Hindulaisuus

Hindulaisuus

Hindulaisuus

 

- Hindulaisuus on kehittynyt Intiassa. Nykyään suurin osa hinduista on intialaisia. Aikaisemmin hindulaisuutta oli levinnyt osaan Aasiaa. Siirtolaisuus on tuonut hindulaisuuden Eurooppaan ja Amerikkaan. Maailmassa noin miljardi hindua.

 

- Hindulaisuus syntyi yli 3000 vuotta sitten, kun Intiaan tuli uutta väestöä. Useat uskonnot sekoittuivat. Hindulaisuutta pidetään maailman vanhimpana uskontona. Hindulaisuudella ei ole yhtä perustajaa ja se on ajan kuluessa kehittynyt. Hindulaisuus on myös hyvin monimuotoinen uskonto.

 

- Hindulaisuudessa on lukemattomia jumalia, joista osa on menettänyt merkitystään. Nykyään kolme tärkeintä jumalaa ovat Brahma (luoja) Visnu ( ylläpitäjä sekä rakkauden jumala) ja Shiva (hävittäjä ja uuden luoja)

 

- Hindulaisuudessa uskotaan sielunvalellukseen ja uudelleensyntymään. Kuoleman jälkeen ihmisen sielu siirtyy uuteen syntyvään ihmiseen tai eläimeen. Hyvä elämä palkitaan ja huono rangaistaan uudelleensyntymässä, karman laki.

 

- Hindulaisuuteen kuuluvat kastit. Ihminen syntyy tiettyyn asemaan, ei voi vaihtaa asemaa tässä elämässä. Avioliitot on solmittu kastien sisällä. Intian laki kieltää kastit, mutta ne vaikuttavat vielä monella tavalla.

 

Papisto eli bramiinit

- pyhän tiedon vaaliminen

- rituaalien suorittaminen

 

sotilaat ja hallitsijat

- tehtävänä suojella ja ylläpitää järjestystä

 

Viljelijät ja kauppiaat

- lisätä vaurautta ja hyvinvointia

 

palvelijat ja käsityöläiset

- tehtävänä palvella ylempiä luokkia

 

Kastien ulkopuolella kastittomat, paariat eli koskemattomat. Heidän tehtävänään on tehdä likaisimmat ja raskaimmat työt.

 

- Amisha periaate, kaiken elollisen kunnioittamien.

 

- Lehmä on hinduille pyhä eläin. Joissakin temppeleissä kunnioitetaan myös muita eläimiä.

 

- Hindujen pyhät kirjat ovat neljä Vedaa eli tietokirjaa.

 

- Ganges joki on hinduille pyhä.