Vemppatehtävät

Terveystiedon tehtäviä liikuntakiellon ajaksi

Terveystiedon tehtäviä liikuntakiellon ajaksi
LUUSTO
1) Mitä luustolla tarkoitetaan? Tutustu sivustoon https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/verkkokauppa/yl%C3%A4koulu/poistuneet-tuotteet/ihminen/luusto ja vastaa sen jälkeen seuraaviin kysymyksiin:
a) Luusto on joustavaa, koska siinä on rasvakudosta kalsiumia kollageeniproteiinia
b) Luuston tehtävä on kuljettaa happea soluille valmistaa verisoluja viedä tietoa aivoille
c) Olkapäässämme on sarananivel kiertonivel pallonivel
d) Satulanivel on polvessa peukalossa niskassa
e) Sinun on hyvä lapsena juoda maitoa, koska se sisältää luille tärkeää rautaa kalsiumia happea
2) MIKÄ RUOKA VAHVISTAA LUUSTOA? Katso video ja vastaa sen jälkeen. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2004/05/25/ihmiskehon-luusto
4) Testaa nyt tietosi http://www.perunakellari.fi/luusto.htm ja raportoi tuloksesi.
 
LEPO JA UNI
1)Aloita katsomalla tietoisku https://www.tervekoululainen.fi/opetusmateriaalit/videot/ valitse videoista “Uni ja lepo”.
a) Kuinka paljon tarvitse unta yössä?
b) Millaiset asiat lisäävät unentarvetta?
c) Mitkä asiat kilpailevat nykynuorten uniajan kanssa?
d) Mitä huolestuttavaa tutkimuksessa selvisi suomalaisista nuorista?
e) Kerro nyt omasta nukkumisestasi: Nukutko mielestäsi riittävästi? Mitkä asiat auttavat sinua nukahtamaan? Miten väsymys näkyy sinussa silloin, kun et ole nukkunut riittävästi?
 
a) Mitkä hermoston oireet kielivät liiasta kiireestä ja rentoutumisen puutteesta?
b) Löysitkö annetuista rentoutumiskeinoista sinulle sopivia tapoja? Mitkä muut asiat auttavat sinua rentoutumaan?
c) Mainitse viisi asiaa, joihin riittämätön lepo vaikuttaa.
4) Tee oma suunnitelmasi sinulle hyvin sopivista tavoista rentoutua ennen jännittävää tilannetta.
5) Tee lopuksi tietoiskumainen Power Point-esitys aiheesta uni ja lepo, johon liität tästä osoitteesta vinkkejä nukahtamiseen:https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/hyvinvointi/nukkuminen-hyvinvoinnin-perusta/Liitä esitykseen siihen sopivia kuvia.
 
ENSIAPUTAIDOT
Tärkein ensiaputaitosi on osata hälyttää apua. Miten se tehdään? Hätäilmoitus tehdään yleiseen hätänumeroon 112 heti, kun loukkaantuneen tai sairastuneen todetaan tarvitsevan ammattiapua.Näin teet hätäilmoituksen
  • Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
  • Kerro, mitä on tapahtunut.
  • Kerro tarkka osoite ja kunta.
  • Vastaa kysymyksiin.
  • Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.
  • Lopeta puhelu vasta saatuasi luvan.
  • Soita uudelleen, mikäli tilanne muuttuu
112 on yleiseurooppalainen hätänumero. Hätäpuhelu on maksuton eikä suuntanumeroa tarvita. Rauhallinen ja selkeä hätäilmoitus takaa nopean lisäavun.
1) Keksi viisi erilaista hätätilannetta, joihin sinä saatat osua paikalle.
2) Tutustu linkin https://www.punainenristi.fi/ensiapuohjeet kautta ensiapuohjeisiin (valikko vasemmalla) ja tutki, löytyykö listalta äsken mainitsemiasi hätätilanteita. Montako löysit? Valitse sitten kolme sellaista ensiapuohjetta, jotka koet sinulle erityisen hyödyllisiksi ja tutustu niiden toimintaohjeisiin. Mitkä kolme valitsit?
3) Kerro lyhyesti, miten toimisit seuraavissa tilanteissa: nilkan nyrjähdys tai kaveri pyörtyy? Tarkista vastauksesi katsomalla lyhyet videothttps://dreambroker.com/channel/o5nwbgff/817233ddhttps://dreambroker.com/channel/o5nwbgff/b90eqj1yKorjaa vastauksiasi tarvittaessa.
4) Pieni testi tässä välissä, katsotaan mitä on jäänyt mieleen: http://yle.fi/uutiset/3-9502293
5) Valmista Power Point-esitys aiheesta "Ensiapu". Esittele siinä toimintaohjeet yleisimmissä tapaturmatilanteissa.
 
TUNNETAIDOT
1. Tunnistatko tunteet? Pelaa peliä ja ota selvää: http://papunet.net/pelit/_tarinat/kuvakirja/lue/Tunteet (vaatii Adobe Flash playerin)
2. Millaisia tunteita liittyy:omaan huoneeseenkouluunmummolaan (jos ei ole mummolaa, voi käyttää muuta paikkaa, missä on läheisiä aikuisia)niihin nettiyhteisöihin, joita käytätlentokenttäänkauppakeskukseenkesämökkiin, asuntovaunuun tai vastaavaan kesäpaikkaan
3. Mikä on sinun oma "turvapaikkasi", eli paikka, jossa voit rauhoittua ja tunnet olosi hyväksi ja turvalliseksi? Kuvaile sitä mahdollisimman tarkasti ja mieti, miksi se tuntuu niin mukavalta paikalta.
4. Omakuva jatkolauseilla (Kopioi ja täydennä koulunne käyttämälle alustalle)
Ystävät luottavat minuun seuraavissa asioissa:
1.
2.
3.
Ihminen, jota ihailen suuresti
Jos voisin toteuttaa yhden toiveeni, toivoisin, että
Kolme tärkeintä päätöstä, jotka olen tehnyt elämässäni
1.
2.
3.
Kymmenen vuoden kuluttua
Pidän ihmisistä, jotka
5. Empatia ─ myötäelämisen taito
Empatia on prosessi, jonka aikana ihminen eläytyy toisen ihmisen tunne- ja ajatusmaailmaan. Empatia rinnastetaan joskus väärin synonyymina erilaisille persoonallisuuden piirteille, kuten sosiaalisuudelle. Empatiakyvyssä ei kuitenkaan ole kyse vain synnynnäisistä persoonallisuuden piirteestä, sillä esimerkiksi temperamentiltaan ujo ihminen voi olla erittäin empaattinen.
Empatiassa on pohjimmiltaan kyse siitä, haluaako aidosti olla kiinnostunut toisista ihmisistä ja asettua heidän asemaansa. Kyse on myös siitä, miten hyvin kykenee tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.Myötätunnon osoittaminen tulee joskus luonnostaan, mutta taitoa voi myös tietoisesti harjoitella:
 Huonon olon huomaaminen. Toisen pahaa oloa ei ohiteta vaan pysähdytään kuuntelemaan.
 Arvostaminen ja hyväksyntä. Toisen tunnetta ei saa vähätellä. Parhaiten auttavat ystävälliset eleet ja lohduttava suhtautuminen.
 Tuen osoittaminen. Haasteita on helpompi käsitellä, kun ne voi jakaa toisen kanssa. Vieressä istuminen ja kuunteleminen voivat auttaa paljon.
 Yksinäisyyden poistaminen. Epäonnistumisia ja haasteita kohdatessamme tunnemme usein olevamme maailman huonoimpia ja ainoita, joille näin voi käydä. Yksinäisyyden kokemusta voi lieventää kääntämällä sitä yleistykseksi: täydellisiä ihmisiä ei olekaan, jokainen epäonnistuu joskus. Virheet ja vastoinkäymiset ovat sääntö, eivät poikkeus.
a) Kerro jostakin tilanteesta, jossa olet osannut kuunnella ja auttaa toista vaikeassa tilanteessa. Jos et muista sellaista, voit myös keksiä esimerkin itse.
b) Millainen on empaattinen ihminen?
c) Oletko sinä mielestäsi empaattinen? Miten voisit vielä kehittää tätä taitoa?