Lisätietoa: moniarvoiset alkoholit

Moniarvoiset alkoholit

Ethylene-glycol-3D-vdW.pngMoniarvoisessa alkoholissa on kaksi tai useampia OH-ryhmiä.

Glykolissa
on kaksi hydroksyyliryhmää. Se on siis kahdenarvoinen alkoholi. Glykoli on metanolin tapaan myrkyllinen neste. Sitä käytetään muun muassa autojen jäähdytysnesteissä sekä muoviteollisuuden raaka-aineena.


shutterstock_451455508.jpg


Glycerol-3D-vdW.png
Glyseroli on kolmenarvoinen alkoholi, jota hyödynnetään laajasti eri teollisuuden aloilla. Glyserolia käytetään kosmetiikkatuotteissa, saippuoissa, painoväreissä sekä muun muassa tekstiili-, elintarvike-, räjähdysaine- ja muoviteollisuudessa. Myös monet selkärangattomat eläimet valmistavat soluissaan glyserolia kestääkseen paremmin pakkasta.


shutterstock_328574978.jpgK
aikki rasvat ovat glyserolin johdoksia.


shutterstock_432044161.jpg
Ksylitoli on viidenarvoinen alkoholi. Ksylitolin hammasystävälliset vaikutukset perustuvat sen kykyyn ehkäistä reikiintymistä aiheuttavien bakteerien kasvua sekä vilkastuttaa syljen eritystä. Suun bakteerit eivät pysty käyttämään ksylitolia hyväkseen, joten ne eivät pysty lisääntymään. Sylki puolestaan huuhtelee ja suojelee hampaita.

ksylitoli.png


shutterstock_274322219.jpg
Sorbitoli on kuusiarvoinen alkoholi, jota käytetään ksylitolin tapaan makeutusaineena.


Erilaisia alkoholeja

Nimistä

Kansainvälisesti on sovittu, että jokaisella molekyylillä olisi vain yksi ainutkertainen tietyin säännöin muodostettu systemaattinen nimi. Systemaattisen nimen lisäksi monille yhdisteille on ollut tarvetta antaa esimerkiksi kaupallinen nimi, tai niillä voi olla historiallinen nimi. Useista yhdisteistä käytetään rinnakkain systemaattista, kaupallista tai historiallista nimeä. Esimerkiksi glyserolin systemaattinen nimi on propaani-1,2,3-trioli, mutta se tunnetaan paremmin kauppanimellä glyseroli.