Rastaat

Mustarastas

shutterstock_171890600_rastas_p.jpg

Mustarastaskoiraan tunnistaa helposti, sillä se on kokonaan musta, sillä on keltainen nokka ja samanvärinen rengas silmän ympärillä. Naaras on harmaanruskea.

Mustarastas on laulurastaan tavoin taidokas laulaja ja se voi oppia matkimaan monenlaisia ääniä. Toisten lintujen äänien lisäksi se oppii matkimaan vaikkapa oven narahdusta tai kännykän soittoääntä.
shutterstock_117754717_rastas_p.jpg
Suomessa se on levinnyt Lapin eteläosiin saakka. Mustarastas on osittaismuuttaja, mikä tarkoittaa, että osa linnuista muuttaa etelään, mutta osa jää talveksi Suomeen.

Pesintäpaikkana ovat rehevät metsät, puistot ja puutarhat. Pesä sijaitsee pensaan juurella, halkopinossa tai risukasassa. Naaras munii keväällä 3-6 sinivihreää munaa.

Ravintonaan mustarastaat käyttävät matoja, hyönteisiä, siemeniä sekä marjoja ja hedelmiä.

Luontoportti