Juutalaisongelman lopullinen ratkaisu (lyhyt)

Juutalaisongelman lopullinen ratkaisu (lyhyt)

”JUUTALAISONGELMAN LOPULLINEN RATKAISU”

- Valtaamillaan alueilla natsit määräsivät juutalaiset ilmoittautumaan viranomaisille ja kantamaan Daavidin-tähteä.

- Puolassa ja Baltian maissa juutalaiset suljettiin ghettoihin. Ne olivat muureilla eristettyjä kaupunginosia. Natsit alkoivat siirtää Länsi-Euroopan juutalaisia Itä-Euroopan ghettoihin. Ahtaus, nälkä, lika, taudit, pakkotyö ja vartioiden julmuudet olivat ghettojen arkipäivää.

- Kun saksalaiset etenivät kohti Moskovaa, niin rintamajoukkoja seurasivat erikoisryhmät. Niiden tehtävä oli etsiä ja ampua juutalaiset.

- Puolan alueelle natsit perustivat tuhoamisleirejä. Juutalaiset tuotiin leireille junilla. Asemalla heidät eroteltiin kahteen ryhmään. Työkykyiset lähetettiin orjatyöhön tehtaisiin. Lapset, sairaat ja vanhukset vietiin kaasukammioihin. Ruumiit poltettiin. Kun tehtaassa työskentelevä juutalainen tuli työkyvyttömäksi, niin hänet lähetettiin kaasukammioon.

- Natsien tarkoitus oli surmata kaikki Euroopan juutalaiset. He tappoivat arviolta 6 miljoonaa juutalaista. Lisäksi leireillä surmattiin romaaneja ja slaaveja.

- Kymmenet tuhannet saksalaiset osallistuivat tappamiseen ja miljoonat saksalaiset tiesivät mitä oli tekeillä. Monissa maissa paikalliset asukkaat ja viranomaiset olivat saksalaisten innokkaita auttajia. Varsinkin Itä-Euroopan historiassa nämä vuodet ovat synkkä luku. Baltit ja ukrainalaiset värväytyvät tuhoamisryhmiin. Romanialaiset ja kroatit eivät tarvinneet natsien apua murhaamiseen. Monet puolalaiset eivät pitäneet juutalaisten tuhoamista huonona ideana.

- Juutalaisongelman lopullinen ratkaisu eroaa muista kansanmurhista sen suunnitelmallisuuden ja perusteellisuuden vuoksi. Natsit käyttivät kaikkia modernin yhteiskunnan saavutuksia apunaan juutalaisten tuhoamisessa. Yksikään Euroopan juutalaisryhmistä ei ollut liian pieni tai syrjäinen välttyäkseen natsein huomiolta.

- Suomi ei luovuttanut Suomen kansalaisuuden omistavia juutalaisia Saksaan. Mutta Suomesta turvapaikkaa hakeneita juutalaisia luovutettiin gestapolle. Myös Saksaan luovutettujen neuvostoliittolaisten sotavankien joukossa oli juutalaisia.