Opisto esittäytyy

Tervetuloa kursseille opiskelemaan ja harrastamaan

Etelä-Helsingin kansalaisopisto on kaikille avoin kaupunkiopisto, joka tarjoaa opiskelu- ja harrastuskursseja Etelä-Helsingin sydämessä. Vuosittain järjestämme noin 250 kurssia, joilla on yli 3 700 osallistujaa. Opetusainealueitamme ovat liikunta, tanssi, kielet, musiikki, kulttuuri ja sanataide, kuvataiteet, kädentaidot, valokuvaus, vesiliikenne, luonto ja ympäristö sekä kurssit senioreille, lapsille ja nuorille. Suosittuja kursseja ovat mm. jooga, pilates, zumba, espanja ja italia, pianonsoitto, oopperapiiri, grafiikka, huonekalujen entisöinti, mehiläistarhaus ja vauvojen värikylvyt.

Opetusta järjestetään Isolla Roobertinkadulla, Laivurinkadulla ja Punavuorenkadulla. Kurssit ovat kohtuuhintaisia ja opiston opettajat kokeneita aikuiskouluttajia.

Kansalaisopistotoiminta
Etelä-Helsingin kansalaisopisto on yksi viidestä helsinkiläisestä kansalaisopistosta. Kaksi niistä on kunnallisia: Helsingin suomenkielinen työväenopisto ja Helsingfors arbetarinstitut. Kolme kansalaisopistoa, Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Helsingin aikuisopisto ja Kalliolan kansalaisopisto ovat yksityisiä. Suomessa kansalaisopistoja on yhteensä 186 ja ne toimivat jokaisessa kunnassa tarjoten opetusta yli 600 000 opiskelijalle.

Kansalaisopistojen toiminnan perustana on laki vapaasta sivistystyöstä. Yksityiset opetuksen järjestäjät ovat yleishyödyllisiä yhteisöjä, jotka eivät lain mukaan jaa voittoa omistajilleen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää oppilaitosten ylläpitämisluvat. Kansalaisopistot saavat lakisääteistä valtionosuutta.

Opiston historiaa
Opistoa ylläpitävä yhdistys, Toimela ry, sai ylläpitämisluvan vuonna 1938 ja sen juuret juontavat Munkkiniemen palstapuutarhan puutarhureiden perustamiin opintopiireihin. Palstapuutarhatoiminta jatkuu edelleen kaupungilta vuokratulla alueella Munkkiniemessä. Siitä vastaa nykyisin Toimelan palstapuutarhayhdistys ry. Toimela ry on kansalaisopiston ylläpitäjä.

Visio
Etelä-Helsingin kansalaisopisto on etelähelsinkiläinen koulutusalan toimija, joka tuottaa ja kehittää palvelujaan asiakaslähtöisesti. Toimintatapana on ammatillisuus ihmisläheisessä muodossa. Opisto on arvostettu asiantuntija, yhteistyökumppani ja vaikuttaja.

Laatujärjestelmä

Etelä-Helsingin kansalaisopiston toiminta perustuu kehittämiseen ja jatkuvaan parantamiseen. Opiston laatujärjestelmä Common Assessment Framework (CAF) yhtenäistää toiminnan ja varmistaa vaikuttavuuden, eettisyyden ja kestävän kehityksen periaatteiden toteutumisen.

Johtokunta
Pekka Sauri, professori (puheenjohtaja)
Jari Koivisto, ent. rehtori (varapuheenjohtaja)
Minna-Sisko Mutanen, opettaja
Klarika Sander-Komulainen, opettaja
Ismo Suksi, neuvotteleva virkamies
Erkki Takatalo, kouluttaja
Paiju Tyrväinen, päällikkö
Johtokunnan esittelijänä ja sihteerinä toimii rehtori Minna Prunnila.