Kuvataide

Kuvataide valinnaisaineena

Valinnaisen kuvataiteen kursseilla vahvistetaan jo opittuja taitoja ja tutustutaan uusiin kuvataiteen työskentely- ja ilmaisukeinoihin. Oppilaalla on myös mahdollisuus käyttää tarvittaessa enemmän aikaa ja painottaa omia kiinnostuksen kohteitaan aiheiden tai työtapojen valinnoissaan. Kurssien sisältöjä muokataan oppilaiden toiveita ja etenemisnopeutta huomioiden.

Kuvataiteen valinnaiskurssit ovat tarjolla sekä 8. että 9. lk ryhmille ja niitä voi valita useamman rinnakkain. Voit valita kuvataidetta 9. luokalla valinnaisena, vaikka et olisi opiskellut sitä 8. luokalla.

Opintoihin sisältyy yhteinen näyttelyvierailu esim. Helsingin Kiasmaan tai muuhun ajankohtaiseen ja kiinnostavaan kohteeseen

Vapaa kuvataide (1h)

Vapaata piirtämistä, maalaamista, valokuvausta jne. Oppilas päättää itse, mitä tunnilla tekee. Kurssilla voi halutessaan painottua hyvin rajattuun aiheeseen tai tekniikkaan, esim. piirtää vaikka pelihahmoja tai muuta itseä kiinnostavaa aihetta, tai tehdä rakennuksia schetupilla, tai ihan mitä vaan kuvataiteen laajaan piiriin kuuluvaa. Opettaja auttaa oppilasta onnistumaan ja kehittymään. Kuvataideluokan materiaalit ja työvälineet ovat oppilaan käytössä. 
kuvataide työpaja palakuva.jpg

Valokuvaus, media ja piirtäminen (2 h)

kuva ja digi.jpg

Valokuvauksen ABC.

Opi ottamaan vaikuttavampia ja mielenkiintoisempia kuvia! Kurssilla opetellaan käyttämään järjestelmäkameraa, sekä muita kuvausvälineitä (iPadit, puhelimen kamera). Kurssilla tutkitaan valoa ja harjoitellaan valaisua. Kuvaamme sisällä, ulkona ja studiossa. Oppilaiden toiveita ja ideoita huomioidaan mahdollisuuksien mukaan.
Kurssilla opetellaan monipuolista kuvankäsittelyä. Käytössä on mm. Adobe Photoshop-ohjema ja digitaaliset piirtopöydät kynähiirellä. Ajan salliessa harjoittelemme myös muita kuvankäsittelyohjelmia ja toteutamme pimiötyöskentelyä eli valokuvien tekemistä käsin "vanhanaikaisin menetelmin".

Kurssilla tehdään myös piirustus- ja sommittelutehtäviä, sekä tutustutaan mainontaan ja kuvakerrontaan. Kurssiin sisältyy sarjakuvaa, elokuvaa, tai animaatiota.

Ryhmän kanssa tehdään opintoretki Helsinkiin taidenäyttelyyn tai muuhun soveltuvaan kohteeseen.

Taidekäsityö (2h)

Taidetta ja käsityötä sopivasti sekaisin. (2h) (1 h kuvataidetta ja 1 h käsityötä)

Mikä on taiteen ja käsityön raja? Mitä on design?

Kurssilla tehdään taidetta ja hyödynnetään käsityön menetelmiä osana työskentelyä.

Kurssilla tutustutaan muun muassa tuotteen suunnitteluprosessiin:
Suunnitellaan kuoseja ja tehdään niistä käytännössä tuote. Tuotteesta kuvataan mainos ja esite, jossa tutustutaan tuotekuvaukseen ja studiovalaisuun, tuotteen mainontaan, mietitään kohderyhmiä ja kuvaviestintää.

(esim. valokuvataan sovitusta teemasta, tehdään sen pohjalta oma kuosi, painetaan kangas ja tehdään siitä vaate. valmis vaate kuvataan studiossa ja tehdään siitä mainos sovitulle kohderyhmälle).