötysleikki vaati pientä keskittymistä siihen, että jokainen on hiljaa ja puristaa eteenpäin, kun sähkö tuntuu kädessä. Karhu nukkuu olikin vähän riehakkaampi leikki :) Lopuksi kokoonnuimme pöydän ääreen, missä lapset tekivät saksien avulla monta hienoa talvista lumihiutaletta. Osalle hiutaleiden leikkaaminen oli ihan uusi juttu, kun toiset taas olivat harjoitelleet jo aiemmin. Hienosti lapset ymmärsivät, mistä kohtaa kannattaa leikata ja aivan huikeita teoksia syntyikin. Lapset innostuivat niin, että meinasimme myöhästyä ruokailusta.

Sinisten ryhmällä oli oikein mukava viikko ja monia touhuja puuhailtiin. Joka päivä leikkien ja touhujen lomassa muistuttelemme lapsia tietyistä säännöistä ja tavoista, joita meillä eskarissa on. Kaverin kohtelu, riitojen ratkaisu puhumalla ja aikuisen kuuntelu ovat jokaviikkoisia aiheita. Myös esimerkiksi reippaasti pukeminen ja toimiminen ovat tärkeitä harjoiteltavia asioita. Muistutamme, että nämä säännöt ja tavat tekevät jokaisen päivästä mukavamman ja siihen on hyvä syy, miksi niitä on. Ryhmässä toimiminen on tärkeä taito, jota harjoitellaan elämän varrella koko ajan.

Mukavaa viikonloppua koteihin!

Terveisin Annamaria, Anne ja Mirka

Viikon 45 eskaripuuhia

Heippa,

Syksy on mennyt vauhdilla ja tällä viikolla saimme todeta, että taas se talvi yllätti :) Lunta satoi koko viikon ja lämpimät talvivaatteet sai nyt viimeistään kaivaa esiin.

Maanantaina suuntasimme kohti Talsoilan metsää. Puhuimme vähän pajaviikosta, mitä kaikkea uutta tuli tehtyä ja kokeiltua. Kauaa emme viitsineet paikallaan istua, vaan aloimme heti harjoitella viikon kirjainta S:ää. Lapset tekivät hienoja S-kirjaimia luonnon jutuista ja lumeenkin pystyi jo piirtämään. Loppuajan lapset leikkivät ja eväitäkin ehdittiin maistella. Lähdimme hiukan aiemmin eskarille päin, kun moni valitteli kylmää oloa ja aikuisillakin oli vähän vilu.

Tiistaina pääsimme kodalle, johon teimme tulen! Leivät lämmitettiin hiilloksen päällä ja tuli lämmitti muutenkin mukavasti. Päivän eskaripuuhana oli rakentaa ryhmässä/pareittain/yksin metsäneläimille koti tulevaa talvea varten. Tämä oli meidän yhden ryhmäläisen hieno toive ja nyt se päästiin toteuttamaan, kun viimeisimmätkin talviunta nukkuvat eläimet valmistautuvat unten maille. Aluksi pohdimme, että mitkä eläimet nukkuvat talviunta ja mitkä eivät ja miksi?! Annamaria oli tehnyt kolmea eläintä kuvaavat tekstit ja lasten piti arvata mistä eläimestä on kyse. Monta kättä nousi pystyyn ja eläimet tunnistettiin hienosti. Samalla puhuimme vähän talviunen, talvihorroksen ja kylmänhorroksen eroista. Loppuajan lapset tekivät innokkaasti koteja mm. karhulle, siilille ja linnulle. Kaikilla tuntui olevan hauskaa ja oli hieno huomata, miten kaveria autettiin ja ryhmätyö sujui mallikkaasti!

Keskiviikkona oli muskaripäivä. Oli Sinisten aikuisten vuoro pitää muskari. Muskarissa mietimme vähän rytmin ja temmon vaihtelua eri lauluissa. Lapset tanssivat, lauloivat ja liikkuivat innoissaan. Lapset pääsivät myös kokeilemaan eri soittimia mm. rumpua, rytmikapuloita ja kulkusia. Loppurentoutuksessa lapset saivat lepäillä rauhassa leikkivarjon alla ja kuunnella Revontulitanssia. Ulkoilun jälkeen vietimme hetken salissa, jossa keskustelimme lisää pajaviikosta ja siitä, millaista on olla ryhmän jäsen ja millainen on kiva kaveri. Lasten välille tulee välillä kinoja, joita aikuisten avulla käydään läpi. On hyvä puhua siitä, miten riitoja kannattaa selvittää ja miten mukava kaveri toimii. Puhuimme myös siitä, mitä me aikuiset oikein teemme eli mitkä ovat meidän tehtäviämme eskarissa. Lapset tiesivät hyvin aikuisten tehtäviä ja yksi ryhmäläinen totesi hienosti, että "teidän tehtävä on pitää meistä hyvää huolta". Niinpä, sehän se tärkein tehtävä onkin :)

Torstaina oli kauan odotettu valokuvauspäivä. Meidän piti lähteä ulos odottelemaan kuvausvuoroamme, mutta monen hiukset oli niin hienosti laitettu, että päätimme jäädä sisälle Kehrien huoneeseen leikkimään ja tekemään S-kirjaimesta kynätehtäviä. Kuuntelimme myös musiikkia ja lapset innostuivat tanssimaan ja laulamaan. Valokuvaus meni hienosti: jokainen meni kuvaajan eteen rohkeasti ja hienoja hymyjä kuviin saatiin varmasti!

Perjantaina oli Tehtaankoulun päivä ja lapset askartelivat innoissaan isille jotain pientä yllätystä :) Tosi upeita kortteja lapset tekivät. Työstimme myös videoita viimeiseen asti ja mielestämme niistä tuli hienoja. Jokainen lapsi sai katsoa oman videonsa ja sanoa mielipiteensä millainen lopputulos oli. Toivottavasti siellä kotona pidettiin videosta ja mahdollisimman moni isä tai lapselle tärkeä mieshenkilö pääsee torstain tulevaan isäiltaan.

Mukava, leikintäyteinen ja opettavainen eskariviikko taas takana :) Kuvia viikosta löytyy kuvakansiosta.

Talvisin terveisin Annamaria, Anne ja Mirka

Eskarin touhuja

Viikko 43

Tekijä: Anne Lanu
Heippa kotiväki!

Viikko 42 lomailtiin eskarin touhuista, mutta viikolla 43 aloitettiin eskarihommat taas täydellä tohinalla. Kun pääsimme Sortohaan metsäpaikalle, kävimme läpi jokaisen syyslomakuulumisia. Paljon olivat lapset erilaisia leikkejä leikkineet ja käyneet eri paikoissa. Osalla oli taas ollut vähän rennompi viikko päiväkodissa.

Viikon teemana oli tällä kertaa "Minun aistini" ja aluksi mietimmekin, että mitä ihmettä ne aistit oikein tarkoittavat?! Näköaisti ja kuuloaisti muistuivat nopeasti mieleen ja pienen miettimisen jälkeen myös hajuaisti, tuntoaisti ja makuaisti, jota joku taisi nimittää syömisaistiksi :) Kuuloaistia virittelimme "rikkinäinen puhelin" leikillä, jossa useimmiten viesti matkan aikana muuttuu. Ja niin muuttui tälläkin kertaa. Tehtävässä tarvittiin keskittymistä kuunteluun, mikä onkin tärkeä taito eskarin aikana. Aika hyvin lapset jaksoivat keskittyä, vaikka välillä viestiä kuiskittiin moneen kertaan. Leikkien ja eväiden syönnin jälkeen pohdimme tuntoaistia, kun lapset keräsivät metsästä mm. jotain kovaa ja pehmeää sekä sileää ja piikikästä. Olemme keskustelleet lasten kanssa siitä, miten meistä jokainen on erilainen ja ihana omana itsenään. Nyt mietimme sitä, miten myös aistit voivat olla erilaisia jokaisella. Löysimme eroavaisuuksia heti esimerkiksi makuaistin kautta. Ja totesimme, että se on ihan ok tykätä eri asioista.

Tiistaina jatkoimme aistiharjoituksia kodalla, kun lapset saivat haistella, tunnustella ja lopuksi maistella erilaisia ruokaan liittyviä asioita silmät kiinni. Lapset tunnistivat hienosti kanelin, hunajan ja jopa kuivatun mintun. Tunnustelutehtävässä kuului muutaman suusta "yäk", kun kohdalle osui keitetyn spagetin tunnustelu. Lopuksi maistelussa maisteltiin rusinaa, jonka jokainen heti tunnisti. Osa tykkäsi, osa taas ei ollenkaan. Me aikuiset kehuimme kovasti lapsia tehtävän teon jälkeen: tosi upeasti lapset jaksoivat keskittyä ja odottaa omaan vuoroaan. Taisi olla mukava tehtävä :) Lopun ajan lapset leikkivät innoissaan syksyisessä metsässä. Osan kanssa menimme myös keppiviestiä.

Keskiviikkona oli muskaripäivä, jossa kuuloaistimme saivat hyvää harjoitusta. Tämän viikon muskarihetken piti Kehrien opettaja Tiina. Tällä kertaa harjoiteltiin rytmiin liittyviä asioita. Soittimiksi lapset saivat talouspaperihylsyt, joilla syntyi hienon kuuloisia ääniä. Laulujen ja soittamisen lisäksi harjoiteltiin vähän kaverin kanssa toimimista. Kovasti sinisten lapset tykkäävät musiikkijutuista! Kahden viikon päästä on sinisten aikuisten vuoro pitää muskari, mitähän kivaa ja jännää me keksitään :)

Torstaina aloitimme aamun Tehtaankoulun pihalta ja olikin kunnon vesikeli. Lapset keksivät hienoja vesileikkejä, joista syntyi mutakakkuja, mutavellia ja muuta sellaista. Lapset olivat ennätyskuraisia, kun lähdimme sisälle päin. Ennen ruokailua vietimme hetken sisällä ja leikimme muutaman leikin viikon teeman mukaisesti. Ensimmäissä leikissä "pompelipossassa" yksi lapsi peitettiin viltillä ja muiden piti keksiä, kuka joukosta puuttuu. Toisessa leikissä tunnusteltiin toista silmät sidottuina. Molemmat leikit sujuivat hyvin ja aina lopulta lapset keksivät kuka viltin alla on tai ketä tunnustellaan. Menimme myös yhden lapsen toiveesta "kannustuspiirin", jossa jokainen juoksee rinkiä ympäri ja muut kannustavat hänen nimeään huutaen. Vaikka ryhmäläisten välille syntyy välillä nahinaa ja riitaa, hienosti lapset myös kannustavat, tsemppaavat ja auttavat kaveria tarpeen tullen.

Perjantaina aloitimme päivän sisähommilla ja lapset tekivät itselleen omat eskarikansiot. Tehtyjä tehtäviä ja papereita on kertynyt syksyn aikana jo iso kasa ja päätimme koota jokaiselle ne omaan kansioon. Tehtävä sisälsi leikkaamista, liimaamista, kirjoittamista, narujen kieritystä ja rusetin solmimista. Etenkin lapset tykkäsivät narujen pyörittämisestä ja rusettisolmun harjoittelusta. Hienoja rusetteja syntyi: jokainen teki rusetin joko itse tai aikuisen avustuksella. Eväiden syönnin jälkeen ehdimme vielä päiväkodin puistoon hetkeksi purkamaan energiaa ja haukkaamaan happea.

Kaiken kaikkiaan oli mukava ja hauska viikko aistien parissa. Meillä on innokas ja energinen sinisten eskariryhmä, jonka kanssa on mukava tehdä ja harjoitella erilaisia juttuja :)

Ensi viikolla alkaa kauan odotettu pajaviikko, jonka aikana lapset pääsevät viiteen eri pajaan kokeilemaan ja tekemään eri asioita mm. askartelun, liikunnan, työkalujen ja draaman parissa!

Terveisin Annamaria, Anne ja Mirka

Viikko 41

Tekijä: Anne Lanu
Moikka!

Viikko 41 oli paljon erilaisia touhuja täynnä. Maanantaina reippailimme Sortohaan metsään, jossa aluksi kävimme parin kanssa viikonlopun kuulumisia läpi. Mukana oli myös oma puheenvuoropentumme, jonka avulla lapset tietävät kenen vuoro on puhua. Pentu on pieni ja suloinen pehmolelu, joka käy välillä myös nuuhkimassa jokaista lasta vuorotellen :) Sortohaan metsässä riittää leikkipaikkoja, mutta ylivoimaisesti suosituin paikka on ojan luona. Oja olikin melko märkä ja kurainen: monen kengät ja housut saivatkin hienon mutakuorrutuksen päälleen reissun aikana. Me aikuiset annoimme lasten leikkiä pitkään, vain eväitä käytiin välillä syömässä.

Tiistaina oli kotapäivä, jossa pohdimme vähän, mitä tarkoittaa elollinen ja eloton luonto. Lapset keräsivät innoissaan kahdessa ryhmässä luonnon aarteita munakennoihin, jotka on nimetty "Sinisten luontoboxeiksi". Käytämme kennoja varmaan myöhemminkin hyväksemme erilaisissa luontotehtävissä. Kennoihin kerättiin kiviä, soraa, keppejä ja lehtiä. Näitä sitten yhdessä tarkasteltiin ja mietittiin, mitkä kuuluvat elolliseen ja elottomaan luontoon. Mietimme usein tehtäviä suunniteltaessa, että lapset saavat itse tehdä ja kokeilla: se on lapsista mukavaa ja he jaksavat paremmin keskittyä. Päivästä on lisää kuvia kuvakansiossa.

Keskiviikkona meillä oli muskaripäivä ja pääsimme tällä kertaa kuuntelemaan musiikkiopistolle pienten solistien konserttia. Lapset näkivät ja kuulivat paljon erilaisia soittimia. Kävimme myös kirjastossa palauttamassa edellisiä lainakirjoja ja lainaamassa uusia. Loppuajan leikimme ulkona.

Torstaina olikin jännittävä päivä, kun suuntasimme urheilukentälle luonto ja liikuntaryhmien yhteiseen liikuntatapahtumaan. Lämmittelimme hiukan alkujumpan tahtiin ja jakaannuimme ryhmiin, joissa oli sekaisin lapsia kaikista eri ryhmistä. Saimme kokeilla mm. turbokeihäänheittoa, kuulantyöntöä, aitajuoksua, jalkapalloa, pituushyppyä ja aitajuoksua. Innoissaan lapset kokeilivat kaikkea ja tarinaa tapahtumasta riitti loppupäiväksi. Tapahtumasta on kuvia kuvakansiossa: meitä olikin aika suuri joukko paikalla, kuten kuvista näkee :)

Perjantaina oli Tehtaankoulun päivä. Harjoittelimme I kirjainta kynätehtävien avulla. Salin puolella lapset tekivät ryhmissä omista vartaloistaan jo läpikäytyjä kirjaimia. Ryhmätyötä tarvittiin varsinkin E kirjaimen tekoon, johon osallistui koko ryhmä! Eväiden syönnin jälkeen Annamaria luki kirjan "Ninni uskaltaa", jossa teemoina olivat kaveruus, kiusaaminen ja sen ehkäisy sekä omien vahvuuksien löytäminen. Kirjan innoittamana lapset leikkasivat itselleen pahvista sydämen, johon kirjattiin ja piirrettiin omia vahvuuksia. Tarkoituksena on, että vahvuuksia löytyy lisää sekä itsestä että kavereista syksyn ja talven mittaan.

Mukava ja leikintäyteinen viikko Sinisillä taas takana!

Käykäähän vanhemmat kurkkimassa lapsenne kasvunkansioita: sieltä löytyy lapsen ottama "Minun syksyni" kuva, jossa on jokaisen itse nappaama kuva syksyn ihmeistä :)

Syysloma terveisin Annamaria, Anne ja Mirka

Viikko 40

Tekijä: Anne Lanu
Heippa,

Maanantai aamuna lähdimme kohti Talsoilan metsää ja huomasimme, miten sää oli muuttunut viime viikkoa kylmemmäksi. Lapset tarkenivat hyvin liikkuessaan, mutta aikuisille meinasi tulla välillä vilu. Viikon aluksi kävimme nimiä läpi niin, että jokainen etsi oman nimensä viltin päältä. Etsimme nimistä viime viikolla oppimaamme A-kirjainta: hienosti lapset jo osasivat kertoa löytyykö omasta nimestä A-kirjainta ja mistä kohtaa. Viikonlopun kuulumisia kävimme parin kanssa läpi. Molemmat saivat vuorollaan kertoa toiselle, mitä oli tehnyt ja millainen viikonloppu oli ollut. Osalla oli vielä vaikeaa muistaa, mitä toinen olikaan kertonut. Jatkamme kuuntelun ja keskustelun harjoituksia vielä ensi viikkojen aikana. Mukavasti lapset keksivät tekemistä taas metsässä ja eväiden syönnin jälkeen oli taas kiire leikkimään. Osa lapsista tykkää leikkiä etenkin Voice of Finlandia metsän keskellä: olemme kuulleet hienoja esityksiä ja tuomarit ja yleisö ovat kannustaneet ja taputtaneet kovasti :)

Tiistai aamuna leikimme hetken sisällä, minkä jälkeen suuntasimme kodalle. Leikkien ja eväiden syönnin jälkeen tutustuimme syksyiseen sääilmiöön eli tuuleen. Teimme hienot tuulikepit kreppipaperista. Niiden avulla tutkimme, mistä päin tuuli puhaltaa ja minne päin se menee. Lapsien oli ensin vaikea hahmottaa tuulen suuntaa, mutta innokkaasti he sitä jaksoivat tutkia. Puhuimme myös vähän mistä tuuli oikein syntyy ja mitä hyötyä siitä luonnolle ja ihmisille on. Keskustelimme myös säästä yleisesti ja siitä, miten nyt ilman kylmetessä kannattaa pukeutua varsinkin pitkille metsäretkillemme.

Keskiviikkona oli taas metsäpäivä. Metsässä harjoittelimme tämän viikon kirjaintamme E:tä. Mietimme, mitä E:llä alkavia sanoja tiedämme ja miten suu menee, kun sanoo eeeeee. Lapset myös harjoittelivat E:n kirjoittamista sekä paperille että maahan. Teimme polulle pitkän E kirjainten jonon. Leikkien ja eväiden syönnin jälkeen leikimme väiteleikkiä, jossa piti miettiä, onko väite tosi vai väärä. Jos väite oli totta, piti kurkottaa kohti taivasta, jos taas epätosi, piti mennä kyykkyyn. Aika hyvin lapset muistivat jo harjoiteltuja juttuja, kuten että mänty on havupuu ja auto sanassa on kaksi tavua.

Torstaina leikimme hetken sisällä. Harjoittelimme riimipareja, josta lapset tykkäävät kovasti. Usein ruokalassa sinisten pöydässä kuuluukin riimiparien harjoittelua. Vaikein oli tällä kertaa "Hauva hyppii, tanssii ja breikkaa. Katti heittää ________?" Pienen pohtimisen jälkeen oikea vastaus löytyi! Teimme torstain retkemme omaan pihaamme eli Tehtaankoulun puistoon. Monet lapset tykkäävät kovasti omasta pihasta ja varsinkin ne, jotka ovat pelkässä esiopetuksessa, toivovat pääsevänsä siihen. Ennen ruokailua jokainen sai taas näyttää oman tempun, hyvin tuntuu lapsilla riittävän mielikuvistusta temppuilun suhteen! :)

Perjantaina oli Tehtaankoulun päivä. Leikimme salissa kolmen tuulen leikkiä, jossa kolme tuulta otti kiinni syksyn lehtiä. Kertasimme myös tähän asti opeteltuja kirjaimia ja numeroita leikin avulla. Numerot 1-5 oli ripoteltu ympäri salia ja oikean luokse piti juosta, kun aikuinen sanoi jonkun niistä. Samoin tehtiin A:n ja E:n kanssa. Jatkoimme myös tunnetaitojen harjoittelua Askeleittain ohjelman avulla. Kävimme läpi iloisuuden, surullisuuden ja suuttumuksen tunteita: miltä ne näyttävät ja tuntuvat. Puheenvuoron jokaiselle antoi puheenvuoropentu, joka toimi hienosti! Lapset malttoivat aika hyvin kuunnella sitä lasta, jonka sylissä pentu oli. Hienosti sujui myös tunteiden esittäminen, lapset osaavat jo melko hyvin tunnistaa tunteita. Loppuajan leikimme pihalla ja syömään lähti nälkäinen eskariryhmä.

Mukava eskariviikko jälleen takana!

Terveisin Annamaria, Anne ja Mirka

Viikko 39

Tekijä: Anne Lanu
Moikka kotiväki,

Meillä on taas touhuntäyteinen eskariviikko takana. Maanantaina lähdimme kohti Talsoilan metsää. Kylläpä oli metsä muuttunut viime kerrasta. Lapset ihmettelivät, miten paljon voikaan lehtiä tippua puista lyhyessä ajassa. Viikon aluksi jokainen sai poimia kankaan päältä oman nimensä ja kiinnittää sen paperiin. Tehtävä sujui hienosti kaikilta ja laskimme tarkkaan monta ryhmäläistä oli paikalla. Tämän jälkeen kävimme läpi viikonlopun tapahtumia: jokainen sai kertoa viikonlopustaan yhden mukavan asian ja yhden asian, joka harmitti, kiukutti tai oli muuten vaan tylsä. Hyvin lapset osasivat kertoa myös harmituksen tunteistaan. Tunneasioita käymme nyt muutenkin läpi. Tätä asiaa sivusi myös Sinisen ryhmän sääntöjen koonti, jonka teimme vielä ennen syömään lähtöä. Tärkeimmiksi säännöiksi nousivat "En kiusaa; olen kiva kaveri", "Annan työrauhan" sekä "Kuuntelen ja annan muille puheenvuoron". Näitä harjoittelemme yhdessä eskarivuoden läpi :) Muun ajan lapset leikkivät innoissaan syksyn värittämässä metsässä.

Tiistaina oli kotapäivä. Aloitimme aamun tutustumalla A kirjaimeen. Teimme kodassa tehtävämonisteen, jossa harjoittelimme A:n oikeaa muotoa. Hyvin lapset keksivät myös A:lla alkavia sanoja, kuten apina, avaruussäde ja apuri. Lopuksi kokosimme syksyn värisistä lehdistä valtavan kokoisen A kirjaimen, jota ihastelimme pitkään. Jätimme sen paikalleen myös muiden ryhmien ja metsän eläinten iloksi. Loppuajan lapset leikkivät. Osa ryhmäläisistä innostui kokoamaan pudonneista suurista lehdistä aikuisille paketteja, joista paljastui erilaisia metsäisiä yllätyksiä :)

Keskiviikkona meillä oli pieni seurakunnan järjestämä kirkkohetki. Sen jälkeen pääsimme musisoimaan kahdessa eri ryhmässä: toinen ryhmä ulkoili ensin, toinen oli muskarissa ja sitten vaihdettiin. Keltaisten Riikka piti luonto-liikuntaryhmien yhteisen muskarin, jossa tutustuimme paremmin muiden ryhmäläisten lapsiin ja pääsimme soittamaan marakasseja ja rytmikapuloita. Laulut olivat syksyaiheisia ja käsittelivät esimerkiksi sieniä ja tuulta. Lapset tuntuivat pitävän kovasti ja lauloivat sekä soittivat innokkaasti mukana. Muskari järjestetään jatkossa joka toinen keskiviikko ja muskarin vetäjää vaihdellaan Keltaisten, Sinisten ja Kehrien välillä.

Torstaina aloitimme päivämme sisäpuuhilla. Pienen leikkihetken jälkeen Anne luki kirjaa, jota lapset jaksoivat hienosti kuunnella. Tästä olikin mukava jatkaa ulos syyssäähän. Lapset äänestivät, että jäädään omaan Tehtaankoulun pihaan leikkimään. Päivän askareena oli numeron viisi opettelua: lapset keräsivät luonnosta viisi asiaa. Aikuiset saivat laskea monta viiden kepin ja viiden lehden nippua. Teimme myös piirissä aina viisi toistoa jotain toimintoa. Kaikille tuli kuuma, kun teimme mm. viisi hyppyä, viisi kyykkyä ja viisi pyörähdystä. Ulkoleikkien jälkeen sisälle palasi ryhmä nälkäisiä eskarilaisia.

Perjantaina oli Tehtaankoulun päivä, jossa kävimme läpi vielä tunnetaitoja. Tutustuimme ja pohdimme vähän omaa itseämme eli millainen minä olen ja että olemme kaikki aivan erityisiä ja omannäköisiämme. Puhuimme siitä että tuntuu mukavalta kun minua kuunnellaan kun minulla on asiaa ja että se tuntuu toisesta välittämiseltä kun kuuntelee. Mietimme sitä, että lopulta jokainen itse päättää millainen on ja miten toimii eli on itse itsensä kuningas tai kuningatar. Lapset piirsivät omista kasvoistaan kuvan ja osa kävi sitä myös peilistä tarkkaan katsomassa. Päivän toinen askartelu liittyi syksyn lehtiin, joita poimimme matkalla Tehtaankoululle. Laitoimme lehtiä piirustuspaperin alle ja väritimme paperia lehden kohdalta: meille syntyi todella hienoja syksypiirustuksia, kun lehtien ruodot tulivat kauniisti esiin paperille!

Ensi viikolla taas jatketaan, aurinkoisia syyspäiviä kotijoukoille!

Terveisin Annamaria, Anne ja Mirka

Viikko 38

Tekijä: Anne Lanu
Heippa,

Viikko 38 alkoi mukavassa säässä ja suuntasimme heti maanantai aamusta Sortohaan metsään. Aluksi kävimme vähän kuulumisia läpi sekä tavutimme ja taputimme ryhmäläistemme nimiä. Opettelimme myös numeroa neljä metsästä löytyvien keppien, käpyjen ym. avulla, kun jokainen keräsi neljä metsän aarretta viltin päälle. Tehtävä sujui kaikilta hienosti! Tämän jälkeen lapset saivat leikkiä metsässä pitkän tovin ja evästauolle tulikin iloinen ja punaposkinen joukko eskarilaisia.

Tiistaina aloitimme aamun kodalta, jossa jokainen sai ensin kertoa omasta harrastuksestaan tai mielenkiinnon kohteestaan muille. Eskarissa harjoittelemme paljon keskustelutaitoja, toisten kuuntelua ja keskittymistä. Keskittymistä lapset tarvitsivat myös päivän kynätehtävissä numeroista kolme ja neljä. Vapaan leikin ja evästauon jälkeen kävimme yhdessä läpi havupuita ja lehtipuita. Lapset saivat tunnustella ja katsella mm. kuusen ja männyn neulasia sekä erilaisia lehtipuiden lehtiä. Lopulta etsittiin metsästä eri puita ja innoissaan lapset juoksivat erilaisten puiden luo.

Keskiviikkona oli luonto- ja liikuntaryhmien yhteinen tapahtuma kodalla. Mukana olivat Siniset, Keltaiset, Pikku Wahrenin Kehrät sekä Pihakoivun Satakielet. Lapset jaettiin "sekaisin" neljään eri ryhmään. Näissä ryhmissä kierrettiin neljä eri rastia, joista kaksi oli liikunnallisia rasteja kentällä ja kaksi luontoaiheisia rasteja metsässä. Siniset olivat innoissaan tutusta keihäänheittorastista. Muutenkin lapset tuntuivat tykkäävän tapahtumasta kovasti :)

Torstain retkipäivänä lapset saivat äänestää metsän ja puiston välillä. Äänestystulos oli yksimielinen, joten suuntasimme iloisin mielin Karhupuistoon leikkimään. Evästauon jälkeen leikimme muutaman yhteisen leikin, joissa lapset saivat esitellä temppuja. Lapset keksivät niin hienoja temppuja, että aikuisten notkeus ei aina ihan riittänyt samaan suoritukseen :D

Viikon viimeisenä eskaripäivänä suuntasimme Tehtaankoulun saliin. Aluksi kerroimme piirissä vuorotellen asioista, joissa jokainen tuntee olevansa hyvä. Lapset osasivat melko hyvin kertoa itsestään positiivisia puolia. Totesimme, että kylläpä löytyi erilaisia asioita, joissa voi olla taitava! Alkuleikkien jälkeen kertasimme havu- ja lehtipuita. Tehtävässä sai askarella, leikkailla, liimailla ja värittää. Energiaa lapset pääsivät purkamaan ennen lounasta vielä Tehtaankoulun pihalle, missä riitti taas puuhattavaa.

Kaikilla Sinisillä tuntui olevan mukava, monipuolinen ja touhua täynnä oleva viikko! :)

Syksyisin terveisin Annamaria, Anne ja Mirka