Historia

Historian huippuhetkiä

8. luokka (2 tuntia)

Tavoitteena on tutustua historian kiinnostavimpiin, jännittävimpiin ja hauskimpiin tapahtumiin, ilmiöihin ja henkilöihin, syventää oppilaiden historian tuntemusta sekä korostaa historian monipuolisuutta, elämyksellisyyttä ja yllätyksellisyyttä. Päämääränä on tuoda esiin ihmiskunnan historiaa koko kirjossaan: iloineen ja suruineen, yllätyksineen ja pettymyksineen.

Sisältö

Tunneilla on tarkoituksena käsitellä oppilaita kiinnostavia aihekokonaisuuksia, joten kurssille osallistuvien kannattaa rohkeasti esittää omia toivomuksiaan! Muutoin tutustutaan hyvin laaja-alaisesti moniin ihmiskunnan merkkitapahtumiin, tärkeisiin käännekohtiin ja jännittäviin ja mielenkiintoisiin henkilöihin. Seuraavassa on luetteloitu joitakin aiheita, joita viime vuosina on kurssilla käsitelty.

Egyptin muinainen kulttuuri: Muumiot ja pyramidit.

Antiikin Kreikka: Arkkitehtuuri, keksinnöt, taide.

Rooma: Keisarit, gladiaattorit, urheat legioonalaiset.

Keskiaika: Noitavainot, vampyyrit, ritarit ja linnat, musta surma.

Uusi aika: Renessanssi, löytöretket.

1900-luku: Kuuluisia haaksirikkoja (Titanic yms.), lentäjä-ässiä, sotahistorian helmiä (I-II maailmansota yms.)


Työtavat

Elokuvaa (video/TV-dokumentit) käytetään opetuksen tukena melko runsaasti tietokirjallisuuden lisäksi. Erilaisia työtapoja hyödynnetään mahdollisimman monipuolisesti ja erilaiset ryhmä- ja parityötehtävät tulevat vuoden aikana tutuksi. Tunneilla tehdään myös jonkin verran muistiinpanoja, koska varsinaista oppikirjaa ei ole. Tarkoituksena on käyttää mahdollisimman oppilaskeskeisiä ja mielenkiintoisia työtapoja. Olemme myös tehneet vuosittain opintoretken johonkin kiinnostavaan historialliseen kohteeseen.

 

Arviointi

Kurssin arviointi perustuu tuntityöskentelyyn ja kokeeseen. Vuoden aikana pidetään kaksi koetta, jotka perustuvat lukukauden aikana tehtyihin tehtäviin ja muistiinpanoihin. Positiivinen asenne ja reipas yrittäminen on jo puoli ruokaa.