Lukuystävät

Lukuystävät

”Elipä kerran satumaailman laidalla, somassa pienessä kolossaan Lukunalle, joka rakasti satuja ja kirjoja. Se rakasti iloisia satuja, surullisia kertomuksia, jännittäviä tarinoita, vitsikkäitä runoja, hauskoja sarjakuvia ja opettavaisia tietokirjoja.

Lukunallen lempipuuhaa oli satujen kuuntelu. Se tykkäsi myös katsella kirjoja, lukea niitä itse, leikkiä satujen sankareita ja keksiä aivan omia tarinoita, runoja ja lauluja. Lukunalle piti myös kirjojen tutkimisesta yhdessä ystävien kanssa. Leikkiessään kirjojen tapahtumia tutussa lähimetsässä tai kotiniityllä, ystävykset kokivat hauskoja hetkiä ja oppivat monenlaisia asioita kirjojen ihmeellisestä maailmasta.” 
-Oulun kaupunki/esikoulu ”Lukuhöperö-passi”

Lapselle ääneen lukeminen tukee lapsen oppimista ja tukee hänen oppimisvalmiuksiensa kehittymistä. Lapsi arvostaa aikuisen hänelle antamaa aikaa, kiireetöntä ja leppoisaa yhdessä olemista. Näistä hetkistä onkin todettu jäävän lapselle pysyviä muistijälkiä.

Lukuharrastuksen taimi istutetaan lapseen jo varhaislapsuudessa, ja tässä vanhempien antamalla, lukemiseen positiivisesti suhtautumalla kodin mallilla on tärkeä rooli.

Lapsesi eskariryhmässä kiertää oma ”Lukuystävä”-pehmolelu; Punaisilla on kaksi: pupu ja koira, Amanda ja Elisa. Lapset ovat itse valinneet ja nimenneet ystävänsä. Lukuystävät viettävät jokaisessa perheessä maksimissaan viikon kerrallaan (maanantai iltapäivästä seuraavaan maanantai aamuun). Vierailun aikana Lukuystäville luetaan kirja/kirjoja. Ryhmän Pedanet-sivuilta löytyy osio Lukuystävät ja sinne tulee lukuystävien vieraskirja. Toivomme teidän kirjoittavan lukuystävien kuulumisista ystävien mukana kulkevaan vihkoon tai henkilökunnan sähköpostiin heidän viikosta. Siirrämme tiedot viikon jälkeen Pedanetin lukuystävien vieraskirjaan kaikkien teidän luettavaksi. Käymme myös eskarissa aina lasten kanssa Amandan ja Elisan kuulumiset läpi; lapset saavat kertoa omin sanoin, luemme vieraskirjan ja katsomme mahdolliset kuvat vierailuista (nämä ovat yleensä lapsille mieluista katseltavaa).

Muistilista Amandan ja Elisan vierailulle:

  • Vierailuaika on yksi viikko. (maanantai iltapäivästä seuraavaan maanantai aamuun). Halutessanne voitte palauttaa lukuystävät jo aikaisemminkin eskariin.
  • Vierailun aikana Amandalle ja Elisalle luetaan kirja/kirjoja. Lukuhetkistä kirjoitetaan pieni vieraskirjamerkintä. Merkintä kirjoitetaan mukana kulkevaan vihkoon tai sen voi laittaa sähköisesti ryhmän aikuiselle. Voitte halutessanne kirjoittaa myös, mitä muuta Amanda ja Elisa ovat vieraillullaan puuhailleet.

Laittakaa myös kuvia Amandan ja Elisan vierailuista. Valokuvia ja/tai kuulumisia voi lähettää sähköpostilla henkilökunnan osoitteeseen:
etunimi.sukunimi@forssa.fi

  • Amanda ja Elisa matkustavat kodin ja eskarin väliä omassa pussissaan. Amanda ja Elisa yöpyvät aina omassa pussissaan koti-ikävän välttämiseksi. Ei esim. lapsen unikaverina.
  • Punaisten Pedanetin sivulta voi lukea Amandan ja Elisan seikkailuista.