Kuvataide

Kuvataide valinnaisaineena

Valinnaisen kuvataiteen kursseilla vahvistetaan jo opittuja taitoja ja tutustutaan uusiin kuvataiteen työskentely- ja ilmaisukeinoihin. Oppilaalla on myös mahdollisuus käyttää tarvittaessa enemmän aikaa ja painottaa omia kiinnostuksen kohteitaan aiheiden tai työtapojen valinnoissaan. Kurssien sisältöjä muokataan oppilaiden toiveita ja etenemisnopeutta huomioiden.

Kuvataiteen valinnaiskursseja on tarjolla sekä 8. että 9. lk ryhmille ja niitä voi valita useamman rinnakkain. Valinnaiskursseihin sisältyy yhteinen näyttelyvierailu esim. Helsingin Kiasmaan tai muuhun ajankohtaiseen ja kiinnostavaan näyttelyyn tai kulttuuurikohteeseen.

Kuvataidekursseja valitaan seuraavalla tavalla:
8 luokalla pitää valita vähintään yksi kädentaitoaine (2h), jota jatkaa 7. luokan jälkeen. Kuviksessa tämä kurssi on nimeltään 8. lk kuvataide, ja se on ns. peruskuvista jossa laajennetaan kuviksen perustietoja ja taitoja.

Tämän lisäksi (tai vaikka et 8 lk. peruskuvista jatkaisikaan), voit valita kuviksen painottuneita valinnaiskursseja, joissa työskentelyä on suunnattu ja rajattu tiettyjen aihealueiden avulla. Kurssit esitellään tarkemmin alla.
Kuvataide syventävä (8. luokalla jatkuva kädentaitoainevalinta) (2 h)

Jatkamme siitä mihin seiskalla jäätiin, eli syvennämme tietojamme, taitojamme ja ymmärrystämme kuvataiteesta. Harjoittelemme uusia tekniikoita kuvan tekoon monipuolisella otteella. Tutustumme paremmin taiteen historiaan, tyylisuuntiin ja merkkiteoksiin, sekä nykytaiteeseen.

Kurssiin sisältyy piirtämistä ja maalausta, keramiikkaa ja rakentelua, arkkitehtuuria, mediaa ja sarjakuvaa, mahdollisesti animaatiota ja videota, ja valokuvausta ja digitaalista kuvan tekoa. Harjoittelemme muun muassa peite-, akvarelli- ja akryylimaalausta, sekä useiden tekniikoiden yhdistelmiä eli sekatekniikoita. Piirrämme hiilellä, musteella, erilaisilla kynillä ja liiduilla, teemme keramiikkaa, valokuvaamme ja harjoittelemme digitaalista kuvantekoa. Oppilaiden omia mieltymyksiä ja toiveita pyritään huomioimaan.

kuvataide laaja pala.jpg

Valokuvaus, media ja piirtäminen (2 h)


Nimetön-1.jpg Valokuvauksen ABC.

Opi ottamaan vaikuttavampia ja mielenkiintoisempia kuvia! Kurssilla opetellaan käyttämään järjestelmäkameraa, sekä muita kuvausvälineitä (iPadit, puhelimen kamera). Kurssilla tutkitaan valoa ja harjoitellaan valaisua. Kuvaamme sisällä, ulkona ja studiossa. Oppilaiden toiveita ja ideoita huomioidaan mahdollisuuksien mukaan.
Kurssilla opetellaan monipuolista kuvankäsittelyä. Käytössä on mm. Adobe Photoshop-ohjema ja digitaaliset piirtopöydät kynähiirellä. Ajan salliessa harjoittelemme myös muita kuvankäsittelyohjelmia ja toteutamme pimiötyöskentelyä eli valokuvien tekemistä käsin "vanhanaikaisin menetelmin".

Kurssillä tehdään myös piirustus- ja sommittelutehtäviä, sekä tutustutaan mainontaan ja kuvakerrontaan. Kurssiin sisältyy sarjakuvaa, elokuvaa, tai animaatiota.

Ryhmän kanssa tehdään opintoretki Helsinkiin taidenäyttelyyn tai muuhun soveltuvaan kohteeseen.Vapaa kuvataide(1h)

Vapaata piirtämistä, maalaamista, valokuvausta jne. Oppilas päättää itse, mitä tunnilla tekee. Kurssilla voi halutessaan painottua hyvin rajattuun aiheeseen tai tekniikkaan, esim. piirtää vaikka pelihahmoja tai muuta itseä kiinnostavaa aihetta, tai tehdä rakennuksia schetupilla, tai ihan mitä vaan kuvataiteen laajaan piiriin kuuluvaa. Opettaja auttaa oppilasta onnistumaan ja kehittymään. Kuvataideluokan materiaalit ja työvälineet ovat oppilaan käytössä.


kuvataide työpaja palakuva.jpg